Gott nytt år!

image132

von Essen levde i utanförskap?

Beredningen mot utanförskap är något som kristdemokraternas kommunalråd Gustaf von Essen har hittat på. Faktum var att vi alla tyckte att en sådan beredning kunde vara värd att prova för att få alla nämnder att kraftsamla för att bryta utanförskap. Redan efter första mötet blev vi i oppositionen varse att beredningen inte skulle handla om att bryta utanförskap utan om borgarnas arbetslinje (nytt ord för arbetsmarknadspolitik). I mina kommentarer då skrev jag att det finns fler orsaker till utanförskap än att vara arbetslös , att det finns de med arbete som lever i utanförskap och att det finns arbetslösa som inte befinner sig i utanförskap.

Idag skriver UNT om att von Essen under flera år uppburit pension från sitt riksdagsuppdrag. von Essen har alltså levt på bidrag. Med sin egen logik borde han alltså befunnit sig i ett utanförskap eftersom han inte hade ett arbete. Nu ska man ju för ärlighetens skull påpeka att von Essen menar att socialbidraget ska dras in om man inte ställer upp på att "utföra enklare arbeten som att ta ut äldre människor på promenad, städa på stan och liknande" och von Essen utförde ju onekligen enklare arbete under sin tid som bidragstagare: han dubbade riddare.


von Essen har också kommit på ett bra sätt att undvika jobbiga frågor från pressen: "Gör du den vinklingen vill jag inte medverka i artikeln. Eftersom du alltid håller på med slängar har jag inte lust att uttala mig för dig i fortsättningen."

. . . och slutligen kan man undra om det är många som planerar en framtida politikerkarriär: Rekordmånga vill betala tv-avgiften.

Andra bloggar om , , ,


Inga kvinnliga förebilder i tecknad film

Jag såg Hajar som hajar igår. Det slog mig att filmen bland alla tecknade figurer med namn och talroll enbart hade tre kvinnor, tre stereotyper: skvallerreportern, den förälskade snälla flickan med det goda samvetet och femme fatalen som bara var ute efter pengar. Alla andra var män. Det fick mig att tänka på att så gott som alla tecknade/datoranimerade amerikanska filmer är likadana. Även de senaste.

Toy Story- en pojke och hans leksaker, kvinnlig roll herdinnan, huvudpersoner en manlig cowboy och en manlig rymdpolis 

Antz - tja prinsessa med egen vilja och en drottning men själva storyn handlar om en man och hans manliga vänner.

Ett småkryps liv - pojkmyra räddar stacken, prinsessa

Beemovie - har jag inte sett men huvudpersonen får ju röst av Seinfeldt så det lär ju vara manlig huvudperson där också.

Råttatouille - har jag inte sett men huvudperson är en man och i hela rollistan på 16 namn finns en kvinna

Hitta Nemo - har jag inte heller sett men beskrivs som ett fader-son-drama

Monsters inc - har jag sett delvis, huvudpersonsmonstren räddar liten flicka

Ice Age - ett gäng djur - alla män - räddar ett litet barn

Shrek - handlar om det manliga träsktrollet Shrek och hans vän den manliga åsnan. Den räddade prinsessan får i och för sig en stor roll men Shrek är huvudpersonen.

Andra filmer med manlig huvudrollsinnehavare: Happy Feet, På andra sidan häcken, Cars.

Tittade på
Wikipedias lista över datoranimerade filmer och konstaterade att samtliga filmer, som låtit tala om sig i Sverige, har manliga huvudrollsinnehavare. Kanske är Superhjältarna ett undantag men även där är det mannen som bär historien.

Filmerna speglar könsroller men är också en av alla faktorer som bevarar dem. Våra flickor matas, via reklam, filmer, böcker, tidningar, med bilder av hur flickor och pojkar ska vara. När kommer det en tecknad film som visar att även flickor kan vara äventyrliga och hjältemodiga?

Fortfarande ojämställda löner på regeringskansliet

Så är det dags igen, pressen undersöker lönerna på regeringskansliet/departementen. Denna gång är det TT och enligt Svenska Dagbladet skiljer det mer än 5 000 kr i snittlön mellan ministrarnas kvinnliga och manliga medarbetare.

För lite mer än ett år sedan var det Aftonbladet som gjorde en liknande undersökningar. Då kom man fram till att centern var värst. Snittlöneskillnaden mellan centerns manliga och kvinnliga politiskt sakkunniga var nästan 9 000 kr. Då var centerns förklaring att männen hade haft så höga löner på sina tidigare arbeten. Här kommenterade jag det.

Nu är Mats Odells förklaring att män anställs för mer ansvarsfulla arbetsuppgifter och skälet är att kvinnor är mer försiktiga innan de tar ett sådant jobb. Det är alltså kvinnornas eget fel att de har lägre löner och mindre ansvarsfulla arbetsuppgifter än männen.

Löneskillnader mellan kvinnor och män finns det konstigt nog alltid skäl till. Männen har lite mer kompetens (sägs det), männen har högre löner på tidigare arbetsplatser eller också är det kvinnorna själva som inte "vågar" ta ett kvalificerat jobb. Det blir ett moment 22. Först får vi skylla oss själva för att vi inte vill ha arbeten med ansvarsfulla arbetsuppgifter. Om vi vågar får vi lägre lön för att vi inte vågade förut. Eftersom löneskillnaderna är stora även för män och kvinnor med samma typ av arbetsuppgifter (vilket Odell inte kommenterar) får man anta att momentet gäller fullt ut på regeringskansliet. Om man nu anser att kvinnor inte vågar borde man premiera dem som vågar med lika hög lön som de män som vågat förut! Lika lön för lika arbete borde gälla även i regeringskansliet.

TT har inte gjort någon uppdelning på partier men skillnaden i lön mellan politiskt sakkunniga kan till viss del jämföras. Enligt Aftonbladet i december 2006 var löneskillnaden 3 800 kr medan TT i december 2007 beräknar löneskillnaden till 5 100 kr om alla räknas. Om de med med chefsuppgifter och de med assistentuppgifter räknas bort (dvs. i princip de bäst betalda männen och de lägst betalda kvinnorna) blir löneskillnaden 2 800 kr. Ökar eller minskar löneskillanden? Svårt att veta när man inte vet om Aftonbladet räknat bort några eller om alla är med. Dessutom gjorde Aftonbladet sin undersökning så tidigt att fler sakkunniga har anställts efter det.

Andra bloggar om , , ,

Flytt

Det där med att flytta för att få jobb fick mig att tänka på min egen familj och konstaterar att så gott som alla har flyttat en eller flera gånger. En av mina släktingar har inte flyttat (än), alla andra har flyttat en eller flera gånger, bort från arbetslöshet, bort från bostadslöshet, för att få ett bättre jobb, till kärleken, bort från en ort man tröttnat på, bort från avrättning.Ibland har det bara handlat om ett par mil, till grannkommunen, ibland har det handlat om andra sidan jordklotet. Det gäller i stort sett min mans familj också, bortsett från det där med avrättning.

Det är ens livssituation som avgör om man flyttar inte ens ålder. När jag var arbetslös valde jag att börja studera på en annan ort och jag vet att fler  i min omgivning funderade på att flytta. Problemet var bara att där jobben fanns var det också bostadsbrist. Vara arbetslös men ha någonstans att bo eller försöka att få ett jobb utan bostad var de val som stod till buds då. Det är lite samma situation idag.

Människor har alltid gjort  valet att flytta trots att det inte fanns hot om indragen eller minskad A-kassa. Dagens jobbpolitik går ju ut på att människor inte vill arbeta utan måste skrämmas eller hotas.

För över två tusen år sedan lär många som flyttat från en ort till en annan ha tvingats resa hem för att skattskrivas. Bostadsbristen var svår och enligt berättelsen fick en familj bo i ett stall och i detta stall föddes en pojke. Till minne av detta firar vi jul. Pojken som föddes ska också ha flyttat runt en del, enligt berättelsen.

God Jul!


Alliansens jobbpolitik svår inte bara för äldre

Alf Svensson, kd:s f.d. evighetspartiledare, har uttalat sig mot regeringens jobbpolitik.  För mycket fokus på jobb och för mycket fokus på att tala till hjärnan istället för hjärtat, tycker Svensson. Svensson tycker inte att det vore orimligt med andra bidragsregler för äldre än för yngre.

Det är naturligt att Alf Svensson riktar in sig på de äldre men regeringens jobbpolitik drabbar ju inte bara äldre. På vilket sätt är det svårare för en 55-åring att flytta till en ny ort än det är för en 35-åring, som kanske inte bara har sig själv att tänka på utan också barn som är rotade på orten. På vilket sätt är det svårare för en 55-åring som etablerat sig på en ort med bostad, vänner och familj att flytta än vad det är för en ensamstående förälder att flytta till en ort utan vänner och familj, det sociala nätverket som kan vara så viktigt för avlastning?

Alliansens jobbpolitik drabbar många. Här har jag bloggat om läget för deltidsarbetande ensamstående.

Andra bloggar om , , , ,

Snuva, Flamman och Carina Burman

Sista arbetsdagen före jul och jag är hemma med snuva och feber. Vaknade i alla fall med feber i morse även om den har gått ned nu. Hade planerat en hel del idag men istället blev det sänglänge och varma drycker.

Nu önskar jag att jag prenumererar på
Flamman. Ett juldubbelnummer hade inte varit helt fel. Min prenumeration har gått ut och jag har varit för slö för att ta en ny. Direkt efter helgerna ska jag ta tag i det. Extra viktigt nu när jag genom mitt uppdrag som suppleant i presstödsnämnden vet hur reglerna för presstöd är.

Istället för Flamman läser jag en bok av Carina Burman som jag inte läst förut. Jag köpte den som julklapp till min mamma och min svärmor för några år sedan men köpte aldrig någon till mig själv.

Julsnuva

Det går fort ibland. Vaknade frisk, började nysa vid tiotiden, blev snuvig runt elva och strax före tolv kom första hostattacken. Många runt omkring har varit sjuka, både i Stadshuset och hemma, så det är ju inte konstigt om jag också drabbas. Har dock alldeles för mycket att göra för att bli sjuk och är rädd att jag måste ställa in ett par saker som jag sett framemot.

Idag ska jag till Stockholm och träffa mina gamla arbetskamrater. Det blir mitt första och enda julbord den här julen. Om nu inte det man fixar till hemma räknas. Äter esberitox och hoppas att ett under ska ska på tågresan och förkylningen försvinner.

Ett litet tips till biståndsministern

Här kommer några små tips till biståndsministern:

Clipper, Snabbkaffe frystorkat, koffeinfritt 
Änglamark snabbkaffe (coop)
FairGlobe snabbkaffe (Lidl)
Eguale Snabbkaffe
Africafe snabbkaffe
Löfbersg Lila Frystorkat Snabbkaffe för automater
Café Bar har kaffeapparater för arbetsplatser och har snabbkaffe i sortimentet
Källa:
Rättvisemärkt

Lucka 19och så ett litet tips till alla som undrar varför just biståndsministern behöver dessa tips: Alliansfritt Sveriges julkalender lucka 19. (det går att klicka direkt på luckan t.v. som alltså kommer från Alliansfritt Sveriges julkalender.)

Andra bloggar om  rättvisemärkt, 

Julbord utan köttbullar?

Jag har redan köpt veganbollar till julbordet och om tiden räcker till kommer jag att göra några egna lins- och/eller sojabullar till julbordet. Barnen kanske vill ha kött-köttbullar och då lutar det åt färdiga för köttfärs vågar man ju inte köpa i Uppsala längre, även här har en ICA-affär fuskat med köttfärsen. Vår närmaste Konsumbutik kan man nog lita på eftersom den bara säljer kött förpackat centralt.

Även Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin funderar på det där med köttbullar. Inte var hon ska köpa färsen utan mer om hon ska lämna ut sitt köttbullerecept till DN:s läsare. Recept på sina sillinläggningar diskuterar hon med reporten och talar om att hon nog ska köpa färdiginlagd sill i år och bara lägga in två sorter själv.

Axén Olin funderar över hur olika män och kvinnor framställs i media och konstater att få nog vet hur många barn Fredrik Reinfeldt har eller vilket köttbullsrecept han har till jul.

Jag tycker synd om Kristina Axén Olin. Hon lever ett liv som hon inte riktigt klarar av att hantera. Trots sin behandling ser hon tydligen fortfarande inte mönstret. Det är stort att hon kommit så långt att hon ser att kvinnor och män behandlas olika och bedöms olika men hon har fortfarande inte klarat av att lämna den duktiga flickan bakom sig. Fredrik Reinfeldt kanske inte har något köttbullsrecept i jul. Han avslöjade ju för ett tag sedan att fru Filippa inte kan baka. De köper färdigbakat. De köper kanske färdiga köttbullar också, eller betalar någon annan för att göra det.

Kvinnor måste inte göra karriär, ta hand om barnen, ta huvudansvaret för städningen, laga all mat själva och baka. Mat och bak kan man köpa färdigt. Jag skulle till och med vilja säga att det är nödvändigt att förenkla sin vardag med hel- och halvfabrikat om man har ett jobb som inte stannar vid 40 timmar i veckan. Det är svårt nog att hinna med allt för dem som jobbar 40 timmar (och det är därför som vänsterpartiet vill ha kortare arbetsdag).

Jag har inte gjort köttbullar på över tio år, jag har aldrig haft något köttbullsrecept utan följde det som finns i Vår kokbok. Min man är bättre på köttbullar än vad jag är, så det hänger på honom om det blir köpta eller hemgjorda köttbullar hos oss i jul. Sedan ett par år har jag lagt in egen sill till påsk. Mest för att det är kul. Om jag hinner och om det inte blir en börda så blir det egen inläggning även till jul i år annars så blir det bara färdiginlagd sill i burk. För övrigt så vet jag varken hur många barn Axén Olin eller Reinfeldt har.

Här har jag bloggat om duktiga flicka-syndromet tidigare.

Andra bloggar om  Axén Olin, 

Kommunalråd smörjer kråset på gratis julbord

Det är väl mycket nu med julbord och julluncher sa en representant för ett fackförbund som jag träffade i veckan. Jag tänkte efter och kom fram till att jag inte gått på en enda jullunch och inte ett enda julbord i år. Jag har inte ens fått i mig en jullandgång. För att ändå få äta julbord i år betalar jag själv för att få äta julbord med mina gamla arbetskamrater i Stockholm i morgon.

Finns det några kommunalråd i Uppsala som smörjer kråset på gratis julbord? De flesta går på det julbord som ett av de större företagen bjuder på i början av december. Jag valde bort det eftersom jag inte tycker att jag haft så mycket med det företaget att göra, förutom att jag träffat representanter på våra näringslivsträffar. Julfrukosten som en av konkurrenterna bjöd på kunde jag inte gå på så där tog jag inte ens ställning till om jag skulle gå eller inte.

Nästa år kommer jag kanske att gå på det där julbordet, om det blir av och om jag blir bjuden. Ibland måste man ju gå på sådana där tillställningar för att det är där man träffar människor, det är där man knyter kontakter och det är där man visar att man finns.

Ett julbord och en julfrukost är alltså vad jag har blivit inbjuden till. Kanske blir majoritetens kommunalråd inbjudna till mer. Jag vet ju inte eftersom jag var kommunalråd i majoritet från 30 januari till 31 oktober 2006 så julen missade jag. Fast det året har jag för mig att det var julbord på julfesten som ordnas för hela kommunledningskontoret och som vi kommunalråd också får delta på.

På det stora hela verkar det inte som om Uppsalas kommunalråd får smörja kråset på gratis julbord i någon större omfattning. Förmodligen i mycket mindre omfattning än vad våra väljare tror.

Andra bloggar om
, och ,

Jag försökte mig på att skriva bjudjulbord men det blev ett väldigt svårtläst ord.

Inte bara vit jul utan vit hela tiden

Så här inför julen lägger alla sammanträden just denna vecka. Det har inte varit så mycket tid att blogga, tyvärr. När man inte bloggat på några dagar så borde man vara full med tankar och idéer men det är tvärtom. Frånvaron av bloggtid gör att jag inte tänker blogg och därför inte ens har några blogguppslag.

Såg att
Aftonbladet har en artikel om en amerikansk TV-journalist som har vitiligo. Eftersom han är svart så syns de vita fläckarna tydligt. TV-tittarna har kunnat följa hur vitiligon har utvecklats genom åren. Enligt Aftonbladet håller han på att bli helt vit. Undrar var Aftonbladet har fått det. Jag har bara hört  talas om en enda som hävdar att han blivit helt vit av vitiligo och det är Michael Jackson. Alla andra helvita har genomgått behandling för att förstöra det sista pigmentet. En behandling som man, så vitt jag vet, inte kan få i Sverige. Här får vi nöja oss med olika salvor för att kanske få lite pigment tillbaka.

Vintern är rätt bra för oss vithyade med vitiligo. Den syns inte och snart ska jag göra en liten åtgärd som förhoppningsvis döljer det som jag tycker allra sämst om. Annars funderar jag på att använda den där salvan för att försöka få tillbaka lite pigment eller om jag ska göra som den amerikanske TV-journalisten, satsa på att bli helt vit. Inte bara på jul utan året om.

Andra bloggar om , och ,

Medborgardialog och politikeransvar

Medborgardialog ska man ha, det är bra. Det är bra att lyssna på dem som är mest berörda av besluten och anpassa besluten efter vad medborgarna tycker. Samtidigt måste vi politiker ta det slutgiltiga beslutet även om det går emot vad de som deltar på dialogerna tycker. Dels för att vi måste tolka vad som är bäst även för den oftast tysta majoriteten, dels för att vi ofta har kunskaper som det kan vara svårt att få acceptans för.

Det innebär att vi måste våga ta obekväma beslut. Det jag främst tänker på just nu är träden i Vasaparken. För ungefär två år sedan beslutade vi oss för att rusta lekplatsen och fälla träd, som var sjuka eller angripits av röta. De närboende kritiserade lekplatsen, de betraktade parken som sin gård och ville inte ha några stojiga barn där. Vi politiker lyssnade men konstaterade att parken inte enbart är till för de boende i husen som ligger runt omkring utan en park är till för alla som bor i kvarteret/stadsdelen.

De närboende kritiserade också trädfällningarna. De menade att vi hade hittat på det där med att träden var angripna för att kunna fälla dem. Stämningen var ibland riktigt otäck. Vi beslutade oss trots allt för att fälla träden. Vi hade då tänkt göra säkerhetsfällningar, dvs. fälla de som var direkt farliga och de som behövde fällas inom några år. Beslutet blev att de träd som vi bedömde kunde klara sig några år skulle få stå.

Tidigare i föll ett träd, som tur är utan personskador, och tidigare den här veckan föll en stor gren, även denna gång utan personskador. Idag är jag glad över att vi stod på oss och fällde de sjukaste träden. Hellre går jag emot en folkopinion än får personskador på mitt samvete. Jag hade aldrig förlåtit mig själv om jag som ansvarig politiker stoppat säkerhetsnedtagning av sjuka träd och dessa träd sedan skadat eller dödat en människa.

Nu ska sex träd omedelbart fällas, rapporterar
Upsala Nya Tidning. Den här gången vågar nog ingen protestera.

Andra bloggar om , ,

Vänstern behåller greppet om väljarna

Vänstern behåller greppet om väljarna, skriver Expressen idag med anledning av SCB:s väljarundersökning. Opinionen håller i sig. Med nuvarande opinionssiffror skulle s och v få egen majoritet. Hela undersökningen kan ses på SCB:s hemsida.

Deppig inledning av Lucia

Uppsala Lucia besökte stadshuset idag och därefter uppvaktade vi ett kommunalråd som fyller 70 år idag. Så nu sitter jag här och är deppig. Hela uppvaktningen fick mig bara att tänka på min pappa som skulle ha fyllt 71 år om han hade levt.

Sista gången jag träffade pappa, innan trafikolyckan, var den 13 december 2002, på hans 66-årsdag. Jag var nere i Borås för min styvfarmors begravning och passade på att uppvakta pappa samtidigt. Imorgon är det mormors begravning. Konstaterar att Lucia och dagarna runtomkring innebär för många minnen och att de inte gör mig glad.
Nu får jag hoppas att möten under dagen får mig att tänka på annat.

I morgon lär det inte bli något bloggande eftersom jag ska på begravning i Kopparberg.

Sagan om den lilla gumman

Idag har SvD ett reportage om familjen som nästan aldrig köper något nytt utan satsar på begagnat. Det är en stark kontrast till Svenskt Näringslivs saga som vill få oss att konsumera mera.

Så som de lever kan inte alla leva. Om inte annat för att ingen kan leva på andras gamla prylar om det inte fanns någon som skaffar sig något nytt innan det gamla är helt utslitet. Men med sin livsstil kompenserar de alla oss andra som fortfarande köper saker som vi egentligen inte behöver.

Jag försöker tänka på miljön när jag handlar och jag avstår att handla av miljö- och rättviseskäl. Svenskt Näringslivs saga har inneburit att jag framöver kommer att bli ännu mer medveten om min konsumtion och jag kommer att försöker minska den mer. Förhoppningsvis är det fler än jag som reagerar så.

Idag ska jag till Stockholm på möte och kommer att passa på att titta in på Ekovaruhuset. Jag tänker inte handla till mig själv för jag behöver verkligen ingenting men det är ju snart jul!

Andra bloggar om , , ,

Handla saker man inte behöver

Jag var på Schysst jul i helgen och blev lite besviken. Köpte en liten förpackning med svindyr marsipan men då var den rättvis och gjord på makademianötter och inte på mandel. De ekologiska strumporna fanns inte i min storlek och chokladen var samma som finns överallt. Röda Korset hade en modevisning med ekologiska och rättvisa kläder och en hel del var snyggt men fanns inte till salu på marknaden, även om ett av klädföretagen hämtade några plagg i samband med visningen. Ekovaruhuset var visserligen där men hade mest barnkläder.

Tittade på porslin från Tunisien men kunde inte, hur rättvist det än var, förmå mig till att köpa porslin som jag inte  tycker om. Funderade på honung men kan inte heller förmå mig att köpa rättvis honung från Mexico när jag kan köpa honung som producerats på en gård alldeles i närheten. Några julklappar blev inte köpta på den rättvisa julmarknaden.

Det är självklart för mig att köpa ekologisk och rättvisemärkt choklad, kaffe och bananer och allt annat som ändå kommer från länder där människor arbetar för låga löner och med en undermålig arbetsmiljö. Därifrån till att köpa saker jag inte behöver och som jag inte gillar bara för att de är tillverkade av något arbetskooperativ i Afrika eller Sydamerika är steget ganska långt. Det händer att jag handlar sådant också bara för att stödja men jag kunde lika gärna lägga pengar i en insamlingsbössa.

Handla saker man inte behöver är något som för övrigt Svenskt näringsliv vill att vi ska göra. Inte för att stödja utsatta människor utan för att stödja det svenska näringslivet. I tre annonser berättar svenskt näringsliv julsagor "kring vinst, värdet av handel och problemen med lagen om anställningsskydd". För säkerhets skull "väljer Svenskt Näringsliv att förenkla i så hög utsträckning som möjligt för att få ut budskapet till så många som möjligt".

Vi får lära oss att överkonsumtion är bra, att företagare bara tar ut vinst för att modernisera sina fabriker och att det är mer synd om en ung ambitiös som blir arbetslös än om andra som blir arbetslösa. Vi får också lära oss att de som förespråkar en minskad konsumtion för att rädda vår planets ändliga resurser är arga tanter och farbröder som gör att små gummor får en jättetråkig jul.

Jag tänker i alla fall inte ha någon jättetråkig jul, trots att jag lyssnar på de arga tanterna och farbröderna. God mat, julklappar och ett hållbart julfirande. Kanske blir utsläppsrätt julklappen till mig själv. Jag tänker hellre långsiktigt än kortsiktigt à la Svenskt Näringsliv.

Uppdaterat: nu har även pressen skrivit om "sagorna". DN har dels en nyhetsartikel, dels en mycket underhållande artikel på kultursidan; Sagan om gubben med råbiff i hakskägget. Fler bloggare har naturligtvis också hängt på, nu när det ger uppmärksamhet på Knuff och via Twingly.
Bloggat: fröken look
Intressant?
Andra bloggar om
, , ,

Schysst jul!

image131

Åsa om August

Åsa Lindeberg skriver om hur det kändes att inte få Augustpriset på Kulturredaktionen. Ser på kommentarerna hur lätt det är att bli missförstådd och vantolkad. Jag har ju upplevt det ibland, så på sitt sätt känns det bra att se att det hör till.

Åsa skriver att hon trodde att hon skulle få priset eftersom de andra två pristagarna var män, för de kan väl inte ge priset till bara män, tänker hon. Självklart är det ngn som i kommentaren menar att Åsa bittert tar till frasen "klart att en man skulle få priset". Men att tro att en jury agerar politiskt korrekt är ju inte samma sak som att själv tycka att en man inte borde fått priset.

En av kommentarerna tänker samma sak som jag: "Förklaringen är väl att Susanna Alakoski fick priset förra året. Två kvinnor i rad som skriver om alkoholism blir väl för mycket för systemet!!!" Åsa och Susanna har ju dessutom det gemensamt att de båda varit engagerade i vänsterpartiet. Kanske kan det också ha spelat in att Åsa var så favorittippad att juryn ville visa att den minsann är självständig. Eller också så var det helt enkelt så att den som vann priset hade en bättre bok. Vad vet jag. Jag har läst Mig äger ingen, och den är bra. Augustvinnare har jag inte läst.

kommunpolitikerna vill inte ha något inflytande över skolorna

Statliga beslut och överprövning är något av det värsta som kommun- och landstingspolitiker vet. Med ett undantag, tillstånden att bedriva fristående skola. När jag på Sveriges kommuner och landstings kongress drev ett förslag om att SKL skulle uttala att vinstdrivande fristående skolor och skolor som verkar segregerande inte ska ges tillstånd att bedriva skolverksamhet, fick jag till svar att eftersom det är staten som beviljar tillstånd så skulle inte förbundet ha någon åsikt.

I alla andra frågor är det så viktigt att kommuner och landsting själva beslutar om sina angelägenheter men när det gäller fristående skolor så ställer sig alla borgerliga partier och miljöpartiet  bakom att inte ha något som helst inflytande. Man avsäger sig med glädje möjligheten att avgöra om skattemedel ska gå till vinster eller till undervisningen, man avsäger sig med glädje möjligheten att avgöra vilka skolor som ska finnas i den egna kommunen och var de ska ligga.

Tänk om regeringen beslutade om etableringsfrihet för äldreboende. Ett statligt verk ger tillstånd till dem som vill etablera ett äldreboende och kommunerna måste betala en viss peng per plats utan att kunna påverka hur många äldreboende som etableras och vad de har för kvalitet. Det skulle bli ett ramaskri även i de borgerliga partierna. Där är det självklart att det är kommunerna själva som planerar och som avgör hur mycket det får kosta. Men skolorna vill man inte ha något som helst inflytande över.

SvD skriver idag om att svenska skolor är en miljardindustri och Björn Malmström skriver i en kommentar att de fristående skolornas vinster är rena dynamiten. Det är bra att fler och fler vågar granska skolorna och visa på de orimliga vinsterna. Kanske kan landets kommunpolitiker komma till slutsatsen att det borde vara kommunerna själva som ger tillstånd till fristående skolor.

Som vänsterpartist kan jag naturligtvis använda vinstdebatten som ett slagträ i debatten om fristående skolors vara eller inte vara men oavsett vilken grundinställning man har till fristående skolor så borde det vara självklart för en kommunalpolitiker att tycka att det inte ska vara staten som frikostigt beviljar skolorna tillstånd.

Andra bloggar om , , , ,

Åk mer buss

Gamla Uppsala Buss blir kvar i kommunal ägo. Villkoren för försäljning blev så dåliga att borgarna inte klarade av att gå vidare med försäljningen. Det visar att en stark opposition kan nå resultat och åtminstone se till att majoriteten inte vågar ta ideologiska beslut som så uppenbart missgynnar både verksamhet och ekonomi.

ojämställt universitet

Svårt för kvinnor att nå akademisk topp, konstaterar SvD, och radar också upp ett antal delförklaringar. En förklaring som inte finns med men som vi diskuterade i Uppsala universitets jämställdhetskommitté på 80-talet är de olika roller som kvinnliga och manliga forskare får. Det behöver ju inte vara likadant nu men då var det så att kvinnor i högre rad ägnade sig åt undervisning medan män ägnade sig mer åt att skriva artiklar. Vid tjänstetillsättningen räknades artiklarna som en större akademisk merit och jobbet gick förstås till mannen.

Eftersom jag inte följt universitetets tjänstetillsättningar sedan min tid i jämställdhetskommittén vet jag inte om det gjorts några förändringar. Då talades det om att uppgradera undervisningen som merit.

Den där jämställdhetsskommittén var en intressant kommitté. Det talades mycket om hur man skulle få fram fler kvinnliga professorer, prefekter etc. Den första vänsterpartisten som fick en plats i kommittén gjorde något annorlunda, hon menade att kommittén även borde titta på lokalvårdarnas villkor.  Något som kommittén faktiskt gjorde. Några år senare blev hon Universitetets jämställdhetshandläggare. En tjänst som även Lena Hartwig hade en gång i tiden.

Uppsala universitet har kvar sin jämställdhetskommitté och numera både en jämställdhetshandläggare och en assisterande jämställdhetshandläggare. Ser man på verksamheten verkar den nu vara mer integrerad med övrig verksamhet och inte en liten verksamhet vid sidan om. Det går framåt!

Glöm inte

Jens Holms besök på Uppsala Bokcafé, Kungsg. 41 idag kl 18.30, Hoten mot vårt klimat.

Läs även Jens blogg där han idag
kommenterar att försvarsberedningen ser klimatet som det största hotet.

Jens blogg ger inte bara en inblick i EU-arbetet Jens blogg är också en av de bästa svenska miljöbloggarna, kanske t.o.m. den allra bästa.

Lasses bildblogg

Dagens bloggtips:

Lars Ohly

Adventskalender till alla

image127Alla behöver en adventskalender. Alliansfritt Sverige har gjort en egen. Här ses lucka 24. Innehållet kommer man tyvärr inte åt förrän den 24 december.

Enda sättet att se innehållet bakom luckorna är att besöka Alliansfritt Sveriges julkalenderblogginlägg. Himla smart sätt att få upp besöksstatistiken. Ett litet smakprov ges här på innehållet i lucka nr 1, klicka och öppna!

På Alliansfritt Sverige finns kalendern utan grön och röd färg.

Klimathotet, flytt- och loppishelg

Nu har vänsterpartiet flyttat till de nya lokalerna på Vretgränd. Sista mötet i gamla lokalen blir i morgon tisdag med eu-parlamentarikern Jens Holm. Jens Holm som pratar på temat  "Europa och miljön". Därefterblir det lite avslutningsmingel och diskussion.

Plats: Uppsala Bokcafé, Kungsgatan 41

Datum: 2007-12-04

Tid: 19.00
Bilden hämtad från Jens blogg och inlägget Grönland, isberg och avsmältningimage125

Hela den gångna helgen var en flytt- och städhelg. Min uppgift blev att sköta loppisförsäljningen eftersom min axel inte håller för särskilt mycket städande och bärande. Förutom att vi säljer det mesta av inventarierna, som hyllor, cafébord/-stolar och köksutrustning, så har vi en hel del grejer som skänkts till kvinnogruppens planerade loppmarknad. Loppmarknaden blev aldrig av och nu måste sakerna bort.  Loppmarknaden fortsätter på tisdag, då är det sista chansen att handla billiga prylar och möbler.

Andra bloggar om , , , ,