Utmana och lär dig mer om dina fördomar

Har du testat dina fördomar? Det gjorde jag för ett par veckor sedan på sidan Implicita associationstestet. Det är fascinerande att upptäcka att man har fördomar som man inte ens är medveten om att man har. Eller rättare sagt, man får bekräftelse på fördomar som man har undermedvetet. Jag är nog inte ensam om att då och då, framför allt i stressade situationer, få upp en fördomsfull tanke i huvudet som jag snabbt ifrågasätter och förkastar med mina medvetna tankar. Det vore underligt om man inte färgades av de normer som råder i samhället och de normer som följt en genom uppväxten. 

Det underliga är att det finns människor som har fördomar utan att ifrågasätta dem och istället väljer att handla efter dem. Sedan finns det de som säger  att de inte har några fördomar och därför omedvetet agerar fördomsfullt, "jag har inga fördomar men . . .".

I dagens SvD är det ett reportage om testen och forskarna påpekar att testen kanske inte kan tolkas som att man har fördomar utan att den snarare säger mer om dominerande attityder i det samhälle personen som gör testen lever i.  Exempelvis har det visat sig att ungefär hälften av de svarta amerikaner som gjort testen föredrar vita. Så framöver  vill de svenska forskarna studera hur omedvetna associationer kan hänga ihop med medvetna fördomar och beteenden.

Länken till testen på SvD:s sida fungerar inte men min länk, som för övrigt sedan en tid tillbaka funnits på Uppsala kommuns intranät, går raka vägen till testen.

Andra bloggar om ,

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback