Vad har du i faxen Jan?

Idag väljs Jan Björklund till ny partiledare för folkpartiet. Förmodligen innebär det ingen förändring för partiets politik men troligtvis för partiets mediaframtoning. Jan Björklund är mycket medial och expert på att hitta . oneliners. Eller kanske mer expert på att hitta rådgivare som hittar oneliner som passar honom bra. Att ställa krav är att bry sig, moral är bra men dubbelmoral är inte dubbelt så bra för att nämna några. I hans tal hör man direkt när citatet som är tänkt för pressen kommer och oftast är det just det citatet som pressen nappar på.

När Jan Björklund var skolborgarråd i Stockholm sas det att han aldrig hade svar på den tredje frågan, ändå så fick han nästan aldrig den där tredje frågan. De slagfärdiga svaren på fråga ett och fråga två överskuggade behovet av att ställa honom till svars.

Medial är Jan Björklund också genom att han förstår värdet av att kommunicera sin politik via pressen. På den årliga julfesten i Stockholms stadshus där partierna sjunger visor om varandra framfördes t.ex. ett år: "Vad har du i faxen Jan, är det en stav av uran?" Gammal politik kan paketeras på nytt sätt och bli en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men någon skillnad i politik blir det nog inte. Björklund har som vice ordförande format partiets politik under en längre tid. Tommy Möller, statsvetare,
påpekar att Bengt Westerberg betraktades som en högerliberal politiker men slog in på en socialliberal väg, Lars Leijonborg hade en socialliberal framtoning när han valdes men partiet har gått åt det högerliberala hållet under hans ledning.

Jag tror att det är Björklund som stått bakom partiets högersvängning under senare år men kanske finns det en liten socialliberal längst där inne som bara längtar efter att få komma fram, om han blir vald till partiordförande.

Vad blir det för utspel som läggs i faxen och mailens utkorg nästa gång?

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback