Noll koll i omvandlingsfrågan

När jag läste dagens Uppsalatidningen blev det helt klart att socialdemokraterna inte haft någon koll på omvandlingen av hyreslägenheter till bostadsrätter. Uppsalatidningen har ett helt uppslag om ombildning och intervjuar Uppsalahems socialdemokratiska andra vice ordförande, Annika Lindh. Lindh har i den intervjun ingen aning om att hennes styrelse inte har mandat att sälja lägenheter. Vilket då innebär att Uppsalatidningen inte heller är rätt informerade om vilka beslut som fattats och vilket mandat Uppsalahems styrelse har. Med tanke på att min insändare skickades in till UNT i mitten på förra veckan kan jag konstatera att jag borde skickat den till Uppsalatidningen också.

--------

Den som är uppmärksam kan se att jag nu ändrat min banner och lagt tillbaka den gamla presentationsbilden. Det får se ut så här ett tag men jag kanske ändrar igen snart.

--------

Idag har vi haft en utbildningsdag för vänsterpartiets kommungrupp. Mycket mediahantering men också hur vi ska agera som grupp och i de nämnder/styrelser som vi sitter i. Jobbigast under dagen var att jag hostat till mig ett ryggskott. Inte så att jag inte kan röra mig men efter att jag suttit still har jag svårt att gå. För några år sedan träffade jag ofta en kvinna som kunde få ryggskott av att nysa. Konstigt tyckte jag då men nu vet jag hur lätt det är.

Oppositionspolitik

Vänsterpartiet har ingen representation i Uppsalahems styrelse. Vänsterpartiet har därför agerat på andra sätt för att få stopp på Uppsalahems planer att sälja ut hyresrätter. Jag tog kontakt med Upsala Nya Tidning och påpekade att Uppsalahem varken hade uppdrag eller mandat att sälja hyresrätter. UNT tyckte att det var en intressant uppgift men hade inte möjlighet att då skriva om det. Istället skrev jag en insändare, se tidigare inlägg.

Jag påpekade för miljöpartiet att det inte fattats några beslut som gav Uppsalahem rätt att sälja hyresrätter för att miljöpartisten i styrelsen skulle agera. Jag gick på Hyresgästföreningens protestmöte och informerade om att Uppsalahem inte hade mandat att sälja och att Hyresgästföreningen inte i första hand skulle protestera mot försäljningarna utan helt enkelt gå den formella vägen.

Jag tog upp på kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen måste påpeka för Uppsalahems styrelse att den överträder sina befogenheter med sina utredningar om utförsäljning och erbjudande till hyresgäster om att köpa lägenheterna. Detta tyckte ordförande var ett bra förslag och menade att kommunstyrelsen och Uppsalahems styrelse behöver träffas och prata om detta.

Samma dag som min insändare (och andras) var inne i Upsala Nya Tidning hade Uppsalahems styrelses arbetsutskott möte. Då agerade socialdemokraterna, rapporterar
UNT. "Uppsalahem har inte fått i uppdrag av fullmäktige att genomföra någon allmän utförsäljning av hyreslägenheter. Omvandling till bostadsrätter får göras enbart om det ökar integrationen", säger Uppsalahems andra vice ordförande till tidningen. Bra att hon läste vänsterpartiets insändare innan hon gick på sammanträdet.

Det är tur att vänsterpartiet finns, annars hade väl Uppsalahems majoritet börjat sälja ut lägenheterna medan oppositionen (där alltså inte vänsterpartiet ingår)  reserverat sig och skrivit på Hyresgästföreningens protestlistor. Visserligen hade jag som nästa steg anmält Uppsalahems styrelse till revisionen och länsrätten men det är ju alltid bra om de som är med och fattar besluten också agerar.

Här har jag skrivit om Hyresgästföreningens möte och här har jag skrivit om Uppsalahems felaktiga agerande.

Andra bloggar om , , ,  


Glädjande och oroande opinionssiffror

Opinionssiffror har presenterats från två olika opinionsinstitut idag. I DN presenteras Temos senaste mätning där socialdemokraterna är lika stora som hela högeralliansen tillsammans. Vänsterpartiet och miljöpartiet ligger något över valresultatet. Även SvD presenterar en opinonsmätning, från Senito, där sverigedemokraterna kommer över riksdagsspärren. Trenden är dock densamma i övrigt. Socialdemokraterna går framåt kraftigt, de borgerliga partierna backar och v och mp ligger nära valresultatet, i denna undersökning har vänsterpartiet tappat jämfört med valresultatet.

Det är naturligtvis ingen drömsituation för vänsterpartiet med en stark socialdemokrati. Åtminstone inte om vi ska samarbeta. Ödmjukhet tillhör inte Socialdemokraternas främsta tillgång. När moderaterna ser till att de mindre borgerliga partierna får inflytande och reell möjlighet att delta i ett samarbete gör socialdemokraterna sitt bästa för att stänga ute och göra sig oberoende av samarbetspartier. Denna högfärd som socialdemokratin hela tiden visar prov på kommer förr eller senare att slå tillbaka på socialdemokraterna och partiets röstsiffror utan att rösterna hamnar till höger. Jag är övertygad om att socialdemokraterna kommer att bli mindre än vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans. Kanske inte i nästa val men det kommer att ske. Det är ju inte heller uteslutet att nya utmanare på vänsterkanten lyckas slå sig in.

I vänsterpartiet måste vi nu fundera på varför det enbart är socialdemokraterna som ökar kraftigt som en protest mot högeralliansens politik. Vi har tre år på oss att vända detta och samtidigt se till att det är vänsterpartiet som är det självklara vänsteralternativet till socialdemokratin för att förhindra att nya vänsterpartier bildas och splittrar vänsterrösterna. 

När det gäller sd:s ökning kan den kanske förklaras av att de högerkristna som hotade lämna kd, om Göran Hägglund stod fast vid förslaget om möjlighet för kvinnor från andra länder att göra abort i Sverige, nu valt sd. Å andra sidan ökar inte sd i Temo så det kan vara ett tillfälligt resultat. 

Intressant?
Andra bloggar om
, , ,  och

Stoppa smygutförsäljningen av Uppsalahem

Min insändare om Uppsalahem är idag publicerad i Upsala Nya Tidning, men finns inte på nätet så här är den:

Alliansen har beslutat att kommunstyrelsen ska se över möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter som ett led i integrationsarbetet. Hur detta ska ske och vad som är ett led i integrationsarbetet har ännu inte beslutats. Det har talats om utsatta stadsdelar men ingen definition av vad en utsatt stadsdel är eller vilka stadsdelar som är utsatta har gjorts.  

Istället har Uppsalahems styrelse gått före och tycks inte vänta på kommunstyrelsen beslut. Signalerna från Uppsalahems politiska majoritet är snarare att alla hyreslägenheter ska kunna omvandlas till bostadsrätter. I Uppsalahems styrelse sitter ledamöter från samtliga större partier, utom vänsterpartiet som därmed inte kan påverka eller internt ifrågasätta de beslut som styrelsen tar.

 

I valrörelsen lovade samtliga borgerliga partier att Uppsalahem inte skulle säljas. Genom att nu bakvägen omvandla Uppsalahems hyreslägenheter till bostadsrätter bryter alliansens sina vallöften. Jag förväntar mig att alliansen åtminstone står så mycket fast vid sitt vallöfte att den snarast ser till att Uppsalahems styrelse inte föregår kommunstyrelsens uppdrag att se över möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter som ett led i integrationsarbetet. Hyreslägenheter i Luthagen, Eriksberg och centrum kan inte bli aktuella för omvandling.

 

Uppsalahem har inget mandat att sälja hyreslägenheter. Smygutförsäljningen måste stoppas.

På nätet finns däremot två andra insändare i samma ämne:

Orealistiskt löfte om hyresrätter och Svagt stöd för påfund om bostadsrätter

Andra bloggar om , , ,  


Nu firar vi

image71Nu firar vi födelsen av Upplandsvänstern, en samlingsblogg för vänsterpartister i Uppland. Det kommer väl att ta en liten tid innan bloggen finner sina former och inläggen börjar trilla in men det är ändå värt att fira redan nu!

Upplandsvänstern hittar man på
http://uppland.bloggvanstern.se. Domänen bloggvanstern ska kunna användas för andra vänsterbloggare. Så alla vänsterpartister som funderar på att börja blogga, varför inte på på bloggvänstern?

Jag kommer att ligga kvar på blogg tillsvidare. Kanske blir det en flytt senare. Däremot kommer jag att publicera några av mina blogginlägg även på bloggvänstern.

Varför en ny finansieringspolitik

Citybanan är ett av de stora samtalsämnena i Uppsalapolitiken just nu. Spårkapaciteten in mot Stockholm är dålig och det blir ofta köbildningar med stora tågförseningar som följd. För några år sedan kom staten och Stockholms stad och landsting överens om att bygga en tunnel under Stockholm för pendeltågstrafiken. Den nya regeringen började med att besluta att inte bygga någon citytunnel.

För någon månad sedan började staten förhandla med kommuner och landsting i de län som omger Stockholms län. Tanken från statens sida var att alla länen skulle skjuta till pengar för att bygga citybanan. Fem miljarder tyckte staten att kommunerna och länen skulle stå för. Efter en månads förhandlingar är summan nere på två miljarder och flera olika objekt har tillkommit i en avsiktsförklaring. Nu återstår bara att fem landsting och sju kommuner skriver under.

Vi kommuner och landsting sitter i en rävsax. Vi måste få Citybanan men vi tycker att det är fel att staten inte står för hela kostnaden. Det är ju inte bara Uppsala län som tjänar på att citybanan byggs, även Gävle och alla städer norr om Uppsala måste passera samma trånga järnvägspassage.  Det finns skäl till att väg- och järnvägsbyggen är en statlig angelägenhet.

Risken är stor att om vi skriver på avsiktsförklaringen godkänner vi samtidigt att kommuner och landsting ska skjuta till pengar  till staten. Vi riskerar att kommunal medfinansiering kommer att bli regel för framtida statliga investeringar. Skriver vi inte på riskerar vi att få fortsätta med en omöjlig infrastruktursituation där pendlare och andra resenärer sitter fast i tågköer. Statens överskott har aldrig varit så stora som nu. Detta överskott skulle mer än väl täcka Citybanan men staten vill inte.

Så vad är det regeringen är ute efter? Antingen är  det att sjösätta en ny finanseringsprincip där kommunala skatter ska gå till vägar och järnvägar eller också planerar staten att använda överskottet till annat, avskaffandet av förmögenhetsskatten är kanske bara början.

 
Intressant?
Andra bloggar om
, , ,  och

Fortsatt hosta

Efter ytterligare en hostig natt längtar jag till helgen. Hosta på nätter med sömnbrist och så på det kvällsmöten varje kväll börjar sätta sin spår. Idag hade jag som tur var möjlighet att sova lite längre på morgonen istället. Tur det, annars hade jag nog varit rätt seg på kvällens möte.  Kanske, kanske kan jag komma lite senare till lördagens möte om hostan håller mig vaken även i morgon natt. På söndag är jag ledig att göra vad jag vill, under förutsättning att dammråttorna inte tvingar mig att bli huslig.

Det är sådana här veckor som man funderar på varför man håller på med politik, långa dagar, sena kvällar och till och med helgerna inbokade ibland. Det sociala livet blir obefintligt för vem orkar vara social på kanske den enda lediga kvällen på hela veckan?


Förb. hosta

Jag har sovit i natt, helt underbart. Riktigt utvilad är jag däremot inte, ännu två näst intill sömnlösa nätter tar lite tid att komma ikapp. Min sömnlöshet beror på en jobbig hosta. Lyckas jag somna så vaknar jag snart av en hostattack. Igår köpte jag hostmedicin och lyckades på denna kemiska väg få en hel natts sömn. Idag hos sjukgymnasten fick jag ingen akupunktur, det är nämligen inte bra när man har en infektion av något slag. Hoppas att denna förb. hosta går över snart.

Igår var jag i Stockholm på Sveriges kommuner och landstings valkongress. God mat, trevlig underhållning och bra möten med partikamrater. Själva kongressen bestod av val av ny styrelsen, avtackning av avgående ordförande och ett långt långt långt tal av den nytillträdde moderate ordföranden. Kanske var han tvungen att tala så länge för att mingelbuffén skulle hinna dukas fram. Den politiska kongressen när förbundets politik ska läggas fast är inte förrän i november.

I måndags var det arbetsutskott och kommunfullmäktige. Egentligen finns det mycket att rapportera men det har hunnit bli gårdagens nyheter. Roligt var att två av vänsterpartiets nya ledamöter gick upp i talarstolen för första gången så nu har alla hållt sitt jungfruanförande. De gjorde det dessutom bra.

1, 2, 3 tala om klass

För ungefär ett år sedan kallade  Upsala Nya Tidning Knivsta för landets åttonde smartaste kommun och killarna i Knivsta för sluga. Allt baserat på Pliktverkets statistik över mönstringstesterna, jag skrev om det här. När nu skillnaderna mellan kommuner lyfts fram igen, denna gång via betygssnitten, är rapporterna lite mindre värderande.  Studiemotivationen i brukssamhällena lyfts fram som ett skäl i DN.

ICA-kuriren skrev också om skillnaderna mellan bruksorterna och de rika Stockholmsförorterna, självklart kommenterade jag det - här.

Jag konstaterar att det går framåt. Skillnaderna i februari 2006 (pliktverkets statistik) förklarades med att vissa är smartare. Skillnaderna i mars 2006 (ICA-kuriren) förklaras av klyftorna i hälsa och inkomster. När DN nu i mars 2007 rapporterar om skillnaderna använder DN, hör och häpna, ordet klasskillnader i meningen "klasskillnaden mellan tillväxtregionerna och de nedläggningsdrabbade orterna befästs i skolan".

Nu är inte steget långt till att också prata om klassklyftor mellan människor.

Det finns också anledning att prata om betygen och vad betygen mäter. Kanske handlar betygsskillnaden inte bara om studiemotivation och klasstillhörighet utan också om vilken typ av kunskap som betygen mäter. Kanske är det så att de kunskaper som barnen på bruksorter tillägnar sig helt enkelt inte värderas i skolan.

Intressant?
Andra bloggar om
, , ,  och

Svenskt näringsliv mot höjda löner i kvinnodominerade yrken

Lönerna i kvinnodominerade yrken är ofta lägre än i mansdominerade. I årets lönerörelse ville LO satsa på kvinnodominerade yrken. Ett fackförbund som lyckats bra i förhandlingarna är Handels. Handels och arbetsgivarrepresentanten Svensk Handel är helt överens, lönerna ska höjas. Men Svenskt näringsliv tycker annorlunda. Det skiljer för mycket mellan löneökningarna i den kvinnodominerade handeln jämfört med den mansdominerade industrin, så Svenskt näringsliv har stoppat överenskommelsen inom handelssektorn.

Lönerna inom handelssektorn är generellt låga. Även om handelsanställda skulle få 2,4 procentenheter mer i lönelyft än industrianställda skulle de flesta inom handeln ändå få en i kronor lägre ökning. När nu LO har förstått att samma procentökning egentligen bara ökar löneklyftorna ser Svenskt näringsliv till att behålla dem.

Heder åt Svensk Handels vd som inser att det är högre lyft som krävs för att utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade yrken.

Situationen blir nu absurd. Handels varslar om strejk men de båda parterna är överens. Hur ska en konflikt kunna lösas när den som är orsaken till konflikten, Svenskt näringsliv, inte är en av parterna?

Intressant?
Andra bloggar om
, , ,  ochFår man tycka om Bertie och Jeeves?

Är det politiskt korrekt att tycka om Bertie och Jeeves? En överklasslyngel med betjänt. Råkade sätta på tv:n och den nya kanal nio mitt under ett av avsnitten ur tv-serien Jeeves and Wooster .

Jag gillar böckerna av P.G. Wodehouse och jag gillar tv-serien ännu mer. Skådespelarna Hugh Laurie och Steven Fry är perfekta i rollerna. Båda två spelar dessutom med i en annan av mina favoritserier på TV, Svarte Orm där Hugh Laurie är perfekt i sina roller, t.ex. rollen som korkad kung och lika korkad soldat i andra världskriget. Egentligen samma roll som i  Jeeves och Wooster , dum men godhjärtad.

Den amerikanska serien House har jag gjort mitt bästa för att undvika, Hugh Laurie i en annorlunda roll, nej tack.

P.G. Wodehouse bodde i Frankrike när andra världskriget bröt ut. Efter en tids internering togs han till Berlin där han gjorde några radiosändningar till utlandet.  Efter kriget blev han förhörd av MI5 och stämplades som nazistsympatisör. Han återvände aldrig till England utan bosatte sig i USA. Fortfarande diskuterar man om Wodehouse var nazist eller om han gjorde radiosändningarna för att han tvingades.

Så, är det ok att gilla Bertie och Jeeves, inte bara överklass utan också, kanske, författat av nazist?

Bilden från Jeeves and Wooster at the hat sharpening shop.
Andra bloggar om , , , och


Något ändrat blogg

Nu har jag ändrat lite grand i bloggens utseende. Jag har bytt presentationsbild och tagit bort det fåniga "om" som stod ovanför. Jag skulle egentligen ville ha en annan större bild men har ännu inte kommit på hur jag kodar om bilden. Det är nackdelen med att göra förändringar i den förkodade mallen, jag blir fast i den kodens förinställningar och hittar inte alltid var jag ska koda om eftersom de verkar ha vissa förprogrammerade koder. Mer vänster i Uppsala i rubriken har blivit vit och större, vill ha den ännu större men samma sak där, vet inte hur jag ska göra.

Den förkodade mallen jag använder heter food. I övre högra hörnet fanns bilder på matvaror och bakgrundsfärgen var något blekare. Nu har jag tagit bort ytterligare en matdetalj genom att byta ut tomaten före varje blogginläggsrubrik mot ett hjärta, ett rött hjärta naturligtvis. Provar med det ett tag, kanske tar jag bort den och kör utan bild.

image67En sak som jag har funderat på att göra men inte heller lyckats med är att ta bort den vita ramen runt presentationsbilden. Jag har gjort en bild med samma bakgrundsfärgen som bloggens bakgrund men hittar inte ramkoden. Tills jag kommer på hur jag ska göra har jag en  vit presentationsbild som smälter ihop med ramen. Beroende på vilken kod jag knäcker först eller vad som blir snyggast blir det sedan antingen samma bild som nu men röd istället för vit eller den som jag nu använder som illustration i detta inlägg.
Vita ramen borta men ingen av bilderna blev bra, nu vill jag gå tillbaka till den bild jag lade upp när jag skrev det här inlägget men lyckas inte riktigt med att få ramen vit igen. Nu återstår att komma på ett sätt att göra bilden större. Tricket med textkoderna har jag också löst men det får bli en annan dag.

Testar video

Nu har jag fört över några av de videoklipp som jag har i min kamera till datorn och har testat att lägga upp en på YouTube, Här.

Det gick inte att lägga in klippet direkt i bloggen. Klippet föreställer Edsbyns hyllningar från bandyfinalen i Uppsala 2007. Kvaliteten är inte den bästa men mer kan man inte förvänta sig av en enklare mobilvideo i motljus.

Andra bloggar om , , , och

Svångrem väntar partier

så lyder en rubrik i dagens Upsala Nya Tidning (tidningen flyttar sina datorer idag så just nu ligger unt.se nere). Artikeln handlar om de partier som minskade i valet och därmed får minskat mandatstöd. Socialdemokraterna förlorade sex mandat i Uppsala kommun och får därmed 240 000 kr mindre. Detta är lika mycket som vänsterpartiet har i mandatstöd totalt i Uppsala. Socialdemokraterna har inte behövt dra ned på personal eller lokalkostnader, istället sker besparingar i den löpande verksamheten, skriver UNT. Sossarna drar ned på konferenser och utbildningar med övernattningar.

Man förstår hur olika villkoren är för de olika partier när socialdemokraterna bara genom att dra ned på konferenser och utbildningar med övernattningar kan spara in samma summa som vänsterpartiet i Uppsala har till hela sin verksamhet. Konferenser och utbildningar med övernattningar förekommer knapp för vänsterpartiet. När kommungruppen har haft konferens med övernattning i samband med vårt budgetarbete betalas hela konferens genom de pengar som vi politiker själva lägger in i en gemensam gruppkassa och genom att alla deltagare får betala en deltagaravgift.

För att klara det minskade mandatstödet har vänsterpartiet tvingats dra ned på personal, och det var inte ens en heltid med förra mandatperiodens stöd, och sagt upp lokalen. Jakten på mindre och billigare lokal pågår för fullt. Socialdemokraterna drar ned på konferenser och utbildningar med övernattningar.

För ett par veckor sedan pratade vi om behovet av utbildning av politiker i Stadshuset och om det var kommunstyrelsen eller partierna som skulle utbilda sina politiker. Lena Hartwigs (s) kommentar var att om partierna ska stå för utbildningen måste partierna få pengar till detta.

Jaja, villkoren är olika. Vi vänsterpartister är vana vid att använda en stor del av det arvode vi får till att bekosta våra egna utbildningar, i andra partier har man tydligen andra kulturer.
Intressant?
Andra bloggar om , , ,  och


Rädda hyresrätten!

Igår hade Hyresgästföreningen sitt första protestmöte mot ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter. Ett möte som ordnats med mycket kort varsel men som ändå besöktes av föreningsrepresentanter från hela Uppsala. Jag hade vikt kvällen åt medborgardialogen på Sverkerskolan men bestämde mig för att gå på hyresgästföreningens möte i stället.

Det var skrämmande att höra de närvarandes erfarenhet av bostadsrättsomvandlingen. En kvinna berättade hur olika hyresgäster får olika information från sina grannar som bildat bostadsrättsförening. De som bor i de "fina" husen försöker man få med medan de som bor i de ofina (höga) husen får besked om att man bestämt sig för att inte ansöka om att bli bostadsrättsförening. Det bostadsrättsföreningens ledning i själva verket vill är att Uppsalahem ska dela upp fastigheten så att de "fina" husen kan köpas loss utan att behöva dras med de höga husen.

Andra närvarande berättade om reaktionen från sina grannar när de pratat om omvandlingen. Uteslutande handlade det om att kunna köpa till ett pris som gör det möjligt att sälja  vidare för ett högre. Ingen pratar om att köpa sin lägenhet för att få större inflytande eller för att man ser något värde i själva ägandet, det är den eventuella vinsten som intresserar. Upsala Nya Tidning var på mötet och rapporterar
här.

Tidigare på kvällen kunde man se Uppsalahems ordförande Peter Nordgren (fp) i TV4. Där sa han att alla som vill ska få köpa sina lägenheter eftersom alla ska få bo i den boendeform de vill. På frågan hur de 43 000 som står i Uppsalahems kö ska kunna få en hyreslägenhet svarade han att det ska byggas hyresrätter. 43 000 frågade reportern skeptiskt.

image65Jag har tidigare skrivit om att kommunstyrelsen har ett uppdrag om att se över möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter som ett led i integrationsarbetet. Uppsalahem har inget uppdrag att sälja några hyresrätter. Så som jag ser det överträder Uppsalahems styrelse sina befogenheter genom sitt arbete med utförsäljningarna. Eftersom vänsterpartiet inte har någon representant i styrelsen har vi ingen möjlighet att påverka Uppsalahems styrelse. Det känns mycket frustrerande just nu.
Intressant?
Andra bloggar om , , ,  

Arbetslösa tvingas flytta

Nu kommer förslaget om att arbetslösa inte längre ska ha rätt att de första 100 dagarna bara söka jobb i den egna hemorten, det rapporterar Svenska Dagbladet. Jag skrev om detta redan i januari. Den korta nyhetsrapporteringen om att förslaget läggs idag innehåller inga svar på de frågor som jag ställde då. Jag tror tyvärr inte att själva förslaget gör det heller.

En fråga som jag inte ställde då men som också  är viktigt är tanken om att hela Sverige ska leva. Vad händer med de små orterna, som t.ex. Kopparberg, när allt fler tvingas flytta till storstäderna och jobben. De flesta har redan flyttat självmant för att få arbete, om nu resten ska tvingas flytta vilka blir då kvar förutom de gamla och de som ska vårda de gamla?

En annan fråga är om det skapas fler jobb av detta? Om Stina flyttar från Kopparberg till Örebro för att hon fått jobb där kan hon ju mycket väl slå ut Göran från jobbet, så att han fortsätter vara arbetslös i Örebro, eller flyttar till Stockholm där istället . . .

Svenska Dagbladet rapporter också om ytterligare ett löftesbrott från alliansen. Denna gång är det kristdemokraternas vallöfte om att återinföra glasögonbidraget i Stockholms län som inte genomförs. Just detta löftesbrott tycker jag dock inte är så allvarligt. Kd har försökt få med sig de andra partierna och mycket mer kan inte ett litet parti göra. En koalition handlar ju om att få igenom en del av sin politik och stå tillbaka med andra delar. Värre är vallöften som hela alliansen stått för men som de ändå inte genomför. Detta har jag också skrivit om tidigare.

Andra bloggar om  ,   ,  och

Skilj på kyrkan och den juridiska vigseln

Anders Eriksson har också kommenterat utredningen om könsneutrala äktenskap. Han menar att de religiösa samfunden inte ska ha rätt att viga människor. Det är en intressant tanke. Det är många länder som har en civil ceremoni som utgör den juridiska vigseln. Därefter kan paren välja att även genomgå en religiös ceremoni. Anders nämner Frankrike och jag har själv varit på tre bröllop i Ungern,där det också är den civila vigseln som är den juridisk bindande.

Ju mer man  tänker på det desto riktigare blir det. Den som har vigselrätt ska inte kunna vägra att viga ett par. Om alla gifter sig civilt kan sedan den som vill bli gift i ett samfund även göra det. Våra sinnen är så låsta att vi i Sverige i dag ser den borgerliga vigseln som undantaget och kyrkbröllopet det normala men själva tanken på den kyrkliga vigseln som den juridiska bindande vigseln är ju egentligen förlegad. Vigsel och äktenskap för med sig så många juridiska förpliktelser och rättigheter att det logiskt sett också borde vara en civil juridik ceremoni som reglerar äktenskapet. För vissa par kanske det t.o.m. räcker att underteckna ett papper i vittnes och vigselförrättares närvaro.
Intressant?
Andra bloggar om
, könsneutrala äktenskapsamkönade par,

Könsneutrala äktenskap bara för homosexuella

Så kom den då, utredningen om äktenskap för par med samma kön. SvD skriver om den, liksom DN. Bästa artikeln har dock som vanligt QX.

Kritiken mot förslaget är att präster ska kunna säga nej till att viga samkönade par. DN och Svenskan använder visserligen ordet homosexuella par vilket då innebär att en präst inte kan neka att viga två icke homosexuella personer av samma kön. Det är intressant hur en fråga om en könsneutral äktenskapsbalk kan göras till en fråga om homosexualitet. Efter vad jag förstår använder utredaren begreppet samkönade par. Jag undrar om det är SvD och DN som väljer begreppet homosexuella eller om det är RFSL som gör det? 

Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par,

Segregerade bostadsområden en icke fråga

Beredningen för att motverka utanförskap har just haft sitt första sammanträde. Gustaf von Essen, kristdemokrat och ordförande i beredningen, konstaterade att frågan om bostadsområden och utförsäljningar var "en icke fråga" just nu. Detta trots att han förra veckan sa att beredningen skulle kunna avgöra i vilka bostadsområden som omvandling av hyresrätter till bostadsrätter skulle kunna vara aktuellt, "en icke fråga för mig just nu" var beskedet idag.

Stadsdirektören pratade om att beredningen skulle fokusera på arbetslinjen. Övriga frågor var inte beredningens sak. Varför heter då inte beredningen något med arbetslinjen istället? Minskar det utanförskapet bara man får ett jobb? Blir man inte kvar i utanförskapet om jobbet innebär att städa i någon annans hem, när man kanske var professor i sitt forna hemland? Med det menar jag inte att städjobb är ett jobb som är mindre värt, bara att känslan av utanförskap måste sättas i relation till de förväntningar och önskemål som man har.

Detta första möte med beredningen var på många sätt en besvikelse. Jag trodde att vi skulle se på utanförskapet i ett vidare perspektiv, inte bara som en fråga om att ha eller inte ha arbete.

Det finns människor som står utanför arbetsmarknaden men som ändå inte befinner sig i ett utanförskap och det finns människor med arbete som är utanför. Att göra utanförskapet till en fråga om "arbetslinjen" är att göra det lätt för sig.


Andra bloggar om , , ,


Vem har mandat att sälja hyreslägenheter?

Uppsalas högerallians har bestämt att kommunstyrelsen ska se över möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter som ett led i integrationsarbetet. I dagens Upsala Nya Tidning kan vi läsa om en utredning som AB Uppsalahem har gjort angående omvandlingen.

När blev Uppsalahems styrelse kommunsstyrelsen? När fick Uppsalahem mandat att sälja ut hyreslägenheter? Här i Stadshuset har det talats om att Kommunstyrelsens beredning för arbetet mot utanförskap ska ta fram i vilka områden man anser att hyresrätter ska omvandlas som ett led i integrationsarbetet. Hur kan hyresgäster på S:t Johannesgatan bilda en bostadsrättsförening,  vilket UNT också skriver om, och köpa sina lägenheter?

Vänsterpartiet har ingen ledamot i Uppsalahems styrelsen men jag sitter som enda vänsterpartist i beredningen. Idag har vi vårt första sammanträde och jag kommer att ta upp omvandlingsfrågan. Jag kan inte stoppa omvandlingen, även om jag kommer att försöka, men jag kan i alla fall se till att det sköts på rätt sätt och att högern står kvar vid sin uppfattning om att det är vissa områden som utförsäljningen ska kunna ske.

Andra bloggar om , , ,


Lättare byta kön eller kränkande krav för transsexuella?

Nyhetsvärdering och nyhetsvinkling är en intressant sak. När Könstillhörighetsutredningen presenterades igår valde pressen olika vinklingar. I "vanliga" pressen lyftes det positiva upp medan QX, hbt-nättidningen, fokuserade på det negativa. Svenska Dagbladet t.ex. har valt rubriken "Lättare att byta kön" medan QX har rubriken "'kränkande' krav för transsexuella".

Enligt Trollhare som följt "nyheten" har notiserna på tidningarnas webbplatser ändrats. Från enbart positiva till att även ta med RFSL:s kritik och därmed de delar där  utredningen får kritik.

Det råder ju inget tvivel om att det är positivt att gifta transsexuella inte längre ska behöva skilja sig för att kunna genomgå könsbyte. Tänk att mitt i en jobbig process med könsbyte dessutom behöva skilja sig, genomföra bodelning och kanske helt komma ifrån den människa man älskar. Jag har hört sådana exempel där drömmar gått i krash p.g.a. den ofrivilliga skillsmässan.

Det är naturligtvis bra att steriliseringskravet tas bort men negativt att det istället ersätts av könskörtlarna ska opereras bort. Här är jag egentligen inte tillräckligt insatt för att kunna ha någon åsikt.

Jag reagerar negativt på att man måste genomgå en utredning för att få byta kön juridisk i Sverige om man genomgått en könskorrigerande operation utomlands. Det innebär att kvinnor som känner sig som kvinnor och ser ut som kvinnor officiellt tvingas vara män, med manligt personnummer och manligt namn i pass och id-handlingar. Om en kvinna, som inte får byta kön juridiskt, genomgått könskorrigering gift sig med en man utomlands upplöses då äktenskapet i Sverige och omvandlas till partnerskap?

Åldersgräsen 18 år behålls. Positivt kanske att man ska vara vuxen innan man tar ett sådant beslut, negativt för den som tidigt upptäckte att han eller hon tillhörde fel kön.

Den är utredningen ska nu läggas fram för socialminister Göran Hägglund så vi får väl se vad som händer och om det blir något lagförslag, och i så fall i vilken riktning. Könskorrigeringar är kanske inte helt populärt bland kristdemokraternas kärnväljare, de tycker nog att människan inte ska ändra det gud skapat.

För den kunnige ang. rubriken. Jag har valt SvD:s rubrik om att byta kön trots att den korrekta termen är korrigera. För den okunnige, om man är en kvinna i en mans kropp byter man inte kön man korrigerar sin kropp (och sin juridiska status) till att motsvara det kön man egentligen har.

Någon gång, om jag orkar, ska jag ta mig en ordentlig fundare på det där med kön och genus.

Detta inlägg skrevs i morse men blev aldrig publicerat. Förlåt Nyligen, jag pingade utan att ha uppdaterat!

Andra bloggar om , ,

Nu säljs Gamla Uppsala Buss

Senast till kommunfullmäktige i november 2007 ska kommunstyrelsen lämna förslag om försäljning av Gamla Uppsala Buss koncernen, så lyder det uppdrag som kommunstyrelsen arbetsutskott idag beslutade att föreslå kommunstyrelsen.

Högeralliansen ska alltså sälja bussbolaget utan att ens ta fram en utredning om huruvida det är en bra affär eller inte. Ideologiska ställningstaganden om att kommuner inte ska driva bussbolag går före samhällsnytta och ekonomiska hänsyn. Jag har krävt att en utredning ska visa på för- och nackdelar ur ett medborgarperspektiv innan kommunfullmäktige ska ta ställning till en försäljning.

Gustaf von Essen (kd) hävdade under förra veckans diskussion att bussbolaget ska säljas, så är det bara eftersom högerpartierna fått väljarnas mandat  att sälja. Jag menar att försäljningen måste sättas i relation till medborgarnyttan. Vi politiker har nämligen fått Uppsalabornas mandat att driva en politik som utgår från Uppsalabornas bästa. Huruvida en försäljning verkligen är att agera för Uppsalabornas bästa kommer vi aldrig att få veta för högern tolkar sitt uppdrag annorlunda, uppdraget är, för dem, att göra precis som de vill, för det fick de mandat för på valdagen. 

Tillsammans med socialdemokraterna sålde högerpartierna Uppsala Energi för ett par år sedan. En synnerligen misslyckad affär ur många aspekter. Uppsalaborna har fått höjda elkostnader, de höga vinsterna hamnar i andras fickor och kommunens förhållande till Vattenfalls bolagsledning är frostig av många anledningar. Bl.a. på grund av stora prishöjningar och minskade miljöhänsyn.

Nu ska dumheten upprepas.

Andra bloggar om
, , , och

Solig bandysöndag

Bandysöndagens regn drog bort vid lunchtid och under matchen var det strålande solsken nästan hela tiden. Isen verkade klara sig bra även om man såg att den var blöt här och var.

Vädret tar visst inte politiskt parti ändå.


Regning bandyhelg

Under de fyra år som jag var ordförande i fritids- och naturvårdsnämden och på så sätt en av  de högst politiskt ansvariga för bandyfinalerna regnade det aldrig. Igår var det hagel och regn, idag är det snöblandat regn. Man kan lugnt säga att bandyfinalerna var bättre under vänsterpartiets styre än idag under moderaternas.

Damfinalen igår var usel i första halvlek. Halvleken slutade 0-0 efter långsamt spel och borttappade bollar. I andra halvlek, när isen blev bättre, blev spelet betydligt bättre. Sandviken som fick bra is och medvind vann till slut.

För första gången var banketten på slottet. Fruktansvärt rolig bankett. Jag har nu varit på fem dambanketter och fyra herrbanketter och den i går var ojämförligt den bästa. Tjejer vet hur man festar. Vid tiotiden åkte hela bankettsällskapet ner till Flustret där det var bandygala. Martin Stenmarck underhöll och hyllade Sandviken rejält. När det gäller stämning var det lätt att konstatera att vi som kom från Slottet var i betydligt bättre stämning än de som varit på Bandygalan hela kvällen, trots att de underhållits av Stenmarck långt innan vi kom.

Om ett par timmar är det herrfinal. Denna gång lär Hammarbyspelarna vara glada även om de förlorar. Det var ju ingen som trodde att Hammarby skulle klara att gå till final igen. Kanske är det i år de vinner, när pressen är borta.

Andra bloggar om
, , , och


Alla får gifta sig i kyrkan - även Brad och Angelina

Just tillbaka från ett besök på Rikskvinnocentrum slår jag mig ner framför datorn med en sushi för att kombinera middag och nyhetssurfande innan jag går på Makt Miljö Motstånd. Det var nästan så att jag satte sushibiten i halsen. Under mitt besök på RKC har kyrkans ledning gått ut med att man säger ja till att personer av samma kön ska kunna gifta sig i kyrkan. Det är ju alldeles fantastiskt. Bara nu inte kristna fundamentalister och kristdemokrater stoppar lagändringen.

Tidningarna skriver visserligen om att det är homosexuella par som ska få gifta sig i kyrkan men förhoppningsvis menas även bisexuella.

Expressen har en omröstning där man får svara på frågan om det är rätt eller inte. Just nu står det och väger. Undrar vilka det är som vill förvägra andra rätten att få gifta sig som man vill. Expressen har också en artikel om att  Brad Pitt och Angelina Jolie ska gifta sig. Det är lite lustigt att den publiceras samma dag som nyheten om att kyrkan säger ja till samkönad vigsel och att Brangelinanyheten på webben är precis bredvid vigselartikeln.

I september förra året sa nämligen Brad Pitt och Angelina Jolie att de inte tänker gifta sig förrän alla har rätt att gifta sig.  Aftonbladets artikel säger visserligen alla amerikaner men Brangelina måste ha menat alla svenskar.

Andra bloggar om , , ,

Bandy eller vägar till frihet

Nu är det bandyhelg och som vanligt riktas det mesta av ljuset på söndagens final. Lördagens SM-final mellan bl.a. Sveriges bästa damlag är mindre intressant än lördagens herrfinal. Själv tänker jag se lördagens SM-final trots att den kolliderar med ett annat intressant aktivitet, Makt Miljö Motstånd. image64

Makt Miljö Motstånd är ett seminarium om militarism och vägar till fred som startar ikväll och fortsätter i morgon. Programmet finns
här. Jag kommer att gå på de seminarier jag kan, både ikväll och i morgon. Jag hoppas att riktigt många går på seminariet, programmet är intressant. Finalen krockar med passet Ingen fred utan rättvisa.


Andra bloggar om , , , och

Högern vissar sitt ointresse igen

Istället för verksamhetsplan antar kommunstyrelsen något som heter Fokusplan. Där formulerar kommunstyrelsen sina mål utifrån fullmäktiges uppdrag. För att Fokusplanen inte ska vara en ren tjänstemannaprodukt bjuds kommunstyrelsen in för att formulera och ta fram de mål som speglar den politik man vill föra. Idag hade vi detta möte. Hela kommunstyrelsen var inbjuden och deltog gjorde nio av oppositionens tio ledamöter och ersättare (endast miljöpartiets ersättare var borta) samt inledningsvis tre, en kristdemokrat och två centerpartister, av majoritetens 16 ledamöter och ersättare. Inga folkpartister deltog och av moderaternas sju ledamöter/ersättare var ingen med från början även om Cecilia Forss (m) kom efter lite mer än en timmes diskussion. Ska jag vara generös kan jag ju säga att fyra av 16 högerledamöter deltog.

Det är lite märkligt att majoriteten överlåter åt oppositionen att  formulera och ha synpunkter på hur kommunstyrelsen ska utforma sina mål och hur de ska följas upp. När vi för en tid sedan hade genomgång av utvärderingen av Uppsala kommuns organisation kunde jag konstatera samma sak,
majoriteten är ointresserad av att diskutera kommunens organisation.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, det är ni i högeralliansen som leder och styr Uppsala kommun numera. Ta ansvar!

Andra bloggar om , , ,  och

Alliansens brutna löften

Kommer ni ihåg killen som apropå högeralliansens försämringar av a-kassan sa till Aftonbladet att han röstade på alliansen men inte för att det skulle bli sämre. Många väljare blev besvikna vid maktskiftet eftersom de bara ville ha förändring men de hade inte riktigt koll på vilken typ av förändring som alliansen stod för. Reinfeldt anklagade regeringen Persson för att inte ha någon politik för fler jobb. Detta gjorde han så bra att han aldrig ens behövde redovisa sin egen politik, kritiken räckte.

Nu ser vi fler och fler  tecken på att även de som trodde sig veta vad deras respektive parti stod för har anledning att vara besvikna. De konservativa kd-väljarnas besvikelse över att Göran Hägglund som ansvarig minister öppnar upp för utländska kvinnor att utföra abort i Sverige är ju väl känt.

Idag rapporterar Svenska Dagbladet om några brutna vallöften: tvärtemot alliansens vallöfte föreslår regeringen att det ska krävas förhandsbesked för vård i ett annat EU-land, handlar en debatt-
artikel om, och flera nya cykelbanor i Stockholm ser ut att få läggas på is - trots löften om satsningar från de borgerliga, handlar en annan om.

Kristdemokraterna, som i valrörelsen krävde sänkta bensinskatter vill nu förbjuda försäljning av nya bensindrivna bilar. En omsvängning som jag uppskattar men vad säger kd:s väljare?

I Uppsala ökar antalet barn i barngrupperna på förskolan och Gamla Uppsala Buss ska säljas ut till vilket pris som helst, någon analys av fördelar och nackdelar är överflödig. En försäljning ska ske, det har vi väljarnas mandat för, sa t.ex. kristdemokraten Gustaf von Essen. Jag kan inte minnas att kristdemokraterna i valet drev frågan om utförsäljning av Gamla Uppsala Buss. Jag såg  aldrig vallöftet "rösta på alliansen så säljer vi bussbolaget". Rösta på alliansen så slipper ni bostadsportalen, såg jag inte heller.

Nu går ekonomin på högvarv, löftesbrott i lågkonjunktur kan ibland bli nödvändiga eftersom pengarna inte räcker men löftesbrott i högkonjunktur går inte att försvara. Uppsala kommun gör miljonöverskott men varje förskollärare ska ändå få ett barn till att ta hand om. Inga problem för moderaterna kanske men vad säger folkpartiet?

Intressant? Andra bloggar om , , , ,  

Vansinniga besparingar

Kommunstyrelsen är just avklarad. Dagordningen var kort så för en gång skull höll högeralliansens bantade och optimistiska tidsplan.

Anmärkningsvärt idag var ärendet om administrativ besparing. Fem miljoner skulle sparas enligt högerns beslut i budget (IVE) och kommunstyrelsen skulle fatta beslut om hur besparingen skulle se ut. Idag beslutades om en schablonmässig besparing. Ett hanteringssätt som jag inte kunde ställa upp på. Jag yrkade därför återremiss och reserverade mig mot beslutet.

Min reservation:

Jag reserverar mig till förmån för återremiss. Det är naturligtvis aldrig fel att dra ned på onödig byråkrati och administration men neddragningarna måste ha sin grund i att det finns en administration som kan dras ned. Förslaget, så som det är utformat, utgår endast från statisk schablonmässig minskning av nämndernas administration. Det innebär att man i vissa nämnder kan överföra besparingar på produktionsnämnderna via sina uppdrag medan andra nämnder tvingas dra ned på t.ex. samarbetet med andra nämnder.

 

Det finns kritik mot att nämnderna inte samarbetar tillräckligt och inte tar sitt ansvar för den gemensamma planeringen av Uppsalas utveckling.  Denna schablonmässiga neddragning innebär att det kommer att bli ännu mindre resurser till den önskade medverkan i samhällsplaneringen.

 

Det är mer logiskt att först komma fram till vilken administration man anser kan minskas, kontraktsskrivande och att det finns för många led mellan uppdrag och utförande har nämnts i debatten, så att besparingarna kan läggas där den onödiga administrationen finns. Detta ärende visar att majoriteten inte är beredd att ta ansvar för den besparing som man fattat beslut om i budget. Återremissen syftar till att majoriteten ska kunna ge politiska direktiv till kontoret om hur besparingen ska läggas ut.


 Ilona Szatmari Waldau (v)

Intressant var att tjänstemännen lät ana att man inte kunde göra på något annat sätt för att man saknade det politiska stödet för att lägga ett förslag som utgick från något annat än schablonmässiga beräkningar. Samtidigt uttryckte en av moderaterna att det var självklart att stödja förslaget nu när tjänstemännen menade att detta var det bästa sättet att göra besparingen på.

Den här kommunen behöver politisk styrning. Högeralliansen verkar tro att det räcker med att fatta beslut om sina politiska käpphästar, ordningsbetyg, besparingar, konkurrensutsättningar och utförsäljningar. Snart måste de börja ta ansvar för sina beslut och utformningen av dem.

Andra bloggar om    

Miljöpartiet som samarbetspartner

Lars Ohly kommenterar socialdemokraternas partiledarval och framtida samarbete i dagens DN. I artikeln uttalar han sig också om miljöpartiet:

 - Tyvärr är väl miljöpartiet nödvändigt att ha med, säger Lars Ohly. De är i många delar ett borgerligt parti och får inte ha något inflytande när det gäller skolpolitik eller avregleringar, däremot får de gärna ha det i miljöfrågor och synen på EU.

Det är bra att Ohly poängterar att miljöpartiet är ett borgerligt parti i många delar. I Uppsala genomfördes t.ex. de så kallade familjenätverken med stöd av miljöpartiet redan under förra mandatperioden och det var också miljöpartiet som tillsammans med de borgerliga såg till att äldreomsorgen privatiserades. Miljöpartiets politik när det gäller synen på skolan, förskolan och konkurrensutsättningar ligger närmare högerns än vår. Tyvärr är det många väljare på vänsterkanten som inte riktigt förstått det och därför röstar på miljöpartiet, p.g.a. partiets tydliga profil i miljöfrågor. Det lär  tydligen vara så att miljöpartiets väljare är den väljargrupp som mest är emot fristående skolor samtidigt som miljöpartiet är det största privatskolekramarpartiet.

I valrörelsen var det en vanlig fråga i valstugan, jag har inte bestämt om jag ska rösta på miljöpartiet eller vänsterpartiet kan du informerna mig om skillnaderna. Mitt svar blev alltid att  skillnaden huvudsakligen ligger i synen på familjepolitiken, skolan och konkurrensutsättningar. Eftersom vi har ungefär samma miljöpolitik måste man grunda sitt val på sin ståndpunkt i andra frågor. Är man t.ex. mot att vård och omsorg ska privatiseras kan man inte välja miljöpartiet.

I Uppsala har vi idag ett bra samarbete med miljöpartiet , i vissa fall av politiska skäl och i andra fall av praktiska. Barn- och ungdomsnämnden är en av de nämnder där samarbetet med miljöpartiet inte är det bästa eftersom partiets skolpolitik i stor utsträckning inte överensstämmer med vår.

Andra bloggar om  socialdemokraterna,  , 

Skådespelare - min nya karriär

Om man är effektiv kan man hinna med mycket. Klockan fem igår gled jag in på mötesplatsen för att diskutera kultur och fritid. Vid sextiden infann jag mig på KB där  jag åt en i mitt tycke för söt fisk- och skaldjursgryta. Träffen på KB hade vi bokat in för flera månader sedan, det var den som jag försökte gå på redan i februari. Klockan sju började Desperate Acts på Reginateatern. Jag hann dit i tid, med tre minuters marginal.

image62Desperate Acts är ett litet skådespel som utspelar sig på en pub i Clapton, London. Puben går inget vidare eftersom ingen i området har jobb och därför inga pengar att gå på puben för. Pubens chans kommer när en svensk resebyrå vill besöka en äkta engelsk pub med Music-hall-underhållning. Någonting som pubens manager inte rikigt har koll på så självklart blir det en massa förvecklingar. Har man en pub i ett område som Clapton kan man dessutom inte riktigt styra omgivningen och stamkunderna.

Alla tolv roller spelas av skådespelarduon Kesselofski and Fiske. Förutom de svenska turisterna, jag fick nämligen "äran" att vara statist. Direkt efter pausen går nämligen Fiske ut bland publiken och väljer ut några som agerar de svenska turisterna. Hela andra akten fick vi sitta på scen med varsitt ölglas. Min debut i större pjässammanhang, om man bortser från mina framträdanden på Västgöta nation, bl.a. lussespex, någon gång i forntiden.

Kanske är det den karriären jag ska slå mig in på när jag tiden som kommunalråd är slut? Efter vad jag har hört är det ett jättestort intresse för medelålders skådespelerskor, framför allt i Hollywood.

för säkerhets skull: ovanstående ska föreställa ironiskt.

Vårtecken i Uppsala

Idag såg jag lysande gula tussilago längs med Tycho Hedén. Våren kom snabbt till Uppsala. Ett annat vårtecken är att kommunstyrelsens arbetsutskott fått underlag för IVE-arbetet (budget alltså). Det var på vägen hem från vårt IVE-seminarium som jag såg årets första tussilagon.

Tiden för seminariet var 8-30 till 16.30 på pappret. I själva verket slutade vi redan halv tre. Tiden är rejält tilltagen för att det ska finnas gott om tid för frågor och diskussioner. Nuvarande majoritet är dock inte så benägen att ställa frågor. Om det beror på att de inte vill avslöja sin okunskap eller om de inte är intresserade av tjänstemännens information om skatteprognoser, resultatrisker och verksamhetsbehov var svårt att bedöma. Fördelen med att vi slutade tidigare var trots allt att det fortfarande var sol och därmed fullt utslagna tussilago på vägen hem.

En annan fördel med att sluta tidigare var att det blev lite tid över för att kolla nyheterna på webben och blogga. Fastnade för Expressens
artikel om litteraturen vi köper men aldrig läser. Här är  topplistan, direkt kopierad från Expressen:

Storsäljande sömnpiller
1. ?Vernon God Little? ? D.B.C Pierre.
2. ?Harry Potter och den flammande bägaren? ? J.K Rowling.
3.  ?Odysseus? ? James Joyce.
4.  ?Kapten Corellis mandolin? ? Louis De Bernieres.
5. ?Cloud atlas? ? David Mitchell.
6.  ?Satansverserna? ? Salman Rushdie.
7.  ?Alkemisten? ? Paulo Coelho.
8.  ?Krig och fred? ? Leo Tolstoj.
9.  ?De små tingens Gud? ? Arundhati Roy.
10. ?Brott och straff? ? Fjodor Dostojevskij.

Av dessa böcker har jag köpt Harry Potter och den flammande bägaren (fast på engelska) och läst med stor behållning. Krig och Fred köpte jag i sen 1800-talsupplaga på ett antikvariat i början av 80-talet och har faktiskt läst även den med stor behållning även om jag erkänner att jag hoppade över de mest målande landskaps- och personbeskrivningarna. Man gör gärna det med äldre ryska och franska författare. Brott och straff tillhör de böcker jag köpt (på bokrea) men inte orkat läsa färdigt. Fast den gör sig ju bra i bokhyllan. Den verkar mycket mer intressant när man hör talas om den. Övriga böcker väntar fortfarande på att bli köpta. Funderade faktiskt på Kapten Corellis mandolin när jag fick syn på den på Sirius loppmarknad men filmversionen avskräcker.

Nu är det ju brittiska litteraturvetare som satt ihop listan. Jag hoppas att det är därför som listan innehåller böcker jag aldrig hört talas om. Man vill ju gärna hänga med.


Andra bloggar om , , , ,

Heja Sandviken

Nu är Hammarby klart för bandyfinalen. Själv hoppas jag på att Sandviken kniper den andra finalplatsen. Inte för att jag har något emot Edsbyn,  tvärtom, jag tar regelbundet fram min mobil och njuter av mitt videoklipp där Edsbynspelarna med guldhjälmar på huvudet skanderar "Edsbyn är det bästa laget" och fansen svarar "heja, heja, heja Edsbyn". Mina skäl är så banala som att jag vill ha SAIK i både herr- och damfinalen för att få fler bandyälskare att besöka Uppsala hela helgen. Sandvikens damer är nämligen redan klara för lördagens final.

När SAIK var i både herr- och damfinal sist var det många Sandvikensupportrar som gick båda finalerna. Sandvikenklackens orkester (om än decimerad) fanns på plats även på lördagen. Nu när inte publikmagneten AIK är i final finns det annars risk för en försämrad publiksiffra på lördagen. Sandviken i både herr och dam kan hålla publiksiffran uppe.

Själv ska jag naturligvis gå på lördagens final och jag hoppas att många andra Uppsalabor gör detsamma. Köper man en bandylott bjuder Uppsala kommun på inträdet. Det är inte dumt, för 30 kr får man en suverän bandymatch, trevlig stämning och chans att vinna fina priser.

Andra bloggar om , , , ,

Frid och fröjd i alliansen?

Så var en trafikberedning avklarad. Mötet flyttades så jag missade början men den lilla stund jag var med var intressant. En fråga som diskuterats mycket och länge är samordningen av färdtjänst och sjukresor. Det finns önskemål om att gemensam upphandling och i dagsläget är det bara Uppsala om bromsar. Skälet var att kommunstyrelsen visserligen var positiv men att fullmäktige inte gett resurser och då måste gatu- och trafiknämnden säga nej. Här kommer en upplysning till alliansen: ni äger numera processen från ax till limpa, det går inte längre att skylla på någon annan.

Bäst var nog när ordförande Liv Hahne (m) sa att problemet i Uppsala är att folkpartiet har ordförandeskapet i gatu- och trafiknämnden men att det inte är Leif Sanner (fp) som är trafikkommunalråd, det är moderaten Cecilia Forss. Liv Hahne själv är vice ordförande i nämnden. Så det är en korsbefruktning och olika viljor där männen står mot "flickorna". För att lösa problemet har man tillsatt en liten trafikgrupp. Livs beskrivning var så livfull och så avslöjande att Leif Sanner klippte av henne och såg till att byta ämne.

Är det män mot kvinnor eller är det moderater mot folkpartister? Tycker de olika eller är det bara en prestigekamp? Onekligen är det intressant när konflikten inom högeralliansen är stor att de slåss inför öppen ridå. Det är ingen frid och fröjd i alliansen längre.

Det visar inte minst folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag, som i dagens
 Dagens Nyheter ger centerpartiet en rejäl känga: Det finns en risk för Alliansens förtroende som helhet om centern i alltför hög grad anammar det nyliberala tankegods som moderaterna lämnat bakom sig.

Jojo, det rör på sig. Den folkpartist som knep den riksdagsplats som Erik i ett par dagar trodde var hans för ju också sin egen politik. I pressutspel efter pressutspel kritiserar hon alliansens politik på kulturområdet. Intressant med personer i allianspartierna som för en egen opposition mot sina egna.

Intressant? Andra bloggar om , , , ,

Missnöje

Upplands lokalradio rapporterar. . . och jag trodde att det gällde internt i Uppsala.

Fast den ena utesluter ju inte det andra.


Cykla som Mary Poppins

Jag har köpt en ny cykel idag. Min sjukgymnast tycker att jag ska cykla som Mary Poppins, alldeles rak i ryggen. Jag som är van att på min herrcykel av citymodell trampa i full fart ska nu cykla fram i maklig fart på en klassisk damcykel. Det är inte bara att cykeln i sig som inbjuder till maklig fart, själva cykelställningen gör att man inte får lika bra kraft i benen.

Jag måste inte bara cykla på en riktigt klassisk damcykel, jag måste också lära mig gå igen. På ett sätt som inte frestar på axlar och nacke. Det är inte lätt efter 40 år.

När jag börjar tycka synd om mig själv för att jag har ont tänker jag på dem som har det värre. På min vän som tackade nej till att följa med mig på brunch p.g.a. sin fibromyalgi, på min vän som är sjukskriven p.g.a. ledbesvär. På mina släktingar i flera generationer som haft smärtor och nedsatt rörlighet p.g.a. Bechterews. En sjukdom som ett enkelt blodprov visat att jag inte har och därmed inte heller kan föra över till mina barn.

Allting är relativt och på lördag ska jag cykla alldeles rak i ryggen till Akademiska sjukhuset för en röntgen. Det kräver nämligen Axelortopeden innan man bedömer om jag ens ska placeras i den årslånga kön.

Andra bloggar om
, , ,

Lyckad kvinnodag

9 mars, det är dagen efter 8 mars. Dagen efter internationella kvinnodagen och rapportdags. För det första var det varmare, förra 8 mars var det ruskigt kallt. Å andra sidan hade vi eldshow på vårt torgmöte då och det var trevligt. I år strulade det med polistillståndet och vi fick strax före mötet besked om att vi inte fick ha någon show. Bild och rapport från förra året finns här. Där finns också utkastet till det långa tal som jag höll då.

I år drog jag ned på ambitionen och talade lite mindre. Förresten talade jag mer i år men det beror på att den uteblivna eldshowen gjorde att vi fick hålla igång mikrofonen istället. Så det blev en hel del olika teman och påminnelser om kvinnokampen, feminismen, internationella kvinnodagens historia och övriga arrangemang på kvinnodagen samt naturligtvis att kvinnokampen bedriver vi varje dag, inte bara på kvinnodagen. Men mitt förberedda anförande var kortare och mer spontant.

Jag pratade om den politik som den nya regeringen och högermajoriteten för. En jämställdhetsminister som är stolt över att hon inte är feminist. Ett pigavdrag som gör att familjer med bra ställt kan hyra in mindre gynnade kvinnor så att de slipper ta eget ansvar för jämställdheten. Dubbelarbetande kvinnor ska inte avlastas genom att partnern gör mer av hemarbetet, vilket ju borde vara det mest jämställda. Ett vårdnadsbidrag som kommer att gå ut över förskolans kvalitet.  En höger som hävdar att kvinnors löner blir högre i privata näringslivet. Vilket vänsterpartiet i en rapport kan visa inte stämmer. Kvinnor som arbetar på äldreboenden i Stockholm har haft en sämre löneutveckling på de privata bolagen. Vänsterpartiets rapport visar också att löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar när verksamheten övergår i privat regi.  


Jag tog upp att det i  regeringen sitter ett parti , kristdemokraterna, som rasar över att kvinnor från andra länder ska kunna göra abort i Sverige och de gör allt för att förhindra att samkönade par ska få gifta sig. Jag tog också upp att på den internationella kvinnodagen, en dag som från början var socialisternas kvinnodag, demonstrerar abortmotståndarna på Uppsalas gator:

"Som tur är är den fria aborten inte hotad i Sverige och abortmotståndarna kan demonstrera och försöka skrämmas så mycket de vill. Vi låter oss inte påverkas."

Självklart tog jag också upp den motion som jag och Jeanette Escanilla lämnat in till fullmäktige, om att Fadime Sahindal ska hedras genom att få en gata eller en park uppkallad efter sig. Starka kvinnor som gjort avtryck och som påverkat vår syn på jämställdhet och kvinnors rättigheter förtjänar att hedras.

Efter mötet var det öppet hus på Uppsala bokcafé med mat och musik. Mycket trevligt, god mat och många nya ansikten. Elvaåriga Rodja gjorde ett bejublat dansframträdande.

Jag tror att även det feministiska självförsvaret blev lyckat. När jag åkte förbi med bussen såg jag flera kvinnor/tjejer som stod utanför gymnastiksalen och väntade på att få komma in. Visserligen hörde jag något om att instruktörerna inte hade kontakt med den som hade nyckeln. Så jag hoppas att tjejerna verkligen kom in och inte stod utanför och väntade på en nyckel som aldrig dök upp.


Alla arrangemang som jag besökte verkade välbesökta och bra. Jag ser redan fram emot nästa år!
Andra bloggar om , , ,

Ja till kärlek - nej till porr!

I dag är det Internationella Kvinnodagen som firas över hela världen.
Låt dagen bli en glädjens och stolthetens dag fylld av kärlek mellan människan, och fri från porr och sexism!

 Vi i Vänsterpartiet säger ja till kärlek men nej till porr!
Vi vill ha ett värdigt samhälle som bygger på kärlek mellan människor, på jämställdhet, respekt och solidaritet. Låt våra barn och unga växa upp i trygghet, glädje och gemenskap. Låt oss fortsätta kampen för ett jämställt och feministiskt samhälle där alla är lika värda oavsett kön och klass.

 Första kvinnodagen firades i USA 1909. Därefter kom många andra länder snabbt efter i Europa och i Öststaterna.I de länder där nazism och fascism fick makten förbjöds firandet av kvinnodagen.FN:s generalförsamling antog 1977 en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.1980 proklamerade FN 8 mars som internationell kvinnodag.

 Tack alla kvinnor som banat väg före oss med att ha verkat för att vi kvinnor i Sverige har rösträtt, vi har rätt att äga, vi har rätt till egen ekonomi, rätt till arbete och bostad, rätt att leva i frihet fri från våld och rätten till makten över vår egen kropp! Men, ännu finns det fortfarande mycket kvar att kämpa för, eftersom kvinnan fortfarande förtrycks och utsätts för våld, t.o.m. i sitt eget hem.

 Vi alla generationers kvinnor över hela världen oavsett partitillhörighet eller nationell tillhörighet fortsätter kampen i solidaritet med varandra för ett rättvist samhälle.

 Kvinnokampen kan aldrig vila. 

Cecilia Staland
Aynur Beydogan

Denna insändare har idag publicerats i
Upsala Nya Tidning.

Andra bloggar om
, , ,  

Kvinnokamp och feminism en gång om året

Internationella kvinnodagen är för mig en dag då vi särskilt lyfter upp orättvisor mellan män och kvinnor. Många pratar om att fira, vadå fira? Det är väl ingen mors dag vi pratar om.

En av de största fördelarna med internationella kvinnodagen är att media runt denna dag brukar lyfta upp flera aktuella frågor. DN hade t.ex. enbart reportage om kvinnor i sin speciella söndagsbilaga.

Aftonbladet har i och för sig en fånig omröstning om vilken jämställdhetsfråga som är den viktigaste, som om man kunde ställa självklara och nödvändiga samhällsförändringar mot varandra, men har annars bra artiklar. Denna om att själv få välja var 
skattemedlen för städning ska gå av Inga-Lisa Sangregorio var nog den bästa artikel jag läst i ämnet hushållsnära tjänster. Ira Malliks Nu jävlar systrar, dags att gå i opposition är en höjdare den också.

Artiklar och debatter av det här slaget måste föras flera gånger om året, inte bara runt en enda dag. Kvinnokampen för vi varje dag. Det är varje dag som kvinnor drabbas av vårt ojämställda samhälle, det är varje dag som kvinnor utnyttjas, misshandlas och våldtas, det är varje dag som kvinnor har lägre lön än män, det är varje dag som kvinnor gör det mesta i hemmet, det är varje dag . . .
Intressant? Andra bloggar om , , , , ,

Internationella kvinnodagen

Imorgon är det Internationella kvinnodagen och jag har ju alldeles glömt bort att pusha för allt som händer i morgon. Allt är egentligen att ta i för  tyvärr händer det en massa konkurrerande saker. Synd att man inte kan enas denna dag.

Här kommer en lista med de aktiviteter som jag vill lyfta upp.

image61Uppsala Kvinnojours 25 års-jubileum med Gudrun Schyman, Cecilia Wikström m.fl. Plats: Missionskyrkan Tid: 10 - 16 Arr: Uppsala Kvinnojour och Tjejjouren

Slussen Bildkonstutställning om kvinnliga pionjärer Plats: Gågatan Tid: 12 - 17 Arr: Femivalen och Magma

Torgmöte Plats: Stora torget Tid: 16 Arr: Vänsterpartiet och Ung Vänster

Fest med mat och musik Plats: Uppsala Bokcafé Tid: 18 - 20 Arr: Vänsterpartiet och Kurdistans solidaritetsförening

Demonstration: Ta natten tillbaka Plats: Slottsbacken Tid: 18 Arr: Uppsala Kvinnliga Studentförening

Teaterföreställning ?Var god tag plats? Plats: Reginateatern Tid: 8-10 mars kl. 19

Feministiskt självförsvar Plats: Sverkerskolans gymnastiksal Tid: 20 - 22 Arr: Kvinnomaktsgruppen, Tjejjouren Slussen och Ung Vänster

Fest med Vaja och DJs från Sister Uppsala Plats: Orange Tid: 20.30 Arr: Femivalen, Sister Uppsala, UKS, ÖFA


Andra bloggar om
, , ,

Spelmonopolet, kulturen och idrotten

Spelmonopolet är en intressant grej. Många borgerliga debattörer menar att det är socialistiskt förmynderi att ha spelmonopol samtidigt som andra borgare glatt utnyttjar spelmonopolet. T.ex. tycker kulturminister Lena Liljeroth (m) att alla skolor ska få en kulturcheck som ska bekostas via pengar från Svenska spel.

Nu skriver
Svenska Dagbladet om en EU-dom som kan innebära slutet för spelmonopolet.

Det är naturligtvis problematiskt att idrott och kultur bekostas via spelpengar. För att idrotten och kulturen ska få mer pengar måste Svenska spel satsa än mer på marknadsföring och på så sätt riskera att skapa ännu fler spelberoende.  Ett avskaffande av spelmonopolet skulle innebära att spelpengarna istället går till vinster för privata spelbolags ägare och större delar av idrotten, kulturen och behandling av spelberoende istället tas via skattemedel. Det är i mina ögon inte bättre.

Vänsterpartiet har föreslagit att 300 mnkr årligen i tre år av Svenska Spels överskott ska användas till ett "Handslag för barnkulturen" i enlighet med det förslag som lagts av Kommittén Aktionsgruppen för barnkultur. Moderaterna vill avskaffa spelmonopolet men moderaternas kulturminister vill använda pengarna till kulturcheckar. Inkonsekvens var ordet. Varför inte börja med att få ihop den egna politiken och sedan genomföra förslagen från Aktionsgruppen för barnkultur?

Andra bloggar om , , ,  

Varför ska Göran Hägglund lägga sig i människors kärlek?

Nu är det Göran Hägglunds tur att bli intervjuad i Svenska Dagbladet. I intervjun avfärdar han att homosexuella ska få ingå äktenskap. (lustig formulering, homosexuella får ju faktiskt gifta sig men inte med någon av samma kön). I intervjun säger Hägglund: "Jag tror att alla inser att det inte är enkelt att på väldigt kort tid genomföra förändringar som upplevs som dramatiska. Äktenskapet, och det som följer med, är djupt rotat hos svenska folket."

Det är väl det som är själva kärnan. Äktenskapet, och det som följer med, är djupt rotat hos svenska folket. Just därför är det absurt att människor som älskar varandra inte ska få ingå äktenskap. Om det inte var djupt rotat skulle det inte vara viktigt, då skulle det vara tillräckligt med partnerskapet. På vilket sätt upplevs förändringar som dramatiska och för vilka? Vad spelar det för roll för hetrosexuella paret Svenne och Svea att även homosexuella Svea och Viktoria får gifta sig? Ingenting, det påverkar inte deras äktenskap för fem öre. Varför några kristdemokrater, homofober och reaktionära präster ska lägga sig i hur andra vill leva sina liv kan jag inte begripa. Sänker det värdet på herr och fru Hägglunds äktenskap om samkönade äktenskap tillåts?
 
Intressant? Andra bloggar om , , , ,

Aftonbladet goes HBT

Intressant Aftonbladet idag. Man skulle kunna tro att Aftonbladet goes hbt. En lång intervju med läckerbiten Ola Salo, med rubriken "Jag blev kär i en kille".

En lång artikel om transvestiterna (mtf) Thomas och Stefan. Bra att Aftonbladet också förklarar att de flesta transvestiter inte är homosexuella. Mycket bra faktaruta.

Förutom Ola Salo-artikeln på Nöjessektionen och transvestitartikeln på Kärlek & sex-sektionen (?) har Aftonbladet flera artiklar om att homosexuella män inte får lämna blod. Där kan man också skriva på en protestlista för att en karenstid ska införas. RFSL tycker att män som har ett aktivt sexliv med andra män inte ska lämna blod men att detta ska kopplas till sexlivet inte till den sexuella läggningen.

Det kan man ju förstå. Inte ens en homosexuell man som av något skäl väljer bort sex får lämna blod. Ska man ha ha regler bör de vara kopplade till aktiviteten och inte till läggningen.

Andra bloggar om , , ,

RSS och annan sk-t

d?dskalleBlogg.se har gjort en massa ändringar. Många är säkert jättebra men de får en massa dåliga sidoeffekter. Den vanligaste, eller åtminstone den som användarna klagar på mest, är att lösenordet inte fungerar. Jag har bara drabbats av en enda dålig sidoeffekt (som jag känner till i alla fall) RSS-en fungerar inte längre och sidan indexeras inte på några bloggportaler.

Jag vet inte om det är så att RSS-en inte fungerar eller om den ändrats. Oavsett vilket hoppas jag att blogg.se ser till att den fungerar. Jag har ingen lust att lägga ned tid på att göra om alla anmälningar till portaler och få ut till alla som prenumererar att börja om från början.

Bilden, som kommer från
http://www.bizart.com,  illustrerar hur jag just nu känner.


Min vana trogen lägger jag in lite nyckelord, trots att jag vet att det inte spelar någon roll, de fungerar ändå inte.

Uppdatering: Nu fungerar det delvis, Bloggportalen, som hämtar uppgifter via RSS, har fortfarande ett inlägg från den 1 mars som mitt senaste medan andra portaler har uppdaterats. Förmodligen innebär det att den som använder RSS-flöden fortfarande inte får mina inlägg.

Andra bloggar om , , ,  och


Näringslivet och kåmitta

Dagens arbetsutskott befäste att det är näringslivet som styr i Uppsala kommun. Precis som så många gånger förr återremitterades ett ärende till tjänstemännen för att moderaterna saknade näringslivet i handlingen. Förra gången var det handelsstrategin som skulle omformas till att mer utgå från näringslivets perspektiv, den här gången var det samordning av representation, uppvaktningar och mottagningar m.m.

Gustaf von Essen (kd) myntade ett nytt utryck kåmitta (eller kanske comitta för att behålla kopplingen till det engelska ursprunget?). Snabbt tog både Gunnar Hedberg (m) och Lena Hartwig (s) till sig det nya ordet och lovade att det inte innebar att Uppsala kåmittade något. Medan jag funderade på stavningen av detta nya ord begärde Karolina Hilding (fp) ordet och påpekade att det heter åtagande på svenska.

Härmed kåmittar jag mig att i fortsättningen använda ordet åtagande.

Inga kompetenta kvinnor bland moderaterna, enligt moderaterna själva!

När Karolin A Johansson lämnade sina politiska uppdrag fick man intrycket att hon var besviken över att hon inte fått gå vidare i den politiska karriären. Trots att moderaterna gick från att vara kommunens tredje största parti till att vara det största och trots att moderaterna nu leder kommunen fick Karolin inga nya uppdrag. Ersättaruppdragen i kommunstyrelsen blev en ordinarie plats men i övrigt hände ingenting. Andra fick bli både ordförande och vice ordförande i olika nämnder samtidigt men Karolin fick "bara" bli ordinarie i den kommunstyrelse som hon redan satt i.

När Radio Uppland idag konstaterar att männen styr Uppsala kommuns bolag intervjuas den enda kvinnliga ordföranden (av tio möjliga), moderaten Simone Falk. - Jag tror att fler kvinnor skulle kunna om de riktigt ville. I vårt parti så har vi alla fall inget som håller kvinnor tillbaka av någon fördom. Vill man och har kompetens så tror jag att man kommer dit man vill, säger Simone Falk till Radio Uppland.

En slutsats som man skulle kunna dra är att Karolin, enligt Simone Falks definition, inte riktigt ville och inte har kompetens att komma dit hon vill.

Själv tror jag att moderaterna har lättare att se både män och dem som varit med länge. Unga kvinnliga förmågor får gärna synas i kollektiva sammanhang som kommunstyrelsen och fullmäktige men riktig makt får de inte.

Man kan ju också konstatera att Simone Falk, enligt sin egen definition, är den enda kvinnan i hela moderata samlingspartiet som har vilja och kompetens för att vara ordförande i ett bolag. Blygsamhet saknar hon inte alla fall inte.

Den ojämna fördelningen mellan män och kvinnor, i såväl de borgerliga partierna som socialdemokraterna, har jag skrivit om här, här och här.
 
Intressant? Andra bloggar om , , , och

Socialistiskt forum, fotboll och papperssortering

Gick på första passet på Socialistiskt forum om media. Jag hade gärna stannat kvar men hade en del att göra hemma. Det blir som en kedjereaktion. Min man har samlat böcker vid sin säng. Bestämde sig igår för att ställa in dem i bokhyllan och upptäckte att bokhyllan blev full. Så jag började rensa bland mina gamla papper för att ordna plats. Det visade sig att jag sparat kommunala handlingar från 2001. Det var kul att ögna igenom dem igen. Hittade en pärm med information från barnens förskola (och det var ju ett tag sedan) och en pärm med handlingar från vänsterpartiets distriktstyrelse 1994. När jag slängt gamla handlingar och papper blev två hela hyllplan lediga.

Jag är fortfarande inte klar, det dök upp en hel del annat som behöver sorteras, men får fortsätta en annan dag. Det är nästan så att jag tror på högre makter. När jag skulle damma av soffbordet slängde jag fjärrkontrollen i soffan och råkade komma åt någon knapp så tv-n gick igång. På kanalplats 12 där den nya kanal 9 just visade matchen Elfsborg-FC Köpenhamn, 13 minuter in i matchen. Jag visste att matchen gick men inte att den gick på tv.

Hur stor är chansen att man slänger en fjärrkontroll åt sidan, råkar sätta på tv-n på kanalplats 12 när en match man inte gärna vill missa (om man vetat att den sändes) precis har börjat sändas? När nu försynen, slumpen eller högre makter sätter på tv-n åt en kan man ju inte ignorera och gå tillbaka till papperssorteringen.


Visserligen förlorade Elfsborg matchen men förde spelet och hade ett stort spelövertag. Kan laget bara lära sig att få in bolluslingen i mål så bådar det gott inför champions league-matcherna. Spelar man ut Nordens bästa lag har man ett bra lag (förutom det där med bra avslut, trots egentligen bra avslutare).

Andra bloggar om
, , , och

Frihet?

Detta måste vara ett skämt! Men in the land of freedom kan allt förbjudas.

Lättpåverkad borgerlighet

Det kan inte vara lätt att vara borgerlig politiker i Uppsala. Antingen vet de inte vad de tycker eller också så är det synnerligen lättpåverkade alternativt svaga.

Ett nej till asptrappen blev ett ja när det började blåsa snålt. Extra pengar till barnomsorgen skakades fram när pressen började skriva (även om det fortfarande är alldeles för lite). Borttagandet av mål om minskad fossilbränsleanvändning återinförs (i någon sorts tappning) när pressen börjar visa intresse. Ett nej till bostadsportal blev en utveckling av hemsidan när också det visade sig få negativ press och respons.

De borgerliga hamnar också i andra jobbiga situationer. I veckan tog t.ex. fritids- och naturvårdsnämnden beslut om att investera i en ny konstgräsplan. Ett jättebra beslut men egentligen finns det inte ekonomiskt utrymme för satsningen. Skälet är helt enkelt att man inte vågar upphäva det beslut som vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet tog förra året om en konsgräsplan i Årsta 2007. Samtidigt säger nämndens ordförande till pressen att ingenting hänt på tolv år men nu . . . Sanningen är att nämnden har både en lägre investeringsbudget och en lägre driftsbudgeten nu än vad den hade haft om s-v-mp fortfarande varit i majoritet.

För idrottens skull hoppas jag att nämnden klarar den här satsningen. Risken är stor att det inte kommer att finnas pengar till mindre men nödvändiga reparationer och upprustningar.
Andra bloggar om
, , ,  och

Valdemar Langlet

Valdemar Langlet ska få ge namn åt en park i Uppsala. Det beslutade kommunstyrelsen i går, nu är det bara kommunfullmäktige kvar. Mer info om Langlet finns här. Det är för hans insatser i Budapest kombinerat med hans anknytning till Uppsala som gör att jag tyckte att han är värd att minnas med en gata eller park.

Jag skrev min motion om Valdemar redan 2004 men nu är det äntligen dags. Det hände en hel del annat på kommunstyrelsen men jag ska på en nätverksträff om demokrati och medborgardialog idag så jag är på språng, rapport får komma ikväll eller i morgon.

Andra bloggar om