Ingen blogg

Jag har slarvat idag, inget bloggande. Förmiddagen tillbringades på möte med regionförbundets tillväxts- respektive välfärdsberedningar där vi diskuterade regiongemensamma frågor som strukturfonder, samordning av flyktingmottagning m.m..

52706-40Eftermiddagen användes till internt arbete, dvs. sådant som rör vänsterpartiet. Räknade lite och svarade på ett par brev. Tog också en sväng ut på stan eftersom jag glömt en kasse på lunchrestaurangen, vilket resulterade i ett par röda stövlar på Bianco. Vid ett skyltfönster till en annan skoaffär stötte jag på blivande kommunalrådet Karolina Hilding  (fp) och Anna Månsson, även hon folkpartist. Kunde konstatera att om jag vill gå runt i skoaffärer och frossa bland skor och stövlar får jag lätt med mig både Karolina och Anna.

Det blir inget bloggande på några dagar nu. Ska till Örebro för en tvådagarskonferens med Ecad och därefter passar jag nog på att besöka släkten i Kopparberg. Nu är det nämligen dags för
Kopparbergs marknad, en av Sveriges största och mest välbesökta marknader. Runt 125 000 personer på två dagar besöker Kopparberg, som har färre än 5 000 invånare.

Nästa vecka lovar jag återkomma med politiska inlägg. Några skoinlägg blir det inte (ev. köper jag skoinlägg men det är ju en helt annan sak). Jag har nämligen lovat mig själv att inte köpa några skor eller stövlar förrän tidigast på mellandagsrean och då ska jag köpa de där bekväma varma vinterstövlarna som jag saknat varje kall dag de senaste vintrarna.

Intressant? Andra bloggar om ,  ,

Ungdomsförbunden

Tog en titt på vår nye sverigedemokratiske fullmäktigeledamots blogg. Där kommenterar han fullmäktigeärendet om stöd till politiska ungdomsförbunden men han har missuppfattat precis allting. Han tror att fullmäktige ville ändra reglerna för att förhindra att sverigedemokraterna får del av stödet.

Faktum är ju att förslaget låg långt innan det stod klart att sverigedemokraterna kom in i fullmäktige, det bordlades i augusti på grund av tidsbrist. Dessutom innebär ju fullmäktiges beslut att sverigedemokraterna nu har möjlighet att få del av stödet utan granskning av verksamheten.


Vad de egentligen säger

Nu har jag lagt in kategorin "vad de egentligen säger" på mina inlägg där jag kommenterar uttalanden från högeralliansen. Upptäckte att det bara är moderater som jag har haft anledning att citera och att jag glömt en del fina citat. Bl.a. hade jag glömt bort moderaten som kallade fullmäktigeledamöternas uppdrag för lek med knappar. Ett bättre kategorinamn behövs men tills vidare så. . .

Idag har det varit både kommunstyrelse och fritids- och naturvårdsnämnd. Kontoret informerade för den ekonomiska prognosen och åtgärder som skulle göras med anledning av utrymme i budget. Delar av högeralliansen ville att nämnden skulle fatta beslut om detta. En ur alliansen (moderat såklart) hänvisade till att det minsann skall bli hårdare tag när alliansen tillträder. Mycket har jag hört men hot mot kontoret när kontoret gör sitt jobb har jag nog aldrig hört förut.

Nåja, som tur var sansade sig högeralliansen och konstaterade efter ajournering att den var nöjd med informationen.


Kvällen avslutades med matchen Elfsborg-Örgryte, 2-0 till Elfsborg som nu leder allsvenskan efter att AIK förlorade mot Hammarby. Sirius förlorade också idag så jag valde inte att se fel match.


Bra och dåliga beslut

Nu är dagens fullmäktige avslutat. Många intressanta diskussioner hade vi men det är tre av dem som jag var aktiv i och som jag tänker kommentera.

Fullmäktige fattade beslut om att de politiska ungdomsförbunden ska få ett mandatbaserat stöd istället för bidrag på samma villkor som alla andra ungdomsorganisationer. Det innebär nu att de politiska ungdomsförbunden får öronmärkta pengar, de behöver inte ha någon verksamhet för att få bidrag, de behöver inte heller arbeta för jämställdhet, integration och funktionshindrades delaktighet för att få bidrag. De politiska ungdomsförbunden får en gräddfil och ev. politiska ungdomsförbund som inte ställer upp på kommunens demokratiska värderingar får också kommunalt bidrag med de nya reglerna.

Fullmäktige fattade också beslutet om att alla nämnder  ska öka sin hbt-kompetens. Moderaterna menade att det är fel att nämnderna ska öka sin hbt-kompetens när det finns funktionshindrade. Moderaterna menade bl.a. på att rfsl är en så stark lobbyorganisation och att funktionshindrade inte har lika starka lobbyister. Kristdemokraterna vågade inte gå upp i debatten och hänvisade till moderaterna. Jag förstår kristdemokraterna. I alla tidigare debatter som på något sätt berört hbt-frågor har partiet gjort kontstiga uttalanden.

Jag har träffat företrädare för rfsl i Uppsala tre gånger i år. De jobbar alla ideellt med rfsl eftersom föreningen inte får några kommunala bidrag. Jag kommer också att träffa företrädare för de funktionshindrades samarbetsorganisation HSO tre gånger i år. Då träffar jag HSO:s ombudsman. HSO får nämligen kommunala bidrag till sin verksamhet. Inget fel i det men jag har svårt att se hur rfsl skulle kunna vara bättre lobbyister på den lilla tid som de ideellt arbetande styrelsemedlemarna kan lägga ned än vad HSO är.

Slutligen beslutade fullmäktige att bifalla min motion om att namnge en gata eller plats efter
Valdemar Langlet.

intressant? Andra bloggar om ,

Vad händer i Uppsala

Den enade alliansen förhandlar fortfarande. Förstår inte riktigt vad det är som de förhandlat med så sammanbitna miner i en vecka. De har ju under hela valrörelsen poängterade att de är eniga och man vet vad man får med alliansen medan man inte skulle ha en aning med en s-v-mp-majoritet.


Helt klart är att de inte är ett dugg eniga. Då skulle de ju direkt efter valdagen ha lagt fram sitt budgetalternativ, sina nya kommunalråd och  nämndordförande, ansvarsfördelningen mellan partier och vad de ska börja med att ta tag i.


Det är intressant att lyssna runt på vad som är den största farhågan med det borgerliga styret. Vanligaste farhågan är att högeralliansen ska skjuta ekonomin i sank. Nu har vi vänt kommunens underskott till ett överskott där det finns utrymme för investeringar. Erfarenheten säger att många borgerliga majoriteter använder utrymme till att sänka skatter, lånar till investeringar och inte tänker på framtiden. Värsta exemplet är den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting som drog på sig miljardskulder, som tvingade s-v-mp-majoriteten till både nedskärningar och skattehöjningar för att rädda landstinget från konkurs.


Denna farhåga finns även bland personer som inte är vänsterpartister. Vi vänsterpartister är dessutom oroliga för de omfördelningar som kommer att göras i resursfördelningssystem och neddragningar i förebyggande åtgärder. Klassklyftorna i Uppsala kommun kommer med all sannolikhet att öka. Utförsäljningar är något som vi också befarar.


Det är bara att hoppas att högeralliansen inte kommer någon vart med sina förhandlingar och erkänner att de inte kan fungera som majoritet. En högerallians som inte är enig utan tvingas satsa på varje partis hjärtefråga samtidigt som skatten ska sänkas kommer att bli en katastrof för Uppsala kommuns ekonomi och framtida möjligheter.Intressant? Andra bloggar om ,


Ovissa tider

Det värsta just nu är ovissheten. Det är tomt och tyst i korridorerna. Då och då skymtar man en sammanbiten gruppledare för något av allianspartierna. Vem ska bli ansvarig för vilka frågor, vilka kommer att bli kommunalråd, hur stora kommer nämnderna att bli, ska de slå ihop eller lägga ned någon nämnd? Än så länge har inga rykten eller förhandsbesked nått mig. Kanske har de inte kommit fram till någonting. Det är ju trots allt fyra partier som ska dela på kakan.

Det är tur att vi fortfarande styr den här staden någon månad till så att man har något annat att tänka på. I eftermiddag gör vi ett besök på Lundellska skolan och det ska bli intressant.

I övrigt följer med spänning sluträkningen av rösterna. Vänsterpartiet och miljöpartiet har hittills fått mycket röster bland de sista förtidsrösterna, de som inte räknades på valnatten. Med lite tur så tar miljöpartiet ett av kd:s mandat men sannolikheten är inte så stor. Det skulle underlätta en hel del om kd hade fem mandat, vi sex och miljöpartiet sju istället för att som nu vara tre partier på sex mandat. Partistoltheten vill förstås inte att mp ska ha ett mandat mer än oss men om det samtidigt innebär att vi får ett mandat mer än kd så är det ju inte så tokigt.
 
Intressant?Andra bloggar om ,

Nu satsar Ljusnarsberg

För ett par veckor sedan fick alla kommunalråd en tung cylinderformad försändelse. I försändelsen låg något lika cylinderformat inslaget i guldpapper. Innanför guldpappret låg en borrad sten och en inbjudan till ett seminarium i Örebro om Bergkraft, om tillväxtpotentialen för Bergsbruk och den relaterademiljötekniken i Bergslagen! Ett seminarium som jag inte kan gå på eftersom jag är i Örebro på ett annat seminarium anordnat av Ecad. Nu kom det en inbjudan till ytterligare ett seminarium, denna gång om geologi, prospektering och miljö. På detta seminarium får man även åka runt i Bergslagen, bl.a. till Ljusnarsberg. 


Det där med stenen var en innovativ inbjudan men som samtidigt verkade desperat. Jag hoppas innerligen att projektet
Bergskraft lyckas, Ljusnarsberg behöver tillväxt och behöver komma tillbaka till den potential som fanns i slutet av 50-talet och början av 60-talet när företag flyttade från kommunen p.g.a. att bostadsbristen gjorde att de inte kunde rekrytera. Idag är det inte bostadsbristen som är problemet utan snarare det faktum att de unga väljer att flytta.

Nu håller jag tummarna för att devisen "Här kommer Kopparberg" äntligen blir sann.


Intressant? Andra bloggar om ,

Hallå läsare, var är ni?

Antalet besökare på bloggen minskar stadigt. Fortsätter det i den här takten har jag inga kvar om någon vecka. Jag får göra några spektakulära blogginlägg och hitta nya läsare. Det är kanske ingen större katastrof om politiska motståndare slutar gå in varje dag för att hålla koll på min valörelse.

Närmast på tur står att lägga in en ny kategori: konstigt sagt av alliansen. Hittills har jag ju tre märkliga moderatuttalanden, så det vore kanske bra att ändra kategorin på dem och att lägga dem i en särskild mapp. Under kommande mandatperioden är chansen stor att det kommer att bli min vanligaste kategori.

Härmed utlyser jag en ny tävling: vad ska min nya kategori heta? konstigt sagt av alliansen, knasigt sagt av alliansen, alliansens hjärnsläpp, avslöjande alliansuttalanden?

Passar nu på att lägga in en gammal favorit, som sades till Dagens Nyheter 1997 eller 1998 och som jag vill minnas sades av nuvarande kommunalrådet i Nacka, Mats Gerdau (m), med ansvar för just skolfrågor. Att tro att alla elever ska kunna nå godkänt i alla ämnen  är som att tro att alla ska kunna spela fiol. Detta apropå att s, v, mp-majoriteten i Stockholm menade att målet för skolan måste vara att alla elever ska nå godkänt i alla ämnen. Det är ju några år sedan så det är naturligtvis inte exakt återgivet men innebörden i yttrande var att det är lika dumt att tro att alla ska kunna nå godkänt som att tro att alla ska kunna lära sig spela fiol.

Resurser till småpartier

I Uppsala får alla partier i kommunfullmäktige möjlighet att anställa en politisk sekreterare på strax över 40%. Nu diskuterar den tillträdande majoriteten att ändra reglerna så att resurser för politisk sekreterare inte utgår redan vid första mandatet. Detta rapporterade t.ex. TV4.

Egentligen är det konstigt att ett parti kan få så mycket som 40% sekreterare, som desutom har rätt till kontorslokal med utrustning och kontorsmaterial, utan att partiet ens har tillträde till stadshuset. En politisk sekreterare arbetar huvudsakligen med att stötta kommunalråd och kommungrupp. En stor del av arbetstiden går åt till att samordna gruppen, t.ex. ordna gruppmöten, och stötta ledamöter i de olika nämnderna. En sekreterare till ett enmandatparti har ingen grupp att samordna och varken kommunalråd eller nämndledamöter att stötta.

Det finns säkert någon anledning att man en gång i tiden införde det generösa stödet till politisk sekreterare men det är ologiskt att små partier ska ha en sekreterare som kan ägna sig åt partiinternt arbete medan större partiers sekreterare har fullt upp med det som händer i Stadshuset.


Tidsbrist

Eftermiddag, möte med folkhälsorådet. Springa till Missionskyrkan för ett kort möte med gäster från Palestina. Springa till stadshuset för möte med kommungruppen.

Möten, möten, möten. Rummet fullt med papper, som jag inte hunnit sortera. Postfacket fullt med post jag inte hunnit läsa. Siffror och statistik som jag inte hunnit analysera.

Valrörelsen inför valet 2006 är över, kommer jag någonsin att få tid att påbörja valrörelsen 2010?

Ta blodprov på busschaufförerna!

Just tillbaka från ett möte med regionförbundet, den s.k. ägarstyrningen när förträdare från alla kommuner i Uppsala län träffar Upplands lokaltrafikför att gemensamt besluta om regiontrafikens utveckling. När de framtida utmaningarna presenterades ingick att alla bussar ska ha alkolås. En inriktning som det moderata landstingsrådet Arne Sandemo inte instämde i. Nej, det är bättre att ta blodprov på alla chaufförer tyckte Arne.

Nu väntar vi med spänning på hur Arne, som kommer att bli Uppsala läns landstings högste politiker, ska utforma politiken. Ska alla sköterskor och läkare få lämna blodpov regelbundet för att få komma till jobbet?

Visst ska vi se till att varken busschaufförer eller läkare är påverkade när de ansvarar för människoliv men blodprov är väl att gå lite för långt. Om jag var landstingspolitiker skulle jag föreslå att samtliga landstingsråd ska lämna blodprov varje morgon innan de får kliva in på sina tjänsterum.

Intressant? Andra bloggar om , ,

Upplopp i Budapest

I Budapest pågår ett upplopp, demonstranter kräver premiärministerns avgång sedan bl.a. en ljudinspelning offentliggjorts där premiärministern ang. valrörelsen säger att vi ljög på morgonen, vi ljög på kvällen.
 
Här i Sverige vet vi ännu inte vad som kommer att genomföras av högeralliansen. Det vi vet är att många av löftena är ofinansierade samtidigt som skatter ska sänkas.

Fortfarande trött

men vid gott mod. Dagen har ägnats åt arbetsutskott och tidningsintervjuer. Även om vi förlorade valet igår så har vi majoriteten i Uppsala kommun fram till den 7 november. Vi kan inte sätta oss och rulla tummarna utan måste fortsätta ta ansvar. Vi kommer att ta ansvar även efter majoritetsskiftet.  Vår politik kommer inte att gå ut på att sabotera beslut, vi kommer att ta ansvar för Uppsala och Uppsalaborna även som oppositionspolitiker.

. . . och slutligen ett citat från Upsala Nya Tidning, hämtat från artikeln om moderaternas valvaka: "En stor del av publiken bestod av unga, kavajklädda män med långt, bakåtslickat hår: De visade sig vara väl samtrimmade när det gällde att skandera i talkör."  Några av dem ses i ett inlägg nedan.

Trötta funderingar

Det här blir ett kort inlägg, jag kunde inte gå och lägga mig i natt förrän jag hade full koll på resultatet i Uppsala. Jag såg ju att vi var på väg upp och kd ned. Kd var så nära att förlora ett mandat att jag ville se partiet göra det innan jag stängde av tv:n. Tyvärr får kd med sina 6,8% sex mandat, vänsterpartiet får också sex mandat på 7,2% och miljöpartiet får också sex mandat trots att de har över åtta procent.

Hur jag känner? 7,2% är mer än i riket. Vi brukar alltid ligga över riket och det är, trots förlusten, en lättnad att göra ett så bra val i förhållande till övriga landet. Jag hade räknat med att vi skulle tappa till miljöpartiet eftersom vi fått signaler under valrörelsen att flera av våra väljare tänkta rösta på mp i kommunalvalet eftersom mp röstade nej till musikens hus/konsert och kongress. Vi tappade till miljöpartiet men vi gjorde ändå ett förhållandevis bra val. Vi var uträknade i våras och lokala undersökningar har gett oss betydligt lägre siffror.

Lästips

Liza Marklund har gjort det igen. Så bra analys!

Vallokalen

Första passet i vallokalen avklarat. Först nu märker jag hur slitig den sista veckan har varit. Benen värker, jag är trött och vill bara sova. För första gången sedan jag började dela valsedlar (kärnkraftsomröstningen 1980, som jag var för ung för att själv rösta i) var jag glad över att bli avbytt. Dela valsedlar brukar vara valrörelsens högtidsstund. När vi står där, inte får prata politik, och finner en gemenskap över partigränserna i att vara valarbetare.

Nya moderaterna

52706-38När ssu och muf debatterade på Stora torget idag kunde jag inte låta bli att ta en bild på dessa unga moderater, representanter för Sveriges nya arbetarparti moderaterna.

Tyvärr blev bildkvaliteten inte så bra att de bakåtslickade frisyrerna, det nonchalanta rökandet och de dyra kläderna dolda under muf-tröjor syns så tydligt som de gjorde på torget. Jag hade verkligen velat slipa utveckla texten och bara ha en bild som sa allt i kombination med orden det nya arbetarpartiet.

Medan jag skrev detta slogs jag av att moderaterna faktiskt kallar sig det nya arbetarpartiet. Ett parti för arbetare heter arbetareparti, alltså sammansättning av arbetare och parti. Vad menar moderaterna med arbetarparti. Ett parti som arbetar? Eller ett parti för dem som arbetar? Dvs. inte ett parti för dem som är arbetslösa, sjukskrivna, går i skolan eller är pensionärer.  Kanske kan de unga männen ge svaret, trots att de inte verkar vara representanter för några nya moderater förutom genom sin ungdom.

Var det här
Intressant? Andra bloggar om , ,

Valspurt

Nu är jag trött. Började dagen vid valstugan redan halv åtta i morse. Vi gjorde i ordning vår valvagn och rullade iväg mot Vaksala torg. Därefter var det torgmöte och möte med nya medlemmar och sympatisörar följt av ytterligare torgmöte. Vid varje torgmöte hamnar man ju dessutom i valstugan och har man väl ställt sig där är det svårt att ta sig därifrån. En strid ström av väljare som vill ha mer information gör att man knappt får en lugn sekund.

Nu är jag hemma en kort stund innan jag ska ut och dela ut de sista flygbladen som vi tagit fram särskilt för Luthagen/Eriksberg. Hemma och sitter framför datorn och lyssnar på webradion, där Johan Wiland just räddade en straff i 88:e minuten. Tack, nu är det ett par minuter kvar för Elfsborg att ta ledningen.

Gefle-Elfsborg är en match jag normalt inte skulle missa att se live men valrörelsen är viktigare.

Högeralliansen bryter valfriden

Högeralliansen deklarerar nu att de kommer att hålla valstugor öppna och fortsätta kampanjarbetet även på valdagen. Vänsterpartiet kommer inte att tränga sig på väljarna på valdagen. Läs mer här.

sd=fi=sant?

I våras hade centerns Frederick Federley och ett centerpartistiskt kommunalråd googlereklam för sverigedemokraterna. Nu har det tydligen hänt igen och till tidningen Resumé säger Frederick, med anledning av att även feministiskt initiativ annonserar på hans blogg. "De är lika galna. Men på olika sätt." Ett uttalande som egentligen inte behöver kommenteras.

Igår debatterade Frederick Federley mot sverigedemokraternas ordförande. Jag såg inte debatten men efter vad jag hört så avslöjade Frederick inte sverigedemokraterna. En kamrat som såg debatten uttryckte det så här: "ska man debattera mot sverigedemokraterna måste man veta att man kan vinna". Allt annat är att ge sverigedemokraterna extra medieutrymme.

Om Frederick tycker att Fi och SD är "lika galna" förstår jag att han inte kan klara en debatt mot sverigedemokraterna. Fi må vara enkelspåriga men galna är de inte. Feminsim är aldrig galet till skillnad från nationalism i fel tappning.

Intressant? Andra bloggar om: ,


Tio år med feminismen, 100 år av kvinnokamp

52706-37Idag firade vi vänsterpartiets tio år som feministiskt parti med tårtkalas på stan. Vi hade en riktig fest och tårtorna dekorerade med v-loggan och kvinnomärke med gick åt så snabbt att vi fick gå iväg och köpa vanliga tårtor.

Direkt efter födelsedagsfesten var det radiodebatt i Gottsunda. Fyra ämnen, nyheter, väder och lite musik skulle debatteras av sju politiker under en timme. Tyvärr blev tiden för varje ämne så kort att vi inte hann få med särskilt mycket. Själv fick jag inte ens komma in i äldreomsorgsdebatten.

Efter radiodebatten tog jag tåget till Stockholm för att diskutera barnomsorg i ABC:s slutdebatt. Det är en ganska spännande debatt eftersom ABC ser till att få spridning mellan kommunerna. I vår debatt (av totalt tre) fanns förutom Uppsala även Sigtuna, Södertälje. Stockholm och Nacka representerat. Uppsala fick beröm för vi är den kommun som lyckats bäst i hela Uppsala och Stockholms län med att minska barngrupperna.

Även i den här debatten var det svårt att få tid med allt man ville säga. Högeralliansen hann i alla fall med att säga att vi i vänstern inte låter familjerna bestämma själva. Det är ju en förb-nnad lögn. Om en kvinna eller man väljer att stanna hemma och ta hand som sina barn så tänker inte jag förbjuda det men jag tänker se till att barnomsorgen är så bra att en dålig barnomsorg inte får människor att stanna hemma. Däremot tycker jag inte att vi ska betala friska människor ett bidrag för att de ska avstå från att arbeta, att med bidrag uppmuntra människor (läs kvinnor) att stanna hemma och ta hand om hem och barn det är att vrida klockan tillbaka 50 år i tiden.


Viktiga krav och rapporter

Nu har vänsterpartiet släppt flera viktiga rapporter. Här är våra viktigaste HBT-krav och här sätter vänsterpartiet feminismen i centrum.

I morgon torsdag fyller vänsterpartiet tio år som feminstiskt parti. Det firar vi med födelsedagskalas på Forumtorget kl 12.00.

Moderat flyktingpolitik

Jens Holm har skrivit ett öppet brev till Filippa och Fredrik Reinfeldt angående att  Filippa Reinfeldt och Täby kommun vägrar  att underteckna avtal med integrationsverket om introduktionsplatser för flyktingar. Cecilia Forss i Uppsala vill inte sätta "människor i läger" och Filippa Reinfeldt vill inte ta emot dem i sin kommun. Moderat retorik och faktisk politik skulle man behöva en hel avhandling för att gå igenom. Läs Jens brev här.

Kolla förresten denna underbara sida också, apropå moderat politik i Täby.


har vi flyktingar i svenska läger?

Denna dag började med två debatter på Fyrisskolan. Först år två och sedan år tre. Under debatten för år 2 var det fler applåder och sympatier med s-v-mp-sidan, stackars kd fick inte mer än ljumma artighetsapplåder. Under år 3-debatten applåderades istället slagkraftiga inlägg. Så mitt rösta, rösta rätt, rösta rött möttes med jubel, liksom centerns pensionera persson (min replik om att den som vill pensionera persson kan rösta på Lars Ohly togs också väl emot). Även här var det kd som fick svalast bemötande.

Dagens hjärnsläpp stod moderaterna för. I debatten om integration och hur välutbildade människor med rötter i andra länder ska få kvalificerade jobb menade moderaterna att vi inte ska sätta människor i läger när de kommer till Sverige. Man kan ha olika åsikter om hur flyktingförläggningarna fungerar men kallar man dem för läger då vet man inte vad läger är.

Det var uppenbart att moderaternas budskap inte var populärt. Flera elever som tagit moderaternas rockmärken på vägen in till debatten tog av sig dem och slängde dem på golvet. Heja Fyrisskolans elever!

Direkt efter debatterna och lunch var det dags för intervju för nyhetsprogrammet ABC. Inslaget sänds på fredag och ett längre inslag kan ses på webben. Efter inslaget i tv kan man chatta med mig på ABC:s hemsida, dvs. fredag 19.30-20.00.

I
ntressant? Andra bloggar om: ,

Senfärdiga politiker

Eftermiddagen ägnades åt fritids- och naturvårdsnämndens arbetsutskott. Ett av ärendena var inriktningen på idrottspolitiken. För ungefär ett år sedan tillsatte vi en grupp politiker som skulle jobba tillsammans med ansvarig tjänsteman med att ta fram ett program. Idag säger de borgerliga partierna att de vill avslå förslaget.

Ibland klagas det på att tjänstemännen bestämmer för mycket. Nu, när de fick chansen att vara med från början, går de inte på möten. Istället för att vara konstruktiva säger de att förslaget ska avslås.

Nu fick vi till en kompromiss. Förslaget återremitteras och de politiker som skulle ta fram förslaget ska försöka träffas för att få fram ett nytt förslag som de kan stå bakom. Har vi väntat så länge kan vi väl vänta någon månad till. . .

Var är fp?

I förmiddags lyssnade jag kort på en debatt på Katedralskolan. Alla partier utom folkpartiet var närvarande. Det var tydligen inte första gången som folkpartiet uteblev från en skoldebatt. Det är kanske inte så konstigt om folkpartiets ungdomsförbund (luf) har annat att tänka på nu när Jodenius hävdar att han och luf utsetts till syndabockar av partiet, detta skriver bl.a. Aftonbladet om.

För vänsterpartiet deltog Anders på Katedralskolan, som i sin blogg har beskrivit ett par debatter i skolorna.


Internationell solidaritet och human flyktingpolitik

Gårdagens möte för att hedra Salvador Allende var välbesökt. Flera av deltagarna kunde i hålla tårarna tillbaka när de påmindes om militärdiktaturen, morden och tortyren. Flera var också missnöjda med att dagens demokratiska Chile inte gör upp med det förflutna genom att t.ex. identifiera de kroppar som hittas i massgravar.

Internationell solidaritet och human flyktingpolitik var en gång självklart för Sverige. Ungrare på 50-talet, tjecker på 60-talet och latinamerikaner på 70-talet. Alla togs emot i Sverige. Idag stänger vi istället våra gränser när en demokrati faller samman eller när ett land attackeras av ett annat.

Vad hade hänt med de latinamerikaner som jag träffade igår om de inte kunnat fly till Sverige? Tortyr till döds och sedan en massgrav? Sverige beöver en generösare flyktingpolitik. Dagens förföljda har samma behov som gårdagens.


Hur 
intressant är kuppen i Chile och Sveriges flyktingpolitik? Andra bloggar om: ,

Salvador Allende

Kuppen i Chile, 11 september 1973, jag var tio år, nästan 11, och det var min morfars födelsedag. Kuppen i Chile blev mitt politiska uppvaknande. Trots att jag inte ens fyllt elva kände jag att det var något orättfärdigt som hände i Chile. Mordet på Salvador Allende berörde mig. Kanske är det kuppen i Chile som gjorde mig till den jag är politiskt och som gjorde att jag också arbetar för det jag tror på.

Konstigt nog har även min morfar betytt mycket för mig som en politisk förebild. Visserligen sosse och starkt förankrad i folkrörelsen men det imponerade på mig att han demonstrerade på första maj. 11 september . . .

11 september

3 år sedan min pappa avled i sviterna av en trafikolycka (på kvällen)
3 år sedan Anna Lindh avled efter ett knivattentat (på morgonen)
5 år sedan händelserna i USA då närmare 3 000 människor dog
28 år sedan racerföraren Ronnie Peterson avled efter en olycka i en Grand Prix-tävling
33 år sedan kuppen i Chile då bl.a. presidenten Salvador Allende mördades

92 år sedan min morfar föddes

Socialdemokraterna lägger ned en krans på Anna Lindhs grav, jag tänker på min pappa och tillsammans med andra minns jag Salvador Allende idag 18.30 på Uppsala Bokcafé. Det senare arrangemanget är öppet för alla.

Alliansens syn på mamma-barn-frågan absurd

Jag såg inte tv-debatten mellan Persson och Reinfeldt igår men jag läste den här artikeln i Aftonbladet, om förtidspensionerade Nena som har 1 500 kr kvar att leva på när räkningarna är betalda.
 
"Måste man inte stanna upp och undra över en tjej som är 36 år och förtidspensionerad men ändå klarar två barn. Vad är man drabbad av om man kan slita och ta hand om barn men inte jobba?", säger Reinfeldt bl.a.

Vad tänker Reinfeldt och moderaterna med? Ska en söndersliten ensamstående mamma jobba heltid och betala någon annan för att ta hand om barnen dygnet runt medan en fullt frisk och arbetsför mamma får 4 000 kr i månaden före skatt för att ta hand om sina barn? Vad är logiken i det? Dessutom måste jag nog upplysa moderaterna om att en söndersliten kvinna inte får ett jobb som hon kan betala en barnflicka med. Pengarna räcker inte heller till städhjälp hur subventionerad den är.

Helt uppenbart går alliansens politik ut på att i kärnfamiljer med en hög inkomst ska kvinnan få betalt för att vara hemma och dessutom kunna ha subventionerad städhjälp, i andra familjer ska kvinnan tvingas arbeta även om hon är så sliten att hon inte orkar. Högeralliansens politik är absurd. Tack Reinfeldt för att du gjorde det så klart.

Är ologiska högeralliansen intressant? Andra bloggar om: ,

vårdnadsbidrag x 2

Vilket underbart inlägg av Liza Marklund i frågan om vårdnadsbidrag. Kunde inte sagt det bättre själv, eller?

Opinionen och folkpartiet

Idag hade Upsala Nya Tidning en valundersökning. Vänsterpartiet har backat något i den undersökningen men jag har svårt att sätta tilltro till den. Vi har ökat i samtliga andra opinionsmätningar så den här går på tvärs med vad andra säger och vad vi själva känner.


Bästa kommentaren i tidningen stod folkpartiets Karolina Hilding för, på frågan om vilken effekt dataskandalen får på partiets lokala resultat svara Hilding: "Ingen stor effekt. Vi i Uppsala är inte indragna i historien." Uppsalas riksdagskandidat Erik Ullenhag hade kännedom om socialdemokraternas planer på en äldrekampanj och tidigarelade sin egen aktivitet för att hinna före. Är inte det att vara indragen i historien? Även om Ullenhag hävdar att han inte visste var uppgifterna kom ifrån har han använt dem.

Nu kan man konstatera att Expressen släppt folkpartiet. Inga rubriker i dagens nätupplaga.
Aftonbladet ger inte upp. Nu fokuserar de på Johan Pehrson som först fick körkortet indraget efter att ha kört mot rött och som nu fått sin villa målad av svartjobbare. Det är inte lätt att vara folkpartist. Alla gamla synder dras fram i ljuset och man vill inte kännas vid sina kamrater.


Kulturnatt

Kulturnatten är nog något av det bästa som Uppsala har. En hel dag, kväll och del av natten ägnas åt kultur. Uppbyggda scener, spontan kultur i varje gathörn och på varje torg, alla kulturinstitutioner öppna och alla föreningar på tårna.


Själv gjorde jag några kortare nedslag i kulturnatten. Började kl. 13.00 med konst- och fotoutställning på Uppsala Bokcafé där även trubaduren Lalla Andersson uppträdde. Kl. 14.00 började vår kandidatpresentation på Stora torget. Musik och tal från våra listtoppar avlöste varandra innan det var dags för övriga kandidater att presentera sig. Det gjorde vi med musik, vi dansade på scenen, stoppade musiken, presenterade en kandidat som fick säga några ord, dansade, stoppade musiken och presenterade nästa. Det var kul att se alla förbipasserandes miner, de såg glada ut och många stannade och lyssnade. Efter kandidatpresentationen hade vänsterpartiet ytterligare en kulturaktivitet på Uppsala Bokcafé.


Ytterligare nedslag i kulturnatten blev Uppsala-Ekebykeramik i Universitetshuset, kurdisk dans på Celsiustorget, valstugan på Stora torget, Vinterträdgården i folket hus (Harmony heights sjöng), Drabanten där det var indisk musik och dans till latinamerikansk musik, Domkyrkan och Globalen. Det är så himla svårt att välja bland alla aktiviteter men det kommer fler kulturnätter.


Könsneutrala äktenskap

Om detta är sant så är det fantastiskt: Brad Pitt och Angelina Jolie tänker inte gifta sig så länge som inte alla amerikaner får göra det. " Den dagen då alla som vill gifta sig i det här landet får göra det ska även vi överväga bröllop", säger Brad enligt Aftonbladet.

Det förvånar mig inte Angelina är av den åsikten men Brad Pitt? Kanske dags för en omvärdering?

Ivriga bävrar

Maud Olofsson säger: "Jag har en dröm för Sverige. En dröm om ett företagsamt, tryggt och grönt Sverige. I det företagsamma Sverige har vi gått från att vara matade fågelungar till att bli ivriga bävrar."

Ivriga bävrar? Jag undrar om Maud Olofsson vet vad hon pratar om. Vi har bäver i vår lilla sjö vid sommarstugan. De bävrarna är verkligen ivriga. Träd efter träd fälls, de faller huller om buller och alla stugägare tvingas vira de närmaste träden med hönsnät för att rädda sin skugga och sina stugor. För några år sedan fällde bävrarna t.o.m. ett träd över kanalen och stoppade effektivt all båttrafik mellan de båda sjöarna, den förra året nedlagda lanthandeln förlorade nog en hel del båtburna kunder där. Bävrarna i "vår" sjö påminner mer om medlemmarna i osynliga partiet. Det är typiskt bäverbeteende att kasta sten genom centerpartiets rutor.

Fågelungar har vi också vid sommarstugan. Föräldrarna fångar myggor och knott till sina barn och efter några veckor är ungarna flygfärdiga och fångar egna insekter. Rovfågelns ungar växer upp och hjälper oss hålla sorkstammen nere. Mycket produktiva djur, fåglarna. Både sorken, myggorna, knotten och bromsen skulle göra tillvaron vid stugan outhärdlig utan fåglarna. Tack alla fågelungar för ert arbete.

Visst är det
intressant med Mauds filosofi? Andra bloggar om: , ,

Politik för företagande

Nu har jag varit på invigningen av företagslotsen. Företagslotsen är en tjänst för den som är entreprenör, företagare, blivande företagare eller innovatör. Nu kan man gå till ett ställe med frågor kring företagandet. Företagslotsen Uppsala ger personlig hjälp och ska lotsa olika frågor kring företagsstart, affärsutveckling, kapital- och kompetensrådgivning rätt.

Företagslotsen är utmärkt exempel på hur en kommun kan underlätta för företagare att starta och snabbt få hjälp med olika frågeställningar.Folkpartiet fegar i skolfrågan

Jan Björklund ställer in en sedan länge planerad skoldebatt mot vänsterpartiets Rosanna Dinamarca i Uppsala. Jan måste, enligt uppgift från bl.a. fp:s kommunalråd, träna Leijonborg inför kvällens tv-utfrågning.

Jan Björklund verkar ju inte riktigt ha rent i mjöl i påsen själv. Han utnyttjatde stulet material från socialdemokraterna när han för en tid sedan fick socialdemokraternas skolutspel dagen innan det blev offentligt.

För folkpartiet är nu spionskandalen viktigare än politiken. I Uppsala har flera vänsterpartister tvingats jobba hårt för att få ut budskapet om den inställda debatten, avboka lokal och ta kontakt med moderatorn. Debatten har annonserats i såväl tidning som via webb och affischer och flera Uppsalabor kommer att få vända i dörren.

Otroligt svag hanterat av folkpartiet och Jan Björklund. Träna Leijonborg? Han är ju en erfaren partiledare, vad ska han tränas i? Träna sig i att slingra sig i frågan om varför t.o.m. partiets vice ordförande (Björklund) använt sig av stulet material?

Jag hoppas Leijonborg och Björklund stannar kvar som ordförande respektive vice ordförande för folkpartiet. Ett parti ska inte ha bättre företrädare än de förtjänar.

Nedan vårt pressmeddelande

Är Folkpartiet inte intresserade av att prata politik?

 

I efterdyningarna av den senaste skandalen i valrörelsen har folkpartiet beslutat att ställa in den sedan länge inplanerade debatten om skolan mellan Jan Björklund (fp) – talesman i utbildningsfrågor för högeralliansen, och Rossana Dinamarca riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

 

Vi i Vänsterpartiet kan bara beklaga att denna viktiga fråga nu inte kommer att diskuteras med dessa inbjudna riksdagspolitiker och komma Uppsalaborna till del. Vi är uppriktigt förvånade över att fp i ett av de områden som de säger sig vilja prioritera inte skickar någon ersättare för Jan Björklund. Vi frågar oss om fp även i fortsättningen kommer att prioritera inre partiangelägenheter framför att föra ut sin politik till väljarna – och riskera att konfronteras med brister. 

 

Folkpartiet säger sig jobba för att säkra att social bakgrund inte ska påverka den enskildes livschanser – Vi frågar oss varför dom i sådana fall vill behålla skolpengen där alla elever förutsätts kosta lika mycket oavsett bakgrund och förutsättningar?

 

Folkpartiet vill införa betyg från årskurs 6 och betygsliknande omdömen från årskurs 1 – Vi frågar oss om inte kunskap är mer än ytliga faktakunskaper och om skolans problem verkligen är att elever sorteras ut för sent?

 

Folkpartiet vill ”coacha” skoltrötta elever tillbaka till studierna – Vi frågar oss varför man inte vill fokusera på grundproblemen i form av bristande resurser och betygshets?

 

Vänsterpartiet i Uppsala är bekymrade över folkpartiets ställning i skolfrågan – där gammaldags disciplin och inte ett demokratiskt arbetssätt står i fokus – Vänsterpartiet står för en skolpolitik där eleven står i centrum och för en skola med lika förutsättningar för alla.

 

Vi hade önskat att dessa frågor kommit Uppsalaborna till del innan valet den 17:e september.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

re:agera

Nu har vi spelat in en debatt om Uppsala. Debatten kommer att gå i TV24 på söndag och kan ses över hela Sverige.

I äldredebatten fick jag frågan om näringslivet och mitt svar blev nog både tvetydigt och vagt men en sak är säker: vänsterpartiet vill inte ha en äldreomsorg som är beroende av välgörenhet, äldreomsorgen ska vara tryggad genom en stark offentlig sektor. Detta fick jag tyärr inte sagt i debatten.


Bloggtips - Jens Holm

För några dagar sedan tipsade jag om att Jens Holm har börjat blogga. Allra gladast blev  Magnus Ahlkvist i Enköping, läs Magnus blogginlägg här.  Själv har jag jobbat tillsammans med Jens och uppskattar Jens både som person, arbetskamrat och politiker.

Lycka till i EU-parlamentet Jens, och lägg upp lite nedladdningsbara bilder på din hemsida så man slipper använda gamla bilder från EU-valet.

52706-36

52706-36

Sådana här fina affischer gör man på
här. Min affisch blev inte så bra när jag sparade den som .jpg. Det går nog att lyckas bättre.
Kampen mot fusket (fp)

Skandalen inom fp växer allt mer. Glädjande är att folkpartiet  tappar väljare, förvånande att partiet inte tappar fler.

Jag gick in på folkpartiets hemsida för att se om de ändrat sitt valmaterial. Det har partiet inte, fortfarande deklarerar folkpartiet att kampen mot fusket är nödvändigt, ordningsbetygen har gett effekt och vi gav polisen rätt att bugga. Då kan vi konstatera att kampen mot fusket inte är nödvändigt när det gäller folkpartister, ordningsbetyg kan ge effekt och behövs särskilt för folkpartiets valledning, buggning är en rätt som polisen och folkpartiet ska ha.

Nu har jag en hel del annat att göra än att blogga men när jag får tid (och behöver ett avbrott i valkampanjandet och debattförberedelserna) ska jag göra en alldeles egen folkpartiaffisch, partiet behöver onekligen hjälp nu för att sprida sanna budskap.

ps. bostadsdebatten igår var lite avslagen jämfört med den vi hade i våras. Huvudsakligen p.g.a. att det var något mer pålästa politiker den här gången och att allt för lång tid ägnades åt inledningsanföranden. Vi som började höll oss nog till de tre minuter vi fick tilldelade men sedan blev det väldigt långa monologer, så någon debatt blev det egentligen aldrig. Dessutom fanns det ingen ungtupp från fp som deklarerade att det bara är en lägenhet man äger som man kan kalla sitt hem den här gången. ds.

Ohederlig, ohederligare, ohederligast

Kan man gradera ohederlighet? Idag fick jag ett exemplar av Uppsalas ungdomstidning Word, utgiven av barnombudsmannen med ekonomiskt stöd av kommunen. I valtider passar tidningen på att fråga partierna olika frågor. En av frågorna är Hur ser ni på lagliga grafittiväggar.

För en tid sedan debatterades en motion av mig, Britt Löfgren (v) och Helena Leander (mp) där vi förslog lagliga grafittiväggar eller plank. Högeralliansens partier var alla emot och motsatte sig förslaget å det bestämdaste. I tidningen Word gäller det att flirta med ungdomarna, vad man egentligen tycker spelar ingen roll.

centern: . . .vill de ha en grafittivägg så får vi ställa upp.
folkpartiet erkänner att de har motsatt sig lagliga väggar men vill titta på hur det fungerar i de kommuner som har det.
kd menar att det är något att eftertrakta. "Då vinner både samhället och ungdomarna på det".
moderaterna tycker inte det är något problem om fastighetsägaren tillåter grafitti men är skeptiska till att kommunen ska erbjuda särskilda väggar.

Hallå moderaterna, ni är inte skeptiska, ni är tokemot och så generöst att låta fastighetsägarna bestämma själva. Hallå kd, ni var också emot när det fanns förslag om lagliga väggar. Hallå fp, varför tittade ni inte på andra kommuner innan ni röstade nej till det i Uppsala, vår motion byggde ju på bl.a. erfarenheter från andra kommuner. Hallå centern. Har ni inte hängt med alls? Vi skrev vår motion för att ungdomarna ville ha lagliga möjligheter att måla. Det var ett önskemål från mötesplatsen, det forum där politiker och ungdomar möts. Varför lyssnade ni inte på ungdomarna när frågan var uppe? Varför inte prova att träffa ungdomarna varje år på mötesplatsen i stället för att flirta i valtider.

Jag vet inte vilket av ovanstående partier som är ohederligast, om man nu kan gradera ohederlighet.

Allt går åt rätt håll

Nu hänger Expressen ut ytterligare en folkpartist. Det bådar gott inför valet. Inte för att jag vill att skandalartiklar i tidningarna ska fälla avgörandet utan för att artiklarna visar på en  trendändring. Pressbevakningen och den allmänna stämningen i landet har pekat mot ett majoritetsskifte. Artiklarna och avslöjandena pekar nu mot något annat. Kanske handlar det om att högeralliansen har varit för kaxiga. Företrädarna har saknat ödmjukhet och tagit valsegern för given. Samtidigt som andra inom kd och fp handlat på ett sätt som tyder på desperation. Nu får de betala priset.

Pressen inte bara sätter trender, pressen är också trendkänslig.

Mer media

Nu har jag provat på ny media. För första gången har jag varit med i en privat radiokanal. Ett lite annorlunda upplägg där jag fick rita, ställa frågor i en sådan där typisk radiofrågesport och svara på några få politiska frågor. Trafikfrågan blev hetast. Min teckning, min bild av Uppsala, ska gå att se på hemsidan så småningom.

Nu finns både teckningen och en del av sändningen på kanalens
hemsida. Teckningen är mina bilder av Uppsala, en kungsängslilja, en cykel, en vas från Upsala-Ekeby och en fotboll. Mer hann jag inte.


Mycket media

Det är mycket media nu men i morgon blir det lite annorlunda. Då ska jag vara med på City 106,5:s morgonprogram. Redan idag kan man gå in på hemsidan och ställa frågor men om jag förstått det rätt så görs programmet med glimten i ögat och med lite annorlunda frågor. Det ska bli spännande. Där kan man också lyssna på programmet även om man inte har tillgång till radiokanalen via sin radio.

Rättvisa, solidaritet och politisk hederlighet (v)

Nu har fp skitit i det blå skåpet (ursäkta uttrycket men sällan har detta talessätt passat så bra som just nu). Det värsta är nog inte att fp har skaffat sig tillgång till socialdemokraternas mail  och datorer utan att de faktiskt utnyttjat det.

Jag har varit med om att tillfälliga databuggar har gett mig tillgång till andra partiers filer, jag har varit med om att en vänsterpartist felaktigt av it-avdelning registrerats som medlem i ett annat partis grupp. Istället för att utnyttja detta har vi avstått från att läsa och istället kontaktat it-avdelning för att rätta till felaktigheterna. Hur frestande det än har varit har hederligheten vägt tyngre.

Nu har både kd och fp åkt dit för att fuska fram uppgifter från socialdemokraterna. Det är tur att det finns några hederliga partier kvar. Det är tur att vänsterpartiet finns kvar för dem som tror på rättvisa, solidaritet och politisk hederlighet.

Ny stjärna på blogghimlen

Äntligen har Jens Holm börjat blogga. Om några veckor far Jens ner till Bryssel och tar över som EU-parlamentariker efter Jonas Sjöstedt. Det ska bli spännande att läsa om livet i Bryssel för djurrättsförespråkaren och veganen Jens Holm. En rödgrön Jens mot en belgian blue. . .  

Waldau om kristi brud

Är jag släkt med Åsa Waldau, den s.k. kristi brud? Nu när hon är aktuell igen vill jag passa på att klargöra att vi inte på något sätt är släkt, inte ens ingifta släktingar. Den närmaste kontakt vi har haft var ett vykort postat till Åsa Waldau i Uppsala som damp ned i vår brevlåda för länge sedan. Så länge sedan att hon inte var kristi brud med hela svenska folket och jag inte hade en aning om var jag fick tag på henne.

Valspurt

För en vecka sedan blev alla toppnamn i kommunen kallade till en fotografering i en studio. UNT tog en gruppbild på oss, förutom på kd:s Gustav von Essen som kom sent och blev inmonterad, och bilder framifrån, från sidan och bakifrån. Det kändes lite som en sån där amerikansk bovfotografering förutom då att det var ok att le. Jag var i alla fall glad över att jag satt upp delar av håret. Även om jag inte gör någon hemlighet av min alopeci så vill man ju inte att det ska synas.

Nåväl, först ut i tidningen är jag. Idag kan man läsa om vänsterpartiets viktigaste valfråga men också att jag blivit något av Stadshusets kämpe för frågor som rör homo-, bi- och transpersoner. Synd var att de klippte bort den delen som handlade om att vänsterpartiet ligger bakom en hel del bra beslut men att det blir socialdemokraterna som får beröm för dem. Senaste exemplet är höjda kvinnolöner i kommunen. Jag krävde det, räknade och kom fram till hur mycket som behövs och socialdemokraterna accepterar mitt krav och framstår som de som vill satsa på kvinnors löner.

På frågan om viktigaste valfrågan tog jag upp barns och ungdomars situation. Den viktigaste valfrågan är en svår fråga för genom pressens fokusering på en eller ett par frågor är det så många som hamnar i skymundan. Jämställdhets- och miljöfrågor är viktiga frågor för vänsterpartiet och för mig men de kommer i skymundan när frågan bara gäller den viktigaste frågan. Jag fick i alla fall med genuspedagoger som en personalgrupp som behöver stärkas inom skola och förskola.

Än finns inte artikeln på webben så det går inte att länka men jag scannar bilderna. Blir det ingen artikel på nätet får jag väl scanna in hela sidan. Tillägg 4/9, nu finns artikeln på UNT:s hemsida,
här.
52706-34

Folkpartiet rasistiskt?

Folkpartiet har dragit tillbaka sin valtidningen p.g.a. att den kan uppfattas som rasistisk, det skriver SvD.  Folkpartiet har listat saker som partiet tycker ska vara kvar, på åttonde plats kommer svenskar. Ingen av de tio till femton personer på fp:s parti- och riksdagskanslier som korrekturläste tidningen reagerade. Det har andra gjort och nu har fp tryckt om hela upplagan och bytt ut svenskar mot nobelpris.     
52706-33Jag undrar varför folkpartiet är så oroligt för att uppfattas som rasistiskt. . .


Valrörelselördag

En alldeles vanlig valrörelselördag. Eller inte riktigt alldeles vanlig, jag fick sova ut. Vi hade inte torgmötestid förrän kl. 13.00 (förlåt Göran och Anders att jag inte dök upp i Gränby men jag behövde verkligen en sovmorgon). Torgmötet började med en störtskur så istället för att tala tog jag på mig vår fina regncape och gick runt och delade ut en regncape till alla som kunde tänka sig att ha på sig vårt material. Förvånadsvärt många valde att hellre gå ut i regnet med texten Problemen kommer uppifrån (v) än stå kvar under Åhléns tak. En del kom också in i valstugan och frågade efter en cape.

När regnet väl lagt sig blev det dax för valtal, jag, Ingrid och Sören turades om vid mikrofonen. Det är inte så många som stannar upp och lyssnar men det är alltid några stycken samtidigt som vi visar att vi finns.

Lördagseftermiddagen slutade med ett möte med valplanering. Tyvärr drog mötet ut på tiden så jag missade filmen som jag hade sett fram emot på iranska filmfestivalen. Fast å andra sidan fick jag en lugn kväll hemma. Det behövs också.

I morgon söndag har jag inget inplanerat så det blir till att läsa handlingar till arbetsutskottet och förbereda nästa veckas debatter.

Iransk film

Iransk film är spännande. Nu i helgen är det den sjätte iranska filmfestivalen i Uppsala och jag var inbjuden att inviga festivalen. Intäkterna från festivalen går till utbildning för barn och ungdomar i Iran.

Jag stannade och såg den första filmen. En kortfilm som var mycket gripande. En ung flicka har lämnat byn för att studera i staden när det börjar gå rykten hemma om att hon prostituerar sig. Hon kallas hem till byn där hon blir utsatt för utfrysning och byns barnmorska kontrollerar om hon fortfarande är oskuld. Åtminstone tror jag att det var det som testen gick ut på.

Jag hoppas att få tid att gå och se en av filmerna imorgon också. Den verkar mycket bra om man läser handlingen i programmet.


Festivalen är öppen för alla, filmen jag såg var textad på engelska, och programmet hittar man här.


Rindaparken

Jag gör inget annat än pratar just nu. Torgmöte över lunch där jag pratade jobb i offentlig sektor och feminstiskt självförsvar. Nu har jag precis kommit tillbaka från invigningen av Rindaparken. En mycket trevlig invigning med en hel del deltagare. Här är mitt invigningstal (på ett ungefär, bortsett från strofen talade jag mer fritt).

Rind föder Vale
i vänstersalar,
denne Odens son kämpar,
en enda natt gammal;
sin hand han ej tvättar
eller huvudet kammar,
förr'n på bålet han lägger
Balders fiende.
Tvungen jag talade,
nu skall jag tiga.

  

Det är vers 11 ur Balders dröm i den poetiska Eddan. Bakgrunden är att Odens son Balder har blivit dräpt av sin bror Höder. Oden får genom en spådom, den jag just läste upp, veta att Rind ska föda det barn som ska hämnas Balders död.

 

Oden gör nu allt för att förföra Rind. Rind är en prinsessa och av jättarnas folk. Rind är jungfru och låter sig inte förföras av Oden, denna ståtliga man som har avlat så många barn med så många olika kvinnor.

 

Oden försöker på många sätt men till slut lyckas att han göra henne sjuk och utklädd förklarar han för Rinds far att hon måste spännas fast för att bli frisk. När Rind är fjättrad våldtar Oden henne. Resultatet av våldtäkten blir Vale som endast en dag gammal dödar Höder.

 

Det här var en blandning av två olika källor. Rind, eller Rinda som kallas i modern tid, finns bara med i den fornnordiska mytologin som mor till en av Odens hämnande söner. Ändå har någon någon gång bestämt att det här kvarteret ska heta Rinda.

 

När tjänstemännen på Fritids- och naturkontoret kom till oss i nämnden och bad oss avsätta pengar för en upprustning av Rindaparken, blev jag förvånad. Jag har aldrig tänt på Rinda som en park. Den instängslade grönytan verkade höra till huset.

 

När jag satt i dåvarande Luthagens kommundelsnämnd hade vi en förskola i de lokaler som nu är club lindormen. Kanske var det för förskolans skull som staketet kom upp.

 

Jag vet inte men det jag vet är att vi har fått en fantastisk park till glädje för de boende i området och förhoppningsvis även för club lindormens besökare.

 

Rind hade nog hellre varit okänd för oss än känd som våldtäktsoffer och mor till en hämnare men när hon nu har fått ge namn åt den här parken är jag glad över att vi gjort den så vacker.

 

Med dessa ord förklarar jag Rindaparken invigd


52706-32Efter invigningen fick jag veta av en man att parken ursprungligen utgjorde gård för studenthemmet Arken men såldes till kommunen på 70-80-talet någon gång och staketet är kvar sedan dess.

Jag fick också veta att Club Lindormen har en systerklubb i Stockholm som heter Vale och ligger i kvarteret Vale.

Den här bilden föreställer bl.a. den nya lampan som på dagen ger parken en accent och vars sken på natten bildar ett ombonat
rum i skymningsljuset enligt informationsbroschyren.


Serverbyte och skolmognadsprov

Min bloggleverantör har bytt server och vips försvann senaste veckans inlägg, som tur var räckte det att publicera hela bloggen igen för att även de senaste inläggen skulle synas.

Igår stod jag en stund i valstugen (efter att ha hunnit med både presidiemöte, en UNT-intervju och ett flertal frågor från annan media). Det är roligt att stå i valstugan. Det är allt från skolelever som vill veta allt om partiets politik till väljare som lutar åt vänsterpartiet men inte riktigt har bestämt sig. Skolelevernas uppgifter är roliga, igår fick jag frågan om vi är för eller emot skolmognadsprov. Skolmognadsprov? Jag minns att jag fick göra det när jag var sex år men sen har jag knappt hört talas om det. Är det någon som fört fram frågan om skolmognadsprov? Så vitt jag vet har vi aldrig diskuterat ett sådant prov i vänsterpartiet så min slutsats är att vi är emot.  Det är ju inte barnen som ska vara moget för skolan utan skolan som ska vara mogen att ta emot alla barn, oavsett deras förutsättningar. Det kanske var det som frågan gällde: ett prov för att se om skolan är mogen att ta emot barn som behöver lite extra hjälp för att hänga med sina klasskamrater?

Kanske ska man införa partimognadsprov? Förskolemognadsprov? Föräldermognadsprov? Handla-på-systemet-mognadsprov? Egen lägenhets-mognadsprov?