Vad hände med valfriheten?

Valfrihet har alltid varit högerns slagord. Nu ska Bromma stadsdelsnämnd i Stockholm avskaffa valfriheten och låta alla kommunala skolor bli fristående skolor, rapporter SvD idag.

I Bromma har stadsdelsnämnden låtit skolorna ha en stor frihet att utforma sin verksamhet. Ordförande i Bromma var under förra mandatperioden en vänsterpartist, som själv arbetat som rektor. Nu vill högern i Stockholm (i Stockholm finns ingen högerallians för centern får inte vara med) centralisera skolorna under en central skolförvaltning. Skolledarna i Bromma ser ingen annan lösning på att få fortsätta sitt samarbete än att ombilda sina skolor till fristående skolor.

Skolborgarrådet är positiv och säger till SvD att avknoppning av skolor ökar valfriheten i grundskolan.

Jag kan inte förstå hur avknoppning av alla kommunala grundskolor i Bromma kan öka valfriheten. Speciellt inte som det är den decentraliserade friheten under det vänsterpartistiska styret som skolorna vill behålla istället för högerns centralisering.  På frågan hur man löser skolsituationen för en familj som vill ha sina barn i en kommunal skola blir svaret att det är en fråga som finns på en söka svar på-lista och ingen vet idag hur det ska funka.

Valfrihet i grundskolan är tydligen enligt högerns definition att det ska finnas ett antal privata skolor att välja på. Valet kommunal skola ingår inte i valfrihetsbegreppet. Exemplet Bromma visar tydligt hur ihåligt högerns valfrihetsbegrepp är.


Intressant? Andra bloggar om  vänsterpartiet,  Bromma, skola och friskolorKommentarer
Postat av: ilse-marie

Likadant i Täby där jag bor. Moderaterna har för längesedan ersatt mångfald med enfald. Hrä finns bara ett kommunalt dagis kvar. Nu tänker de köra över de som arbetar på en stor Gymnasieskola (Tibble) och göra en friskola av den, trots att en majoritet är emot. Ideologin styr över förnuftet.


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback