Klassamhället lever

Ett långt blogginlägg där jag bl.a. kommenterat den här artikeln, Arbetarbarn värderas lägre än akademikerbarn vid skada,  har försvunnit. Med tanke på den dåliga arbetsställningen som jag har orkar inte nacke och axlar med ytterligare tid framför datorn. Så detta nya inlägg blir inte mer än detta. Artikeln talar för sig själv och behöver inte mina kommentarer för att vara läsvärd.

Stick (mig inte), dumma bi

Jag har fått mitt första bistick. Efter att ha fått ett par getingstick i mitt liv utan att tycka att det var speciellt jobbigt har jag nu upptäckt att jag reagerar betydligt mer på bistick. Medan jag sitter framför datorn och söker efter bistick på google för att hitta lindring och reaktion känner jag mig yr och huvudvärken tilltar. Just huvudvärk tycks inte tillhöra de allergiska reaktionerna så det är väl inte otroligt att jag har vätskebrist snarare än en allergisk reaktion. Säker kan man ju förstås aldrig vara.

Nu förstår jag i alla fall dem som springer eller blir rädda så fort ett bi eller en geting surrar i närheten. Eftersom jag inte varit rädd har jag inte heller viftat och därför i stort sett sluppit stick tidigare. Nu sitter jag här med en rädsla för varenda insekt som surrar förbi.

Tidigare år har jag modigt tagit bort geting- och bibon som funnits under stugtaket eller i stugans närhet. I år får de nog sitta. Jag håller mig inomhus och låter getingarna ta över utomhusmiljön. Blir det för mycket surr vid det getingbo som alltid brukar etablera sig precis vid bakdörren får bakdörren vara stängd. Eftersom jag blev stucken på tån för att jag råkade sparka till ett bi på en klöverblomma kommer jag att utrusta mig med gummistövlar så fort jag går i gräset, hur nu det ska gå till när jag förmodligen inte får ner foten i stövlar eller skor så länge tån bultar, ömmar och är svullen.

Kanske är detta ett straff för min lathet. I morse konstaterade jag att gräset behöver klippas men tog inte fram gräsklipparen. Med ett klippt gräs hade det inte funnits några klöverblommar i gräset och därmed inga bin i tåhöjd.

Nu ska jag  gå och dricka något, om det nu är vätskebrist och inte allergisk reaktion, och sedan ska jag lägga mig i sängen och läsa en gammal Agent X9 medan min man klipper gräset till fromma både för sina tår och för mina.

Har folkpartiet sålt kulturen?

Nu är folkpartiets Uppsalarepresentant i riksdagen ute och snurrar i pressen igen. I dagens DN publiceras en debattartikel av Cecilia Wikström med rubriken "Anders Borgs maktambitioner styr även kulturpolitiken". Tung folkpartikritik mot finansministerns nej till skatterabatt, skriver DN i ingressen. Skarpt fp-angrepp på alliansregeringen och finansministern står det i bildtexten.

Jag upphör aldrig att förvånas över Cecilia Wikströms förmåga att kritisera sin egen regering, den regering som hon som riksdagsledamot har röstat fram. Skarpt fp-angrepp mot alliansregeringen? Har både Wikström och DN glömt bort att folkpartiet ingår i regeringen?

Cecilia Wikström må vara hur gramse hon vill över regeringens kulturpolitik men hon får nog acceptera att folkpartiet antingen är betydligt mindre intresserat av ett blomstrande kulturliv än vad hon själv är eller också sålt sin kulturpolitik för att få vara ensamma på den skolpolitiska arenan. Förmodligen är det lite av båda delarna. Cecilia Wikström borde kritisera sitt eget parti istället för finansministern. Självklart är partiet med i diskussionerna, finansminister Borg kan inte göra något utan att ha stöd från samtliga partier i alliansregeringen. Tråkigt för Cecilia Wikström att hennes röst väger så lätt i det egna partiet.

När nu En bok för alla troligtvis förlorar sitt statliga stöd har folkpartiet lika stor del i det beslutet som moderaterna och övriga högerpartier.

I Uppsala är det herr Wikström som är ordförande i kulturnämnden och det ska bli intressant att se om Jan-Erik Wikström kan freda kulturen bättre än vad Cecilia Wikström lyckats med. Finanskommunalrådet har låtit ana att han gärna sänker anslaget till stadsteatern men än så länge är anslaget oförändrat. Kulturnämnden har fått flera nya uppdrag (som hänger kvar från v-mp-s-tiden) men inte tillräckligt med nya pengar för att fullt ut finansiera dem. Så någon typ av neddragning kommer kulturnämnden troligtvis att behöva göra 2007 för att få pengar till hyran för Stenhagens kulturcentrum och det nyrestaurerade Biologiska museet.

Intressant?

Andra bloggar om  , , ,

Snart körkort

Mitt körkort kommer allt nämare. Förra veckan klarade jag av halkkörningen och idag tog jag teoriprovet. 8.15 i Örebro så vi klev upp halv sex för att komma till Örebro i tid. Man skulle nämligen vara där en halvtimme tidigare för att fotografera sig, stod det på informationspappren. Så ungefär tjugo i åtta kom jag fram till vägverket i Örebro bara för att upptäcka att receptionen inte öppnade förrän 8.00. Lite lustigt att informationen om en halvtimme tidigare skickas även till dem som ska göra provet 8.15.

I Örebro passade vi också på att köpa en gasvarnare, som tjuter om det läcker ut gas. För några veckor sedan inträffade ett dödsfall p.g.a. läckande gas och en gasvarnare är en billig livförsäkring. Kylskåp och spis körs på gas medan elen är 12 volts solenergi. Nackdelen med gasvarnaren är att den drar ganska mycket el så är det mulet och batteriet inte laddas kan vi inte ha gasvarnaren igång. Datorn drar en hel del den också och är ett skäl till att jag inte bloggar varje dag under sommaren. Ett annat skäl är att det inte finns lika mycket att blogga om när det är sommarlov i politiken, inga fullmäktige, inga arbetsutskott och inga kommunstyrelser.

Nästa vecka öppnar bilskolan igen och då kan vi bestämma tid för uppkörning. Tills dess får jag köra på bilskola i Uppsala. Jag har inte hittat någon skola som kör miljöbilar tyvärr så det gäller att köra mycket med vår bil, som drivs med etanol.

Politiska gatuförsäljare

Igår blev jag uppringd av en journalist som undrade om vi politiker reagerat och agerat mot de många försäljarna som syns på Uppsalas gator. Tydligen så är det många Uppsalabor som är negativa till detta.

Jag har själv aldrig tänkt på att det skulle vara en politisk fråga, även om jag ibland blivit irriterad på alla dessa mobilabonnemangssäljare som hoppar på mig på stan. Samtalet fick mig att fundera på hur en fråga blir politisk. Jag har inte hört något politiker säga något om försäljarna. Så tydligen är det inte en tillräckligt stor fråga för att Uppsalaborna ska ringa till Stadshuset och klaga. Det är ju annars ett sätt att få upp något på den politiska nivån. Ett annat är att man som politiker själv reagerar eller att någon i ens närhet gör det. Ytterligare ett sätt är att medlemmarna i partiet reagerar och vill att partiets politiker ska agera för eller mot något.

På vilket sätt är gatuförsäljarna politiska? Reglerna för tillstånd till torgplats kan ändras så att de inte får tillstånd att sätta ned bord eller informationstavlor men de kan fortfarande gå omkring och tilltala förbipasserande. Huruvida det finns laglig möjlighet att förbjuda dem på kommunens gator och torg vet jag inte, även om jag tänker ta reda på det. I gallerior och liknande är det hyresvärden som bestämmer. Detsamma gäller mark som tillhör fastigheten. Precis utanför entréer och vid parkeringsplatser, t.ex. i Stenhagen, Gränby och Gottsunda centrum, krävs tillstånd från fastighetsägaren.

Huruvida det är en politisk fråga som är så viktig för Uppsalaborna att reglerna för upplåtelse av allmän plats ska ändras kommer väl att märkas i höst, om inte förr.

Andra bloggar om
,

Rädda Sveriges kulturmiljö!

Kul med en artikel där Ljusnarsberg nämns som ett föredöme: Kulturmiljö hotas av dålig kunskap. I Ljusnarsberg har man utfärdat rivningsförbud för flera gamla hus. Det är vackert i Kopparberg och det finns många vackra hus på landsbygden. Tyvärr står många av dem och förfaller. Några räddas av att tyskar eller holländare köper dem och rustar upp dem medan andra står och förfaller för att ägaren varken säljer eller underhåller huset. Förmodligen för att huset är en del av en fastighet med skog och jakträttigheter. Jakträtten är värd mer än själva huset och säljer man huset förlorar man jakträtten.Något annat skäl till att gamla fantastiska hus står och förfaller kan jag inte komma på.
 Håller hemmabygget i blåsten?

Vi åkte hem till Uppsala igår. Tur var väl det: Kraftig vind fällde massor av träd i länet, träd har blåst omkull i ttrakten av vår stuga. Där kan det blåsa hårt även när det är milda vindar i övrigt så det är bara att hoppas att inte något av de stora träden blåst ned över stugan. Jag har ingen aning om hur hållbar en stuga med plåttak byggd 1959 av gammalt virke från en gruvlav är och med delar av innertaket gjort av gamla trälådor från Oregon motorsågar. Gruvlavar är nog av rejält virke men det hade ju några år på nacken redan innan det blev sportstugematerial.

Kanske läge att ta med sig tält när vi åker tillbaka?Bloggvänstern och Elfsborg

Jag skäms lite för att jag inte kommenterat en av de bästa nyheterna på webben senaste tiden. Nämligen Magnus Ahlqvists Bloggvänstern. Bloggvänstern indexerar och länkar till vänsterbloggar på nätet. Himla praktiskt för den som vill se vilka vänsterbloggar som uppdaterats utan att behöva prenumerera på alla.

En mindre god nyhet är att Ove Grahn är död. En halvbra nyhet är att Elfsborg spelade 0-0 i Belfast. Halvbra eftersom Elfsborg var det klart bättre laget och borde gjort mål. Halvbra eftersom det är ett hyfsat utgångsläge inför hemmamatchen. I nästa omgång väntar Debreceni VFC och jag är sugen på att åka till Debrecen, om det blir Elfsborg som går vidare till nästa omgång. Laget har ju t.o.m. en Szatmari i försvaret.

Andra bloggar om ,

Oväntad utgift för Stockholms barnfamiljer

DN skriver idag om att avgiften till förskolan nu ska betalas tolv månader om året. Föräldrarna tycker att de inte fått information om detta och för en del kan det vara svårt att betala denna avgift som man inte planerat in i julibudgeten.

Den avgiftsfria månaden infördes av s, v och mp under förra mandatperioden och det borgerliga styret återinförde avgiften. Om jag inte minns fel så har det hållt på så där i Stockholm i fyraårsperioder under en längre tid.

I Uppsala har förskoleavgiften betalats tolv månader om året ända sedan maxtaxan infördes. Skälet till det är miljöpartiets motstånd mot maxtaxan. Ja, det är faktiskt sant. Miljöpartiet i Uppsala ville inte införa maxtaxa utan ville fortsätta med höga avgifter. De partier som införde maxtaxan var vänsterpartiet , socialdemokraterna och folkpartiet. Folkpartiet kunde bara tänka sig maxtaxa om avgiften betalades tolv månader om året. Vänsterpartiet och socialdemokraterna, som ville ha en avgiftsfri månad, fick helt enkelt välja mellan maxtaxa tolv månader om året eller betydligt högre avgift elva månader om året.

Fördelen med tolv månadersavgiften är förstås att den är väl känd av föräldrarna. I Stockholm där v och s inför avgiftsfri månad var fjärde år och högern inför tolvmånadsavgift var fjärde år kommer juliavgiften som en överraskning. Det tål att fundera på till nästa gång vi bildar majoritet i Uppsala om juli ska vara avgiftsfri eller inte, om det nu inte går att komma överens med borgarna om att vi ska ha elvamånadersavgift i Uppsala. Mycket bättre än tolvmånadsavgift, tycker jag. Många barnfamiljer kan nog behöva den där extra slanten för att kunna göra något på semestern.

En av föräldrarna i Stockkholm tycker att ekonomin blivit sämre sedan borgarna tog makten i Stadshuset i höstas. "Det är mindre pengar i plånboken nu. Dagisavgiften är bara en av många extra utgifter som tillkommit", säger hon till DN.

Sänkta skatter är nog bra för den som kan betala för sig men för låginkomsttagaren slår det åt andra hållet. Avgiftshöjningarna äter upp skattesänkningen och lite till. Skatten omfördelar från dem som har till dem som inte har. Det är vänsterpartiets syn på skatter och skälet till att vänsterpartiet ofta förespråkar skattehöjningar efter högerns skattesänkningar.

Andra bloggar om , ,

Jag kör, katten badar och Ohly pratar

Vår sommarstuga är inte en sommarstuga som man vill vara i så länge när det är dåligt väder. När sjön har en yttemperatur på 17 grader förmår åtminstone inte jag att hoppa i. Det blir blött i gräset och det finns ett begränsat antal saker man kan göra. Konstigt nog är det avkopplande att längre stunder ligga eller sitta ute i solen och läsa en bok medan det är strressande att sitta inne och läsa längre stunder.

P.g.a. olika åtaganden och min körkortsutbildning har vi ändå varit här under de regniga dagarna. Ett besök på närmaste badhus har fått ersätta sjöbaden. Ett besök hos släktingar med dusch eller ett nytt badhusbesök måste snart planeras in om inte sjön blir varmare.

Oavsett väder är det fascinerande med naturupplevelser. Bävern simmar förbi i skymningen precis som förra sommaren. Motorsågarna går regelbundet i skogen för att såga upp de träd som bävern fällt under vintern (och det är många det). Idag när jag cyklade hem från bussen i regn hoppade massor av små grodor över vägen och ett ståtligt rådjur stod en bit in i skogen och tittade på mig.

Katten har också gjort nya saker de senaste dagarna. Igår trillade hon i sjön. Jag missade när hon badade men fick se en ynklig och våt katt som desperat försökte slicka sig torr. Imorse försökte hon sig på en stege som står lutat mot vår bod och har under dagen gått upp och ned för stegen flera gånger, det är bra utsikt från bodtaket. Fågelholkar låter hon bli efter förra årets erfarenhet. Då kom hon på att hon kunde klättra upp i trädet och komma åt boet uppifrån. Problemet var bara att det inte var fåglar därinne utan getingar. Så fort har den katten aldrig kommit ned från ett träd och, som sagt, fågelholkar undviker hon.

Medan jag gjort min sista dag på körskolans intensivvecka, om än inte min sista körlektion, och förundrats över naturen har det varit vänsterpartiets tur i Almedalen,
Svd rapporterar från presskonferensen. Snart är det dags för Ida Gabrielssons och Lars Ohlys tal. En titt på vänsterpartiets hemsida visar ett spännande program. Någon gång måste jag ta mig till Gotland under Almedalsveckan.

Andra bloggar om ,  

Åsa - Susanna- Filippa - sommarpratare i P1!

Jag håller på att ta körkort. Så idag när Åsa Linderborg var sommarpratare satt jag framför datorn på körskolan och i bilskolebilen. Det är tur att programmet går i repris sent ikväll så att jag får lyssna på det. Jag är övertygad om att det var bra.
Sommartidningen är numera Nerikes Allehanda/Bergslagsposten istället för bara Bergslagsposten. Fördelen är att tidningen är tredubbelt så tjock och kommer på söndagar, nackdelen är att man får ta del av Nerikes Allehandas ledarskribenter. Bl.a. är det en skribent (kanske semestervikarie direkt ifrån Timbro?) som jag retar mig på alldeles speciellt. För några dagar sedan klagade han på sommarpratarna. En stor bild på Åsa  illustrerade ledarkrönikan. "Är detta bra public service?" löd rubriken. Ledarskribenten ondgjorde sig över att "startfältet" är starkt röd-grönt och skriver bl.a. att att "programmet blir politiskt när tablån fylls med personer direkt från Sveriges vänsterelit". Förutom Åsa Linderborg syftar  han på Helle Klein, Susanna Alakoski, Mona Sahlin och Gustav Fridolin. Han fortsätter i samma stil med "gamla, välbekanta eliten", "den etablerade vänsterns röst", "vänsterdebattörer" och han menar att sommarprogrammet fungerar som maktens språkrör. Att landstingsrådet, och statsministerns fru, Filippa Reinfeldt sommarpratar är däremot helt ok. Han tycker att det borde varit fler högerpolitiker med i programmet.

Jag måste ha missuppfattat något med sommarpratarna. Jag trodde att såväl Åsa Linderborg som Susanna Alakoski sommarpratar för att de gett ut uppmärksammade och kritikerrosade böcker. Oavsett skäl till att de valts ut som sommarpratare finns det sommarpratare som jag retar mig på p.g.a. deras budskap, budskap som inte överenstämmer med de budskap jag vill höra i radion. Hittills har jag dock inte kommit på tanken att blogga om dem.

Mest underligt med ledarkrönikan är att författare, som har ett förflutet i vänsterpartiet, betraktas som eliten och makten medan statsministerns fru inte gör det. Ledarskribenten ligger otäckt nära att kräva en statskontrollerad radio där de budskap som släpps fram ska vara granskade och godkända av statsmakten, dvs. regeringen. Eller också har han helt missat att det varit val och att makten och den politiska eliten är Filippa Reinfeldt, inte oppositionspolitiker som Mona Sahlin eller författare som Susanna Alakoski och Åsa Linderborg.

Tyvärr har jag inte hittat ledarkrönikan på Nätet.

Andra bloggar om ,


Bara Vara

Var en sväng till Örebro igår och fick äntligen dricka en latte. Sedan förra sommaren har Örebros Bara Vara börjat med soja. En sojalatte med macedemia nut-smaksättning fick göra sällskap med en blodapelsinsorbet från Örebro glass.

Latte och sorbet kan visserligen mätta för stunden men riktig mat måste man ju också ha. Vid tidigare sommarbesök i Örebro har vi försökt äta på Restaurang Saigon men det har alltid varit sommarstängt. I år var det öppet. Jag har aldrig ätit vietnamesisk mat förut så det var en ny upplevelse. Påminde en del om thailändsk mat men var sötare och annorlunda.

En riktigt lyckad Örebroutflykt, om man ser till smakupplevelserna.


Andra bloggar om  ,  Trängselskatt

Jag var i Nora i veckan. Nora blev känt förra året när man införde någon sorts omvänd trängselavgift. Den som kom till Nora i bil kunde uppsöka turistbyrån och få ett värdebevis som man sedan kunde handla för. Intressant tanke men efter att ha svängt runt Nora i bil tycker jag nog snarast att staden behöver riktiga trängselavgifter. Inte nog med att de flesta gator är enkelriktade eller återvändsgränder, i Nora är gatorna så trånga att taxibilar, varuleveranser etc. måste stanna mitt i gatan. Vårt snurrande i Nora hängde huvudsakligen samman med att vi inte hittade riktigt, det var enkelriktat när vi försökte använda lokalsinnet och minst tre gator var blockerade av andra tillfälligt parkerade bilar, vilket tvingade oss att snurra ett varv till i jakten på en framkomlig gata.

I Nora passade jag på att lägga beslag på en busstidstabell. Kan ju vara bra att ha om man ska åka buss dit någon gång. Jag kan antingen åka in till Lindesberg och sedan ta bussen till Nora därifrån eller också ta bussen till Lindesberg och hoppa av i Fanthyttan och vänta där en halvtimme innan det kommer en buss till Nora. En annan variant är förstås att cykla, strax över tre mil, eller runt 7 tor, skulle behövas efter några mycket inaktiva dagar.

Stoppa den fria aborten

Ett nytt parti är på väg att bildas, rapporterar DN. Partiet ska fokusera på den heliga skriften och Jesus Kristus och, förstås, att ta bort den fria aborten. Det kan naturligtvis vara bra om det bildas ett parti för de kristna fundamentalisterna, risken är att de annars vänder sig till Sverigedemokraterna för familjepolitiken. Det finns säkert de som bortser från politiken för dem som råkar vara födda i ett annat land enbart för partiets politik för dem som inte är födda.

Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala, Gustaf von Essen, har tidigare varit ordförande i organisationen Ja till livet. Det ska bli intressant att se hur han ställer sig till det nya partiet, om det bildas. Förra kristdemokratiska kommunalrådet är numera centerpartist och von Essen var tidigare aktiv i moderaterna, både i Uppsala kommun och som riksdagsledamot. Så partibyten är är varken nytt för von Essen eller för kristdemokratiska kommunalråd.

Den fria aborten är värd att försvara och ett abortfientligt parti kommer nog inte att få så många röster. Ett nytt parti som tar över den politik och de värderingar som kristdemokraterna stod för förut kan förhoppningsvis splittra de kristdemokratiska väljarna.

Intressant?

Andra bloggar om  , ,