RFSL:s kommunundersökning

RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigande) har gjort en undersökning av Sveriges kommuner. I  den tidigare undersökningen var Uppsala den femtonde bästa hbt-kommunen (hbt står för homsexuella, bisexuella och transpersoner). I den nya undersökningen, som offentliggjordes igår, kom Uppsala på en sjätte plats. Eftersom undersökningarna inte är jämförbara ska man kanske inte dra några stora växlar på det. Det är ju t.ex. inte kommunen som sett till att Uppsala tillhör de fyra kommuner som har ett kommersiellt nöjesställe för hbt-personer.

Undersökningen visar att det finns mycket kvar att göra i Uppsala, framför när det gäller skolan och utbildning av personal och politiker. För över två år sedan beslutade kommunfullmäktige att barn- och ungdomsnämnden samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skulle ta fram ett åtgärdsprogram för att underlätta för unga hbt-personer. Beslutet togs på initiativ av vänsterpartiet. Tyvärr har, såvitt jag vet, ingen av nämnderna gjort något med anledning av fullmäktiges beslut. Det är ett stort demokratiskt problem att fullmäktige beslutar men att nämnderna sedan aldrig följer beslutet. Hade vi haft åtgärdsprogrammet klart och börjat genomföra det hade vi säkert fått åtminstone godkänt på skolans arbete.

Bäst betyg i undersökningen fick min gamla hemkommun Borås. Där har vänsterpartiet lagt en motion om utbildning i hbt-frågor som genomförts av Borås kommun. Mina partikamrater har visat att det går och jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att både gamla och nya beslut genomförs. Jag har börjat genom att lyfta frågan i folkhälsorådet och nu på fredag ska vi diskutera kommunundersökningen tillsammans med rfsl i kommunstyrelsens utskott för demokrati, jämställdhet och integration.

Klicka på bilden för att komma till undersökningen.

52706-17

Kommentarer
Postat av: Magnus

Hej! Kul att Uppsala hamnar på hyfsade poäng. Enköping har dessvärre halkat från 89 till 154. Även om de inte är direkt jämförbara kan jag konstatera att siffrorna för de rent kommunala uppdragen har försämrats sedan 1998. Jag kontaktade RFSL tidigare i år för att höra när kommunundersökningen 2006 skulle komma, och hade missat att den publicerats tills jag läste ditt inlägg. Är nu i full färd med att författa en motion ang. övergripande HBT-policies och HBT-mål i förvaltningarnas verksamhetsplaner.

Postat av: Magnus

Och nu är vår motion inlämnad:
http://ahlkvist.blogspot.com/2006/05/motion-klttra-p-hbt-listan.html

2006-05-24 @ 08:46:33
URL: http://ahlkvist.blogspot.com

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback