Könsuppdelad reklam

Jag har tittat på barnprogram, eller rättare sagt: jag har tittat på reklamen mellan barnprogrammen när jag satt och slötittade på tv i morse. I reklamen för actionleksaker fanns bara pojkar med och i reklamen för barbie, hästar och andra gulliga rosa små saker fanns bara flickor med. Alla gulliga rosa små reklaminslag  innehöll lekande flickor medan man i en del actionreklam inte såg könet på barnet som lekte. All gullig reklam innehöll en kvinnlig röst medan alla actionreklam, oavsett om man såg lekande pojkar eller bara ett par händer, innehöll en manlig röst. Gissa om de hade samma tonfall?

Den enda reklam som visade både lekande pojkar och lekande flickor var spelen, där var det bara rösten som visade om reklamtillverkaren ansåg att det var ett gulligt spel eller ett actionspel. '

Det är ju inte konstigt att barn blir olika beroende på vilket kön de har. Vi gör kön. Inte bara genom hur vi behandlar barnen utan också genom reklamen, förväntningar och traditioner. Vi har genuspedagoger i skolan och på förskolan, vi pratar om att bryta mönstren. Men kan vi verkligen nå ända fram den politiska vägen så länge reklamen ser ut som den gör?

52706-4752706-4652706-4552706-44
Bilderna från hasbro.com, där man också kan se filmerna.

Uppdatering: det visar sig att även en riksdagsledamot har reagerat, inte mot tv-reklamen utan mot
reklambroschyrer.

Intressant?
 Andra bloggar om , och ,

Kommentarer
Postat av: Magnus

Du får det att låta så fel. Är det verkligen så fel att världen är uppdelad på män och kvinnor? Måste verkligen ALLT vara jämställt?

2006-11-27 @ 11:21:10
Postat av: Ilona

Reklamen fostrar och cementerar könsroller. Allt måste vara jämställt men allt måste inte vara lika.

2006-11-27 @ 22:37:34
Postat av: redhead

Spelar det någon roll vad man leker med? Jag menar, visst vore det fint om tjejer kunde sluta agera så pass passivt och underlägset, men jag är tveksam till om svaret ligger i leksaker.

2006-11-29 @ 10:36:20
Postat av: Anonym

Du bryr dig för mycket.

2009-02-03 @ 13:36:31

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback