Folkpartist medger att borgerlig politik leder till nedskärningar

Nu har högeralliansen börjat göra allvar av sina hot, eller löften som de själva kallar det. Nämnden för vuxna med funktionshinder beslutade igår att gå vidare med utmaningar mot den egna regin. Samtidigt fattade högermajoriteten beslut om att införa kundval av ledsagare. Ytterligare konkurrensutsättning, upphandlingar och kundval är på gång.

Kundval, vilket ord. Kundval gör oss alla till kunder på en marknad. Istället för att få den hjälp och det stöd vi behöver ska vi som kunder välja ur en katalog eller via broschyrer. Kanske kan vi t.o.m. med få se postorderledsagare?

Utanför fullmäktige i måndags stod Lärarnas riksförbund med flygblad om högre lön till lärarna. Fredrik Sjöberg (fp), som är ordförande Nämnden för vård och bildning - den nämnd som lärarna hör under, säger följande till
Uppsalatidningen: "Vi har ett väldigt kärvt år framför oss. - - -. Vi har ju också avkastningskrav på oss och riskerar att förlora "lönsamma" verksamheter via utmanarrätten." Fredrik Sjöberg kostaterar också att det i förlängningen kan leda till nedskärningar.

Jag är inte särskilt imponerad av högerns företrädare men det känns ändå bra med en folkpartist som vågar säga som det är: det borgerliga avkastningskravet och utmanarrätten kan leda till nedskärningar. Nästa steg borde vara att hoppa av "nya moderaternas" gamla politik.

Intressant?
Andra bloggar om , , , ,

"ladyn skall inte ha något val"

Nyligen lades förundersökningen om våldtäkt begången av "stureplansprofiler" ned och idag avslöjar Aftonbladet att det funnits en förening som uppmanar till våldtäkt. Medlemmarna av föreningen är alla överklassungdomar som brukar hänga runt Stureplan. Sidan har försvunnit från Facebook så enda spåret är Aftonbladets bild. Föreningen Hagamännen var namnet för att anknyta till våldtäktsmannen som kallades Hagamannen.På sidan stod bl.a. "sexuellt umgänge är något som gärna får ske efter endast den ene partens (mannens) villkor, det vill säga ladyn skall inte ha något val!" Finns det ett samband här mellan kvinnosyn och de anmälda våldtäkterna?
 
I dag skriver även Mian Lodalen, Unni Drougge, Maria Sveland och Katarina Wennstam att det är de misstänkta våldtäktsmännen som ska granskas och inte offret. De för fram den så självklara tesen att det är lika självklart att offrets sexuella historia inte hör till våldtäktsutredningen som det är självklart att den som blir misshandlad inte behöver försvara sina tidigare fyllor och eventuella bråk eller slagsmål.

Det är något konstigt med synen på våldtäkt och kvinnans förmodade skuld till våldtäkten på sig själv. Det enda goda som kommit ur "Stureplansprofilernas"  beteende är att kvinnosynen på Stureplan granskats och att föreningar som Sällskapet Hagamännen avslöjats. Snart kanske sambandet mellan kvinnosyn och våldtäkt blir så tydligt att kvinnor kan umgås med män, dricka alkohol och klä sig hur de vill utan att betraktas som samtyckande till varje sexuell handling som andra utför med dem.

Intressant?
Andra bloggar om  , , ,


Världens bästa Åsa

Åsa Linderborg kommer till Uppsala Bokcafé på Kulturnatten och presenterar sin bok Mig äger ingen.

8 september, 19.00, Kungsgatan 41.

På Uppsala Bokcafé kan man köpa en del böcker och fika för en billig penning.

Andra bloggar om 
,

Facebook - blir jag beroende?

Jag har blivit Facebook-medlem. Än vet jag inte riktigt varför, kände bara att jag är tvungen att prova. Måste bara se till att jag inte blir beroende. Jag har en förmåga att utveckla beroende av datarelaterade saker, dataspel, surfande, googlande, bloggande eller community. Jag har mer eller mindre varit fast för allt jag provat. Viljan att kolla eller bara spela en gång till har varit större än viljan och behovet av att sluta. Bara en gång till . . . bara en gång . . . bara en snabbis . . . bara . . .

Brott i kommunismens namn

Såg på aftonbladet.se att Åsa Linderborg kommenterat kommentarerna kring de två bibliotekarier som inte vill köpa in en outgiven bok om kommunismens illdåd, skriven på uppdrag av regeringen. Linderborgs inlägg är bra och tänkvärt. Det hon missar är kanske skillnaden mellan brott i nazismens och brott i kommunismens namn. Dagens nationalsocialister förnekar eller är stolta över de brott som nazisterna stod för. Kommunister och socialister varken förnekar eller är stolta över brotten i kommunismens namn. Tvärtom är de flesta lika fördömande som icke socialister. Det finns strömningar inom kommunistiska partiet som tenderar att förneka och idealisera men dessa personer är få.

Det är skillnad på att brännmärka en ideologi som har våldet som en del av sin ideologi (nazismen) och en ideologi som inte har våldet i ideologin (kommunismen). Därmed inte sagt att de brott som skett i kommunismens namn inte är lika avskyvärda som de som skett i nazismens eller för den delen liberalismens namn (Chile). För den drabbade spelar det heller ingen roll om det är Hitlers utrotande av judar och ryssar, Stalins avrättningar av oliktänkande eller Pinochets tortyr och avrättning av socialister.

Linderborg tar också upp ett citat från DN: "Den fruktade Röda armén befriade aldrig någon från förtryck ? den införde bara ännu en våldets diktatur, som inte stod den nazistiska efter i terror och brutalitet.?  Det är ett citat som jag missat och som jag tar oerhört illa vid mig av. Visserligen valde min familj att fly från Ungern 1956 efter att min farmors bror varnats för att han riskerade att avrättas. Men samma man levde gömd och tillhörde motståndsrörelsen under hela det nazistiska styret i Ungern medan han levde öppet och verkade i det kommunistiska Ungern fram till 1956. Min farmor förlorade både en bror och sin man under nazismen och hade Ungern befriats från nazisterna senare hade hon troligtvis mist även sina föräldrar. Mer om det här.

Andra bloggar om  ,

Högeralliansen rädd för utmaning

Kommunstyrelse idag, jobbigt. Många olika yrkanden och reservationer blev det. Jag kan dock inte redovisa dem här eftersom en del skrevs av mig, en del av miljöpartiet och ett av socialdemokraterna. Oftast lägger vi förslagen tillsammans.

Ett yrkande som jag var ensam om var att yrka bifall till vänsterpartiets utmaning av den sittande majoritetens kommunalråd. Min motivering var att eftersom den sittande majoritetens politik inte kan betraktas som strategisk kan denna funktion utmanas, enligt regelverket. 


Gustaf von Essen menade att utmaningen var politikens lågvattenmärke och borde förpassas dit den hör hemma. Där kan man prata om att vara trist och humorlös. Flera andra borgerliga politiker hänvisade till att de minsann var valda och att vänsterpartiet inte skulle tro sig veta bättre än vad 60% av Uppsalaborna gör.

Majoriteten tycks vara så rädd för utmaningen att de helt glömt bort att ja till en utmaning inte betyder  att den utmanande parten får ta över verksamheten. Ett ja till utmaning ska betyda att man låter alla som vill vara med och lämna anbud. Antingen har majoriteten glömt det eller också tror de sig inte ha en chans att vinna ett sådant anbudsgivande.

Mer om utmaningen
här.

. . . och för att ingen ska tro något annat, utmaningen är ett inlägg i den politiska debatten.

Andra bloggar om  , ,  


Betalningsanmärkningar fällde kommunalråd

Kristdemokraternas kommunalråd Gustaf von Essen är nog det kommunalråd som är minst närvarande på arbetsutskott och kommunstyrelse. En hel del resor har kommit i vägen. Efter vad jag förstått är inte resorna i Uppsala kommuns regi utan i Caritas regi. Gustaf von Essen är nämligen inte bara kommunalråd och heltidsarvoderad i Uppsala kommun, han är också ordförande för Caritas.

I våras hade von Essen extra mycket att göra för föreningen Caritas. Det visade sig nämligen att han hade betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningarna i sig är kanske inte så märkvärdigt, i svåra tider kan vem som helst komma efter med räkningarna, t.o.m. en adelsman som vuxit upp på ett slott. Problemet för von Essen var att han inte uppfyllde Stiftelsen för insamlingskontrolls kriterier för en ordförande för en 90-kontoorganisation. En hel del tid lades tydligen ned på att få SFI att göra undantag för von Essens betalningsanmärkningar och låta Caritas behålla 90-kontot. Allt detta rapporterar tidningen
Dagen och Bengts blogg.

Lösningen för Caritas blev inte att välja en annan ordförande. Lösningen blev att lägga ned föreningen Caritas och istället  göra Caritas till en del av katolska kyrkan. Ordförande för den nya organisationen, utsedd av biskopen, är fortfarande von Essen, trots att von Essen inte beviljades ansvarsfrihet för sin tid som ordförande i föreningen Caritas. von Essens betalningsmanmärkningar fällde inte bara honom som ordförande för stiftelsen, de fällde hela stiftelsen.

När tidningen Dagen tittade närmare på von Essens betalningsanmärkningar visade det sig att han inte bara förtigit att han hade betalningsanmärkningar när han valdes till ordförande, han försökte också dölja den verkliga omfattningen av sina anmärkningar. Till Dagen säger att han har två på vardera 2 000 kr när det i själva verket handlar om både fler och högre belopp. Källa Dagen.

Hur mycket von Essen kommer att vara borta från sitt heltidsuppdrag som politiker i Uppsala har vi ju ingen aning om men till Dagen säger att han om sitt nya uppdrag för Caritas att han blir en sorts arbetande styrelseordförande som ska motta och utveckla den nya organisationen. Uppdraget är ideellt.

Ideellt och ideellt, i mina ögon verkar det som om skattebetalarna i Uppsala ska betala uppbyggnaden av Caritas organisation.

Intressant?
Andra bloggar om  kristdemokraterna,  betalningsanmärkninginsamlingsstiftelse och kommunalråd


Sämre företagarklimat i Uppsala

Det där med offentligt och vad man kan gå ut med är inte lätt. Igår valde jag att inte avslöja undersökningen som innebär att den moderatledda kommunledningen har fått ett politiskt trovärdighetsproblem på halsen. Risken med att gå ut med förhandsinformation är att man inte får någon förhandsinformation nästa gång. I morse kunde resultatet av undersökningen höras på Radio Uppland.

Undersökningen tar reda på hur de företagare som varit i kontakt med kommunen tycker om kommunens handläggning av deras ärende. Sedan förra året har resultatet förändras märkbart. Av de 43 undersökta kommunerna är det bara fyra som fått sämre betyg än Uppsala. Radio Uppland frågar hur

det kommer sig att resultatet är så dåligt när den borgerliga alliansen sa att det skulle bli bättre för företagarna. Gunnar Hedberg hänvisar då till att Uppsala gjorde en "rekordmarsch" uppåt i  Svenskt Näringslivs undersökning.

Det är en intressant jämförelse som Gunnar Hedberg gör. Den nya undersökningen som mäter s.k. Nöjd Kund-Index bygger på hur företagarna upplevde det faktiska mötet, var handläggarna kunniga, tog det lång tid, var bemötandet bra osv. Svenskt Näringslivs undersökning däremot bygger bl.a. på hur stor del av kommunal verksamhet som drivs i privat regi och skattesatsen. Sänk skatten och lägg ut lite äldreomsorg till ett bolag så får man bättre näringslivsranking. I en lokal undersökning som gjordes strax efter valet svarade många att maktskiftet, att vänsterpartiet och miljöpartiet inte längre ingick i majoritet, var den viktigaste faktorn för förbättrat  företagsklimat. Den typen av subjektiva föreställningar färgar också svaren i Svenskt Näringslivs undersökning. Nöjd kund-index däremot är betydligt mer objektiv och innehåller troligtvis mycket få politiska låsningar.

Företagsklimatet i Uppsala har blivit sämre sedan högern tog över makten. Åtminstone tycker de företagare som varit i kontakt med Uppsala kommun det.

Andra bloggar om  vänsterpartiet,  högern, företagsklimat och näringsliv


Det är enklare att säga JA

Just tillbaka från kommunstyrelsens arbetsutskott. Ganska få ärenden, tre för att vara exakt, ett möte med Upplandsidrotten och ett informationsärende. Informationsärendet var en intressant undersökning. Den moderatledda kommunledningen har fått ett politiskt trovärdighetsproblem på halsen. Mer information kommer på onsdag, när hela undersökningen blir offentlig.

Av de tre ärendena blev ett återremitterat - igen. Det börjar bli lite farsartat det här. Miljöpartisten
Johan Lundqvist har skrivit en motion angående att inte placera kommunens medel i vapen- tobaks- eller alkoholindustrin. Ett förslag som vi i vänsterpartiet ger vårt stöd till. De andra partierna är inte lika förtjusta i att inte placera pengar i dessa industrier. Först försökte de avslå motionen med hänvisning till att det är svårt att avgöra vad som är krigsmaterial. Eftersom det finns en tydlig svensk definition av detta, vilket de inte kände till, återremitterades motionen för ett nytt svar. Nu kom svaret tillbaka, fortfarande med förslag om avslag. Denna gång stod det att att oväntat många företag med övervägande civil produktion exkluderas i placeringssammanhang. En sådan formulering kan ju få folk att tro att Uppsala kommun placerar i företag som producerar eller säljer krigsmaterial. Återremiss igen för att tjänstemännen ska skriva ett nytt förslag till avslag. Ett förslag som gör det lite lättare och mer acceptabelt att säga nej.

Mitt förslag är att alla ska säga ja. Det måste vara enklare att säga ja till förslaget än att desperat leta efter bra sätt att säga nej på.

Andra bloggar om  , , ,

Oprioriterat våld från rasister

Vad är det som händer? En konsert mot rasism i ung vänsters regi blir attackerad och flera ungdomar måste föras till sjukhus! Enligt DN är ingen gripen bl.a. för att ärendet inte har varit högprioriterat under helgen. Det ska bli intressant att se hur detta behandlas framöver. Ses det som ett bråk som inte högprioriteras eller ses det som en politisk attack, där kanske t.o.m. säpo involveras? Det senare blev fallet t.ex. när en sd-medlem överfölls i sitt hem.

Andra bloggar om  , , , , politik,


Här kan vi snacka vårdnadsbidrag

Ulrica Messing avgår som riksdagsledamot men behåller sina uppdrag i socialdemokraterna. Visst måste man har förståelse för att politiskt aktiva lämnar politiken mitt under en mandatperiod. Saker och ting kan förändras, antingen ens livssituation eller också ens prioriteringar. Så det är inte ett dugg förvånande att Messing väljer att avgå. Så sent som igår gjorde en av Uppsalas vänsterpartipolitiker precis samma val.

Skillnaden mellan Messing och vänsterpartipolitikern är lönen. Vänsterpartisten får ett tack från sitt parti och kanske en liten gåva, typ en bok, inget annat. Messing får 49 567 kr månaden (i dagens penningvärde) ända fram till sin pension, dvs. i 25 år, och motsvarande 35 839 kr i månaden efter 65 års ålder.

Ulrica Messing kommer framöver att vara en välbetalad hemmafru. På presskonferensen använder hon t.o.m. det borgerliga favoritordet "livspussel",som ett skäl till sin avgång. Här kan vi snacka om ett högt vårdnadsbidrag. För socialdemokraternas skull och även för Messings egen trovärdighets skull får vi hoppas att hon snart hittar ett arbete eller använder sin pension till att göra något vettigt ideellt arbete.

Andra bloggar om , ,  och

Smile arbetsgivare

Nackdelen med att jag var i Stockholm igår (förutom lätt träningsvärk i vaderna) är att jag missade gårdagens knäppa nyheter. Först tror man att det är skämt men inser till slut att det är allvar. Arbetsmarknadsministern funderar på att införa smileys för att premiera arbetsgivare med god arbetsmiljö.  "Det viktiga tror jag är att man som enskild arbetsgivare känner att man blir premierad för att göra ett bra arbetsmiljöarbete", säger Littorin till Sveriges Radio.

Premierad med smiley? Är inte en god arbetsmiljö där de anställda mår bra en tillräcklig premie? Tanken med smileys får mig att minnas guldstjärnorna som man kunde få i skolan om man gjorde något bra. Hela idén med smileys känns precis lika infantilt.


Eftersom jag är en dag efter ska jag inte upprepa allt det som alla andra redan sagt så bra, Ali Esbati och Josefin Brink t.ex.

Andra bloggar om , ,  och

Ingen nyhetsmorgon

I morse cyklade jag iväg till TV4 Uppland eftersom jag för ett par veckor sedan blev tillfrågad om att delta i Nyhetsmorgon. När jag kom dit tittade den som öppnade dörren oförstående på mig och skakade på huvudet när jag talade om varför jag var där, något sådant fanns inte med i programtablån. Jag fick en ursäkt och ett beklagande för att de inte hört av sig. Så nu sitter jag här och bloggar istället. Det ska bli intressant att se om de hör av sig igen och om det i så fall är med en ny dag eller bara med information om att ämnet inte längre finns på deras dagordning.

En dag i Stockholm, bland alla turister

Idag har jag varit i Stockholm hela dagen. Började med ett besök på sjukhus för röntgen av min onda axel och avslutade sedan med ett halvdagsmöte med vänsterpartiets ombud till Sveriges kommuners och landstings kongress. Vi diskuterade inriktningsdokument och ev. motioner och interpellationer.

Det var kul att komma tillbaka till Stockholm.  Trots att det bara tar 40 minuter med tåg så blir det aldrig av att jag åker till Stockholm utan att ha ett ärende. När jag har ett ärende blir det oftast inte tid till mer än bara själva ärendet. Idag hann jag med att känna lite på Stockholmsatmosfären mellan röntgen och möte. Det är ett annat tempo i Stockholm och även om jag inte längtar efter att börja pendla dit igen så kändes det bra att strosa runt. Lite ovant i början men sedan alltmer hemtamt. Just nu är det lite extra kul med alla turister som finns överallt.

Det vore bra för Uppsala om några av dessa turister också satte sig på tåget och tillbringade några dagar här. Öka turismen är ett av de mål som Uppsala kommun har. På förra kommunstyrelsen gick Uppsala in som en av tre stiftare av en turismakademi. Kanske kan denna akademi förbättra turismen i Uppsala men den känns seg och långsiktig. Inte för att jag har några fartfyllda och kraftfulla idéer heller när det gäller turismen. Det är liksom inte riktigt den andan i Uppsalapolitiken. Om jag hade några fartfyllda och kraftfulla turismidéer skulle förmodligen ingen riktigt bry sig - jag är ju vänsterpartist, i opposition och kommunalråd på nåder. Det är ju även den andan i Uppsala.

Andra bloggar om
, ,  

Pigdebatten går vidare

Häck eller buske? Plocka mördarsniglar? Vad är en hushållsnära tjänst och vad är det inte? Dessa frågor tampas Skatteverket med just nu. "Det blir lite absurt och det är kanske inte vad skattebetalarna vill att vi ska använda våra resurser till" säger en rättslig expert till Upsala Nya Tidning. Debatten och diskussionen om vad som går att räkna in fortsätter. Förvånad någon över att "putsning av kristallkronor" tillhör det som folk vill få skattereduktion för?

Jag  trodde att botten var nådd med själva propositionen med skoputsning och grillning i trädgården som avdragsgilla hushållsnära tjänster. Tydligen har vi inte sett slutet på alla konstiga godkända i hemmet-tjänster än.

Var det så arbetslösheten skulle gå ned? Med nya kniviga skatteavdrag som innebär att fler skattehandläggare måste anställas?

Intressant?
Andra bloggar om
, ,  och

Vem kör miljöbil?

TV4 har gjort en undersökning av vilka bilar som ordföranden för kommunernas miljönämnder kör. I Uppland är det ingen som kör miljöbil. Enköpings ordförande uttrycker det att man ska separera jobb och privatliv. Det var nog ett av de sämre argument jag hört. Jag tycker att man kan vara ordförande i en fritidsnämnd utan att idrotta och man kan vara ordförande i en skolnämnd utan att ha barn i skolan men man kan banne mig inte vara högst ansvarig för miljöfrågorna i en kommun och samtidigt inte göra sitt bästa för att leva miljövänligt.

De är så pass dyra säger en annan ordförande som har tre bilar i sin familj bl.a. en BMW 525. Jag kan möjligtvis acceptera att man kör sin gamla bil för att man inte har, eller inte anser sig ha, råd att köpa en ny bil. Ett annat skäl kan ju vara att man planerar att köpa en miljöbil men inte riktigt hittat den man vill ha än.

Vi avvaktade med att köpa miljöbil eftersom vi inte riktigt hittade en bil som passade oss i andra avseenden. Till slut insåg vi att vi kunde få vänta länge. Så när vi hittade en begagnad Ford Focus flexifuel till rimligt pris slog vi  till. När det kommer en miljöbil från den biltillverkare vars bilar min man helst vill ha, i det miljöbilsutförande som jag helst vill ha och med de funktioner som vi i övrigt vill ha, då får vi se om priset på bilen och vår privatekonomiska situation kommer överens.

Andra bloggar om 
, , ,

Regeringskansliet datorer löper amok

Hur fungerar datorerna på regeringskansliet egentligen? Jag får just nu besök av regeringskansliet flera gånger i minuten. Minst två datorer är inblandade i denna vansinniga lust att om och om läsa min blogg om Anders Borgs meriter. Dels någon vars dator är registrerad på ygg.ministry.se, dels någon med tekk.ministry.se. Troligtvis är även en tredje dator inblandad eftersom det även finns träffar från en dator där det inte framgår mer än att datorn finns på regeringskansliet. De flesta besök kommer via insidan/main/asp. Så tydligen har bloggen hamnat på ett intranät.

Vad är det som pågår, är det några som läser bloggen om och om igen eller är det så att de råkar ha bloggen uppe i ett glömt fönster och deras datasystem regelbundet uppdaterar? Är sanningen den att de försöker bomba min blogg så att den brakar samman eller är det några spionprogram som gått igång? Eller är det så att det inte är en jä--l på regeringskansliet som läser min blogg men intranätet kollar av flera gånger i minuten för att se om jag blir snällare?

Hur som helst, förbryllande är det!

image101
uppdatering, sent måndag kväll: jodå det fortsatte med denna bloggpost också, om än lite mindre
Intressant?
Andra bloggar om  , ,

Rapport från arbetsutskottet

Måndagar betyder kommunstyrelsens arbetsutskott. Ärendena idag var lite knepiga. T.ex. har några miljöpartister skrivit en motion om en förbättrad arbetsgivarpolitik. Miljöpartisterna har en förmåga att skriva omöjliga motioner med bra innehåll. Den här motionen innehöll 13 olika steg för en bättre arbetsgivarpolitik men ett enda förslag till beslut:  att uppdra till kommunstyrelsen att genomföra motionens 13 åtgärder för en förbättrad arbetsgivarpolitik.

Så med miljöpartiets sätt att skriva motioner, det här var inte första gången det partiet skriver motioner så här, finns det bara två saker att göra, antingen säga nej till de 13 punkterna eller också säga ja. Här undrar man om miljöpartiet vill att deras motioner ska påverka politiken eller om de bara vill markera sin politik.

Inför kommunstyrelsen får jag försöka hitta en bra formulering i stil med att överlämna förslagen till arbetet med arbetsgivarmärket, fast då blir det ju både de bra och dåliga förslagen samt att man slår in öppna dörrar. Knepigt blir det för man vill ju inte säga nej till de bra förslagen.

Annat på dagordningen var detaljplaner, handel, handel, handel. Vi föreslog en återremiss för miljökonsekvensbeskrivning. Just de aktuella ärendena utgör i sig inga stora problem när det gäller själva etableringen av handelsytor men i det ena fallet är det en början till en stor etablering som jag kommer att säga nej till. Externhandel bidrar till ökat bilåkande och utsläpp av växthusgaser samt konkurrerar ut mindre affärer, så fler sådana på fler platser är inte önskvärt.

En utmaning behandlades också. Jag yrkade på avslag men högern ville hänvisa till en utredning och att besked skulle komma senare. Tyvärr förlorade jag omröstningen.

Anders Borgs meriter enligt Anders Borg

Expressen meddelar att ngn på regeringskansliet har hyfsat till texterna om Anders Borg på Wikipedia. En text om Anders Borg som också skulle behöva hyfsas är hans biografi på regeringens hemsida. 1989 var Anders ordförande i studentkåren vid Uppsala universitet, står det där. Anders Borg var ordförande för Uppsala studentkår under sommarmånaderna, en ren expeditionsministär i avvaktan på att en ny ordförande skulle väljas på höstterminens första möte, efter att sittande ordförande avsatts på vårterminens sista.

Fast det är klart, ordförande i studentkåren vid Uppsala universitet låter ju avgjort mycket bättre än tillfällig sommarordförande för Uppsala studentkår. Speciellt det där med att påtala att det var Uppsala universitet. Ifall att någon nu inte skulle förstå att Uppsala studentkår organiserar studenter vid Uppsala universitet.
Intressant?
Andra bloggar om  , , ,

Framåt för vänsterpartiet

I helgen presenterades en opinionsundersökning från Sifo. Visserligen har vänsterpartiet ökat jämfört med Sifos senaste mätning men är ändå näst minst av riksdagspartierna. Jag föredrar att hålla mig till Demoskops senaste, där vänsterpartiet är tredje största parti. Demoskops mätning har också den fördelen att övriga partier, bl.a. sd, har2,7 %, jämfört med Sifos 3,7% enbart för sd.

Andra bloggar om  , , , , politik,

Höstupptakt

Kräftskivan var trevlig, Elfsborg vände underläge till seger med 5-1 och Sirius vände underläge till oavgjort 3-3. Den inledande tipspromenaden gjordes med radion i örat. Behöver jag säga att vi inte vann? Bälinge förlorade idag med ett självmål.

Tidigare idag hade vi höstupptakt för vänsterpartiets kommungrupp. En liten tradition där vi träffas och grillar samt avhandlar ett intressant ämne eller har en inbjuden föreläsare. Denna gång hade vi bjudit in Kjell Kampe från
Amadeus Vi fick en kortversion av Tänk om du måste fly tll TadzMbekistan. Mycket intressant och lärorikt.

Tiden som är kvar av denna dag ska ägnas åt handlingarna till arbetsutskottet. Det är så bra att alltid ha något att göra på helgerna.
image100
Några av deltagarna!


Fotbollsidiot mellan två hötappar

Idag skulle jag kunnat vara som en åsna mellan två hötappar: derbyt Sirius-Enköping på Studenternas eller Elfsborg-Gais på pay-per-wiew-tv. Nu slipper jag det, när vänner kallar till en kombinerad kräftskiva och inflyttningsfest med start kl 17 kan man ju inte tacka nej. Jag kommer nog att vara lite svårtillgänglig första timmen, jag kommer att ha radion i örat.

Jag har också varit utbränd

För några år sedan brände jag ut mig. En jobbig period när jag t.o.m. sov på jobbet för att kvällarna blev så sena och mornarna så  tidiga att jag inte hann hem. Jag drabbades av sömnsvårigheter, jag skakade i hela kroppen när telefonen ringde - det kunde ju vara till mig, jag fick yrselattacker och hjärtklappning, jag kunde när som helst börja gråta för i stort sett ingenting och det allra värsta av allt, jag kunde inte längre ha mer än en sak i huvudet och jag förstod inte alltid vad folk sa till mig eller vad de förväntade sig av mig. Min hjärna svek mig.

Jag blev aldrig sjukskriven eftersom jag aldrig gick till någon läkare. När den otroligt stressiga perioden var över delegerade jag och överlät ansvar på andra. Till skillnad från många andra som blivit utbrända kunde jag fortfarande gå till jobbet utan att bryta ihop bara av att vara där. Jag såg fortfarande fram emot att jobba, att vara med och se resultatet av mitt arbete den där jobbiga perioden. Jag drog ned på takten och gick inte riktigt för fullt under en lång period. Först medvetet för att inte gå in i väggen helt och sedan för att jag helt enkelt inte klarade mer.

Vi var tre personer från tre olika avdelningar som hade samma jobb. De andra två klarade den jobbiga perioden men inte den tid som följde efter. En blev sjukskriven ett par veckor p.g.a. stressrelaterat högt blodtryck vilket hjälpte, den andra blev sjukskriven flera månader och kom aldrig tillbaka utan fick helt nya arbetsuppgifter.

I dagens
DN läser jag att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson varit för utbränd. Hon säger i intervjun att det som räddade henne var att hon inte skickades hem och blev sjukskriven. Det som gör mig glad är att hon också tillägger "men det var i mitt fall". För det är så det fungerar. Vi är olika och vi reagerar olika. För någon kanske en sjukskrivning är en katastrof och för någon annan kanske en sjukskrivning är nödvändig. Vi får innerligt hoppas att socialförsäkringsministern kommer ihåg att det var i hennes fall som tre dagars sömn och omorganisation på jobbet hjälpte och att hon inte tar sin egen erfarenhet som grund för hur saker och ting ska vara. Jag inbillar mig inte för fem öre att någon annans utbrändhet är likadan som min.

Risken är väl stor att sjuka människor kommer att förvägras sjukskrivningar för att regeringen ska kunna visa på minskade sjukskrivningar och få ned kostnaderna för sjukförsäkringssystemet.  Tidigare inlägg om sjukskrivningar här.
Intressant?
Andra bloggar om  , , , , , politik,


Värmer

Ibland får man komplimanger när man minst anar det. Idag i livsmedelsbutiken fick jag en kram och kommentaren "om jag inte var moderat skulle jag rösta på dig". Tack det värmde!

Mindre värmande är kommentarerna på
Expressen.
Förmodligen hade hon en jävla attityd mot polisen och blev därför "nersparkad".
Typiskt vänsterflum med "snutnoja" usch.
Det var ju på tiden att de som är delaktiga i polisens riktlinjer själva blir utsatta.
snälla åk hem till chile igen .

Det är bara några av de kommentarer som lämnats på Expressen. Det värsta vill jag inte ens upprepa.

Det finns vittnen som kan vittna om att Jeanette inte var agressiv eller hade attityd. Hon ville bara som ansvarsfull förälder se om det var hennes son, vilket det alltså inte var.


Vänsterpartist omotiverat utsatt för våld från polisen

Efter att reggaefestivalen avslutades i söndags har det varit såväl tidningsskriverier som insändare om festivalen, om övervåld från polisen och om narkotika på festivalen. Jag har kommenterat festivalen här. En av de vänsterpartister som var på festivalen har skrivit en insändare som publicerats i UNT. Den finns inte på nätet så jag klipper in den. En artikel om polisens övervåld finns i dagens Expressen och UNT, där "mamman" intervjuas.

Den kvinna som blev sparkad och knuffad av polisen när hon ville se om det var hennes son som låg nedtryckt på marken är vänsterpartisten Jeanette Escanilla. Jeanette var på festivalen med sina barn och fick se hur polisen tryckte ned en ung man som liknade hennes son. När Jeanette försökte ta sig fram för att se om det var hennes son blev hon sparkad och knuffad av en polis. Idag nästan en vecka efter händelsen har hon fortfarande ont i kroppen.

Det är bra att vuxna går på festivalen och att föräldrar går dit och håller koll på sina barn. Polisen borde ta hjälp av föräldrarna istället för att behandla dem som misstänkta och ovälkomna. Just fler föräldrar som tar ansvar är något som insändarskribenter har efterlyst.

Pojken var inte Jeanettes son, som tur var. Det hade varit otroligt traumatiskt för en pojke som trycks ned mot marken av flera poliser att också se sin mamma bli misshandlad. Istället var det Jeanettes elvaåriga dotter som blev vittne.  Nu ska jag jobba för att mina barn ska få tillbaka förtroendet för polisen igen, säger Jeanette till Expressen.

Annat från festivalen: Socialtjänsten som idag har kommit med sin rapport skriver bl.a.  "Arrangörerna har också under festivaldagarna underlättat för socialjouren och polisen så att vi kunnat utföra den myndighetsutövning som varit nödvändig. Det har varit god stämning bland besökarna och mycket lite bråk."  Socialjouren betonar också att många människor är påverkade och att det förekommer cannabisrökning både på festivalområdet och på campingen.

Här är insändaren:

Uppsala ska inte bli känt för att anordna knarkfestivaler, säger kristdemokraten Gustav von Essen till UNT. Jag undrar vad det är för knarkfestival som vi i Uppsala anordnar. Det är oförskämt mot arrangörerna av Reggaefestivalen att reducera den till en knarkfestival. Sådana övertoner som Gustav von Essen tar till hoppas jag att vi slipper. De gagnar ingen. Det ger ingen kunskap för ett bra ställningstagande. Vi vill ha en nyanserad debatt där verkliga argument bryts mot varandra.

Jag undrar också om Gustav von Essen har varit på festivalen. Det har jag. Narkotika var definitivt inte det som präglade festivalen. Festivalen var präglad av en lugn stämning och glada människor som dansar, umgås eller bara lyssnar på musik. De allra flesta var inte påverkade av någon otillåten substans.

Så länge det finns droger i samhället kan inte festivalen bli helt drogfri, även om det är ett mål vi måste ha. Hur stor kontroll man än har på själva festivalen går det t.ex. inte att förhindra att besökarna intar narkotika innan de går dit. Det hindrar inte att vi måste göra allt för att förhindra att det förekommer droger och drogromantik på själva festivalen.

Efter årets reggaefestival kan vi konstatera att det måste ställas högre krav på artisterna. Drogpropaganda och drogsymboler får inte förekomma från scenen. Det måste ställas högre krav på utställarna och försäljarna. Drogsymboler, drogpropaganda och föremål, som pipor och cigarettpapper, får inte finnas till försäljning. Ansvaret faller på arrangören och kan inte arrangören ta detta ansvar är vi tveksamma till att Uppsala kommun ska hyra ut mark till arrangören i framtiden.

Vi hoppas och tror att Reggaefestivalens arrangörer, Uppsala kommun, polisen och frivilligarbetare, genom mer resurser och fortsatt bra samarbete, kan se till att drogerna och drogromantiken försvinner från festivalen.

Liza Boëthius
Ledamot (v) i kommunfullmäktige och Nämnden för vuxna med funktionshinder


Intressant?
Andra bloggar om  , , , , politik,Kommunala nyval räddar högeralliansen?

Så kom den då, debattartikeln om kommunala nyval. Skälet till tankarna om kommunala nyval sägs vara att flera fullmäktigeförsamlingar har tomma stolar eller oklara majoriteter p.g.a. mindre partier. Ändå så kommer utspelet strax efter att två moderater i Sundbyberg gått över till socialdemokraterna. Dessa avhopp nämns i artikeln.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: varför var det så tyst från regeringshåll när högern fick makten i Sörmland p.g.a. två avhoppade vänsterpartister?

Andra bloggar om  , , , , , sundbyberg, politik,

Moderat ointresse för fritids

Nu börjar det hända saker i Uppsala, sommartorkan är över. Lokaltidningen Upsala Nya Tidning har idag flera artiklar som förtjänar att kommenteras. Om de allt för stora barngrupperna på fritids säger t.ex. den ansvariga politikern, moderaten Cecilia Forss, att det är skolans ansvar.

Det är beklämmande att ett kommunalråd som också är ordförande i ansvarig nämnd så helt avhänder sig allt ansvar för de stora barngrupperna inom skolbarnsomsorgen.

En annan intressant artikel är "Klara kvalitetsbrister hos Attendo". Granskningen är beställt av Attendo och blandar både ris och ros.

I helgen kan man åka skridskor mitt i stan. Det är Sirius som firar sina 100 år med en plastis fredag, lördag och söndag. Ett annat tips är derbyt Sirius-Enköping i morgon lördag på Studenternas kl 16.00. Med anledning av att det är 100-årsjubileum i helgen kan man nog räkna med att det är lite festligare inramning än vanligt.

Ikväll är det stor jubileumsfest i Saluhallen. Många är inbjudna och andra har köpt biljetter till festen. Det sägs att flera politiker och högre tjänstemän är inbjudna, dock inte vänsterpartiets kommunalråd och inte heller miljöpartiets.

Andra bloggar om , , , ,


Inget inlägg

Ingen text att läsa, jag bara provar genvägar i web-världen.

Jag uppdaterar min hemsida alldeles för sällan så när jag väl gör det kommer jag inte ihåg vad jag gjorde sist. Risken är stor att jag raderar gamla filer istället för att tillföra nya. Därför lägger jag nu i denna bild i bloggen och hoppas att jag kan länka hit när jag vill lägga upp en bildlänk. image95

Våld mot sverigedemokrat gagnar inte kampen mot rasism

I en kommentar till mitt inlägg om att sjuka och arbetslösa ska betala högerns skattesänkningar anklagas vänsterpartiet för att stå bakom överfallet på sambon till ordföranden i sverigedemokraternas ungdomsförbund. Det är en allvarlig anklagelse att ett demokratiskt etablerat parti skulle använda sig av våld mot meningsmotståndares anhöriga. Vänsterpartiet är inte ett parti som ägnar sig åt våldshandlingar och inte heller ett parti som uppmanar till våldshandlingar. Däremot är vi i vår politik inriktade på att sverigedemokraterna även i fortsättningen ska vara ett marginaliserat parti utan inflytande.

Vänsterpartiets ungdomsförbund försöker dela flygblad i områden där Sverigedemokraterna varit aktiva och argumenterar mot Sverigedemokraterna politik men förespråkar inte våldshandlingar.

På vänsterkanten, inte sällan kombinerad med anarkistiska idéer, finns det grupperingar som anser att våld är ett sätt att skrämma eller störa främlingsfientliga yttringar, ofta med argumentet att våld ska med våld bekämpas. I Vänsterpartiets broschyr om
nolltolerans mot högerextremism, rasism och homofobi står bl.a. att Vänsterpartiet uppfattar de mindre grupper som genom maskering, beväpning och provokativt agerande söker våldsam konfrontation med rasister som ett indirekt hot mot den antirasistiska rörelsen. Dessa grupper försvagar stödet för rörelsen.

Våld mot sverigedemokraterna innebär enbart sympatier för sverigedemokraterna. Den senaste tiden har medierna rapporterat om flera hot och nu också om ett rent överfall. Detta får med största sannolikhet motsatt verkan.

Nu är det ju inte heller klarlagt vem eller vilka som står bakom överfallet. Kvinnas sambo (kvinnan är anonym) hävdar att det är AntiFascistisk Aktion som står bakom. Några belägg för att detta stämmer finns inte. "Det här hotet verkar vara riktat direkt mot honom och vi kan inte utesluta att det har politiska förtecken. Jag vågar dock inte uttala mig om vilka som ligger bakom", säger t.ex. en polis till Aftonbladet. Dådet kan alltså lika gärna vara en signal från högerextrema grupper. Är det inte lika möjligt att någon våldsam högerextrem gruppering tycker att sverigedemokraterna tagit ett steg för mycket i försöket att etablera sig?

DN skriver mer om överfallet här, Svenska Dagbladet här. Expressen/Stockholms City ställer även frågan om det kan vara en fingerad attack för att få sympatier.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Högre löner i offentlig sektor!

Reservationen, eller särskilt yttrande som det egentligen är, avklarad, den lyder som följer:

Kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt överenskommelse rörande Huvudöverenskommelse (HÖK) med Svenska kommunalarbetareförbundet samt OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet.

 

Det är naturligtvis bra att Uppsala kommun följer överenskommelser som fattats mellan Sveriges kommuner och landsting, som arbetsgivarrepresentant, och fackförbunden.  Det är också positivt att överenskommelsen med Kommunal innehåller en satsning på lågavlönade kvinnor. Samtidigt är det beklagligt att Uppsala kommuns fullmäktigemajoritet gått emot vänsterpartiets budgetförslag att höja lönerna i de lägst avlönade yrkena genom en särskild lönepott utöver avtalade lönehöjningar.

 

Uppsala kommun är en stor offentlig arbetsgivare som bör gå före för att rätta till de strukturella löneskillnader som finns inom offentlig sektor.


Ett litet inlägg om lönerna i Uppsala kommun. Får mig att fundera på om jag ska lägga ut alla mina reservationer och yttranden i bloggen. Dels för att visa lite mer Uppsalapolitik, dels för att få bloggstoff utan att behöva tänka på vad jag ska skriva.

Andra bloggar om , , ,  ,


Toppar och dalar i bloggarnas värld

Ibland läser man riktiga skitinlägg på bloggar, som t.ex. det här från Alex Schulman: Borås kommun vs. Valencia och ibland läser man riktiga guldinlägg som gör att man har lust att läsa bloggar hela dagen istället för att skriva reservationer: Satirens dödgrävare eller så blev vd:n dement, Josefin Brinks blogg.

Den förstnämnda bloggen är i bästa fall misslyckad satir, den andra är bara lysande.

Andra bloggar om  , , ,


Cynisk högerregering låter sjuka betala skattesänkningar

Skärpta sjukskrivningsregler ska betala skattesänkningar, skriver SvD. Är det ett skämt? Inte ens jag trodde att högern kunde vara så cynisk. Arbetslösa, hemlösa och sjuka ska betala för att vi som jobbar ska få sänkt skatt. Fullkomligt absurt.

Samtidigt skulle man ju kunna vara glad över att högern så tydligt visar var den stora skillnaden är mellan en högerpolitik och en solidarisk vänsterpolitik. Om det inte vore för att det är så förbask. långt till valet.

Andra bloggar om  , , , , , politik,


Utskåpning med 3-0

Trots uruselt spel, oförmåga att hålla boll eller att få en passning att gå rätt hade Elfsborg bara släppt in ett mål i första halvlek. Andra halvlek började bra och jag fick lite hopp om en hedersam förlust, trots det usla spelet.

3-0 är väl på sitt sätt en hedersam förlust men det var en pina att se flera av spelarnas respekt för de namnkunniga spanjorerna. Holmén, framför allt, och flera av de andra spelarna nådde inte ens upp till sin normala nivå. Normal nivå plus lite till är en förutsättning för spel mot bättre lag.

De röda dräkterna var inte ett lika gott omen som jag trodde, kanske för att de inte var helröda utan hade stora vita inslag.

Förhoppningsvis blir det Champions league nästa år också, annars blir det ju UEFA-kval i år och med all säkerhet även nästa år (om det inte blir CL). Då är de flesta av spelarna kvar, har känt på det värsta motståndet och är fulla av revanschlusta. Gula eller röda dräkter, spelar roll, det är Holméns och de andras förmåga att spela utan respekt i alla läget som avgör slutresultatet.


Andra bloggar om , , 


Helröda Elfsborg

Ikväll måste det ju bara gå vägen. Elfsborg spelar i helrött.

Vi är helröda Elfsborg, Elfsborg från Borås, ingenting kan stoppa oss . . .


Fotbollens glädjeämnen

Gladaste fotbollssupporten för närvarande är nog den här killen: Han fick sista biljetten. Enligt artikeln i Expressen åkte Daniel Strömqvist till Landvetter på vinst och förlust i hopp om att någon av de anmälda till det chartrade supporterplanet ner till Valencia inte skulle dyka upp. Enligt Expressen (länken ovan) blev det en plats över medan Borås Tidning skriver  att både personalen vid incheckningsdisken och Elfsborgsledningen blev så imponerade att de lät honom följa med på en extraplats, en flygvärdinnestol. Oavsett vilken version som är rätt är det ju en riktig solskenshistoria. Därutöver har han i ett inlägg på Vi Gule talat om att gå/simma till Manchester om det innebär att han får se Elfsborg i gruppspelet. Observera också att Daniel inte gjorde en liten fyra-femmilstripp från Borås till Landvetter eller tänker simma från Göteborg till Manchester. Nej, Daniel bor i Malmö . . .

Heja di gule . . . och di gules supportrar på plats i Valencia!


Intressant?
Andra bloggar om , , 


Knarkfestival i Uppsala

Årets Reggaefestival är nu avslutad och den obligatoriska debatten om festivalens vara eller icke vara har börjat i pressen. Lägg ner, säger kristdemokraten Gustaf von Essen, behåll, säger moderaten Gunnar Hedberg. Lägg ner, behåll, lägg ner, behåll, åsikterna varvas i Upsala Nya Tidnings öppna forum på nätet.

Gustaf von Essen säger att han inte vill inte att Uppsala ska bli känt för att arrangera knarkfestivaler. Så vitt jag vet arrangerar en Uppsalabo en reggaefestival i Uppsala. Några knarkfestivaler arrangerar inte Uppsala, åtminstone har inte jag hört talas om någon.

260 personer togs för ringa narkotikabrott. Ett stort antal personer men samtidigt resultatet av en massiv polisinsats. Hur många skulle det handla om på andra festivaler, om polisen gjorde precis samma insats?

I pressen, både UNT, radion och TV4, rapporteras nu om att polisen använt övervåld. En ung man har anmält polisen. UNT skriver också om en mamma som blev utsatt för övervåld när hennes son greps. Eftersom jag känner denna mamma och fått höra hennes version är jag glad över att vittnen lämnat precis samma version till UNT. Det styrker att det våld hon utsattes för var omotiverat och onödigt.

På något sätt är det också glädjande att den man som anmält polisen för övervåld är svensk och blond. I debatten om Reggaefestivalens vara eller inte vara hörs ibland tongångar som hör ihop med reggaens ursprung bland färgade på Jamaica.

Drogmissbruket på Reggaefestivalen och på andra ställen ska bekämpas. Idealet vore ju en reggaefestival utan narkotika. Synd att inte alla festivalbesökare inser att knarket är ett hot mot festivalens existens. Synd att polisen tar till övervåld, för det är genom hård kontroll och nolltolerans som missbruket kan stävjas.

Andra bloggar om  , , , , politik,

Högern - inkonsekvent som vanligt

När moderater i Sundbyberg blir sossar då öppnar regeringsföreträdare för kommunala nyval. När två vänsterpartister i Sörmland bestämde sig för att tillsammans med borgarna bilda majoritet var det ingen i regeringen som pratade om nyval. Är Sundbyberg viktigare än ett helt landsting bara för att Sundbyberg ligger i Stockholm. Eller är det helt ok att att det blir högerstyre när väljarna väljer en vänstermajoritet men inte ok med vänsterstyre när väljarna har sagt höger?

En viktig skillnad är dessutom att vänsterpartisterna i Sörmland bytte sida redan i förhandlingarna efter valet, utan att ens pröva sitt partis politik, medan moderaterna i Sundbyberg bytt sida efter att de konstaterat att deras eget parti inte klarar av att sköta kommunen. Det talar ju för att majoritetsförändringen i Sörmland är mer klandervärd än den i Sundbyberg.

Intressant?
Andra bloggar om  , , , , , sundbyberg, politik,

Det är svårt att vara vänster

Det är svårt att vara vänster. Vi inom vänsterminoriteten diskriminerade dagligen. Oftast utan att vi ens tänker på det. Vi har vant oss vid att ständigt möta svårigheter och att regelbundet känna oss lite utanför. Det har blivit naturligt för oss och det är ännu mer naturligt för högermajoriteten att diskriminera oss och inte ens tänka på att vi finns.

I morse t.ex. när jag skulle låsa upp min cykel. Det är trångt mellan cyklarna i cykelstället och det är inte lätt att komma åt cykellåset med vänsterhanden. Det blir en konstig ställning. När jag tar på mig ett plagg med dolt blixtlås i sidan går det bra i början men på slutet måste jag använda höger hand för att kunna dra blixtlåset ända upp. Kläder med hakor och hyskor är en mardröm. Vissa knappar, t.ex. den  innersta på min höst-/vårjacka, är riktigt knepiga. Finmotoriken i höger hand räcker inte riktigt till för dessa precisionsövningar.

Öppna en konservburk? Går inte om inte konservöppnaren har ett långt skaft så att jag kan använda min specialteknik. Ta sås med en såsslev och hälla med pipen, tja med samma specialteknik går det. Jag håller föremålet i handen och vrider handen utåt på något konstigt sätt. Numera har ju de flesta korvkiosker gafflar med tandning på båda sidorna. Förr, när jag åt korv, var jag tvungen att skära korven på ett avigt sätt eller bita.

Pennor och saxar i affärer och offentliga miljöer som sitter fast, det är inte säkert att kedjan/snöret räcker för att man ska kunna använda vänsterhanden bekvämt. Just mig stör det inte med saxar. Klippa är nämligen det enda högerhänta jag gör. Det var nödvändigt för att jag skulle kunna klippa som barn. Jag fick nämligen aldrig en sax för vänsterhänta, om det ens fanns på 60-talet.

Skriva under något? Alltid vrider den överlämnande papperet mot högerhanden. Alltid måste man flytta pappret och varje gång känns det lika fånigt. Skriva på papper i en pärm eller i ett block med hård rygg? Det innersta utrymmet kommer man aldrig åt, inte ens med min specialteknik.

Till och med mitt eget vänsterparti diskriminerar mig. Den fina muggen med partiemblemet har naturligtvis motivet så att det är vänt mot den som dricker när man håller muggen i höger hand. När jag dricker ur partimuggen får jag visa märket för alla andra men själv får jag aldrig se det. Så jag är inte bara vänsterhänt, jag är också en god partimedlem som gör reklam även när jag dricker mitt te.

Intressant?
Andra bloggar om  , , , ,

Högerns dribblande med pengar

Nu har verkligheten hunnit ikapp Uppsalas högermajoritet. När fritids- och naturvårdsnämnden skulle fortsätta vänstermajoritetens satsningar på parkbelysning fanns det inga pengar. Med en mer än halverad investeringsbudget och därutöver en minskad driftsbudget kom nämnden på att den kunde söka pengar för rationaliseringsinvesteringar. Rationaliseringsinvesteringar är investeringar som ska betala sig själva på ett par år, t.ex. att byta ut energislösande armaturer mot energisnåla eller att anlägga bergvärme för att få lägre uppvärmningskostnader.

Fritids- och naturvårdsnämndens investeringar är inte rationaliseringar eftersom det handlar om helt ny belysning. I ansökan talar nämnden till och med om hur den framöver ska kunna betala s.k. kapitaltjänstkostnad (i princip ränta). Gör man en rationaliseringsinvestering ska kostnaden minska inte öka!

Trots allt gick vi i oppositionen med på investeringen, parkbelysning är viktigt. Men vi kritiserade också högermajoriteten för att tänja på kommunens egna regler istället för att ge nämnderna tillräckligt med medel. Det här gjorde Radio Uppland ett
reportage om som sändes igår. I radions reportage kan man konstatera att högern inte bara dribblar med pengar utan också har hittat en ny definition på ordet rationalisering, åtminstone har moderaterna det. "Det handlar om säkerhet och det tycker jag är rationalisering", säger nämndens moderata ordförande till radion (klicka på länken ovan för att höra det).

Riktigt rationellt vore att ge nämnderna realistiska budgetar från början istället för att byta definition på rationalisering.

Intressant?
Andra bloggar om  , , ,

Kvinnosynen på Stureplan, sista delen

Jag hade tänkt lämna det där med Stureplan och kvinnosynen men kan inte låta bli att kommentera en debattartikel i Expressen, Döm inte mina kamraterpå förhand. I artikeln konstaterar en ung kvinna att hon själv aldrig skulle ha blivit våldtagen i samma situation. Tjejer som blir våldtagna är dåliga på att säga nej, har låg självkänsla och har gjort felaktiga val. Debattören, Monica Jonsson, har  tidigare varit nattklubbschef men studerar nu juridik.

Hoppas innerligt att denna kvinna aldrig hamnar i en domstol med rätt att döma, om hon blir klar med en jur.kand. Vad är egentligen skillnaden mellan hennes synsätt på våldtäkter och motsvarande rånsituation? Vi säger att jag brukar ställa upp och låna ut pengar till kompisar när de ber om det, en tia här eller en hundralapp där. När jag  säger ja till att låna en kompis 50 kr blir han missnöjd, sliter åt sig min plånbok och tar 500 kr, får jag då skylla mig själv för att jag haft svårt att säga nej, har dålig självkänsla och gjort felaktiga val när jag tidigare lånat ut mindre summor? När någon tidigare fått låna min bil för kortare körningar och stjäl den när jag säger nej, är det också ok? Ska ingen bli dömd för stöld i dessa och motsvarande situationer?

Ingen ska dömas på förhand eller ohörd men kvinnor ska också kunna ha gjort felaktiga val, sagt ja tidigare, utan att dömas.
Intressant?
Andra bloggar om  , , ,

Snart kris i Sundbyberg och på Stureplan?

Igår kom nyheten om att två moderater i Sundyberg hoppat av partiet och fortsätter som politiska vildar i fullmäktige, de kommer att stödja socialdemokraterna. Idag har Dagens Nyheter skrivit om avhoppet, tyvärr utan att publicera artikeln på nätet. Socialdemokraternas gruppledare vill se en blocköverskridande lösning för att få en stabil situation. Det folkpartistiska kommunalrådet säger till DN att "samlingsregeringar bildar man i krislägen. Där har vi inte hamnat än".

Intressant citat med tanke på att de tidigare moderaterna lämnat sitt parti eftersom man menar att borgarna inte gör ett bra jobb i kommunen och att det råder ledarkaos och toppstyrning i det egna partiet. Jag får känslan av att folkpartisten ser att ett fortsatt borgerligt styre skulle leda till krisläge, varför skulle hon annars säga att de inte hamnat där än.

Nu ska man ju lite lita på vad tidningar skriver. Det händer ju allt som oftast att det man säger i intervjuer får en annan formulering än vad man egentligen avsåg. Det samma hävdar ju även Katrin Schulman, som jag skrev om igår.

I Katrin Schulmans fall har DN valt att plocka bort citatet från artikeln på hemsidan. Hon måste ha en stark position som lyckas med det. Det tog henne hela dagen att dementera citatet, under tiden bloggade hon om sitt bröllop. Katrin hävdar att hon aldrig sagt det som skrev och att journalisten aldrig talade om att det skulle bli en artikel och att Katrin kunde citeras. Jag skulle vilja gratulera Katrin till att ha hamnat i facket makthavare. Vanliga människor kan förvänta sig att en journalist frågar "får jag citera dig", makthavare kan alltid räkna med att alla samtal med journalister kan hamna i tidningen och att ingen journalist tar kontakt utan ett syfte. Det har vi alla lärt oss den hårda vägen. Jag själv när jag som politisk sekreterare trodde att jag lämnade bakgrundsinformation och fick se en frågor- och svarartikel i tidningen.

Andra bloggar om 
, , ,

Det ska vara reggae på sommaren

Så börjar Uppsala reggaefestival igen. Det märks på stan. Dreadlockarna pryder flera huvuden och det är tröjor med reggaeband på. Ändå är det ingenting mot när Augustibuller är i Lindesberg. punk, hardcore, metal, ska, pop och grindcore-festivalen drar en publik som syns. Grönt, cyklamen, lila - hårfärgerna, kläderna och stilen - lyser i den lilla staden Lindesberg.

I Lindesberg satsar man på extra vakter vid systemet och affärer och krogar höjer åldersgränsen på öl till 20 år. Ändå inträffar brott och andra tråkigheter. Jag vet inte om Augustibuller är lika ifrågasatt som Reggaefestivalen. Många vill stoppa festivalen med hänvisning till att den är inkörsport till bruk av narkotika. Det är knepigt det där. Det finns ingen festival i Sverige med så många besökare som har så få våldsbrott och stölder som reggaefestivalen och det finns ingen som har så många som tas av polisen för narkotikabrott. Å andra sidan var det fyra personer i Lindesberg som anmäldes för ringa narkotikabrott på en betydligt mindre festival och där inte polisen hela tiden spanar efter narkotika. Så kanske är det lika illa på andra ställen.

Det är inte ok med narkotika, varken på Reggaefestivalen, Augustibuller eller någon annanstans. Det viktiga är att vi bekämpar narkotikan och inte musiken. Samtidigt får vi inte blunda för att det finns en risk för att Reggaefestivalen blir inkörsporten till narkotikabruk. Det är synd att inte festivalbesökarna inser att bruket av narkotika på festivalen riskerar att stänga festivalen. Det är många som vill stoppa festivalen, både bland polisen, socialtjänsten och politiker. Är det många drogpåverkade även i år kanske de lyckas.

I en rapport från vänsterpartiets riksdagsgrupp menar arbetsgruppen att nyttjande av narkotika inte längre ska vara straffbart. Man menar att det är knarket som ska bekämpas inte missbrukaren. Än så länge är det bara ett inlägg i den interna diskussionen men om det inte var olagligt att ha narkotika i kroppen skulle det inte heller gå att ställa krav på festivalen och det skulle inte heller vara möjligt för polisen att spana efter narkotikapåverkade och på så sätt hålla nere missbruket.

Lite tankar från förra årets Reggaefestival finnsbl.a. här och här.

Andra bloggar om  , , ,  

Internationell solidaritet - länktips!

Dagens länktips: Stöd Irans arbetarrörelse, en debattartikel där bl.a. vänsterpartiets ordförande Anders Eriksson kräver att re­ger­ing­en age­rar för att få fängslade iranska fackföreningsledare fri­släpp­ta.

Kvinnosynen på Stureplans krogar

Sveriges mest lästa blogg Fuck your right back, åtminstone bland dem som indexeras av bloggtoppen, tillhör Katrin Schulman. Katrin bloggar på Stureplan och har en alldeles speciell känsla för Stureplan. Dagens Nyheter har nämligen en artikel i dag om jämställdheten på Stureplan, Gratisdrink kan bli fälla på Stureplan.  Artikeln tar sin utgångspunkt i att världen runt Stureplan är ojämställd, att kvinnosynen på Stureplan är förlegad. Tjejerna behöver bara vara snälla och snygga, medan killarna håvar upp pengar och bjuder på drinkar. Stureplanbloggaren Katrin har sin syn klar: ""det är jävla feminister som påstår att det skulle vara så".

Självklart är den en förlegad kvinnosyn som ligger bakom drinkbjudandet. De som intervjuats i artikeln, både kvinnor och bartenders, säger samma sak, man förväntas bjuda igen genom att bjuda på sig själv. Ibland genom att prata ett tag och ibland mer. Det är inte unikt för Stureplan, det förekommer på alla krogar men kanske i högre omfattning på krogarna runt Stureplan där kvinnorna premieras för sitt utseende och männen för sina kontakter, positioner och inkomster.

Oavsett vilken syn man har på kvinnosynen i krogvärlden, för olika syn kan man ju ha, visar uttalande som "jävla feminister" att bloggen Fuck your right back inte kommer att hamna i min favoritlista.

Andra bloggar om  , , ,

Bäverattack "hemma" i Lindesberg

Nu har bävrarna i Lindesbergs kommun gått till attack mot badare, rapporterar både Bergslagsposten och Aftonbladet. Hos oss simmar bävern förbi vid nio-halvtio på kvällen, på väg till kvällspasset i Löaböndernas och Hanssons skog. Jag har ibland funderat på vad som skulle hända om man var ute och badade när bävern kom, märkena efter huggtänderna i träden runtomkring är rejäla. Genom Bergslagsposten har jag nu fått svar på frågan. Bilden på Nerikes Allehanda/Bergslagspostens hemsida visar de rejäla huggtänderna.

Eftersom jag av upphovsskäl inte kan visa NA/BP:s bild tar jag repris på vårt träd som bävern halvt och halvt fällde i höstas. Det skrev jag om här, och tidigare skrev jag om bäverns framfart med en hänvisning till Maud Olofssons tal om ivriga bävrar. Kanske är denna bäverattack också ett uppslag till en liknelse, i centerpartiets Sverige är vi ivriga bävrar som anfaller dem som inte är som oss själva. Eller något liknande . . .

Just nu känns det i alla fall skönt att vara hemma i Uppsala och inte behöva oroa sig för bäverattack.

52706-42


Andra bloggar om ,  

Uppmaning till högerpartierna: Motarbeta homofobi i idrotten

Igår publicerade Upsala Nya Tidning min insändare om homofobi i föreningslivet och att borgarna tagit bort de satsningar på allas tillgång till föreningslivet, som vi i den förra majoriteten beslutat om. Tyvärr hade UNT redigerat bort sista stycket, min slutkläm, så det kommer här:

För vänsterpartiet är allas möjlighet och lika tillgång till föreningslivet en viktig fråga. Jag vill uppmana högerpolitikerna i fritids- och naturvårdsnämnden att ta sitt förnuft tillfånga och åter sätta allas delaktighet, oavsett sexuell läggning, på dagordningen.

Andra bloggar om  , , ,

Helgtips

Inget att göra i helgen? Varför inte kolla in Pridetåget på lördag, eller delta själv!

Prideparaden avgår från Humleträdgården klockan 14. Ung Vänster och vänsterpartiet deltar med egen stor röd musikbil. Samling sker kl 13.30. Håll utkik efter röda fanor.

Tyvärr kommer jag inte själv att vara där men jag är övertygad om att många andra vänsterpartister kommer att synas i tåget.