Klyftan växer mellan fattiga och rika

Ett påstående som skulle kunna vara hämtat från vänsterpartets valmaterial men som faktiskt är rubrik på en artikel i ICA-kuriren som tar upp de ökade klyftorna i hälsa och inkomster. Artikeln konstaterar att Danderyd mår bäst och att den kommun som jag är född i, Ljusnarsberg, hör till dem som mår sämst. En annan  skillnad är skolbetygen:

"Danderydsbarnen har sedan länge landets högsta skolbetyg, och de blir bara bättre. På ställen som Norberg och Ljusnarsberg, gamla bruksorter i Bergslagen, har däremot betygsnivåerna sjunkit."

"Det här betyder förmodligen inte att Danderydsbarnen är smartare än andra. Höga betyg brukar snarare vara en produkt av föräldrarnas förväntningar och antalet böcker som finns i hemmet", säger Mats Björnsson på Utbildningsdepartementet till tidningen.

När pliktverket för en tid sedan gav ut sin statistik över mönstringstesterna basunerade flera tidningar ut att vissa var smartare än andra. Den statistiken och tidningarnas sätt att tolka den har jag kommenterat tidigare och då ur just det perspektivet att Ljusnarsberg låg på tredje plats bakifrån och att det inte har med begåvning att göra, det är klassklyftor. ICA-kuriren använder inte heller ordet klassklyftor men slår ändå med hästlängder de tidningar som skrev om pliktverkets "begåvningstest".

Jag har aldrig köpt ICA-kuriren tidigare men det här numret ska jag köpa, det ska finnas lite mer statistik i pappersversionen och bilder från Kopparberg.

. . . och så lite reklam: guldvaskning, Kopparbergs marknad, bra fiskevatten, helt ok skidbacke, Sveriges vackraste kyrka, ett otroligt tingshus, golfbana, naturreservat, gruvmuseum, postmuseum med specialstämpel den 13 juli (till minne av världes dyraste frimärke som stämplades i Kopparberg den dagen) m.fl. museer, gruvgångar, gruvstigar och mycket mer finns för den som turistar i Kopparberg.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback