Uppsala Reggaefestival

 Laglig graffiti
Uppsalas politiker kollar in graffitin på Uppsala reggaefestivalPolitiker kollar in graffitin

Gunnar Hedberg, Lena Hartwig m.fl. på studiebesök på Uppsala reggaefestivalGunnar Hedberg, Lena Hartwig m.fl.

Den officiella affischen till 2008 års ReggaefestivalURF:s officiella affisch 2008

En konsert på stora scenen, lördag eftermiddag så det är inte så mycket folk änKonsert på stora scenen lördag eftermiddag

Reggaevatten såldes och överskottet gick till vattenprojektReggaevatten såldes till förmån för vattenprojekt

Designändring

Råkade av misstag installera en nya design när jag egentligen bara ville se hur den såg ut. Nu kan jag inte ändra tillbaka till den gamla eftersom den var en blandning mellan förprogrammerad och egenprogrammerad. P.g.a. tidsbrist får den se ut så här ett tag tills jag får tid att sitta och göra om dem. Ett problem är att jag inte kommer ihåg adressen till min banner.

Utbildningsministern vill ha sämre resultat i skolan

Nu är jag allvarligt oroad. Vi har en utbildningsminister som vill att resultaten i skolan ska försämras bara för att rädda sitt eget ansikte. Eller hur ska man annars tolka följade uttalande:

- Bara jag kan visa att resultaten i skolan sjunker så kommer min trovärdighet inte att påverkas. Det kommer jag att kunna. (källa
SvD).

Ansvariga politiker brukar annars vilja visa att det blir bättre men inte Jan Björklund. Hela hans politiska karriär är uppbyggd på kritiken mot skolan och tydligen måste den svenska skolan bli sämre än vad den är för att hans trovärdighet ska upprätthållas. Alliansvärlden är verkligen uppochnedvända världen.

Andra om Jan Björklund: Alliansfritt Sverige, SR, Kulturbloggen, DN

Andra bloggar om ,

citat färdar fritt

När jag fick höra att Uppsala musikklasser ansökt om att få starta fristående skola slog en tanke rot: kan det vara så att föreningen bakom ansökan inte vill flytta till Nannaskolan i hopp om att den ska kunna hyras ut till den nya fristående skolan? Nu när man inte får avknoppa skolor kan nämligen inte en befintlig kommunal skola övergå i privat ägo. De kommunala musikklasserna får Balder och de privata Nanna.

Den tanken nämnde jag för vänsterpartiets ledamot i barn- och ungdomsnämnden. Hon nämnde den i ett samtal med socialdemokraternas gruppledare i nämnden. Så här står det i dagens
Upsala Nya Tidning:  

"Eftersom musikklassernas ledning
vetat om att Nannaskolans akustik inte är optimal, tror Bengt Sandblad att deras ändrade inställning till Nanna har andra orsaker.
- Jag tror att det har att göra med att de vill bli friskola om ett år och därför inte flytta innan dess, säger han."

Så här säger signaturen Katrin Ax i en kommentar i UNT: "Ni missar hela poängen med vad som händer på Balder dock måste jag säga att en politiker har fått upp ögonen. Det stämmer att man har planer att starta upp en friskola och just därför tjafsar man om Nannaskolan, man vill inte helt enkelt låsa upp sig för lokaler man vill flytta ifrån ganska så raskt."

En politiker har fått upp ögonen skriver hon och menar förmodligen Bengt Sandblad. Varsågod Bengt, den bjuder jag på. Ska bli spännande att se var denna tanke färdas nästa gång.

Gammalt förslag blir som nytt

Vänsterpartiet har en ny strategi, vill att oppositionen samarbetar inför valet, rapporter SvD idag. Lustigt att det är just SvD som använder orden "ny strategi".  I en artikel i SvD den 13 februari 2007 skriver tidningen bl.a. att Lars Ohly "slår fast att de forna samarbetspartierna i god tid före 2010 bör utforma ett regeringsalternativ som kan matcha alliansen. "Förtroendefulla och respektfulla" diskussioner bör inledas så snart nästa s-ledare är vald".

Vänsterpartiet var troligtvis först med att tala om samarbete inför valet 2010. Sedan har Maria Wetterstrand genom sitt krav på gemensam valplattform blandat bort korten och förhalat samarbetsdiskussionerna. Det är väl naturligt att man börjar prata om samarbete om gemensamt regeringsalternativ och sedan diskuterar sig fram till den mest passande modellen.

När jag i februari 2007 kommenterade SvD:s artikel (här) var jag mest orolig för socialdemokraternas maktfullkomlighet. Det är jag inte längre. Nu är jag mest orolig för miljöpartiets taktik eller brist på taktik, det har jag kommenterat här. Miljöpartiet är det nya folkpartiet.

Läs även Magnus Ahlkvist.

Uppdatering: Nu har även Maria Wetterstrand fått säga sitt:  "Maria Wetterstrand är tveksam till Ohlys invit.

- Utan en gemensam valplattform kan vi inte ta upp kampen om regeringsmakten, säger hon till aftonbladet.se."  Maria Wetterstrand fortsätter alltså (åtminstone officiellt och utåt) att låsa fast sig vid en samarbetsmodell istället för att vara öppen för att diskuter sig fram till den bästa samarbetsmodellen. "Förtroendefulla och respektfulla" diskussioner är vänsterpartiets modell men tyligen är förtroendefulla och respektfulla diskussioner ingenting för miljöpartiet. Kanske är inte miljöpartiet det nya folkpartiet utan snarare de nya socialdemokraterna, åtminstone tycks man ha tagit över maktfullkomlighetsambitionerna.


Flygbolagens överbokningar

Aftonbladet skriver om kvinnan som blev stoppad från att åka med ett överbokat plan (KLM) för att hon hade köpt sin biljett till kampanjpris. Samma sak hände mig för flera år sedan. Vi hade varit nere i Budapest på bröllop med Air France och eftersom vi skulle byta plan i Paris så gjorde vi ett par dagars uppehåll där. När vi kommer till flygplatsen så får vi veta att planet är överbokat och att vi inte får åka med. Vi blir kompenserade med halva biljettpriset. Precis som kvinnan i Aftonbladets artikel blev vi utvalda för att det var billigast att lösa ut oss. Vi reste nämligen med två barn och barn åkte för halva priset. För priset av tre platser kunde de alltså få loss fyra platser. Det faktum att barnen var små och att det därför inte var lämpligt för dem att första vänta på ett senare Lufthansaplan, sedan flyga till Frankfurt och vänta flera timmar där för att slutligen komma hem på natten spelade ingen roll för Air France. Det faktum att min pappa redan lämnat sitt hem i Borås för att komma till oss och inte kunde komma in i vår lägenhet var inte heller något skäl för Air France att låta oss åka med.

Det enda Air France gjorde var att ge oss ett telefonkort så att vi kunde ringa honom. Jag fick inte tag på pappa men fick tag på vår blomvattnare som fick åka till lägenheten och sätta upp en förklarande lapp på dörren samt information om var pappa kunde hämta en nyckel. Mycket krångel för att Air France tycker att just barnfamiljer är de som inte ska få följa med på överbokade plan.

Eftersom vi var tidiga till flygplatsen och såg andra checka in efter oss så vet jag att Air France aldrig försökte få tag på frivilliga, barnfamiljen var helt enkelt utvald - fyra platser för priset av tre. Tveksamt också om de fått tag på några frivilliga för ett erbjudande om att få halva biljettpriset i kompensation.

När jag i början av somras beklagade mig över SJ:s kund(o)vänlighet kunde inte Mattias Sjölund, VD för Uppsala Air, låta bli att kommentera att det nog inte är så tokigt med flyg ändå. Jag konstaterar att jag nog hellre sitter och blir frusterad och arg på SJ:s kaotiska och kundovänliga telefonservice än mot min vilja bli runtskickad med flyg i Europa med två små  barn. Flyg är tokigt men tyvärr utan bra alternativ för längre resor.

Uppdatering: såg nu i artikeln att en informationschef på Air France KLM uttalat sig. Det är alltså samma bolag numera med samma policy.

Dagens outing: Magnus Betnér

Magnus Betnér  "avslöjar" i tidningen QX att han är bisexuell. Samtidigt säger han att det mest en tillfällighet att han bara har legat med tjejer.  Ändå bra av Betnér att komma ut och klargöra samt avdramatisera: Det spelar ingen roll vem man ligger med (så länge denne är vuxen och samtycker), det viktigast är att man har samma rättigheter och samma rätt att älska. Eller som Betnér uttrycker det:  "Vuxna människor borde få leva som de vill. Så länge man inte skadar någon. Jag förstår inte hur samkönat äktenskap ens kan vara en fråga."

Hela tidningen kommer snart att gå att ladda ner här:
http://www.qx.se/tidningen/.  Vill du hellre ha en papperstidning i fullformat kan tidningen hämtas gratis, lista på distributionsställen finns här.  

Till slut: fullmäktige i korthet

I måndags hade  vi höstens första kommunfullmäktige. Bl.a. tog vi beslut om det reviderade näringslivsprogrammet i relativ stor enighet. Från oppositionen ville vi ändra på några detaljer. En av detaljerna har viss anknytning till debatten runt moderaternas debattartikel om hårdare krav på invandrare. Enligt näringslivsprogrammet ska kommunen i samverkan med näringslivet och arbetsförmedlingen medverka till att underlätta för företagen att tillvarata kompetensen hos personer med utländsk bakgrund. Ordet underlätta ville vi ändra till medverka till att företagen kan ta tillvara. En nyansskillnad som kanske inte är så tydlig men om man ska underlätta så säger man ju att det är svårt att tillvara kompetensen hos personer med utländsk bakgrund. Den svårigheter handlar ju i så fall egentligen bara om en ovilja att anställa personer med utländsk bakgrund. Vad menar man med underlätta? Ska företagen få bidrag till lönen eller vaddå? Vårt förslag på skrivning var kanske inte den ultimata men skickar andra signaler. Medverka till kan man göra genom att satsa på utbildning, hjälpa till med matchning eller helt enkelt jobba aktivt med att bryta ner fördomar.

Näringslivsprogrammet tog vi som sagt i ganska stor enighet. Mindre enighet var det kring Upphandlingspolicyn och policyn för hållbar utveckling. Upphandlingspolicyn har rensats från allt som handlar om miljökrav, jämställdhet, social hänsyn etc. Detta kunde vi från oppositionen inte acceptera men trots en lång debatt gick förslaget igenom. På köpet ströks också att hotell som inte tillhandahåller porr-tv i första hand ska anlitas vid resor i tjänsten.

Hållbarhetspolicyn är ett par intetsägande sidor som ska ersätta fem olika policier. Handikappolicyn avskaffas, trots att funktionshindrade inte ens nämns i hållbarhetspolicyn. Jämställdhetspolicyn, folkhälsopolicyn, integrationspolicyn och miljöpolicyn upphävdes också. De policies som vi har i kommunen är gamla och behöver förnyas. Inte minst med tanke på att de flesta skrevs i den gamla kommundelsnämndsorganisationen. Nu när vi har en ny nämndorganisation behöver vi mål som är gemensamma för alla nämnder och strategier för dessa mål, anser jag.

Under debatten blev det rejält förvirrat. Vi ska ju ta fram indikatorer, sa Karolina Hilding (fp). Nu får nämnderna göra som de vill, vissa tar fram indikatorer, andra gör på andra sätt, sa Gustaf von Essen (kd). På direkt fråga om vem som har rätt svarade Hilding att indikatorer ska tas fram medan von Essen svarade att de redan tagits fram och fanns i ärendet. Eftersom von Essen hade fel om vad som fanns i ärendet valde jag att tro på Hilding, även om Cecilia Forss (m) gjorde det ännu mer förvirrat genom att lägga sig någonstans mittemellan. Oavsett vem som har rätt så kommer jag att fråga efter de utlovade indikatorerna på vartenda arbetsutskott och varenda kommunstyrelse.

Det enda positiva med beslutet är att vi efter valvinsten 2010 kan börja från början med helt nya policier och inte är låsta av de gamla.

Kom till ESFhttp://www.esf2008.org/ eller vänsterpartiet på ESF: http://v-esf.webhop.info

En gång invandrare, alltid invandrare

Först var det centern som vill att FRA-lagen inte ska gälla svenskar. Sedan var det moderaterna som ska ställa hårdare krav på invandrare. Slutligen var det Skandiabanken som inte låter människor med vissa namn (läs arabiska) genomföra överföringar via internetbanken.

Sverige är speciellt på så sätt att man alltid är invandrare. Man kan ha levt här hela eller nästan hela sitt liv men ändå betraktas man inte som invandrare. Man kan vara född i Sverige och ha svenska som modersmål men ändå betraktas man inte som svensk p.g.a. sitt namn eller utseende. Svensk det är något som är förbehållet dem som har typiskt svenska namn och som inte är allt för mörka. icke svenskar är sådana som man kan utesluta från FRA-spaning och sådana som man kan spärra i banksystemen. Icke svenskar är också sådana som man kan ställa hårdare krav på. Det är deras eget fel att de är arbetslösa efter att de sökt över 100 jobb som de är kvalificerade för. Det är deras eget fel att de håller fast vid sin "kultur", trots att det är den svenska kulturen som inte släpper in dem. Förmodligen är det också deras eget fel att de alltid får frågan varifrån de kommer eller vilket modersmål de har. Det är förmodligen också deras eget fel att den vanlige svensken inte accepterer svaret Sverige och svenska. Det spelar ingen roll om man har sitt utseende och namn från någon som invandrade för 100 år sedan eller om man tillhör någon av de svenska minoriteterna. Med "fel" namn och "fel" utseende får man inte vara svensk.

En längre utläggning om hur det är att inte vara riktigt svensk har jag gjort här.

När moderaterna i sin debattartikel skriver "överföra grundläggande värderingar, lagar och regler till människor som kommer från andra kulturer.  Vi är alltför tafatta när det gäller att tydliggöra de krav vi ställer på människor som väljer att leva här. Dessutom borde medborgarskapet betyda mer och rymma ett eftersträvansvärt innehåll som påverkar både rättigheter och skyldigheter." så kan jag till viss del hålla med. Hederskulturer, kvinnoförtryck m.m. är sådant som vi aldrig får acceptera i Sverige men vi får inte heller glömma bort att vissa av dessa "kulturer" förstärks i Sverige p.g.a. att invandrare aldrig tillåts bli svenskar. Jag har träffat många kvinnor som berättat om sina radikala män som tvingats lämna sitt hemland och fly till Sverige p.g.a. sin politiska aktivitet. Väl i Sverige har de drabbats av det stora utanförskapet och för att upprätthålla någon form av självrespekt har de flytt in i religionen. Den moderne mannen som i sitt hemland slogs för demokrati och jämställdhet blir i Sverige en familjetyrann. Moderaterna lägger skulden helt hos den invandrade.


Andra som bloggat om detta är bl.a. Vänster. Svensson kommenterar SvD:s artikel om dåliga hyresvärdar. Alliansfritt Sverige ger Jan Björklund en känga.Fladdermöss, kvigor och fågelholkar

I helgen tog vi en tur till lilla sommarstället och som vanligt kunde vi förundras över djurlivet. Tidigare har jag ondgjort mig över bävrarna och fascinerats av getingboet i fågelholken, mer om det bl.a. här. I år kunde vi studera kvigorna som klev runt i närmaste åker, den egna hagen har tydligen blivit för trång. Vi kunde också konstatera att kvigorna gjort utflykter tidigare. Det fanns gott om klövavtryck i vår trädgård och runt komposten kunde vi konstatera att de ville hjälpa oss med gödningen. Även i svampskogen hade de varit men som tur var lämnat kvar lite kantareller och karl johan till mig.

För ett par år sedan när vi rensade fågelholkar visade det sig att det inte bara är getingar som trivs där, även fladdermöss gillar fågelholkar. Eftersom vi gillar fladdermöss så satte vi upp ett par fladdermusholkar. Nu några år senare kan vi konstatera att det varken bor eller har bott fladdermöss i fladdermusholkarna. Däremot fanns det fladdermöss i en ny fågelholk och ett gammalt fågelbo i en fladdermusholk.

Klimatet håller ju på att bli helt uppånedvänt, är det lika dant med djurlivet?

Andra bloggar om ,

Centern och FRA-drick

Centern och FRAdrick FRAderley kommer nu med ett nytt revolutionerande FRA-förslag: en generell massavlyssning av svenskar ska inte få ske, säger FRAdrick till SvD. Hela 99 % av FRAdricks "trupper" är med på banan.

Vad menar Fradrick med svenskar? Ska min konversation med min bror i Ungern avlyssnas, jag är svensk men inte han? Om jag skickar ett mail till min svenska kusin i USA eller min son i Norge får då den konversationen avlyssnas, de är ju svenskar även om de bor i andra länder?  Om jag skickar ett mail till en av mina vänner som bor i Sverige men inte är svensk medborgare, kommer det då att avlyssnas?  Ska centern ge flyktingförläggningarna särskilda ip-adresser så att dessa kan avlyssnas, för de som vistas där är ju inte svenskar i lagens mening?

Jag blir egentligen inte klok på vad centerpartiet vill. Om man menar det som framkommer i tidningsartiklarna, och bortser från FRAdrick Fraderleys uppdelning i svenskar och icke svenskar, ska man alltså bara kunna spana på utländsk trafik. Trafik där en svensk dator är inblandad ska enbart avlyssnas om "till exempel terrorhot planeras". Vad vill centern uppnå med sin nya version av FRA-lagen och hur vet man när "terrorhot planeras"?

Positivt är i alla fall att centern försöker rädda sin heder och öppnar för en ändring av FRA-lagen. Kanske går det att hitta en acceptabel lösning. Än så länge håller jag mig  till vänsterpartiets linje: riv upp lagen.

Klokare blir man kanske om man läser Aftonbladet, DN, Jinge, Alltid rött, Christian Engström

Uppsala Reggaefestival och drogerna

Förrförra helgen var jag på Uppsala Reggaefestival, som inbjuden politiker. Jag nöjde mig inte med att gå på den arrangerade rundvandringen och informationsträffen som ordnades på lördagseftermiddagen utan var där även på fredagkvällen och -natten samt en liten sväng på torsdagen. Ska man få en uppfattning av ordningen så måste man ju vara där när det är som mest besökare.

Såvitt jag kunde se var det en bra ordning och bra stämning. Till skillnad från förra gången jag besökte festivalen (2006) fanns det varken pipor eller tröjor/affischer med hampaplantor eller annat marijuanarelaterat till salu. Ett stort steg framåt. Information om att festivalen är drogfri gavs till besökarna och en t-shirt med texten ja till reggae nej till droger fanns att köpa. Det fanns de som rökte på festivalen eller in anslutning till den (det visar ju polisens statistik) men det skedde lika dolt som på andra festivaler, drogerna hade helt klart gått under jorden.

Ändå så kändes det som om mer finns att göra. Uppsala kommun hade ett tält inne på området tillsammans med bl.a. universiteten men där gavs turistinformation. Någon information om Uppsala kommuns drogpolicy eller droger fanns inte. Därför lämnade jag in en skrivelse till kommunstyrelsen där jag föreslår att kommunen ska bli bättre på att informera om droger vid arrangemang där många ungdomar deltar.

Nedan är pressmeddelandet i sin helhet

Förbättra droginformationen på festivaler och arrangemang i Uppsala kommun


Uppsala kommun måste bli bättre på att informera om kommunens drogpolicy och drogers negativa följder. Det föreslår vänsterpartiet i en skrivelse till kommunstyrelsen i Uppsala.


- I år har Uppsala kommun aktivt bidragit till Uppsala reggaefestivals drogförebyggande  arbete men jag saknade direkt information om drogernas negativa följder och Uppsala kommuns drogpolicy. Till nästa år kan vi t.ex. ha ett informationstält om droger och ta fram material speciellt anpassat för festivalen, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.


Vänsterpartiet menar i sin skrivelse att t Uppsala kommun ska finnas på plats vid alla stora evenemang med tydlig och synlig information om droger.


- Det politiska ansvaret i det förebyggande arbetet mot droger måste bli mer tydligt och synligt vid alla större arrangemang där många ungdomar deltar,  säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Förslaget kan läsas
här.

Jag tog lite bilder på reggaefestivalen som jag kommer att lägga upp i ett senare inlägg.

Andra bloggar om , , , ,


Den frigjorda kvinnan

Insändare är kul att läsa ibland. Idag fick jag syn på en insändare i DN om varför kvinnor inte ska undervisa, dvs. bli präster.

Insändarskribenten frågar sig varför just vårt land tagit fasta på myten om den "frigjorda" kvinnan och förklarar själv:

"Ytterst beror det på de skatteinkomster som det regerande partiet tog in på exporten efter andra världskriget. Med dem byggdes den offentliga sektorn upp, och i den anställdes kvinnor. Genom deras lojalitet mot politiken kunde ett och samma parti behålla makten i decennier. Under tiden drevs föreställningen  om den frigjorda kvinnan som inte skulle bindas vid hemmet upp. Lagar bröt ned äktenskapet med dess konkurrerande lojalitet mot mannen."

Jag undrar så vad insändarskribenten egentligen menar eller om det hela är ett skämt. Jag hoppas och tror på att det är ett skämt. Men åsikten, och en hänvisning till bibeln om att kvinnor inte ska undervisa, utgör en förklaring till hur Gustaf von Essen och hans kd-kollegor i
fullmäktigedebatten kan säga att att det är mammorna som kristdemokraterna vill ska vara hemma med vårdnadsbidrag.

Uppsalafeber

Ytterligare personer i stadshuset har insjuknat med samma symptom som jag. Personer som jag inte varit nära. Jag kan därför garantera att det inte är jag som smittat dem. Det är inte heller jag som smittat Lassi Karonen.

Uppsalafeber?

Sjukt flaskvatten

Så har då bloggen gjort ett ofrivilligt uppehåll igen. Jag har nämligen varit sjuk. I söndags var jag i Stockholm och såg Elfsborg vinna över AIK med 2-0 och på tåget hem blev jag trött och började frysa. Förmodligen hade jag haft lite feber hela dagen eftersom jag vaknade med ett rejält halsont  och kände mig matt. På söndagkvällen visade det sig att jag hade närmare 40 grader.

Nåja, som politiker kan man inte bädda ned sig och vara sjuk till 100%. Telefonen är vidarekopplad till mobil och med hjälp av febernedsättare kunde jag ta mig till stadshuset och skriva ett pressmeddelande och förbereda kommunstyrelsen. När jag gick på kommunstyrelsen var jag fortfarande trött efter söndagens höga feber. Det ska bli skönt när vänsterpartiet får en en ersättare i kommunstyrelsen så att jag kan vara borta någon gång.

Pressmeddelandet som jag skickade handlade om att Uppsala kommun ska sluta med flaskvatten. Jag klipper in en redigerad version här. Redigerad är den eftersom jag i mitt friskare tillstånd upptäckte att det saknades en mening  och att det var lite oklart vad som menades med dricksvattenautomater:

Uppsala kommun säger nej till flaskvatten


Samtliga nämnder, styrelser och bolag i Uppsala kommun rekommenderas att använda kranvatten istället för flaskvatten. Det föreslås kommunstyrelsen besluta vid sitt sammanträde på onsdag. Beslutet tas med anledning av en motion från vänsterpartiet.


- Jag är nöjd med beslutet om att kranvatten ska användas men jag är missnöjd med att förslaget till kommunstyrelsen är att säga nej till dricksvattenautomater, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.


Vänsterpartiets förslag om offentliga dricksvattenautomater på centrala platser förslås kommunenstyrelsen avslå. Enligt kommunstyrelsens föredragning finns det risk för sabotage.

- Jag var i Köpenhamn mitt under värmeböljan i juli. Då var jag glad över de vattenautomater som fanns där. Risken för sabotage kan ju knappast vara större i Uppsala än i Köpenhamn, säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Vänsterpartiet kommer att föreslå kommunstyrelsen att närmare utreda möjligheten att uppföra dricksvattenautomater.


- Vi vill att en vattenautomat ska kombineras med pedagogiskt utformad information om dricksvattnets ursprung, dess kvalitet, de positiva effekterna på klimatet m.m. säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Moderat vansinne

Moderaterna föreslår att kommunerna inte längre ska få yttra sig om etablering av fristående skolor.  Det är lika "orimligt" att den berörda kommunen, i ett remissvar till Skolverket, får ge sin syn på en planerad friskola, tycker moderaten Mats Gerdau.

- Varför ska man tillfråga konkurrenten just när det gäller skoletableringar? Man frågar inte Konsum om de vill att Ica ska få starta, säger han till Svenska Dagbladet.

Det är skillnad på kunskap och pastaskruvar, konstater bloggaren Yazdanfar.

Det kommunala självstyret är något som i vanliga fall omhuldas av svenska politiker. Andra instanser ska inte bestämma över kommunerna. Nu händer det titt som tätt och kommunpolitiker i alla läger brukar protesterna. Detta händer aldrig när det gäller fristående skolor. Här är det istället tvärt om. Kommunerna ska inte kunna lägga sig i vilka skolor som startar i den egna kommunen men är tvungna att betala, vare sig man vill inte. När skolan kommunaliserades skulle naturligtvis även beslut om ekonomiskt stöd ttill privata skolor kommunaliserats.

Jämför med alla andra verksamheter. Du kan starta ett äldeboende eller ett sjukhus i vilken kommun som helst men du får inga kommunala bidrag, om inte kommunen eller landstinget vill upphandla platser hos dig. Du blir helt beroende av att privatpersoner är beredda att betala fullt pris. Skolor kan du däremot starta i vilken kommun som helst, efter beslut från skolverket, och kommunen är tvungen att ge dig bidrag.

När moderaterna nu menar att kommunerna inte ens ska ha möjlighet att yttra sig och hänvisar till att Konsum inte får yttra sig innan ICA etablerar sig är det inte annat än rent moderat vansinne. Bara en sån sak som att jämföra ICA och skolor, som om skattefinansierad verksamhet och livsmedelsbutiker är samma sak, som om det inte är någon skillnad på det som är lagstadgat och det som är kommersiellt.

Kommersialiseringen av skolan har gått alldeles för långt och våra barn är inte handelsvaror.

Mer om kommunalpolitikernas inkonsekvens när det gäller fristående skolor har jag bloggat om här i samband med Sveriges kommuners och landstings kongress.

Andra bloggar om , , , ,


Oväder över Sverige

Flera oväder är på väg in över Sverige. Dels rapporterar SvD om ett oväder som drar in utan att närmare precisera i rubriken vad det är för sorts oväder, dels citerar E24 finansminister Anders Borg som säger att ett regnväder dragit in över svensk ekonomi.

DN konstaterar dels att två nya oväder är på väg in, dels att Borg befarar lägre tillväxt. Aftonbladet rapporterar om den svarta hösten och hänvisar till Borgs uttalande om att regnväder dragit in över svensk ekonomi.

Anders Borg verkar tro att allt löser sig. Några åtgärder för att bromsa lågkonjunkturen eller vända den presenterar han i alla fall inte. Sverige har en öppen ekonomi som är känslig för internationell turbulens, nöjer han sig med att konstatera. Den goda konjunkturen med minskad arbetslöshet beror på högerregeringen men dåliga konjunkturer beror på internationell turbulens? Inte direkt trovärdig retorik från finansministern och de andra i höger regeringen. Fint väder kan vi tacka regeringen för men regnvädret beror på vädrets makter?

Aftonbladet kan man i alla fall lita på. Visserligen nöjer sig tidningen med att räkna upp hoten mot ekonomin men vi får nog se lite hurtiga förslag på hur hushållen ska klara krisen. I väntan på pressens förslag om hur vi ska klara regnvädret över svensk ekonomi får vi nöja oss med Aftonbladets förslag om hur man ska klä sig flott i regnrusket. Undrar om det funkar även på Anders Borgs oväder?


Drugbingo

Vadå ta hit trenden från USA?

Dragqueens tar bingospelandet ett steg längre

"Vi säger bingo - ni säger tack"

Bingo!

Det är inte lätt att vara miljömedveten - eller?

Det är inte alls miljövänligt att kolsyra sitt vatten själv. Det hävdar Göteborgsposten i en artikel, som flera andra tidningar hängt på, bl.a. Aftonbladet.  Aftonbladet låter också Jens Spendrup uttala sig om klorsmakande hemmakolsyrat vatten.

Skälet till att det inte är miljövänligt att kolsyra sitt vatten är att kolsyremaskinen fraktas långt från tillverkare till konsument och att kolsyrepatronerna fylls på i Tyskland, av säkerhetsskäl. Sven-Olov Daunfeldt på Handelns utredningsinstitut menar att Sodastream och Wassermaxx måste livscykelanalyseras och att det verkar som om hemmaproducerade bubbelvattnet möjligen skulle kunna ha en större klimatpåverkan än svensktillverkat buteljerat vatten, enligt GP.

När nu Aftonbladet gjorde en egen liten vinkel och lät Jens Spendrup uttala sig hade det varit intressant att få reda på hur t.ex. Spendrups gör. Varifrån får företaget sin kolsyra? Tillverkas den på samma bryggeri som tappar upp och kolsyrar Loka? Hur fraktas bryggeriets flaskor från glasbruk och hur fraktas de runt? Var tillverkas de maskiner som används och hur har de fraktats? 

Man kan ju inte bara räkna på transport av hemmamaskiner och kolsyra för hemmabruk utan att räkna på motsvarande transporter för bryggerierna. Tills någon oberoende forskare gjort en livscykelanalys på hemmakolsyrat vatten och jämfört den med en livscykelanalys av alla led i bryggerikolsyrat vatten fortsätter jag att använda min Wassermaxx. Jag har dessutom upptäckt att vi dricker mycket mindre kolsyrat vatten nu än innan vi skaffade kolsyremaskin. Förr, innan man tänkte på det där med miljöeffekten av flaskvatten, var det enkelt att köpa med sig en eller par flaskor hem som alternativ till läsk. Nu när vi gör vattnet själva glömmer vi bort att kyla vatten eller tar kranvatten utan bubblor för att det är enklare än att kolsyra det.

Sven-Olov Daunfeldt på Handelns utredningsinstitut  som spontant säger att hemkolsyrat vatten kan ha större inverkan på miljön än svensktillverkat buteljerat vatten publicerade så sent som i juli i år en undersökning som på uppdrag av Sveriges Bryggerier analyserat det buteljerade vattnets klimatpåverkan. Problemet med undersökningar gjorda av den här typen av utredningsinstitut är att man aldrig kan vara säker på att forskarna inte vill bita den hand som föder dem. På vems uppdrag kommer HUI att göra en eventuell livscykelanalys? Sodastreams eller bryggeriernas?

Andra bloggar om , , 


Androgyn? Jag?

Hittade en kul grej på Facebook. Man kan kolla vilka kändisar man är mest lik, amerikanska kändisar. Jag var mest lik Johnny Depp och John Belushi. Kan kanske bero på solglasögonen men faktum är att alla de bilder som programmet tog fram föreställde män med och utan solglasögon. Kanske ska jag utveckla min androgyna sida lite mer?

Smickrande att vara lik Johnny Depp, mindre smickrande att vara lik John Belushi.


MyHeritage: Släktträd - Släktforskning - Kändis


Alopeci

Alopecilänkar: Alopeciförbundet, min alopecisida, min välbesökta anslagstavla där man kan skriva av sig, ställa en fråga eller dela med sig av kunskaper och tankar.

Nu skriver nämligen Aftonbladet om alopeci igen. En sjukdom som jag är så van vid att jag vanligtvis inte tänker på den, åtminstone inte medvetet. Jag inser att jag undermedvetet tänker mer än vad jag vill erkänna för mig själv. När jag sitter på möten eller seminarier brukar mina händer söka sig till håret och leta efter nya fläckar och känna på de gamla. Jag kan inte låta bli. Jag ogillar när människor rör mig på huvudet eller i håret. Jag anpassar mina frisyrer efter fläckarna, kammar, döljer. Jag använder alltid eyeliner för då kommer det inte att synas lika tydligt när jag med eyeliner försöker måla dit ögonfransar nästa gång de trillar bort. Och så vidare.

Andra bloggar om , , 


En titt i kristallkulan

Allt återgår långsamt till det normala. Visserligen är det fortfarande lite sommarstiltje i Uppsala stadshus men fler och fler hittar tillbaka. Under förra veckans arbetspass såg jag bara en av mina kommunalrådskollegor, idag är det tre.  Sommaren har varit lite för uppsplittrad för att jag ska känna mig riktigt så utvilad som jag skulle vilja. Tyvärr för vi lär ha en jobbig tid framför oss.

När borgarna i våras tog budgeten för Uppsala kommun så valde de att redan i den budgeten minska det budgeterade överskottet. Jag var inte ensam om att kritisera majoriteten för detta hasardspelande med Uppsalabornas pengar, kommentar
här.

Nu när konjunkturen bromsat in, varslen ökar och många gått ur a-kassan p.g.a. högerregeringens fördyring av a-kassan och fackföreningsavgiften riskerar vi att få ekonomiska problem i Uppsala. När många arbetslösa inte är berättigade till a-kassa kommer de istället att behöva ekonomiskt bistånd för sin försörjning. Ekonomiskt bistånd belastar till 100% den kommunala budgeten, till skillnad från a-kassa som betalas via medlemsavgifter och statskassan. Färre i arbete innebär också minskade intäkter för kommunen. Ökade utgifter för bl.a. socialbidrag i kombination med minskade skatteintäkter p.g.a. skattesänkningar och färre i arbete ger högermajoriteten en jobbig ekonomisk situation. En situation som de hade kunnat undvika eller åtminstone mildra om de inte lagt en smörbudget i våras.

Min titt i kristallkulan säger mig att vi som kritiserade bluffbudgeten får rätt. Visserligen vill man som politiker ha rätt men för Uppsalas skull skulle jag ju föredra att ha fel. Ekonomiska underskott, neddragning i verksamhet för att klara socialbidragskostnader och minskade skatteintäkter vill man ju inte se, oavsett politisk majoritet. Rent politiskt egoistiskt kan jag också se risken att högermajoriteten inte kommer att klara budgeten med hjälp av nedskärningar och därmed lämna över underskott som vi måste arbeta in när vi vunnit valet 2010. Precis som vi fått göra efter tidigare borgerliga majoriteter.