Har Uppsalabor ett större ego än andra?

Igår hade vi en första utbildningsdag för kommunfullmäktigeledamöter. Förutom en genomgång av praktiska saker, kommunallagen m.m. diskuterades även fullmäktiges arbetsformer. I en jämförelse som gjorts mellan fullmäktige i Örebro och i Uppsala visar det sig att vi i Uppsala har långa debatter, en sämre stämning, sämre arbetsklimat och att politikerna i lägre omfattning tycker att uppdraget är roligt. I den efterföljande diskussionen kom frågan om ego upp. Har för många fullmäktigeledamöter ett för stort ego och anser att just hans elller hennes åsikt måste komma fram, även om någon annan sagt nästan samma sak förut.

I morse när jag åkte buss till stadshuset började jag fundera på om det är arbetsklimatet i fullmäktige som av tradition är dåligt eller om det är vi Uppsalabor som helt enkelt är annorlunda än örebroarna, dvs. i allmänhet har ett stort ego. Mina tankar började när en kvinna med barnvagn steg på bussen. Numera är det bara ngn decimeter mellan trottoarkanten och bussgolvet och det går lätt att komma upp på bussen även med barnvagn. Annat var det när mina barn var små. Då var det forfarande  två trappsteg upp och man fick först gå in i bussen sedan dra barnvagnen på bakhjulen upp för varje steg. Oftast fick man göra detta själv. De enda som självmant hjälpte till att lyfta in vagnen var unga invandrarmän och andra småbarnsföräldrar.

Värst var när jag väntade mitt andra barn och fick värkar när jag var på stan och bestämde mig för att åka buss hem. När jag hade kommit halvvägs upp på bussen fick jag en värk. Där stod jag, en höggravid kvinna med en barnvagn halvvägs in bussen, och kunde inte röra mig p.g.a. smärtan. Ingen erbjöd sig att hjälpa till. Som tur var klarade jag av att hålla kvar barnvagnen tills värken släppte och jag kunde ta mig upp på bussen.

Jag har också haft anledning att åka buss i Borås med barnvagn. Där var det självklart för alla att hjälpa till. När jag en gång skulle av en helt tom buss började jag baxa barnvagnen själv och fick mer eller mindre en utskällning av busschauffören för att jag inte väntade på att han skulle hjälpa mig.

Vad har nu denna historia med fullmäktige att göra? Jo, det kan ju vara så att passagerarna i Borås hjälpte till för att det skulle gå fortare än om föraren skulle lämna förarsätet och hjälpa till. Det kan ju också vara så att det är Uppsalaborna som tänker mer på sig själva och mindre på andra, dvs. har ett större ego än andra. Det kan ju för den delen vara så att det är just boråsare som är mer hjälpsamma än andra, örebroarna har ett mindre ego än andra och vi Uppsalabor är som folk är mest.

Processen med fullmäktiges arbetsformer och att dessa måste förnyas och förbättras startades förresten av min företrädare som kommunalråd för vänsterpartiet och jag fortsatte den. Jag hoppas att vårt arbete ger resultat och att det nya fullmäktiget, genom alla de utbildningar som ska anordnas bl.a. i retorik, blir mer stimulerande och sakligt med mindre personangrepp och långa monologer än vad vi sett tidigare. Kunde man ändra på bussarnas konstruktion ska vi väl klara att ändra på fullmäktige.

Intressant
?  Andra bloggar om  Uppsala,  värkar, 

Vem vågar tro på en asptrappa?

Efter den hårda pressen och skarpa kritiken säger nu gatu- och trafiknämndens folkpartistiske ordförande att det ska bli en asptrappa men inte i vår som planerat utan arbetet ska påbörjas nästa vinter. Tyvärr vågar jag inte tro på honom. Han har inte pallat trycket från journalister och allmänhet och hittar nu utvägen att lova en asptrappa. Vad säger att han pallar trycket från de borgerliga gatu- och trafikpolitiker som inte vill ha den? (vad tycker han förresten egentligen själv?) Svänger han lika fort igen och till hösten säger att han att den ska byggas 2008, för att 2008 börja prata om 2009?

Det finns ingen rimlig anledning att skjuta upp byggstarten. Bygger vi den nu i vår vet vi att den står klar inför aspens lek 2008. Nu har vi ingen aning. Bara ett vagt löfte från en ordförande som försöker vinna mer tid.

Idiotbeslut av borgarna i gatu- och trafiknämnden

Högeralliansen i Gatu- och trafiknämnden har beslutat att inte bygga en asptrappa i Islandsfallet. Ett beslut som är fullständigt vansinnigt. Vi har redan investerat närmare 2,5 mnkr i en asptrappa förbi Kvarnfallet. Eftersom Kvarnfallet ligger ovanför Islandsfallet innebär det att aspen inte kan komma upp till Kvarnfallet.

Aspen är Upplands landskapsfisk, den är stor och den är utrotningshotad. Asptrapporna skulle anläggas dels för att öka aspens möjlighet att överleva som art, dels för att Uppsalaborna skulle kunna få möjlighet att se aspen igen. Vårt aspprojekt är känt i hela landet och tanken var att asptrapporna och invigningen av dem skulle vara en del i Linnéjubileet.

Flera nämnder har varit inblandade i projektet asptrappa. Flera nämnder har lagt ned en hel del pengar redan. Flera statliga myndigheter har beviljat Uppsala bidrag till asptrapporna, miljöprövning och projektering. Nu väljer några blåa politiker i gtn att helt strunta i något som är viktigt för alla andra, utom dem. Under v,mp,s-majoriteten var samverkan ett viktigt ord, vi skulle samarbeta över nämnderna för kommunens bästa. Samverkan och kommunens bästa kommer långt ned på de borgerliga GTN-politikernas dagordning.

Efter att pressen på ordförande i nämnden blivit stor verkar han vackla i sitt beslut. Jag tror också att de borgerliga kommunalråden kommer att ta sina gatu- och trafiknämndskamrater i örat. Gör de inte det kommer Uppsala att bli ökänt i miljö- och kulturkretsar i hela Sverige och även utanför Sverige. Dessutom riskerar vi att få betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten för de bortkastade investeringar som redan gjorts.

Uppsala,  fisktrappa, 

Bli gay av musik

USA är ett märkligt land eller åtminstone befolkas det av en del märkliga människor. Allra mest märkliga är de där vit makt-organisationerna som vill ha renrasigt vitt Amerika. Vit makt-organisationer i Europa vill bli av med invandrare men i USA består de av invandrare, mycket märkligt.

En annan märklig grupp amerikaner är de ultrareligiösa. Sekten som hävdade att Tsunamin var guds straff över de ogudaktiga svenskarna, som inte bara var ogudaktiga dessutom hade fräckheten att döma Åke Green för förtal, är svår att glömma. Nu har en ny sekt dykt upp som hävdar att viss musik gör ungdomar homosexuella. Love Gods Way heter sekten och på
hemsidan listas såväl band som man ska se upp för och säkra band. Säkra band är 16 stycken medan listan på "farliga" band är lång, Metallica och Frank Sinatra blir man gay av.

"One of the most dangerous ways homosexuality invades family life is through popular music. Parents should keep careful watch over their children's listening habits, especially in this Internet Age of MP3 piracy."

Glädjande är att hemsidan tar emot tips på band att se upp med och sekten hoppas kunna göra det möjligt för besökare att själv lista band som man måste se upp för. Om det blir möjligt ska jag lägga dit Carola. Det kan ju inte vara en slump att hennes musik är populär bland många homosexuella.

Tipset fick jag via Aftonbladet.

Uppdatering: Den som kommer till min blogg för första gången kan få uppfattningen att jag tror att musik verkligen är "ett av de farligaste sätt som homosexualitet invaderer familjerna" och att jag med  glädjande menar att man kan anmäla band själv när jag menar att det är glädjande att jag kan anmäla Carola. Här kan det ju vara på sin plats att tala om att jag kommenterat Carolas homofobi i mycket negativa ordalag tidigare. 

En närmare titt på hemsidan visar dessutom att det inte är en sekt som står bakom sidan utan en privatperson. Man kan alltid hoppas att det är ironi.


Intressant
?  Andra bloggar om  religiösa sekter,  Carola, 

fortsättning på helgen

Bloggade alltså inte i helgen för att jag inte hade tid. Söndagen tillbringade jag nämligen på loppis. När det nu inte blev något av med Västerås och det inte heller var läge för festen hängde jag på en vän till loppisen i Fyris Park. Vi delade bord och hade lite grejer till försäljning. Jag tillbringade fem timmar i Fyris Park och gick 50 kr back. Sålde saker för ungefär 300 kr, betalade 100 kr i bordshyra och köpte saker för 250 kr.

Eftersom jag älskar att gå på loppmarknader och auktioner så behövde jag verkligen göra mig av med en del också, även om tanken inte var att jag skulle komma hem med ännu mer. För mig blev det ju lite mer av en bytesdag än ren försäljning. Det är en bra idé det där, det är en form av återvinning. Det är ju inte heller en nackdel att det är en idrottsförening som äger Fyris Park och drar in en hel del inkomster på loppisen. Med den vetskapen gör det ju inget att mer än 30% av mina förtjänster gick till arrangören.

När jag kom hem med mina loppisfynd (både nya och gamla som jag försökte göra mig av med) blev det fördjupning i AU-handlingarna.

Arbetsutskott hade vi idag. Karolina Hilding (fp) var ordförande idag och för första gången hade vi en ordförande som såg när man begärde ordet. Såväl Lena Hartwig (s) som Gunnar Hedberg (m) har en förmåga att inte se när vänsterpartister begär ordet, blicken är liksom alltid riktad någon annanstans.

När vi tackade Karolina för hennes uppmärksamhet blev svaret: "är det inte det man ska göra som ordförande". Visst vore det bra om alla ordföranden kunde tycka detsamma.


Årsmöte, klimatmanifestation och en förhoppningsvis trevlig fest

Jag har inte slutat blogga. Helgen har bara varit intensiv. I lördags hade vi årsmöte för vänsterpartiets kommungrupp. Ett bra möte, även om vi var få jämfört med tidigare år. Det märks att vi tappade platser i nämnder och styrelser.

Jag var tvungen att lämna årsmötet en stund för att gå på klimatmanifestationen. Alla partier var inbjudna för att svara på frågor om vad vi kan göra för att minska fossilbränsleanvändningen i Uppsala kommun. Folkpartisten som var föranmäld skakade på huvudet och ville inte bli utfrågad. Istället satt han kvar i publiken. Någon kristdemokrat var inte där över huvud taget. Utfrågade blev v, mp, s, m och c.

Intressant att höra moderaterna prata visioner när man vet att den politik som de för går helt på tvärs med de visioner som de säger sig ha. Jag är i alla fall glad över att moderaten (Cecilia Forss) nickade instämmande när jag sa att jag hoppades att vi kunde vara överens om att miljöbilar ska vara ett krav vid upphandlingar av hemtjänst. Det måste ju då också gälla för alla företag som vill vara med och slåss om de äldre och funktionshindrade när det s.k. kundvalet ska införas.

På kvällen var jag bjuden på 60-årsfest men eftersom jag sedan länge lovat en vän att följa med till Västerås tackade nej. När Västeråsresan blev inställd i sista minuten funderade jag på att ringa jubilaren och försöka få komma trots att jag tackat nej. Insikten om att jag skulle få gå direkt från fem timmars årsmöte till Stockholmståget gjorde att jag ändå valde att stanna hemma.  Jag hoppas att både jubilaren och alla gästerna hade det trevligt och att chokladen som jag skickade med smakade bra.

Kan man lita på en socialdemokrat?

Både jag och miljöpartiets kommunalråd har ju analyserat vilka sossar som samarbetar och vilka sossar som hänvisar till arbetarekommunen. Jag har fått lite reaktioner på våra blogginlägg som visar att det inte  är så enkelt som det först kan verka. De osjälvständiga finns där och den analysen har jag ingen anledning att ändra. Bland dem som verkar vara samarbetsvilliga och tycker att utskottsplatser ska delas lika verka det finnas ett par ulvar i fårakläder,som bakom våra ryggar agerar på ett annat sätt.

... och än slank han dit

Återigen blåser det om Attendo-Care i Uppsala. Kritiken denna gång är att man struntat i larm som inkom till Trygghetsjouren. Kommunalrådet Lars O Ericsson (c) säger till UNT att samarbetet med Attendo Care fortsätter: "Kommunen har inte egna resurser att ta över verksamheten omgående." Lars O Ericsson säger också att de kommer att se med strängare ögon i framtiden om de lämnar anbud på äldrevård.

Högeralliansens första åtgärd inom äldreomsorgen var att ge Attendo förnyat kontrakt. De kontrakt som s-v-mp beslutat inte skulle förlängas, förlängde högeralliansens redan första veckan av sin majoritetsperiod (tidigare kommentar). Då var Lars O Ericsson så nöjd med Attendo. Det påminner lite om den gamla visan än slank han hit och än slank han dit. Vänsterpartiet däremot har stått stadigt hela tiden i sin kritik mot privata vårdgivare som inte ger en bra vård.

När Lars O Ericsson säger att kommunen inte har resurser att ta över verksamheten omgående vill jag påminna om att kommunen var på väg att ta över verksamheten så sent som den 2 januari. Nog går det  att återuppta den beredskapen.

Andra bloggar om , , ,

Fler anonyma bloggar efter Hagelstedt-affären?

Åsa Hagelstedt har sagt upp sig från jobbet som kommunikationschef på IOGT-NTO. Hon säger att det är på egen begäran men Aftonbladet spekulerar i att det är en uppgörelse mellan henne och arbetsgivaren.

Om det är Åsas blogg som ligger bakom att hon nu slutar på IOGT-NTO är det bara att beklaga. Åsas blogg var så tydligt personlig, hennes egen, hennes tankar och åsikter, inte någon annans. Även om jag inte läste den så ofta så vet jag varför det  tog lång tid innan hon flyttade ihop med sin pojkvän, vad som var bra och dåligt med lägenheter som de tittade på, städdagar i trappuppgången, hur hundarna är, att Åsa har fiskfobi och en hel del annat.

Om det är Åsas hantering av den uppmärksamhet som bloggen och bloggandet om Lars Berghagen är det något lättare att ta till sig. Ändå är det ju så att om någon annan gjort samma blogginlägg hade det inte blivit så stor uppmärksamhet. Rykten kan planteras i bloggsfären och det tar månader innan ryktet blir stort, om det ens når utanför en trång krets av bloggläsare. Åsas personliga blogg var tydligen het och detta enbart på grund av hennes sambo.

Åsa har gjort ett bra jobb som företrädare för IOGT-NTO och hon har blivit känd som nykterist. Synd för den organisationen att de tappar henne nu. Vi bloggare måste också fundera på konsekvenserna av vårt bloggande och vad vi kan skriva och inte skriva. Kanske kommer det att bli så att fler bloggar blir anonyma utan möjlighet för andra att ta reda på vem som skriver dem.

Jag undrade för ett tag sedan om det är farligt att blogga. Om det är farligt för ens arbete vet just nu bara Åsa och hennes arbetsgivare. Även om Åsa själv tog beslutet att säga upp sig vet vi ju inte om det hade sin bakgrund i skriverierna om bloggen. Eftersom Åsa stängt sin blogg lär vi ju inte få veta den vägen heller.


Intressant
?  Andra bloggar om  Åsa Hagelstedt, 

Lagbrott inga problem i Uppsala

Nu ska Uppsala, enligt Radio Uppland, införa ordningsbetyg i skolan i höst. Till radion säger kommunalrådet Karolina Hilding (fp) att det inte bekymrar henne att Skolverkets chefsjurist menar att ett betyg i ordning som skrivs in i terminsbetyget inte är tillåtet. Kommunalrådet Hilding säger också att de ska prata med facken först men att ordningsbetygen kommer att införas. Snacka om skendemokrati.

En koppling mellan demokrati och ordningsbetyg gör också Axel, som tog studenten i våras, på Aftonbladet debatt.

Rosanna Dinamarca har redan kommenterat Stockholms beslut att införa betyg i ordning, här, ytterligare kommentarer behövs inte.

Andra bloggar om  Uppsala,  ,

Socialen betalar inte sina skulder

Socialen betalar inte sina skulder, så lyder rubriken på Aftonbladets lokala Uppsalasite. Läser man artikeln så blir man lite fundersam. Den handlar om att fler ICA-affärer inte låter kunder handla på rekvisition från socialtjänsten. Skälet, enligt ICA-handlarna, är att socialtjänsten inte betalar räkningen. Enligt socialtjänsten händer det att fakturorna inte är fullständiga och då kan det dröja innan betalningen kommer. Socialtjänsten låter antyda att affärerna tycker att det är krångligt att administrationen är kostsam.

Det är naturligtvis svårt att avgöra vem som har rätt och vem som har fel utifrån en tidningsartikel men jag reagerar på rubriksättningen. Rubriken lägger skulden hos socialtjänsten även om artikelförfattaren försökt att få fram båda sidorna och också lyfter fram problemet för den som inte får handla på rekvisitionen.

Upsala Nya Tidning hakar på men har en något annan vinkel, Butiker stoppar rekvisitioner, lyder UNT:s rubrik och här handlar det bara om att ICA-handlarna tycker att det är för krångligt. Kommunen har ett tiotal obetalda fakturor p.g.a. att uppgifter saknas.

Det är ju inte precis första gången man ser en rubrik som inte stämmer med artikeln och som gör att läsaren redan har sin uppfattning klar när hon läser artikeln. Värst var en artikel i höstas där rubriken utformades som ett citat från den intervjuade politikern trots att politikern inte sa så i artikeln och också menar att han inte heller hade sagt så i intervjun. Jag har flera gånger hört människor hänvisa till denna politiker med negativa ordalag samtidigt som de hänvisar till att politikern sagt det som stod i rubriken.

Konstigt hur bloggen lever sitt eget liv ibland. Jag ville skriva om ICA-handlarna och situationen för dem som inte kan handla mat till sina familjer p.g.a. att affärerna inte godtar rekvisitionerna. Istället blev det en blogg om tidningars vinklade rubriksättningar.

För att komma tillbaka till ursprungstanken: tänk vad förnedrande att stå där i kassan med varorna instämplade, kön växer bakom en, och ens betalning blir inte godkänd. Det är illa nog att behöva gå till socialtjänsten för att få en rekvisition, att sedan bli nekad i kassan måste vara fruktansvärt.

Intressant
?  Andra bloggar om  Uppsala,  ,

Karriären efter kommunalrådandet

Börjar man sin karriär som borgarrådssekreterare i Stockholms stadshus kan man gå precis hur långt som helst. Det kanske tydligaste exemplet stavas Fredrik Reinfeldt.

Så inleder
Dagens Nyheter sin artikel om cheferna i Stockholms stad. En genomgång visar att flera av de högsta cheferna har varit borgarrådssekreterare på antingen moderaternas eller socialdemokraternas kanslier. Under det moderataledda borgerliga styret 1998-2002 utsågs minst tre av de egna borgarrådssekreterarna till chefer, två moderater och en folkpartist. Folkpartisten efter att hon tagits ut till ett chefrekryteringsprogram och inte genom direktutnämning. Under s-v-mp-styret 2002-2006 utsågs ingen av de egna till chefer. Däremot har flera socialdemokrater tidigare gått via borgarrådssekreterarjobbet till chefsuppdragen.

Det finns inga vänsterpartister bland de högre cheferna även om någon kanske lyckas gå den långa vägen så småningom. Kommunalråd finns det fler av. Under de tolv år som Margareta Olofsson var borgarråd har tre av hennes borgarrådsekreterare gått vidare och blivit kommunalråd i sina hemkommuner. Även här är moderaterna värre. Jag kommer på åtminstone tre och förmodligen är det fler.

Nåja, om ett par mandatperioder kanske jag får ett erbjudande om att avrunda den politiska karriären med jobbet som stadsdirektör i Stockholms stad och då kanske  med Johan Lundqvist som biträdande (eller min absoluta favoritmiljöpartist Anna F).

Det är kompetent att samarbeta

Samarbetet mellan vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna börjar klarna nu när nästan alla nämnder har haft sina sammanträden. Min miljöpartikollega, Niclas Malmberg, konstaterade i sin blogg för ett tag sedan att det är de unga socialdemokraterna som vill samarbeta medan flera av veteranerna gjort allt vad de kunnat för att frysa ut miljöpartiet.

Jag kan ju inte uttala mig om vilka som fryser ut eller samarbetar med miljöpartiet men jag har märkt en något annat tendens än Niclas. De unga socialdemokraterna samarbetar gärna med v och mp men det gör även några av veteranerna. Det verkar som om de socialdemokrater som har fått sitt gruppledaruppdrag p.g.a. sin kompetens och ställning i partiet också gärna ser ett samarbete i nämnden och tycker att det är självklart att om det finns två utskottsplatser till oppositionen ska v eller mp ha en av dem.

Sedan finns det en tredje grupp socialdemokrater, de som är osäkra och osjälvständiga och verkar ha fått sitt gruppledaruppdrag genom att känna rätt personer eller ha kommit in i socialdemokratins belöningssystem. Dessa socialdemokraterna lägger rabarber på samtliga utskottsplatser och deklarerar att de inte kan göra något annat, för så har arbetarekommun sagt.

Jag funderade länge på om förre kommunalrådet Stavros Giangozoglou tillhörde de unga/var gruppledare p.g.a. egen kompetens eller om han tillhörde de osäkra och osjälvständiga. De rapporter jag fick från den nämnd där Stavros är gruppledare för socialdemokraterna var lite svåra att tyda. Å ena sidan hade sossarna lagt beslag på både ordinarie- och ersättarplatsen i AU (självklart att ersättarplatsen skulle gått till vänsterpartisten för de unga) men å andra sidan ville Stavros samarbeta och att utskottet skulle få fler platser så att vänsterpartisten fick en ordinarie plats. Allt föll dock på plats när jag fick höra förklaringen till att socialdemokraterna skulle ha både ordinarie- och ersättarplatsen: det hade arbetarekommun sagt.

Jag måste erkänna att jag blev besviken på Stavros, jag trodde honom om mer och hade inte räknat med att han tillhörde de osjälvständiga.

Efter nästa val får vi se vilka socialdemokrater som har varit självständiga och kompetenta nog för att vara samarbetsalternativ för vänsterpartiet.


Andra bloggar om
 socialdemokraterna,  , 

Nytt år, ny regering och nytt språk

Det är inte bara året och det politiska styret som är nytt. Även språket har förnyats. På dagens arbetsutskott ska vi diskutera direktiv för arbetet med en ny arbetslinje och minskat utanförskap. Förutom att man kan undra vad "ny arbetslinje" stå för är det också ett fascinerande namn på direktiven. Förslaget är nämligen att vi ska anta direktivet "Fler in på banan". Fler in på banan . . . Det känns ju verkligen som ett bra namn på arbetet med att minska utanförskapet, inte!

Det allra mest nyskapande med språket är nu inte att vi helt plötsligt får töntiga namn utan hur namnbyte och lek med ord gör att man inte riktigt ska uppfatta vad det är högeralliansen egentligen pratar om. Arbetskraftutbudet kan öka, står det. Det har nämligen Sveriges kommuner och landsting räknat ut. Ett ökat arbetskraftsutbud, det är samma sak som fler arbetslösa. Arbetskraftutbudet består nämligen av arbetslösa.

Det är ett smart grepp av högeralliansen att avskaffa arbetslösheten genom att helt enkelt använda ordet arbetskraftsutbudet. Det låter ju så mycket bättre och visst är det positivt för företagen att arbetskraftsutbudet ökat. Kanske är det inte så många som tänker på att det faktist är samma sak ökad arbetslöshet.

Jag har ännu inte sett något svar på min interpellation om hur Uppsala kommun ska möta nedskärningarna i arbetsmarknadsutbildning, utbildningsstöd, a-kassa m.m. Nedskärningar som innebär att människor blir tvungna att söka socialbidrag eftersom de nu inte bara tillhör "arbetskraftsutbudet" utan också tvingas hoppa av sin utbildning eller får sänkt ekonomiskt stöd. Ska vi slå vad om att när svaret väl kommer så hänvisar det till direktiven "Fler ska in på banan"?

Interpellationen kan läsas
här, på vänsterpartiet Uppsalas hemsida.

Intressant
?  Andra bloggar om  högeralliansen, 


Fazer är inte ensam om sin lakritssymbol

Idag var jag på loppmarknad och såg en plåtburk som innehållit lakrits från finska Halva. På burken syns Halvas symbol, ett svart barn med glad mun och med öronringar precis som Fazers. En titt på Halvas hemsida och en sökning på internet visar att de idag enbart använder ögonen och munnen. Men det är samma ögon och mun som på barnet på burken.

Den stora
diskussionen tycks dock vara huruvida Fazers symbol är en pojke eller flicka. Undrar om det är viktigt att bestämma om en symbol föreställer en pojke eller en flicka innan man bestämmer om den är rasistisk eller på annat sätt olämplig.

Halvas gamla symbol (fotad från burken) ser i alla fall ut så här:
 
52706-55 På den här sidan som skriver om "the continued use of negative images of African American males" tar upp Halvas mun och ögon-symbol som ett exempel på just en karikatyr av en African American. Så här kan vi kanske sluta oss till att Halvas symbol är en man, eller i alla fall en pojke. Fast återigen kan man undra om könet är viktigt. Är det just män som inte får framställas negativt eller är det karikatyren i kombination med lakrits som är det negativa, oavsett kön?

Själv äter jag gärna lakrits och älskar salmiak. Varken Halva eller Fazer tillhör mina favoriter. Det ska vara starkt, som den de gör i Danmark, och med symboler som man inte behöver fundera över.


 

Är det farligt att blogga?

Den frågan måste man nog ställa sig efter drevet mot Åsa Hagelstedt. Åsa skrev på sin blogg att "Från säker källa kan jag avslöja att Lasse Berghagen köper porrtidningar." Denna bloggpost hämtades upp av Aftonbladet som, utan att själva behöva peka ut Berghagen som porrkonsument, drog stort på att Lars Ohlys sambo hävdar att Lars Berghagen köper porrtidningar.

Inom parantes är det intressant att Aftonbladet hakade på så snabbt. Normalt tar det veckor, ibland månader, innan det som valsar runt på bloggar blir tidningsnyheter. Kanske har Aftonbladet regelbundet läst Åsas blogg för att hitta något att skriva om Lars Ohly.

Resultatet av bloggen blev att såväl Åsa som Aftonbladet fick ta emot kritik. Åsa Hagelstedts blogg om Berghagen blev det hetaste ämnet på de politiska bloggarna och i pressen. Åsa stängde sin blogg och gjorde, enligt media, sig oanträffbar.
Dagens Media spekulerade i om hon ens kan behålla sitt jobb som kommunikationschef.

Själv har jag läst Åsas blogg ibland. Inte så ofta eftersom jag har ett begränsat intresse att läsa om katter, hundar och annat som Åsa bloggat om. Hennes blogg var mer personlig än politisk.

Jag tycker mig märka att många bloggare har blivit mer försiktiga efter hagelstedtaffären. Varje bloggare måste tänka efter noga innan något skrivs i bloggen. För man vet aldrig, ngn tidning kan följa upp ens blogg och helt plötsligt är man ifrågasatt även på jobbet. Intressant är att så många bloggare hängde på och fördömde Åsa. Trots att man faktiskt på så sätt band ris åt egen rygg, vem vet vem som råkar i svårigheter p.g.a. sin blogg nästa gång.

Intressant
?  Andra bloggar om  Åsa Hagelstedt, 

Vänstern bloggar

jacob.JPGNu har flera av vänsterpartiets riksdagsledamöter lagt upp bloggar. Få av dem har kommit igång men bland dem som kom igång finns Uppsala läns riksdagsledamot Jacob Johnson. Två bloggar som jag nog kommer att följa, om de kommer igång, är Pernilla Zethræus och Josefin Brinks. 

Pernilla.JPGJacobs blogg hittar man här: 
http://jacob.johnson.riksdagsvanstern.org
 och länkar till alla bloggarna finns här: http://www.riksdagsvanstern.org

Bilderna på Jacob och Pernilla kommer från deras respektive blogg

Mona som partiledare

Även UNT skriver idag om Mona Sahlin och frågar runt vad vi tycker om Mona Sahlin som partiledare. Niclas Malmberg (mp) svarar att han är glad över att hon inte är partiledare för mp men att hon säkert passar s, Lena Hartwig (s) hade helst sett någon annan och jag svarar att hon inte är min favorit men att verkar vara den bästa kandidat de har och att det är viktigt att det blir en kvinna.

Vad ska man egentligen svara på en sådan fråga? Jag ger blanka den i vem som blir partiledare för s? Eller ska man börja en utläggning om att man å ena sidan vill ha en bra partiledare som kan stärka socialdemokraterna och föra vänsterblocket till en storvalseger men att man å andra sidan vill ha en partiledare som avslöjar socialdemokratin och får väljarna att gå till vänster. Om det fanns en naturlag som sa att alla besvikna s-väljare går till vänster skulle jag gärna se en svag och dålig s-ledare men en svag och dålig s-ledare kommer att få en del väljare att gå höger ut också.

Så egentligen ger jag blanka den i vem som blir partiledare för socialdemokraterna. Det viktiga är vad vi i vänsterpartiet gör själva.

Uppdatering: jag måste ha något emot ordet inte, i två timmar har denna bloggpost talat om att Niclas är glad över att Mona är partiledare för mp och jag har deklarerat att hon är min favorit. Tänk vad mycket ett litet ord för fyra bokstäver betyder!

Andra bloggar om  
Mona Sahlin,   

Värsta nyheten

I några veckor har vi skrattat åt en ung och synnerligen nyliberal Anders Borg i ett inslag upplagt på Youtube. Flera bloggare har länkat och vi bloggare och bloggläsare har tittat och ibland kommenterat. Nu är det helt plötsligt värsta nyheten. Hörde om det på radion och ser det i både Expressen och Aftonbladet.

Eftersom jag hade en del med Anders Borg att göra på Uppsala Studentkår är jag inte förvånad över vad han säger i klippet. Jag är mer förvånad över att Robert Aschberg har hår  och jag är ännu mer förvånad över att detta helt plötsligt blev en nyhet. Först kom bloggsfären och sen kom pressen. Det är ju inte första gången det händer.
Intressant
?  Andra bloggar om  Anders Borg,   

Dammtussar på hjärnan

Vem är denna Annica Dahlström egentligen? Finns hon på riktigt eller är hon en påhittad figur à la Borat för att förklara varför vissa kvinnor är "duktiga flickor"?

Kvinnor med stora bröst är sämre på matematik,  Kvinnor har en naturlig fallenhet för
städning och bisexuella kan dras åt antingen det ena eller det andra hållet beroende på vad det är för mode för tillfället, är några exempel på Dahlströms åsikter. Länkarna från Expressen, som hittade en ny vinkel med bisexualiteten efter att Metro stod för den om städning.

Jag kan konstatera att jag inte har någon naturligt fallenhet för att städa (så är jag ju ingen duktig flicka heller) och slutsatsen om matematik känner jag mig inte riktigt med på heller. Mode eller inte mode har inte fått mig att ändra min syn på bisexualitet.

När det gäller städningen har förstås Dahlström en förklaring: jag fick en testosteronskjuts i fosterstadiet. Matematiken ska vi kanske inte gå in på och bisexualiteten, där kan jag ge henne lite rätt fast ändå inte. Jag tror inte att någon blir bisexuell på grund av mode men däremot finns det säkert bisexuella som väljer (eller försöker) att leva hetrosexuellt för att det är lättare och då påverkas också antalet öppna bisexuella av hur accepterat det är att vara bisexuell. Det fanns en tid när även många homosexuella ingick hetrosexuella äktenskap.

Dahlströms bok "Könet sitter i hjärnan" passar ju jättebra som förklaring till Kristina Axén Olins arbetssituation. Det är medfödda skillnader i hjärnan som gör att familjen Olin har en traditionellt arbetsfördelning hemma, inte maktstrukturer och könsrollsmönster. Kvar blir bara frågan om slutsatsen: ska kvinnor nöja sig med att se dammtussar eller ska kvinnor kunna ta på sig ansvarsfulla arbetsuppgifter utanför hemmet?  Vad jag tycker är självklart, men vad tycker de som håller med Dahlström?

Huruvida Axén Olin är matematiskt begåvad eller inte har jag ingen aning om. Finansborgarråd/finanskommunalråd blir man inte för att man kan räkna och har koll på ekonomi, det blir man för att man leder det största partiet i majoritet. 
Intressant
?  Andra bloggar om  städning,   

Större barngrupper i förskolan - högern sticker huvudet i sanden

Det är intressant med politiken, framför allt sticka huvudet i sanden-politiken. Igår hade ABC ett reportage om att barngrupperna i Uppsalas förskola blir större eftersom det saknas 40 mnkr. Cecilia Forss, kommunalråd och ansvarig ordförande, säger till ABC att hon inte blivit informerad om dom här konsekvenserna.

Antingen har Cecilia Forss ett dåligt minne eller också har hon stuckit huvudet i sanden allt för länge. För det kan väl inte vara så att hon helt enkelt stänger öronen och bara tar till sig information om den kommer från en godkänd person eller media?

När vi tog beslut om budget för 2007 i november förra året ställde jag upprepade gånger frågan hur högeralliansen skulle klara förskolan från nedskärningar när det inte fanns pengar att täcka kostnadsökningarna med och fick varje gång svaret från Cecilia Forss att hon inte hade något ansvar för kostnadsökningarna, det hade den gamla majoriteten.

Så här sa jag bl.a. i mitt första anförande: "Skolan får visserligen ökat anslag men inte förskolan. Ändå vet vi nu att det inte finns pengar för att starta den planerade flyktingförskolan, vi vet att modersmålsenheten är hotad, att personal måste sägas upp för att budgeten ska hålla och att barngrupperna kommer att bli större. Målen är fina i den borgerliga budgeten men det är orealistiska mål när den bistra ekonomiska verkligheten är att förskolan måste spara."

I UNT, samma dag som budgetdebatten, inledde jag en debattartikel med orden: "Uppsalas barnomsorg riskerar att helt utarmas. På grund av stora kostnadsökningar saknas över 40 miljoner för att säkerställa att den kvalitet som är idag ska kunna bibehållas. Skälet till kostnadsökningarna är huvudsakligen ny hyressättning."  Jag avslutade artikeln med "Vänsterpartiet är berett att se över budgeten och hitta medel för att rädda förskolans verksamhet. Alla partier måste inse allvaret i förskolans situation och göra detsamma. Vi måste tillsammans hitta lösningar för att öka förskolans budget. En debatt i fullmäktige som handlar om vems fel det är att förskolans kostnader ökat gagnar inte förskolan. Istället för att slåss om vem som gjort fel och vad som borde ha gjorts måste vi tillsammans hitta en lösning. Det är vi skyldiga Uppsalas barn."

Cecilia Forss har alltså informerats om summan 40 mnkr men hon valde att göra just det som jag vädjade om att vi inte skulle göra. Hon diskuterade bara ansvarsfrågan, utan att ens göra det med rätt fakta. Detta gjorde hon alltså i november. Nu två månader senare säger hon att hon ingenting visste.
Intressant
?  Andra bloggar om  förskolan,   

Kvinnor och makt

Gudrun Schyman skriver i dagens Expressen med anledning av Kristina Axén Olin. Hon tar egentligen inte upp Axén Olin utan tar tillfället i akt att ta upp demokrati, patriarkatet och rollfördelningen mellan könen: "Därför är det bra att fler och fler vittnar om att den rollfördelning mellan könen som vi fortfarande har i vårt samhälle snart sagt gör det omöjligt för många kvinnor att ta poster med makt. "

I Dagens Nyheter säger vänsterpartiets förra borgarråd Margareta Olofsson att beslut om att ta den här sortens uppdrag borde vara familjebeslut. Den illasinnade kan tolka det som att det är upp till familjen att avgöra om en kvinna ska göra karriär men jag tolkar det som att hela familjen borde vara med och bidra till att göra det möjligt för en mamma att ta ett karriärsjobb. Jag jobbade för Margareta i åtta år och Margareta vet att det inte varit möjligt för mig att ta jobbet och än mindre jobba så hårt om inte min man tagit på sig ett stort ansvar för hem och familj. Gjort matsäck, ordnat med gymnastikpåsen och tagit huvudansvaret för tvätt och städ. I perioden när vi båda hade krävande arbeten med mycket övertid och kvällsarbeten delade vi upp veckodagarna och ansvaret för familjen mellan oss. Det gick också men det hade aldrig gått om jag utöver långa arbetsdagar dessutom skulle haft en traditionell arbetsfördelning hemma. 

Vi kvinnor måste försöka komma bort från duktig flicka-syndromet. Det vore kanske en uppgift för skolan. Männen måste lära sig att ta ansvar och göra sin del av hemarbetet istället för att tacksamt luta sig tillbaka och låta sin duktiga flicka ta allt ansvar.

Uppdatering: en mycket läsvärd analys i Aftonbladet. Det är inte bara jag som reagerat på den klassiska duktiga flickan.

 Andra bloggar om  Axén Olin,   

Högerextrem grupp i EU

EU-parlamentariken Jens Holm har i sin blogg uppmärksammat att högerextremisterna nu är  tillräckligt många för att kunna bilda en partigrupp i EU-parlamentet. Genom gruppen kommer de att kunna få extra stöd. Jens har publicerat vänsterpartiets pressmeddelande här och här kan man läsa Dagens Nyheters artikel. Hittills är det den enda media som jag sett som har tagit upp detta.

Själv kände jag rysningar över att ett rumänskt antisemitiskt parti "som hyser starka negativa åsikter om den romska och ungerska befolkningen i Rumänien" har hela fem EU-parlamentsposter och att just dessa fem personer gör det möjligt för de högerextrema att bilda en partigrupp.

Andra bloggar om  Jens Holm,   

Vem ska trösta Axén Olin?

Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin går idag ut i DN med sina sorger och bekymmer. Hon har druckit för mycket, varit nära att gå in i väggen och hon sköter allt hemarbete. Jag har aldrig varit i Kristina Axén Olins situation och kan inte jämföra men ändå kan jag inte låta bli att reflektera.

När min pappa gick bort, eller snarare när min pappa råkade ut för trafikolyckan som ledde till hans död, var det svårt  att koncentrera sig. Han låg döende i åtta månader och under hela den här tiden kände jag att jag inte kunde ge allt hemma, på jobbet och i politiken. Jag försökte men min simultankapacitet var begränsad, mitt närminne kort och min koncentrations- och initiativförmåga inte på topp. Mina partikamrater förstod, mina arbetskamrater förstod och min familj och mina vänner förstod. De avlastade, de gav mig stöd och de drog ned på sina krav.

Har inte Axén Olin fått något stöd? Hon säger själv i intervjun att "Vi har en väldigt traditionell arbetsfördelning hemma. Barnen förväntar sig att det är jag som gör saker."  Hon ska genomgå sorgearbete, leda ett parti, bygga upp en kommunledning och samtidigt sköta hemmet. Inte konstigt att hon måste ta till både alkohol och tabletter för att kunna slappna av.

I artikeln säger hon att hon inte är alkoholist, inte knäpp, inte drogberoende och inte rökare. För att direkt mötas av påståendet att hon smygröker. Erkänner att hon smygröker men lägger till "men det är mest för mig själv jag smyger". Så om inte journalisten råkat känna till att hon rökte hade hon låtsas som om hon var icke-rökare. Det öppnar ju fältet fritt för spekulationer om några av de andra påståendena också är falska. Dessa spekulationer har redan börjat i bloggsfären.

När jag läser artikeln dyker frasen "Vem ska trösta knyttet" upp i mitt huvud, fast omgjord till "vem ska trösta Axén Olin?" Duktiga flickor som ska klara allt får sällan någon tröst. Det är bara att hoppas att Axén Olin tar till sig lite av diskussionen och forskningen om maktstrukturer och lär sig att vara en jämställd människa och inte en duktig flicka. Låter maken fixa sina egna skjortor, ta hand om barnens gympapåsar och matsäckar någon gång och göra hälften av hushållsarbetet.

Fördelningen av hemarbetet var inget som Axén Olin själv ville ta upp. Den vakna journalisten reagerade direkt när Axén Olin berättade att hon lämnat in 20 skjortor på tvätt och hämtat dem. Det kan kanske behövas lite tröst även för att DN-journalisten inte lät sig ledas utan ställde de där jobbiga följdfrågorna som avslöjar det som man själv inte tänkt berätta.

Intressant?  Andra bloggar om  Axén Olin,   

Lugnare i opposition

Det är något konstigt med helgerna. Jag har sällan något inbokat numera. Vet inte om det beror på att det fortfarande är lite efter jul-stiltje eller om jag gått in i ett nytt liv. Det är ju helt klart lugnare att vara i opposition än i majoritet, åtminstone när det gäller åtaganden och möten. Jag styr mer själv och sätter delvis min egen dagordning. Det innebär att jag kan ta en sovmorgon eller gå hem tidigare någon dag utan att missa ett möte eller ett viktigt telefonsamtal.

Eftersom jag bara är kommunalråd på 70% så passar det ju bra om det blir lite lugnare. När jag var kommunalråd i majoritet var det en heltid att göra alla måsten och så fick jag lägga tid därutöver på vänsterpartiets politik. Nu kanske 70% räcker  till måstena och så har jag tid över för politiken utan att behöva arbeta sena kvällar och helger hela tiden.

Helt lugnt är det nu inte. Såväl sista söndagen i januari som första i februari är redan inbokad för politik. Kanske är det bara efter jul-stiltje i alla fall.

Feministiskt forum

Feministiskt forum

Här kommer ett tips om
Feministiskt Forum den 3-4 februari på ABF-huset i Stockholm (Sveavägen 41).  Forumet öppnar kl 10:00 på lördagen och avslutas 16:00. Hela lördagen kommer att fyllas av seminarier.
På lördagkvällen är det Feministimingel på persiska Hatam (www.hatam.se) på Kammarkargatan 9 (nära ABF-huset). Under söndagen anordnas feministiskt självförsvar, seminarium om hoten mot aborträtten och en stor debatt om feministiska framtidsfrågor.
Lyssna på: Susanna Alakoski (författare), Amineh Kakabaveh, Moa Matthis, Gunilla Thorgren, Marianne  Berg (V), Josefin Brink (V), Dick Urban Vestbro, Eva-Britt Svensson (EU-parlamentariker), Marianne Eriksson, Sofia Karlsson (FI), Linnea Björnstam Tengmark (S) m.fl.

Utöver seminarierna kommer det att finnas bokbord från bl.a. RFSL Ungdom, Föreningen Varken hora eller kuvad, Teater Lacrimosa, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Vänsterpartiet, Rebella, Foff (Forum för Feministiska Föräldrar), Flamman, Red Planet, Nixon, Socialistisk debatt

Äntligen lite kvinnor

Uppdragsdialogerna fortsatte igår med barn- och ungdomsnämnden. Det var skönt att få en uppdragsdialog med en majoritet kvinnor. Den enda manliga politikern var socialdemokraten. Även om högeralliansen har mer kvinnliga ordföranden och ledamöter i de nämnder som handhar områden som traditionellt brukar betraktas som kvinnliga så var det skönt att få ett avbrott i gubbdialogen.

Noteras kan att ansvarigt kommunalråd faktiskt yttrade sig, inte bara en gång utan två gånger. Första gången hänvisade hon till medias rapportering om läget i skolbarnsomsorgen och sa "lite funderingen kring det skulle jag vilja ha". Sedan blev hon ombedd att avrunda och avsluta dialogen, vilket hon gjorde.

Jag hoppas verkligen att hon börjar  ta mer plats och jag hoppas innerligt att hon tar mer plats internt inom majoriteten än vad hon gör utåt. Hon är det enda kommunalrådet för majoriteten som inte är runt sextio och hon verkar vara den enda som står emot ett totalt införande av kd:s männniskosyn och familjepolitik. Folkpartister tillhör inte mina favoriter men det är onekligen så att bland de borgerliga är det folkpartister som står upp för jämställdhet. I många fall även mer än vad socialdemokraterna gör. 

När folkpartiet i Uppsala valt enbart män som ordförande och följt en traditionell uppdelning vid fördelning av uppdragen visar det att majoriteten av folkpartisterna i Uppsala tyvärr inte står upp för jämställdhet och att deras gruppledare inte lyckats få dem att göra det. Min förhoppning är att hon åtminstone ska lyckas hålla emot inom högeralliansen.

Anna, Karolina, Eva, Agneta m.fl. stå på er annars gör någon annan det!
 Andra bloggar om
Uppsala, , 

1,5 miljoner mer i arvoden till högerpolitiker

Efter första kommunstyrelsen för året kan man konstatera att stämningen så här långt är ganska god. Vi kan fortfarande resonera oss fram till ställningstagande och ta till oss andra partiers förslag, åtminstone i viss utsträckning. Det var väntat att högeralliansen skulle stå fast vid att de höga arvodena till de egna vice ordförandena skulle införas. Merkostnaden för arvodena kommer att bli upp emot 1,7 mnkr men en viss del kan hämtas in genom besparingar på andra arvoden så runt 1,5 mnkr är kanske en rimligare merkostnad.

Från vänsterpartiets sida (med stöd av miljöpartiet) föreslog vi att arvodena för viceordförandena skulle tas inom ramen för ordförandearvodena. När vi i våras diskuterade att införa en andre vice ordförande var det som ett alternativ till att höja ordförandes arvode. Istället för att arvodera ordföranden efter arbetsbörda ville vi minska arbetsbördan. Många ordförande fick höjda arvoden med motiven hög arbetsbörda. Nu får de dessutom en extra vice ordförande som avlastning. Mer pengar för mindre jobb alltså.

Det känns inte alls bra att högeralliansen inrättar nya befattningar med höga arvoden till sina egna politiker. Ännu värre att en av dessa politiker dessutom själv sitter med och fattar beslutet.

Efter kommunstyrelsen är det alltid presskonferens. Idag frågade en av journalisterna kommunalrådet Hilding vilket tidning hon kom från. Det är inte bara på våra interna möten som hon inte tar plats som ansvarigt kommunalråd. Tydligen är hon lika anonym för journalisterna.Andra bloggar om
Uppsala, , 

Gubbar vid makten

I maj tar fullmäktige budgeten , eller inriktning, verksamhet, ekonomi (IVE) som det heter i Uppsala,  för nästa år. För att få lite mer information om nämndernas planering och arbete träffar kommunstyrelsens arbetsutskott nämndernas arbetsutskott. Igår var det träff med tre nämnder. På desa tre träffar fick vi träffa gubbar, gubbar och åter gubbar. Med det menar jag att alla var gubbar i betydelsen MÄN. Enda undantaget var vänsterpartisten i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. En hel rad med gubbar och så Sonia från vänsterpartiet. Även på tjänstemannasidan fanns kvinnor men bland politikerna var mansdominansen total. Det märks att det är en ny majoritet som bara valt män som ordföranden och vice ordföranden. Eftersom socialdemokraterna den här mandatperioden lagt beslag på alla oppositionens vice ordförandeposter bryts inte mansdominansen av oppositionen heller. Vänsterpartiets och miljöpartiets kandidater blev ju bortröstade av socialdemokraterna.

Överförmyndarnämnden och nämnden för serveringstillstånd och lotterier är huvudsakligen myndighetsnämnder, vilket gör att de inte är så politiska. Det kan förklara majoritetens ointresse av att ställa frågor till nämndens politiker (gubbarna alltså, nämnderna företräddes enbart av sina manliga presidier). Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden däremot är en mer politisk nämnd som har möjlighet att påverka sin verksamhet. Även här ställde majoritetens kommunstyrelseledamöter väldigt få frågor och gjorde få påpekanden. Det kommunalråd som har ansvar för skolfrågorna ställde inte en enda fråga och gjorde inte ett enda påpekande.

Det är lite konstigt. I debatter och anföranden har vi inte hört henne prata om annat än skola. När hon på arbetsutskottet i måndags påpekade att hon är ansvarigt kommunalråd för kulturen var det nog första gången som jag i ett politiskt sammanhang hörde henne säga något annat än skola, betyg, ordning och reda, prov.

I kaffepausen var vi några stycken som tänkte slå vad om hon skulle yttra sig men det blev ingen vadslagning eftersom ingen vågade satsa på att hon skulle säga något.

Märkligt är också att nämndens borgerliga företrädare talade om att de tagit bort skolplanen och kommunens planer och policier som styrdokument för skolan. Detta helt i strid mot fullmäktiges beslut om att skolplan, jämställdhets- och integrationspolicy m.m. ska gälla för skolan. Ingen av majoritetsföreträdarna reagerade på detta. Istället fick vi i oppositionen tala om att fullmäktiges beslut gäller tills fullmäktige säger något annat. Det är mycket märkligt med ett skolkommunalråd som sitter helt tyst när en nämnd säger att de struntar totalt i de beslut som hon fattat.

En eloge till Gunnar Hedberg som ändå påpekade för nämnden att den har att rätta sig efter fullmäktiges budget och uppdrag. Nya pengar ges icke.

En annan märklig sak var nämndens beteende. I början av mötet berättade de om den nya uppdragsplanen och vad den innehöll. Arbetsutskottet har tagit ett förslag dagen innan men nämnden hade ännu inte fattat beslut. När jag ställde frågor om uppdragsplanen och utgick från vad högeralliansen i våras sa att de ville ändra på blev planen helt plötsligt hemlig och gick inte att uttala sig om. Kanske vågar de inte stå för den politik de gick till valet på nu när de måste ta ansvar den.


Skolplanen och andra kommunalt beslutade dokument kommer nog att läggas in i uppdragsplanen igen. En anmärkning från revisorerna eller ett överklagande till länsrätten är aldrig roligt att få emot sig.

Intressant? Andra bloggar om Uppsala,   

Rättvis, ekologisk och mjölkfri latte

I morse gick min cykel sönder bara några kvarter hemifrån. Det har knakat och rasslat från navet ett tag och varje dag har jag sagt till mig själv att lämna in den på service. I morse låste cykeln sig så nu har jag inte så mycket val.

Fördelen med att gå var att jag kunde passa på att gå förbi barista för att se om det var morgonöppet. Det var det. Så strax före nio gled jag in i Stadshuset med en stor vaniljsojalatte i handen. Hittills har jag identifierat tre kaffeställen i Uppsala där det går att få en latte utan mjölk, förutom hemma hos mig och på Grands kafé (där det egentligen handlar om svenskt bryggkaffe med "mjölk"). På barista får man en latte med rättvisemärkt kaffe och ekologisk soja, t.o.m. vaniljsirapen är numera rättvisemärkt. Hurra för det. Ett stenkast från Stadshuset ligger Symphony Coffee shop , här satsar man ekologiskt och latten går att få på soja och i många olika smaker, men då är smaktillsatsen varken ekologisk eller rättvisemärkt. Även på Waynes Coffee kan man få sin latte med soja. Det kostar några kronor extra och någon satsning på ekologiskt eller rättvisemärkt finns inte. En latte på Waynes är därför nödlösningen.

I somras försökte jag hitta en mjölkfri latte i Örebro men misslyckades. Kanske finns det varken veganer eller laktosallergiker i Örebro eller också var det bara jag som inte hittade. Det kan också vara kaffekulturen som är lite annorlunda i Örebro. I hela centrum har jag bara hittat ett enda modernare kaffeställe och de hade inte något alternativ till mjöjlklatte, inte ens Waynes finns i Örebro.  Sushi har jag lyckats hitta i Örebro men det var inte lätt. Örebro går sina egna vägar.

Tips på fler ställen i Uppsala som har mjölkfri latte mottages tacksamt liksom tips på något ställe i Örebro. Waynes i Borås har jag hittat med finns det något ställe som tänker ekologiskt/rättvisemärkt och har mjölkfri latte i Borås så tas ett sådant tips också tacksamt emot.

Uppdatering: en genomläsning av bloggen visar allt för många felstavningar, grammatiska fel och andra felskrivningar så jag var bara tvungen att hyfsa språket lite.

Andra bloggar om
, ,   

Prostituerade kvinnor tvingas löpa gatlopp

I Sverige har vi kriminaliserat sexköp och förmedling av sex medan själva "försäljningen" av sex är tillåten. Den prostituerade varken kriminaliseras eller skuldbeläggs, i alla fall inte enligt lag. I Kina har man tydligen en annan syn på prostitution. SvD har i en artikel belyst kampen mot prostitution i en av Kinas större städer. Prostituerade kvinnor skickas till arbetsläger i upp till två år utan rättegång och kan få fängelse upp till fem år om hon har en allvarlig könssjukdom. I november förra året visades de upp på gatan medan polisen läste upp deras namn och hemorter.

Utan sexköpare skulle det inte finnas någon prostitution. De prostituerade som har en könssjukdom har fått den av någon av sina kunder. Den svenska sexköpslagen har en del baksidor (framför allt att prostitutionen är mer dold idag) men den visar i alla fall att skulden ligger hos den som köper sex och inte på den som säljer sig. När den intervjuade kvinnan säger att "Det är när man inte har någon utväg längre man gör det här" och sedan börjar gråta visar det ju att även kvinnor i Kina säljer sig som en sista utväg.
 
Om det är några som skulle "löpa gatlopp" och få sina namn upplästa av polisen så är det sexköparna. Det är ingen metod som jag förespråkar men det verkar som om Kina borde fundera på hur man kommer åt sexköparna istället för de prostituerade.

Intressant? Andra bloggar om , ,   

Ovanligt politiskt samarbete?

För en tid sedan började ryktet gå om att vänsterpartiet och miljöpartiet har gjort upp om att dela på ersättarplatsen i kommunstyrelsen så att miljöpartiet har den de två första åren och vänsterpartiet de sista två åren. Rykten uppkom efter att en v- eller mp-politiker berättat för en flitigare borgerlig bloggare.

Huruvida ryktet är sant har det därefter spekulerats om. Nu är det dags att avslöja: ja, det är sant. Istället för att hålla på med förhandlingar, och riskera bråk och osämja, eller låta lotten avgöra valde vi att dela på platsen. På detta sätt blir ingen missgynnad och ingen tjänar mer än den andre. En  fördel är ju också att vi visar att vi kan samarbeta. Ensamsegling och ensam är stark-mentaliteten får socialdemokraterna stå för själv. I vänsterpartiet och miljöpartiet tror vi på samarbete.

Vänsterpartiet och miljöpartiet är två olika partier med olika politiska program. Vi samarbetar praktiskt och politiskt när våra åsikter sammanfaller. Det är jag övertygad om är det som mest gagnar vår politik och Uppsalaborna.

Intressant? Andra bloggar om , ,   och

Flytta på mobbare och arbetslösa

Nu ska arbetslösa tvingas flytta för att få ett jobb, annars dras a-kassan in. "Enligt en undersökning känner knappt någon i regeringen någon som är arbetslös. De har ingen aning om hur arbetslösa tvingas leva och hur de kämpar för att få ett jobb. Förslaget visar klart vilken dålig kontakt de har med verkligheten." säger Byggnads ordförande till Aftonbladet.

Det är intressant med de här nya reglerna,speciellt om man sätter dem i relation till att få i regeringen känner någon arbetslös. Nu vet jag ju inte exakt hur reglerna kommer att utformas men många arbetslösa kan ju tänkas ha familj och en respektive som har arbete på den ort där man är bosatt. Kommer det att vara ett skäl för att inte behöva söka arbete i hela landet? Är det inte bara mobbare som ska tvingas byta skola, utan även barn till arbetslösa ska  tvingas byta skola, från en trygg och invand till en ny och osäker?

Hur undantagsreglerna exakt kommer att utformas hänger kanske på hur regeringen ser på de arbetslösa och orsaken till arbetslösheten. När Fredrik Reinfeldt fick ett nytt jobb som statsminister ordnade moderaterna snabbt ett nytt jobb som landstingsråd till hans hustru. Nu när båda har sitt arbete i Stockholms innerstad och inte är tvungna att vara bosatta i en viss kommun kan statsministerparet flytta från Täby till den officiella statsministervåningen. Om moderaterna tror att alla familjer har samma möjligheter att skaffa jobb till medflyttande så bådar det inte gott för utformningen av nya A-kasseregler.


En annan fundering är om de verkligen kommer att nöja sig med att arbete ska sökas i hela landet. Varför inte utvidga till hela EU?

Intressant? Andra bloggar om , ,   och

Julen snart slut

Julen snart slutDenna annorlunda juldekoration såg jag på en restaurang strax före jul. Eftersom den julbild som jag prydde min julhälsning med har försvunnit så får den här avsluta julen.

Försökte mms:a den till vänner och bekanta på julafton men lyckades bara få iväg den till en. A&J (jag vet att du kollar bloggen regelbundet J), G, E&U, L, S&G, K m.fl. jag tänkte på er med denna jul-Ché men nätet ville annorlunda . . .

God fortsättning♥

Mona Sahlin, inte något framtidslöfte direkt

Nu spekuleras det i att Mona Sahlin är den enda kvarvarande realistiska partiledarkandidaten för socialdemokraterna. "Jobbet är (så gott som) ditt, Mona", skriver Aftonbladet. Jag tror inte alls på Mona Sahlin. Hon borde varit historia för länge sedan, en kvinna för framtiden känns hon definitivt inte som. Samtidigt inser man ju socialdemokraternas problem. Nuder är ju knappast ett bättre alternativ. Thomas Östros är trevlig och kompetent men inte någon karismatisk ledare. Karisma är för övrigt något som saknas hos samtliga de personer som fortfarande nämns som kandidater till partiledarposten.

Tyvärr räcker det inte att vara en kompetent politiker och en bra ledare för att leda ett parti. En bra utstrålning och förmåga att ta debatter och pressen är nästan viktigare. Se på centerpartiets lyft med Maud Olofsson eller för den delen vänsterpartiet med Gudrun Schyman. Någon sådan partiledare verkar inte socialdemokraterna kunna vaska fram.

Nu hjälper det ju inte med en karismatisk ledare om politiken inte håller. Annars skulle centerns lyft varit större och Fi skulle vara ett parti att räkna med. Socialdemokraternas politik kommer inte att bli bättre även om partiet lyckas hitta en kvinnlig motsvarighet till Olof Palme.

Jag skulle gärna se en icke röstdragande partiledare för socialdemokraterna och som med sitt agerande får väljarna att gå till vänster. Med Mona Sahlin som låter vänster i sin retorik men är högersosse kan det lika gärna slå åt andra hållet.

En bloggare som kommenterat Mona Sahlin är Uppsalasossen Enn Kokk. Hans blogginlägg om Mona har citerats av många.

Intressant? Andra bloggar om , , ,  och

Attendo Care igen

Igår hade äldrenämnden sitt första sammanträde för året och det första högeralliansen gjorde var att ge Attendo Care nytt kontrakt på Rondellen och hemtjänstområdet Heidenstam, dvs. de kontrakt som tidigare s-,v-,mp-majoritet beslutat att inte förnya.

Jag har kommenterat detta så många gånger att  jag inte orkar upprepa mig. Ingenting har ju förändrats. Allt snack om att det inte är vårdgivaren utan vården som är viktigast har visat sig vara just snack. När det väl kommer till kritan är det inte vården som är det viktigaste utan att vårdgivaren är privat.

Miljöpartiets
Johan Lundqvist, som var tjänstgörande ersättare på sammanträdet, har idag anmält nämndens beslut angående Rondellen till revisorerna eftersom han menar att det strider mot lagen om offentlig upphandling. Mer info finns på Radio Upplands hemsida. Johan var den miljöpartist som under förra mandatperioden gick ihop med de borgerliga partierna om att all äldreomsorg skulle konkurrensutsättas. Positivt att Johans ideologiskt positiva syn på konkurrensutsättning ändå inte är lika blind som de högerpartiernas.

Själv funderade jag på om man kunde ogiltigförklara beslutet för att det inte var tillräckligt berett. Johans anmälan är nog bättre. Ibland är det bra att vara gift med en jurist som kan kommunaljuridiken på sina fem fingrar.
 Andra bloggar om , , ,

Nyår i kattens tecken

Nyårsafton är lite speciellt. Stora förväntningar, inte bara på själva nyårsfirandet utan också på det nya året. När kvällspressen smäller upp att Kikki Danielsson skulle vara ensam i nyår (trots att det är självvalt) skickar det ju en tydlig signal om att ensam på nyårsafton inte är rätt. Tidningarna fylls av avancerade recept och förslag på glittriga och dyra nyårskläder.

Det nya året ska firas med överdåd, då blir kanske det nya året också speciellt, annorlunda, bättre . . . och gud nåde den som väljer att vara ensam på nyårsafton. Ännu värre för den som inte valt utan som inte haft några andra alternativ. Om Aftonbladet valt att skriva sin artikel om Kikki med ett positivt anslag hade det varit en mycket bättre signal till alla dem som av olika skäl inte vill eller kan fira nyåret tillsammans med andra.

Själv tillhör jag dem som vill göra något särskilt på nyårsafton. Det behöver inte vara avancerat och glittrigt. Det räcker med ett par goda vänner och lite godare mat än vanligt. I år var vi hemma hos goda vänner och fick också lära känna lite nya människor, alltid trevligt. Det var god mat och bara lite glitter (mina paljettbroderier på axlarna stod nog för hälften). NyårskatterDet annorlunda med denna nyårsmiddag var familjens sju veckor gamla kattungar. Sex små gulliga knyten som pockade på uppmärksamhet. Det gick inte att låta bli att leka med ungarna ibland istället för att vara social.

På bilden syns fyra av de sex ungarna. Några av dem har fortfarande inga nya familjer så den som vill ha en kattunge kan höra av sig.
Intressant? Andra bloggar om , , ,