Till Stråssa

Idag tänkte jag besöka auktionen i Stråssa. Den ska vara rätt dålig, ryktesvis, men det blir en bra motion för mig att cykla upp för berget. Jag har inte varit i Stråssa på många år, trots att det är så nära.

Från riksväg 50 ser man ett stort gråbrunt berg, utan träd och annan växtlighet. Det är all sten som tagits upp ur Stråssa gruva. För 15-20 år sedan var gruvan öppen för besökare och då var jag nere i gruvan, det är rejält djupt, flera hundra meter.

Stråssa är en intressant ort. Gruvan lades ned på 20-talet men startades på nytt i slutet av 50-talet. Det innebar att man i Stråssa byggde upp ett helt nytt samhälle, ett samhälle som alltså byggdes så som idealsamhället såg ut på 50-talet. Tyvärr har man hunnit riva en del. För självklart dog samhället när gruvan stängdes i början av 80-talet. Kvar finns några hundra men idag är Stråssa en döende by varifrån man pendlar till jobbet.

Egentligen borde hela Stråssa ha byggnadsminnesförklarats och bevarats som museum över det sena 50-talet och 60-talet. Läs mer om Stråssa
här. En rapport om Stråssa kommer.

Kommentarer
Postat av: Tom Hugosson

Hejsan! Besökte du Stråssa? Har du varit upp på det gråa "berget" (som kallas Mulldammen)? Utsikten därifrån är hänförande.
Hilsen
Tom H.

2006-08-28 @ 21:17:01
Postat av: Anonym

Jag bor i Stråssa!

2006-11-10 @ 14:27:46
Postat av: helene

Ursäkta men Stråssa e ingen döende by som du skriver.Vi är en by med mycket gemenskap,vi driver Navet,fritidsgårn,sköter badplats,by städning allt detta idellt var nånstans hittar du det inte på många platser. Och att pendla till arbete idag är iget hinder,det finns idag 222 hushåll och en hel del företag stora som små.

2008-01-26 @ 15:36:06
Postat av: staffan dahlberg

det är bra att byn lever vidare. jag tillhörde gruvbarna som for vidare. hoppas att ni utvecklar stråssa, för som stråssa rn gång var kommer aldrig,aldrig tillbaka.

mvh

staffan dahlberg

2008-09-28 @ 00:00:19

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback