Inga fler dåliga affärer

Alla Uppsalabor har märkt att elen blivit dyrare sedan kommunen (socialdemokrater, moderater m.fl. borgerliga partier) sålde Uppsala Energi till Vattenfall. Nu rapporterar DN att elen blivit dyrare i alla kommuner som sålt sina elbolag,

Nu ska den moderatledda kommunledningen sälja Gamla Uppsalabuss eftersom man tycker att kommunen inte ska driva ett åkeri. Borgarna borde dra lite lärdom av Uppsala Energi och moderatregeringens dåliga Teliaaffärer och ställa in försäljningen.

Ett litet tips till Gunnar Hedberg (m), läs Öhrlings Pricewaterhouse Cooppers granskning av elbolagen över sommaren och stoppa försäljningen av Gamla Uppsalabuss. Ett litet tips till socialdemokraternas Lena Hartwig, vänta med att läsa granskningen till i sommaren. Det vore ju synd att förstöra semestern med dåligt samvete och ånger.

Andra bloggar om , ,  ,  

Midsommar

idag är det midsommar och om även om jag just denna midsommar inte har några särskilda planer tänker jag inte blogga.


Trevlig midsommar!


Förundersökning mot Bildts blogg

Jan-Inge Flücht har polisanmält Carl Bildts blogg p.g.a. de rasistiska kommentarer som Bildt har låtit stå kvar. Mer om detta finns att läsa på Jinges blogg. Jag har skrivit om Jinges polisanmälan tidigare här. Nu har åklagaren beslutat sig för att inledda en förundersökning mot bloggen.

När Jinge polisanmälde Carl Bildt för bloggen gick jag in och läste kommentarerna där, ofattbart att han inte raderat de hatiska kommentarerna med uppmaning till folkmord.

Svensk lärare eller svensklärare på privatskola?

En hel del privatskolor har fått skolverkets tillstånd att starta i Uppsala. Nu letar de lokaler och tyvärr verkar det som om moderaterna är beredda att dra ned på de kommunala skolorna för att kunna bereda plats för de privata.

En av de privatskolor som söker lokal för att kunna starta i Uppsala är Raoul Wallenberg Skolan. Smaka på det namnet, särskrivet och anglofierat. En skola som bara har undervisning i år 6-9. En skola med ett namn som skrivs på svenska med engelsk grammatik är inte särskilt förtroendeingivande för mig. Jag skulle aldrig låta mina barn gå i en skola där redan namnet säger att deras undervisning i svenska suger (för att använda ett direktöversatt engelskt uttryck).

Kanske ska man ringa skolan och fråga om de har en svensklärare eller en svensk lärare i undervisningen i svenska. En svensk lärare på Raoul Wallenberg Skolan eller en svensklärare på Raoul Wallenberg-skolan, små grammatiska skillnader men stor betydelseskillnad.

Andra bloggar om 
, ,

Var kommer du ifrån, egentligen?

Hur ser svenskar på invandrare? Min pappa konstaterade, efter att han blivit arbetslös, någon gång i 90-talets början att tiderna förändrats. Visserligen var han fortfarande invandrare men synen på invandraren hade förändrats. När han sökte jobb på 60- och 70-talet var det inget problem att han bröt på ungerska. Han fick jobbet ändå för att han var den som passade bäst. När han på 90-talet sålde sitt företag och sökte jobb var det ett problem att han bröt (trots att brytningen då var mycket mindre än när han var ny i Sverige) och han märkte att det var brytningen och inte meriterna som låg honom i fatet.

Det som ändå var detsamma var att han alltid var invandrare. Min pappa konstaterade att det var lustigt att han i sitt eget hemland Sverige alltid fick frågan var han kom ifrån men att han aldrig fick den frågan när han var utomlands.

Jag har också fått frågan var jag kommer ifrån. Eftersom jag bor i Uppsala brukar jag svara Borås och får då alltid frågan om var jag egentligen kommer. Svaret på den frågan blir att jag är född i Kopparberg, ett litet gruvsamhälle i Västmanland. Detta svar brukar skapa en viss förvirring hos den som frågar. När jag är på mitt snälla humör kan jag fråga om det är varifrån mitt namn kommer som den frågande vill veta, när jag är lite mindre snäll om det kanske är min pappas födelseort som efterfrågas. Hur många Svensson brukar få redogöra för sina föräldrars födelseort?

Svenskar med annorlunda namn och mörkare utseende får ofta frågan om varifrån de kommer och snällt svarar de med ett land som de själva eller deras föräldrar är födda i. På min förra arbetsplats ställde jag frågan till en ung man som anställts på en annan avdelning när han gick runt och presenterade sig. Han svarade snällt med ett land men det jag ville veta var varifrån han kom, dvs. var han jobbade eller pluggade innan. Skulle Svensson svara med sin födelseort?

Detta sätt att alltid fokusera på människors ursprung istället för människors förmåga och erfarenhet ligger invandrare i fatet. Brytning, namn och utseende är en nackdel när man söker jobb, bostad, allt. Istället för att se olikheter som något positivt ser vi svenskar ofta olikhet som något negativt. Jag säger vi, för även om jag själv har utländsk bakgrund så är jag svensk med svenskens fördomar.

Är man inte medveten om att man har fördomar kan man inte bryta dem. Så för att bryta människors utanförskap måste vi bryta andra människors fördomar. Vi måste lära oss att acceptera dem som bor i Sverige som svenskar och inte hela tiden, inte ens i all välmening, fokusera på var de kommer ifrån. Hur ska man kunna känna sig accepterad om man hela tiden måste redogöra för var man själv, eller ens föräldrar, är född?

Var kommer du själv ifrån, egentligen, Svensson?

Andra bloggar om 
, ,

Kyckling eller Homer Simpson - det är kul att vara gul

Det är kul att vara gul (melodi yellow submarin), sjunger Guliganerna ibland. Ännu roligare blir det att vara gul på tisdag när IF Elfsborg bjuder gulklädda på entrén till matchen mot Brommapojkarna. Expressen rapporterar om detta.


Enligt Expressens rubrik ska man klä sig som en kyckling. Såvitt jag vet klär sig inte kycklingar alls, så naken är väl Expressens förslag. Expressen tycker också att Homer Simpson hade klarat det galant. Eftersom han har vit skjorta över sin gula kropp så innebär det att han, just det, måste vara naken.

Mitt tips till alla som vill komma in gratis på Borås Arena är att strunta i Expressens råd. Satsa istället på gula kläder. Det är kul att vara gul!

Andra bloggar om , , ,


Blåögda, en betraktelse över svenskhet - del 3

Jag kan inte låta bli att fundera vidare på det där med utseende och svenskhet, tidigare inlägg här och här. T.ex. är det intressant hur tullen oftare kontrollerar personer med mörkt utseende än blonda och blåögda personer. Hörde nyligen talas om ett idrottslag där den enda mörkhyade i laget alltid blev extra kontrollerad när laget kom hem efter turné eller träningsläger utomlands, konstig slump. Min pappa, som hade både mörkbruna ögon och svart hår, körde ofta bil mellan Sverige och Ungern via Trelleborg-Travemünde. Han blev stoppad tre gånger i rad av tullen i Trelleborg för en stor undersökning, dvs. hela bilen och bagaget genomsöks i ett garage. På färjeterminalen fanns två sådana undersökningsgarage. Undrar hur många sådana undersökningar de hann med bland bilpassagerarna på en färjetur. Inte så många, konstig slump att just pappa blev uttagen så ofta. Efter att pappas blonda och blåögda fru började köra bilen av färjan blev de aldrig stoppade. Konstig slump det också.

Det är en lika konstig slump som att mörkhyade personer, mest män, mycket oftare än blåögda blekansikten blir nekade att komma in på krogen.

I Uppsala hade utanförskapsberedningen nyligen sitt andra sammanträde. Det blev klart att beredningen kommer att ägna sig åt den s.k. arbetslinjen. Arbete ska bryta utanförskapet. Det är en blåögd syn på utanförskap (ja, det är nog bara de blonda och blåögda som tror att det är så lätt). Arbete är en viktig del men utanförskap handlar också om att ofta bli stoppad i tullen, ofta bli nekad inträde på krogen, ofta få sin rätt att vara eller bli svensk ifrågasatt osv. Utanförskap handlar också om vilken typ av arbete man får eller vilken typ av boende man har möjlighet att skaffa sig. Allt, även möjligheten till arbete, hänger ihop med hur de flesta svenskar ser på invandrare. En del 4 kommer snart i detta ämne.

Rapport från utanförskapsberedningen finns på Niclas Malmbergs blogg.

Intressant?

Andra bloggar om  , ,

Politiska låsningar i bolagsöversyn?

Snart ska jag hem och titta på Elfsborg-Trelleborg men innan dess måste jag rapportera från kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vi fick en rapport från den styrgrupp som arbetar med översyn av det kommunala bolagsägandet. Styrgruppens ordförande sa vid ett par tillfällen att det inte finns några politiska låsningar. Det fick mig att fundera på om det finns politiska låsningar i de andra frågorna. Varför var det annars så viktigt att påtala att det inte fanns låsningar vid presentationen av ett par av frågeställningarna?

Andra bloggar om 
, ,  

Are you lost?

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om det här med att vara svensk med invandrarbakgrund. Där tog jag upp att jag ibland blir tagen för turist eller icke svensk  när jag ingår i grupper där personer från andra länder ingår. Nu har det hänt mig när jag varit själv. Det var många år sedan sist. Kanske beror det på att jag färgade håret lite mörkare får någon vecka sedan. Förr var det oftast personer som själva invandrat till Sverige som trodde att jag kommit från samma del av världen som de själva. Jag har fått frågan i tobaksaffären, frukt- och grönsaksståndet m.fl. ställen. I fredags togs jag nog för turist. På väg till invigningen av Uppsalas första nostalgiträdgård tog jag upp en karta för att cykla den allra bästa vägen (Uppsalas cykelvägar är ibland ett virrvarr och ska man korsa Tycho Hedén gäller det att ha koll) och fick frågan "are you lost" från en vänlig dam.image92

Jag har för länge sedan insett att mycket sitter i kläder och frisyr. Jag såg nog lite osvensk ut i fredags, med klänning, sjal och solglasögon, en typisk turist kanske. Med mörkt lockigt lite ostylat hår dessutom.

Döm själv, tänk bara till den lite beigebruna koftan som jag hade på mig tidigare på dagen!

Bilden är tagen av min gamla arbetskamrat Lena Roos när vi återsamlades i Uppsala, Lena, Rosa, Margareta, Monica och så jag.

Bakvända världen

Statens överskott rekordstort, rapporterar DN, och ändå har staten inte råd med infrastruktursatsningar. Bakvända världen. Här har jag skrivit om Citybanan. En av alla de infrastruktursatsningar som staten inte vill betala. För ett tag sedan kom också ett förslag på reviderad utbyggnadstakt för vägar och järnväg. Mycket viktiga satsningar skjuts på framtiden. Logiskt borde ju vara att göra dem nu när det finns pengar istället för att vänta tills man måste låna.Andra bloggar om , , ,  och

Rätt att utmana

image91

En helt fantastisk bild från Uppsala kommuns intranät. Först ett pressmeddelande där moderaten Gunnar Hedberg säger så här om regelverket för utmanarrätten: ?Det innebär att vi välkomnar nya initiativ och idéer, både från utomstående och egna medarbetare, som kan berika vår verksamhet och göra Uppsala till en ännu mer dynamisk kommun. Beslutet är i första hand en markering av att kommunen vill ha ett öppet förhållningssätt?.

Bara tre timmar senare läggs ett pressmeddelandet uy om att Pia Sparreskog inte får vara kvar eftersom hon som medarbetare utmanat verksamheten. Den borgerliga majoritetens tal om nya initiativ från medarbetarna och öppet förhållningssätt visade sig vara tomt prat redan efter  tre timmar.

Även om jag också tycker att det var riktigt att inte låta Pia fortsätta som verksamhetschef när hon utmanat sin egen verksamhet tycker jag att det är otroligt inkonsekvent och klantigt handlagt av majoriteten. Visserligen är förskolechefernas utmaning en protest mot den borgerliga politiken, en protest mot avkastningskrav, en protest mot besparingar och en protest mot hela utmaningssystemet. Barnomsorgen vill hålla ihop och istället för att titta på när delar av verksamheten privatiseras trodde de sig ha hittat lösningen, en utmaning på allt.

Jag är lika mycket emot privatiseringar och utmaningar om det kommer från medarbetare som om det kommer från företag. I det är jag konsekvent. Jag är glad över att utmaningen återtagits och jag hoppas att det inte blir några fler utmaningar mot barnomsorgen.   

Andra bloggar om
, , , ,  

Reapris på ungdomar - I'm Lovin' it

Arbetsgivareavgiften för ungdomar sänks men kommer det att öka antalet anställda? Eller innebär det bara att företag väljer att anställa yngre istället för äldre? Jag tror mer på det senare, förlorare på den sänkta arbetsgivaravgiften blir de strax över 25, varför anställa en 26-27-åring när man får en 24-åring billigare, och de över 50 som redan idag har svårt att få jobb.

DN rapporter att McDonald's kommer att tjäna miljoner på den sänkta arbetsgivaravgiften, utan att ett enda nytt jobb skapas. 50 miljoner har LO-tidningen räknat ut att McDonald's tjänar. Undrar om de pengarna kommer att gå till företagets vinster eller till sänkta priser. Det blir nog I'm Lovin' it för ägarna, skulle jag tro.

Intressant?

Andra bloggar om  , ,

Vänsterpartiet utmanar den borgerliga kommunledningen

Till Uppsala kommun
Utmaning
 

Med anledning av Uppsala kommun infört utmanarrätt för kommunal verksamhet utmanar vänsterpartiet den sittande majoritetens kommunalråd. Vi erbjuder oss att utföra arbetsuppgifterna som ingår i kommunalrådsansvaret både effektivare och billigare.

 

För vänsterpartiet Uppsala Anders Eriksson, ordförande                               Ilona Szatmari Waldau, gruppledare


Pressmeddelande


Vänsterpartiet utmanar de borgerliga kommunalråden
Vänsterpartiet har i dag lämnat en utmaning till Uppsala kommun, I utmaningen erbjuder vänsterpartiet sig att utföra arbetsuppgifterna som ingår i kommunalrådsansvaret både effektivare och billigare.

 

I morgon onsdag kommer kommunstyrelsen med största sannolikhet att införa regler för den s.k. utmanarrätten, som innebär att kommunala verksamheter kan utmanas och därefter konkurrensutsättas.

 

-  De borgerliga partierna vill göra det möjligt för privata företag att ta över driften av i stort sett all kommunal

verksamhet. Då borde de vara öppna för att också våga konkurrensutsätta sina egna kommunalrådsposter. Jag förmodar att de avvisar vår utmaning med hänvisning till att väljarna valt ett borgerligt styre men det argumentet håller inte. Uppsalaborna har valt kommunal verksamhet, som kommunal förskola, kommunal skola eller kommunalt särskilt boende men kommer inte att tillfrågas innan deras verksamhet går över i privat regi, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.
 

- Utmanarrätten underminerar den lokala demokratin.  Vänsterpartiet värnar de kommunala verksamheterna. Initiativ till konkurrensutsättningar och försäljningar ska inte komma från företag och privatpersoner utan  från den politiska ledningen. Det första vi kommer att göra om vi övertar majoritetens kommunalrådsposter är att avskaffa utmanarrätten, säger vänsterpartiets ordförande Anders Eriksson.

 
Andra bloggar om 
, ,  

Rädda allmännyttan!

Vad händer med den svenska bostadsmodellen, ska högern rasera den helt? Aftonbladet rapporterar att regeringen ska utreda allmännyttans hyresledande roll och Upsala Nya Tidning skriver att Uppsalahems styrelse nu fattat beslut om att omvandla hyresrätter till bostadsrätter (ej på nätet). I artikeln verkar styrelsens ordförande lite orolig för att kommunstyrelsen ska lägga sig i försäljningen. Jag kan lova Peter Nordgren att åtminstone den här kommunstyrelseledamoten ska göra allt för att kommunstyrelsen ska fatta sina beslut först.

I Aftonbladet spår en analytiker på Mäklarsamfundet att hyresökningarna i attraktiva områden kan göra bostadsrättespriserna högre. Så de som betalat bruksvärdeshyror i attraktiva lägen kan köpa sin lägenheter billigt för att på så sätt komma undan hyreshöjningarna när allmännyttan hyresledande roll försvinner. Med lång näsa står alla de som aldrig kom in på hyresbostadsmarknaden. Hyrorna blir högre och priserna på bostadsrätten ännu högre.

Måtte det finnas hyresrätter kvar att rädda när högern röstas bort i nästa val!

Andra bloggar om , , ,  

Bara privat förskola i Uppsala?

Vi ser möjligheten med kortare beslutsvägar och att ett kommunalt regelverk kan vara begränsande, säger Uppsala kommuns förskolechef till Upsala Nya Tidning som motivering till att hon lämnat in en utmaning. Hon och hennes tre närmaste chefer vill ta över hela den kommunala barnomsorgen och drivav den som privat verksamhet.

Deras utmaning kan ses på två sätt. Antingen så tror de att de kan sköta verksamheten bättre helt själva eller också så ska deras utmaning ses som en protest mot Uppsala kommuns styrmodell. Oavsett vilket så visar utmaningen att den styrmodell vi har idag är otymplig och byråkratisk. Jag har tidigare kritiserat styrmodellen
här.

På onsdag kommer troligtvis den borgerliga majoriteten att beslut om regelverket runt utmanarrätten. Utmanarrätten innebär att privata företag, organisationer, privatpersoner osv. kan utmana en kommunal verksamhet för att på så sätt få till en prövning av om verksamheten kan konkurrensutsättas.

Om förskolechefernas utmaning går igenom innebär det inte nödvändigtvis att de får ta över verksamheten. Vid en ev. upphandlingssituation kan någon annan vinna upphandlingen och hela vår barnomsorgen bli en del av Pysslingen t.ex.

uppdatering: På lunchen pratade vi om utmaningen. Vi var överens om att utmaningen hänger samman med den förda politiken, någon trodde att det berodde på avkastningskravet. Avkastningskravet hade jag helt glömt bort. Om förskolan blir privat behöver den ju inte spara den där procenten.

Andra bloggar om , , , ,

Passivt eller aktivt skogsrå

En höna av en fjäder eller en viktigt diskussion om vad som är sexistiskt och inte? Aftonbladet skriver om att Näcken är ok men inte naket skogsrå i en artikel med rubriken Bilden ansågs sexistisk - stoppades av kommunen.

Artikeln gör ett stort nummer av att bilden på den nakna näcken godkändes medan bilden på det nakna skogsrået inte godkändes. Först i slutet av artikeln får den som ville stoppa skogsråbilden komma till tals. Han förnekar att han sagt att bilden är sexistisk utan att den är den är tråkig och alltför lik reklammaterial vi dagligen ser.

När jag jämför de båda bilderna så är jag beredd att hålla med om att bilden på skogsrået inte är så bra. Skogsrået är ju en vacker kvinna som lockar män djupt in i skogen. På bilden lockar hon med förföriskt passivitet. Jag har aldrig föreställt mig skogsrået som passiv utan snarare som en kvinna som aktivt lockar männen, lite grann som skogsrået i filmen Äppelkriget, hon som lockar med en inbjudande gest.

Synd att Aftonbladet inte valde ett mer seriöst angreppssätt. Det skulle vara intressant att få veta varför fotografen valde att framställa ett passivt skogsrå istället för ett aktivt. Det skulle också vara intressant att veta varför modellen, som ska ta en magisterexamen i feministisk teori, säger att det är fånigt istället för att analysera bilduppläggen utifrån passiv kvinnlig sexualitet och aktiv manlig.

Andra bloggar om ,

Linderborg, Rosing och Gynning

Dagens länk (även om den är från igår): Rosing & Gynning - kvinnor med klass. En suverän analys om varför vi Rosing och Gynning har så olika framtidsutsikter och varför pressen (och vi andra) ser så olika på vem de är. Åsa Linderborg har skrivit den så klart.

En svensk är en svensk är en svensk

Nationaldagen får en att fundera på vad som är svenskt och vad som inte är svenskt, när man är svensk och när man inte är det.  Jag står som en åsna mellan två hötappar. Jag vill vara svensk men ändå med invandrarbakgrund och hur jag än blir bemött är jag aldrig nöjd.

Om man som jag har en svensk mamma och en invandrad pappa hamnar man ibland i ingenmansland och  tvingas välja vem man är. Vissa väljer, eller hamnar i, en invandrad identitet medan andra väljer, eller hamnar i, en svensk identitet. Till skillnad från dem som har svensk pappa och invandrad mamma får vi oftast vår pappas "konstiga" efternamn och ett förnamn som passar ihop, som t.ex. Ilona Szatmari. De som har sin pappas svenska efternamn och ett passande svenskt förnamn tycks oftare känna sig som och betraktas som helt svenska.

Oftast väljer vi inte alls. Vi som har föräldrar som är födda i andra länder än Sverige är de vi är. Svenskar med en eller två föräldrar födda utomlands. Något annat är vi inte men vårt namn och vårt utseende gör att vi behandlas annorlunda ibland.

Det är här som min kluvenhet kommer in. Jag har en svensk uppväxt och en svensk uppfostran av min svenska mamma och min svenska styvfar. Jag upplevs som svensk och behandlas som svensk. När man talar om invandrare i politiken räknas jag aldrig in. När man talar om invandrare över huvud taget räknas jag aldrig för ingen tänker på att jag har invandrarbakgrund. Jag känner mig utanför och vill att min invandrarbakgrund erkänns!

När jag blir ifrågasatt som svensk och måste förklara min bakgrund blir jag stött. Jag uppskattar inte när människor börjar prata om Ungern, hur vackert det är i Budapest och hur trevligt de hade på semester där. Människor som bara vill vara trevliga och prata om något som de tror gör mig glad och intresserad. De gör precis det som jag vill, de tänker på mig som svensk men lyfter fram min bakgrund. Ändå är jag inte nöjd.

Ifrågasatt kände jag mig t.ex. på vänortsmötet i Norge. P.g.a. mitt namn och mitt utseende blev jag oftare tagen för est än som svensk,  trots att det stod Uppsala på namnskylten. Jag fick ofta frågan om var jag kom ifrån och jag blev ofta tilltalad på engelska. TIlltalad på engelska blir jag för övrigt nästan jämt när vi har internationella gäster i Sverige. Guider och andra vi träffar tar för givet att jag hör till gästerna. Det gör mig inte stött, det är ju bara att svara på svenska. Stött blir jag när jag måste förklara att jag är svensk och från Sverige. lite stött men mest road blev jag tidigare i år när jag fick beröm för mina utmärkta svenska.

Undrar om detta är typiskt för oss svenskar med en viss invandrarbakgrund eller om det är jag som inte riktigt funnit mig själv. Jag har träffat många med en svensk förälder och en invandrad som inte  alls verkar känna sig kluvna. Fast å andra sidan har alla haft en svensk pappa och en invandrad mamma och haft helsvenska namn.  Personer som betraktats som invandrare, och delvis själva agerat utifrån det, trots att de har en svensk mamma är t.ex. Dogge Doggelito (har jag för mig i alla fall).

Kanske beror min kluvenhet just på att jag i någras ögon är 100% svensk och i andras allt mellan 0 och 99%. Jag vet vad jag är men speglas olika hos olika personer.

Nu ska jag övergå från det privata till något helt annat, fast på samma tema. I veckan läste jag en blogg, skriven av en tjej som befinner sig i Bryssel på regeringens EU-kontor. Hon och många andra svenskar i Bryssel hade samlats på en bar för att se Sverige-Island på TV (arabisk TV) och så här kommenterar hon detta: Det var nästan en lite overklig upplevelse, 200 blonda svenskar sitter samlade i Europas huvudstad och tittar på tv från mellanöstern.... :) (
Sofias Dagbok)

Är alla svenskar i Bryssel blonda eller är det bara föreställningen om svenskar? Skulle jag räknats in bland svenskarna om jag suttit på samma bar med mitt mörka hår? (och så blev det privat igen)

Intressant?
Andra bloggar om , ,


Teknikens ounder

Ju mer teknik man använder desto mer sårbar blir man. Det har jag upptäckt när jag försökt få en utskrift av Gustav von Essens inlägg där han två gånger deklarerade att han inte tänder på mig. Det är liksom svårt att förklara utan att kunna visa svart på vitt att så här sa han faktiskt. Nu har det visat sig att just den debatten aldrig blev inspelad. von Essens uttalande går inte att lyssna på. Hade jag vetat det hade jag skrivit ned det direkt när han sa det. Eftersom hans yttrande var så grovt så finns det t.o.m. de som tror att avsnittet är medvetet raderat.

Efter att ha talat med fullmäktiges sekreterare har jag fått klart för mig att det inte går att radera eftersom det spelas in via datatekniken och sparas i datasystemet . Tyvärr fallerar datasystemet ibland. Så nu ska man börja med en mp3-backup. Det löser ju inte mitt problem med von Essen men det är ju en tröst att de troligtvis inte kommer att hända igen. På den gamla goda tiden med inspelningar på band hände det nog aldrig heller.


I en kommentar på mitt inlägg om kränkningar i fullmäktige säger folkpartisten Fredrik Sjöberg : "Jag håller dock helt med dig om att Gustaf von Essens sexistitiska påhopp på dig var något av det grövsta som har sagts under de 4 1/2 år jag suttit i fullmäktige. Fult, förkastligt och helt onödigt!" Med tanke på att det som en person betraktar som kränkning kan en annan, och framför allt en annan från ett annat politiskt parti, betrakta som helt ok, är det en tydlig bekräftelse på att von Essen gick långt över gränsen. Synd att det inte går att citera!

Andra bloggar om , , , ,


Fotbollsyra

Sverige slog Island med 5-0 igår. Underhållande och bra match och alla är lyckliga, utom islänningarna. Själv är jag lite (men bara lite) ledsen över att matchen inte slutade 2-0. Då hade Anders Svenssons mål blivit viktigare och svenska folket hade slutat klaga på honom och favorisera Källström.

Bälinge slog till med 4-1 mot Örebro. En match som jag missade. Jag hade planerat min dag utifrån att jag skulle vara hemma från en utflykt vid tvåtiden och då gå på matchen. Ödet ville annorlunda, eller snarare utflyktssällskapet. Vi kom hem för sent för att jag skulle hinna. Synd att missa en sådan match.

En dag helt fri från politik är inte vanligt. Normalt går även helgdagarna delvis till politiken. Papper som ska läsas och problem som ska lösas. Igår fick jag verkligen en semesterdag då jag kunde koppla av och tänka på annat.

Andra bloggar om , , ,

Fira svenska nationaldagen

Nuförtiden ska man fira nationaldagen. Av någon anledning kommer jag ihåg att första gången som 6 juni var nationaldag istället för svenska flaggans dag var 1983. Det är alltså 24 år sedan som nationaldagen infördes och nu är det tredje året som dagen är en helgdag.


Jag har aldrig firat nationaldagen vad jag kan minnas. Det känns som en påhittad dag. Inte som norrmännen t.ex. som firat sin nationaldag sedan självständigheten från Sverige. Hur många svenskar vet varför just 6 juni är nationaldag? Svar finns i Wikipedia.

image90Den som vill fira nationaldagen i Uppsala kan gå till Parksnäckan. På dagen kan man höra på tal och lyssna på musik och på kvällen kan man offra 120 kr på Roger Pontare och Uppsala storband. På slottet är det en ceremoni för särskilt inbjudna. Allra mest särskilt inbjudna är de Uppsalabor som blivit svenska medborgare under 2006. Den ceremonin anmälde jag mig till via fax men när jag kom tillbaka från Norge visade det sig att faxet inte nått fram. Det tar jag som en ödets fingervisning om att det inte är meningen att jag ska närvara på några ceremonier eller firanden av nationaldagen. 500 personer lär vara anmälda till ceremonin på slottet. Ett kommunalråd mer eller mindre gör knappast någon skillnad.

Bor man i Stockholm kan man ju ägna nationaldagen åt

 att protestera mot den obefintliga rättvisan för våldtäktsoffer. Samling klockan 11 i Humlegården, avmarsch mot Sergels torg 11.30, och tal på plattan kl. 12.

Tal av Marianne Eriksson, ordförande för Vänsterpartiet.s Stockholmsdistrikt.  Dessutom medverkar Ann Westin, Birgitta Ohlsson, Claudio Crevatin, D-Muttant, Elin Ek, Frida Welander, Josefin Grände, Kajsa Grytt, Katarina Wennstam, Maria Carlshamre, Maria Sveland, Mian Lodalen, Natalie, Thomas Bodström och Ursula Berge. Otroligt imponerande medverkandelista.

Därefter kan man fortsätta till Slussen för en manifestation mot nazism. 12.30 börjar den. Tal men framför allt dans med Queer Tango, Ecos del Ecuador med flera.

Bilden föreställer Maria Fregidou Malama, vänsterpartiets distriktsordförande, som ryckte in som vikarierande flaggbärare 1 maj 2006. Bilden från vänsterpartiets hemsida, fotograf Jeannette Escanilla.

Andra bloggar om , , ,


Per Sundgren och kulturen

Dagens länk: En envis självtänkare forskar om kulturen. UNT recenserar Per Sundgrens avhandling. Kul att även en avhandling får bra recensioner. Bra recensioner för vänsterpartister är också kul.

Är lågt valdeltagande ett demokratiproblem?

Hemma från Norge. Lördagens avslutning var nog det bästa på hela besöket. Först fick vi se en video tagen i skatehallen och sedan kom flera av skateåkarna åkande över scenen med filmen i bakgrunden. Himla effektfull. Därefter var det en kort dansuppvisning av dansungdomarna, även detta med en film i bakgrunden så att de agerade mig sig själva. Förutom att det var en trevlig uppvisning var det fantastiskt att se hur roligt ungdomarna verkade ha det. Uppsala hade med skateåkande tjejer och dansande killar. Andra städer hade mer könsuppdelat.

Ett vänortsmöte som det här bjuder naturligtvis på både bra och dåliga saker. Det är bra att träffa kommunpolitiker från andra länder och utbyta erfarenheter, det är bra att gå på seminarier och det är trevligt att gå på lättsamma studiebesök och middagar. Dåligt, eller åtminstone tråkigt, är alla tal. Bjærums borgmästare tyckte om att tala, han guidade,  han berättade historier och han höll en faderlig hand över allt som hände. Han och  fem andra borgmästare höll tal, sex ordföranden i föreningen Norden höll tal. Det talades och det talades.

En som talade kort var vår egen Gunnar Hedberg. I borgmästarnas talstafett var det bra, på seminariet om demokrati var det mindre bra. Där de andra fem talade länge om demokratins utmaningar eller gav exempel på demokratiprojekt i sin egen kommun pratade Hedberg om att vi har en organisation som ger möjlighet till upphandlingar och att det är bra för medborgarna och därmed bra för demokratin. Han berättade också en bra historia och hade han utvecklat den eller dragit slutsatser för den kommunala demokratin utifrån den hade det blivit riktigt bra. Nu blev det bara pinsamt, som om demokratifrågorna inte finns på Uppsalas dagordning.

Demokratifrågorna kanske inte finns på nuvarande majoritetens dagordning men det finns många exempel som vi i Uppsala kan vara stolta över. Medborgarpanelerna, som använts vid framtagandet av översiktsplanerna, är riktigt bra. Riktigt bra är även vår mötesplats, där politiker, tjänstemän och ungdomar möts och diskuterar. Vi jobbar både med chattar och medborgardialoger, inte alltid så bra, och vi har prövat många andra vägar för att hitta dialogen med medborgarna.

När frågorna kom in på valdeltagande passade jag på att fråga de andra kommunerna om de precis som vi har stor spännvidd i valdeltagandet (från 60% i norra Gottsunda till 91% i södra Sunnersta). Det behövdes lite klassperspektiv i demokratidiskussionen. Den danska kommunen hade inga problem med det, hade aldrig ens funderat över problemet, där är alla högutbildade och har bra inkomster. Det var inget större problem för lilla Hafnarfjarðar på Island heller. Tartu i Estland konstaterade att det var ett stort problem att det finns människor i utanförskap som inte röstar för att de känner att det inte spelar någon roll för dem vem de röstar på. Borgmästaren från värdkommunen tyckte att det är en demokratisk rättighet att inte rösta och att vi inte ska se det som ett problem. Värdkommunen var för övrigt motsvarigheten till Sveriges Djursholm. Den riktiga gräddhyllan strax utanför Oslo.   

Väl hemma pratade jag med en Uppsalabo som kände många som inte röstade i Uppsala och som har ångrat sig. De trodde inte heller att det spelade någon roll om de röstade och de har upptäckt att de hade fel.

Andra bloggar om
, , ,

Norge igen

Køn till datorerna ær fasligt lång på detta hotell. Huvudsakligen ær det ungdomarna som ockuperar dem. førutom politiker och  tjænstemæn ar dessa vænortsmøten också ett sætt att låta ungdomar från olika lænder træffas. Skate och dans ær den gemensamma næmnaren før ungdomarna den hær gången. Igår var datorn aldrig ledig. Nu ær den ledig (kanske før att regnet ersatts av solsken) men jag vill ut i solen, så mer från Norge och Bæreum kommer senare.

Norgehistoria

Ær i Norge, dærav tangentbordet. Återkommer med Norgerapport i eftermiddag nær vi har lite tid før oss sjælva. Medan de som ær lite finare umgås och æter middag tillsammans har vi vanliga så kallad fri tid.