Femmans spårvagn

Idag såg jag Janne Josefssons återblickar på sitt reportage "På rätt sida älven" om skillnaden mellan villkoren i Örgryte i ena änden av femmans spårvagn och Biskopsgården i den andra. "på andra sidan älven" visade 1987 och gjorde ett stort intryck på mig. Reportaget gjorde mig inte till vänsterpartist men det visade på ett så tydligt sätt att klassamhället fanns. Ända sedan jag såg det 1987 har jag ibland använt delar av reportaget när jag talat med andra om klassamhället. Det jag framför allt fortfarande minns är tjejen i Örgryte som sa något i stil med att visst har vi villa och båt och åker utomlands ibland men det beror inte på att vi har mycket pengar utan på att vi prioriterar och menade att andra, t.ex. familjerna i Biskopsgården, gjorde andra prioriterade. Nu fick jag höra citatet igen, jag kom inte ihåg det rätt men innebörden var den jag mindes.

De ungdomar som han träffade i Örgryte (ingen ville ställa upp idag) har idag högbetalade jobb och höga positioner nästan utan undantag. Ungdomarna i Biskopsgården har i stort sett alla klassiska arbetaryrken eller var arbetslösa (flera av dem intervjuades om sitt liv idag). Josefsson återblick och nulägesbeskrivning visar att klyftorna mellan Örgryte och Biskopsgården ökat. Vad gör dagens barn i Biskopsgården om 20 år?Här kan man se
programmet.

Kommentarer
Postat av: Harri

Jag såg också programmet, och den gjorde ett starkt intryck på mig (också). Visst finns klassamhället, och jag tror att den är svår att bryta.

Jag kommer själv från arbetarklass. Allting handlar om vilka förebilder man har - och vem som vågar peppa en att satsa på saker och ting som man inte är så säker själv på, som tex. högskolestudier, som oftast innebär bättre jobb - och bättre löner.

För vissa är det gratis. Andra får kämpa mer.

Postat av: Anton

Har fan kan du säga att de får det gratis? :S De i Möndal kämpar jätte hårt fär att få massa MVG. De är till och med lättare att få MVG i mindre rika områden. Du e ju helt cp som säger att de får sina bra betyg gratis!!!

2007-06-12 @ 14:04:32

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback