Femivalen

Glöm inte bort Femivalen!

Skolans läromedel är inte kränkande och diskriminerande

I alla fall inte om man får tro de flesta som kommenterar skolverkets undersökning på Expressen. Trots att inlägg kan anmälas och ofta tas bort kan man se en hel del hårresande kommentarer:

tusan, det är väl numer dom heterosexuella "avarterna" som blivit avvikande,,,detta var minsann en braskande nyhet hur kan man skriva såna böcker eller som kultursnubbarna i TV säger "bucker" när dom som förståsigpåare anal-hrm-yserar ngn bok dräglande om det är en dam som recenserar en annan kvinna,,(jag dräglar också) Pinero


"""homosexuella beskrivs som avvikande och islam framställs som militant"""
The point beeing ???


Att Islam är en militant religion är ju sant även om det inte är PK.
Att homosexuella är avvikande är ju också sant, annars skulle ju inte människorasen finnas längre.
Männen styrde ju länge världen och är därför mer representerade i läroböcker, dock inte samma sak som ÖVERrepresenterade.
Om kvinnor förlöjligas ska det givetvis bort även om det innebär att Gudrun Schyman och hennes kompisar försvinner...


bra att du nämde ordet "utvecklings-störd".. för detta med homosexualitet rör ju just detta..
homolobbarna predikar att "även djur kan va homosexuella och därför är det naturligt"
..ja just det... men utvcklingsstörda finns också bland djur! är det naturligt då? javisst! ... men är det normalt och sunt? NEJ!
:)

Fler exempel finns på Expressen där också någon kommenterar att så många inlägg tagits bort. Jag kan föreställa mig innehållet i de inläggen.

Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca vill se en läromedelsmärkning á la Svanen för de läromedel som är utformade i enlighet med läroplanernas värdegrund. Det är en bra idé tycker jag.

Intressant? Andra bloggar om , , ,och ,

Skolans läroböcker kränkande och diskriminerande

Skolverket har just utkommit med en rapport där man på regeringens uppdrag granskat 24 läroböcker för grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolans A-kurser i ämnena biologi/naturkunskap, historia, religions- och samhällskunskap för att analysera hur kön, sexuell läggning, funktionshinder, etnisk tillhörighet och religion framställs i text och bild.

Skolverket kommer fram till att det förekommer onyanserade och stereotypa beskrivningar i läroböckerna som kan upplevas som kränkande eller diskriminerande av olika grupper av elever.


Läroböckerna genomsyras av en manlig norm. I flera av läroböckerna finns dessutom exempel där kvinnor och flickor nedvärderas eller förlöjligas.  "Vi" är heterosexuella i läroböckerna. Heterosexualitet är det allmänna och oproblematiska, medan homo- och bisexualitet är det specifika och problematiska.
Funktionshinder är nästan alltid  en problematisk avvikelse. Bilden av muslimer och islam är ensidig och de nationella minoriteterna får litet eller inget utrymme.

Skolverket konstaterar också att eftersom lärare har ett stort eget inflytnade över vilka läromedel de  ska använda i sin undervisning ligger mycket av ansvaret på lärarna.

I Uppsala röstade högeralliansen ner ett förslag om att den litteratur som används i skolundervisningen ska granskas så att inte diskriminerande attityder förekommer.  Det jag undrar nu är om skolverkets undersökning över huvud  taget kommer att tas upp i Uppsala och om den nya högerregeringen kommer att ta till sig skolverkets rapport. Intresset verkar ju inte vara så stort från högerhåll.

Skolans läroböcker och lärarnas attityder påverkar våra barn, då är det viktigt att den är neutral och inte riktar in sig på en manlig heterosexuell norm. Skolans roll är delvis att fostra men då måste den vara fri från diskriminering och kränkningar.


Intressant?
 Andra bloggar om , , ,och ,

Vem styr i Uppsala?

Efter den sena timmen med den hätska stämningen, som t.o.m. Upsala Nya Tidning skriver om, var det svårt att komma igång igår. Komma igång var man dock tvungen att göra eftersom vi hade arbetsutskott på eftermiddagen.

Kvällen blev sen även igår. Riksdagsledamoten Josefin Brink besökte oss och pratade om feministisk teori. Intressant att höra henne och tillsammans diskutera feminismen.

Idag och imorgon ska jag på Framtidskonventet som behandlar mångfaldsfrågor. Några seminarier kommer att handla om hbt och könsidentitet. Jag är inte säker men jag tror att ämnena tas upp tack vare att jag satt dem på dagordningen, inte konventets dagordning utan samhällets alltså.

Kvällen blir sen eftersom vi ska ha medlemsmöte med val till olika uppdrag i kommunen.

Måste också få bjuda på dagens citat (som är någon vecka gammalt) från en av högeralliansens kommunstyrelseledamöter angående ett beslut i kommunstyrelsen: "Det var fler i den borgerliga gruppen som var - minst sagt - tveksamma, men eftersom ett antal företag och näringslivet i Uppsala var så positiva så... Ja. Suck."

Undrar om det är typiskt för den nya kommunstyrelseledningen. Om näringslivet vill något så säger högern ja även om deras ryggmärg och politiska ideologi egentligen vill säga nej. Den budget vi tog i början av veckan tycktes ju vara författad av Svenskt näringsliv, så man kan ju undra vem det egentligen är som ska styra Uppsala de närmaste fyra åren. 

 Andra bloggar om
, , och ,

Inkonsekvent nattmangling i fullmäktige

Halv tre på natten tog fullmäktige slut och inga svar fick vi på frågan om hur barnomsorgens kvalitet ska kunna bibehållas. Av någon anledning ville den nya majoriteten inte ta ansvar för att det faktiskt är den som har makten och möjligheten att skjuta till mer pengar. Istället för att  ta ansvar för hur barnomsorgen ska bli i framtiden valde högerpartierna att diskutera varför barnomsorgen är i kris.

20 timmars fullmäktigesammanträde innehåller naturligtvis många bra diskussioner och många dåliga. Många saker förtjänar att kommenteras, andra förtjänar att glömmas. Jag har i alla fall valt några glimtar från gårdagens mangling:

Moderaten Liv Hahne gick upp i talarstolen och hänvisade socialdemokraten Hilde Klasson till en tidningsartikel. Det har ju stått i UNT så det behöver väl inte jag stå här och upprepa, menade Liv. I en debatt någon timme senare när en debattörer, med utgångspunkt från vad hon läst i tidningen, ville veta vad högeralliansen egentligen hade för planer gick moderaten Cecilia Forss upp i talarstolen och deklarerade att hon minnsann inte tänkte diskutera utifrån en tidningsartikel.

En annan moderat som var inkonsekvent var den moderata ordföranden. När socialdemokraterna under voteringarna var lite långsamma med att trycka på voteringsknappen (eller lekte med knapparna som en annan moderat
uttryckt det) fick de en reprimand för det. När moderaterna var ännu långsammare hördes inte ett ljud från ordförandes läppar.

Det hördes inte heller ett ljud från ordförandes läppar när en av alliansens politiker väste fram "sätt dig för helvete" åt en socialdemokrat som begärde ordet i en ordningsfråga.  Det är fullmäktiges ordförandes sak att hålla ordning. Om det uppstår oordning som ordföranden inte kan avstyra får han upplösa sammanträdet. Kanske är det bara oordning från oppositionen som ska avstyras?

 Andra bloggar om , , och ,

Debatt, debatt . . . vi tar debatten - även om miljöfrågorna

Ikväll fortsätter fullmäktige. Igår hann vi halvvägs med budgetdebatten. Normalt har vi två dagar från tio till tio för budgetfullmäktige, nu har vi en dag tio till och tio en kväll halv sex till tio. Den moderata ordföranden menar att vi inte ska debattera så länge eftersom vi hade debatt i våras.

Jag vet inte riktigt vilken värld han lever i. Ska vi avstå att debattera den nya majoritetens budget bara för att vi debatterade vårt budgetförslag i våras? Idag beklagade sig också ordföranden över att miljöpartisterna pratade alldeles för länge om ovidkommande ting. Exemplet var den unga kvinna som i talarstolen pratade om smältande glaciärer. Ett inlägg som ordförande på ett tidigt stadium försökte stoppa med att smältande glaciärer inte hör till fullmäktiges ansvarsområden. Ett litet lustigt försök av ordförande med tanke på att Elnaz (som hon heter) slutsats var att även vi i Uppsala kommun måste ta ansvar för växthuseffekten, det är inte andra länders eller andra kommuners ansvar, det är allas ansvar.

Förutom att ordförande så tydligt visade att moderaterna i Uppsala inte tar något ansvar för miljöfrågorna så missade ordförande att Elnaz är socialdemokrat. Miljöfrågorna, klimatpåverkan och utsläpp av växthusgaser är viktiga frågor för både miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna.  Synd att de inte är lika viktiga för moderaterna och de andra högerpartierna.

Ikväll fortsätter vi med gymnasieskolan, vård och omsorg, affärsverksamhet, särskilda riktade insatser och lite annat smått och gott.

 Andra bloggar om
, , och ,

Sen kväll efter fullmäktige

Det är lite för sent och jag är lite för trött för att kommentera fullmäktige. Nöjer mig med att länka till vår artikel om att rädda förskolan som publicerades i dagens Upsala Nya Tidning. I artikeln efterlyser vi lösningar och att vi ska se framåt. Tyvärr har ett par timmars debatt inte resulterat i några lösningar men i några diskussioner om vem som har ansvaret. Det är uppenbart att det inte finns någon vilja att tillföra mer resurser till förskolan. 
 Andra bloggar om , och ,

Nya arbetarpartiet

Vad var det jag sa? Alla som arbetar och har lön är arbetare!

Svenska Dagbladet.

Dags för fullmäktige

Imorgon blir det inget bloggande eftersom det är budgetfullmäktige. Orkar jag så kommenterar jag fullmäktige när jag är hemma vid halv elva-tiden.

Eftersom jag redan kommenterad flera av neddragningarna i den borgerliga budgeten säger jag inget nu. Använder istället resten av denna söndagkväll till att läsa budgetalternativen ytterligare en gång, räkna på skillnaderna och jämföra uppdragen.


Debatten kan ses på Uppsalas lokal-tv från 17.30. Försök har gjorts med webbsändningar men än så länge kan man inte se fullmäktige på internet, tyvärr.


Elfsborgs gulddag

Filmerna nedan är ju inte särskilt bra så här är länken till en  film som gör en glad även om det kunde vara lite fler tjejer i den här filmen också, åtminstone i inledningen:

 Filmen från Borås Tidning.

Andra bloggar om , och ,

Könsuppdelad reklam

Jag har tittat på barnprogram, eller rättare sagt: jag har tittat på reklamen mellan barnprogrammen när jag satt och slötittade på tv i morse. I reklamen för actionleksaker fanns bara pojkar med och i reklamen för barbie, hästar och andra gulliga rosa små saker fanns bara flickor med. Alla gulliga rosa små reklaminslag  innehöll lekande flickor medan man i en del actionreklam inte såg könet på barnet som lekte. All gullig reklam innehöll en kvinnlig röst medan alla actionreklam, oavsett om man såg lekande pojkar eller bara ett par händer, innehöll en manlig röst. Gissa om de hade samma tonfall?

Den enda reklam som visade både lekande pojkar och lekande flickor var spelen, där var det bara rösten som visade om reklamtillverkaren ansåg att det var ett gulligt spel eller ett actionspel. '

Det är ju inte konstigt att barn blir olika beroende på vilket kön de har. Vi gör kön. Inte bara genom hur vi behandlar barnen utan också genom reklamen, förväntningar och traditioner. Vi har genuspedagoger i skolan och på förskolan, vi pratar om att bryta mönstren. Men kan vi verkligen nå ända fram den politiska vägen så länge reklamen ser ut som den gör?

52706-4752706-4652706-4552706-44
Bilderna från hasbro.com, där man också kan se filmerna.

Uppdatering: det visar sig att även en riksdagsledamot har reagerat, inte mot tv-reklamen utan mot
reklambroschyrer.

Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Sälja sin själ?

Hur långt är ett parti berett att gå för att få mer platser i nämnder och styrelser? I skånska Sjöbo tydligen hur långt som helst. Kristdemokraterna i Sjöbo har beslutat sig för att samarbeta med främlingsfientliga Sjöbopartiet. "Jag har inga problem med Sjöbopartiet", säger kristdemokraternas ordförande till Sveriges Radio.

Jag tycker att det är att sälja sin själ till, om inte djävulen, så åtminstone till främlingsfientliga krafter. Man undrar ju vad Sjöbopartiet tjänar på samarbetet.

Andra intressanta reportage på Sveriges radio, angående helt andra ämnen, är mina kommentarer om Lidls skövling av parkmark i Gottsunda och mina kommentarer om den borgerliga majoritetens syn på trafiken i Uppsala.  När det gäller det sista inslaget framgår det inte tydligt att borgarnas mål redan är uppfyllda. De kan säga gång på gång att de sätter realistiska mål men vad är vitsen att sätta mål som redan är uppfyllda? Är inte vitsen med mål att sträva efter att göra saker bättre?


Andra bloggar om
, ,

Testa dina fördomar

Testa dina fördomar här. Fördomstesten finns på en site som heter Fritt Fram. Fritt Fram är ett samarbetsprojekt som arbetar mot diskriminering på grund av sexuell läggning i arbetslivet. Fritt Fram jobbar för att skapa arbetsplatser där det är fritt fram att vara sig själv oavsett sin sexuella läggning.

Så varför inte testa dina fördomar och kontakta Fritt Fram för att få hjälp att skaffa ett öppet klimat på din arbetsplats.


Andra bloggar om ,

Bromsa klimatförändringarna – rädda Klimpen!

Skriv på namninsamling för att rädda Klimp-stödet.

Nu händer det grejer

Nu händer det en hel del på sportområdet. Elfsborg diskuterar med Fredrik Stenman, åtminstone enligt rykten som bl.a. Borås Tidning refererar till. Även Expressen spekulerar men kan naturligvis inte låta bli att lägga tyngdpunkten på Djurgårdens intresse. Oavsett vilken fotbollsklubb som är bäst i Sverige ligger fokus ändå på Stockholmsklubbarna.

Även i Uppsala händer det en del på idrottsområdet. Bälinge diskuterar kontrakt med landslagsspelare och Sirius rustar sig för spel i superettan. Även kommunen rustar, eller pratar åtminstone. Den nytillträdda majoriteten backar mer och mer i takt med insikten om att satsning på idrott kostar. Kostnader som den nya majoriteten inte räknat in i sin budget. Förslag om kraftfulla satsningar dras tillbaka och allt skjuts på framtiden.

Av de nya konstgräsplanerna, multihallen och upprustningen av Studenterna, som vi planerade in och avsatte pengar för, riskerar det att bli en tumme.
Intressant? Andra bloggar om , ,

Rubriker igen, allt för rubriker och rampljus

Linda Rosing måste vara Sveriges bästa mediestrateg. Så fort  det inte skrivits en rad så hittar hon på något. Denna gång viker hon ut sig igen trots att hon tidigare talat mot utvik och till med pratat om att åka runt i skolor och prata om skeva skönhetsideal. Det blir tydligare och tydligare att det är publiciteten hon är ute efter. Jag skrev om det redan i somras angående hennes satsning på ett nytt parti. Bl.a. i detta blogginlägg där jag avslutade med " Jag tror dessutom att Linda Rosing skulle kunna göra en insats för kvinnofrid och kvinnors utsatthet, hon vet ju vad hon talar om. Tyvärr kommer hennes medieutspel med en sådan regelbundenhet och i så skiftande ämnen att jag tror att det mer handlar om publiciteten för personen än för frågan."

När hon nu säger att politiken är nedlagd att hon gick med i unika partiet för att det skulle få ett känt namn visar hon än en gång att inget är viktigare än hennes egen berömmelse. Synd egentligen, hon skulle kunna använda sin kreativitet och erfarenhet till något positivt.

Intressant?
 Andra bloggar om ,

Möte om Bolivia

Välkommen på

FÖRELÄSNING OM BOLIVIAS FOLKRÖRELSER MED LEONEL CERRUTO, docent från Linköpings Universitet/politisk rådgivare till MAS i Bolivia

 

måndag 20 november

PLATS: STENHAGSVÄGEN 157

TID: 19.00

Vänsterpartiets motion om Bolivia finns på riksdagens
hemsida.


Minns ni Gudrun?

Jag har ju tidigare kommenterat neddragningar av miljömål och -satsningar i Uppsala och Stockholm. I Aftonbladet idag kommenterar Lars Ohly och Wivi-Anne Johansson neddragningarna på riksnivå.

Det är bra att Lasse och Wivi-Anne talar om var vänsterpartiet står i miljöfrågan. Trots att vi menar att vänsterpartiet är ett feministiskt parti, ett arbetareparti och ett miljöparti, har våra miljöfrågor hamnat i skymundan. Dels beroende på att vi saknat en kraftfull talesperson för frågorna, dels för att miljöpartiet ibland skymt sikten för vår miljöpolitik.

Minns ni  vänsterpartiets tredje punkt för ett rättvisare Sverige? Minns ni Gudrun? Stormen Gudrun alltså!

Banner som visar Vänsterpartiets olika punkter inför valet 2006  Andra bloggar om , och ,

Helgblogg

På helgerna går antalet besökare på min blogg ned rejält. Man kan ju tycka att det vore finnas mer tid att sitta vid datorn och surfa runt mellan sidor och bloggar på helgerna. Men på helgerna har jag en fjärde-  eller tredjedel så många besökare som på en vardag. Sitter alla på jobbet och kollar bloggar och använder vardagskvällarna till surfande?

Eftersom jag fixade en räknar förra veckan som visar exakt vilken tid någon har kollat min blogg och om besöket kom via en länk har jag snart lite bättre koll. Än så länge kan jag konstatera att dagens mest populära sökord är Elfsborg och att just i dag är det bara enstaka länkningar från andra bloggar Kalle, Anders, Magnus, Fredrich och Jinge bland annat.


Värna miljön och lära flickor försvara sig själva går bort när moderaterna får bestämma

52706-43"Principiellt tycker jag inte att skolan ska lära flickor att vara emot pojkar", säger det moderata kommunalrådet Cecilia Forss om feministiskt självförsvar till UNT (tyvärr ej på nätet) efter att vänsterpartiets Jeanette Escanilla (på bilden) lagt ett förslag om feministiskt självförsvar i grundskolan.

Cecilia Forss var en av de politiker som vi bjöd in till vänsterpartiets kurs för politiker i feministiskt självförsvar. Cecilia Forss avböjde med hänvisning till sina kunskaper i karate. Cecilia tror alltså att feministiskt självförsvar handlar om att lära sig slåss och att lära sig vara emot pojkar. I mina ögon verkar hon vara den politiker som har allra störst behov av att faktiskt ta reda på vad feministiskt självförsvar går ut på. Jag tänker inte upprepa det här, eftersom jag redan kommenterat detta bl.a.
här, här, här och här.

Om man inte anser att flickor/kvinnor har rätt att lära sig hur man tar sig ur en överfallssituation, vad anser man då?

Dagens tidningar visar också på en mycket tydlig trend. Upsala Nya Tidning toppar med "Uppsala kommun sänker miljömålen" och DN med "Miljö inte längre någon överideologi" om Stockholm. I båda fallen är det moderater (surprise bl.a. Forss igen) som går i spetsen för neddragningar i de båda kommunerna.

I Stockholm ska moderaterna halvera budgeten för mijönämden på två år och i Uppsala tar man bort målen om att minska utsläppen av växthusgaser, köpa miljömärkt el och elda värmeverk med biobränsle.

Tillväxten är viktigare än miljön, hävdar moderaterna, och fortsätter blunda för det som alla andra svenskar nu är medvetna om, klimathotet och det faktum att jordklotet inte räcker till för vår konsumtion.

Om man inte anser att vi måste vidta åtgärder för att rädda vår planet, vad anser man då?


Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

En legend har gått ur tiden - Puskás är död

Jag fick aldrig se dem spela men visst har man hört talas om dem, spelarna i det ungerska landslaget i början av 50-talet. Störst var Ferenc Puskas, eller Puskás Ferenc på ungerska. Nu har legenden gått ur tiden.

Ungernrevolten splittrade det framgångsrika landslaget och efter det har den ungerska fotboll aldrig kommit igen. I vattenpolo hör Ungern fortfarande tillhör världstoppen. Det sägs att i den första landskampen mellan Ungern och Sovjet, efter att Sovjetunionen gick in i Ungern 1956, färgades vattnet rött. De ungerska spelarna gick mer på de sovjetiska spelarna än på bollen.

Om man kan hitta historien om vattenpololandskampen på nätet vet jag inte men
Aftonbladet skriver om Ferenc Puskas och fotbollslandslaget.  


Hajra Magyarország (med reservation för felstavningar) - Heja Ungern

Apropå stavningar är det kanske lika bra att ta det där med uttalet av mitt namn och därmed också uttalet av Puskás. Sz uttalas som den svenska bokstaven S. Bokstaven S på ungerska är ett sje-ljud, ungefär som tj i tjata. Puskás ska alltså uttalas med sje-ljud och accenten på andra A-t markerar att det är en lång vokal. Jag behöver väl inte påpeka att U, som i de flesta andra icke nordiska språk, uttalas mer som O i svenskan.

Intressant? Andra bloggar om , och ,

Studiebesök på Uppsala Hunddagis

Regelbundet gör Uppsala kommun studiebesök på olika företag i Uppsala. Det är näringslivsenheten som står för studiebesöken men ofta följer även politiker med. Besöken har flera syften, dels informera om vad Uppsala kommuns näringslivsenhet gör och kan hjälpa till med, dels höra efter vad företaget är nöjd respektive missnöjd med när det gäller kontakter med kommunen, dels få en egen bild av Uppsalas näringsliv. 

Dagens besök på Uppsala hunddagis var lite annorlunda än övriga besök som jag varit med om.  Mest för att man inte kunde låta bli att prata hundar, titta på hundar och klappa hundar. Moderaten Cecilia Forss, som är väldigt förtjust i hundar och har tre själv, ville gärna prata hund istället för näringsliv  men vi andra lyckades få in ett par icke hundrelaterade frågor. Så nu vet vi att de är nöjda med de kontakter som de har med kommunen, att de har problem med trafiken och parkeringsplatser utanför dagiset, att de gärna tar emot vår hjälp för att hitta en rastplats osv. 

 Andra bloggar om
, och ,

Rädda Djurskyddsmyndigheten!


Regeringen har i sitt budgetförslag meddelat att man nästa år vill avveckla Djurskyddsmyndigheten. Vänsterpartiet vill stärka djurskyddet och har därför i budgetförslaget för de kommande åren anslagit medel för att Djurskyddsmyndigheten ska kunna fortsätta sitt myndighetsansvar för djurskyddslagen.

Djurens Rätt anordnar en demonstration 25 november i Stockholm för Djurskyddsmyndigheten som bl.a. Vänsterpartiet kommer att delta i. Samling i Humlegården kl. 13.00, avslutning  vid Mynttorget där olika personer kommer att hålla tal. Till talarna hör bl.a. Wiwi- Anne Johansson (v) som är ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet.

Här kan man skriva på ett upprop för Djurskyddsmyndigheten. Bilden från Djurens Rätts hemsida.

 Klicka på bilden för mer information om demonstrationen!
Demonstrera_för_Djurskyddsmyndigheten

Intressant? Andra bloggar om , och ,

"Den som stjäl från partiet . . .

Jag  brukar inte titta på Efterlyst, även om det hänt att jag tittat ett par minuter någon gång, men det är ju nästan så att det kan vara värt att titta ikväll. En tidigare kassör i centerns ungdomsförbund är efterlyst för stöld. Han tömde hela kassan och drog till Filippinerna där han tros vara inblandad i en restaurangrörelse som har öppen sexhandel.

Nu ska man kanske ta tv-program med en nypa salt. Moderaten som tackade nej till att bli kommunalråd efter att hon blivit uthängd i TV4 visade sig ha handlat i god tro och har fått stora problem till följd av tv-programmet. Detta skriver bl.a. Jinge om. Å andra sidan har jag aldrig hört att just Efterlyst skulle ägna sig åt spekulationer, det ligger så vitt jag vet alltid en polisutredning i botten.
Intressant?
 Andra bloggar om ,

Såpan Attendo Care och högeralliansen

När äldrenämndens majoritet för några veckor sedan beslutade att återta korttidsboendet Rondellen i kommunal  regi när kontraktet med Attendo Care går ut suckade högeralliansens företrädare och pratade om ideologi. Det var ett helt felaktigt beslut, menade de. Så här skrev bl.a. Upsala Nya Tidning: "Kommunalrådet Lars O Ericsson (c), var mycket upprörd över nämndens beslut.
- Det här är bara av ideologiska skäl som jag kan se det. "

Nu säger centerns kommunalråd Lars O Ericsson, som fått ansvaret för äldreomsorg i Uppsalas nya majoritet,  till Radio Uppland att "nu vill jag sätta ner foten och göra en markering. Det har varit alldeles för många anmärkningar och folk är oroliga".  Centerpartiet var upprörd över beslutet att ta ifrån Attendo Care uppdraget trots att det "varit alldeles för många anmärkningar och folk är oroliga". Om man vill låta ett företag fortsätta driva ett kritiserat boende är det en privatiseringsideologi som ser till företagens bästa framför människors. Är det inte dags för högeralliansen att erkänna att vänsterpartiet har rätt, privata bolag ska inte driva vård och omsorg. Vinsterna måste alltid tas någonstans.

Här har jag kommenterat äldrenämndens beslut och här Attendo Care.

Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Iaktagelser på en kommunstyrelse

Dagens extrainsatta kommunstyrelse behandlade enbart förslaget till budget, eller IVE som det heter i Uppsala, för perioden 2007-2010. Det fanns fyra förslag och naturligtvis gick kommunstyrelsens förslag igenom.

Lena Hartwig (s) passade på att yrka avslag på högeralliansens budget, varvid Lars O Ericsson, centerns kommunalråd, replikerade något om vänsteralliansens. Hartwig svarade med att Lars-Gunnar inte kunde räkna för det finns ingen vänsterallians och inget vänsteralliansförslag utan flera förslag, det första från socialdemokraterna, det andra från vänsterpartiet och det fjärde från miljöpartiet. Slutsatsen måste vara att varken Lena eller Lars kan räkna och att Lena dessutom behöver en kurs i historia, Lars-Gunnar Eriksson avgick som kommunalråd för centerpartiet den 31 december 2002.

Annars kan man konstatera att centern som under förra mandatperioden nästan bara hade olika Eriksson (med olika stavning) i fullmäktige fortsätter traditionen i kommunstyrelsen, båda ordinarie ledamöterna heter Ericsson.

Vänsterpartiet är det enda parti som har 100 % kvinnor i kommunstyrelsen. Inte så konstigt kanske när vänsterpartiet är det enda parti som inte har någon ersättare. Genom en valteknisk samverkan med miljöpartiet har vi fått en ersättare tillsammans och kommit överens om att miljöpartiet skulle få den platsen. Jag känner mig lite ensam och det är ovant att inte ha några vänsterpartister att konferera med. På gruppmöten framöver kommer jag att sitta och prata med mig själv.

Moderata Karolin A Johansson är en flitig bloggare och brukar inte minst ha bitska nyliberala inlägg om de politiska möten hon går på. Eftersom hon tog kort på det nya presidiet kan man nog räkna med någon sorts rapport även på Karolins
blogg.

Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Politikerlöner

Vänsterpartiet föreslår nu att lönerna för riksdagsledamöter ska sänkas. Det är inget nytt förslag men ny mandatperiod innebär nya förslag. Ett basbelopp tycker vänsterpartiets riksdagsledamöter att en riksdagsledamot är värd, dvs. 39 700 kronor. Detta rapporterar Expressen idag.

Sänkta politikerlöner är någonting som vänsterpartister i flera kommuner och landsting också agerat för. I Stockholm t.ex. där  ett borgarråd tjänar runt 80 000 kr i månaden har vänsterpartiet också velat knyta borgarrådslönen till basbeloppet.

I Uppsala föreslog vänsterpartiet 2004 sänkta arvoden för kommunalråd och kommunstyrelseledamöter. Inför den här mandatperioden gick vi emot höjningen av arvodena. I Uppsala har ju de borgerliga partierna och socialdemokraterna sett till att vänsterpartiets och miljöpartiets kommunalråd har lägre arvoden än vad de själva har genom att se till att vi bara har 70% arvodering men själva har de behållt heltidsarvodena.

Varken jag eller miljöpartiets Niclas Malmberg är missnöjda med vår lön, vi klarar oss på deltidsersättning, men jag tycker nog att alla borde ha samma ersättning och att den skulle kunna vara generellt lägre.

Ersättningsreglerna för 2007-2010 finns ännu inte på webben men kommer att finnas här. Här ligger än så länge ersättningsreglerna för 2003-2006.


Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Trafficking - en avskyvärd slavhandel

Återigen har polisen sprängt en bordell. Denna gång var det unga kvinnor från Rumänien som utsatts för trafficking och prostituerat sig i Stockholm och Skåne. Trafficking, eller slavhandel som det egentligen borde heta, är en avskyvärd handel med människor. Sveriges prostitutionslagar gör att vårt land mest används som ett transferland. Kvinnor, som det oftast handlar om, förs via Sverige vidare till andra länder, ibland efter att först ha utnyttjats i Sverige.

Regeringen har väckt förslag om att den som vittnar i ett traffickingmål ska få permanent uppehållstillstånd. Vänsterpartiet driver sedan flera år att alla som utsatts för trafficking ska få permanent uppehållstillstånd. Kvinnor som skickas tillbaka till sitt hemland riskerar att utsättas för trafficking igen eller för repressalier, ingen kvinna ska behöva känna sig tvungen att vittna för att få stanna i Sverige. Tänk om hon  är i den situationen att hon inte har något att vittna om, för att hon inte fick tillräcklig insyn i verksamheten?

Sedan ett par år finns en lag som säger att offer för människohandel ska få tillfälligt uppehållstillstånd så länge utredning och rättegång pågår, under tiden ska offret få all det stöd och hjälp som hon behöver, från landsting och kommun. Ersättning utgår sedan från staten för kostnaderna. Dessförinnan skickades hon oftast tillbaka direkt, ibland med resultatet att människohandlarna stod vid färjan eller flygplatsen, tog henne direkt och skickade tillbaka henne med vändande färja/plan.

I Uppsala har det hittills varit ovanligt att trafficking upptäcks. Det hände för några år sedan och Uppsala har all anledning att skämmas för sitt sätt att hantera situationen. Detta var innan lagen om tillfälligt uppehållstillstånd infördes. Uppsala placerade flickan på ett skyddad boende i Stockholm och menade sedan att Stockholm hade ansvaret eftersom det var där flickan var bosatt. Diskussionen om vilken kommun som hade ansvaret löste sig genom att flickan åkte till sitt hemland. Jag hoppas innerligt att det gick bra för henne och att hon inte hamnade i människosmugglarnas klor igen.

Intressant? Andra bloggar om , och ,

Fotboll och vitiligo

Så har det varit fotbollsgala. Självklart gjorde juryn fel, åtminstone om hjärtat får tycka. Av fyra nominerade elfsborgare var det bara en som fick priset, Magnus Haglund som årets tränare. Wiland blev inte årets målvakt, Svensson blev inte årets mittfältare och Augustsson blev inte årets back. Augustsson borde ha varit närmast. Årets mittfältare blev den före detta (och någon gång i framtiden blivande) elfsborgaren Tobias Linderoth, inte helt fel det heller. Tidernas mål borde ha varit Anders Svensson men just nu är han inte populär hos svenska folket och då spelar det ingen roll att målet var fantastiskt.

Hedvig Lindahl blev inte årets målvakt i år. Kanske var det dags för någon annan efter att Hedvig fått priset två år i rad. Jag gillar Hedvig, inte bara för hennes prestationer på fotbollsplan utan också för att hon talar öppet om sin vitiligo. Hon skriver om vitiligo även på sin hemsida.

Det lär nog dröja några år innan vi får se Siriusspelare nominerade på galan men visst borde någon från Bälinge finnas med nästa år?

Intressant? Andra bloggar om , och ,

Expressen eller Aftonbladet, så straffas en arbetslös

Spelar en tidnings politiska färg någon roll för tidningens nyhetsrapportering och utryckssätt? Nej, hävdar många, bl.a. i en diskussion här på min blogg i somras. Idag rapporterar tidningarna att Anders Borg vill införa böter för de arbetslösa som inte söker jobb. "Vill att arbetslösa straffas", säger Aftonbladet i sin rubrik. "Anders Borg: Sök jobb - annars blir det böter", säger Expressen i sin. Borg vill straffa passiv arbetslös, säger Svenska Dagbladet.

Analyserar man de tre rubrikerna kan man ju lugnt säga att liberala Expressen försöker vara neutral, socialdemokratiska Aftonbladet braskar på med straffar arbetslösa och SvD skriver om passiv arbetslös. Även om både Aftonbladet och SvD använder termen straffa är det en stor skillnad på hur de använder den. Aftonbladet lyfter att man ska straffas för att man är arbetslös (mycket negativt) medan SvD lyfter att passiva arbetslösa ska straffas (mycket positivt om man menar att det finns frivilligt arbetslösa snyltare).

Själv ogillar jag förstås förslaget eftersom det bygger på en tro om att det finns frivilligt arbetslösa snyltare och att de ska jagas med metoder som drabbar även de ofrivilligt arbetslösa. Bortsett från att förslaget visar på synen på de arbetslösa ökar de också arbetsgivarnas rekryteringsproblem. Redan idag får många företag och myndigheter in ansökningar som är helt irrelevanta, av personer som måste söka jobb för att inte bli av med sitt ekonomiska bistånd.


Intressant? Andra bloggar om , och ,

Elfsborg-AIK 4-0

På Elfsborgs hemsida kan man läsa vilka klubbar som är bollpojkar under Royal League, Bredared, Sjömarken och Dalsjöfors är de klubbar som blev uttagna. Tydligen är det en stor ära för en Boråsklubb att få ställa upp för Elfsborg.

När jag var på den första allsvenska matchen på Borås Arena (Elfsborg-Örgryte) var det lite jippon före matchen. Bl.a. fylldes planen med pojk- och flicklag från hela bygden med gulsvarta ballonger som de släppte mot skyn. Vid insläppen stod ledare från klubbarna för att hålla ordning. Vid mitt insläpp stod en gammal klasskompis som är tränare för min gamla klubb Mariedal IK:s herrseniorlag.

Det som är intressant att Elfsborg ställer upp för de andra klubbarna. Talangerna sugs inte upp i Elfsborgs ungdomsverksamhet utan får utvecklas i sin lokala klubb fram till junioråldern, eller längre. Klubbarna får extra inkomster genom möjlighet att jobba på matcherna. De andra klubbarna ställer upp för Elfsborg och det är varje liten killes dröm att en gång få spela i Elfsborg (Elfsborg har tyvärr inget damlag). Undantaget är möjligtvis andralaget Norrby som en gång i tiden också spelat allsvenskt, där är det lite av rivalitet.

Jag undrar vilka klubbar som kommer att få äran att vara bollpojkar eller -flickor på Sirius matcher, jag undrar vilka klubbar som kommer att ställa upp och göra Sirius första match i Superettan extra festlig, jag undrar . . .

Det jag undrar är, hur får man ett Uppsalalag att bli hela bygdens lag som alla ställer upp på? Kan man få bli ett stabilt allsvenskt lag utan den uppbackningen? Vad skiljer Bälinge från herrlagen?

I Bandyn känns det lättare. Kom igen Sirius!
Intressant? Andra bloggar om , och ,

Var det tårta från GK- bageriet?

I måndags förra veckan bjöds det på födelsedagstårta på kommunledningskontoret, bl.a. prinsesstårta. Enligt uppgift ska tårtan ha kommit från GK-bageriet. I slutet av veckan insjuknade flera personer, 16 personer sägs det, i magsjuka. Därefter har flera andra, som inte åt tårtan men som besökte Stadshuset i slutet av veckan, blivit sjuka.

Ibland känner jag mig lite utanför när det bjuds på tårta men det finns tillfällen när jag är glad över att jag valt att inte äta mjölkprodukter.

Uppdatering: Nej tårtan kom inte från GK-bageriet. Magsjukan som drabbade kommunalråd och tjänstemän på kommunledningskontoret hade inte med tårta från GK-bageriet att göra.

Intressant? Andra bloggar om , och ,

Hurra - jag har löst gåtan

Jag har länge undrat hur det kommer sig att jag har så få besökare enligt Bloggtoppen när jag enligt min egen statistik har så många fler. Första gången jag hade över 100 unika besökare på en dag tyckte Bloggtoppen att jag hade haft betydligt färre på en halv vecka.

Nu har jag äntligen löst problemet, Bloggtoppen räknar bara unika besökare på min index-sida. Alla besökare som kommer in direkt på en bloggpost räknas inte. Nu måste jag fundera på om det är viktigt med rätt statistik, i så fall måste jag flytta Bloggtoppens räknare.


Carl Bildt och hans aktieaffärer

Alla sätt att bli rik på är bra, utom de dåliga, eller vad? Utrikesministers Carl Bildts aktieaffärer tillhör de dåliga. Vad innebär Bildts syn på vad som är ok att tjäna pengar på för hans arbete som utrikesminister. Blir det slut på Sveriges protester mot prostitution, trafficking, utnyttjande, vapenexport, skogsskövling, miljöförstöring etc?

Lovade högeralliansen att omöjliggöra byggande av hyresrätter?

Alla som hörde högeralliansen lova att göra det omöjligt att bygga studentboende, räck upp en hand!

Alla som hörde högeralliansens vallöfte om att göra det omöjligt att bygga hyreslägenheter med rimlig hyra, upp med en hand!

Under den gångna mandatperioden har byggandet i Uppsala, och även i Stockholm, varit rekordhögt. Förra året påbörjades runt 2000 lägenheter i Uppsala,  varav en stor del var hyresrätter. Vid årsskiftet avskaffar den nya regeringen det statliga investeringsstödet. Endast byggprojekt som påbörjats före årsskiftet kommer att få stöd.

Enligt en tjänsteman på länsstyrelsen i Uppsala ökar kostnaderna för byggproduktion med 15-20 procent när stöden försvinner.Till
Upsala Nya Tidning säger att han att hyresrätter blir direkt olönsamt att bygga om man inte får något stöd. Många kommuner och bostadsbolag riskerar också att göra mångmiljonförluster på projekteringar för byggen som aldrig blir av.

I Uppsala finns det risk att de nya studentlägenheterna vid Observatoriet och Majklockan i Flogsta aldrig blir av, eftersom båda är överklagade och troligtvis inte kommer igång före årsskiftet. Det nya bostadsområdet vid Fyrisvall kommer att byggas ändå eftersom det är ett attraktivt läge men hyrorna kommer att bli högre och endast de med höga inkomster kommer att få råd att flytta in. Precis tvärtemot målsättningen att minska segregationen.

Redan när byggnadsnämnden tog beslut om studentbostäderna i Observatoriet föreslog vänsterpartiet en lägre exploateringsgrad (byråkratiskt ord för att bygga lite mindre). Om Byggnadsnämnden hade lyssnat på vänsterpartiet och beslutat att inte bygga ända fram till Luthagsleden, dvs. tagit miljöhänsyn,  hade byggplanerna förmodligen aldrig överklagats och byggandet redan varit igång.

I Uppsala har högeralliansen aviserat att hyresrätter ska omvandlas till bostadsrätter. När högern i Stockholm hade samma politik genomfördes en aggressiv marknadsföring som gjorde att många köpte sina lägenheter för att de kände sig oönskade som hyresgäster. Hur högern i Uppsala kommer att göra vet vi inte än men man kan ju räkna ut att såväl antalet som andelen hyresrätter kommer att minska.

Alla som hörde högerpartierna lova att värna hyreslägenheterna i Uppsala, känn er blåsta!

Intressant? Andra bloggar om , och ,

Nya namnsdagar

Jinge konstaterar att Ali Esbati också vill ha en namnsdag. Det lär Ali ha sagt i Studio Ett där bl.a. Sture Allén deltog som sakkunnig i någon namnkommitté. Sture Allén vill ha en namnsdagskalender med tradition medan Jinge (och Ali Esbati m.fl.) vill ha en namnsdagskalender med de vanligaste namnen så att Ali, Muhammed och Fatima också får en namnsdag.

Känner mig själv väldigt kluven i frågan. Ilona är den ungerska varianten av Helena. Helena har av tradition haft namnsdag den 18 augusti i Sverige och Ilona har alltid haft namnsdag den 18 augusti i Ungern. Eftersom det finns en sankt Helena så är väl den 18 augusti den gamla helgonadagen. Efter att någon namnkommitté bestämde sig för att föra in Ilona i namnsdagskalender och då den 17 december slutade jag bry mig. Efter några år togs Ilona bort och vid någon ytterligare ändring flyttades Helena till den 31juli och Svenska Akademin tycker att även Ilona ska ha namnsdag på Helenadagen.

Den nuvarande namnsdagskalender är konstig. Antingen ska den följa traditionen och de kristna namnen ska ligga på de datum som är de gamla helgondagarna, dvs. Helena (och Ilona) den 18 augusti, och oavsett språkligt ursprung, István, Stefan och Steven ska ha namnsdag samma dag, eller också så ska namnsdagskalender vara levande och innehålla de namn som folk heter. För en återgång till den traditionella namnsdagskalendern är Sture Allén rätt person.

Om Sture Allén m.fl. får återföra namnsdagskalendern till sitt gamla traditionella helgonursprung kan väl någon annan göra en populärversion med de vanligaste namnen, oavsett ursprung? Om det nu är viktigt att alla får ha en namnsdag. Själv har jag ju inte brytt mig sedan 1988, då mitt namn tillfälligt kom in i svenska kalendern.
Intressant? Andra bloggar om ,

Fler invandrare utan krysspärr?

På tapeten idag är en debattartikel i DN där Fredrik Malm med statistik visar att flera personer med utländsk bakgrund skulle kryssats förbi högre placerade svenskar om det inte funnits en spärr till riksdagen. Tittar man personrösterna kan man också hitta personer med svensk bakgrund som har fått fler röster än den invalda personen med invandrarbakgrund men det tar inte Malm upp i sin artikel.

Med statistik kan man bevisa vad som helst och Malm är inte ute efter att bevisa att svenska folket hellre vill ha riksdagsledamöter med utländsk bakgrund än med svensk. Malm är ute efter att bevisa att spärrarna ska tas bort och de med flest kryss också ska vara de som representerar partiet.

Malm nämner inte heller att det bara är ett fåtal som väljer att kryssa en kandidat, de flesta röstar på parti och inte på kandidat. Tar man bort spärrarna måste också varje väljare kryssa en kandidat och då kommer kryssutfallet att se helt annorlunda ut.

Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot för vänsterpartiet, har kommenterat artikeln och jag håller helt med henne i hennes slutsats att det är partierna som måste ta ansvar för att Sveriges riksdag speglar hur Sverige ser ut. En fullt utbyggt personalvalssystem riskerar att ge oss politiker som är bättre på pr-frågor än på politik. Det är inget fel på karismatiska politiker men ska politikerna stå för mångfald kan inte valsystemet bygga på att den som lyckas framställa sig som bäst vinner.

Intressant? Andra bloggar om , .

Ola Salo + Linné

Ola Salo skriver ett symfoniskt verk som ska uruppföras vid invigningen av Linnéåret 2007. Verkar rätt kul. The Ark, Olas rockband, gillar jag och ett symfoniskt verk som tolkar Linné låter spännande. Verket heter Linnaeus Rex, och är en femton minuter lång symfonisk dikt för orkester, kör och solopiano. Uruppförandet kommer att ske i Växjö den 28 januari 2007 men förhoppningvis kommer verket att framföras i Uppsala under festveckan i maj. Det är Upsala Nya Tidning som rapporterar om Ola.

I The Ark har ju Ola ofta i sina texter tagit upp bi- och homosexualitet. Tydligast i Father of a Son, som handlar om synen på homosexuella och barn: "And I may be gay,  But I can tell you straight away  That I'll become a better father than all of you anyway". Undrar om han kan få in det i Linnésymfonin?

Ola Salo var i blåsväder för några veckor sedan när han under en spelning på svenska ambassaden i Washington drog ett skämt som anspelade på 11 september-attentaten. Fel plats för ett sådant skämt kanske. Vi får hoppas att han inte skämtar om firandet av Linné. Åtminstone inte i Uppsala, här är det blodigt allvar.  

Bilden kommer från Linnéjubileets officiella hemsida http://www.linne2007.se. Förmodar att den är helt nytagen eftersom det var presskonferens igår.
Intressant? Andra bloggar om , och ,

Kommunalråd trots allt

Efter söndagens glädje kom jag till Stadshuset med ett glatt humör. Förhandlingarna med övriga gruppledare gick, om inte helbra så i alla fall, halvbra. I elfte timmen förhandlade jag och miljöpartiets gruppledare Niclas Malmberg till oss var sin kommunalrådspost. Inte i den omfattning som vi hade som utgångspunkt men i alla fall titeln kommunalråd. Det är en viss skillnad på att vara kommunalråd och på sätt representera sin kommun och att bara vara gruppledare för sitt parti och på sätt enbart representera partiet.

Det blir fortfarande heltidsarbete för deltidslön men den deltidslönen är såpass bra att jag inte har någon anledning att klaga, förutom då på att andra kommer att ha heltidslön för att göra samma jobb som jag kommer att ha deltidslön för.

Nåja livet är nu inte rättvist, den starkare vinner över den svagare i borgarnas Sverige. Det är bara om vi går ihop som vi blir starkare och vänsterpartiet kommer att fortsätta att ha rättvisan som en av de viktigaste parollerna, liksom lika lön för lika arbete.

Jag är ju inte ensam om att vara vänsterpartist och fotbollsentusiast, min bloggkollega och partikamrat Anders Eriksson lider med sitt Degerfors och gruppledaren i Enköping Magnus Ahlkvist gläds med sitt Enköping. Partiledaren Lars Ohly håller, som bekant, på Djurgården och inför matchen Elfsborg-Djurgården blev han intervjuad av bloggaren
Röd Guling.


Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Från glädje till sorg

Jag ryser fortfarande när jag tänker på känslan igår när domaren satte pipan till munnen och blåste av matchen Elfsborg-Djurgården. SM-guld till Elfsborg, då gjorde det ingenting att det regnade och att tåget hem var försenat och fullpackat.

Ikväll är det fullmäktige och den nya kommunstyrelsen väljs, så ikväll lämnar vi över rodret till den nya majoriteten. Även om jag just nu är lycklig så kommer glädjen att förbytas till sorg när vi väljer en moderat till kommunstyrelsens ordförande. Det faktum att jag de närmaste fyra åren kommer att jobba mer än heltid för en deltidslön är ju inte heller så kul.

Fyra år går fort och snart är vi tillbaka, det är jag övertygad om. Fyra sm-guld på raken för Elfsborg vore inte heller så dumt.


Intressant?
Andra bloggar om , och ,

ävla program

skrev ett långt, alldeles lysande inlägg. Istället för att ladda upp inlägget på nätet loggades jag ur. Nu har jag varken tid eller lust att skriva ett nytt.

Snart åker jag till Borås för att se Elfsborg ta allsvenskt guld på söndag. Blir det förlust blir jag inte god att tas med.

Inget nytt att rapportera

eller kanske, jag vet inte.

Dagen har varit lugn, förhandlingar och div. mailande till en handfull vänsterpartister som är utsedda till s.k. förankringsgrupp. Det innebär att jag konsulterar dem innan jag gör en överenskommelse eller beslutar någonting som har med budget eller eftervalsarbetet att göra.

Eftermiddagen tillbringades på Ångströmslaboratoriet tillsammans med företagare, politiker och tjänstemän. Eftersom jag hade ett annat möte på kvällen så kunde jag inte stanna och mingla på kvällen. Mingla är annars viktigt, åtminstone när det är företagare och politiker som möts. Denna vecka ut minglar jag ju som kommunalråd och representant för Uppsala kommun. Från och med måndag kväll minglar jag som vänsterpartist, om jag nu kommer att få chansen att vara med och mingla.

Imorgon bär det av till Gimo för konfererande, möten och mingel med politiker från resten av Uppsala län. Mingel vet jag förresten inte om det blir för jag kommer inte att stanna i Gimo över natten och missar kanske middagen. Fredagens övningar missar jag definitivt men det blir för stressigt att vara i Gimo i två hela dagar när jag ska till Borås på fredag eftermiddag.