Bara privat förskola i Uppsala?

Vi ser möjligheten med kortare beslutsvägar och att ett kommunalt regelverk kan vara begränsande, säger Uppsala kommuns förskolechef till Upsala Nya Tidning som motivering till att hon lämnat in en utmaning. Hon och hennes tre närmaste chefer vill ta över hela den kommunala barnomsorgen och drivav den som privat verksamhet.

Deras utmaning kan ses på två sätt. Antingen så tror de att de kan sköta verksamheten bättre helt själva eller också så ska deras utmaning ses som en protest mot Uppsala kommuns styrmodell. Oavsett vilket så visar utmaningen att den styrmodell vi har idag är otymplig och byråkratisk. Jag har tidigare kritiserat styrmodellen
här.

På onsdag kommer troligtvis den borgerliga majoriteten att beslut om regelverket runt utmanarrätten. Utmanarrätten innebär att privata företag, organisationer, privatpersoner osv. kan utmana en kommunal verksamhet för att på så sätt få till en prövning av om verksamheten kan konkurrensutsättas.

Om förskolechefernas utmaning går igenom innebär det inte nödvändigtvis att de får ta över verksamheten. Vid en ev. upphandlingssituation kan någon annan vinna upphandlingen och hela vår barnomsorgen bli en del av Pysslingen t.ex.

uppdatering: På lunchen pratade vi om utmaningen. Vi var överens om att utmaningen hänger samman med den förda politiken, någon trodde att det berodde på avkastningskravet. Avkastningskravet hade jag helt glömt bort. Om förskolan blir privat behöver den ju inte spara den där procenten.

Andra bloggar om , , , ,

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback