Inget Bälinge på Studenternas

Igår skrev jag ett inlägg om att Bälinge IF inte får spela sin sista hemmamatch i allsvenskan på Studenternas IP. Tyvärr så lyckades jag trycka på fel knapp och radera hela inlägget. Idag nöjer jag med mig att konstatera att Uppsala har en bit kvar innan vårt enda lag i fotbollsallsvenskan får samma status som lagen i superettan och div 1 och 2. Det är tydligen könet och inte prestationerna som avgör.

Jag förutsätter att den ansvariga nämnden Fritids- och naturvårdsnämnden ber Bälinge om ursäkt och tydligt klargör att det inte får gå till på det här sättet. Det är bara  genom tydliga ställningstaganden i ansvarig nämnd som den tjänstemannaorganisation som fattar besluten kan förmås att tänka nytt och agera annorlunda.

Uppdatering: har tittat på TV4:s morgonnyheter via datorn och hör nämndens ordförande, moderaten Ali Moulavi, säga att man naturligtvis inte skulle gjort så här om det varit en viktig match. Så tydligen blir det varken ursäkt eller markering från det hållet. Ali säger sig ha förståelse för att de är "ledsna och arga". Jag undrar om han använt uttrycket ledsna och arga om det varit Sirius, dvs. herrar som fått sin sista match flyttad?
Andra bloggar om , , , ,

Blogg argument för att åsidosätta demokratin

Uppsalas högermajoritet har nu hittat på ett nytt skäl för att vara odemokratiska, bloggen. När man inte informerar oppositionen, dvs. oss, så hänvisar man till att det inte går för då är det snart ute på vissa ledamöters bloggar. Det är ett mycket intressant skäl till att helt åsidosätta fattade beslut.

I våras tog nämligen kommunstyrelsen ett beslut om att tillsätta en styrgrupp för översyn av det kommunala bolagsägandet. Styrgruppen skulle rapportera till kommunstyrelsen eller arbetsutskottet innan den redovisade sitt betänkande. Vid tiotiden igår fick vi via pressen veta att styrgruppen föreslog en försäljning av Kvarnen och andra fastigheter. Presskonferens skulle hållas klockan två. "Ni kan inte stava till Demokrati" sa en rasande arg Lena Hartwig som blivit uppringd av pressen för kommentarer om något som hon inte kände till.

Vi måste göra så här för annars bloggas det om det, sa Gunnar Hedberg som förklaring och bedyrade att högerpartierna aldrig kontaktade pressen med information från arbetsutskott under sin tid i opposition. Något som både Lena och Niclas Malmberg, som varit med längre än jag, konstaterade att de visst gjorde. Självklart gick högeroppositionen ut i pressen med arbetsmaterial. Kommer särskilt ihåg när vi i en styrgrupp fick arbetsmaterial på ett möte som moderaternas ledamöter inte kom på. När Gunnar Hedberg fick materialet och en dragning skickade han materialet raka vägen till UNT och gav dessutom UNT felaktiga uppgifter om vad det var för material och vad det egentligen innehöll. Min och Niclas Malmbergs bloggar når några hundra människor per dag, UNT säkert över 100 000.

Niclas Malmberg, som var den som skrev det blogginlägg som Gunnar särskilt refererade till, kommenterar på sin
blogg.

Andra bloggar om , , , ,


Bloggtorka

Jag har hur mycket som helst som jag skulle vilja blogga om, inte minst från gårdagens arbetsutskott och kommunfullmäktige. Tiden räcker dock inte till även om jag hoppas få några minuter över i eftermiddag.

Länkar istället till en
intervju med Josefin Brink i dagens Svenska Dagblad. Jag håller med om allt hon säger förutom det där med skillnaden mellan att sitta i riksdagen och jobba på krogen. Jag har varken gjort det ena eller det andra men klappad där bak (eller råkat ut för att "män tog mig i röven" som tydligen Josefin uttrycker det) har jag blivit, av manliga arbetskamrater på en av de tidningar som jag jobbat på.

Vad händer när bostadspriserna faller?

Nu sjunker priserna på bostadsmarknaden. Bra för det visar att vi nu har börjat komma ikapp med bostadsbyggandet och bra för dem som behöver någonstans att bo. Mindre bra är det för dem som köpt när priserna stod som högst och som sitter med höga månadskostnader för lånen och som kan tvingas sälja med förlust.

Vid förra nedgången på bostadsmarknaden (då priserna när de var som högst ändå bara var 25-30% av dagens) som följdes av ökade räntekostnader drabbades många av ekonomiska problem. De höga räntorna gjorde att de inte klarade av sina månadskostnader och därför tvingades sälja med förlust. Jag känner människor som fortfarande betalar på sina boendeskulder och som kanske aldrig blir skuldfria utan kommer att leva på existensminimum resten av sitt liv.

Det är inte ofta man ser vuxna män gråta men just det fick jag uppleva när jag i mitten av 90-talet träffade en gammal vän och vårt samtal kom för nära hans vardagliga situation med ett osäljbart hus och usel ekonomi.

Eftersom priserna inte var så höga vid förra nedgången, även om man tyckte det då, så var det huvudsakligen hus- och radhusköpare som drabbades av den ekonomiska smällen. Idag när även bostadsrättslägenheter kostar flera miljoner är risken stor att ännu fler kommer att få sin ekonomi helt förstörd, om prisnedgången dessutom följs av högre räntor.

Många som köpt sina lägenheter tänker nog inte heller på att de måste ha marginaler så att de klarar att köpa en ny spis eller ett nytt kylskåp när det gamla går sönder och sönder det går de för eller senare.

I Uppsala idag byggs nästan bara bostadsrätter igen. Riktigt sant är det förstås inte eftersom det byggs mycket hyresrätter just nu, bl.a. studentbostäder. Det som byggs idag är det som planerades under förra mandatperioden. I de planer som tas fram just nu däremot är det inte mycket hyresrätter. Högermajoriteten har tagit bort vårt gamla mål om att bygga fler hyresrätter.

Det finns många fördelar med hyresrätt. Förutom att man inte risker att betala räntor på lån för ett hus/lägenhet som man inte längre äger, så ser hyresvärden till att man får en ny spis eller ett nytt kylskåp när de gamla går sönder. Hyresrätten har många andra fördelar och det borde vara självklart att Uppsala både bevarar de hyresrätter som finns och bygger nya. Alla boendeformer behövs i Uppsala.
Andra bloggar om , ,  

Får journalister inte granskas?

Dagens bloggämne är TV4:s politiske reporters samröre med en moderat statssekreterare. En puss har fångats på bild av Aftonbladet. Jag är mer fascinerad av vad TV4-nyheternas chef säger till Resumé än av själva nyheten. 
TV4-chefen menar att det är obehagligt med smygtagna bilder där journalister bevakar andra journalisters kontakter. Hallå, är det inte mer troligt att det var moderatens kontakter som Aftonbladet bevakade? Menar TV4-chefen dessutom att journalister inte får granskas, att hederskoden inom journalistyrket ska vara att man inte avslöjar varandra? Andras misstag ska hängas ut men aldrig en journalists? Smygtagna bilder och filmer är ju väldigt vanligt i TV4:s program men tydligen får man smygfilma/-fota alla utom just TV4:s journalister.

På frågan om det är lämpligt att en reporter kysser och kramar en person som han är satt att bevaka svarar hon:
"Som politisk reporter ska man ha kontakter." 

 Aftonbladets bild kan ju föreställa två personer som odlat sina kontanter och på stockholmskt stureplansvis pussar varandra adjö. Just för att hon inte svarar att det är precis det som har fångats på bild, utan istället inte ens kommenterar intimiteten, gör att man anar ugglor i mossen.

Det som jag mest tyckte var en lustig nyhet blev, genom intervjun med TV4-chefen i Resumé, helt plötsligt något mycket allvarligare.


Förändra inte äktenskapslagstiftningen, återinför skriftning för ogifta mödrar och termen oäkta barn

Lugn debatt om om vigselrätten, rapporterar DN. Lennart Sacredeus, kd, påminde om att Alliansen inte gått till val på att förändra äktenskapslagen. (undrar varför DN har stort A på alliansen, partier brukar ha liten bokstav och egennamn stor). Det är väl ganska mycket som alliansen inte gått till val på men som man ändå genomför så det var ju ett rätt dåligt argument.

Upsala Nya Tidning rapporterar också från debatten. För UNT bloggar just nu domprosten Tuulikki Koivunen Bylund. Igår skrev hon om vigselrätten. Ett blogginlägg som får en att tänka till. Jag vacklar ju själv mellan att helt skilja kyrkan från staten och därmed ta bort vigselrätten från kyrkan och att kyrkan ska behålla vigselrätten men då också viga samkönade par. Koivunen Bylunds inlägg ger just nu slagsida åt kyrklig vigselrätt med förändrad äktenskapslagstiftning.

Koivunen Bylund drar paralleller till när kyrkobokföringen gjort skillnad på barn och barn; nämligen barn födda inom äktenskap och de oäkta barnen, som föddes utanför äktenskapet. Hon drar paralleller till när kvinnor i början föraktfullt kallades för prästinnor.

Hon konstaterar att det nu finns krafter som åter vill göra skillnad mellan barn och barn, dvs. barn inom äktenskap och barn inom partnerskap. Hon konstaterar också att den lutherska kyrkan inte ens uppfattar äktenskapet som ett sakrament och därmed kan välkomna en könsneutral äktenskapslagstiftning. Hon anser att det vore en stor börda att lägga på Sveriges homosexuella om det var för deras skull man ska ha två förrättningar när man vill gifta sig.

Även om inte Koivunen Bylund säger något om den nu pågående kampanjen Bevara äktenskapet så sätter hon ju fingret på flera av det som gör Bevara äktenskapets budskap så tråkigt. Bevara äktenskapet använder familjen i betydelsen mamma+pappa+barn som argument mot en könsneutral lagstiftning. När man gör det så förespråkar man samtidigt en ordning där barn födda utom äktenskapet inte är detsamma som barn födda inom äktenskapet. Man säger indirekt att barn som lever med mamma+mammas flickvän/fru inte har samma status som barn som lever med gift mamma+pappa och man säger att barn+ensamstående förälder inte är en familj.

Jag kommenterade uppropet när det startade, här.

Jag har ingenting emot äktenskapet men jag vill att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral. En könsneutral äktenskapslagstiftning innebär att äktenskapet bevaras och utvidgas. Ingen förslår, som tur är, att termen oäkta ska tillbaks i folkbokföringen (som i och för sig inte längre sköts av kyrkan) och ingen föreslår, i alla fall inte öppet, att kyrkan ska återgå till att skilja på gifta och ogifta mödrar. Förr fick en gift kvinna som fött barn genomgå en kyrkotagning eller kyrkogång några veckor efter förlossningen. Vid kyrkotagningen knäböjde kvinnan över en särskild kyrkotagningspall varvid prästen läste kyrkotagningsbönen och därefter tog henne i hand och uttalade en slutönskan. Ogifta mödrar kyrkotogs inte utan skriftades. Detta skedde ofta på vardagar eller efter gudstjänsten. Prästen tog inte ogifta mödrar i hand och dessa fick knäfalla på golvet eller på en oklädd pall, medan man använde en klädd pall för äkta hustrur. Texten är delvis hämtad från Eskilstunas släktforskningssida.

Kyrkan har förändrat sin syn på oäkta barn och ogifta mödrar, varför kan man då inte gå vidare och förändra sin syn på äktenskapet?
Intressant?
Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par, oäkta barnogifta mödrar,

Agera mot SLs homofoba affischer!

Jag är med i Facebook-gruppen Agera mot SLs homofoba affischer! Mest för att det känns bra att visa min ståndpunkt när det gäller den här typen av reklam. SL har regler för vilken typ av reklam som godkänns i tunnelbanan och på bussarna och kan stoppa en reklamkampanj som inte passar in i SL:s policy. Om SL och andra kommersiella reklamföretag säger nej återstår bara för kampanjorganisationen att köpa sig en bil, slänga upp ett stort plakat på taket och åka runt i Stockholm.

Jag kan inte SL:s reklamregler men jag ser problemet med att förbjuda åsiktsriktningar i reklamen. Var går gränsen för när åsiktsriktningen inte är ok? Kan en borgerlig majoritet i SL:s styrelse neka reklam från v och s? Kan en vänstermajoritet förbjuda reklam från moderaterna? Samtidigt är det inte ok med reklam för rasistiska och homofoba åsikter. Jag har inte sett reklamkampanjen så jag kan inte bedöma om den är homofob men många som sett den gör den bedömningen.

Oavsett om kampanjen går över gränsen eller inte för vad som bör tillåtas i Stockholms tunnelbana så tar jag mig friheten att tycka att alla som störs av den ska agera mot den genom att protestera till SL eller genom att gå samman i en egen organisation och annonsera för en ny äktenskapslagstiftning som tillåter könsneutrala äktenskap.

Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par,

Porrbilarna än en gång

Mitt inlägg om porrbilar väckte debatt, de flesta instämde i mina åsikter medan en person ivrigt försvarade porrbilarna. Eftersom personen, för övrigt ordförande för centerns ungdomsförbund i Uppsala, själv skrivit om bilarna på sin blogg gick jag dit och tittade.

"Debacklet kring "porrbilar" (nyspråk för taxibilar med reklam av sexuell natur) har gått mer än en tur i bloggosfären", skriver han på sin blogg. Han har alltså gjort inlägg efter inlägg här på min blogg om porrbilarna och så tror han att det är nyspråk för taxibilar med reklam av sexuell natur. Klicka bara på länken Porrbilar för att se vilken bild han använder för att illustrera porrbilar.

Porrbilarna i Stockholm är definitivt inte taxibilar med reklam av sexuell natur. Det är bilar som åker runt i Stockholm med stora plakat på taket där man saluför porrklubbarnas verksamheter. Reklam av sexuell natur är inte direkt vad det handlar om heller. Det är något grövre bilder än vad jag lägger in begreppet sexuell natur.

Kanske finns det fler personer som tror att hela porrbilsdebatten handlar om reklam på taxibilar. I så fall vill jag tala om att bilderna på porrbilarnas tak inte platsar i någon reklam och att enda stället man kan se liknande bilder är i de tidningar som vissa handlare väljer att stoppa i lådor för att kunderna inte ska behöva se bilderna om de inte vill.

Andra bloggar om ,  ,

Brutna löften

När man som moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern har varit i opposition i tolv år är det lätt att helt missuppfatta vilka möljigheter som man som politiker har att genomföra det man vill. Under förra mandatperioden togs det fram en vision om en mulitarena på Österängen. En vision som vissa borgerliga företrädare i fritids- och naturvårdsnämnden energiskt försökte få upp på nämndens bord för beslut. En vision som många förstod inte var realistisk, dels alldeles för dyr, dels inte högst prioriterad i en stad som inte ens har en riktig ishall eller friidrottsarena och en fotbolls-/bandyarena som är stort behov av upprustning.

Efter majoritetsbytet gick den nya ordföranden i Fritids- och naturvårdsnämden ut med multiarenan på Österängen. Här skulle visas på handlingskraft som den tidigare majoriteten saknade! Enligt
Radio Uppland ville Ali Moulavi se något sorts beslut redan innan årets slut.  "- Om ett sådant beslut fattas under 2007 kan man räkna med att arenan står färdig 2010 eller 2011, spår Ali Moulavi."

Idag kryper Ali Moulavi till korset: "Frågar du mig så är det ingen realistisk vision, den kostar mycket och det kan vänta ett tag till." säger han till Radio Uppland.

Efter ett tag i majoritet lär man sig att inte lova sådant som man inte kan hålla. Måntro Ali Moulavi har lärt sig det nu?

Andra bloggar om , ,  

Främlingsfientligheten får sällskap

Sverigedemokraterna har bestämt inriktningen på sin kommunalpolitik. Förutom den politik som går ut på att försvåra för invandrare har man även beslutat sig för vilken politik man ska driva i övriga frågor. Det är egentligen rätt intressant att ett parti kan få mandat i olika kommuner och landsting utan att ha någon annan politik än främlingsfientlighet. Utan någon jämförelse i övrigt så påminner det om när miljöpartiet först kom fram som politiskt parti. Miljöpolitiken var man ense om, i övrigt så kunde man föra vilken politik som helst. Med åren har miljöpartiet mer och mer svängt till vänster. De sista borgerliga resterna som t.ex. familjepolitiken, idiotförsvaret av privata skolor, ivern att konkurrensutsätta och den blåögda nedmonteringen av arbetsrätten ifrågasätts av en del miljöpartister idag.

Frågan är vad som händer med sverigedemokraternas väljare. Kommer de att gilla eller ogilla partiets kommunalpolitik och kommer de i så fall att överge partiet eller är invandrarfientligheten så stark att man har överseende med vilken politik som helst i övrigt? Kommer de att bli medlemmar och se till att politiken, i allt utom kärnfrågan, förändras?

Oavsett vilken resa som sverigedemokraterna kommer att göra i framtiden kommer främlingsfientligheten occh rasism alltid att ifrågasättas av vänsterpartiet.

Andra bloggar om , , ,

Uppsala är inte till salu

image120

En tårta som symboliserade Uppsalas olika verksamheter sålde vänsterpartiet till lägstbjudande i lördags för att visa på högeralliansens absurda utförsäljningspolitik.

Jag mår bra när stadsmiljön är grön

Upsala Nya Tidning har delat ut sitt stadsmiljöpris till Uppsalahems hus på Kyrkogårdsgatan. Huset byggdes i en park, vilket inte var helt oproblematiskt. Jag var ordförande i Fritids- och naturvårdsnämnden när beslutet togs och vi motsatte oss inte bygget men var noga med att påpeka att exploateringsmedel skulle användas till att rusta de parker som fanns i närheten. Det gjordes också. Parken mittemot huset har rustats upp och parken på andra sidan förskolan har rustats och fått nya fina lekredskap. Just här fanns det gott om parker.

Annars byggs det alldeles för mycket i Uppsalas parker idag. När betongpartierna har bestämt sig kan bara utrotningshotade djur och växter, som t.ex. i Gränby backe, stoppa exploateringen av parken/grönområdet.

Efter prisutdelning anordnade UNT en stadsmiljödebatt. Jag trodde inte att jag kunde bli förvånad över vad Liv Hahne, moderat ordförande i byggnadsnämnden, tycker men den här gången blev jag det. Liv tyckte nämligen att det går bra att bygga i parker som ingen vistas i, då har de ju ingen funktion upprepade Liv gång på gång. När jag passerar Rosénparken vid Saluhallen brukar jag titta ned i parken, på fiskpassagen, vattnet och planteringarna, och njuta men jag går aldrig in i parken. Det finns många parker som jag går förbi och som får mig att må bra. Det blev än mer tydligt när vi var i Helsingborg, en stad med en central stadspark och ytterligare en stor park i utkanten av centrum men i stort sett bara sten och hårdgjorda välordnade ytor för övrigt. Jag upptäckte i Helsingborg hur trevligt det är i Uppsala med all grönska. Parker och planteringar får oss att må bra och trivas även om vi inte använder parken i betydelsen gå in där och sätta oss på en parkbänk.

Under debatten blev det tydligt att Liv var ganska ensam i sina ståndpunkter. Även publiken talade sig varm för ett bevarande av stadens parker. Tyvärr är det Liv Hahne som bestämmer i byggnadsfrågor den här mandatperioden, det har Uppsalaborna bestämt.

Debatten kan ses på UNT:s webb-TV, följ länken ovan och klicka på webb-TV.

Andra bloggar om , , , ,

Könskonservativt tänkt av regeringen

Jag vet, jag har annat att göra och ska inte blogg idag men jag måste bara kommentera detta, från budgetpropositionen:

Könsfördelningen bland nystartsjobbarna är
mycket ojämn, knappt 32 procent kvinnor och
drygt 68 procent män. Regeringen avser att förändra
regelverket för nystartsjobben från och
med den 1 januari 2008 på så sätt att samtliga
arbetsgivare inom den offentliga sektorn kan
tillgodogöra sig den nedsättning av
arbetsgivaravgifterna som nystartsjobben
innebär. Dessutom kommer personer som varit
deltidsarbetslösa minst två år och som går upp på
en heltidsanställning tillfälligt under 2008 också
kunna få nystartsjobb under längst ett år. Detta
sammantaget bör leda till jämnare
könsfördelning.

Jättebra att regeringen gör något för att få en jämnare könsfördelning bland dem som får nystartsjobben kan man ju tycka. Men vore det inte på sin plats att regeringen funderade lite över den ojämnställda arbetsmarknaden istället för acceptera den? T.ex. kunde man styra nystartsjobben så att andelen kvinnor och män som beviljas nystartjobb inom den privata sektorn motsvarar andelen kvinnor och män bland de arbetslösa.

Sedan kan man ju fundera på varför inte nystartsjobben inte gällde den offentliga sektorn från början och varför inte män ska uppmuntras att ta jobb där.

Intressant?
Andra bloggar om , , , ,

Tips inför helgen

Eftersom jag har fullt upp med kommentarerna på mitt inlägg om porrbilar, Kvinnors rätt till det offentliga rummet, och har andra saker att göra idag, bl.a. skriva klart en debattartikel, nöjer jag med mig att länka till några läsvärda inlägg:

Freedom Will Come, En Film Om Osanloo - av Anders Eriksson om internationell arbetarsolidaritet: "De senaste dagarna har det åter börjat röra något på sig, sedan det kommit fram att de iranska myndigheterna förvägrar Osanloo den sjukvård som krävs för att hans ögon inte ska förstöras."

Porrmotstånd - moralism eller jämställdhet? - Lukas Romson - socialdemokratisk man som kommenterar andra socialdemokratiska mäns bloggar: "Ingen av dessa män verkar ens för ett ögonblick fundera över om det ens kan finnas ett problem med den objektifierande och sexualiserande bild av kvinnor som den kommersiella heteroporren sprider."

Diaboliad - Esbati skriver om kommentarerna runt uttrycket Djävulen sitter i detaljerna: "Under partiledardebatten idag sällade sig Mona Sahlin till det satanistiska lägret! Detta fruktansvärda tilltag går dock inte osett förbi inkvisitionen den kritiskt granskande journalistiken."

Djävulskt roligt - den alltid lika lysande Josefin Brink spinner vidare på Esbatis Diaboliad: "Exempelvis kommer jag vid första lämpliga tillfälle ta upp frågan om "arbetslinjen" - exakt var går den? Ska man stå bakom eller framför linjen i fråga? Vore det inte mer effektivt med ett stängsel eller kanske en mur?"

Borgerligt ras och socialdemokratisk maktfullkomlighet

Rekordövertag för oppositionen, rapporterar DN. Vänsterpartiet är visserligen fjärde största parti i undersökningen men det bekymrar mig att socialdemokraterna har ett så stort väljarstöd. Moderaterna är visserligen också stora i förhållande till sina allierade men är på väg mot en utveckling där partiet inte längre är större än vad de andra är tillsammans.

Moderaterna har alltid gett sina allierade ett stort utrymme. I opposition bjudit på platser och inflytande för att de borgerliga tillsammans ska växa och utmana. I majoritet har man gett ett stort reellt inflytande till sina allianspartier. Detsamma gjorde folkpartiet och centern på den tid de var största borgerliga parti. Socialdemokraterna har för vana att göra precis tvärtom. Ju större socialdemokrati desto mer känsla av att vara det statsbärande partiet där partier som vänsterpartiet och miljöpartiet bara blir oroande irritationsmoment som ska hållas så kort som möjligt. En maktfullkomlighet som inneburit att socialdemokraterna tappat mark i val efter val. Nu har väljarna glömt och förlåtit.

Kanske är det socialdemokraternas maktfullkomlighet som gjort att partiet behållt sin position som det stora partiet. På den borgerliga sidan har ju det skiftat. Men på sikt tror jag att den inställningen kommer att skada partiet mer än den gagnar. Nästa gång borgarna kommer till makten och för en politik som väljarna inte gillar (för väljarna kommer att glömma vad borgerlig politik innebär i praktiken, precis som de gjort tidigare) kanske väljarna inte heller gillar socialdemokratisk maktfullkomlighet. Väljare kan glömma och förlåta men deras dom kan också bli skoningslös.
Intressant? 
Andra bloggar om
 vänsterpartiet, val 2010opinionsmätning och maktfullkomlighet

Attacken mot den svenska välfärden

"Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid de som långsiktigt har att betala. Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt." Fredrik Reinfeldt i sin bok "Det sovande folket" (1993).

Idag säger Reinfeldt att att han är för den svenska välfärdsmodellen, trots att han i sin bok menade att effekterna av den är "fullt jämförbara med pest, smittkoppor och aids".

Jag var på ett föredrag med rubriken Ett år med Reinfeldt igår. På punkt efter punkt visade föredragshållaren hur alliansen håller på att rasera den svenska välfärdsmodellen. Man gör det på ett smart sätt så att man fortfarande kan hävda att det är i linje med den generella välfärden. När avgiften till a-kassan höjs tvingas människor som lever på marginalen att gå ur. Om de blir arbetslösa tvingas de ta ett jobb till låg lön för att över huvud taget ha någon försörjning. Även minskningen av antalet a-kassedagar och nivån i a-kassan innebär att lönerna pressas nedåt. Den svenska modellen med kollektivavtal och relativt bra löner är på väg att slås sönder, dels genom att människor tvingas in i låglönejobb, dels genom att facket försvagas och inte kan bevaka att kollektivavtal följs. På så sätt kan modellen med kollektivavtal finnas kvar men bli uddlöst som instrument.

Ersättningsnivån i sjukförsäkringen sänks. Den generella välfärdens sjukförsäkring finns visserligen kvar men de sänkta nivåerna ökar incitamenten för dem som har råd att ta egna privata sjukförsäkringar. På så sätt urholkas förtroendet för den solidariska finansieringen av sjukförsäkringen.

Skatterna sänks för dem som redan idag har det bra ställt, såväl fastighetsskatten som förmögenhetsskatten gynnar de rikaste. De rikaste ges på så sätt möjlighet att betala för fler tjänster, tjänster som utförs av de människor som inte har något annat val än att ta dåligt betalda hushållsnära arbeten.


Nu kommer ytterligare en attack mot den svenska välfärden när representanter för svenskt näringsliv och svensk handel hävdar att 95% av svenskarna kringgår välfärdssystemet.

Attackerna mot det svenska välfärdssystemet kommer från många olika håll och tanken är naturligtvis att svenska folket ska vända sig mot välfärdssystemet och vägra att bidra genom skatter för att istället välja privata lösningar. Vem vill betala för någon som man upplever utnyttjar en?

För att återigen citera Fredrik Reinfeldt: "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten."

Vi ser på opinionssiffrorna att många vill ha den generella välfärden och avvisar högerpolitiken. På de tre år som är kvar till nästa val kan mycket hända. Just för att högern i sin retorik inte låtsas om att man raserar välfärden kan många på dessa tre år vänja sig vid tingens tillstånd och röstar för en politik som ger dem ökade möjligheter att satsa på sig själva och sina egna försäkringar eftersom de helt enkelt inte längre litar på välfärdssystemen. Därför är det så viktigt att vi hela tiden visar och pekar på vad som är på väg att hända och att en annan väg är möjlig.

image119Nu ska jag avsluta med lite reklam: köp tidningen Ordfront, där kan man läsa en artikel Ett år med alliansen. I stort sett samma innehåll som det föredag som jag var på igår. Inledningen på artikeln finns på Ordfronts hemsida. Från hemsidan är också bilden hämtad.

Intressant?
Andra bloggar om
Fredrik Reinfeldtvälfärdsstaten, 


Domen vi väntat på

Så kom den då, domen mot "Stureplansprofilerna". Fyra års fängelse vardera. Nu lär de vill överklaga till Högsta domstolen och vi kan fortsätta undra och vänta på den slutgiltiga och fastställda domen. För den 19-åriga kvinna som anmälde männen för våldtäkt är det här en upprättelse men även för henne kan det nu bli en tredje rättegång och nya våndor.

Jag kan inte bestämma om jag tycker att den som tror att kvinnor ljuger och sedan är beredda att gå igenom dessa rättegångar, förhör och misstroende har en hög eller låg uppfattning om kvinnors förmåga.

Andra bloggar om  , , ,

Kvinnors rätt till det offentliga rummet

Nu vill två socialdemokratiska riksdagsledamöter stoppa "porrbilarna" i Stockholm och skriver en motion. Stockholms stad har försökt stoppa de här bilarna flera gånger men har aldrig lyckats. Senast var 2004 då vänsterpartisten Margareta Olofsson drev igenom ett tillägg i de allmänna ordningsföreskrifterna: "Könsförnedrande mobil reklam får ej framföras på offentlig plats." Ett beslut som Länsstyrelsen upphävde. Margareta Olofsson och Stockholm stad gick vidare och överklagade till såväl länsrätten som kammarrätten men även de avslog överklagandet.

När länsrätten och kammarrätten fastställde att det inte går att reglera mobil reklam genom de allmänna ordningsföreskrifterna återstår egentligen bara en sak och det är ändring av grundlagen om yttrandefrihet/tryckfrihet. Könsförnedrande reklam och symboler skulle kunna förbjudas på samma sätt som rasistiska och nazistiska. Frågan är hur långt man kan gå när det gäller inskränkningar i yttrandefriheten. Till och med debatten om förbud mot barnpornografi var infekterad och diskussionen om det riktiga i att inskränka yttrandefriheten/tryckfriheten var hetsig, bl.a. var moderaterna emot att lyfta ut barnpornografibrott ur tryckfrihetsförordningen. Idag verkar ingen ifrågasätta barnpornografiförbudet. Uppdatering: när jag läser igenom mitt inlägg så här efteråt ser jag varför det skapat en del missuppfattningar. När jag skriver att det enda som återstår är att ändra grundlagen om yttrandefriheten/tryckfriheten menar jag det som ett beklagande konstaterande, inte som en åsikt om att det ska göras. Förstår att en del läst det som en åsikt och fortfarande tror det trots att jag i replik efter replik sagt att jag inte förespråkar en ändring av yttrandefriheten.

Debatten om pornografi och porrbilarna i Stockholm landar ofta i moralismen och för eller emot pornografi över huvud taget. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna tar även upp turismen och säger till DN att "det är förnedrande både för oss kvinnor men också illa ur ett turistiskt perspektiv - vad ger det här för bild av Stockholm?"

Debatten handlar nästan aldrig om det som är det viktigaste, kvinnors frihet att kunna röra sig i det offentliga   rummet utan att behöva känna sig diskriminerade och kränkta. Jag anser att det är bra om riksdagen börjar diskutera kvinnors rätt till det offentliga rummet och om det finns någon möjlighet att stoppa reklam av den typ som porrbilarna utgör.

Andra bloggar om , ,  ,

 

Ledig helg

Jag har för första gången på länge en ledig helg utan måsten, lite bör men inga måsten. Det känns så skönt, som om jag har semester. Enstaka måsten finns förstås, den trasiga micron måste lämnas tillbaka t.ex., men det är jobbrelaterat. Med tanke på att jag är kommunalråd på deltid och går på möten på helger och kvällar för att jag är kommunalråd borde jag ju ta ledigt en måndag eller fredag för att kompensera men det händer aldrig. Måste lära mig att världen inte går under för att jag vilar mig ibland. Det inser jag i alla fall en ledig dag som denna.

Ihålig valfrihetsretorik

Ibland blir jag lite undrande över den borgerliga retoriken. Den är så motsägelsefull och så lätt att genomskåda men ändå så verkar de inte inse det själva.

Till exempel så pratar man om osund konkurrens och menar att kommunen ska inte göra sådant som företag gör. Exempelvis är det negativt med arbetsmarknadsprojekt där man t.ex. öppnar café eller cykelverkstad för då kan man konkurrera ut företag i samma branch. Men i samma andetag kan man bestämma att en rektor ska få ta över sin skola och ger på så sätt rektorn massor med konkurrensfördelar jämfört med andra privata skolor. Osund konkurrens så det bara skriker om det.

Man pratar om att den enskilda individen ska ha valfrihet att kunna välja mellan olika utförare. Med detta argument konkurrensutsätter och säljer man kommunala verksamheter. I nästa beslut bestämmer man att individen inte ska ha några egna val alls inom kommunal regi eftersom det medför medkostnader för kommunen. Det går alltså bra att inskränka valfrihet i kommunal verksamhet. Inkonsekvent så det bara skriker om det.

Det borgerliga retoriken i sysselsättningspolitiken har ju bl.a.
Josefin Brink redan avslöjat.

Nu har Sveriges kommuner och landsting beslutat sig för att granska Tibbleaffären, eftersom man bedömer den som olaglig. Täby kommun lät en skolledning ta över ett gymnasium och  för det enbart betala för inventarierna, trots att skolans marknadsvärde beräknas vara mångdubbelt större. Fristående skolor som själva tvingats bygga upp sin skola och själva betala för marknadsföring tycker att detta är osund konkurrens.

I Uppsala planerar högern att lägga ned en populär kommunal skola (Valsätraskolan) för att sedan låta en privat skola etablera sig i samma lokaler och ta över eleverna. Vad är det om inte en ny variant av osund konkurrens på privatskolemarknaden?

Andra bloggar om , ,  

När får man åka taxi på skattebetalarnas bekostnad?

Folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström har tagit taxi hem från Stockholm flera gånger, trots att det går flera tåg i timmen Stockholm-Uppsala och trots att hon har en övernattningslägenhet i Stockholm. Det rapporterar Aftonbladet idag. Wikström försvarar sig med att hon inte är helt frisk och att hon som nybliven ensamstående behöver ta hand om sina barn och därför inte kan vänta på nästa tåg.

Förklaringar som jag på ett sätt har full förståelse för. Hur många gånger har man inte stått där på Stockholms central och inte hunnit hem till barnens träning eller hämtning på förskolan/fritis p.g.a. försenade eller inställda tåg. Det som jag undrar över är egentligen tre saker:

1. varför har hon inte med sig medicinen om den måste tas precis på timmen?
2. på vilket sätt är det viktigt för barnen om hon kommer hem tolv på natten med tåg eller halv tolv på natten med taxi, då de flesta taxiresor gjorts?

3. varför kunde inte barnens far (pensionerad f.d. landshövding och minister för fp, bosatt i Uppsala) ta hand om barnen, t.ex. de tre gånger som hon åkte taxi på eftermiddagen/tidig kväll?

Aftonbladet kan också härleda några taxiresor till presentationer/föredrag av Wikströms böcker, dvs. uppdrag som inte är riksdagsuppdrag.

Det finns ibland anledning för alla att åka taxi, även om alla inte har möjligheten att göra det , och jag har som sagt full förståelse för att riksdagsledamöter åker taxi ibland. Om barnens far är bortrest och ingen annan kan hämta barnen tycker jag att det är ett godtagbart skäl men Wikströms förklaringar håller inte hela vägen. Skälet "så har jag nyligen blivit ensamstående och måste ta hand om barnen" är definitivt inte godtagbart och klingar illa från en representant för ett parti som åtminstone säger sig vara för jämställdhet.

Andra bloggar om , ,    


full sysselsättning står inte regeringens agenda

Ja, jag vet. Tre inlägg i rad blir tjatigt men när jag läser Josefin Brinks blogg så måste jag ju bara tipsa om den. Det kan ju hända att någon som läser min blogg ännu inte har upptäckt en av de bästa vänsterbloggarna. Jag skulle t.o.m. vilja säga att det enda som hindrar mig från att utse Josefins blogg till den allra bästa är att hon inte uppdaterar så ofta som en riktigt bra blogg borde uppdateras.

I inlägget
Stick hål på jobbpastejen avslöjar Josefin högerns jobbretorik. Högern vann valet på att de lovade full sysselsättning men om man läser statsbudgeten kan man konstater att full sysselsättning för högeralliansen innebär endast en ynka procents ökning av antalet sysselsatta. Resten behövs som en jobbreserv för att hålla nere inflationen.

Läs inlägget!!

Fram för kommunala dricksvattenautomater

Se gärna inslaget i dagens TV4 Uppland om kommunala dricksvattenautomater.  Tyvärr går det inte att länka utan inslaget går att se genom TV 4:s hemsida, våra sändningar och dagens morgonnyheter.

Monica Petersson och Jacob Johnson hade för övrigt en bra debattartikel i Upsala Nya på samma tema förra veckan. Jag var i Helsingborg då så det blev aldrig av att länka men här är länken: Ät mer grönsaker och drick kranvatten. Lite trist uppfordrande rubrik men innehållet är bra. Tanken är naturligtvis att minska de koldioxidutsläpp som transporten och tillverkningen av flaskorna medför. Det är ju lite onödigt att köpa vatten på  flaska när vi har ett bra vatten i våra kranar.

Vid förra fullmäktige lade vi i vänsterpartiet en motion om kommunala dricksvattenautomater, hela motionen kan läsas på vänsterpartiets hemsida, närmare bestämt här.  Motionen föreslår också att kommunen ska använda kranvatten istället för flaskvatten på möten, t.ex. på kommunfullmäktige där alla ledamöter får varsin flaska vatten.

Andra bloggar om , ,   ,   

Kim Källström äter säkert också tacos

Bra krönika i dagens DN om herrfotbollslandslagets mittfält. Där förklarar Johan Esk varför Kim Källström inte finns med i startuppställningen. Den offensive mittfältaren behövs i defensiven.

Jag tycker att bästa laget ska spela. Esk visar i sin krönika varför det är fördel Svensson. Den bäste spelaren är inte alltid den spelare som passar bäst in i spelsystemet. Kim Källström är inte en tillräckligt bra spelare för att vara den som spelssystemet byggs upp runt. Så länge han inte är det får han acceptera att Svensson bättre kompletterar de spelare som laget byggs upp runt. Det ska vara rätt man på rätt plats. Om Kim Källström som offensiv mittfältare blir en viktigare lagdel än Fredrik Ljungberg som yttermittfältare då kan han räkna med att få spela och att laget byggs upp runt honom istället.

Än finns det ingen anledning för mig att lämna Facebook och gruppen "Kim Källström äter säkert också tacos" på ett tag. En grupp som jag inte är med i för att jag tycker att Anders Svensson är en bättre spelare än Kim Källström utan för att jag är trött på alla som kräver att Kim ska spela före Anders, utan att ens fundera på om det vore bra för landslaget eller inte. En motrörelse är en bra rörelse det också!
Andra bloggar om ,  

Ministerstyre i Uppsala

Imorgon anordnar vänsterpartiet och socialdemokraterna ett öppet möte i Gottsunda om utvecklingen av Gottsundas kommunala skolor. Till mötet hade en strateg från utbildnings- och arbetsmarknadskontoret inbjudits för en objektiv redovisning av lokalförsörjningen. Denna medverkan har nu stoppats av barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss, som menar att kommuens medarbetare inte ska delta i möten som anordnas av oppositionen.

Jag tycker  att detta är ytterst allvarligt. Politiker kan inte avgöra vilka möten kommunens medarbetare ska delta i. Det är i varje läge ansvarig chef som gör det. Dessutom kan man inte skilja på vilken information som lämnas till oppositionen och till majoriteten. Allra mest skrämmande är att Uppsala kommun nu har fått ett ministerstyre där politiker och ansvariga kommunalråd går in och fattar beslut som ska tas av berörd chef. Detta är det värsta exemplet men egentligen bara toppen på ett isberg, om jag ska tolka de rapporter som jag får från vänsterpartister i de olika nämnderna.


Nu kommer vi att på bästa sätt ge den information som strategen skulle gett. Nackdelen är att den riskerar att bli subjektiv eftersom informationen istället lämnas av en politiker som har sin egna åsikter klara i frågan. Den som är intresserad av mötet är välkommen till Gottsundaskolans matsal imorgon den 11 oktober, kl 19.00-21.00.

Andra bloggar om
, ,     

  


Näringslivet ingen del av samhället

Kommunstyrelsen är ibland en lustig sammanslutning. Framför allt när majoriteten ska försöka förklara varför den inte tycker om våra förslag. Idag t.ex. skulle vi fatta beslut om den internationella strategin. Det var tredje gången som strategin var uppe i kommunstyrelsen och den har blivit lite bättre för varje gång. På förra mötet tog högermajoriteten bort ordet samhällsaktörer och ändrade det till väsentliga aktörer samt lade till näringsliv. Majoriteten menade då att samhällsaktörer förde tankarna till facket och liknande organisationer.

Idag fick vi som argument höra att i samhällsaktörer ingår inte näringsliv och akademi. Jag undrar om Uppsalas näringsliv och de båda universitet håller med om att de inte är samhällsaktörer utan att de står utanför samhället?

Min blogg har ju ibland blivit en diskussion om ordens betydelse. Jag kanske överreagerar men jag kan inte förstå hur moderaterna tolkar ordet samhällsaktörer när man menar att näringsliv och universitet inte är samhällsaktörer.

Andra bloggar om
, ,   

Inget pride för moderata studenter

Den borgerliga studentföreningen Heimdal (i praktiken moderat) deltog i somras på Pridefestivalen. Nu har en av medlemmarna, Johan Carlson (politisk sekreterare på moderata regeringskansliet) skrivit en motion där han yrkar på ett förbud för föreningen att delta i paraden. Det skriver UNT idag.

Tyvärr skriver inte tidningen om motivet till motionen. Däremot skriver tidningen att motionen riskerar att splittra föreningen, som funnits sedan 1891. Det är kanske på tiden att omoderna föreningar, som Heimdal, spricker och går i graven.

Andra bloggar om , , ,   

Peter Eriksson grät när . . .

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson uttrycker i dagens Svenska dagbladet en viss tvekan inför att samarbeta med vänsterpartiet. Tydligen ser han större samsyn med socialdemokraterna i flera viktiga frågor, såsom synen på EU och synen på klimathotet och kärnkraften.

Han säger att  miljöpartiet "står för det moderna, som kampen för klimatet och internationell solidaritet, medan socialdemokraterna står för "trygghet, rättvisa, tradition".  Hoppsan, miljöpartiet står nu för det som alltid varit vänsterpartiets viktiga frågor. Inte konstigt att Peter Eriksson känner tveksamhet inför att samarbeta med vänsterpartiet. Plagiatet kan ju bli allt för t ydligt då. Varför tar inte Eriksson upp miljöpartiets borgerliga inställning till privata skolor, arbetsrätt, familjepolitik och konkurrensutsättningar/privatiseringar istället? De frågor som gör att vänsterpartiet känner stor tveksamhet inför att samarbeta med miljöpartiet.

Peter Eriksson tillstår också att han har en bra relation till Mona Sahlin och de träffas på tu man hand. Däremot blev han uppriktigt chockad när han fick höra att Lars Ohly grät när Berlinmuren föll. Här blir intervjun med Peter Eriksson riktigt bekymmersam. Om jag fick höra att Lars Ohly  grät när Berlinmuren föll hade jag också blivit chockad, såvida han inte grät av lycka. Peter Eriksson har drömt något och gjort sin dröm till sanning. Genom Svenska dagbladet har denna dröm idag förts ut till många och på bloggar idag kan man läsa avståndstagande från Lars Ohly för att han grät när Berlinmuren föll.

Om Lars Ohly i en intervju säger att Fredrik Reinfeldt grät när Pinochets diktatur i Chile tog slut, blir det då också tryckt och upphöjt till sanning?

Nåja, Peter Eriksson får tycka vad han vill om samarbete och träffa vem han vill på tu man hand. Jag blev i alla fall chockad när jag fick höra att han grät . . . nej usch, jag klarar inte att sänka mig till Peter Eriksson nivå.

Ett mycket bra inlägg som kommentar till artikeln har Hanna Löfqvist, Klockrena bakåtsträvare är vi allihop.

Andra bloggar om , , ,   

Vänsterpartiet och media

Kalle Larsson har haft en mailkonversation med kolumnisten Anna Larsson om hur man väljer att framställa de politiska partierna och vilka frågor som finns på partiernas dagordning. I ett mail till Kalle svarade Anna att hon skulle försöka få med något om det i nästa veckas kolumn. Istället blev det en kolumn om Alex Schulman och att han har mer stake än Anders Gerdin. Alla mail finns här och Anna Larsson istället-kolumn här.


Partiledare och debattekniken

Debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt vanns av Reinfeldt, åtminstone enligt tidningarna. Aftonbladet menar att Sahlin gav bort duellen medan Expressens ledare  anser att det var en lätt match för Reinfeldt. DN skriver att det var valet av frågor som gav Reinfeldt övertaget och att båda sidorna var nöjda med debatten.

Jag såg den inte och när jag läser vad tidningarna skriver ångrar jag mig inte. Däremot undrar jag varför Mona Sahlin vill ta debatter nu. Hon lär inte ha varit särskilt bra när hon debatterade med sverigedemokraternas partiledare och hon var tydligen inte så bra nu heller. Det vore ju bättre om hon övade på lite mindre arenor först. Om Mona Sahlin brukar ju sägas att hon är bra på att snacka men att hon egentligen inte har så mycket att säga. Bakom orden och formuleringarna finns inte särskilt mycket substans. I en debatt går det inte att gömma sig bakom vackra ord och svepande formuleringar, det krävs mer.

Kanske har Mona Sahlin vad som krävs för att ge mer men hon är tydligen inte där än. Det är å andra sidan inte så allvarligt. Många partiledare har haft en trevande start, övergått till att bli bättre, ibland lysande, och sedan gått över till att bli sämre än de var när de började. Göran Persson, Gudrun Schyman och Lars Leijonborg är några exempel.

En annan partiledare som det ska bli intressant att följa är Jan Björklund. Till skillnad från Sahlin är han ingen man av vackra ord och svepande formuleringar. Istället är det snabba oneliners och hårda kortfattade attacker som gäller. Även det en teknik som går hem i tal och debatter med många debattörer men som lätt avslöjas när det blir debatt mellan två personer och med en skicklig debattledare.

Själv ska jag bli bättre på att följa andras debatter och fundera på min egen debatteknik. Jag tror mig veta vad jag är bra på och var jag har mina brister. Reinfeldt och Sahlin har en hel stab av experter som analyserar och hjälper till inför nästa debatt. Själv får jag utgå från mig själv och försöka få en eller ett par partikamrater att lyssna och komma med goda råd.
Andra bloggar om , , ,   

Härskartekniker

Förra veckan gick i resans tecken. Jönköping, Linköping och tåget tur och retur Helsinborg. I Helsingborg fick vi träffa och lyssna på lite fler kvinnor än i Jönköping och Linköping. Vi fick också uppleva härskarteknik i sin prydnad. Under en programpunkt som skulle hållas av en kvinna och en man fick kvinnan aldrig tala till punkt utan blev ständigt avbruten och överröstad. Glädjande var att det var så tydligt så att alla i Uppsaladelegationen reagerade, även manliga höga tjänstemän och moderata näringslivsrepresentanter.

Igår stod feminismen på schemat när vänsterpartidistriktet träffades för att prata feminism. Vänsterpartiet är ett feminstiskt parti och ibland behöver vi träffas och diskutera strategier och avslöja härskartekniker.

Blir det några nya arenor i Uppsala?

Nu har jag varit på möte med Gunnar, Lars-Gunnar, Sven-Gunnar och några till. Arenastyrgruppen var det som träffades. En ganska seg grupp där betoningen definitivt inte ligger på styr. Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna var överens om att satsa på arenor 2007. Pengar avsattes i budget och en arenautredning skulle visa var behoven var störst. När arenautredningen var klar var det en ny majoritet, som plockade bort pengarna från budgeten. Det innebär att vi nu sitter i arenastyrgruppen och pratar om precis samma saker som jag trodde att vi hade pratat klart om. Vi pratar och vi pratar. Till slut kände jag mig tvungen att påpeka att vi förra mandatperioden satte ned foten och att de nu lyft upp den igen och börjat om med pratet.

Om det hänger på de ledande politikerna blir det inga nya arenor i den här staden den här mandatperioden. Allt hänger på att duktiga tjänstemän kan frigöra sig från pratet och se till att något blir gjort. Just nu är jag inte så hoppfull, även om det fanns vissa ljusglimtar.

Andra bloggar om
, ,    

Flygplats Ärna utan förlusttäckning

Nu är flygplatsutredningen klar. Några flygplatser får full förlusttäckning från staten, andra delvis och en del inte alls. Undrar var den tilltänkta flygtplatsen Ärna hamnar, min  gissning är att Ärna hamnar i samma grupp som Borlänge och Västerås, inte ett öre i statlig förlustäckning.

Konstigt nog hör man aldrig flygplatsförespråkarna tala om förlusttäckningen. Logiskt vore ju att bedöma om flygplatsen räknas som nationellt strategisk (full förlusttäckning),  regionalt strategisk (delvis förlusttäckning) eller som övrig flygplats (ingen förlusttäckning). Det är så tyst att man kan misstänka att förespråkarna vet att flygplatsen inte kommer att få någon statlig förlusttäckning. Med bara några mil till Arlanda säger det sig ju självt att Ärna varken kommer att få status som nationellt strategisk eller regionalt strategisk.

Niclas Malmberg (mp) skriver idag om Ärna och att moderaterna inte tvekar att satsa pengar och subventionera flygplatsen.
, , ,   

Mindre bilar - mer handel - bara män

Efter två dagars bussresande har jag nu en dag i Stadshuset innan det är dags att ge sig ut på nästa resa. Trots all tid på bussen var det en intressant studieresa. Information om Östsam, Östergötlands regionförbund, och utmaningar för Linköping/Norrköping och de övriga kommunerna i länet när det gäller infrastruktur och utveckling. Även besöket i Jönköping var bra. Där har man satsat på kollektivtrafiken och gett kollektivtrafiken företräde framför bilismen. De berättade också att när ett externt köpcentrum drog ned cityhandeln med 25% började man satsa på att göra city mer attraktivt, bl.a. med bättre kollektivtrafik och fler gågator. Här är i Uppsala tror majoriteten att det är tillgängligheten för bilismen som avgör citys attraktivitet. Hoppas att företrädarna för m och fp lärde sig något av Jönköping.

Studieresan hade utöver den långa bussresan bara en nackdel. Av de åtta företrädare för regionförbund och länstrafik som vi träffade var alla män. De enda kvinnor som vi träffade under resan var hotellreceptionister, hotellstädare och servitriser. Lite glad är jag ändå över att det inte fanns några kvinnor i bakgrunden på respektive regionförbund som servade oss med kaffe.

Andra bloggar om
, , ,    

Bloggkonspiration

Min blogg läses av många olika människor. Detta läsande har nu gett upphov till konspirationsteorier. Det kristdemokratiska landstingsrådet Jonas Segersam skriver i en insändare i Upsala Nya Tidning att han först läste om von Essens betalningsanmärkningar i min blogg. En intressant uppgift i sig eftersom jag hämtat uppgifterna från den kristna tidningen Dagen. En tidning som alltså inte kristdemokraternas landstingsråd läser. Jonas Segersam skriver att "Det känns nästan som att von Essens snedsteg mer används som en bricka i det lokalpolitiska spelet i Uppsala än att det bottnar i en vilja att objektivt beskriva situationen i den katolska biståndsorganisationen Caritas." Detta med anledning av att den styrelseledamot i Caritas som UNT intervjuade tydligen är aktiv vänsterpartist i Göteborg,enligt Segersam.

Eftersom jag också är vänsterpartist anar Segersam en konspiration. Jag kan lugna Segersam med att jag inte konspirarat med någon, jag har bara refererat vad jag läst i tidningen Dagen. Fast jag måste erkänna att jag är lite stolt över att Segersam tror att jag tillsammans med en vänsterpartist i Göteborg kan utnyttja Upsala Nya Tidning att spela med i ett lokalpolitiskt spel.

Intressant?
Andra bloggar om  kristdemokraterna,  konspirationsegersam och von Essen