Borgerligt ras och socialdemokratisk maktfullkomlighet

Rekordövertag för oppositionen, rapporterar DN. Vänsterpartiet är visserligen fjärde största parti i undersökningen men det bekymrar mig att socialdemokraterna har ett så stort väljarstöd. Moderaterna är visserligen också stora i förhållande till sina allierade men är på väg mot en utveckling där partiet inte längre är större än vad de andra är tillsammans.

Moderaterna har alltid gett sina allierade ett stort utrymme. I opposition bjudit på platser och inflytande för att de borgerliga tillsammans ska växa och utmana. I majoritet har man gett ett stort reellt inflytande till sina allianspartier. Detsamma gjorde folkpartiet och centern på den tid de var största borgerliga parti. Socialdemokraterna har för vana att göra precis tvärtom. Ju större socialdemokrati desto mer känsla av att vara det statsbärande partiet där partier som vänsterpartiet och miljöpartiet bara blir oroande irritationsmoment som ska hållas så kort som möjligt. En maktfullkomlighet som inneburit att socialdemokraterna tappat mark i val efter val. Nu har väljarna glömt och förlåtit.

Kanske är det socialdemokraternas maktfullkomlighet som gjort att partiet behållt sin position som det stora partiet. På den borgerliga sidan har ju det skiftat. Men på sikt tror jag att den inställningen kommer att skada partiet mer än den gagnar. Nästa gång borgarna kommer till makten och för en politik som väljarna inte gillar (för väljarna kommer att glömma vad borgerlig politik innebär i praktiken, precis som de gjort tidigare) kanske väljarna inte heller gillar socialdemokratisk maktfullkomlighet. Väljare kan glömma och förlåta men deras dom kan också bli skoningslös.
Intressant? 
Andra bloggar om
 vänsterpartiet, val 2010opinionsmätning och maktfullkomlighet

Kommentarer
Postat av: Tobias Schelin

Det känns ganska skönt att vi kanske kan utesluta Vänsterpartiet 2010 och samarbeta med Miljöpartiet.

2007-10-18 @ 12:02:10
Postat av: Ilona

Det förutsätter att du med samarbete menar att socialdemokraterna och miljöpartiet ingår i regering tillsammans, på lika villkor. Även miljöpartiet ser problemet med det ojämna maktförhållandet.

Lite tråkigt att du bara viftar bort mitt resonemang om maktfullkomligheten. Jag har träffat många socialdemokrater som också har problem med det och arbetar för en annan inställning. Våga se det istället. Det ger utrymme för ett bättre socialdemokratiskt parti.

2007-10-18 @ 12:13:23
Postat av: Kaj Raving

Jag kan inte se att det finns någon större poäng med att samarbeta med sossarna under liknande villkor som under förra mandatperioden, eller sämre.

Att degradera oss själva till bara fungera som en bromskloss mot sossarnas värsta avarter har vi ingenting att vinna på. Risken är överhängande att vi enbart upplevs som en fraktion av sossarna.

Jag tror att vi har betydligt mer att vinna på att bedriva en aktiv oppositionspolitik mot all nyliberal politik, oavsett om den kommer från borgare eller sossar.


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback