Alla har rätt till en bra arbetsmiljö

Två inslag från morgonens Radio Uppland, som konstigt nog hänger ihop:

Äckliga toaletter upp på politikernivå

Hedberg skeptisk till nytt stadshus

I inslaget om äckliga toaletter (handlar om skoltoaletter) får Cecilia Forss frågan:

"Hur länge skulle du tolerera bristande ventilation, trasiga toaletter och kalla rum i stadshuset?" och hon svarar "En timme kanske".

I inslaget om att Hedberg är skeptisk till nytt stadhus säger Gunnar Hedberg att ett nytt stadshus i så fall inte får kosta mer i hyra än det skulle kosta att bli kvar i det nuvarande.

Det som är intressant är varför frågan om ett nytt stadshus ens kommit upp. Det är nämligen för att nuvarande stadshus har bristande ventilation, kalla rum och ofräscha toaletter. Det är för mig en gåta att Cecilia kan säga att hon skulle tolerera en timme när hon hittills har tolererat det i ett år och nästan en månad. Visserligen har hon fönster mot gården och behöver inte öppna ett fönster ut mot den hårt trafikerade Kungsgatan eller Vaksalagatan när solen värmer upp rummet uppemot 30 grader. Hon har tydligen haft tur i rumslotteriet och sluppit ett kallt rum, eller också skyddar gården från ev. sydliga kalla vindar. När vinden låg på förra vinter hade jag 16-17 grader på mitt rum. I år är det bättre efter att jag fått ny tätning runt fönstret. Luften i sammanträdesrummen tar snabbt slut och ett sammanträdesrum kallas t.o.m. för svettrummet. Toaletterna? Gamla av båstypen, avloppsdoften är besvärande ibland. Toaletten mittemot mitt rum, som är en av två på hela våningsplanet som inte är i båsform, används ofta och det var en välgärning när den förra året fick en självstängande anordning.

Det är kanske inte är ett nytt stadshus som måste byggas men om det inte går att rätta till arbetsmiljöproblemen i det befintliga kan det behövs ett nytt. Det kan till och med vara så att det blir billigare att bygga nytt än att renovera det gamla. Det handlar inte om att ett gäng politiker ska få bättre arbetsmiljö, de flesta som jobbar här är inte politiker. Det handlar om att alla har rätt till en bra arbetsmiljö. Kommunala tjänstemän likaväl som skolelever.


Blåslampepolitiken tappar mark

1 200 väljare om dagen tappar de borgerliga partierna. Stödet har inte varit så lågt på 13 år. Tja inte är det konstigt när man jagar arbetslösa med blåslampa. Ingen vettig människa kan rösta på något av partierna i regeringen om de har talat med någon som är hel- eller deltidsarbetslös.

Jag har pratat med flera stycken och berättelserna liknar varandra. Jag ska redogöra för en här:

X arbetar timmar och får enstaka vikariat. Vissa dagar blir det mer än åtta timmar. När X sedan kommer till arbetsförmedlingen får X kritik för att X inte sökt jobb den dagen, trots att X jobbat till sent på kvällen. X håller på att bli sjuk av oron och pressen. Tidigare var X glad över det arbete som X presterade och kände tryggheten i kunna få a-kassa när timmar inte räkte till heltid. Nu är hela glädjen borta och X mår allt sämre och sämre och kan inte sova på nätterna. Oron påverkar också barnen.


Tyvärr är X varken den första eller den sista som jag talar med som upplever det så här. Trots att Reinfeldt ägnat tid åt att åka runt i Sverige och träffa människor har han missat de deltidsarbetslösa för de är fullt upptagna med att jaga extratimmar, söka jobb som de inte får i kommuner som de inte vill bo i och att oroa sig.

Fast förmodligen har han inte missat de arbetslösa, kanske har han träffat några på någon arbetsförmedling som han besökt, han har lyssnat och konstaterat att politiken fungerar. De arbetslösa har förstått att de inte längre kan "glida omkring" och förvänta sig bidrag utan motprestation. Det Reinfeldt, Littorin och de andra glömt bort är att i ett land där folk är vana vid en social trygghet fungerar inte låglöne- och blåslampepolitik, den leder bara till sjuka människor, som jobbar sämre. För om man redan nu gör allt man kan för att försörja sig själv är det självklart att pressen leder till sömnlösa nätter, oro för både sig själv och sin familj och slutligen kanske t.o.m. mental kollaps. "Jag orkar snart inte längre" och "Jag ber till Gud om en annan regering", är bara några exempel på vad förtvivlade människor sagt till mig.

Det är bara att hoppas att alla dessa människor klarar sig i tre år till. Tills mannen som en gång skrev "Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion" och "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd" röstas bort. (citaten från
Wikiquote,  ur Det sovande folket)

Press: Aftonbladet, SvD, DN. Andra som bloggat: Lasses blogg, Anders S,

Intressant?
Andra bloggar om
, , , ,


bloggen är inte död

Bloggen har varit tyst i några dagar, tyvärr. Skulle så gärna vilja blogga om gårdagens fullmäktige men jag var inte där och kombinationen hög feber och dålig tv-sändning gjorde att jag inte orkade hänga med i debatten på tv heller.

Återkommer när jag är piggare.

Aj, sa tummen

En av mina brister som kommunalråd är mina tumleder. Jag har nämligen lätt att få ont i tumlederna vilket innebär att jag inte gärna tar folk i hand. Jag vill spara mina leder till de tillfällen då man verkligen måste ta i hand men i Uppsala är det någon sorts konstig tradition att man ska gå runt och ta i hand på sammanträden, även om man nyligen stått och pratat i korridoren.

Visst har många lärt sig och markerar mer ett handslag istället för att klämma åt men alla är inte lika hänsynsfulla. Ibland är det så mycket handskakande att de sista är riktigt smärtsamma. Som tur är har lederna blivit bättre sedan jag slutade med kött- och mjölkprodukter så jag klarar några handskakningar. Förr, när jag var allätare, kunde redan det andra handslaget vara på gränsen till outhärdligt smärtsamt.

En annan brist är min ansiktsblindhet. Den är inte total, vissa människor känner jag igen efter bara ett kort möte medan andra kan vara som nya trots att vi träffats ett par gånger. Jag gjorde ett test på
Aftonbladet och svarade ja på flera av frågorna. I jobb- och politiksammanhang är mitt mest pinsamma ögonblick när jag var på en invigning och slog mig ned vid ett bord och efter en tids samtal frågade varifrån de andra kom. Vi sågs förra veckan när du var på studiebesök hos mig, svarade en av dem då. Ridå!

Jag är i alla fall glad över att jag känner igen alla som jag träffar regelbundet eller åtminstone några gånger. Tänk att vara så ansiktsblind så att man inte ens känner igen sina nära anhöriga eller vänner.


Vissa moderater vågar

Borgerliga Lidingö slänger ut Attendo Care, skriver DN och Svenskan idag. Borgerliga Uppsala värnar privata alternativ så mycket att när Attendo i Uppsala fick kritik från länsstyrelsen valde man att förlänga kontraktet. Säga vad man vill om gamla moderater men de vågar mer än de nya.

De gamla som styrt i flera mandatperioder, som på Lidingö, kan då och då ta ett beslut efter verkligheten medan de nya, de som precis fått makten, följer sin teoretiska retorik oavsett vad det innebär i verkligheten.

Andra som bloggat om detta är  t.ex. Josefin Brink och Svensson.


Svensson=vänsterpartiet

Jag har kommit på att Anders Svensson är lite som vänsterpartiet. Bäst på plan men ändå utbuad.

Av någon anledning har många svenska fotbollsfans bestämt sig för att Kim Källström är bra men Anders Svensson är en föredetting på tillbakagång. Kim Källström gör en relativt dålig match men är förlåten allt tack vare målet på slutet. Anders Svensson är lysande hela vägen men får burop när han utses till matchens bästa spelare.

Tur att vi är några som insett att Anders Svensson är bra för svenska landslaget i fotboll och att vänsterpartiet är bra för den svenska politiken.

Svenska krönikörer hyllar Svensson: Simon Banks, Mats Olsson, Johan Esk

Andra bloggar om , , ,

Schysst jul!

image124

Andra bloggar om
, , , rättvis handel,

S svänger om Ärna?

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp ansluter sig till vänsterpartiets och miljöpartiets motstånd mot en civil flygplats på Ärna. Nu återstår bara att se om det socialdemokratiska partiet tycker lika som sin fullmäktigegrupp. Eller är det så att det är fullmäktigegruppen och inte medlemmarna som bestämmer inriktningen på politiken?

Åsa Linderborg prisad igen

Åsa Lindeborg har fått Lundequistiska bokhandelns litteraturpris. LundeQs litteraturpris går till en i Uppland bosatt författare som utmärkt sig under året, lyssna här. Enligt UNT tackade Åsa med att meddela att hon för första gången kände sig som en Uppsalabo. UNT:s kulturredaktör höll ett tal där han bl.a. sa att Åsa är en krigare som svingar sitt spjut på Aftonbladets kulturredaktion, där hon jobbar till vardags. Kul tycker jag att en redaktör på en liberal tidning uttalar sig så positivt om Åsas alster i Aftonbladet.

Andra bloggar om , , , ,

Abort eller adoption

Tankvärd artikel om abort kontra adoption i dagens Aftonbladet. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus, som egentligen är emot fri abort, vill öka informationen till gravida kvinnor om adoption. Barnmorskan Tina Nevin menar att det är att utnyttja den gravida kvinnan som ett medel för folk som vill ha barn. Medicinetiskt blir det problematiskt när kvinnan blir ett medel istället för att vara ett mål i sig.

Tanken på en gravid tonåring som ett medel för att förse barnlösa med barn borde ge en och annan en tankeställare.

Det som stör mig med abortmotståndarnas argumentation är att den alltid handlar om själva aborten eller möjligtvis abortförebyggande åtgärder. Förebyggande av oönskade graviditeter talar man så gott som aldrig om. Jag tror att alla är överens om att antalet aborter borde minska men den rätta vägen att gå är naturligtvis information om hur man skyddar sig mot befruktningen och se till att alla har tillgång till preventivmedel.

När vänsterpartiet bildades 1917, för 90 år sedan, slogs man bl.a. för fosterfördrivningslagens och preventivmedelslagens avskaffande. Då var det förbjudet att sälja och informera om preventivmedel samtidigt som den som gjorde abort kunde dömas till flera års fängelse. Det tog årtionden innan övriga partier kom till samma insikt som vänsterpartiet och tillät preventivmedel och slutade straffa kvinnor som gjorde abort. Sedan dröjde det allt för länge innan aborten blev fri.

Abort och preventivmedel har alltid varit en klassfråga. Då var det inte överklassens kvinnor som dog efter att de gjort abort med en visp, de hade råd att betala en läkare. Då var det inte överklassens kvinnor som fick sitt liv förstört för att de var unga ogifta mödrar, de hade möjlighet att resa bort och adoptera bort barnet.


Hur tänker Sacrédeus, är det arbetarklassens unga ogifta döttrar som ska förse den etablerade medelklassen med barn?

Ge kvinnan stöd i hennes beslut, oavsett om det är abort, adoption eller att behålla barnet.


God grön jul

Handlarna tror på en grön jul. Ekologisk och rättvisemärkt jul alltså. Det vore ju himla bra om det blev så. Jag vet att en del företag tidigare jular har köpt sina julklappar på Globalen, som är Uppsalas affär för rättvis handel. Förhoppningsvis blir det ännu fler i år.

Julklappar och födelsedagspresenter har jag handlat på Globalen i många år. Kanske inte så konsekvent som jag borde men varje gång som jag trott att själva idén med en rättvis present skulle uppskattas av mottagaren har det blivit rättvisemärkt. Huruvida bananvinägern från Nicaragua som min svägerska fick i present i mitten av 80-talet var så lyckad vet jag inte, men tanken var god.

Jag äter inte kött längre men när jag gjorde det tyckte jag att den ekologiska julskinkan var bäst. Nu är det kanske inte så stor skillnad men för många år sedan (när termerna ekologisk och krav knappt användes) köpte vi en dyr liten skinka från en s.k. lycklig gris (åtminstone hade den varit lycklig). Det är den godaste skinka jag någonsin ätit. Nu när forskning konstaterar att ekologiskt odlade grönsaker är nyttigare är det ju bara att köra på och äta ekologiskt. Söker man på nätet hittar man lätt veganska julrecept. Vill man inte släppa skinkan, köttbullarna och laxen går det ju att köpa kött och fisk som är krav-märkt. Konsumbutikerna har länge haft en ekologisk gravad lax och nu har även ICA kommit sig för att sälja ekologisk lax.

Andra bloggar om , , , rättvis handel,

Moderata statsråd låter staten betala moderatkonferens

Moderata statsråd åkte på moderat konferens och skickade faktura till statsrådsberedningen,rapporterar TV4. Alice Åström kommenterar: Varje medborgare har kostnader för att äta och ska man dricka alkohol ska man definitivt stå för det själv. Där kan man inte hänvisa till sitt jobb. Där tycker jag verkligen att man gått över gränsen

Expressen har hängt på men kallar vänsterpartiets första vice ordförande och gruppledare i riksdagen för Alice Ångström istället för Alice Åström.  Det är möjligen slarvig journalistik men det är också ett tecken på att partiet måste jobba mer för att profilera Alice, som är tänkt att komplettera Lars Ohly som partiledare.


Bloggar skäl för att ytterligare inskränka demokratin

För ett par veckor sedan var det moderaten Gunnar Hedberg som skickade ut ett pressmeddelande innan han informerade oppositionen i kommunstyrelsen med hänvisning till att det annars skulle vara ute på bloggar. Nu är det kristdemokraten Gustaf von Essen som hänvisar till bloggar för att motivera att vänsterpartiet och miljöpartiet inte får ingå i styrgruppen för kundval. Johan Lundqvist skriver om detta på sin blogg.

Johan ställer en helt berättigad fråga: Vad blir nästa steg - förbjuda oppositionen att skriva insändare eller att prata med journalister? För övrigt delar jag helt Johans beskrivning om hur demokratin urholkats i Uppsala kommun, vilket jag också då och då bloggat om.
Intressant?
Andra bloggar om
, , , ,


Makalösa föräldrar om vårdnadsbidrag

Dagens bästa presscitat kommer från DN där Helene Sigfridsson på Makalösa föräldrar kommenterar att föräldrar med ensam vårdnad inte kan överlåta tillfällig föräldrapenning på någon annan när de själva är sjukskrivna: - Vi har hela tiden fått svaret att det inte finns utrymme för bidrag riktade till särskilda grupper. Men nu ser vi ju att det uppenbarligen finns utrymme i svensk ekonomi för vårdnadsbidraget, som ju är ett riktat stöd till kärnfamiljer.

Nu säger hon det visserligen om ett förslag om förvärvsavdrag särskilt riktat till föräldrar med ensam vårdnad och det är ett förslag som jag är tveksam till. Det fungerar naturligtvis om föräldern lever ensam men blir fel om föräldern blir sammanboende. Jag vill minnas att ensamstående kvinnor med barn förr hade lägre skatt och att det innebar att ensamstående fortsatte att vara officiellt ensamstående även om de i själva verket flyttat ihop med någon. Eller ska föräldrar med ensam vårdnad fortsätta att ha förvärvsavdrag även om de blir sammanboende med någon så länge denna någon inte blir vårdnadshavare för barnet?

Detta är säkert triviala problem som går att lösa. Den ekonomiska situation som många ensamstående föräldrar befinner sig i måste förbättras. Enligt DN:s artikel har sysselsättningen bland ensamstående mödrar sjunkit de senaste åren. Dessutom har ensamföräldrar, oavsett kön, över lag sämre betalt än sina kolleger. Många arbetar heltid, men har ändå svårt att försörja sig. Andelen ensamstående med låg ekonomisk standard har nästan fördubblats på tio år, till var femte.


Något måste göras! Vänsterpartiets förslag om ett höjt underhållsstöd är en bit på väg.


Andra bloggar om ensamståendevänsterpartiet, politikföräldrar


Stressad påminnelse

Efter en vecka fylld med möten och åter möten har jag äntligen ett par lediga timmar. Strax är det dags för vårt seminarium i rådhussalen. Kom dit, antingen för att höra mig prata om partiets kvinnohistoria eller för att höra Lars Ohly, eller varför inte båda två? Och samtidigt höra bl.a. Ida Gabrielsson, ung vänsters ordförande.

Samråd för Ärna

Jag har just kommit hem från samrådet för en civil flygplats på Ärna. Över 200 personer deltog på mötet och när jag gick halv elva var ungefär hälften kvar och det verkade inte som om mötet skulle ta slut. Det är sällan man ser så många arga och upprörda människor. Det finns nog en risk för att människor som inte gjort något olagligt sedan de plankade in i folkparken på 60-talet kommer att ta till civil olydnad om planerna på en civil flygplats fullföljs.

Jag kanske hörde fel men jag tyckte att jag hörde VD-n för Uppsala Air prata om att ett skäl till att Uppsala Air vill ha en civil flygplats på Ärna är att 3 500 Uppsalabor idag flyger via Skavsta. Samtidigt sa han att det kommer att bli ungefär 13 000 flygrörelser (18 000 enligt ansökan) och att varje plan tar i snitt 132 personer. De 3 500 har man flygit iväg på 30 flygrörelser, 60 tur och retur. VD-n pratade också om cobolt2 istället för koldioxid när han skulle läsa ut den kemiska beteckningen CO2. "Så går det när man inte är kemist", var hans kommentar till den lilla lapsusen. Vi andra tänkte nog mer att det där med koldioxid inte var något som han brydde sig om.

Andra nedslag i vad som sades av de föredragande var t.ex. att miljökonsekvensbeskrivningen gäller tio år framåt. Varför inte längre, frågade någon bland samrådsdeltagarna, varav en annan snabbt kommenterade att oljan inte räcker längre.

Advokaten var kanske den som förvånade mest. Det var helt uppenbart att det är en advokat som gillar flyg. När det kom synpunkter på att flyget påverkar miljön och att flyget måste minska, inte öka, sa han något syrligt om att vi kan väl avgiftsbelasta flyget så att de med liten plånbok inte har råd att flyga.

De som kom till samrådet var i stort sett helt negativa. Det var en blandning av närboende som var oroliga för sin hälsa och för bullret och det var aktivister som mer pratade om klimatpåverkan och koldioxidutsläpp. Så länge jag var kvar verkade inte någon ha blivit lugnad. Snarare visade man en stor skepsis inför miljökonsekvensbeskrivningen.

Glädjande var att ett par sossar var där och var synnerligen negativa. Vi får hoppas att dessa sossar kan få sitt parti att ta ställning mot. Idag har partiet sagt att de ska avvakta miljökonsekvensbeskrivningen och därefter ta ställningen. De ledande socialdemokraterna har hittills uttalat sig försiktigt positivt. Min gissning är att socialdemokraterna i första hand hoppas på att miljöprövningen inte ger tillstånd till Ärna så att de inte behöver ta ställning. Om de måste ta ställning blir det säkert utifrån folkopinionen och vad som gagnar partiet.

Endast vänsterpartiet och miljöpartiet har tagit ställning mot civilflyg på Ärna utifrån de miljökonsekvenser som en utökad flygverksamhet får. Även om en undersökning skulle visa att en majoritet av Uppsalaborna vill ha flygplatsen kommer inte vänsterpartiet att ändra sig.

, , , ,

Vi var alla i Västerås

Jag har inte bloggat på ett tag eftersom jag varit på Sveriges kommuners och landstings kongress i Västerås. Där satt jag på raden ovanför Filippa Reinfeldt och kan konstatera att Aftonbladet har lite fel i sin artikel om Filippa Reinfeldt. Inte om själva mordhotet eller att Filippa Reinfeldt inte visste någonting, det vet ju  jag ingenting om. Tidningen har helt rätt i att hon inte hade någon livvakt med sig och att hon rörde sig fritt i kongresscentret.

Fel har Aftonbladet om att hon deltog i slutdebatten. Ja, hon satt visserligen där men pratade med sina bänkgrannar och deltog inte i debatten. Aftonbladet har helt fel i att hon satt tillsammans med de andra landstingspolitikerna från Stockholm. Tvärtom, hon och andra moderater (kommunalråd och borgarråd) från Stockholms län, satt tillsammans. Vilket ställde till problem för oss från Uppsala län.

Moderaternas behov av att få  sitta tillsammans gjorde nämligen att de satte sig på Uppsala läns platser, detta istället för att sätta sig på de lediga platser som fanns hos Stockholms län. Ingen stor sak kan man tycka om det inte vore för att halva Uppsaladelegationen fick sätta sig på åhörarplats och någon satte sig på en tom Stockholmsstol. Hälften av Uppsaladelegationen fick därmed ingen mentometer eftersom dessa lades ut på ombudsplatser. Detta löstes på lite olika sätt. Något gick helt sonika fram till Filippas bänkgranne och tog "sin" mentometer. Andra letade upp tomma Stockholmsplatser och ytterligare någon såg till att kongressvärdinnorna ordnade fram. Vid själva omröstningen var det ändå Uppsalaombud som saknade mentometer och det blev lite kaos.

På kongressen slumpade det sig så att jag gick upp i debatten flera gånger. Lite nervöst första gången men det blev bättre och bättre. Jag pratade om klimathotet, fristående skolor och löner i kvinnodominerade yrken. För att sprida inläggen lite mer så gick jag inte upp i debatten om min motion om offentligt finansierade verksamheter. Den fick en annan vänsterpartist yrka bifall till och plädera för.

Vi vänsterpartister hade nog flest motioner, jag har inte räknat, och alla motioner kan läsas på SKL:s kongressida. De motioner som jag författat eller deltagit i författandet av är dessa:  Hållbar utveckling - vår gemensamma värdegrund  Klimatfrågan - hur berörs kommunernas fysiska planering, ...  Klimat och energi  Transportinfrastruktur och kollektivtrafik  Attraktiva arbetsgivare  Kommunerna och skolan  Offentligt finansierade verksamheter och förutsättningar för ... 

Någon större framgång rönte inte våra motioner. En liten ändrad skrivning här och någon liten förändring där men motionen om transportinfrastruktur och kollektivtrafik blev bifallen av kongressen även om styrelsen från början föreslog avslag. Det kändes lite som om man rutinmässigt avslog eller ansåg v-motionerna besvarade och sedan insåg att man gått för långt, klimatfrågorna är för viktiga att bortse från bara för att det är vänsterpartiet som driver dem. Hela kongressen och debatten kan ses här.

Andra bloggar om SKLdebatt, politik


90 år i kamp för socialism och människovärde

På lördag firar vi  vänsterpartiets 90 år som parti. På dagen med ett seminarium 13.00 - 17.00 i Rådhussalen i Uppsala, Vaksalagatan 2 och på kvällen med en jubileumsfest.

image121Seminariet är öppet för alla, gratis och har många intressanta programpunkter, vad sägs om tal av Lars Ohly och musik av Jan Hammarlund? Jag dammar av min gamla uppsats om kvinnorna inom SKP och berättar om kvinnornas historia, Gerda Linderot och Signe Sillén, som båda var gifta med varsin partiledare, bl.a. Antalet biljetter till jubileumsfesten är begränsade. Mer information om seminariet och festen samt hur man får biljetter till festen finns
här, på vänsterpartiet Uppsalas hemsida.

Lars Ohly kommer också att delta på torgmöte kl 12.00 någonstans i centrala Uppsala.

Bilden kommer från vänsterpartiets hemsida.

Rädda klimatet - agera mot flygets utsläpp

Läs  gärna Jens Holms debattartikel i dagens SvD med rubriken Upp till bevis, herr miljöminister. Kan också läsas direkt på hans blogg: Agera mot flygets utsläpp.

Ett sätt att agera mot flyget är att gå med i Nej till civilflygplats i Uppsala på Facebook. Ett annat är att gå på samrådsmötet om civilflyg på Ärna nu på torsdag, Atrium kl 19.00.  Mer info finns på Försvarsmaktens hemsida.

Andra bloggar om Ärnaflygplats, politikflyg

Nya moderaterna?

Danderyd slopar avgiften för lunch i gymnasieskolan. En elev säger till DN att maten inte var värd de 1200 kr som kommunen tog ut i avgift varje termin. Då kan man ju förstå att eleverna hellre äter på McDonalds eller tar en fika till lunch.

DN undrar om inte Täby, Österåker och Vaxholm ska följa efter och börja servera gratis skollunch på gymnasiet. Det tycker inte den moderata ordföranden i Täbys gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd:

- De som inte klarar att betala får vända sig till socialtjänsten. Det är himla olyckligt för dessa barn, men vi ska inte behöva rätta våra regler efter den lilla procentandelen av befolkningen. När det gäller skräpmat är det inte politikernas ansvar att ta eleverna i örat och tala om att de ska äta nyttigare, säger Claes Gillberg till DN.

Så partiet som pratar om att ingen ska behöva leva på bidrag har inga som helst problem med att skicka barnfamiljer till socialen. Det kanske inte är politikernas ansvar att ta eleverna i örat (även om det enligt alliansens skolpolitik är det i alla andra sammanhang) men det är baske mig skolans ansvar att se till att eleverna har alla förutsättningar för att klara skolan. Bra mat är en sådan förutsättning.

Så mycket för nya moderaterna.

Andra bloggar om skollunchsocialbidrag, politik


Borgerlig familjepolitik

Från moderaternas faktablad: Vi tror på människan. Därför sätter vi människorna före systemen.

Kristdemokraterna om familjen: Kristdemokraternas familjepolitik bygger på övertygelsen att familjen är en naturlig gemenskap som finns - och kommer att finnas - oavsett vad vissa politiker anser om saken. Familjen som institution har överlevt historiens olika skiftningar, varken krig eller totalitära diktaturer har kunnat utplåna den. Familjen finns därför att vi som människor behöver den.

Folkpartiet om familjepolitiken: Folkpartiet vill ha en modern, valfrihetsinriktad familjepolitik.
 
Centerpartiet: Centerpartiet vill öka familjernas makt över sin livssituation och göra det lättare att förena familjeliv och arbetsliv.

Dagens
Aftonbladet: Måste jobba 140 mil från sin dotter.

Kriskonferenser i Uppsala

Här är en riktigt bra idé: oppositionen i Fritids- och naturvårdsnämnden startar en oppositionsblogg: http://naturfritid.blogspot.com/, med syftet att granska den moderatledda alliansens politik men också öppna upp för fler förslag och idéer från Uppsalabor.

Den bloggen kommer i alla fall jag att kolla regelbundet.

Andra läsvärda länkar idag: Var tionde anställd i skolan kan försvinna och Kritik mot bussupphandling . Enda nackdelen är att det sossar som citeras i artikeln. Det är inte lätt att vara andra eller tredje oppositionsparti.

Själv har jag suttit på en kriskonferens hela dagen. Alltså en konferens om krissituationer och hur vi ska agera, inte en konferens för att vi befinner oss i kris. Moderata kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg var där första timmen. Det andra moderata kommunalrådet, Cecilia Forss, var inte där alls. Måhända de hade sin egna lilla kriskonferens.

Webbradio

Helsingborg skräller mot Galatasaray. Elfsborg kvitterade till 2-1 och pressade på men till slut blev det 6-1.Det där enda målet skulle jag gärna vilja se på TV men de andra sex klarar jag mig utan, även om Sveriges skönaste sportkommentator säger att de var vackra.


Efter sådana här matcher är man glad över att man lyssnar (gratis) på webbradion och inte tittar på (betal-)TV. Utklassning är aldrig roligt att se, i alla fall inte om man håller på de utklassade.

Svarta jobb och andra nyheter

Senaste tiden har nyheterna mest handlat om moderata statssekreterare som dricker alkohol under krisjour och moderata statssekreterare som köper svarta tjänster. Viktiga nyheter i och för sig men ärligt talat börjar jag tröttna nu. Det är jättebra att Aftonbladet har räknat ut  hur mycket man skulle kunna höja barnbidrag om alla svartjobb blev vita. Det är suveränt att fokus har flyttats från småfolkets påstådda fusk med sjukskrivningsdagar till höjdarnas fusk med svarta tjänster. Men nu vill jag se lite granskning av regeringens politik istället för bara granskning av regeringens moral. De fula affärerna har liksom börjat skymma den fula politiken. Dolda bakom debatten om politikers eventuella svarta affärer kan regeringen hitta på både det ena och det andra.

En titt på http://www.knuff.se/ där man kan se vad som är aktuellt på svenska bloggar visar att det huvudsakligen är bloggar som är aktuella. Normalt brukar det vara tidningsartiklar. T.o.m. ett gammalt inlägg av Josefin Brink, som visserligen är bra och som även jag länkat till, har fått ny aktualitet eftersom Magnus påpekat den lilla detaljen att även hushållsnära tjänster som utförs i sommarhus utomlands är avdragsgilla. Något som för övrigt Ali Esbati kommenterar kort och kärnfullt.

Medan pressen jagar svarta affärer är det bloggarna som granskar politiken. Bra så men nu tycker jag att det är dags att även media börjar granska politiken och inte bara politiker.

Uppdatering: Efter att ha läst den här artikeln om Reinfeldt och hans syn på skriverierna undrar jag om jag inte tänker fel. Det verkar ju snarare som om regeringen Reinfeldt inte har haft så mycket tid och ork att driva någon politik den sista tiden. Men det är väl för mycket att hoppas på att skandaler ska hålla Reinfeldt upptagen ända fram till nästa val.
Intressant?
Andra bloggar om svarta jobbpolitiker, politik

Den gömda arbetarkonsten

Den gömda arbetarkonsten uppmärksammas nu av allt fler. Åsa Linderborg skriver i dagens Aftonbladet om konsten som hamnat i källaren. Svenska Dagbladet hade en artikel för ett par dagar där utställningsansvariga på arbetarrörelsens arkiv menar att arbetarrörelsen själv borde värna om sin historia.

Frihet & Framsteg var först och själv skrev jag för ett par dagar sedan om arbetarrörelsens konst här. Det här blev ett inlägg med i stort sett bara länkar men jag behöver ju inte kommentera något jag redan kommenterat, förutom då att konstatera att fler nu hakat på och kommenterat. Det är väl det som behövs, det räcker inte med ett par vänsterpartister. Det behövs tunga socialdemokrater för att LO ska tänka om.

Andra bloggar om , ,

Utmana och lär dig mer om dina fördomar

Har du testat dina fördomar? Det gjorde jag för ett par veckor sedan på sidan Implicita associationstestet. Det är fascinerande att upptäcka att man har fördomar som man inte ens är medveten om att man har. Eller rättare sagt, man får bekräftelse på fördomar som man har undermedvetet. Jag är nog inte ensam om att då och då, framför allt i stressade situationer, få upp en fördomsfull tanke i huvudet som jag snabbt ifrågasätter och förkastar med mina medvetna tankar. Det vore underligt om man inte färgades av de normer som råder i samhället och de normer som följt en genom uppväxten. 

Det underliga är att det finns människor som har fördomar utan att ifrågasätta dem och istället väljer att handla efter dem. Sedan finns det de som säger  att de inte har några fördomar och därför omedvetet agerar fördomsfullt, "jag har inga fördomar men . . .".

I dagens SvD är det ett reportage om testen och forskarna påpekar att testen kanske inte kan tolkas som att man har fördomar utan att den snarare säger mer om dominerande attityder i det samhälle personen som gör testen lever i.  Exempelvis har det visat sig att ungefär hälften av de svarta amerikaner som gjort testen föredrar vita. Så framöver  vill de svenska forskarna studera hur omedvetna associationer kan hänga ihop med medvetna fördomar och beteenden.

Länken till testen på SvD:s sida fungerar inte men min länk, som för övrigt sedan en tid tillbaka funnits på Uppsala kommuns intranät, går raka vägen till testen.

Andra bloggar om ,

Vem kan stava till d-e-m-o-k-r-a-t-i?

Förra mandatperioden hade vi ett demokrati-, jämställdhets- och demokratiutskott. Det har vi inte denna mandatperiod. Fast det skulle behövas. Förra veckan när kommunstyrelsens arbetsutskott fick information vad styrgruppen för bolagsöversynen kommit fram till menade en rasande arg Lena Hartwig att högermajoriteten inte ens kan stava demokrati eftersom arbetsutskottet fick informationen efter pressen. Igår beslutade sig s, v och mp i barn- och ungdomsnämnden att inte längre delta i processen med lokalutredningen eftersom vi menar att utredningen havererat. Vi är också kritiska till att majoriteten inte håller vad den lovat. Vid medborgardialoger i våras lovade man att återkomma med dialoger innan beslut fattas. Nu backar man och säger att det är informationsmöten som ska hållas med de skolor som läggs ned. Skolor som protesterade högljutt i våras får vara kvar medan de skolor som hållit sig lugna i avvaktan på den demokratiska processen får nu höra att det är för sent att påverka.

Det odemokratiska priset tar nog ändå Gustaf von Essen. I förra veckan tog han ett ordförandebeslut om att tillsätta en styrgrupp. I ett mail till miljöpartiets ersättare i äldrenämnden skrev han bl.a. följande:

Vad gäller deltagande i arbetsgrupp har jag ansett att de som tagit beslut i den principiella frågan om eget val också skall ansvara för genomförandet. Eftersom Ni bägge vänsterpartier har en helt annan syn på valfrihet har jag inte ansett att ni i genomförandearbetet kan bidra. Alla frågor av mer principiellt intresse kommer att anmälas för beslut i nämnden.


Att socialdemokraterna som ett stort parti med ambitioner att ta ansvar, är med tycker jag dock är helt naturligt.

I en kommentar till detta säger vänsterpartiets ledamot i nämnden, Eva Laurin, att det under förra manadatperioden var det en självklarhet att alla partier skulle vara representerade i politiska styrgrupper: "Redan i januari i år  varnade jag för brister i demokratin under den kristdemokratiskt ledda majoriteten. Bland annat fattades beslut att minska antalet nämndmöten.  Detta har lett till att ordförande och presidiet fattat beslut som (v) och (mp) blivit utestängda ifrån. Det är orimligt att ordförande fattar den här typen av beslut helt själv. Det är ett demokratiskt minimikrav att  föra upp detta ärende för beslut i Äldrenämnden." Vad mp tycker kan man läsa i dagens
Upsala Nya. Hela mailet finns här, på Johan Lundqvists blogg.

Odemokratiskt sa Bill, högerstyre sa Bull.

Andra bloggar om , , , ,

Äntligen är konflikten i södra Sverige över

En av de större fackliga konflikterna har nu fått sin lösning. Videomix Syd har nu gått med på att tecka kollektivavtal med Handels. Bloggaden kommenterar och gratulerar. För en tid sedan skrev Josefin Brink om denna konflikt, där hon kommenterade varför denna konflikt pågått i det tysta medan salladsbaren i Göteborg blev en välkänd riksnyhet.

Nåja, upplösningen på konflikten kan man läsa om i Sydsvenska dagbladet eller Handelsnytt. Ägaren till Videomix Syd beklagar att han tvingats teckna kollektivavtal och att han nu tvingas drastiska förändringar i såväl bemanning som i schemaläggning. Det vill säga att i och med kollektivavtalet måste han betala avtalsenlig ob-ersättning till de anställda och därför måste han göra förändringar.

Så länge vi har starka fackföreningar som med stridsåtgärder kan få fram kollektivavtal garanteras de anställda avtalsenliga löner. Med en svag fackförening kan arbetsgivarna strunta i kollektivavtal, ha låga löner och ingen eller låg ob-ersättning. Med låga ersättningar i a-kassan kommer det att finnas desperata arbetslösa som tvingas ta dessa arbeten till undermåliga löner. Än så länge är vi inte där men med den borgerliga politiken finns det en stor risk att det är där vi hamnar. Läs gärna mer i Ordfront eller här.

Andra bloggar om Videomixblockad,  politik

socialdemokratin, inte den enda oppositionen

Dagens pressklipp: UNT avslöjar att Cecilia Hamenius som varit folkpartiets representant i styrgruppen för bolagsförsäljningar arbetar åt Fastighetsägarna. De slutsatser som gruppen har ligger nära Fastighetsägarnas. Till UNT säger Hamenius att bedömning som styrgruppen gjort bygger på konsulternas undersökning. Ändå kan man se cirkelresonemang i konsulternas och styrgruppens undersökningar. Där konsulterna säga att det kan förekomma så säger styrgruppen att det förekommer. När konsulterna säger "enligt uppgift" om näringslivets inställning till att kommunen har ett fastighetsbolag, använder styrgruppen uppgiften i konsultrapporten som riktig, osv. Tråkigt med artikeln i UNT är att jag och miljöpartiets Niclas Malmberg får säga varsin lite mindre politisk sak medan sossarna får mycket utrymme för politiska kommentarer.

Även morgonens presskonferens om hur skollokalutredningen har skötts har resulterat i att socialdemokrater uttalar sig i såväl Radio Uppland som i UNT. I radion används till och med de formuleringar som jag använde på presskonferensen när jag sa att lokalutredningen havererat. Visserligen är jag van vid att de formuleringar som jag använder sedan upprepas av andra som sedan blir citerade i pressen men det är lika tråkigt varje gång. Det är trist när oppositionspolitik begränsas till socialdemokratin, som om det är det enda parti som driver opposition.

Uppdatering:  I dagens pappers-UNT var en längre artikel där även vänsterpartiets Jeanette Escanilla fick komma till tals och i TV4 Uppland var både jag och en socialdemokrat intervjuad. Så det blev bättre. Jag har tidigare pratat med journalister om det här med hur de väljer att prioritera sina intervjuer. Blir man ständigt bortklippt när man är saklig finns en risk att man övergår till att vara slagfärdig med överdrivna ställningstaganden bara för att bli spännande för pressen. En utveckling som inte jag tycker skulle vara bra.

Rädda barnombudsmannen!

Jag fick just ett pressmeddelande om att Barnombudsmannen föreslås läggas ned.  "Statskontoret har överlämnat förslag på hur den framtida myndighetsstrukturen för barnpolitiken ska organiseras. Förslaget innebär att en barndelegation i form av en permanent kommitté inrättas som följer och granskar hur FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, tillämpas. Statskontoret föreslår att den statliga Barnombudsmannen läggs ned." inleds pressmeddelandet. Barnombudsmannen Lena Nyberg säger bl.a. att "Det är förvånande med förslag som innebär en försvagning istället för en förstärkning av arbetet med barns och ungas rättigheter".

I Uppsala har högermajoriteten beslutat att barnkonventionen som styrdokument ska utgå från och med den 2009. Den lokala föreningen Barnombudsmannen i Uppsala får bara besked för ett år i taget och har ännu, så vitt jag vet, inte fått något beslut om kommunalt stöd för 2008.

Barnen och barnkonventionen verkar inte stå så högt i kurs hos våra borgerliga politiker. Kanske ska man starta en sådan där namninsamling på nätet, Rädda barnombudsmannen. I avvaktan på den namninsamlingen kan man skriva under den
här istället, för att visa att man vill ha bra kommunala skolor i Uppsala kommun.

Andra bloggar om barnkonventionenUppsala, politik

Hellre svart än vitt

Svarta tjänster ska bli vita, sa högeralliansen, det ska bli slut på fusket. Nu verkar det mer och mer som om de avdragsgilla hushållsnära tjänsterna har tagits fram för att moderaterna själva ska kunna dra av. Svartjobb är oerhört vanligt, säger t.ex. ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Catarina Elmsäter-Svärd (m) till DN.

Samtidigt undrar man vem det är som ska sluta fuska. Ser man till vad moderaterna själva gjort så är det tydligen de som jobbar svart som ska sluta fuska. De som nyttjar svarta tjänster anses inte fuska, för "det är ett högt skattetryck som tvingar fram sådant här", som Catarina Elmsäter-Svärd också säger.

Clase har betalat svart för att få sitt sommarhus ombyggt, något som man med jämna mellanrum kunnat göra avdrag för. Familjen Cederschiöld har fortsatt att betala svart  för sin städning trots att de numera får dra av en del av kostnaden. Högt skattetryck? Jaha, då borde de väl betala skatt nu när den är avdragsgill.

Arbetarrörelsens historia ingenting för "arbetarna" i Folkets hus

Anders Eriksson uppdaterar inte sin blogg Frihet & Framsteg så ofta. Idag gör han det med en bloggpost om att Folkets hus i Stockholm tänker avlägsna två konstverk. Motiven stör nämligen dem som hyr Folkets hus som konferenscenter.  På nätet kan man bl.a. läsa om det på Dagens Arbete.

Såg i någon tidning (men hittar inte artikeln så jag är inte längre säker på i vilken tidning, troligtvis DN) så är det huvudsakligen de kommersiella förhyrarna av konferenscentret som inte vill se målningarna och därför drar för draperier men även "rörelsens" egna konferenser täcker konstverken och då huvudsakligen för att använd väggen som duk.

Sorgligt att arbetarrörelsen gör sig av med påminnelserna om vad arbetarrörelsen står för. Kvar blir bara ett stort kommersiellt konferenscentrum. Man kan ju samtidigt passa på att undra vad som händer med konsten i Atrium, tidigare Folkets hus, i Uppsala när konferensen läggs ned och huset byggs om till galleria. Även där finns en del arbetarkonst och andra konstverk skänkta av fackförbund och privatpersoner.

En av tavlorna är Albin Amelins Storstrejken. Jag har en bok hemma med Amelins konst. Får jag tid lägger jag in en bild från boken här på bloggen. Kanske finns till och med Storstrejken i boken. Min favorit är annars en detalj från en större målning, som finns på museum i Göteborg, föreställande en arbetarkvinna.

De gånger jag varit på konferens i Folkets hus i Stockholm har jag tittat på Amelins tavla och varit glad över att den suttit där, trots att konferensen inte haft anknytning till arbetarrörelsen.

Här finns fler länkar till  artiklar om Folkets hus konst och också några bilder.

Kommer drottningoffret att rädda kungen?

Nu avgår Reinfeldts statssekreterare i ett desperat försök att rädda sin chef. Hon tar på sig hela skulden och säger bl.a. "Jag beklagar också att jag inte inledningsvis förmått att klarlägga det som förevarit för statsministern ". DN skriver att "politiska reportrar har vittnat om tidigare enskilda middagar med mycket vin ihop med partiets dåvarande presschef".

Nu avgår hon och hänvisar även till att  "det faktum att jag genomfört samtal med en journalist och i det sammanhanget druckit vin är beklagansvärt". Alltså någon som politiska reportrar säger ha förekommit tidigare. Det får en att undra om det verkligen är skälet till att hon avgår, dvs. att hon gjort fel när hon drack vin med en reporter. Jag tror att hon avgår för att rädda Reinfeldt och för att få över fokus från frågan om hade krisjour till det olämpliga i att dricka vin med en reporter.

Det är inte alltid roligt att vara politiker och om man som politiker eller politisk tjänsteman inte får dricka vin på sin fritid på en restaurang, om det är vindrickande som är problemet, då får politiker sin fritid begränsad och beroende på vad man tycker ger guldkant på livet kanske också ett tråkigare liv.

För min del får Reinfeldts statssekreterare dricka hur mycket vin hon vill, var hon vill och med vem hon vill. Allvarligare blir det om hon hade krisjour eller avslöjade hemligheter för journalisten. Precis som det är allvarligt om journalisten inte klarar av att hålla sin objektivitet. Den här affären tar inte slut förrän Reinfeldt lagt korten på bordet när det gäller krisjourslistan.  Eller kommer drottningoffret att rädda kungen?

Ytterligare en sak som jag undrar är, varför vet TV4 precis hur mycket notan uppgick till? Enda rimliga förklaringen är att det är TV4-reportern som tog notan. Delade de på notan eller betalade TV4-reportern hela notan och i så fall varför då? Även här känns det som om TV4 försöker rädda sin politiske reporter genom att lägga notan på bordet och låta reportern uttala sig om kvällen. Kommer det att lyckas eller kommer någon att fråga vem som betalade notan?

Intressant?
Andra bloggar om Ulrica Schenströmkrognota, politik