Lugnt på bloggfronten

Kommande vecka blir det inte mycket bloggande, är borta i stort sett hela veckan!

Jante i idol?

Jag har inte sett Idol på TV4, i alla fall inte alla program. Däremot har jag sett delar av två och sista fem minutrarna i gårdagens "final". Efter vad jag förstod så var det den som juryn trodde på allra minst som knep den sista finalplatsen. Jag har aldrig hört killarna sjunga men en del av tjejerna har jag hört, tror t.o.m. att jag hört alla tjejerna i den där snabbgenomgången.

Tjejen som åkte ut igår är visst duktig på språk och fick briljera med sina språkkunskaper i någon sändning. Det får mig att fundera på om det var därför hon fick minst röster igår. Var det jante som slog till? Du ska inte tro att du är någon, du som är så språkkunnig ska inte få bli Idol också, nej det unnar vi dig inte . . .

Fast egentligen har jag ju ingen aning eftersom jag inte hörde dem sjunga. Språktjejen kanske inte gjorde så bra ifrån sig.

Så något helt annat. Jag vet att en del läser min blogg (mamma bl.a.) för att få svar på frågan, "hur går det med körkortet?" Jo tack det går bra. Körkortet togs i torsdags och igår gjorde jag min premiärtur på egen hand i bilen. Det blir lite problem det där. För att underhålla körkunskaperna måste jag ju köra bil ibland men bil är ju någonting som jag tycker att man ska ta när det inte riktigt funkar med buss eller cykel, dvs. framför allt på sommaren när vi är i vår avsides sommarstuga. Även om vi har en miljöbil ser jag ingen anledning att köra bil bara för att. Ett dilemma det där.
 , jantekörkort,

Stockholm lite rödare

Tack Aftonbladet: "- Vi har gjort Stockholm lite lite rödare".  

Det  passade ju bra idag när opionionsinstitut visar att vänsterpartiet gått fram jämfört med tidigare mätningar.

Jag har visserligen en röd tröja idag men som Hanna Löfqvist påpekar "(V)änstern bär rött varje dag dygnet runt - förmedlat genom sin politiska organisering och förda politik." Så jag manifesterar gärna för Burma genom att bära röda kläder idag men vill också att  Sverige ska bli rödare varje dag.

Skilj kyrkan från staten fullt ut

Dop, konfirmation, äktenskap,  tre steg på den kyrkliga skalan som en gång var självklart för alla svenskar, tvånganslutna till den statliga svenska kyrkan. Idag är det ingen som baktalar eller tittar snett på den som väljer bort dessa kyrkliga ritualer.

I dagens
SvD försöker tre biskopar försvara kyrkans rätt att enbart förrätta vigsel mellan man och kvinna. Inlägget är lite förvirrande men utgår visst från skapelsen. För mig är det självklart att samkönade par ska ha samma rätt att gifta sig som olikkönade par. Det är också självklart att kyrkan, som en fristående förening, kan ha sin egna regler och traditioner. Den logiska följden är att samfunden förlorar sin vigselrätt. Den religiösa vigseln blir då bara en tradition och en symbolhandling.

Nästa logiska steg blir att även begravningar i första hand blir en fråga för kommunala eller statliga myndigheter. Idag är det bara två kommuner, Stockholm och Tranås, som är huvudman för begravningar och där begravningsavgiften, som betalas via skatten, går in i kommunen istället för till kyrkan.

Det allra mest logiska steget är att kyrkan tar ut en medlemsavgift, som inte tas upp visa inkomstskatten, av sina medlemmar och att den politiska styrningen av kyrkan avskaffas. Om inte svenska kyrkan är öppen för alla och ger alla samma rätt att ta del av kyrkans ritualer ska svenska kyrkan inte heller ha rätten att få in sina avgifter via inkomstskatten. En kyrka som inte är för alla ska inte särbehandlas.

Jag inser att jag tycker som jag tycker för att jag inte ser en kyrklig vigsel som något annat än en fånig tradition. Jag inser att samkönade par kan ha samma behov som andra av att få befästa sin kärlek genom en kyrklig vigsel. Jag inser att man måste fundera på om en förening, som t.ex. kyrkan, kan vara öppen för vissa men inte för andra. Men det gäller ju även frimurarorden och andra könsskiljande föreningar.

Tidigare blogg i samma ämne här.

Intressant?
Andra bloggar om
, könsneutrala äktenskapsamkönade par,


Röd tröja till stöd för Burmas munkar

Imorgon ska man visst ha en röd tröja för att visa sitt stöd för munkarna i Burma. Gärna för mig, jag har inga problem med att visa solidaritet med människor som lever under förtryck. Vad jag däremot ogillar är när förtryck och diktatur i några länder ska uppmärksamma medan förtryck och diktatur i andra länder förtigs.

Facebook-gruppen Support the Monks' protest in Burma har på kort tid fått över 50 000 medlemmar och via Facebook har jag fått flera meddelanden med uppmaning om att ha en röd tröja på sig i morgon. Om det är så enkelt att starta en världsrörelse, varför gör vi inte det för andra länder och för andra företeelser?

Detta inlägg går inte att kommentera, för jag vet vilka helt irrelavanta kommentarer som jag kommer att få.

Andra bloggar om , , ,   

Bakslag för miljön

Snart är det dags att lämna Lindesberg och åka hem till Uppsala. Lite dåligt planerat av mig, det visade sig nämligen att två av mina kusiner kommer imorgon. Vi träffas alldeles för sällan men jag  kan inte vara borta från Uppsala och politiken allt för länge. Man missar för mycket när man är borta. Det kändes inte bra att se på internet (Radio Uppland) att kommunen funderar på att köpa Ärna för att underlätta ett civilt flyg där.

Miljöstrategier och klimatmål kan de diskutera men att verkligen göra något åt det förmår de inte. Istället fattas beslut som ökar utsläpp av växthusgaser. Mer flyg och mer bilar tycks vara viktigare än miljön för den borgerliga majoriteten. De skulle behöva åka lite mer buss och tjuvlyssna.

Nästa vecka åker vi i kommunstyrelsens arbetsutskott till Helsingborg på studieresa. Alla flyger, utom jag och Cecilia Forss. Lite mer miljötänkande vore inte helt fel när det gäller tjänsteresor heller. Hoppas Cecilia passar på att tjuvlyssna på tåget och skickar med lite miljötänk till sina allianskollegor och socialdemokraterna.

, , ,   

Tjuvlyssnat - Det är bra att åka buss

Jag kan också tjuvlyssna. Det är svårt att låta bli när man sitter på bussen.

Två män, en i min ålder och en äldre, klev på bussen och satte sig på sätet bakom mig. De pratade om hur praktiskt det var med bussen. Jag tycker att det är skönt att åka buss, sa den ena. Mmm, jag har börjat åka till stan med bussen, då slipper man åka runt och leta en ledig parkeringsplats, sa den andra. Jag brukar åka och parkera på parkeringsplatsen på väster och sedan tar jag lokalbussen in till stan, det är ju så dyrt att parkera i stan, fyllde den första i. Sedan började de prata om lokalbussarna. Den ena kunde visserligen ta bussen in till stan, till centrum, men hade dålig koll på hur man sen tog sig vidare, till Biltema å så. Inga problem, sa den andre, det är bara att ta bussen mot  . . .

Det var kul att lyssna på det här samtalet. I Örebro län tycks man ha kommit en bit på väg när det gäller att få invånarna att ta bussen. Nyckeln är att det ska vara bekvämare och billigare att ta bussen än att ta bilen, dvs. parkeringsavgifterna och busstaxan måste vara satta så att det ekonomiskt är fördelaktigt att ta bussen. Med en annan politik, och en annan majoritet, kan vi komma närmare än vad vi hittills gjort i Uppsala län och i Uppsala kommun.

Jag säger som Länstrafiken Örebro, samla poäng åt barnbarnen istället för åt bensinbolagen.


Andra bloggar om
, , ,    

Den kvinnan är otrolig

Återigen har Josefin Brink så rätt så rätt när hon kommenterar Birgitta Ohlssons förbudsskyltar mot prostitution.

Josefin är otrolig på att hitta rätt i sin blogg.

Feltänk i körkortsfrågan

Nu föreslår regeringen att trafikskolorna ska ta över prov och utfärdande av körkort, det skriver bl.a. Svenska Dagbladet om idag. Högerregeringen visar här på samma lösning som man alltid tar till, privatisera det som man inte tycker fungerar i den egna verksamheten. Lösningen på att vägverkets inspektörer bedömer lite olika i olika regioner är att lägga ut provet på flera olika små privata enheter, trafikskolorna, som om det skulle bli lättare att ha en enhetlig bedömning. I mina ögon verkar det bättre att stärka vägverket och se till att bedömningen blir lika över hela landet. Om det nu är så att det är inspektörerna som dömer olika, kanske är det så att  traditionen att köra upp oförberedd är olika i olika delar av landet eller trafikskolornas förmåga att avgöra hur förberedda körkortsaspiranterna är.

Jag är förundrad över hur privatiseringar och konkurrensutsättning i alla samanhang används som högerns lösningar. Istället för att själva ta tag i och förbättra kommunala och statliga verksamheter väljer man att ge upp från början. "Vi klarar inte det här, vi chansar på privat drift istället". "Usch det här var krångligt, vi privatiserar". Man riktigt hör hur det resoneras i regeringskansli och kommunledningar.

Från Svenska Dagbladets kommentarer på artikeln kan jag inte låta bli att bjuda på denna kommentar, jag älskar ironin:

Ett mycket bra förslag, då slipper man krångla med inspektörer från vägverket, man behöver bara betala en lämplig summa till körskolan så slipper man hela uppkörningen. Det låter som om det här förslaget kommer från Sven-Otto Littorin? Han vet ju hur man köper till sig egenskaper som man saknar.

Andra bloggar om , , ,    

Lär av Trondheim

I det norska valet nyligen gick det norska vänsterpartiet (SV) bakåt, att man som regeringsparti hamnat i skuggan av socialdemokraterna (arbeiderpartiet) förs fram som en förklaring till det. Men det var inte arbeiderpartiet som ökade när SV minskade. Det var högern och framskrittpartiet som stärkte sin ställning i de norska kommunerna. I Trondheim däremot gick vänstern framåt. Till skillnad från många andra kommuner var arbeiderpartiet i Trondheim tydligt i frågor om välfärd och privatiseringar.

Om Trondheimsmodellen skriver
Aron Etzler i dagens SvD. Han menar att valet i Trondheim visar att den politiska väg som svenska socialdemokratin (och även den norska utanför Trondheim) valt är fel väg för framgång.

image118Aron har också kommit ut med boken Trondheimsmodellen : radikala framgångs historier från Norge och Nederländerna.


Aron har en blogg som föga överraskande heter Trondheimsmodellen. Läs den!

Andra bloggar om , , ,    


Grönlandsisen smälter

Det är skrämmande nyheter som bl.a. DN leverar.  Amerikanska forskare meddelade igår  att sommarisen smälter mycket fortare än vad man tidigare beräknat.

Vänsterpartisten Jens Holm var nyligen på besök på Grönland och den som läser Jens Holms blogg fick information redan för några veckor sedan. Här kan man läsa alla Jens blogginlägg om Grönland. Skrämmande bilder.

Andra bloggar om , , ,    ,

Debatt med poänger

Debatten på Rosendal tidigare i veckan innehöll en del poänger. Hittills har jag ju bara konstaterat att sverigedemokraterna inte var ett populärt parti på den skolan. Om jag ska hålla mig till sådant som inte var populärt och det som var dråpligt kommer dessa små bilder av händelser och yttranden som fick eleverna att skratta. En del yttranden fick eleverna att skratta med debattören (t.ex. mitt och miljöpartistens replikskifte om privatskolor) men jag håller mig till när eleverna skrattade åt, t.ex.

när sverigedemokraten pratade om sin skoltid och fick det att låta som om han gick direkt från lågstadiet till högstadiet.

när centerpartisten la på en OH-bild och inte ville sluta prata trots att debattledaren sa till honom att tiden var ute.

när folkpartistens telefon ringde och debattledaren påpekade att telefonen skulle beslagtas om folkpartiet fick bestämma (det här är en liten gränsgångare för eleverna skrattade ju med debattledaren)

när sverigedemokraten hänvisade till att en undersökning i Danmark visar att elever har svårare att lära sig svenska om de får modersmålsundervisning.

Det fanns säkert fler roliga yttranden och händelser men det här är de som jag fastnade för. Skulle för övrigt vilja se den där danska undersökningen när alla andra undersökningar visar att barn som får modersmålsundervisning har lättare att lära sig svenska och ta till sig övrig undervisning. Dansk undersökning förresten, är inte det lite grand som att hänvisa till att en gammal sydafrikansk undersökning visar att människor med olika hudfärg skall hållas åtskilda och att de med ljust skinn har rätt att förslava dem med mörkt?


Ligger det en hund begraven i Nåsten?

Jag har inte gett någon bild från gårdagens kommunstyrelse men det finns det som måste sägas.

På kommunstyrelsen hade vi ett förslag uppe om att bygga tio villor. Byggplanerna strider mot översiktsplanen och det finns flera olika miljöhänsyn som det inte riktigt känns som om byggplanerna tar hänsyn till, bl.a. närheten till naturreservat. Vi i oppositionen ville att kommunstyrelsen tydligt skulle tala om för byggnadsnämnden att nämnden inte kunde gå vidare med planerna.

Förra veckan var även centerpartiet inne på att säga nej till byggplanerna. Igår hade centerpartiet ändrat sig. Skälet till det var dels att man som parti inte ville säga nej till styckebyggare, dels att man pratat med  grannarna som inte var negativa till byggplanerna, dels att det skulle vara bra för avloppslösningarna.

I själva verket bör det ha varit allianspiskan som låg bakom omsvängningen. Tio villatomter runt en gemensam gård är inte styckebyggare, grannarna är med något enstaka undantag negativa, avloppslösningarna förutsätter mer eller mindre ytterligare bebyggelse.

Märkligt var också moderaten Liv Hahnes yttrande. Jag ställde nämligen frågan om det här inte var en fråga för fullmäktige. Byggnadsnämnden har delegation på detaljplaner som nämnden är överens om och som inte strider mot översiktsplanen och liknande. Övriga planer tas av fullmäktige. Liv Hahne menade att det var väl ingenting att springa till fullmäktige för, tio villor.

Fullmäktige är Uppsala kommuns högst beslutande organ och det är där de folkvalda sitter. Byggnadsnämnden består av ett antal politiker som deras partier har utsett. Byggnadsnämndens ordförandes (Liv Hahnes) förakt för av fullmäktige fattade delegationer och fullmäktiges beslut är skrämmande.

Hela agerandet och planerna får en att fundera på om det ligger en hund begraven här. Är tanken att första besluta om tio villor, så få att det inte gör något om det strider mot översiktsplanen, och sedan gå vidare med ytterligare bebyggelse eftersom man lika gärna kan bygga mer när man ändå har börjat och inte minst för att investeringar i vatten- och avloppsledningar ska löna sig. Väl vetande att fler villor från början otvetydigt inte är i enlighet med översiktsplanen.

För säkerhets skull vill jag påpeka att vi i oppositionen vill att översiktsplanen snarast aktualiseras så att beslut kan fattas om bebyggelsestrukturen för hela området. Kanske visar  en sådan aktualisering att det kan byggas i det här området, kanske visar den att det går att bygga mer och bättre i närliggande områden. Vi vill ha ta ett helhetsgrepp på Uppsalas utbyggnad så att den kan göras på ett sätt som är bra för hela Uppsala och för miljön, alliansen duttar utan att lyfta blicken från den lilla detalj som de just nu råkar ha för ögonen.

Jag skrev om Nåsten 1:1 även förra veckan,
här.

Andra bloggar om , , ,

Till den som har skall vara givet

Ett år sedan valet och snart ett år sedan själva maktskiftet. I Uppsala lägger man miljöhänsyn åt sidan när man ska bygga, bilar prioriteras framför gående och cyklister, man säljer ut både företag och verksamheter, - t.o.m. skolbarn, inför ordningsomdömen och låter betygen avgöra vilken skola ungdomarna ska få gå på, försämrar förskolan och inför vårdnadsbidrag. Listan kan göras lång och räknar man med landstinget blir den ännu längre.

På riksnivå ser vi hur ut den utlovade ändringen av fastighetsskatten blir en satsning på de rika,
deltidsarbetslösa i första hand men även helt arbetslösa jagas med blåslampa, vårdnadsbidrag införs, statliga företag säljs med förlust. Även här kan listan göras lång.

Nya moderaterna, "arbetarpartiet", har nu tydligt visat att partiets politik gynnar dem som redan har. Till den som har ska var givet, är högermajoritetens grundpolitik. Opinionssiffrorna visar tydligt att svenska folket har insett detta nu och jag förmodar att många ångrar att de lade sin röst på ett av högerpartierna. Jag har också hört en del soffliggare ångra sitt icke-val, de inser nu att det visst spelar roll vilken majoritet det blir.

Just försämringarna för deltidsarbetslösa visar tydligt på "nya arbetarpartiets" syn på arbetskraften. Inom handeln men även inom kommuner och landsting är det vanligt med deltider. Deltider som arbetsgivaren vill ha för att få ihop ett schema. Förra regeringen, efter överenskommelse med vänsterpartiet, var på gång att införa en lag mot deltidsanställningar. Nya regeringen lägger problemet hos den deltidsarbetslöse genom att försämra a-kassan. När arbetsgivarna bara vill erbjuda deltid straffas den anställde. Handels uttalar sig om detta i DN liksom Josefin Brink.

Uppdatering: nu är budgetpropositionen lagd och debatterad. I pressen får man bara läsa sossarnas kommentarer men en kommentar av Ulla Andersson kan läsas på vänsterpartiets hemsida.

Andra bloggar om , , ,  

Lågt stöd för sverigedemokraterna

Idag var det debatt på Rosendalsgymnasiet. Till debatten hade alla partier i fullmäktige bjudits in och på agendan stod kommunalpolitik. Denna debatt hade partierna hanterat lite olika. S och v skickade kommunalråd och kvinnor, c, fp och m skickade nämndpolitiker och män, mp och kd skickade politiska sekreterare och män, sverigedemokraterna skickade för säkerhets skull tre män från Gävle - för att diskutera Uppalas lokalpolitik! Man undrar om det är de lokala sd-arna som inte vågar ta debatt eller om det är någon central snubbe som sitter och placerar ut dem som centralt betraktas som starkare kort.

Sverigedemokraterna hade inte stort stöd på Rosendalsgymnasiet innan debatten och om möjligt ännu lägre efteråt.

Andra bloggar om 
, ,


Demonstrera 18 september

Idag är det ett år sedan som Sverige gick till val och valde en borgerlig majoritet. Det positiva är att det bara är tre år kvar.

Imorgon ordnas demonstrationer på flera olika platser i landet. Läs mer om detta på hemsidan
http://www.18september.se/
Andra som uppmanar till demonstration är bl.a. Maria-Pia Boëthius och fackliga företrädare i ett debattinlägg i Aftonbladet.

Här kan man demonstrera:

Stockholm 18 sept: Sergels torg kl 18:00
Piteå 18 sept: Byxtorget kl 17:00
Västervik 18 sept: Hamnplan kl 18:30
Göteborg 18 sept: Gustav Adolfs Torg kl 18:00
Luleå 18 sept: Gula Paviljonen kl 17:30
Umeå 18 sept: Rådhustorget kl 18:00


von Essen och Caritas nu i dagspressen

Nu har även Uppsalapressen skrivit om von Essen, hans betalningsanmärkningar och Caritas. Upsala Nya Tidning skriver här, Aftonbladet här  och Radio Uppland här. "Gustaf von Essen tvingades lämna Caritas styrelse"  är UNT:s rubrik och Aftonbladets "Gustaf von Essen försökte mörka". Radio Uppland kör med "von Essen äventyrade kyrkas 90-konto". Själv skrev jag här för ett par veckor sedan, rubrik då var "Betalningsanmärkningar fällde kommunalråd".

Jag tror att jag gillar Aftonbladets bäst, åtminstone när det gäller att locka läsare. Fast tillsammans ger de fyra rubrikerna den information man behöver: von Essen försökte mörka att han hade betalningsanmärkningar och äventyrade därför 90-kontot, som en följd av dett fick han därför lämna Caritas styrelse. Förutom då att han kunde fortsätta som ordförande för Caritas, men i en ny organisation. Rörigt är det, kanske kan Bengts blogg reda ut det?

Uppdatering: tydligen fick von Essen lämna ansvaret för den nya organisationen för ett par veckor sedan.

Vad måste göras i klimatfrågan?

image117

"Regeringen måste lyssna på opinionen"

När En bok för alla förlorar sitt statliga stöd börjar istället Expressen sälja böcker till lågt pris. Skillnaden mellan En bok för alla och Expressens bokutgivning är att medan Expressen satsar på klassiker så ger En bok för alla ut såväl smal som bred litteratur till en billig penning.

Från borgerligt håll och även från delar av bokbranchen sägs att En bok för alla har spelat ut sin roll i och med pocketboken. Ändå är många av de böcker som ges ut av En bok för alla böcker som aldrig skulle komma ut som pocket på vinstdrivna förlag, de är helt enkelt för smala. Det krävs mer än att bara sälja boken i en bokhandel eller en kiosk, det krävs en tanke och en vilja att föra ut bra litteratur. En bok för alla gör det genom läsecirklar, prenumerationer, ombud och en omfattande läsfrämjande verksamhet i samverkan med föreningsliv och fackliga organisationer, skolor, bibliotek, barn- och ungdomsorganisationer.

Expressens satsning är bra. Böckerna är väl valda och många av dem har jag läst med stor behållning, en del återstår att läsa. Mina absoluta favoriter kommer i januari, den 8 januari Carl Jonas Love Almqvists Det går an
och den 29 januari Françoise Sagans Bonjour tristesse. Båda böckerna har jag i pocket, Det går an kan eventuellt vara en gammal utgivning från En bok för alla.

Klassiker är bra,som sagt, men även ny och smal litteratur förtjänas att spridas och läsas. Regeringen gör ett stor misstag när den drar in stödet till En bok för allas verksamhet. 19 av 25 remissinstanser avvisar förslaget. Studieförbundet Vuxenskolan, som ägs av centerpartiet och folkpartiet, skriver bl.a. på sin hemsida att regeringen måste lyssna på opinionen samt uppmanar dem att agera för att stoppa förslaget om att dra in stödet till En bok för alla."Det är anmärkningsvärt att de folkrörelsebaserade partierna i regeringen - Folkpartiet och Centerpartiet - uppenbarligen valt att låta det moderatledda Kulturdepartementet ensamt styra denna viktiga kultur- och folkbildningsfråga."  skriver förbundet bl.a. i ett uttalande.

Att folkpartiet sålt sin kulturpolitik har jag kommenterat tidigare. Bra att partiets egna rörelser vågar påpeka detsamma. Nu får vi hoppas att folkpartiet och centern lyssnar på sitt studieförbund men chansen är nog ganska liten. Folkpartiet håller sig till skolan och integrationspolitiken medan centern nöjer sig med sin profil som näringslivsparti. Ett statligt stöd till En bok för alla skulle inte passa in i den profilen.

Intressant?
Andra bloggar om  , , ,

Exilen efter döden

11 september, så mycket känslor. Igår anordnades en minnesdag för offren för kuppen i Chile på Uppsala Bokcafé. Temat var exilen och vi fick se en film om en chilensk man, Mario, som tvingas fly till Sverige. Han klarar inte av exilen i Sverige utan väljer att ta sitt liv. Hans enda vän i Sverige för hans aska till Chile där den strös ut på den vackraste platsen.

Jag fick förmånen att tala en stund en efter filmvisningen och valde att inte prata om Chile utan om exilen, utifrån min egen familjs erfarenhet. Hur exilen splittrar familjer och känslan av att inte höra hemma någonstans. Det kändes bra att göra det och det får en att inse att det spelar ingen roll varifrån man kommer eller varför man lever i exil, känslorna och upplevelserna är desamma.

Det jag ångrar är att jag inte pratade mer om döden. Jag sa att min pappas exil tog slut när han dog den 11 september 2003. Men exilen tar inte slut med döden, den blir bara slutgiltig och den förstärker exilen för oss anhöriga. Mario kom tillbaka till Chile som död, hans exil tog slut, men min pappa begravdes i Sverige, hans exil tar aldrig slut.

Jag tänker på mina döda släktingar på mammas sida där alla ligger begravda inom några mils radie. För dem som kan räkna sitt svenska ursprung i flera generation finns oftast ingen exil och de anhöriga vilar tryggt på svenska kyrkogårdar. Så tänker jag på mina döda släktingar på pappas sida. Pappa på kyrkogård i Borås, farmor i Budapest, farfar på okänd plats i okänt land och inte ens i en grav eller minneslund, farmors mor och farmors bror, någonstans i Montevideo, i en stad i ett land som för länge sedan glömt att de ens existerade. En död i exil är en exil som aldrig tar slut.

Pappa, jag saknar dig men jag är glad över att du vilar så nära att jag kan hälsa på dig ibland. Jag tänker på alla dem som har inte har en grav eller ens en minnesplats att gå till, som du och din mor och som många av dem som kommit till Sverige på flykt undan krig, tortyr och döden.

Mer om minnesdagen finns att läsa på Jacob Johnsons
blogg.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Premiär

Nu är den klar, vänsterpartiets nya hemsida. Definitivt snyggare och när allt är klart säkert mycket mycket bättre.

bild på vänsterpartiets hemsida

Årets jobbigaste dag . . .

Den 11 september är inte en dag bland alla andra, det är en speciell dag. Varför skrev jag på bloggen för ett år sedan, här.

kl 18.00 minns vi kuppen i Chile på Uppsala Bokcafé och får information om projektet Eco-memoria i Uppsala.

Välkomna

Andra bloggar om: ,


Fotboll är fotboll

Kanske är jag överkänslig men Aftonbladets överskrift från fotbolls-VM stör mig. Den säger att fotboll är en sak och damfotboll en annan. Fotbolls-VM hade varit bättre.

image113
Andra bloggar om
, ,

Succé på kulturnatten

Egentligen är jag för trött för att blogga men jag måste få iväg ett mail och min mail har tekniska problem. Så i väntan på att kunna få iväg mitt mail gör jag det som jag skulle gjort igår: rapportera om världens bästa Åsa, eller i all fall den bästa författaren av dem som heter Åsa.

Det blev fullsatt på Uppsala Bokcafé när Åsa Linderborg på kulturnatten pratade utifrån sin bok Mig äger ingen. Fler hade visserligen fått plats men då hade det blivit stå- och lyssnarplats. Åsa berättade om sin pappa och hur hon upplevde de reaktioner som hon fått på boken. Samtalet efteråt handlade både om klassperspektiv, vad Åsa inte tog med i boken och om föräldraskap.

I december flyttar vi till nya lokaler så det var sista kulturnattsarrangemanget på Kungsgatan, lite sorgligt. Glädjande är att utställningen som hade invigning på dagen fortfarande går att se. En av tavlorna ses till vänster om Åsa.

image112
Andra bloggar om
, , ,

Välkommen till Cirkus Alliansen

Arbetsutskottet idag var rena cirkusen. Ett av ärendena gällde program för tio villatomter. I förslaget till yttrande från kommunstyrelsen framkom att byggnadsnämnden inte har delegation på att frångå översiktsplanen samt att de tio villatomterna kunde försvåra ytterligare utbyggnad längs väg 55.

Vi var några stycket som tyckte att förslaget var lite för mycket å ena sidan, å andra sidan och överlät åt byggnadsnämnden att avgöra. Vi ville att kommunstyrelsen skulle vara tydlig och säga nej. Det störde kristdemokraten Gustav von Essen att även centerpartiet ville säga nej. Han började prata om nejsägare och tillfälliga majoriteter samt raljerande.

När arbetsutskottet väl tog ställning frågade von Essen först centerpartisten "vad ska jag rösta på" och sedan rakt ut "vad ska jag rösta på". Moderaten Cecilia Forss konfererade länge med folkpartisten Leif Sanner och valde sedan att avstå i omröstningen. Gustav von Essen röstade för att ingen skärpning av yttrandet skulle göra. Cecilia Forss ändrade då sin röst till ja för ingen skärpning. Med ordförandes utslagsröst blev det ingen ändring av förslaget.

Jag är förundrad över beslutsgången. Både över att Cecilia kunde ändra sin röst efter veliga von Essen och över själva ställningstagandet. Varför ska man bygga tio villor om dessa tio villor dels hamnar i en känslig miljö, nära ett naturreservat, och strider mot översiktsplanen, dels kan bli ett hinder för ytterligare utbyggnad, dvs. man bygger tio villor och förhindrar samtidigt att ännu fler kan byggas. 

En av de viktiga anledningar till att man har en översiktsplan är ju just att bebyggelse ska planeras. Mindre lösryckta byggnationer på landsbygden täpper ofta till möjligheten att bygga nya vägar som möjliggör nya villaområden. Översiktsplanen var ett sätt att se till att inte alla utbyggnadsmöjligheter förstörs genom enstaka villa bebyggelse. Fullkomligt obegripligt ställningstagande av m, fp och kd och inte minst av den borgerliga majoriteten i byggnadsnämnden.

Svårbegripligt? Min miljöpartikollega Niclas Malmberg tänkte också blogg om detta, inlägget bör finnas här:
http://www.niclasmalmberg.blogspot.com/ om inte i skrivande stund så i alla fall snart.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,


"tokstollar på vänsterkanten"

Expressens ledare är inte alltid höjdare, men den här om Jan Björklunds syn på feminister och militären är det. Eftersom jag inte kommer att ha tid att blogga förrän ikväll så är det dagens lästips.

Risken för en onelinermästaren är att han eller hon i sina försök att alltid vara slagfärdig går vilse.

Förutsägbara Jan Björklund

Partiledare i en dag och redan kan vi se hur Jan Björklund lockar pressen med sina förutsägbara onliners.  "Alla kan inte leva på bidrag, men alla kan bidra med något", tyckte Aftonbladet var värt att citera. "Moral är bra. Men dubbel moral är inte dubbelt så bra", onelinern som jag hade som exempel redan igår, citerade Expressen.

När även rikspressen har lärt sig de väl inövade onliners som Jan Björklund kör med, vad ska han då komma med? För mer än en gång bör väl inte varje oneliner komma med i en tidning?

Väljer han ämne att tala om efter sina oneliners?

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Vad har du i faxen Jan?

Idag väljs Jan Björklund till ny partiledare för folkpartiet. Förmodligen innebär det ingen förändring för partiets politik men troligtvis för partiets mediaframtoning. Jan Björklund är mycket medial och expert på att hitta . oneliners. Eller kanske mer expert på att hitta rådgivare som hittar oneliner som passar honom bra. Att ställa krav är att bry sig, moral är bra men dubbelmoral är inte dubbelt så bra för att nämna några. I hans tal hör man direkt när citatet som är tänkt för pressen kommer och oftast är det just det citatet som pressen nappar på.

När Jan Björklund var skolborgarråd i Stockholm sas det att han aldrig hade svar på den tredje frågan, ändå så fick han nästan aldrig den där tredje frågan. De slagfärdiga svaren på fråga ett och fråga två överskuggade behovet av att ställa honom till svars.

Medial är Jan Björklund också genom att han förstår värdet av att kommunicera sin politik via pressen. På den årliga julfesten i Stockholms stadshus där partierna sjunger visor om varandra framfördes t.ex. ett år: "Vad har du i faxen Jan, är det en stav av uran?" Gammal politik kan paketeras på nytt sätt och bli en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men någon skillnad i politik blir det nog inte. Björklund har som vice ordförande format partiets politik under en längre tid. Tommy Möller, statsvetare,
påpekar att Bengt Westerberg betraktades som en högerliberal politiker men slog in på en socialliberal väg, Lars Leijonborg hade en socialliberal framtoning när han valdes men partiet har gått åt det högerliberala hållet under hans ledning.

Jag tror att det är Björklund som stått bakom partiets högersvängning under senare år men kanske finns det en liten socialliberal längst där inne som bara längtar efter att få komma fram, om han blir vald till partiordförande.

Vad blir det för utspel som läggs i faxen och mailens utkorg nästa gång?

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

"Kunskaperna borde stå i centrum"

Hurra för min gamla gymnasieskola Bäckängskolan, där arrangerar eleverna en strejk som protest mot ordningsomdömen. Vi anser att kunskaperna borde stå i centrum, säger en av eleverna till Borås Tidning.

Om det finns några kommunala skolor kvar i Uppsala när högeralliansen planerat klart hoppas jag att eleverna på dessa skolor också protestererar mot ordningsomdömen i Uppsalaskolorna.

Andra bloggar om , ,  

Alkholholliberal kändisfru ny handelsminister?

Det spekuleras i att Anna Kinberg Batra ska utses till ny handelsminister. Då blir det glada tider för alla gamla moderater. Anna Kinberg Batra är nämligen mycket för frihet och inga regler eller förbud. Kommer kanske alla tullar att tas bort och skatten sänkas på stora exportprodukter som Absolut Vodka?

Förra mandatperioden satt Anna Kinberg Batra i tillståndsutskottet i Stockholms stad. Anna Kinberg Batra gjorde sig känd som en kvinna som nästan aldrig sa nej till tillstånd. Hon stod så på krögarnas sida att hon till och med fick en utmärkelse av DN På Stan. Något ifrågasättande av om hon agerade i egen sak förekom aldrig. Eftersom hon är gift med en kändis kan det kanske vara så att hon frekventerade en del av de krogar som hon så ivrigt försvarade.

Anna Kinberg Batra var emot rökförbudet på krogen. Läs också denna debattartikel eller detta pressmeddelande om Kinberg Batras tid i tillståndsutskottet.

Den som har tid och intresse att gräva kan säkert hitta en del matnyttigt i protokollen. Den som har ännu mer tid kan ju kontrollera när Anna Kinberg Batra formellt skrev sig i en annan kommun än Stockholm och hur länge hon satt kvar som förtroendevald i Stockholm.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

"Hilding bryter sitt vallöfte"

Länk till Radio Uppland om vårdnadsbidrag och folkpartiets brutna vallöfte.

Lågavlönade vänsterpartister

De flesta partiledare har förutom riksdags- eller statsrådsarvode även arvode från sitt parti. Allra mest har Maud Olofsson som tjänar 138 500 kr månaden, enligt Expressen. Allra lägst lön har Lars Ohly som istället för att  få arvode från partiet betalar till partiet. Näst minst tjänar miljöpartisterna som även de betalar en del av sitt riksdagsarvode till sitt parti.

Även i Uppsala är mönstret detsamma. Samtliga gruppledare, samt moderata kommunalrådet Cecilia Forss, har högre arvode än vänsterpartiets och miljöpartiets gruppledare.  Jag vet att miljöpartiet inte har några rekommendationer om att de förtroendevalda ska betala till partiet så därför vet jag inte heller om miljöpartiets gruppledare betalar "partiskatt" till sitt parti. Själv har jag en stående överföring till partiet och betalar därutöver extra ibland.

Vi vänsterpartister som är hel- eller deltidsarvoderade har ofta högre löner än våra väljare. Ändå tjänar vi minst av alla politiker och egentligen utan att klaga. När jag blev kommunalråd på deltid var det två saker som störde mig. Den ena att jag förväntas göra samma jobb på deltid som två socialdemokrater på heltid och den andra är att jag inte kan betala lika mycket till partiet. För ju mindre jag tjänar desto mindre blir ju andelen till partiet.

Andra bloggar om  , ,


Jämställdare men inte jämställt i offentlig sektor

Om man lägger ihop lite nya och gamla nyheter så kommer man till en slutsats: Offentlig drift är bättre för medarbetarna än privat drift. Sveriges kommuner och landsting konstaterade igår att kommuner och landsting är bäst på jämställda löner. I kommunerna har kvinnor 99 % jämfört med mäns löner. Andra media, t.ex. Aftonbladet, rapporterade om de stora löneskillnaderna mellan kvinnor och män i arbetslivet i stort.

En rapport från vänsterpartiet visar att kvinnor i kommunala verksamheter som gått över i privat drift tappat i löneutveckling samt att löneskillnaderna ökat mellan kvinnor och män. Tidningen Kommunalarbetaren visade i våras att anställda hos privata vårdgivare inom vård- och omsorgsområdet fick en lägre löneutveckling än de kommunalanställda.

Offentlig drift är bättre än privat drift och ändå så är vi inte nöjda. Vänsterpartiet vill satsa ännu mer på att höja lönerna  i den offentliga sektorns kvinnodominerade yrkena. Det räcker inte att vara bäst på jämställda löner, det ska vara helt jämställt!

Andra bloggar om  , ,  ,

MUF på rätt sida i vårdnadsbidragsfrågan

I DN beklagar folkpartiets Birgitta Ohlsson att vårdnadsbidraget införs. Även Karin Pilsäter verkar tveksam. Trots detta har folkpartiet sagt ja till kommunalt vårdnadsbidrag. I Uppsala lovade folkpartiet en satsning på förskola först och vårdnadsbidrag efter det. Trots utebliven satsning på förskolan är folkpartiet idag positivt till vårdnadsbidrag i Uppsala.

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men heder åt MUF som säger att Sverige behöver färre hemmafruar inte fler och säger nej till regeringens förslag om vårdnadsbidrag. Kanske kan vi hoppas på att de unga moderaterna och de feministiska folkpartisterna i Uppsalas kommunfullmäktige stoppar galenskaperna. Tyvärr tror jag att de är alltför få och partipiskan alltför stark.

Här är det pressmeddelande som jag skickat ut idag:

Negativa effekter av vårdnadsbidrag


Vad hände med folkpartiets löfte om att inget vårdnadsbidrag skulle införas i Uppsala förrän kvaliteten i förskolan säkrats? Idag ser vi att barngrupperna blivit större och att det med största sannolikhet kommer att vara brist på platser till våren. Uppsalas alliansmajoritet försämrar förskolan och inför vårdnadsbidrag, precis tvärtemot folkpartiets vallöfte.


- Det kommunala vårdnadsbidrag ska betalas med besparingar på förskolan. Vårdnadsbidrag kan innebära försämringar för många barn samtidigt som det utgör en kvinnofälla där kvinnor riskerar att hamna långt ifrån arbetsmarknaden. Bygg istället ut föräldraförsäkringen och satsa på en bra barnomsorg, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau i en kommentar till dagens utspel om kommunalt vårdnadsbidrag från den 1 juli 2008.


I Norge avskaffas motsvarigheten till vårdnadsbidrag efter att det visat sig att bidraget förstärkt skillnader i barns uppväxtvillkor. Kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden har varit i majoritet bland dem som tagit ut bidraget med följd att de fått ännu svårare att få jobb.


- Vad kristdemokraterna än hävdar så visar all erfarenhet att vårdnadsbidrag är en kvinnofälla. Det förvånar mig att folkpartiet väljer att stödja ett bidrag som cementerar könsroller och som ökar skillnaderna i barns uppväxtvillkor, säger Ilona Szatmari Waldau.

Intressant?
Andra bloggar om , ,  ,


Timbro har alltid rätt, eller?

"Det verkar som att Per Gudmundson har förläst sig på Timbrolitteratur". Elisabeth Biström Risslén sågar Gudmundsons ledare i dagens Svenska Dagbladet. Bättre än så kan det inte sägas. Hela inlägget på bloggen Ung Vänster.

Vill man ha lite motvikt mot ledarskibenten (SvD:s stavfel) Per Gudmundson kan man också kolla Svenssons blogg.

Jag har porrsurfat från jobbet

Jag erkänner, jag har porrsurfat från jobbet. Inte bara en gång utan flera gånger. Samtliga (två) gånger har det varit en del av mitt jobb. Den ena gången hade jag fått ett tips om länkar där man minst anade, jag ville kolla om det var riktigt innan jag agerade. Kom in på en sida som öppnade två när jag försökte stänga ned den första. Till slut hade jag flera sidor och ju mer jag ansträngde mig för att stänga dem desto fler blev det. I det läget var jag glad att jag mina datakunskaper är stora nog för att klara att avsluta aktivitet och alla på en gång. Det var en riktigt otäck upplevelse.

Andra gången skulle jag ta fram underlag och få mer kunskaper om hur man arbetar mot trafficking. Jag sökte på eskort på nätet för att få en bild av omfattningen och fick hur många träffar som helst. Jag hade ingen aning om att det var så vanligt och att det var så lätt att hitta eskorter/prostituerade via internet.

Vad vill jag säga med det här? Jo, att jag är kluven till att det  inte ska gå att surfa från
regeringskansliets datorer till "olämpliga" sidor. Självklart ska man inte sitta på jobbet och surfa till olämpliga sidor av privata skäl men visst borde de anställda på regeringskansliet då och då ha anledning att bilda sig eller ta reda på vad som händer?

Till olämpliga sidor hör även rasistiska. Rasistiska sidor kollar jag regelbundet. Inte för att ta till mig budskapen utan för att stärka min övertygelse och mina argument mot rasism. En möjlighet som anställda på regeringskansliet inte har. Att då och då titta på "olämpliga sidor" kan vara nödvändigt för att man ska få mer kunskap och insikt för att klara sig jobb ännu bättre. En möjlighet som anställda på regeringskansliet alltså inte har.

Intressant?
Andra bloggar om , ,

Befria bävern från Maud

Maud Olofsson fortsätter med sitt bävrande. Sverige ska bli som ett bäversamhälle. Påminner mig vad som hände i Lindesberg för någon månad sedan. En bäver attackerade en badande på en badplats och hela bäversamhället blev utrotat, bävrarna sköts.

Tänker också på bävrarna i sjön vid sommarstugan. Där kan man snacka ivriga bävrar. Jag hittar inte mina svampställen för att det ligger fällda träd överallt. Lägger in lite bilder på bäverförödelsen, klicka för att öppna, klicka för att stänga.

Maud Olofsson har lämnat kampen för bönderna, för tro mig bonden som hade flera träd fällda över sin åker var inte så glad över att han behövde röja med motorsåg för att kunna plöja. Markägaren var inte heller så glad över att behöva röja skogen. Istället satsar Maud på företagarna, dvs. de som inte äger mark och åker. Vi svenskar, som utgör arbetskraften, ska få sämre villkor när vi är sjuka och arbetslösa.
Jag tycker inte om Maud Olofsson politik och jag tycker inte om att hon drar  in de stackars bävrarna i sin liknelse.  Dels för att jag inte tycker att bävern förtjänar det, dels för att mycket i bäverns beteende inte är önskvärt. Eller vill Maud att vi svenskar ska bli ett folk som arbetar för vår egen överlevnad, även om det betyder att vi måste sabotera och förstöra för andra?

Tror att jag ska starta en klubb på facebook med arbetsnamnet befria bävern från Maud!
Är detta intressant ? Andra bloggar om: , ,  centerpartiet

Konserthuset invigt

Igår var jag på invigningen av Uppsala konsert och kongress, "Musikens hus". Bra musik, trevligt mingel och god men sparsamt tilltagen supé. Själva invigningen stod Gunnar Hedberg, Karolina Hilding och Lena Hartwig för, dvs. kommunstyrelsens presidium. Av de tre partier som fattade beslut om att bygga konsert- och kongresshuset var det bara vänsterpartiet som saknades i ceremonin. Vi vänsterpartister satt i publiken. Av de tre på scenen var det bara Lena Hartwig som aktivt arbetat för huset. Gunnar Hedberg arbetade aktivt emot och Karolina Hilding var inte den som tog smällarna i folkpartiet. De tre politiker som blivit symboler för bygget är Lena och de tidigare kommunalråden folkpartisten Jan-Ove Jerrestål och vänsterpartiets Britt Löfgren. Det borde varit de tre som förrättade invigningen.

Ordförande i bolaget Uppsala konsert och kongress är en moderat. Han hade den goda smaken att ge sin vice ordförande John Erik Thun ett större utrymme än sig själv. Det känns mer riktigt att den som varit ordförande under bygget och som varit för att huset skulle byggas också var den som fick tala mest under invigningen.

Nu återstår att se hur Uppsalaborna tar till sig konsert- och kongressanläggningen. Kommer de som tidigare var negativa att bli mer positiva? Själv tillhör jag dem som från början var skeptisk till bygget och jag var förhindrad att delta på det kommunfullmäktige som fattade beslut om att konsert- och kongressanläggningen skulle byggas.

Konsert- och kongresshuset gör Uppsala till en kaxig storstad. Ibland måste man vara kaxig för att lyckas.