Har folkpartiet sålt kulturen?

Nu är folkpartiets Uppsalarepresentant i riksdagen ute och snurrar i pressen igen. I dagens DN publiceras en debattartikel av Cecilia Wikström med rubriken "Anders Borgs maktambitioner styr även kulturpolitiken". Tung folkpartikritik mot finansministerns nej till skatterabatt, skriver DN i ingressen. Skarpt fp-angrepp på alliansregeringen och finansministern står det i bildtexten.

Jag upphör aldrig att förvånas över Cecilia Wikströms förmåga att kritisera sin egen regering, den regering som hon som riksdagsledamot har röstat fram. Skarpt fp-angrepp mot alliansregeringen? Har både Wikström och DN glömt bort att folkpartiet ingår i regeringen?

Cecilia Wikström må vara hur gramse hon vill över regeringens kulturpolitik men hon får nog acceptera att folkpartiet antingen är betydligt mindre intresserat av ett blomstrande kulturliv än vad hon själv är eller också sålt sin kulturpolitik för att få vara ensamma på den skolpolitiska arenan. Förmodligen är det lite av båda delarna. Cecilia Wikström borde kritisera sitt eget parti istället för finansministern. Självklart är partiet med i diskussionerna, finansminister Borg kan inte göra något utan att ha stöd från samtliga partier i alliansregeringen. Tråkigt för Cecilia Wikström att hennes röst väger så lätt i det egna partiet.

När nu En bok för alla troligtvis förlorar sitt statliga stöd har folkpartiet lika stor del i det beslutet som moderaterna och övriga högerpartier.

I Uppsala är det herr Wikström som är ordförande i kulturnämnden och det ska bli intressant att se om Jan-Erik Wikström kan freda kulturen bättre än vad Cecilia Wikström lyckats med. Finanskommunalrådet har låtit ana att han gärna sänker anslaget till stadsteatern men än så länge är anslaget oförändrat. Kulturnämnden har fått flera nya uppdrag (som hänger kvar från v-mp-s-tiden) men inte tillräckligt med nya pengar för att fullt ut finansiera dem. Så någon typ av neddragning kommer kulturnämnden troligtvis att behöva göra 2007 för att få pengar till hyran för Stenhagens kulturcentrum och det nyrestaurerade Biologiska museet.

Intressant?

Andra bloggar om  , , ,

Kommentarer
Postat av: galaxa

Cecilia Wikström anser väl att hon som person är ansvarig för beslut och gömmer sig inte bakom
partiet eller hukar under piskan. Det är inte så dumt. Många andra politiker, främst soc.dem., borde pröva det någon gång. Det vore väl en sak om hon gick emot ett vallöfte som partiet gett, men det är väl inte fallet i detta exempel. Inte heller var det väl fallet när det gällde kårobligatoriets vara eller inte vara, där hon tillsammans med Lennart Hedquist såg till att politikerna sansade sig och tillsatte en riktig utredning i stället för att ta ett beslut som bara byggde på något slags principer.
Även om jag inte alltid gillar Cecilia Wikströms åsikter, så är jag ju en vän av bråkstakar och Cecilia Wikström är allt lite bråkig. Det gillar jag.

2007-08-09 @ 10:14:41
Postat av: Ilona

Men om man nu röstar på Cecilia för hennes kulturåsikter och resultatet blir en mer kulturfientlig politik än om man skulle röstat på t.ex. vänsterpartiet har man då inte blivit lite lurad som väljare?
Jag håller med dig om att politiker inte ska gömma sig bakom partiet men, som sagt, ibland måste man som politiker fundera på om man själv driver "fel" politik eller om man är politiker för fel parti.

2007-08-09 @ 11:05:54
Postat av: Galaxa

Jovissst har man blivit lurad. Men det kanske Cecilia har också i och för sig.
Hon har möjligen hamnat i fel parti. Och är nog inte ensam om det. Tänk vad mycket nytta hon och t.ex. Tove Lifvendahl skulle kunna göra inom vänstern. Asså... allvarligt.

2007-08-10 @ 17:39:03

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback