Feministiskt självförsvar återigen

Den okunskap som folkpartiet visade genom Jan Björklund gav mig idén att alla ansvariga politiker i Uppsala ska få möjlighet att gå en grundkurs i feministiskt självförsvar. Kanske är det så enkelt som att de andra partierna inte vet vad det går ut på och därför är emot.

Vi har anlitat Kvinnomaktsgruppen (som fick Uppsala kommuns jämställdhetsstipendium 2005) och bjudit in alla kvinnliga politiker i barn- och ungdomsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt kommunstyrelsen till en kurs den 16 augusti.

Förhoppningen är naturligtvis att fler partier ska inse att det inte handlar om våld och kampsport utan om självförtroende och vid behov kunskap om hur man tar sig ur våldsamma situationer,


Feministiskt självförsvar igen

Jag har skrivit om feministiskt självförsvar många gånger. Det är kul att nu kunna läsa om feministiskt självförsvar även i tidningarna. En av dagens nyheter är nämligen vänsterpartiets krav på att feministiskt självförsvar ska erbjudas i skolan. T.o.m. Radio Uppland tog upp det och hade en liten kort debatt. Tyvärr kunde jag inte delta men Jeanette Escanilla deltog i mitt ställe och gjorde bra ifrån sig. Folkpartiets linje om att man inte ska lära ut våld i skolan är ju helt uppåt väggarna.

Fp:s skoltalesman Jan Björklund säger till Expressen att man inte ska lära ut slag mot halsen. Slag mot halsen? Jag har gått en feminstiskt självförsvar-kurs. Det handlar inte om några slag mot halsen, det handlar om att få bättre självförtroende och att ta sig ur vissa situationer.

"Om vi lär ut våld är vi farligt ute, snart kommer också pojkarna att vilja gå på kurserna och snart är skolan en stor utbildningsanstalt i hur man slåss." säger Björklund, totalt utan att ha en aning om vad han pratar om.  I SvD gör han, om möjligt, ännu dummare uttalanden. Jag tror att vi måste bjuda in folkpartiets kvinnliga politiker på feminstiskt självförsvar så att de kan tala Björklund till rätta.

Alla tjejer, inte bara de i folkpartiet, borde få möjlighet att gå en kurs i feminstiskt självförsvar så jag lägger upp en länk där man kan anmäla intresse igen.              

52706-27

Ärna Flygplats

Vänsterpartiet säger nej till en civil flygplats på Ärna, av  buller- och miljöskäl. Nu har Upsala Nya Tidning grävt fram att Uppsala Airs (bolaget som ska driva flygplatsen)  VD är dömd för att ha plockat ut hundratusentals kronor från ett bolag han drev tillsammans med en kompanjon.

UNT:s
avslöjande påverkar inte vänsterpartiets och min bedömning men förhoppningsvis kan det påverka dem som idag är positiva till projektet. Om man inte inser att flygplatsen är en för stor miljöbelastning kan man kanske inse att flygplatsen är en ekonomisk belastning. Oavsett vad bolaget har för tankar med flygplatsen tror jag att det är ett mycket riskabelt projekt även ekonomiskt. Västerås civila flygplats bär sig inte, de statliga bidragen kommer att dras in för den typ av flygplats som Ärna skulle bli. Varför skulle en flygplats i Uppsala vara ekonomiskt lönsam när inte en i Västerås är det?

Debatt om bostadspolitik och allemansrätten

  Min och Christer Johanssons debattartikel om bostadspolitiken är nu publicerad i UNT. Jag kan också konstatera att mitt utspel om att Karolin A Johansson fått miljöpartisterna att skriva en artikel på moderaterna vill inte ha allemansrätten-temat.

Vänsterpartiet har en miljöpolitik som ligger nära miljöpartiets men det är miljöpartiet som får uppmärksamheten och när de inte får den ser de till att få den. Skickligt gjort. Från början var det ett brev till ledarsidan av mig och Niclas Malmberg men när UNT hellre  ville ha en debattartikel så  tog mp den själv. I stort samma formuleringar som jag och Niclas hade i vårt brev och samma formuleringar som jag och Niclas hade i insändaren i Uppsalatidningen. Ser lite lustig ut men man får väl skylla sig själv om man inte kommunicerar ordentligt.

Sommarstiltje

Nu är det inga möten inplanerade förrän i början av augusti. Det innebär att det inte finns så mycket att skriva om Uppsalapolitiken. Trots det kommer det nog att finnas en hel del att kommentera i sommar.

Bloggen kommer inte att ta sommaruppehåll men den kommer kanske att vara lite tystare än vanligt och den kommer troligtvis att titta ut över Sverige och världen lite mer än vanligt.fotboll i ishall

    Midsommar på landet, utan tre grodor och dans runt midsommarstången och framför allt INGEN TV! En snabb titt på internet visade att i närmaste stad var det storbilds-TV i ishallen. Tillsammans med ortsbor och ev. övriga besökande midsommarfirande satt vi i ishallen och såg Tyskland spela skjortan av Sverige.

För arrangemanget stod den lokala ishockeyföreningen.Öl och läsk från grannkommunens bryggeri såldes i baren. Förmodligen innebar arrangemanget en stor intäkt för föreningen. Jag frågade inte men kanske tog föreningen intäkterna från entrén (40 spänn per person) och någon annan för serveringen och vin- och öltillståndet.

Det fick mig också att fundera på hur det skulle vara om någon av föreningarna i Uppsala skulle vilja ha en storbilds-TV i Gränby Ishall tillsammans med en bar. Skulle vi hyra ut hallen för ett sådant arrangemang och skulle vi ge utskänkningstillstånd?

Jag skulle tycka att det var trevligt att titta på nästa EM i Gränby ishall tillsammans med hundratals andra Uppsalabor, oavsett om det fanns en bar eller inte. Det finns bara en sak som jag skulle ändra på, inget utskänkningstillstånd om det enda man serverar i matväg är chips och kexchoklad. Ansvarsfull alkoholservering innebär för mig att det ska finnas någon form av förtäring.

fotbolls-vm

Ingen sport lockar så många tjejer som fotboll men för vissa är tjejer bara en dekoration som förgyller fotbollen för de manliga utövarna och den manliga publiken. Kristina Kappelin på Aftonbladet har skrivit en helt underbart krönika, Fotbollens baksida, som utgår från italienska landslaget och hur vissa medier väljer unga snygga kvinnliga reportrar för att komma närmare laget.

När jag för evigheter sedan rapporterade från div 4-fotbollen (dagens div 3) i Borås Tidning ville jag inte gå in omklädningsrummen efter matchen för spelarintervjuer. Så blev det aldrig någon sportjournalist av mig heller.


Klassbunden midsommar?

DN konstaterar med Temos hjälp att arbetare ogärna dansar små grodorna. Arbetare åker inte heller bort på midsommar i samma omfattning som tjänstemän. Arbetare firar midsommar mer med vänner och tjänstemän med släkt. Bara tre procent av tjänstemännen och åtta procent av arbetarna väljer att inte fira midsommar alls.

Just midsommar trodde jag inte att det fanns några klassperspektiv på. Naivt kanske. Tänker jag på mig själv så blir det sällan midsommarstång när vi firar med vänner men så gott som alltid när vi firar med familjen. Hänger det där med små grodorna ihop med att tjänstemän mer firar med familjen eller finns det ett klassperspektiv även på att dansa runt midsommarstången?

Nåja, det frågan kan kanske inte besvaras. Arbetare (64%) och tjänstemän (55%) som inte åker bort på midsommar  kan fira midsommar på olika ställen i Uppsala. Jag rekommenderar Disagården där man kan fira en riktigt traditionell midsommar med dans runt midsommarstången, folkmusik, folkdansuppvisning, lotterier, fiskdamm med mera. Från kl. 10.00 både på midsommarafton och midsommardagen. Lite mindre traditionellt är Fyrishov. Här kan man dansa runt midsommarstången från klockan 12. Ponnyridning och 4-kamp bjuds det också på. Det bästa av allt är nog att man kan kombinera midsommarfirandet med att bada.  Traditionellt men ändå annorlunda. Hammarskogs herrgård startar sitt midsommarfirande kl 12.00 med stångresning kl. 14. Den som har råd kan äta midsommarbuffé för 325 kr men det finns också korv med bröd.

Vågar man gissa att det blir fler arbetare på Fyrishov, lite mittemellan på Disagården och mest tjänstmän på Hammarskogs herrgård?

Trevlig midsommar!

Tillägg: som av en händelse är det just mina tre ställen som finns med på Uppsala kommuns hemsida. Mer information om midsommarfirandet på ovannämnda ställen kan man få
här.


En självförsvarskurs nära dig?

Självförsvarskurser blir allt mer populära och borde vara obligatoriska för alla kvinnor, skriver Expressen och visar några enkla grepp. Skönt att fler än vänsterpartiet har vaknat.

Greppen i Expressens bildspecial är inte vad jag lärde mig på min självförsvarskurs. Jag rekommenderar istället en kurs i feministiskt självförsvar, som handlar om så mycket mer än bara olika grepp.

Feministiskt självförsvar borde erbjudas i varje skola säger vänsterpartiet. Tills dess kan man lämna en intresseanmälan om att gå en kurs via vänsterpartiet.

52706-27 klickbar bild såklart!

Folkpartistisk toppolitiker förfalskade pendlarkort

Folkpartisten Johan Noréus, ledamot och gruppledare i kommunfullmäktige, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i Hallandstrafikens styrelse och ledamot i Varbergs stadshus styrelse, har förfalskat sitt pendelkort.

Så här säger Noréus till
Aftonbladet:
– Jag hade räknat på hur många dagar jag skulle behöva det där kortet, säger han.
– Det kändes för dyrt att köpa ett helt kalenderkort för de få dagar jag skulle åka. Och då föll jag för frestelsen.

Ett pendlarkort kostar 1 750 kr, hur mycket Noréus skulle fått betala om han köpt lösa resor framgår inte. I Hallands Nyheter kan man dock läsa att Noréus åkt på falskt pendlarkort hela juni och så här säger SJ till Hallands Nyheter:

    - Vid flera tillfällen har den här personen visat upp kortet så snabbt att tågvärdarna anat att han fuskåkte.

Folkpartisten har ett högavlönat jobb och tjänade över 500 000 kr 2004 så det är inte fattigdom som ligger bakom fusket utan tydligen ren gnidighet. Han är, enligt Hallands Nyheter, en av Varbergs mest inflytelserika personer. (var är kanske ett bättre uttryck så här dagen efter polisanmälningen för urkundsförfalskning och bedrägeri)

En folkpartiblogg skulle snabbt ha satt likhetstecken mellan personen och partiet om det varit en vänsterpartist som gjort samma sak.  Jag nöjer mig med att konstatera att det är långt mellan ord och faktiskt handling för vissa folkpartister. Stöld från de egna skattebetalarna är tydligen inget problem.

Planka.nu är en rörelse som finns i framför allt Stockholm och Göteborg. Nu har rörelsen fått sin första högermedlem!
Regnbågsloggan


Här är regnbågsloggan, så som den ska se ut! När jag frågade partikansliets informationssekreterare fick jag svar om att den självklart ska läggas upp på hemsidan och så fick jag loggan som bifogad fil så länge.

52706-26

Perspektiv på folkhälsodebatten i Gottsunda

Folkhälsodebatten var inte bra. Deltagarna i debatten var där för att diskutera folkhälsa i allmänheten men debattledaren Alexandra Pascalidou drev in debatten på åtgärder som gjorts för att göra Gottsunda bättre och vad som ska göras i Gottsunda.  Istället för folkhälsodebatt  i den mening som vi i debatten var inställda på blev det något helt annat.

Debatten blev svävande och okonkret, för publiken kan det ha verkat som vi inte hade gjort något i Gottsunda och inte heller hade några planer. I själva verket har det gjorts en hel del i Gottsunda den senaste tiden och ännu mer kommer att göras. I en debatt när man inte är förberedd på frågan kommer man inte alltid på de åtgärder som är gjorda eller ska göras, detta gällde deltagarna från samtliga partier.

Debatten hade blivit mycket bättre om den hållt sig till ämnet, folkhälsa, eller haft rubriken folkhälsa i Gottsunda, då hade vi varit förberedda på rätt saker. Trots allt lyckades jag samla mig och erinra mig något av det som hänt och kommer att hända i Gottsunda (efter att UNT gått så i tidningen fanns inget konkret med):

Skolan har fått mer resurser, föreningarna har fått extra stöd - bl.a. lokaler, barnen erbjuds en idrottskola (idrott genom lek och utan prestationer och specialiseringar), Uppsalas första Kulan (spontanidrottsplats) byggs i Gottsunda, Gottsundagipen renoveras. Detta kommer att göras: badet ska renoveras, centrum ska byggas ut, gång- och cykelvägar ska förbättras, området ska byggas om för ökad trygghet. Detta är de åtgärder som jag kom på inom de områden som jag är mest insatt.

En samordnare har arbetat med att samla alla kommunens nämnder i arbetet med att utveckla Gottsunda och en handlingsplan ska utvecklas. I korthet handlar det om att bl.a. hitta väggar att mobilisera områdets egna krafter, fysiska förändringar och bättre koordinering av kommunala insatser.

Själv tror jag mycket på att stödja föreningarna så att dessa kan engagera fler av de boende i föreningsaktivitet och deltagande i utvecklingen av Gottsunda.


Dagens arbetsutskott

På dagens kommunstyrelsearbetsutskott skulle vi ta ställning till motionen om en queer socialtjänst. Vi var inte riktigt nöjda med förslaget till beslut och kommer att göra ändringar till kommunstyrelsen. Det verkar som om vi kan få majoritet för ett beslut som mer går i linje med vänsterpartiets förslag om att alla styrelser och nämnder  får i uppdrag att, med RFSL:s tio punkter som grund, öka kunskapen och kompetensen kring de villkor som homo-, bisexuella och transpersoner lever under. Helt klart är i alla fall att det blir någon sorts uppdrag till alla nämnder.

Det är lite som ketchupflaskan, det har gått långsamt men efter att jag lyft hbt-frågorna i flera sammanhang sedan jag blev kommunalråd så ser det äntligen ut att hända något (sök på hbt för tidigare inlägg).

Vänsterpartiet har tagit fram en knapp med en regnbågspartilogga. Tyvärr finns den inte att ladda ned som bild. Får väl ta och scanna min knapp så att jag har en bild till det här inlägget.
52706-25

Tillägg: nu har jag scannat min knapp och lägger in den, lägger samtidigt ut länken till min och Pernillas debattartikel på
QX. Hoppas att partiet lägger ut loggan på hemsidan för nedladdning, blir ju snyggare än en scannad knapp.


Folkhälsan

Nu har jag just kommit hem från en folkhälsodebatt i Gottsunda. Alla partier i fullmäktige deltog och Alexandra Pascalidou var debattledare. Det var väldigt varm och så här efteråt kommer jag inte ens ihåg vad de andra deltagarna hade att komma med. Alla partier utom vänsterpartiet och socialdemokraterna fick i alla fall mellan en och tre röster i publikens omröstning om bästa parti. Allra flest röster fick vänsterpartiet som fick 13 röster.

Det tackar vi för, speciellt som det var fler aktivasocialdemokrater i publiken!

Vänsterbloggar

Nu har jag länkat till lite fler vänsterbloggar. Min ambition att lista ett fåtal bra bloggar - helst med Uppsalaanknytning - föll när jag läste artikeln i Expressen. Nu listas flera, fortfarande inte alla men mycket, mycket fler. När jag hinner med att även gå in och ändra det förprogrammerade utseendet på sidan ska jag dela upp länkarna i olika sorters länkar, kanske . . .


blogg? vänsterblogg!

Bloggkriget vinns av högerpartierna konstaterar Expressen. Tidningen har tagit del av en undersökning från Agent25 som visar att frågor som partierna i högeralliansen listade som viktigast är de frågor som mest flitigt debatteras. Inte så konstigt kanske när högern lägger så dåliga förslag att de måste analyseras och avslöjas.

Undersökningen konstaterar också att små partier - som miljöpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna - bloggar väldigt lite i jämförelse med de större partierna. Det är också en intressant iaktagelse som kanske stämmer i antal personer men tittar man på bloggtoppen.se där de flesta bloggar finns med har alltid vänsterpartiets Ali Esbati flest läsare av alla politiska bloggare. Tvåa just nu (och sällan sämre än tredje mest lästa) är Jinges Web & fotoblogg, också den en uttalad vänsterblogg.

Konstaterar att högern kanske bloggar mer men vänstern bloggar bättre!!!

Ali Esbati blogg

bandinflation

52706-15Först ut var det röda bandet som en symbol för kampen mot aids, sedan kom det rosa bandet för kampen mot bröstcancer, därefter var det dags för det vita bandet för kampen mot mäns våld mot kvinnor och slutligen kom det brandgula bandet för kampen mot högeralliansen.

Visserligen tror högerns ungdomsförbund att ett orange band på rockkragen betyder stöd för högeralliansen men alla andra band innebär ett ställningstagande mot något.

Det rosa, det vita och det röda bandet är alla viktiga band men det börjar gå inflation i banden, snart är alla färger upptagna.


Det röda bandet kan för min del betyda både stöd för en röd politik och kampen mot aids.

Företagardag

En gång varje år har företagare, politiker och högre tjänstemän en gemensam eftermiddag då vi umgås och förkovrar oss. I år fick vi förkovra oss i olika byggprojekt. Vi fick en dragning om planerna för ombyggnad av Dragarbrunnsgatan (vision Dragarbrunn) och Resecentrum. Gammalt för oss från kommunen men kanske nytt för företagarna.

Höjdpunkten var att åka upp till sjätte våning i Uppsala konsert och kongress, UKK kallat av dem som jobbar med huset, musikens hus av gemene man. Oavsett vad man hade för åsikt när beslutet drevs igenom går det inte att låta bli att imponeras av bygget och känslan av att stå i den blivande konsertsalen sex våningar upp.

Efter ett besök vid parkeringshuset Grimhild, som ska bli bostäder, avslutades dagen på studenternas med information om upprustningsplanerna och en gemensam picknick. Alltsammans lite lagom småtrevligt och avslutades lagom för att man skulle hinna hem och se England göra två mål på Trinidad & Tobago.
52706-22
Vaksalaskolan från sjätte våningen på Uppsala konsert och kongress

Gottsundadagarna

52706-21

Fredag och lördag är det Gottsundadagarna. Ett digert program innehåller både massor av olika artister, tivoli, prova på-aktiviteter för barn och unga, flera föreningar (bl.a. vänsterpartiet) och mycket annat. På lördag kl 14.00-16.00 är det debatt om folkhälsofrågor med Alexandra Pascalidou som moderator. Jag deltar i debatten för vänsterpartiet.


Mer information om Gottsundadagarna finns här:
www.gottsunda.nu.Allians?

På kommunstyrelsen idag lades som vanligt flera förslag till beslut. Intressant var att oppositionen inte kan enas om vad de ska kalla sig. Allianspartierna fp, m, kd, c stod det på ett ärende, bara fp+m+kd+c på ett annat, på ett tredje stod det Allians för Uppsala och på ett fjärde Borgerliga Alliansen.

Kd och c lyckas få fp att överge sin familjepolitik till fördel för en mer konservativ sådan, man får folkpartiet att gå emot sig själva i flera frågor och moderaterna är mer försiktiga i sin egentligen extrema skattesänkarretorik. Men man kan inte enas om vad denna självutplånande allians ska kallas.

Moderat demokratisyn

Som väntat var det bara miljöpartiet som stödde vänsterpartiets förslag om att inte höja kommunalrådsarovodena och att timarvodet ska höjas med en midre summa varje år istället för med en stor höjning varje år. Skillnaden mellan vårt förslag till arvodeshöjningar och majoritetens var runt 2 mnkr.

Moderaterna och de andra högerpartierna stod bakom förslaget om arvodeshöjningar, som kommer att höja kostnaden för politikerarvoden med 2,5 mnkr per år. Samtidigt har högerpartierna inte föreslagit att nämnderna ska få pengar till detta, partierna har dessutom föreslagit att flera nämnder bara ska få en ökning av sin budget med 1,8%. De stora arvodeshöjningarna måste tas från verksamheten i högeralliansens budgetförslag.

I denna debatt stegade Karolin A Johansson upp. Jajamensan, hon som är emot allemansrätten. Hon menade att om vänsterpartiet tyckte att arvodena var för höga så borde vi stödja hennes förslag om att ha färre politiker som leker med knapparna.

För vänsterpartiet bygger demokratin på att vi har många förtroendevalda som är fritidspolitiker vid sidan om ett vanligt arbete, duktiga och pålästa politiker som också lever i samma vardag som våra väljare, inte på ett fåtal heltidspolitiker.

Karolin A Johansson ser vårt (och också sitt eget) förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige som en lek med knappar. Jag hoppas innerligt att moderaterna inte går fram i årets val så att Karolin får en riksdagsplats. Tänk en rikdsdagsledamot som betraktar sitt jobb som en lek med knappar.


Fullmäktige och översiktsplanen

Igår tog vi då äntligen översiktsplanen, debatten tog i stort sett hela kvällen. Några intressanta iaktagelser:
folkpartiet, som via lokalförening, uttalat att det bör råda stor restriktivetet utanför byar och samhällen i ett remissvar på översiktsplanen hade nu lagt sig helt platt för centerpartiets åsikt om att det ska vara fritt att bygga enstaka hus på landet. En röst på folkpartiet är i praktiken en röst på centern i årets val.

Det s.k. styckebyggandet stod i centrum för debatten (även om folkpartiet gjorde sitt bästa för att inte märkas i den debatten). Majoriteten menar att villatomter ska tas fram i anslutning till tätorterna och att tillkommande spridd bebyggelse ska prövas noga ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett hus på landet innebär idag en påfrestning på miljön eftersom det krävs enskild brunn och enskilt avlopp. I anslutning till tätorter och byar kan huset anslutas till kommunalt vatten- och avlopp. Oppositionen menar att "friheten" att bosätta sig var man vill är viktigare än miljö- och hållbarhetsaspekterna.

Oppositionen var också kritiskt till tanken på fler naturreserverat och skydd av gröna områden. "Det inkräktar på äganderätten". Intressant är att när fullmäktige diskuterar biologisk mångfald så är hela oppositionen där och pratar om betydelsen av biologisk mångfald men när frågan om biologisk mångfald blir konkret, då backar högern.

Själv hade jag med mig ett citat från en av moderaternas fullmäktigeledamöter, som i sin blogg skrivit ett inlägg med rubriken "allemansrätt är socialism". Kanske är det uppsalabornas tillgång till natur- och friluftsområden som ska begränsas i högeralliansens Uppsala?

"Visst är det trevligt, mysigt och en frihetskänsla att kunna ströva fritt i skog och mark, plocka bär och tälta i det fria. MEN. För den som värnar om äganderätten är allemansrätten en inskränkning utan like.

Förmodligen är det just så här som den socialdemokratiska visionen ska se ut. Äganderätten ska urholkas så mycket som möjligt. Helst ska staten äga allt."

citat
Karolin A Johansson (m), blogganteckning.

52706-20
Bilden från vårt kommunalpolitiska program

Het gatufest

På årets gatufest (efterföljare till Fyrisfestivalen) hade alla politiska partier i fullmäktige, utom ett, informationsbord på Västra Ågatan. Alla delade ut flygblad och annan information. Våra tandborstar och broschyrer med en tandlös Lars Ohly gick åt som smör i solskenet och tog slut under fredagen. Saften som vi hade med oss på lördagen och söndagen var också populär.

Totalt stod jag fyra timmar på lördagen och söndagen och trots att jag på söndagen försökte stå i skuggan är jag rejält bränd på delar av händerna och halsen. Så nu är jag röd både inuti och utanpå och måste gå och köpa ett kraftigt solskyddsmedel för att kunna vistas utomhus utan handskar och halsduk.

Aftonbladet och sverigedemokraterna

Expressen fortsätter att skriva ned Ungt vals resultat medan Aftonbladet väljer att lyfta fram sverigedemokraterna i artikel efter artikel. Varje dag sedan undersökningen på Ungt val offentliggjordes har Aftonbladet skrivit om Sverigedemokraterna. Unga aktiva intervjuas, partiledaren intervjuas och Aftonbladet låter meddela att "Sverigedemokraterna har rensat partitoppen".

Expressen hävisar idag till en
skop-undersökning där sverigedemokraterna har 1,9 procent i åldersgruppen 16-25 år. Med all den uppmärksamhet som Aftonbladet ger sverigedemokraterna lyfter tidningen upp partiet som ett av av de etablerade partierna. Sverigedemokraternas ledning måste vara överförtjust. Var det röstfusk, som Expressen hävdar, har partiet lyckats med sin taktik. Aftonbladet å sin sida gör sitt bästa för att visa vad uttrycket "självuppfyllande profetia" innebär.

Studenten

Min son har  tagit studenten, eller i alla fall gått ut gymnasiet. Vi konstaterade att på min sida av släkten är han den tredje som tagit motsvarande studentexamen, om man inte börjar räkna mammas kusiner och andra mer avlägsna släktingar eller försöker översätta ungersk skola och examina.

Eftersom jag gick en tvåårig gymnasielinje så var det min yngre kusin som var först att "ta studenten" 1986.  I min klass från grundskolan valde de flesta att läsa praktiskt linje, bygg och anläggning för killarna och kontor och distribution för tjejerna. En handfull av oss började och slutförde en teoretisk linje, varav ett par på tvåårig linje. Valet av gymnasieutbildning är i högsta grad en klassmarkering. I andra grundskoleklasser, i andra bostadsområden, börjar nästan alla teoretiska högskoleförberedande linjer.

Mitt val att börja studera på universitet  i Uppsala var konstigt i mina gamla klasskamraters ögon (va? studerar du historia, men vad gör du mer? Det kan du väl inte göra hela dagarna?!, sa Lena som hoppade av gymnasiet, städade några år och sedan började jobba som sjukvårdsbiträde).


Snyggt . . .

Kan inte låta bli att visa en av bilderna från vårt kommunalpolitiska program. För första gången trycker vi programmet i färg. Det ger också möjlighet till en lite finare layout.  Bilderna i programmet är tagna av Jeanette Escanilla och Lalla Andersson. Jag vet inte vem av dem som tagit den här bilden men snygg är den. Bilden är tagen i år på första maj och föreställer vår distriktsordförande Maria som bär den svenska fanan. Till höger syns också Göran med Ung vänsters fana. Till vänster utanför bild bär Osvald partifanan.
Programmet finns här:
http://www2.vansterpartiet.se/uppsala

52706-19


Ungt val igen

Idag "avslöjar" Expressen att det gick att fuska vid omröstningen Ungt val. Enligt tidningen ska aktiva sverigedemokrater registrerat flera identiteter och på så sätt röstat flera gånger.

Även om det inte varit organiserat fusk, som Expressen hävdar, så ska naturligtvis alla nätomröstningar tas med en nypa salt. Mindre partier som vill ha uppmärksamhet kan se till att alla deras unga medlemmar och sympatisörer går in och röstar. Andra partier gör inget särskilt. Det är lite grand som när tidningar frågar vilket lag som vinner herrallsvenskan, det är alltid Hammarby och AIK i topp, inte för att de är de mest sannolika vinnarna utan för att de har de mest aktiva supportrarna som dessutom tycks gilla nätundersökningar.

Jag tror dessutom att en del av våra väljare inte är regelbundna besökare på Lunarstorm.  Oavsett om omröstningen spelar verkligheten eller inte är omröstningen alarmerande. Resultaten går nog inte att enbart skylla på fusk, organiserad röstning eller "inte våra väljargrupper". Krafttag krävs för att minska den segregation och utanförskap som många unga idag upplever.

kvinnor!

För ett tag sedan skrev jag om en bloggare som bara hade bra män på sin blogg. Denne bloggare har hittat till min sida och skriver bl.a. så här:

Säga vad man vill om mig, men inte är jag den som låter bli att lyssna till goda råd. Uppsalakommunisternas kommunalråd Ilona Sz Waldau ondgjorde sig för en tid sedan –
under rubriken ”Andra bloggar” – över att jag listar ett antal bra grabbar här på bloggen.
(- - -)
Men var tog flickorna vägen undrar Waldau? Ligger det en chauvinistisk komplott bakom tilltaget att bara lista de manliga hjältarna? Nejdå. Inte alls. Från och med idag listar jag som ett bevis på detta, och som den stora jämställdhetsivraren jag är, även tre bra tjejer!


Trots att han kallar mig "uppsalakommunisternas kommunalråd" (de flesta vet ju att jag inte representerar kommunistiska partiet, kommunstiske partiets främste företrädare är så vitt jag vet fortfarande busschaufför) är det ju alltid positivt att kunna inspirera och vägleda. 

För att belöna bloggaren skulle jag vilja ge honom en bild på Edith Piaf. Om någon skulle råka ha en sådan liggande på datorn, var vänlig skicka den till mig så ska jag se  till att den kommer på plats på bloggarens blogg. Den som kan ge mig en bild belönas i sin tur med länken till bloggarens sida.


Ungt val

Aftonbladet har gjort en webbundersökning av vilket parti ungdomar skulle rösta på och också frågat efter vilka frågor de tycker är viktiga. Det visade sig att flickor är rödare än pojkar och att så många som nästan var femte kille skulle rösta på sverigedemokraterna. Hela undersökningen redovisas på Aftonbladet och Ungt val.

Uppsala följer som vanligt rikstrenden, moderaterna är störst parti bland ungdomarna, följt av socialdemokraterna och sverigedemokraterna. Oroande i Uppsala är att v, s och mp skulle få c:a 20% av rösterna om det bara var killar i åldern 15-21 som fick rösta i valet. Bland tjejerna är partierna i vår koalition betydligt starkare.

Aftonbladet/Ungt vals undersökningar är ett varningstecken. Vad är det som gör att unga killar drar så åt höger och åt extremhögern?  Vad kan vi göra för att ändra detta och nå killarna? Det är en av de stora utmaningarna. Inte bara i valet utan även i det dagliga politiska arbetet.

vänsterpartiets skolpolitik - läxfri skola

Vänsterpartiet har nyligen redogjort för 14 skolpunkter, mest uppmärksammad har punkten om läxfri skola blivit.  Det är intressant hur just det förslaget har slagits upp i media. Det är ju inte direkt någon nyhet att en läxfri skola står på partiets program. Så här har vi t.ex. skrivit i vårt kommunalpolitiska program: "Vänsterpartiet vill arbeta för en lugnare arbetsmiljö och säkerställa elevers rätt till både trygghet, studiero och en fritid utan läxor. Vi vill på sikt att all undervisning i grundskolan ska ske inom skolans ram utan hemarbete."

Det nya med programmet kallat för
14 punkter för en likvärdig skola är möjligen att vi flyttat den läxfria skolan från en vision till  ett  skolpolitiska krav i valrörelsen.


För ett rättvist och solidariskt Uppsala

52706-18

Nu finns vårt program att läsa på Vänsterpartiet Uppsalas
hemsida.


Program för Uppsala

Äntligen blev det klart, vårt kommunalpolitiska program 2007-2010. Det politiska innehållet har varit klart länge men man vill ju få en snygg layout och tryck också. Igår hade vi presskonferens där vi presenterade programmet, jag, vår ordförande Lalla Andersson och fullmäktigekandidaterna Jeanette Escanilla och Jesper Wiklund deltog.

Snart kommer programmet att finnas tillgängligt på hemsidan men fram tills dess kan man läsa
UNT:s artikel. Jag ser också med spänning fram emot att få se vad Uppsalatidningen skriver men den tidningen kommer ju inte ut förrän på lördag.