Wallenberg ska driva äldreomsorg i Uppsala

Idag fattade äldrenämndens presidium beslut om att ge Aleris Äldreomsorg AB kontrakt på äldreomsorgen i västra staden. Den nya majoriteten beslutade i januari att ge presidiet delegation på detta, förmodligen för att slippa vänsterpartiets protester och kunna konkurrensutsätta i lugn och ro.

Jag vet ingenting om Aleris äldreomsorg. Till skillnad från Attendo Care får man inte många träffar på Google om man söker på vanvård. Det enda är en anmälan mot ett vårdboende i Småland där en förståndshandikappad 50-årig man levde i misär, enligt
Smålandsnytt. Illa nog men det säger ju inget om äldrevården.

Aleris består av flera olika bolag, som alla ingår i Wallenberggruppen och därmed ägs av den familj som blivit symbol för Sveriges kapitalister. Aleris verkar vara en diversehandel som i Uppsala driver både Elisabethsjukhuset, öppen vård för barn, unga och vuxna med psykosocial problematik samt specialistmottagningar och laboratorier.

Aleris har, precis som alla andra stora vårdbolag, aktieägare som förväntar sig vinster i den vård som bedrivs. Vinster som inte tas ut i den kommunala vården. Min grunduppfattning är att skattemedel inte ska gå till aktievinster utan att varje krona ska gå till vården. När jag nu inte hittade något på Aleris länkar jag istället till en artikel i DN som visar hur vinstmaximeringen går ut över kvaliteten.

Till skillnad från sålda hyreslägenheter och bolag kan verksamheter som drivs på entreprenad tas tillbaka i kommunal regi. Det är vad vänsterpartiet kommer att driva när vi tar tillbaka majoriteten nästa val men då gäller det att vi får socialdemokraterna med oss eller att vi blir det största partiet. Med tanke på hur socialdemokraterna drivit konkurrensutsättningsfrågorna under förra mandatperioden är det säkrare att satsa på att bli det största partiet.

Intressant? Andra bloggar om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Red Metal

Usch, allt känns hemskt i Uppsala just nu. Kollektivtrafiken och det här och allt annat. Lcyak till, vi på utomparlamentariska sidan gör vad vi kan.


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback