Kränkningar på fullmäktige

Som jag och andra tidigare kommenterat var högern inte intresserad av att ta debatten. Dessutom har man en tradition i Uppsala att ta till överord och kränkande uttalande i debatten. Att kalla sverigedemokraterna för mörkrets krafter och kostymfascister hör inte riktigt hemma i en fullmäktigedebatt. Att säga att miljöpartiets Maria Gardfjell vill bestämma och vara ordförande i gatu- och trafiknämnden när hon kritiserar trafikpolitiken är att gå för långt. Precis som Maria Gardfjell går för långt när hon i debatten kräver att presidiet i gatu- och trafiknämnden avgår.

Priset tog nog kristdemokraten Gustav von Essen. I debatten menade moderaten Stig Rådahl att konkurrensutsättning innebar ökad valfrihet för Uppsalaborna. Något som jag ifrågasatte och förklarade att jag inte förstod. Hur kan valfriheten öka för en person vars boende t.ex. går över till Aleris, om personen valt ett kommunalt boende, undrade jag. Stig Rådahl svarade med något om mitt förstånd, ett påhopp som jag valde att inte kommentera. Istället påpekade jag återigen att konkurrensutsättningen inte på något sätt ökar brukarnas valfrihet men att den ökar majoritetens popularitet i näringslivet och att det snarare var för näringslivet än för uppsalaborna som konkurrensutsättning skulle ske.

För nästa inlägg stod Gustav von Essen. Han inledde med att säga att han inte tände på kommunalrådet Ilona Waldau och en del annat i samma stil. När jag påpekade att han gått för långt, och att även Stig Rådahl gick för långt, när det gäller personlig kränkning, svarade von Essen med en ny kränkning. Det kan tyckas oviktigt att han i sitt svar kallade mig för kommunalrådet Ilona men i själva verket är det en medveten förminskning av mig som politiker och kommunalråd. Bara Ilona är familjärt men kommunalrådet Ilona är något helt annat.

Förutom en medveten kränkning av mig som person är det dessutom ett sexistiskt uttalande som fick många kvinnor, över partigränserna, i fullmäktige att reagera.

Stig Rådahl har bett om ursäkt och sagt att det inte alls var hans mening att säga att jag saknade förstånd utan att det var min politik han åsyftade. Jag tror på honom och jag tog inte illa upp först men i kombination med von Essens påhopp blev det allvarligare än vad jag tyckte från början, speciellt som andra uppfattade Stig Rådahls uttalande som ett påhopp. von Essen har varken bett om ursäkt eller på något sätt kommenterat sitt uttalande.

Trösten är att om von Essen inte känt sig träffad över mitt påstående att det är näringslivet man tillgodoser med konkurrensutsättning hade han inte sänkt sig till en så låg nivå. Har man sakliga argument använder man dem, saknar man argument får man ta till slaskmetoden.

Andra bloggar om
, , , ,Avskaffa Uppsala kommuns krångliga och byråkratiska styrmodell

Här är länken till min debattartikel i Upsala Nya Tidning. Artikeln inleds med "Av­skaf­fa Upp­sa­la kom­muns krång­li­ga och by­rå­kra­ti­ska styr­mo­dell! Det är ett av väns­ter­par­ti­ets vik­ti­gas­te för­slag för po­li­ti­ken i Upp­sa­la kom­mun. Vi är över­ty­ga­de om att mo­del­len kos­tar peng­ar och ska­par onö­di­ga av­stånd mel­lan så­väl po­li­ti­ker och tjäns­te­män, som po­li­ti­ker och Upp­sa­la­bor. "

Jag har fått flera positiva reaktioner så här långt och ingen negativ. Responsen har kommit från anställda i Uppsala Kommun och politiker och då även från politiker vars politiker står bakom den organisationsmodell som vi har i Uppsala.

När jag ändå är inne på länkandet till artiklar så måste även denna artikel få en länk: Äldreomsorgen hotar gå tillbaka till fattigvård.

Andra bloggar om , , , ,


Vi tar debatten, högern gnäller

En märklig fullmäktigedebatt är äntligen slut. En debatt där oppositionen kritiserat majoritetens politik och lagt egna förslag till beslut. Fullkomligt normalt för en opposition. Finanskommunalrådet Gunnar Hedberg, moderat, säger till media att oppositionen är gnällig och okonstruktiv och enda gången han går upp i debatten är det för att tala om för oss att vi är gnälliga och att vi inte släppt valförlusten. Hur gnälligt och okunstruktivt är inte det?

Det är beklämmande att Gunnar Hedberg inte kan ta den politiska debatten. När han avstått från politisk debatt i två dagar och sedan avslutar med uttalanden om hur oppositionen agerar säger det mer om honom själv än om oppositionen. Till
radion säger han dessutom att majoriteten inte kan svara på alla frågor för då skulle debatten ta allt för lång tid. Man kan undra i vilken värld Gunnar Hedberg lever i. Varje fråga ställdes flera gånger, samma talare gick upp flera gånger för att uppmana majoriteten att svara och ta debatten. Om jag fått svar på mina frågor om det obefintliga intresset för park och natur hade jag inte behövt upprepa min fråga ytterligare gånger och använda tid till att kritisera majoriteten för dess undfallenhet. Jag kan säkert ha låtit lite gnällig på slutet också.

Klart är att debatten blivit kortare och mer intressant om högermajoriteten deltagit i den. 

Detta får räcka för nu men under dagen kommer jag att lägga in min artikel om den kommunala organisationen och kristdemokraternas gruppledares uttalanden som gick klart över gränsen för det anständiga i en debatt.

Intressant?
Andra bloggar om , , , ,

Hammarby-Elfsborg 0-1

Det var nog tur att jag inte åkte till Stockholm. Jag har alltid sett på Hammarbys supportrar som de trevligaste i Stockholm. Mot Djurgården har jag inte på mig Elfsborghalsduk eller -tröja varken till eller från matchen, oavsett resultat. Mot AIK brukar jag aldrig visa lagtillhörighet på vägen till matchen men gör det på vägen från matchen om AIK vinner. När Elfsborg spelar på Söderstadion har jag aldrig tvekat att visa lagtillhörighet på vägen dit och endast tänkt ta av mig halsduk eller lagtröja om Elfsborg vunnit, vilket hittills aldrig hänt när jag varit på plats.

Redan förra året fick jag signaler om att Hammarbyklacken ändrat beteende. I år står det klart att Hammarbyklacken tagit ett steg till. Jag har inte längre något favoritlag i Stockholm. Den som vill veta mer läser denna
krönika eller vilken tidning som helst om överfallet på den egna tränaren.

Andra bloggar om , , ,

Noll intresse från högeralliansen för park och natur

Timmen är sen och jag är trött, så trött att jag inte ens kommer ihåg vad jag hade tänkt blogga om från dagens kommunfullmäktige. Tror att det dels var inledningen, dels debatten om natur, miljö och infrastruktur.

I debattens inledning, under den så kallade gruppledarrundan, fick vi i oppositionen höra att vi inte lyssnade på väljarna när vi förde fram kritik om konkurrensutsättningar, utmanarrätt och upphandlingar. Högeralliansen tycks helt ha missat att vi företräder våra väljare, inte deras, vi i oppositionen kan inte företräda borgerliga väljare. Det är inte vår roll. Efter att jag påpekat att högern gärna får argumentera för varför de inte tycker som vi men att de aldrig kan säga att vi har fel eller inte får tycka som vi gör, lugnade de ned sig. Mycket märklig argumentation var det.

Under naturavsnittet frågade jag flera gånger varför det varken fanns text, mål, uppdrag eller ekonomiska satsningar på park och natur. Ingen från högeralliansen gick upp och redogjorde för sin politik, eller snarare varför det inte fanns någon politik. Maria Gardfjell (mp) frågade varför trafikkommunalrådet Cecilia Forss inte gick upp i trafikdebatten och jag hängde på och frågade varför natur- och parkkommunalrådet Cecilia Forss inte gick upp och var hon var någonstans. Cecilia ropade från sin plats, här är jag, och sedan gick hon ut ur salen, utan att ens lyssna färdigt på debatten inom sitt ansvarsområde.

Intrycket efter en dags debatt är att högern inte tar debatten. Kanske kan de inte försvara sin budget, för att de vet att den är dålig, eller också så vill de bara förminska fullmäktiges roll i den demokratiska processen. Oavsett vilket är det märkligt att högern inte tar debatten och inte argumenterar för sin politik.

Andra bloggar om
, , , ,

Elfsborg mot Hammarby

När den allsvenska serietabellen spikas brukar jag snabbt markera alla Elfsborgsmatcher som spelas något sånär nära, det har jag gjort sedan Elfsborg gick upp i allsvenskan 1997.  Jag har varit i Örebro, Norrköping, Gävle, Södertälje, Solna och Stockholm. Jag missade Västerås för att jag jobbade i Sundsvall den dagen och jag missade Enköping för att jag var tvungen att gå på ett möte, annars har jag sett Elfsborg på bortaplan på alla allsvenska arenor i mellansverige.

I år var det bara två matcher som jag har möjlighet att se, Hammarby och Brommapojkarna. Idag kommer jag för första gången på tio år att inte gå på en match som jag har möjlighet att gå på. Jag orkar inte. Budgetskrivande, Linnéveckan och budgetfullmäktige nästa vecka gör att jag bara inte orkar lägga ned tid på att åka till Stockholm. Det tar bara ett par timmar att se matchen på tv men det tar 5-6 timmar att se den på plats i Stockholm.

Jag saknar redan känslan av att vara nära, på plats, känslan av att vara en del av ett gäng supportrar och jag skulle gärna vilja träffa Erik, Bosse, Jonna, Tobbe, Vårgårda, Olle och de andra. Ha det så bra utan mig , ropa, heja och fira segern ordentligt!

Andra bloggar om
, ,

Grattis alla kommunalarbetare!

Nu är kommunals löneavtal klart. Sveriges kommuner och landsting är nöjt med avtalet och kommunal är ännu nöjdare. Nöjdast är förmodligen de kommunalanställda som äntligen får lite lönehöjningar. LO:s samordning med jämställdhetspott har inneburit att anställda inom Kommunals avtalsområden fått de högsta löneökningar inom LO. Det var inte en dag för tidigt.

I vänsterpartiets budgetförslag för 2008-2011 för Uppsala kommun ligger rejäla satsningar på löner inom yrken med de lägsta lönerna. Trots kommunals lyckosamma förhandlingar är lönerna fortfarande låga och ytterligare löneökningar behövs. Däremot kan det hända att en del av våra 61 miljoner till löneökningar kan behövas för att klara de avtalsmässiga löneökningarna utan rationaliseringar.

Det viktigaste är att kvinnor inte ska behöva betala offentlig sektor med sina låga löner. Rättvisa löner ska vara en självklarhet i kommunal verksamhet.

Andra bloggar om , , , ,

K.J. och pressen

Bra recensioner (i UNT och i DN) för Carina Burmans K.J. och jag har fortfarande inte hunnit längre än till Klaras skolstart, men jag har tittat på bilderna. Man undrar hur K.J. själv hade recenserat boken.

Å så lite bilder

När sonen frågade om jag varit på vampyrlajv undrar jag om han såg mig så här:image86

Eller så här:
image87 


image89Jag sätter också in en bild på Victoria som får mat, med kungen i bakgrunden,Kejsaren skymd. Jag såg dem inte ens men min man gick förbi och tog några kort. Enda skälet till att jag sätter in bilden är att jag kan skriva kronprinsessan Victoria och få massa nya sökträffar.

Andra bloggar om
, ,  ,


Linné 300 år och en dag

Igår var den stora födelsedagen, som till och med fått kejsaren och kejsarinnan av Japan att åka till Uppsala.  Jag deltog i en del av födelsedagsfirandet, stundtals ganska tråkigt och stelt. Tal och körsång kan vara vackert men efter en hel dag längtar man efter firande med ballonger och klackarna i taket, inte ännu mer tal och körsång.

På kvällen var jag med på födelsedagsbanketten på Slottet. Jag såg inte kungligheterna eftersom jag satt med ryggen mot både ingången och huvudbordet.Jag konstaterade att det vid borden i mitten satt fler män än kvinnor och vid våra bord var kvinnorna i majoritet. Lite konstigt  att man inte sätter varannan kvinna och varannan man vid borden utan istället har man, man, kvinna, man, man vid borden i mitten och kvinna, kvinna, man, kvinna, kvinna vid borden på kanterna. Jag har svårt att tänka mig att Anders Björk och länsstyrelsen medvetet tänkte queerplacering. Det var nog snarare bordplacering efter titel.

Nåja, högtidligt var det och bordsällskapet var trevligt men själva banketten var inte speciellt roligt. Jag tänkte också på alla kvinnor som köpt nya klänningar för flera tusen (vilket jag vet att många gjort), män som köpt eller hyrt frack för en tusenlapp eller mer. Var det värt det? En snabb fördrink, sitta vid bordet och äta (och lyssna på körsång), förflytta sig och dricka kaffe och sedan gå hem.  Jag plockade ihop lite som jag hade hemma, bytte några rosetter på en gammal 199 kronorstop från Axelssons i Stockholm och sedan var jag redo att gå. Inga höga kostnader för detta party, dyrast blev mitt nya hårspänne för 39,50.

Klädde mig lite 1700-talsinspirerat, satte upp håret och sminkade mig och var ganska nöjd ända tills jag kom hem och sonen frågade om jag varit på vampyrlajv. Bilder kommer, om de blev bra.

Nu ska jag titta förbi kunskapsmarknaden. Måste också hinna med Stadsparken innan tulpanerna blommat över. Sedan gäller det att satsa på förberedelser inför fullmäktige på måndag och tisdag när vi ska fatta beslut om inriktningen för 2008.

Andra bloggar om
, ,  ,

Fru Linné och flickorna Linné

På onsdag är det 300 år sedan Carl von Linné föddes. Hela denna vecka är vikt åt herr von Linné. Det är invigningar, det är festligheter, det är föreläsningar - Carl von Linné.

Jag tror att jag ändå fått det allra finaste uppdraget av alla, tillsammans med Bälinges målvakt Maja Åström. Igår fick jag nämligen hålla huvudtalet när vi invigde Gränby Linnéstig och ett konstverk. Maja förrättade själva invigningen.

image85Det speciella med Gränby Linnéminne är att det inte har så mycket med herr Linné att göra, utan mer med hans dotter. Sara Stina von Linné hade nämligen en gård i Gränby. Först som sommarhus tillsammans med sin make och efter hans död bodde Sara Stina där permanent.

I mitt tal fokuserade jag på att sonen självklart skulle gå i pappas fotspår medan döttrarna inte fick någon utbildning. Pappa Calle var emot att de fyra döttrarna skulle utbildas, deras utbildning syftade till att de skulle bli duktiga husmödrar. I en  tid när flickor av högre samhällsställning skulle lära sig franska, måla, spela instrument, brodera och annat som var mindre nyttigt men behagfullt, fick Linnés döttrar lära sig sköta ett hem.

Samtidigt som Carl von Linné av vissa kallas för en hustrutyrann som inte lät sina döttrar studera, var det en av döttrarna som i 20-årsåldern skrev en vetenskaplig uppsats om indiankrassen. En uppsats som upptogs av vetenskapsakademin. Flickorna fick ju alldeles uppenbart en utbildning i hemmet som gjorde dem kunniga nog att skriva vetenskapliga uppsatser. Sara Stina förde flera växter från sin fars Hammarby till Gränby gård och man kan tydligt se att Sara Stina hade både botaniska kunskaper och sinne för vetenskapen.

Gränby Linnéminne är det Linnéminne som fokuserar på kvinnorna runt Linné. Förhoppningsvis kan vi framöver få fram mer kunskap om hans hustru och döttrar. Varifrån fick döttrarna sina kunskaper? Fick de dem tack vare sin far eller trots sin far?

Mer om Gränby Linnéminne kan man läsa
här. Den som väljer att gå Linnéstigen i Gränby upptäcker snart att den skiljer från de andra Linnéstigarna. Dels är det inte en stig som Linné själv vandrat, dels fokuserar den på livet på 1700-talet istället för de växter som stigen passerar.  Främst än den tänkt att komplettera Gränby 4H, på vars område den ligger.

Bilden från Uppsala Universitets samlingar.

Andra bloggar om , ,  ,


Carina om K.J.

image84Jag är lycklig ägare till en rykande färsk K.J. De första 50 exen togs direkt från pressarna till Kungliga Biblioteket där Carina Burman höll en föreläsning om Klara Johanson, K.J. Den som inte var på KB får vänta ytterligare några dagar innan boken går att köpa.

Klara Johanson var en av 20-talet kvinnliga studenter i slutet av 1800-talet. Sedan blev hon litteraturkritiker, essäist och en av Sveriges första öppet lesbiska. Carina lyckades göra Klara levande under sin entimmeslånga föredrag och fick boken att verka mycket intressant. Jag har än så länge bara hunnit läsa om Klaras tidiga barndom. Jag släckte nattlampan när Klara skulle börja skolan men inledning bådar gott. Mer info om K.J. finns här.

Det blir mycket läsa framöver. Jag har beställt Åsa Linderborgs Mig äger ingen och Susanna Alakoskis Svinalängorna. Jag passade också på att köpa en pocket av Ruth Rendell, en av mina favoritförfattare. Tur att det är sommar snart. Det lär ta sin lilla tid att läsa dessa böcker.

Andra bloggar om , ,  ,


Äntligen - skyll inte på mig jag röstade rött

Äntligen är jag klar med budgeten. Presskonferensen var idag.  UNT valde att toppa med att vi vill ha en ny organisation utan uppdrag-åtagande (köp och sälj). Radio Uppland har jag inte haft möjlighet att lyssna på än och Uppsalatidningen kommer ju inte förrän på fredag. Nu när budgeten är klar kommer jag att få mer  tid att blogga. Det har blivit lite dåligt med det ett tag. Blogga och städa mitt tjänsterum är det som står närmast på dagordningen, efter en välbehövlig vila över Kristihimmelsfärdshelgen. Har man jobbat mer än heltid för 70% arvode är en extra dags ledighet inte att ta i.

image83Äntligen kan man tala om att man röstade rött i valet. Denna knapp borde vara det självklara köpet för den som röstat rätt. Skynda köp!!!

Förhoppningsvis kommer vänsterpartiet i Uppsala att beställa hem dem så att de finns att köpa på Bokcaféet/Expeditionen. Den som vill vara först beställer dem via Red Planets hemsida.

Andra bloggar om , ,  ,

Fridsam finländare och moderat i hatattack mot Gudrun Schyman

I morse hade IOGT-NTO i Uppsala ett frukostseminarium om alkoholpolitik. Inbjuden till mötet var Gudrun Schyman. Jag hoppas att det var riktigt många på seminariet. En del gick nog dit i rena ilskan när de läst en moderatpolitikers svar till IOGT-NTO:

Kära vänner!
Jag är faktiskt fullkomligt häpen över att en respekterad organisation inbjuder en kommunist, och det utan att ange några reservationer i inbjudan.
Som barn till de fridsamma finländare (i mitt fall karelare av släkten Havukainen) som råkade bo på fel ställe och verkligen fått känna på kommunismens kalla stål (=fler döda manliga släktingar i Finlands frihetskrig, än vi som lever idag) så känns det som ett djupaste hån att bli inbjuden.  
Jag hoppas verkligen att ingen på listan hörsammar inbjudan.

Eftersom moderatpolitikern skickade sitt mail till alla som fått IOGT-NTO:s inbjudan via mail har han också fått svar, här är utdrag ur några av dem:

Gudrun Schyman kan knappast beskyllas för att ha försvarat Sovjetunionens överfall på Finland och hon har tycligt tagit avstånd från kommunismen. Som sonson till en av de svenska frivilliga i det finska vinterkriget betackar jag mig för dylika påhopp.

Som dotter till en estländare som flytt Sovjets ockupation och tillika uppväxt i skuggan av kung Alkohol, har jag inga som helst problem med Gudrun S besök i Uppsala, tvärtom!! Att göra grumlig partipolitik av detta ser jag som ett utslag av okunskap av vad alkoholen faktiskt åstadkommer.

Allra bäst är den här kommentaren:

Att döma av skriftväxlingen har XXX redan fått det svar han förtjänar. Låt mig bara tillägga: vad avser han med "Finlands frihetskrig"? Menar han
a) det s k vinterkriget 1939/40 när Sovjet anföll Finland?
b) fortsättningskriget när Finland i allians med Hitler anföll Sovjet sommaren 1941?
c) det finska inbördeskriget 1918 och den vita terrorn mot finska arbetare?

Jag undrar varför jag inte skriver ut namnet på moderaten. Skickar man ett sådant här mail till IOGT-NTO med kopia till 80 politiker har man nog inga problem med att stå för sin åsikt. Troligtvis är det för att jag skäms å hans vägnar.

Jag måste också be om ursäkt för rubriken på detta inlägg men jag kunde inte låta bli att använda en rubrik á la kvällspress. Mildare uttalanden än det ovanstående har rubricerats hatattack i kvällspressrubrikerna.

Intressant?
Andra bloggar om
, , , ,

Kommentarer på bloggen

Linda Skugge har stängt sin blogg p.g.a. alla elaka kommentarer och SvD tar upp frågan om läsarkommentarer ska stängas av, eller granskas i förväg. Det är en svår fråga det där. Min erfarenhet är att läsarkommentarer och tidningarnas debattforum ofta används för högerextrema, ibland rent rasistiska, åsikter. För några år sedan lämnade jag ibland kommentarer på ett av Aftonbladets forum enbart för att de främlingsfientliga inte skulle stå oemotsagda. Ett forum som Aftonbladet ett par år senare fick lägga ned p.g.a. det rasistiska innehållet.

Det verkar vettigt att göra som SvD, ha moderatorer som tar bort stötande inlägg. Hittills är det den väg som jag valt. Stötande kommentarer tar jag bort. Det innebär att de kan finnas någon dag men jag tar bort dem. Det är inga stora problem, kommentarerna på min blogg håller sig normalt inom ramarna. Jinge har valt en annan väg, ingen kommentarer publiceras utan att han godkänt den. Andra stänger helt av sin kommentarsfunktion och några ska godkänna första kommentaren och sedan när namn och IP finns i systemet publiceras kommentarer direkt. Ytterligare några, som t.ex. Carl Bildt, låter sina läsare härja fritt oavsett hur rasistiska eller oförskämda kommentaren är. Hets mot folkgrupp är inte heller några problem på Carl Bildts blogg, efter vad jag förstått. (se Jinges blogg för mer info om Bildts blogg och kommentarerna på den).

Demokrati och yttrandefrihet är bra men det är  tråkigt om man ska behöva sätta regler för yttrandefriheten bara för att några missbrukar den.

Andra bloggar om , , ,

1 maj en vecka senare

Det är en vecka sedan 1 maj och det har gett utrymme för en veckas reflektioner. Vi var som vanligt större än sossarna och i år var vi även större än kd:s familjetåg. Marginalen till sossarna var inte stor, bara några tiotal. Många som går med i socialdemokraternas demonstrationståg gör det dessutom inte för att de är socialdemokrater. Många vänsterpartister, och kanske även en del sympatisörer till miljöpartiet, demonstrerar med sin fackförening och eftersom fackföreningarna går med sossarna så hamnar även vänsterpartister i sossetåget. I år hade även Hyresgästföreningen hängt på och många i den sektionen var inte socialdemokrater.

I vänsterpartiets tåg brukar kurdiska solidaritetsföreningen gå och även socialistiska partiet. Kurderna brukar vara ganska många men bakom socialistiska partiets banderoll gick inte fler än vad som kunde räknas på ena handens fingrar. Ändå tror jag att sossarna har fler som demonstrerar snarare än visar sitt stöd för partiet än vad vänsterpartiet har.

I
Oxelösund hade LO, s och v ett gemensamt tåg. Det är ju en bra lösning för alla dem som vill demonstrera både med sitt parti och med sitt fackförbund. Det är ju också en bra lösning om man vill vara säker på att tåget blir riktigt stort.

Andra bloggar om , , ,


Sätt press på de kommunala arbetsgivarna!

Jag och Anders Eriksson, ordförande för vänsterpartiet i Uppsala och vårdbiträde, hade en insändare i Upsala Nya Tidning igår. Här är den:


Den nu pågående avtalsrörelsen och det ekonomiska läget, ger de offentliga arbetsgivarna ett historiskt tillfälle att göra något åt kvinnors låga löner. Det nya handelsavtalet visar att det går, bara viljan finns.

 

I dagarna har Kommunal fått ett första bud från arbetsgivarsidan. Detaljerna är ännu inte kända, men det är i sammanhanget inte det mest intressanta. Att få upp lönerna inom vård- och omsorgssektorn är centralt för att klara behovet av nyrekrytering. Detta gäller inte minst i låglönekommunen Uppsala.

 

Vänsterpartiet stödjer kommunalarbetarnas kamp för rättvisa löner. Innan valet tog vi initiativ till en översyn av lönerna, för att komma till bukt med de mest alarmerande orättvisorna. Genom att avslå förslaget visade den tillträdande, borgerliga majoriteten att de inte var intresserad av konkret jämställdhetsarbete. När det kom till skarpt läge var varken de nya moderaterna eller deras vänner särskilt nya.

 

Vi hoppas att SKL:s styrelse visar större klarsyn än sina kollegor i Uppsala kommun. Men vi vet också att risken finns att det inte blir så. Därför sätter vi press på de kommunala arbetsgivarna, därför stödjer vi Kommunal i avtalsrörelsen.

 
Andra bloggar om
, , , ,

Omslagsflickan

Efter alla fina kommentarer måste jag ju visa bilden i UNT. Så här kommer en scannad förminskad variant, tyvärr är färgerna förvanskade jämfört med originalet. Fotografen som fångade mig när jag tittade ut över mötesdeltagarna för att hitta dem jag skulle presentera (det är vad jag tror att jag gör medan Lalla spelar och sjunger - annars skulle jag ju stå vid micken) heter Nina Leijonhufvud. "Nej till privatiseringar krav från vänsterpartiet" lyder rubriken under. Här är länken till artikeln i UNT. Rubriken där känns inte lika bra som den på förstasidan.

image81

Måste inte blogga

Det har inte blivit så mycket bloggande på sista tiden, bl.a. för att jag är rätt stressad av budgeten. Vissa dagar måste jag bara blogga, andra dagar måste jag hitta något att blogga om. Är jag då stressad blir det ingen blogg de där "hitta något att blogga om"-dagarna, som den här dagen.

När jag tog upp UNT i morse såg jag mig själv på första sidan. Det har kanske hänt att en liten porträttbild funnits där men nu var det huvudbilden på förstasidan. Inte i första hand för att UNT ville visa just mig och vänsterpartiet utan troligtvis för att det var en väldigt bra bild. Då menar jag kompositionen och inte att den föreställer mig. Finns tyvärr inte på nätet.

Jag hade äran att vara konferencier. Det ställde till lite problem när jag skulle presentera mig själv så jag valde att hålla ett kort  tal och istället ha lite politiskt mellansnack. Vår huvudtalare Siv Holma var helt fantastiskt. Jag har nog aldrig hört någon talare hålla en del av sitt tal sjungande förut. Det var effektfullt. Siv fick därför ta upp Internationalen i mitt ställe. Min sångröst är betydligt sämre. När jag för några år sedan fick frågan om jag inte ville gå med i vänsterpartiets sånggrupp konstaterade jag att det bara var lämpligt om det var moderaterna vi skulle sjunga för.

Jag hoppas att bilderna från första maj-demonstrationen snart kommer upp på vår hemsida. Då ska jag sno en och lägga in på bloggen.

Andra bloggar om
, , ,


1 maj

När jag såg hur många besökare jag hade igår och i förrgår insåg jag att jag borde lagt in några rader om när och var 1-majdemonstrationen ägde rum. Normalt brukar besöksantalet gå ned rejält på  helger, under tio personer jul- resp nyårsafton t.ex., men igår var det ovanligt många för en röd dag. Kanske för att det var en röd röd dag . . .

Nu ska jag till sjukgymnasten och sedan på studiebesök på träffpunkten Ymer, som fick Uppsala kommuns kvalitetspris för ett par månader sedan.