Det går inte att komma undan

Under min studenttid satt jag i Uppsala studentkårs fullmäktige i några år. Om jag inte minns fel satt jag så länge att jag hade blivit ålderspresident om jag inte bett om en ersättarplats det sista året. I år stod jag på Vänsterns studentförbunds lista eftersom jag studerat en kortare kurs den här terminen. Tanken var väl inte i första hand att jag skulle bli vald till kårfullmäktige utan att visa mitt stöd för vänsterns studentförbund. Med 0.2 rösters marginal blev jag invald på personröster och vid dagens konstituerande fullmäktige visade det sig att jag inte kom undan, jag var ålderspresident.

Ålderspresidenten (eller ålderman som det också kallas i mindre jämställda termer) är den som har suttit längst och därför får vara den som öppnar och leder förhandlingarna tills en ordförande är vald. Lite kul att sitta ordförande på studentkårens konstituerande fullmäktige även om vi valde en mötesordförande efter ett tag,

Jag har ju inte planerat att vara studentpolitiker och jag vill inte ta upp plats för andra så jag kommer nog att avsäga mig uppdraget. Om du är en av de 21 personer som kryssade mitt namn kan du väl lämna en kommentar och tala om vad du tycker.

Andra bloggar om  , , ,


Hatkärlek till solen

Vårsolen har fått katten att flytta ut på balkongen. Själv kan jag inte låta bli att vända upp ansiktet mot solen och njuta av värmen. På kvällen när jag ser mig i spegeln ångrar jag mig och bestämmer mig för att aldrig mer vända ansiktet mot solen utan tjocka lager av solskyddsmedel. Jag älskar solen och jag hatar solen, allt beroende på humör och hur mycket jag låter solen begränsa mig.

I lördags var jag ute hela dagen, brände händerna alldeles röda och fick lite färg i ansiktet. Händerna är nu snarare skära än röda och ansiktet, tja det har en lite lätt brun ton. Inte värre än att det går att sminka över. Jag vet ju att det inte är sista gången som jag vänder ansiktet mot solen utan solskyddsmedel så istället ska jag nog köpa en burk
Dermacolor från Kryolan, den finns bl.a. hos Creative Makeup i Uppsala.

Så här på våren undrar jag varför jag aldrig använde tuben med Protopic. Jag undrar också varför jag aldrig lär mig att hantera solen.

När jag nu inte skriver om politik kan man istället kolla in bloggarna på Agenda 2010+ eller vänsterbloggar 
Uppdaterade bloggar från vänsterpartiets medlemmar finns här.
Andra bloggar om , och ,

Sköna opinionssiffror

På något sätt så kändes det skönt att vänsterpartiet är större än miljöpartiet i senaste opinionsundersökningen efter att jag läst DN debatt idag.

Opinionsundersökningen: DN, SvD

Får jag gå i pension snart?

Det är inte utan att man börjar räkna på fingrarna men konstaterar att jag bara har varit heltidspolitiker i tio månader och deltidspolitiker i 17 månader. Det är åtminstone tio år kvar innan jag kan göra som Kristina Axén Olin. Hoppa av politiken, tacka nej till alla jobberbjudanden för att vara hemma på kommunalrådspensionen.

Jag är helt övertygad om att både Kristina Axén Olin och hennes barn behöver den här pausen men jag förstår inte hur en moderat kan tycka att det är riktigt att en frisk 40-åring är hemma med bidrag och tackar nej till jobberbjudande. Moderaternas politik går ju ut på att alla ska arbeta, t.o.m. de sjuka. Moderaternas dubbelmoral där de själva inte ska behöva omfattas av de krav som deras politik går ut på är märklig.

Den här sortens inlägg brukar ofta få kommentarer som att det minsann finns vänsterpartister som har politikerpension också. Det stämmer men den stora skillnaden är dels att vi som parti försöker hålla nere politikerpensionerna, dels att vänsterpartiet inte är det parti som jagar sjukskrivna och arbetslösa med blåslampa. Det är dubbelmoralen som är så störande. Moral är bra men dubbelmoral är inte dubbelt så bra, som en folkpartistisk partiledare brukar säga i debatten.

Angående min inledning så vill jag försäkra att jag inte har några som helst planer på att jobba ihop en politikerpension och sedan stanna hemma. Pensionen är en försäkring och inte en belöning.

Mat och kön

En engelsk forskare har kommit fram till att det finns ett samband mellan vad mamman äter och vad det blir för kön på barnet. Välnärda kvinnor får oftare pojkar. Jag konstaterar att jag enligt BMI var underviktig när jag blev gravid med mina söner. Jag konstaterar också att om detta stämmer så är detta ytterligare ett bevis på att  ägget och inte spermien som är den aktiva parten vid befruktningen. Trots att det finns forskning som visar att det är ägget som bestämmer vilken spermie som ska släppas igenom så lär vi oss att det är den snabbaste och starkaste spermien som vinner kampen om ägget.

Ett annat alternativ skulle förstås kunna vara att pojkar är så svaga att pojkembryon aborteras om mamman inte får i sig tillräckligt med näring. Det påverkar inte det faktum att det är en myt att snabbaste och starkaste spermien vinner kampen om ägget.


I pressen:
DN, Aftonbladet

Nya tag i betygsdebatten

Äntligen börjar en seriös granskning av betygen. Efter att frågan om betyg i skolan debatterats flitigt av politiska partier och där synen på betyg så tydligt grundar sig på personliga åsikter börjar nu Aftonbladet granska betygsdiskussionen utifrån vad forskningen visar.

- Den senaste betygsutredningen höll på i ett år. Jag skulle säga att det är ansvarslöst att genomföra en så radikal förändring av betygssystemet utan att utreda frågan bättre, säger Christian Lundahl, betygsforskare vid Uppsala universitet, till Aftonbladet med anledning av regeringens (läs Jan Björklunds) förslag om betygen.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska program togs 1997. Precis i dagarna har partiet utsett en arbetsgrupp som ska arbeta fram ett nytt program. Jag hoppas att arbetsgruppen i betygsfrågan formulerar en vänsterpartisyn på betygen som inte upplevs som flummig. Vårt alternativ till betygen är egentligen inte flummigt men vi väljer ord som gör att den upplevs som flummig. I Aftonbladet sägs till exempel att vänsterpartiet istället för betyg vill ha utvecklingssamtal som ska ge en "mer nyanserad och fullständig bild än vad betyg kan ge."  Visst vore det bättre att säga att vänsterpartiet istället för betyg vill ha återkommande uppföljning som ger eleverna en tydligare vägledning i kunskapsinhämtningen.

Andra bloggar om    


USAOCHHIV

Dagens sjukaste nyhet: Hiv stoppar USA-spelning. Oavsett om det är hiv som stoppar spelningen eller om det är andra orsaker är det obegripligt att det finns bloggare kan tycka att det är riktigt.

politik, politik, fest och politik

Helgen var full av politik och fest.

Större delen av lördagen och söndagen satt vi tillsammans och diskuterade inriktning, verksamhet och ekonomi för Uppsala kommun 2009-2012. Vi var ett gäng vänsterpartister på gott humör som satte igång med att diskutera vad vi vill med Uppsala kommun och hur detta sak beskrivas i text. Egentligen skulle vi diskutera siffror också. Hur mycket vi vill satsa på de olika verksamheterna. Men osäkerheten om skatteintäkter och annat är så stor att det inte var meningsfullt, speciellt inte som vi hamnade i lite tidspress och inte hade så lång tid på oss.

När regeringen förra veckan la sin vårproposition skrev man ned prognosen ordentligt samtidigt som man inte satte några belopp på statsbidragen. Det innebär för Uppsala kommuns räkning att vi måste räkna med mindre skatteintäkter samtidigt som vi inte har en aning om detta uppvägs av statsbidrag.

Majoriteten får problem med sin budget. Först måste de göra besparingar för att möta de minskade intäkterna, sedan måste de hitta utrymme för sin utlovade skattesänkning. Genom att avstå från skattesänkningen kan de åstadkomma en budget som åtminstone inte på pappret är en nedskärningsbudget. Frågan är nu vad de kommer att göra av de tre alternativ som står till buds: 1. köra på och skära ned i verksamheterna, 2. avstå från skattesänkningen, 3. skjuta upp budgeten till i höst när det kanske kommer höjda statsbidrag som kanske innebär en möjlighet för högern att inte lägga en lika tydlig nedskärningsbudget.


Denna osäkerhet gör det naturligtvis också svårare för oss att diskutera vårt förslag. Skälet till vår tidsnöd var nu inte dessa osäkerhetsfaktorer utan att vi var tvungna att bryta för ett medlemsmöte där våra kongressombud skulle utses. Sju vänsterpartister, varav fyra från Uppsala, kommer att representera oss på kongressen i vår. Grattis till er!

image141Grattis blev det också på lördagskvällen när jag var på en stor fest. En av mina vänner fyllde år och hade fyllt hela hemmet med människor. Mycket god mat och trevliga gäster var det. Det enda tråkiga var att jag var tvungen att gå hem förhållandevis tidigt för att orka med en budgetdag till och att en av gästerna hade exakt samma klänning som jag. Hur stora är oddsen för det när det finns två butiker, en i Stockholm och en i Göteborg, i hela Sverige? Klänningen kommer från Mango och kan i och för sig också köpas på nätet (det är där jag har hittat bilden på klänningen). Med lite mindre solglasögon och mer strumpor så ser den inte fullt så supersomrig ut.


Eftersom jag dragit ned på min klädkonsumtion av miljöskäl så blir den klänningen tillsammans med en kavaj mina inköp denna säsong. I övrigt får tidigare inköpta vår- och sommarkläder hålla ytterligare en sommar.
Andra bloggar om
, ,  
  , 


Reinfeldt kommunist?

Dagens bloggtips: Är Reinfeldt kommunist?

Manskommunen Uppsala

Nu är asptrappan invigd. Tre herrar, som arbetat mot en asptrappa, talade om hur stolta och glada de var över trappan. Inte ett ord om sitt motstånd och varför de nu är så stolta och glad. En fjärde herre, Mattias Klum, talade också men han har i alla fall varit positiv hela tiden.

Flera av invigningstalarna nämnde viktiga personer, flera andra herrar nämndes vid namn. Bl.a. Anders Larsson, som verkligen är en viktig person i detta sammanhang. Man undrade ändå om det där med Asp, fisk och fisktrappor är ett helt manligt område där kvinnorna liksom inte existerar. Nu ska jag väl ändå vara ärlig och erkänna att kvinnorna faktiskt nämndes. När kommunfullmäktiges ordförande berömt Anders Larsson och ytterligare en namngiven herre (om vars vidare öden och äventyr vi också fick höra) nämnde han också "tre flickor vid SLU". Jag var inte ensam om att reagera på detta namngivande av män och sedan reducerandet av studenter till SLU till "flickor". Min första reaktion när han sa flickor var att det var några gymnasieelever som gjort ett arbete men sedan hörde jag honom säga SLU.


Manskommunen Uppsala lär vi få leva med till 2010, eller finns det en chans att högeralliansen säger ja till mina förslag för att göra Uppsala till en jämställd kommun?


Äntligen asptrappa

Efter sju sorger och åtta bedrövelser invigs idag asptrappan vid Islandsfallet. Det blev ett stort rabalder för ett år sedan när borgarna i Gatu- och trafiknämnden bestämde att inte bygga någon asptrappa. Trots att det fanns bidrag från staten, föreningar och allmänhet och trots att det redan byggts en annan fiskpassage som inte skulle fungera utan den vid Islandsfallet.

Trycket blev så stort att de tvingades ändra sig. Då känns det lite konstigt att det är moderater som ska inviga, de som egentligen inte vill ha den.  Vi som slagits och kämpat för asptrappan får nådigt komma och lyssna när trenne herrar talar.

Aspen är Upplands landskapsfisk och är rödlistad (sårbar). När aspen leker på våren är det ett skådespel som är väl värt att se. Det kanske är lite tidigt att hoppas att vi ska få se asplek i centrala Uppsala redan i vår men förhoppningsvis hittar aspen upp genom passagerna i år och hittar spännande lekplatser till nästa år.

image140Bilden kommer från Uppsala kommuns hemsida och nyhetsartikeln om att asptrappan invigts. Eftersom det är en och halv timme kvar till invigningen var jag tvungen att kolla mitt inbjudningskort noga men jag kom ihåg tiden rätt. Det är en nitisk informatör som lagt upp nyheten innan den har hänt.

Läs mer om när högern stoppade bygget här.

Häng med och se aspleken i Edsån, Rotebro, med guide den 24 april, mer info finns här.

Uppsala,  fisktrappa, 

Metabloggande

Metabloggande är kanske inte det rätta ordet men det känns lite lustigt att tidningar skriver om Kristina Axén Olins avgång, jag kommenterar Axén Olins avgång och hänvisar bl.a. till Svenska Dagbladet. Svenska Dagbladet skriver sedan en artikel om kommentarer till avgången och citerar mig. Då måste jag naturligtvis kommentera att svenskan citerar mig.

Nu är det gjort!

En rundgång som visar hur press och blogg hänvisar och länkar till varandra. Allt för att få fler läsare och mer intäkter, om man har annonser.


Meta enligt Wikipedia:  En metadiskussion är en diskussion om en diskussion, eller om formerna för den.

Kön, inte sexuell praktik, styr äktenskapslagstiftningen

Igår röstade riksdagen nej till ett förslag om könsneutrala äktenskap. Samtliga borgerliga riksdagsledamöter röstade nej och hänvisade till att förslag ska komma i höst. Det enda parti vars partilinje är att säga nej är kristdemokraterna medan moderaterna verkar splittrade. Det är lite av ett vågspel för folkpartiet och centern att vänta på en regeringskompromiss i höst när kristdemokraterna så tydligt säger nej. Hur ska den kompromissen kunna se ut? Eller är övriga borgerliga partier beredda att köra över kd i höst? Hur länge ska personer av samma kön behöva vänta på att få gifta sig med varandra?

Tidningen
Dagen rapporterar från riksdagens debatt. Enligt tidningen sa vänsterpartiets Liselotte Olsson att äktenskapet hittills varit en "exklusiv klubb för heterosexuella". Eftersom en könsneutral äktenskapslagstiftning  inte bygger på sexualitet och vilket kön man vill ha sex med så var jag tvungen att läsa hela anförandet (alla inlägg i riksdagsdebatten kan läsas här).  Liselotte höll ett bra anförande som enbart använde begreppet könsneutrala äktenskap och som talade mycket om kärlek men som också var fokuserat på homosexualitet.

Jag förstår att man väljer att koppla äktenskapslagstiftningen till sexualitet och då främst till homosexualitet, dels för att det är enklare, dels för att det är homo- och bisexuella som drivit på och krävt könsneutral äktenskapslagstiftning (ingen av talarna i debatten nämnde för övrigt bisexuella) men äktenskapslagstiftningen handlar inte om hetero- eller homosexualitet.

Homosexuella har idag precis lika stort rätt att gifta sig som heterosexuella har. Den nuvarande äktenskapslagstiftningen utgår inte från den sexuella praktiken utan från könet.  Det är en man och en kvinna som kan ingå äktenskap med varandra, oavsett egentligen sexuell läggning.

Jag accepterar som sagt att man i debatten om könsneutrala äktenskap av praktiska skäl väljer att prata mycket om homo-och bisexuellas möjligheter att gifta sig med den de älskar. Det är ju det som det huvudsakligen handlar om, men det vore bra om man nyanserade den sexuella praktikens roll.

Hans Linde konstaterar att  även årets homo Tomas Tobé röstade mot förslaget om könsneutral äktenskapslagstiftning.

En annan av mina bloggfavoriter Trollhare har i ett annat sammanhang konstaterat att tidningen/websidan QX tolkar HBT som Homon, Bögar och Tequila. Det är lite samma sak med debatten om könsneutrala äktenskap, bortsett från det där med tequilan. 

Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par,

Traditionella könsroller knäcker en politiker

Efter en liten utflykt till Stockholm (möte med presstödsnämnden) kommer jag tillbaks till Stadshuset i Uppsala för ytterligare och har precis sett nyheten om att Kristina Axén Olin avgår som finanskommunalråd. Det sker plötsligt och överraskande. 

Jag har ingenting till övers för Axén Olins politik men jag tycker att det är tråkigt att hon tagit det här beslutet. Speciellt som det verkar kunna kopplas till hennes privatliv. Först kom intervjun i SvD där det framgick att det var hennes ansvar att se till att maken hade strukna skjortor och att de hade en "traditionell" arbetsfördelning hemma, dvs. hem och barn var hennes ansvar. Sedan kom skilsmässan, som kanske hade just arbetsfördelningen som grund.

En förutsättning för att man ska kunna vara politiker, eller över huvud taget ha ett jobb som innebär kvällsmöten och helgarbete utöver själva jobbet, krävs att man har uppbackning hemma eller inte har någon annan att ta hänsyn till. Kristina Axén Olin verkar inte ha haft uppbackning och har haft för många att ta hänsyn till. De traditionella könsrollerna har knäckt en politiker.

Moderaten Mikael Söderlund har redan aviserat att han avgår som borgarråd efter sommaren. Om jag minns rätt är även hans skäl att han vill kunna satsa på familjen. Lena Melin på
Aftonbladet menar att det är hans fru som nu ska få göra karriär. Det visar hur svårt det är att kombinera små barn och att vara toppolitiker. Paret Reinfeldt tycks klara av det och kanske några till men utan inblick i familjen Reinfeldts privatliv så gissar jag att det går för att de delar på mycket och har hjälp med både städ och barnpassning.

Eftersom Söderlund går in som finansborgarråd innebär det att Stockholm i år kommer att ha tre olika finansborgarråd. Axén Olin, Söderlund och det nya finansborgarråd som moderaterna kommer att välja. Även om det är samma politik kan det inte vara bra för Stockholm inom några månader ha tre olika personer som har det högsta politiska ansvaret.

I pressen: SvD, DN, Aftonbladet


Stor risk för löftesbrott

Det är lugnet före stormen i Uppsala stadshus. Högern sitter i slutna rum och diskuterar budget för 2009. De har givit så många löften att pengarna inte räcker till och nu med gårdagens vårpropp kom också en nedskrivning av skatteprognosen. Istället för att infria de löften som de givit måste de nu börja diskutera besparingar. Om de avstår från löftet att sänka skatten kan de rädda några av verksamheterna men risken finns att just skattesänkning är det viktigaste löftet och löften om att kulturen ska förstärkas, att grundskolor rustas upp, att gymnasieskolan inte ska behöva sparka lärare, att äldreomsorgen ska tillföras pengar för att klara att bygga fler boenden etc. inte kommer att infrias. Risken för skattesänkning och besparingar är istället överhängande.

De nya skatteprognoser ställer naturligtvis till problem för oss i oppositionen också. Även om vi tidsmässigt har lite längre tid på oss att göra våra budgetförslag så har vi redan börjat räkna. Det är naturligtvis inte roligt att de satsningar som man räknat med att göra i dagsläget verkar saknar finansiering.

Om ett par veckor får vi se hur högernajoriteten löser sin budget.

I avvaktan på att vänsterpartiet presenterar sitt budgetförslag kan jag redovisa två förslag som vi lagt. Vi har lagt ett förslag om hur jämställdhetsarbetet i Uppsala kommun ska kunna stärkas och ett förslag om vegetarisk mat. Miljöpartiet tyckte att vårt förslag om vegetarisk mat var så bra att det blev en gemensam motion. Motionerna finns på vänsterpartiets hemsida.
Jämställdhetsarbetet här och vegetarisk mat här. Vi kopplar vårt förslag om vegetarisk mat minst en gång i veckan till de utsläpp som köttindustrin genererar.

Andra bloggar om , ,    ,  

En annan sorts propp

Idag kom vårpropositionen. Jag kan inte påstå att jag har läst den från första till sista sidan men jag har ingående försökt se vad proppen säger om kommunerna. Jag konstaterar att det inte sägs någonting i stort sett. Det görs inga satsningar på kommun och landsting, inga höjningar av statsbidragen. Det enda jag ser är ökade kostnader för kommunerna i form av ekonomiskt bistånd.

Regeringen är i budgetproppen särskilt stolt över att kunna sänka a-kassan och sjukpenningen, fler ska känna pressen att börja jobba. Om dessa personer inte kan börja jobba så återstår enbart socialbidrag som inkomstkälla. Ökade socialbidragskostnader för kommunerna betyder mindre pengar till annat, som skola och äldreomsorg.

I proppen talas om ytterligare jobbavdrag för dem som arbetar och att även pensionärerna ska få kompensation. Studenterna däremot får ingen höjning av studiebidraget. De tillhör ju inte dem som arbetar och följdaktligen ska klyftan mellan den arbetande befolkningen och studenterna öka. Samtidigt pratar regeringen i proppen om vikten av forskning. Logiskt sett är det dagens studenter som är morgondagens studenter men med den förda politiken stimuleras inte studier.

Det vore bättre om regeringen satsar på framtiden, studenterna, och på att utveckla den generella välfärden, inte urholka den. När vi som unga studenter på 80-talet pratade om proppen avsågs 40-talisterna som satt på alla tjänster. Nu är det själva proppen som är proppen.

lantislag

Jag hade delvis rätt om kusinen från landet men jag glömde bort att när två "lantislag" spelar så är det inte säkert att det blir någon rubrik alls. DN valde att inte ha ngt matchreferat i min pappersupplaga så där fanns ingen rubrik alls. Aftonbladet däremot gjorde precis det som jag förutspådde och vinklade rubriken på Elfsborg: Botten, Elfsborg. Det är ju inte direkt sådana rubriker man vill ha. Expressen kör en halvvariant. Inte ett ord på Sportexpressens sidad men en liten artikel med rubriken Mållöst mellan Elfsborg och Örebro på Fotbollsexpressen.

Tänk så mycket mer information man skulle få via pressen om det var AIK, Hammarby eller Djurgården som låg ens hjärta närmast.

Andra bloggar om , ,  

Kusinen från landet

Nu är Elfsborg kusinen från landet igen. Det dröjer nog inte länge innan exilboråsarna börjar kalla sig göteborgare igen och slutar gå på Temple bar. Jag syftar inte på spelet utan på att Elfsborg ofta är det minst intressanta laget i tidningarnas rapporteringar. OK att DN hade AIK-perspektiv efter förra matchen men varför var det Bara oavgjort för Malmö som rubrik dagens tidning? Helv-Ett-ett har Aftonbladet som rubrik och syftar på att Malmö bara har oavgjorda matcher hittills i år. Nilsson har ännu inte lyckats i MFF säger Expressen.

På söndag är det Elfsborg-Örebro och i den fotbollshierarki som råder kommer Elfsborg före Örebro och kommer därför att få rubrikerna och vinkeln. Tur att det finns lag som Örebro, Gelfe och Sundsvall.

Andra bloggar om , ,  


Bloggen gör en sjuk eller kanske dålig på matte?

Nu förstår jag att skälet till att jag tar det lite lugnare med bloggen är att jag är rädd för att bli sjuk, enligt Svenska Dagbladet är det ett högriskyrke att blogga. Egentligen är det just de som har bloggandet som yrke som man menar riskerar att bli sjuka och SvD intervjuar därför Blondinbella. Varje dag lägger hon åtta timmar på bloggen och i somras svimmade hon av stress.

Finner inte nyheten om Blondinbellas stress särskilt intressant men kan inte låta bli att räkna på fingarna. Hon går i tvåan på gymnasiet. Vi säger att hon börjar halv nio och slutar klockan tre i genomsnitt. Behöver äta, klä på sig och lägger förmodligen ned en hel del tid på smink och att välja den rätta outfiten. Skola, mat och rutiner bör ta åtta-nio timmar. Till detta kommer åtta timmar med bloggen. Om Blondinbella behöver sova åtta timmar, vilket hon som tonåring bör behöva minst, har hon redan ett sömnunderskott och ingen tid för läxor, inga sociala aktiviter som inte är bloggrelaterade och ägnar sig inte åt något annat än skola, blogg och sömn. Eftersom hon, enligt bloggen, även är styrelseledamot i muf och regelbundet går på gym så är det något som är fel här. Antingen ägnar hon sig mindre åt bloggen än vad hon tror (även om hon räknar in shopping och fester i bloggrelaterat) eller också så har hon betydligt kortare skoldagar än vad jag tror. Jag undrar hur det var förr när hon la ned ännu mer tid på bloggen. . .

För några år sedan läste jag en intervju med dåvarande MUF-ordföranden Tove Lifvendahl. Hennes dygn gick  definitivt inte ihop. Hon berättade hur mycket tid hon lade ned på politik och hur mycket tid hon lade ned på frivilligarbete. Jag kommer inte ihåg hur många timmars nattsömn hon fick om man räknade ihop alla hennes aktiviteter men det var så få att i princip kunde hon nästan aldrig sova eller också överskattade hon sin arbetstid grovt.

Det är nog mänskligt att överdriva sina arbetsinsatser det gör oss intressanta och viktiga men det är lite konstigt att journalisterna inte synar tidsuppgifterna i sömmarna.

Jag och Facebook

Facebook är ute läser man ibland i kvällspressen och flera av mina "vänner" har slutat använda Facebook. Själv tycker jag fortfarande att Facebook är bra. Jag har upptäckt att jag även kan jobba via Facebook, göra upp möten och hålla koll på en hel del saker. Vissa personer är lättare att få tag på via ett meddelande på Facebook än via mail. Utanför jobbet uppskattar jag att det är så många av mina vänner och bekanta som regelbundet uppdaterar vad de gör. V t.ex. som jag inte träffat på några år, talade under en period om att hon gick på husvisning, sedan om husköpet, flytten och trivseln. Utan Facebook skulle jag inte veta någonting om V, inte ens att hon numera har barn.

Jag vet var K är när hon är utomlands i jobbet, jag vet lite grand om vad hon gör på jobbet också. C:s olika vedermödor och var hon befinner sig i livet får jag också koll på genom dagliga uppdateringar av aktuell status. Så länge man har Facebook-vänner som uppdaterar sin status har man koll på vad de gör och hur de mår. Just nu undrar jag t.ex. vad U ska göra ikväll eftersom hon ser framemot kvällen, varför L fick halva apoteket med sig hem efter ett läkarbesök och visst är det kul att bilbesiktningen gick bra för A.

Tack vare Facebook fick jag se bilderna från festen i lördags nästa direkt, inte skulle jag sitta hemma hos födelsedagsbarnet och bläddra i album. Tack vare Facebook kan jag, om jag vill, se på bebisar, semesterbilder, bildmaterial till föreläsningar i arkitekturhistoria m.m. Hur kan någon tacka nej till det?

Andra bloggar om

Sveket mot Bäcklösaskolan

Nu startar skolan som inte kan stava i Uppsala, dvs. Raoul Wallenberg Skolan. Trots högermajoritetens löfte om att bevara Bäcklösaskolan så gör man nu det som man hela tiden förnekat att man haft för avsikt: Bäcklösaskolan upplåts åt en privatskola.

Vad är Raoul Wallenberg Skolan egentligen? Skolan har samma motto som kristdemokraterna: att ingen enskild elev ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter. Skolan har ett svengelskt namn som varken är korrekt på engelska eller på svenska. En skola som särskriver skulle jag aldrig låta mina barn gå i.

Kanske är det inte så konstigt att både skolan och kristdemokraterna använder uttrycket att ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter. Skolans ägs nämligen den f.d. kristdemokratiske politikern Per Egon Johansson.  Vi får hoppas att sveket mot Bäcklösaskolan inte hänger ihop med ägarskapet.

Andra bloggar om , ,  

Häftigt studiebesök

Igår hade jag en fullspäckad dag men möten på förmiddagen och möten i Stockholm på eftermiddagen. Avslutningen igår med 3-0-matchen var inte dum men studiebesöket på eftermiddagen var inte dumt det heller. Vi besökte Banverkets trafikledning och fick veta lite mer om trafikledning, barnverkets arbete och titta på databilderna av  alla spåren och tåget. Ett stort runt rum med datorer i rader och en hel vägg fylld med databilder med röda streck som symboliserar tåg, gröna streck som symboliserar ledig bana, blinkande symboler som är tåg som begär  tillstånd att starta osv. Det såg lika häftigt och komplicerat ut som det gör i katastroffilmer, för det är ju bara i katastroffilmer som man får se interiörer från trafikledningar.


Kårval - rösta!

Nu är det kårval i Uppsala. För första gången sedan 1989 kan man rösta på mig till kårfullmäktige. Nu är jag lite i valet och kvalet. Ska jag uppmana Uppsalastudenterna att rösta på Vänsterns studentförbund  och riskera att bli invald eller inte?

image139Uppsala studentkår behöver vänsterns studentförbund så det är väl bara att hoppas att fler röstar på partiet, även om det innebär att jag blir invald. Vore ju ganska häftigt att sitta både i Uppsala kommunfullmäktige och i Uppsala studentfullmäktige. Fast då krävs det att VSF ökar sin rösteandel med några procent, så rösta på!!!

Läs gärna min kårvalsblogg från 2007 med lite betraktelser av hur kårvalet påverkar och underbygger politiska karriärer, Thomas Östros, Anders Borg m.fl.

Andra bloggar om  , , ,


Att komma ut som boråsare

Komma ut brukar man ju göra som homo-, bi- eller transperson. Igår var det någon som sa att flera kommit ut som boråsare. Jag var nämligen på Temple bar i Gamla stan igår. En hel bar alldeles full med med människor som vill se Elfsborg-AIK, och de allra flesta gamla boråsare.

För några år sedan var vi en handfull "Stockholmsguliganer" som träffades och tittade på matcherna. Vi samåkte på matcherna i Norrköping, Örebro, Gävle m.m.  tillsammans och vi träffades på pubar före Stockholmsmatcherna. Det var jag, Jonna, Olle, Eric, Bosse och några till. Nu är det en full bar. Är det Elfsborgsguldet 2006 som gör att fler "kommit ut" som boråsare/elfsborgare eller är det Facebookgruppen Elfsborg Sthlm som gjort att fler hittat varandra? Jonna startade Guliganerna Stockholm och vi blev nog aldrig mer än 10-15 medlemmar trots att flera barn "tvångsanslöts", så enbart tillgängligheten till information via nätet kan det inte vara.

Kul är det att det blivit så många, tråkigt är det att inte längre vara exklusiv. Kul är det att Elfsborg spöade AIK med 3-0 efter riktigt bra spel.

Andra bloggar om , ,  

Bitterfittan

image138Hurra, jag har fått biljetter till Bitterfittan. Ett tag funderade jag på att låna en barnvagn och gå på barnvagnsteatern eftersom alla andra föreställningar var slutsålda. Nu har Uppsala Stadsteater lagt en föreställning på Stora Scenen den 21 maj.  Vilken vecka det blir, Bitterfittan på onsdag kväll och Uppsala Pride resten av veckan.

Bilden kommer från
Uppsala Stadsteaters hemsida och är tagen av Klara G.

Har haft en hel del bloggposter i huvudet men efter en otroligt utdragen kommunsstyrelse, eller snarare ett utdraget styrelsemöte med Stadshus AB före ks, är jag rätt trött och tom i huvudet. Måste förbereda mig inför kvällens medlemsmöte där jag kort ska redogöra för förutsättningarna för Uppsala kommuns budget 2009.

Andra bloggar om , , 

Serverservice

Bloggen är inte död, blogg.se har bara legat nere ett tag för uppdatering av servern så jag har inte kunnat uppdatera när jag haft tid och inte haft tid när det har gått.

Återkommer förhoppningsvis imorgon.