Gott nytt år

Gott nytt år

Sjukt slut på mellandagsveckan

Jag skulle ju jobba i mellandagarna. Eftersom det är svårt att komma igång efter några dagars ledighet så gick det så där. Såg fram emot fredagen då jag räknade med att vara igång på riktigt och få mycket gjort. Fick dock ingenting gjort. Mådde illa hela natten och det visade sig att jag blivit magsjuk med hög feber. Så det blev inget jobbande, istället sov jag hela dan.

Idag är det bättre men jag är fortfarande matt och "dagen efter". Innan jag blev sjuk hann jag i alla fall med att inviga spontanidrottsplatsen i Gottsunda. Kul med alla ungar som var där, inte för invigningen men för att leka/spela. Jag tog en bild men har inte lyckats föra över den till datorn än så den kommer så småningom. Radio Uppland  var där och är här är
reportaget. Den direktlänken funkar inte för mig, saknar rätt program, men här kunde även jag lyssna på reportaget: Radio Uppland. Leta upp 15.30-16.00 den 28 december 2006. Reportaget om spontandrottsplatsen kommer c:a 20 minuter in i programmet. Det är jättekul att höra intervjuerna med de barn och föräldrar som är där.

, , ,  och

Långledig politiker

Nu i mellandagarna skulle jag ju återuppta bloggningen trots att inget politisk händer så här runt storhelger (förutom Troedssons avhopp från moderaterna då). När jag går genom korridorerna i Stadshuset möts jag av stängda dörrar. Inte så konstigt kanske. Politiken fungerar så att det är svårt att ta ledigt p.g.a. alla möten. Tjänstemännen har lika svårt att ta ledigt eftersom de måste förbereda eller expediera besluten. Runt helgerna får man äntligen tid att ta ledigt. Med tanke på de långa arbetsdagarna, ibland även på helger, är det verkligen något som behövs.

En person som tagit långledigt från politiken är Karolin A Johansson. I sin blogg skriver hon bl.a. "Anledningen till att jag väljer att pröva ett nytt spår är att det känns som att jag stampar på en och samma fläck. Jag kan mina uppdrag och vet hur kommunpolitiken fungerar. Både de bra och de dåliga sidorna. Jag har helt enkelt blivit för rastlös för att fortsätta harva med kommunpolitiken i ytterligare fyra år." 

Det verkar som om Karolin lämnar politiken för att hon märkt att hon den nya mandatperioden för hennes del kommer att bli som den gamla. Trots att moderaterna växt och nu får flera ordförandeskap har Karolin kvar samma uppdrag som den gånga mandatperioden, med undantag från att platsen i kommunstyrelsen blivit ordinarie istället för ersättare. Får man inte ett ordförandeuppdrag i det läget är det lätt att känna sig förbisedd och ouppskattad.

Jag förstår Karolins beslut. Ska man utvecklas kan man inte stå kvar och stampa på samma fläck. Speciellt inte om man är så ung som Karolin. Samtidigt kan man utvecklas i de uppdrag man har. Karolin har inte tillhört de tongivande i moderata kommunstyrelsegruppen. Det skulle hon kunna bli nu. Ta ordinarieplatsen och göra något bra av den och utveckla både sig själv och politiken. Man behöver inte stampa på samma fläck om man inte vill. Nu tror jag mig veta att det för Karolins del även handlar om vad alternativet är. Är man journalist så kan man inte ta vilket jobb som helst och samtidigt vara politiker. Är det politiska arbetet stimulerande kan man ta ett inte fullt lika stimulerande arbete. Är det politiska arbetet ostimulerande är det bättre att satsa på ett stimulerande arbete, om det finns möjlighet till det.

Det finns politiker som år ut och år in har samma uppdrag och ser hur nya politiker får mer meriterade uppdrag utan att att de lägger av. Det handlar väl om personlig läggning, skäl för att börja med politiken och ålder kanske. Eller att det är en lagom fritidssysselsättning vid sidan om det stimulerande arbetet eller i värsta fall den enda stimulans man har i ett annars kanske trist liv.

Intressant? Andra bloggar om , , ,  och

Brytna löften, dåligt och bra

Jag vet, julhälsningen redan skriven och löfte om att inte blogga på ett tag avlevererad, men jag kan inte låta bli att kommentera några bra och några dåliga beslut som fattats i Uppsala:

Dåligt: högeralliansen inför
patientavgift för barn som söker landstingsvård

Bra: s,v,mp-majoriteten avslutar ytterligare ett kontrakt med Attendo Care, det misskötta hemvårdsdistriktet Heidenstam

Dåligt: högeralliansen säger att de ska bryta upp beslutet direkt efter årsskiftet

Bra: genom att påbörja bygget av två sophus i kvarteret Observatoriet kan man få statligt stöd till hela bygget

Dåligt: bygget av studentbostäderna i kvarteret Observatoriet blir av och miljön vid Luthagsesplanaden försämras ytterligare

(det sista bör kanske förklaras: det är bra att det blir fler studentbostäder i Uppsala men de i kv Observatoriet borde planerats om och inte lagts direkt ut mot Luthagsesplanaden, nu kommer bilavgaserna att stängas in mellan husen istället för att blandas upp med friskare luft genom öppna ytor)

Andra bloggar om , , ,  och

Bloggpaus och julefrid

Nu gör jag ett juluppehåll i bloggandet. Kanske blir det något inlägg nästa vecka, det är svårt att låta bli när man blivit van. I mellandagarna planerar jag att skriva igen, bl.a. om invigningen av spontanindrottsytan i Gottsunda.

Tills nästa gång: GOD JUL!

Saker som irriterar mig

Jag blev irriterad igår när jag skulle blogga om kommunstyrelsen och det inte gick. Idag känns det lite sent att blogga om att Karolin A Johansson gjorde sitt sista sammanträde och uppvaktades med en blomma. Enligt uppgift har Lena Hartwig aldrig avtackat en styrelseledamot med blomma. Så nu blir det spännande att se om Gunnar Hedberg avtackade Karolin för att Karolin är Karolin eller om det blir tal och blomma till alla. 

Jag blir också irriterad på människor som cyklar i bredd på cykelbanan och som anser att det är mötande cyklister som ska flytta på sig. Jag har ännu inte räknat ut var ungdomarna som jag möter mina sena mornar är på väg men de både går och cyklar i klump så man har ingenstans att ta vägen.

En annan sak som gör mig irriterad är när personen före mig i kassakön inte lägger en "nästa kund"-avskiljare efter sig. Riktigt demonstrativt sträcker jag mig över varuberget och hämtar först en att lägga före mina varor och sedan en gång till för att hämta en att lägga efter mina varor. Min enda tröst över denna irritation är att den inte är ett tecken på min ålder, medelåldern som jag kommenterade igår. Nästan alla yngre lägger en avskiljare efter sig och ju äldre en person är desto lägre är sannolikheten att denne ska lägga en avskiljare efter sig. 

Det är nog bra att det är jul snart så att jag får vila upp mig. Det finns mycket viktigare saker att irritera sig på än småsaker i vardagen, växthuseffekten till exempel. Eller indragna stöd till byggandet av hyresrätter. För att inte tala om försämrad a-kassa. Privatiseringar, utförsäljningar och konkurrensutsättningar, ojämlika vilkor, rasism, förtryck, fattigdom . . . Det finns så mycket saker att irritera sig på, inte behöver man ödsla tid på ointressanta småsaker.
Intressant? Andra bloggar om , , ,  och

När uppnår man medelåldern?

När är man egentligen medelålders? Har hittills haft svårt att känna mig som medelålders men efter att ha varit på två teaterbesök hittills i december undrar jag om det inte är dags för en omdefinition. Det är ju medelålders kvinnor ur medelklassen som är de stora kulturkonsumenterna och som kommunalråd måste man ju tillhöra medelklassen, oavsett vilken klassbeteckning som passade bäst förut. Kvinna är jag ju, så då återstår bara medelålders . . .

Båda pjäserna var bra och på sitt sätt politiska. von Sydow-morden skulle inte ha satts upp om Stadsteatern inte haft ett stort kommunalt stöd. Teaterdirektören hade aldrig vågat satsa på föreställningen annars. von Sydow-morden är politisk också på så sätt att den ger en inblick i det "sorglösa" överklasslivet.

JÖSSES FLICKOR, ÅTERKOMSTEN, 2006Jösses flickor - återkomsten är politisk från början till slut. Även här är det helt klart att det satsas många skattekronor på föreställningen. Även om Stockholms stadsteater tar in en stor publik och föreställningarna är utsålda så täcker knappast biljettintäkterna vad uppsättningen kostar. Dessutom är hela innehållet politiskt, kvinnors villkor, kvinnors kamp och kvinnors tankar.

Jösses flickor - återkomsten fortsätter en bit in på 2007, se den!

Bilderna från respektive teaters hemsida.
Andra bloggar om , ,  och

Män, män och socialdemokrater så långt ögat når

Nu på morgonen var det återigen fruktostmöte med representanter för de 50 största företagen i Uppsala. 20 män och en kvinna representerade företagarna. Den sneda könsfördelningen i näringslivet har jag kommenterat förut, här.

Nästan lika dålig könsfördelning var det igår när Uppsalas kommunfullmäktige valde ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare i de kommunala nämnderna och bolagen. Även detta har jag kommenterat tidigare, här och här.

En viktig fråga under fullmäktige var också om det skulle bli en vice ordförande från vänsterpartiet/miljöpartiet eller från socialdemokraterna. Ett av mina argument var att v/mp hade fyra kvinnor och två män medan socialdemokraterna hade fem män och en kvinna som motkandidater. En röst på v/mp-kandidaten skulle därför också vara en röst för en något bättre könsfördelning i Uppsalas presidier. Argumentet fick ett par personer att stödja våra kandidater men tyvärr inte tillräckligt många för att de skulle bli valda.

Många från den borgerliga sidan har beklagat socialdemokraternas beteende och skulle gärna röstat fram våra kandidater men ville inte gå ifrån  principbeslutet att inte lägga sig i valet av vice ordförande, dvs. att avstå i valet. Jag fick också höra om kvinnor som röstats bort i det interna valet av ordförandekandidater.

Det är egentligen konstigt att man kvotera in socialdemokrater men inte kvinnor.

Moderaten Karolin A Johansson har också kommenterat fullmäktige och nog känns det som om hennes sympatier inte ligger på den socialdemokratiska sidan. Dessutom så ser hon ju det som jag gratulerat högeralliansen för, det är bara den som tjänar på socialdemokraternas maktfullkomlighet. (jag såg också politikern gå ut för att svara i mobiltelefonen och nej, ingen svimmade.)

Intressant? Andra bloggar om , , ,  och

Efter fullmäktige

Nu är fullmäktige slut och socialdemokraterna har alla vice ordförande-poster. Vi valde att begära votering på tre av våra sex kandidater, därefter lät vi bli. Vi hade visserligen fått indikationer om att vissa borgerliga ledamöter hade tänkt stödja våra kandidater men eftersom det var tre som mest som röstade med oss i de övriga valen insåg vi att vi inte skulle skrapa ihop de tio extra röster som behövdes.

Det är inte roligt att vi ska behöva stå mot varandra på det här sättet men tyvärr måste man ibland markera att vi inte är ett passivt parti som inte stödjer socialdemokraterna.

Ointresserad högerallians

Tjänstemännen i Uppsala kommun är snabba att ställa om och tjäna den nya majoriteten. Idag hade vi ett seminarium runt de senaste rapporterna som ingår i utvärderingen av Uppsala kommuns styrmodell. När rapporten skulle upp i arbetsutskottet föreslog jag i majoritetsgruppen att vi skulle ha ett seminarium runt styrmodellen. Bra idé tyckte s och mp. Lena H var den som lade förslaget i arbetsutskottet, i sin egenskap som ordförande. Idag när vi hade seminariet sa tjänstemännen att seminariet anordnades på moderaten Gunnar Hedbergs uppdrag.

Det var knappast på Gunnar Hedbergs uppdrag. Moderaternas intresse för att lära sig mer om organisationen och diskutera hur vi går vidare är inte stort. Endast moderaternas två kommunalråd var närvarande, de övriga kommunstyrelseledamöterna var inte intresserade. Folkpartiets ledamöter var lika ointresserade. Ett kommunalråd och en övrig ledamot deltog. Från centern deltog enbart kommunalrådet.

Kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet hade alla sina ledamöter och ersättare på plats medan socialdemokraterna hade sex personer av sju på plats. Det är nog inte svårt att räkna ut vilka som tycker att det är viktigt att diskutera kommunens organisation när man tillhör högsta ledningen.
Andra bloggar om
, , ,  och

sosseapparaten ångar på

Tror sossarna i Uppsala att de kan få över 50 % av Uppsalabornas röster i nästa val. Den uppfattningen får man om man läser dagens  UNT angående valet av vice ordföranden i Uppsala kommuns nämnder och styrelser. "Vi måste få tid att trimma in våra ledamöter under oppositionstiden för att kunna ta över efter nästa val. Det finns ingen anledning för oss att ge bort några platser", säger sossekommunalrådet Jan Ask till tidningen.

Det uttalandet kan ju inte tolkas på annat sätt än att socialdemokraterna räknar med egen majoritet om fyra år. Partiets röstandel ska alltså mer än fördubblas, från 24,98% till 50,1%. Annars skulle väl sossarna inse att även vänsterpartiet och miljöpartiet behöver trimma in sina ledamöter för att vi tillsammans ska kunna ta över efter nästa val?

Jan AskDet är fyra år kvar till nästa val och fortsätter socialdemokraterna i Uppsala på det här sättet får de nog se till att få de där 50,1 procenten för något passivt stöd av vänsterpartiet kan de inte räkna med. Miljöpartiet lär bli ännu mer svårtflirtade. Samarbete förutsätter samarbete och maktfullkomliga sossar har sjabblat bort det i andra kommuner.  Lycka till Jan Ask, om du lyckas klamra dig fast i sossetoppen över nästa val!
Bilden från Uppsala kommuns hemsida.
Intressant? Andra bloggar om , , ,  och

Attendo Care igen

"Attendo Care får hård kritik från Länsstyrelsen" (rubrik i UNT)
 
Nu då högeralliansen. Ska ni fortfarande förlänga Attendo Cares kontrakt på Rondellen? Vad ska behövas för att ni ska ta problemen på ansvar och inte ha kvar den privata driften bara för att ni ska få en högre ranking på Svenskt näringslivs rankinglista?

Det är alltså så att andelen offentlig verksamhet i en kommun påverkar rankingen och ett av högeralliansens mål är att förbättra denna ranking. Någon annat skäl kan jag inte se för att högern inte vill ha Rondellen i egen regi. För inte ens Lars O Ericsson (c) kan väl längre hävda att det är bättre vård i privat regi än i offentlig?

Här och här har jag skrivit om Rondellen förut.

Intressant? Andra bloggar om , , ,

Sista eftermiddagen med gänget

Folkhälsorådets sista sammanträde är just avslutat. Alla ledamöter från höger till vänster och även landstingets och föreningslivets representanter var överens om att rådet är viktigt och att folkhälsorådet måste finnas kvar i fortsättningen. Tyvärr vet vi inte om det blir något folkhälsoråd framöver. Högeralliansen har inte visat något intresse. För en tid sedan hade Upsala Nya Tidning en artikelserie om fetma, så här skrev tidningen om centerns kommunalråd Lars O Ericsson: "Enligt Ericsson är övervikt och fetma ingen prioriterad fråga bland politikerna i kommunhuset.
- Det är ingenting vi pratar om. Men jag ser väldigt mycket överviktiga barn, så visst är det ett problem. Men det är svårt att göra något åt det."

Övervikt och fetma är och har varit en prioriterad fråga bland politikerna i kommunhuset, åtminstone bland vänsterpartiets, miljöpartiets och socialdemokraternas politiker. Det är folkhälsorådet ett exempel på. Ericssons och de andra högerallianspolitikerna som uttalar sig i UNT verkar inte se folkhälsoarbetets betydelse och tar inte folkhälsoproblemen på allvar. Vi som arbetat med folkhälsofrågorna i kommunen ser gärna en fortsättning. 


Andra bloggar om , ,  och

Ojämställda folkpartiet där män styr över kvinnor

UNT har skrivit om den ojämställda fördelningen bland högerns ordförandekandidater. I artikeln uttalar sig folkpartiets kommunalråd Karolina Hilding (även ansvarig för jämställdheten i Uppsala kommun) om att andelen kvinnor blir större när man räknar in alla borgerliga ledamöter i nämnder och styrelser. Den listan har dock ännu inte presenterats, konstaterar UNT.

Jag råkar ha den listan. Extra intressant  blir ju att titta på folkpartiets representanter efter Karolinas uttalande.  Kommunrevisionen är tungt där har folkpartiet en man, högeralliansen har tre män och två kvinnor. I den mindre tunga valnämnden har folkpartiet en kvinna, för övrigt den enda kvinnan bland de ordinarie ledamöterna. I barn- och ungdomsnämnden har högern bara en enda man, en moderat. Folkpartiet har, liksom övriga högerpartier, konsekvent kvinnor inom traditionellt kvinnliga områden och män inom traditionellt manliga områden med några få undantag. Bland de sju folkpartistiska bolagsledamöterna finns en kvinna, i Grafiskt Utbildningscenter AB som driver en gymnasieskola.

Män från alliansen (varav folkpartiet) bland ordinarie ledamöter i nämnder
Traditionellt kvinnliga Traditionellt manligaobestämda
Barn- och ungdom
1 av 7 (0 av 2 )
Byggnads  4 av 7 (1 av 2)Kommunrevisionen
 3 av 5 (1 av 1)
Kultur 2 av 7 (1 av 2)Fastighet 4 av 7 (1 av 2)Valnämnden 2 av 3  (0 av1)
Vuxna med funktionshinder
2 av 6 (0 av 2)
Fritid och natur
6 av 7 (2 av 2)
Serveringstillstånd och lotterier
2 av 4 (1 av 1)
Socialnämnd för barn och unga 3 av 9 (1 av 3)Gatu- och trafik
 6 av 7 (2 av 2)
Utbildning och arbetsmarknad 5 av 7 (1 av 2)
Äldre
4 av 7 (1 av 2)
Miljö och hälsoskydd
5 av 7 (2 av 2)
överförmyndarnämnden
uppdatering: 2 av 2 (0 av 0)
Vård och bildning
5 av 6 (1 av 1)
Räddning/beredskap
7 av 7 (2 av 2)
 
 VA och avfall 6 av 7 (2 av 2) 
 Teknik och service 4 av 6 (0 av 1) 
 Antal folkpartistiska kvinnor som ord. ledamöter i nämnder och bolag: 14. Antal män: 26

Folkpartiet har alltså huvudsakligen män i traditionellt manliga nämnder och huvudsakligen kvinnor i traditionellt kvinnliga. När det är män i de traditionellt kvinnliga nämnderna är de ofta ordförande. Mannen från folkpartiet är ordförande i kulturnämnden, mannen från folkpartiet är ordförande i socialnämnden för barn och unga, mannen från folkpartiet är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, mannen från folkpartiet är ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning. En enda man från folkpartiet har uppdrag i en traditionellt kvinnlig nämnd utan att vara ordförande.

 
Karolina HildingVilken jämställdhet Karolina! I folkpartiet delar man uppdragen efter tradition och sätter männen som ordförande över kvinnorna. Nästan dubbelt så många män som kvinnor är  tydligen en jämställd fördelning för folkpartiet. Karolina Hilding verkar mer och mer som en galjonsfigur för folkpartiet: ”titta vi har en kvinnlig gruppledare, så vi är ett jämställt parti”.
Vi går inte på det längre, folkpartiet.
(bild från Uppsala kommuns hemsida)


 

Intressant? Andra bloggar om , , , ,  och

Ojämställda Uppsala

Uppsala har tidigare haft en relativt jämställd fördelning av uppdrag mellan män och kvinnor, bl.a. har kommunstyrelsens ordförande varit en kvinna de senaste två mandatperioden. Från och med nu är både ordföranden i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige män.

Än värre är det med ordförandeskapen i kommunens nämnder och styrelser. Högeralliansen har nominerat 16 män och tre kvinnor som ordförande i nämnderna och nio män samt två kvinnor som ordförande i bolag och stiftelser. Socialdemokraterna vill inte vara sämre. 14 män och fem kvinnor nominerades till vice ordförande i nämnderna medan sex män och fem kvinnor nomineras till vice ordförande i bolag och stiftelser. Det finns nämnder där det bara kommer att finnas en eller ett par kvinnor.

Mansdominansen kommer att bli kompakt i Uppsalapolitiken, i alla fall om socialdemokraterna helt odemokratiskt får lägga beslag på samtliga vice ordförande-uppdrag. Vänsterpartiet och miljöpartiet har också nominerat vice ordföranden. Vår förhoppning är att de borgerliga partierna ska vilja ha en jämn fördelning av uppdragen och därför stödja v- och mp-kandidater. Från vänsterpartiets sida nominerar vi en man och tre kvinnor till vice ordförande-uppdrag medan miljöpartiet har en man och en kvinna.


Valberedningens förslag är att utse vice ordförande från v och mp men socialdemokraterna kommer troligtvis inte att acceptera valberedningens förslag utan försöka välja in sina egna.

Könsfördelningen i Uppsalapolitiken de närmaste fyra åren kommer att vara under all kritik. Jag tror heller inte att personer födda utomlands speglar förhållandet bland befolkningen. I gatu- och trafiknämnden har högeralliansen en enda kvinna bland sina sju ordinarie och fyra ersättare. I räddnings- och beredskapsnämnden ingen kvinna bland de sju ordinarie men "hela" två kvinnliga ersättare och för ovanlighetens skulle även en person med utländsk bakgrund.

Kan man anmäla denna fördelning till jämo?


Intressant?
Andra bloggar om , , ,  och

För många djungelspelare i Djurgården

Jag fick ingen UNT i morse så jag har helt missat att Sirius fotbolls ordförande Lasse Svensson kallade utländska fotbollsspelare för djungelspelare och hänvisade till Djurgården. Uppsalas moderata kommunalråd Gunnar Hedberg lär ha sagt att "-Tungan slant, jag känner honom väl och vet att han har en sund värdegrund och han korrigerade ju sig själv också. Det var en felsägning", enligt UNT.

Visst kan tungan slinta och man försöker skoja på ett sätt som blir fel men även den värsta tung-slinkning visar ändå på den innersta tanken. Man råkar inte säga något som är tvärt emot ens värderingar. Vad Lasse Svensson säger är en sak men att kommunstyrelsens ordförande så lätt försöker försvara är värre. Lasse Svensson är inte vald att företräda Uppsalaborna, han är vald av Sirius medlemmar. Men jag kan inte låta bli att ta med en av de kommentarer som UNT:s läsare lämnat till artikeln: "Lasse Svensson har väl inget problem med "djungelfolk" på hans krogar så länger de fyller kassakistan, eller?"

När Hammarbys nya tränare, som tidigare bänkat en spelare i Degerfors för att han inte gick på SFI-undervisning, sa till Expressen att ingen skulle få spela i Hammarby utan att plugga svenska var Hammarbys ledning snabbt ute och dementerade.  Rasistattack kallar Expressen Svenssons uttalande för. Den här historien är nog inte slut än. Det krävs att hela Sirius ledning och Gunnar Hedberg går ut och förklarar sig.

En bra blogg på samma tema:  Frihet och framsteg.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,  och

Ojämställda Uppsala

Uppsala har haft en relativt jämställd fördelning av uppdrag mellan män och kvinnor, bl.a. har kommunstyrelsens ordförande varit en kvinna de senaste två mandatperioden. Från och med nu är både ordföranden i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige män. De båda vice är däremot kvinnor, vilket är första gången.

Värre är det med ordförandeskapen i kommunens nämnder och styrelser. Högeralliansen har nominerat 14 män och tre kvinnor som ordförande i nämnderna och tio män samt en kvinna som ordförande i bolag och stiftelser. Socialdemokraterna vill inte vara sämre. 14 män och fem kvinnor nomineras till vice ordförande medan sex män och tre kvinnor nomineras till vice ordförande i bolag och stiftelser.

Mansdominansen kommer att bli kompakt i Uppsalapolitiken, i alla fall om socialdemokraterna helt odemokratiskt får lägga beslag på samtliga vice ordförande-uppdrag. Vänsterpartiet och miljöpartiet har också nominerat vice ordföranden. Vår förhoppning är att de borgerliga partierna ska vilja ha en jämn fördelning av uppdragen och därför stödja v- och mp-kandidater. Från vänsterpartiets sida nominerar vi en män och tre kvinnor till vice ordförande-uppdrag. 

En obekväm sanning

En Obekväm Sanning An Inconvenient TruthNu har jag sett en Al Gores en obekväm sanning. Flera miljöorganisationer i Uppsala hade gått samman och hyrt filmen och en biosalong. Miljöpartiet tyckte att det var viktigt att högeralliansen fick lite insikt i miljöfrågorna och det hot som våra utsläpp av växthusgaser utgör och köpte in flera platser till högern. Alla fyra högerpartierna tackade nej. Socialdemokraterna tackade ja men i slutändan var det ingen sosse som ville se filmen.

Från vänsterpartiet var vi fem av sex fullmäktigeledamöter samt ytterligare några stycken. Dessutom var det flera vänsterpartister i salongen som var där genom den miljöorganisation som de är aktiva i. Det visar lite vilka partier som är intresserade av miljöfrågorna på allvar och som inte bara pratar miljö när det går att ta politiska poänger på det.  Tack miljöpartiet för det här initiativet.

Filmen då? Cecilia Forss som pratar om att vi först måste satsa på tillväxt för att ha råd med miljöarbete skulle ha fått sig en tankeställare. För den riktigt miljöintresserade var det naturligtvis inget nytt men det är ändå nyttigt att bli påmind. Även om man vet att glaciärerna smälter var det en annan sak att se det på film. Även om man vet att temperaturen stiger var det en annan sak att se statistiken och bilderna. Även om man kanske har hört tidigare att haven kan stiga med flera meter var det annan sak att se animationer på alla landområden som kommer att bli översvämmade. Även om man vet behöver man bli påmind så att man tar cykeln trots att det regnar, så att man tar tåget eller bussen trots att det tar längre tid osv.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Internationella frivilligdagen

Idag är det tydligen internationella frivilligdagen. I Uppsala uppmärksammas dagen på Kvarnen där man mellan 11.00 och 19.00 kan träffa frivilligorganisationer.

En titt på
volontärbyråns hemsida  visar att det intressantaste frivilliga upprdrag som finns just nu är som tjejgruppsledare. Känner man sig inte riktigt som en tjejgruppsledare kanske det passar bättre att hjälpa till i köket på Café Mumrik, som vänder sig till hemlösa m.fl.

Avslutning även för fritids- och naturvårdsnämnden

December är en speciell månad, ännu mer speciell blir den så här strax efter ett val. Även den snålaste av nämnder måste ju för anständighetens skull tacka av ledamöterna för fyra års hårt arbete. Så igår hade vi en middag med avtackning. Under de fyra år som gått har vi knappt kostat på oss någon utbildning och endast när vi vetat att många ledamöter skulle vidare på nya sammanträden efter vårt sammanträde har vi kostat på oss förtäring till kaffepausen.

Sedan jag blev kommunalråd har jag inte tagit ut något arvode för mitt uppdrag som ordförande för fritids- och naturvårdsnämnden. Det har sparat en hel del pengar åt nämnden. Nästa år får fritids- och naturvårdsnämnden det tufft att få budgeten att gå ihop. Nämnden kommer att få en ordförande som kommer att ta ut sitt arvode, även om vi inte vet vem det blir än, och nämnden kommer att få mindre pengar till verksamheten med den nya majoriteten.

Vi hade lagt en pris- och löneuppräkning på 2,5 % samt ett extra påslag för föreningslivet på 680 000 kr.
Den nya majoriteten lägger en pris- och löneuppräkning på 1,8% vilket i praktiken innebär neddragningar. Dessutom ska markeringsavgifterna halveras. Detta till en kostnad på 4,8 mnkr som endast kompenseras med 2 mnkr. Skolorna förlorar c:a 1 mnkr för städ och underhåll, Fyrishov runt 1 mnkr och fritids- och naturvårdsnämnden 2,8 mnkr. För att sänkningen av markeringsavgifterna ska klaras måste nedskärningar göras i verksamheten. Det blir tufft för nämnden och för Uppsalas idrotts- och föreningsliv.
Andra bloggar om
, ,

Ojämställda löner på regeringskansliet

Lika lön för lika arbete är i teorin självklart för alla men ändå är löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige stor. I många fall har kvinnor lägre lön än män för likvärdigt arbete. Går man in och tittar på varje enskilt fall så finns det oftast trovärdiga förklaringar, en vanlig är att lönen baserar sig på den lön man hade på ett tidigare arbete. Det som är konstigt är att det så gott som alltid är män som det finns trovärdiga skäl att ge en högre lön.

Senast i raden av arbetsgivare med trovärdiga förklaringar är Maud Olofsson. De politiskt sakkunniga som arbetar för centerpartiet har den största lönespridningen av alla politiskt sakkunniga. Den högst betalade tjänar 56 000 kr medan den lägst betalade tjänar 30 000 kr - för samma arbete. Enligt centern beror det just på de löner som politiskt sakkunniga hade innan. Det är ett intressant sätt att sätta lön. Antingen är kvinnan med 30 000 kr underbetald eller också är mannen med 56 000 kr kraftigt överbetald. Det är ju ändå samma arbete.

Om man ska utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män måste man börja någonstans, regeringskansliet t.ex. Det håller inte att hänvisa till tidigare lön, inte när det innbär en så stor löneskillnad.

52706-48

Se
Aftonbladet för fakta och fullständig bild.


Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Lugn helg

Helgen har jag ägnat åt att uppdatera min gamla hemsida. Det har legat mycket gammalt där och skvalpat. Uppdatera är kanske inte riktigt rätt ord, jag har tagit bort en del gammalt och inaktuellt. Raderat ett par sidor som kändes bra att ha där 1998 när jag gjorde hemsidan men som inte tillför något alls idag. Detta har jag tänkt göra i flera månader men jag har inte riktigt haft tid och ork förrän nu.

Internationella aidsdagen

52706-15Idag är det World AIDS Day, hos rfsl kan man testa sin hiv-etikett och här kan man läsa mer.

Attendo Care får behålla vård i Uppsala

Centerpartisten Lars O Ericsson har meddelat att Attendo Care får behålla kontrakten för det kritiserade korttidsboendet Rondellen. Enligt UNT hävdar Ericsson att en sjuksköterska som tidigare vittnat om vanvård nu tagit tillbaka sina uppgifter, vilket sjuksköterskan själv förnekar i UNT.

Jag vet inte vad som händer nu. Högeralliansen kan inte fatta beslut förrän i januari men privata och kommunala utförare har tyvärr inte samma villkor. Även om vänsterpartiet och socialdemokraterna tecknar kontrakt med en kommunal utförare kan högeralliansen bryta kontraktet i januari. Omvänt gäller att om man tecknar kontrakt med en privat utförare och bryter kontraktet i förtid måste den privata få full kompensation för förmodade förluster.

Vänsterpartiet kommer att göra allt som går för att Rondellen ska gå över i kommunal regi, inte minst med tanke på det jobb som den kommunala regin lagt ned på att förbereda övertagandet.

Exemplet Rondellen visar att högeralliansens snack om att det viktigaste inte är vem som utför vården utan att den är bra bara är dimridåer. Det viktigaste är privatiseringsideologin.

Intressant? Andra bloggar om , , ,