Smarta killar?

Nu har även Upsala Nya Tidning skrivit om pliktverkets "begåvningsstatistik" och konstaterar att länets slugast killarna bor  i Knivsta.  Knivsta kommer på sjätte plats och Uppsala på 16:e.


I tidningen säger chefspsykologen bl.a. att  det är ett test som visar intellektuell förmåga och utbildningsbarhet. Chefsspykologen verkar dock vara en klok person för han vill betona likheterna inte skillnaderna mellan de testade.

På DN:s ledarsidor skriver Anders Isaksson om ungdomar med sviktande intellektuell kapacitet.  Isaksson menar att det i pliktverkets statistik finns facit över trettio års ständigt reformerande av skolan. Hela stycket kommer nedan:

"Närmare till hands ligger skillnader i lokala kulturer, i de förväntningar på framtiden som det omkringliggande samhället upplevs erbjuda både invandrare i andra generationen och infödda svenskar. Svag arbetsmarknad, hög arbetslöshet och höga ohälsotal följs åt, driver en nedåtriktad spiral som drabbar de unga och som skolan uppenbarligen inte förmår vända. I Pliktverkets statistik finns facit av trettio års ständigt reformerande av skolan."
 
Jag är född i den kommun som kommer på tredje sista platsen, min mamma är född och uppvuxen där och jag har släktingar kvar även om alla under sextio har flyttat. Jag kan hålla med Isaksson om att det är svag arbetsmarknad och hög arbetslöshet som påverkar ungdomarna i dessa kommuner men hur kan han få det till att det är skolans fel?

Jag har varit i Ljusnarsberg många gånger. Centralorten Kopparberg ger ibland uttrycket av att vara ett samhälle utan hopp. Det är inte skolans fel, felet ligger i att hela samhällets förutsättningar försvann när gruvan lades ned och när de få andra arbetsplatserna rationaliserade eller flyttade utomlands. Den svaga arbetsmarknaden gör att ungdomarna flyttar och kvar blir några få (med jobb inom kommunen eller på Kopparbergs bryggeri) som ska försörja de pensionärer som blir kvar. Kommunens utgifter är allt för höga i förhållande till de skatteintäkter som kommer in.

Trenden går att vända, grannkommunen Hällefors var nere i en svacka men har tagit sig ur den. Ljusnarsberg/Kopparberg kan också ta sig ur den men det kräver att hela Sverige hjälper till. Isaksson skriver föraktfullt om "Bidrags-Sverige" men pliktverkets statistik visar tydligt varför vi har och varför vi behöver bidrag och skatteutjämningssystem. Det är skatteutjämningssystemet som kan vända trenden. När "fattigkommunernas" ungdomar flyttar till andra kommuner är det inte mer än rätt att de rika kommunerna bidrar till de fattiga kommunernas stora försörjningsbörda. Därutöver krävs stora satsningar på nya arbetsplatser och framtidstron, projekt som ger människorna tillbaka stoltheten över sin kommun.  Örebro universitet satsar på ett Campus Kopparberg och Opera på Skäret har fått bidrag från EU, universitetet, kommunen m.fl. samt stöd från arbetsförmedlingen via arbetsmarknadsprojekt. Flera andra satsningar görs för att öka framtidstron och stoltheten i Kopparberg men utan bidrag skulle det vara svårare. Det finns många med framåtanda i Kopparberg och får de bara ett litet stöd på vägen så kan samhället bli den livaktiga ort som det var före gruvnedläggningen.

Jag tycker inte om att UNT väljer att vinkla pliktverkets statistik med "sluga killar" och kallar Knivsta för landets åttonde smartaste kommun. Det handlar inte om att vara smart, det handlar om att Sverige är uppdelat. Vi har inte bara segregation inom våra kommuner vi har också segregation mellan våra kommuner. Klassamhället lever och den borgerliga politikens förslag om att låta rika kommuner behålla mer av sina skatteintäkter och att de fattiga kommunerna ska få mindre spär på detta.

Arbetslösa kommer att skaffa jobb om de får sämre ekonomiska villkor, fattiga kommuner kommer att skapa jobb och framtidstro om de får mindre statsbidrag och omfördelningar. Hur kan någon tro på den ekvationen? Väldigt osmart, precis som den borgerliga pressens slutsatser av pliktverkets statistik är väldigt osluga. GÖR EN ANALYS NÅGON GÅNG!

Tora Breitholz har kommentarat DN-artiklen i sin blogg.

Kommentarer
Postat av: Anders Eriksson

Min hemkommun Karlskoga brukar alltid komma före grannkommunen Degerfors på intelligenstestet, men komma efter på styrkan. Det är roligt att tracka vänner från Degerfors med. Men att dra politiska poänger ur det är bara osmakligt.

Postat av: Ilona

Till UNT säger psykologen att det är de kommuner som klarar sig sämst som blir mest upprörda. Tacka f-n för det, hur kul är det att hamna sist när andra drar så stora växlar på det.
Det hade nog inte trackats så mycket om Degerfors och Karlskoga kommit sist i varsitt test, tror jag.

2006-02-26 @ 23:03:19

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback