Rädda allmännyttan!

Vad händer med den svenska bostadsmodellen, ska högern rasera den helt? Aftonbladet rapporterar att regeringen ska utreda allmännyttans hyresledande roll och Upsala Nya Tidning skriver att Uppsalahems styrelse nu fattat beslut om att omvandla hyresrätter till bostadsrätter (ej på nätet). I artikeln verkar styrelsens ordförande lite orolig för att kommunstyrelsen ska lägga sig i försäljningen. Jag kan lova Peter Nordgren att åtminstone den här kommunstyrelseledamoten ska göra allt för att kommunstyrelsen ska fatta sina beslut först.

I Aftonbladet spår en analytiker på Mäklarsamfundet att hyresökningarna i attraktiva områden kan göra bostadsrättespriserna högre. Så de som betalat bruksvärdeshyror i attraktiva lägen kan köpa sin lägenheter billigt för att på så sätt komma undan hyreshöjningarna när allmännyttan hyresledande roll försvinner. Med lång näsa står alla de som aldrig kom in på hyresbostadsmarknaden. Hyrorna blir högre och priserna på bostadsrätten ännu högre.

Måtte det finnas hyresrätter kvar att rädda när högern röstas bort i nästa val!

Andra bloggar om , , ,  

Kommentarer
Postat av: Janne

Man blir rätt förundrad över att läsa ditt ställningstagande att rädda allmännyttan. Det är knappast så att självkostnadsprincipen varken fungerar eller längre gäller. det är något den socialistiska fd majoriten sett till att avskaffa. Nu står du där på barikaden och lovar att motsätta dig ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Mig veterligen bor du själv i bostadsrätt, varför ska hyresgäster nekas den boendeform du själv har? Vem kommer att ha råd att bo kvar i hyresrätter som Uppsalahem bygger och förvaltar? kanske dags att vakna upp nu och inse att hyresrätten som boendeform är död och att du och dina gelikar begravt den.

2007-06-12 @ 10:46:42
Postat av: Ilona

Ja, jag bor i bostadsrätt och jag nekar ingen annan att också bo i bostadsrätt. Däremot vill jag att den som vill bo i hyresrätt ska kunna göra det. För den som vill bo i bostadsrätt finns det tillräckligt många bostadsrätter i Uppsala utan att man ska behöva omvandla hyresrätter. Bara i mitt hus har det varit tre lägenheter till salu senaste veckorna.
Jag vill inte ha ett Uppsala där de som har råd bor i lägenheter i centrum medan andra är hänvisade till billiga hyresrätter i vissa mindre attraktiva områden.

2007-06-12 @ 11:45:04
Postat av: Janne

Vem ska då kunna bo i hyresrätt? Den som sålt sin villa eller på annat sätt förfogar en mycket god inkomst? Eller ska man vara bidragstagare? Vilka ungdomar som vill flytta hemifrån har råd att bosätta sig i en hyresrätt? De människor som idag hänvisas till billiga hyresrätter i mindre attraktiva områden är de som t v i n g a s flytta pga hyresdifferientingar, standardhöjningar och presumitiva hyror inom det sk bruksvärdessystemet. Eftersom du inte bor i hyresrätt och "vill" ha ett Uppsala bestående av hyresrätter få har råd att bo i så undrar jag varför? Vilka hyresgäster företräder du? Hur ser ditt Uppsala ut som du själv inte är en del av?

2007-06-12 @ 12:02:35
Postat av: Ilona

Jag företräder inga hyresgäster, det gör Hyresgästföreningen. Jag företräder ett parti som vill se blandade upplåtelseformer, hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter.
Ju färre hyresrätter desto högre hyror kommer det att bli. Uppsalas väg är att bygga fler hyresrätter med låga hyror så att inte människor tvingas köpa en bostadsrätt för att ha någonstans att bo.

2007-06-12 @ 13:39:05

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback