Traditionella könsroller knäcker en politiker

Efter en liten utflykt till Stockholm (möte med presstödsnämnden) kommer jag tillbaks till Stadshuset i Uppsala för ytterligare och har precis sett nyheten om att Kristina Axén Olin avgår som finanskommunalråd. Det sker plötsligt och överraskande. 

Jag har ingenting till övers för Axén Olins politik men jag tycker att det är tråkigt att hon tagit det här beslutet. Speciellt som det verkar kunna kopplas till hennes privatliv. Först kom intervjun i SvD där det framgick att det var hennes ansvar att se till att maken hade strukna skjortor och att de hade en "traditionell" arbetsfördelning hemma, dvs. hem och barn var hennes ansvar. Sedan kom skilsmässan, som kanske hade just arbetsfördelningen som grund.

En förutsättning för att man ska kunna vara politiker, eller över huvud taget ha ett jobb som innebär kvällsmöten och helgarbete utöver själva jobbet, krävs att man har uppbackning hemma eller inte har någon annan att ta hänsyn till. Kristina Axén Olin verkar inte ha haft uppbackning och har haft för många att ta hänsyn till. De traditionella könsrollerna har knäckt en politiker.

Moderaten Mikael Söderlund har redan aviserat att han avgår som borgarråd efter sommaren. Om jag minns rätt är även hans skäl att han vill kunna satsa på familjen. Lena Melin på
Aftonbladet menar att det är hans fru som nu ska få göra karriär. Det visar hur svårt det är att kombinera små barn och att vara toppolitiker. Paret Reinfeldt tycks klara av det och kanske några till men utan inblick i familjen Reinfeldts privatliv så gissar jag att det går för att de delar på mycket och har hjälp med både städ och barnpassning.

Eftersom Söderlund går in som finansborgarråd innebär det att Stockholm i år kommer att ha tre olika finansborgarråd. Axén Olin, Söderlund och det nya finansborgarråd som moderaterna kommer att välja. Även om det är samma politik kan det inte vara bra för Stockholm inom några månader ha tre olika personer som har det högsta politiska ansvaret.

I pressen: SvD, DN, Aftonbladet


Kommentarer
Postat av: Catarina

Ja, det är verkligen tråkigt att det inte händer något som gör demokratiarbetet tillgängligt även för dem som har familj och barn. Ett samhälle kan inte bara styras av medelålders omhändertagna män.

Postat av: Fredrik

Jag tycker att hon nu och tidigare under sin "kris" har behandlats väl och det är nog bara FÖR att hon är kvinna. En man hade fått utstå ett gatlopp av glåpord. Men nu är det så gulleli-gulligt. Hon har säkert haft en hel del att gå igenom som resultat av sin mammas bortgång, skilsmässa och missbruk. Det respekterar jag. Men det får väl vara nån måtta på hyllningarna nu när hon avgår?
Mitt intryck av henne som politiker har dock varit att hon är kall och saknar empati.
Men att blanda in genus, feminism odyl är bara bulls***!

2008-04-16 @ 22:25:01
Postat av: Ilona

Jag hyllar henne inte, jag beklagar att hon avgår p.g.a. att hon inte kan kombinera arbete och familj. Om det är hon eller ngn annan moderat spelar nog ingen roll, politiken är lika dålig ändå.

2008-04-16 @ 23:05:49

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback