Uppsala Reggaefestival och drogerna

Förrförra helgen var jag på Uppsala Reggaefestival, som inbjuden politiker. Jag nöjde mig inte med att gå på den arrangerade rundvandringen och informationsträffen som ordnades på lördagseftermiddagen utan var där även på fredagkvällen och -natten samt en liten sväng på torsdagen. Ska man få en uppfattning av ordningen så måste man ju vara där när det är som mest besökare.

Såvitt jag kunde se var det en bra ordning och bra stämning. Till skillnad från förra gången jag besökte festivalen (2006) fanns det varken pipor eller tröjor/affischer med hampaplantor eller annat marijuanarelaterat till salu. Ett stort steg framåt. Information om att festivalen är drogfri gavs till besökarna och en t-shirt med texten ja till reggae nej till droger fanns att köpa. Det fanns de som rökte på festivalen eller in anslutning till den (det visar ju polisens statistik) men det skedde lika dolt som på andra festivaler, drogerna hade helt klart gått under jorden.

Ändå så kändes det som om mer finns att göra. Uppsala kommun hade ett tält inne på området tillsammans med bl.a. universiteten men där gavs turistinformation. Någon information om Uppsala kommuns drogpolicy eller droger fanns inte. Därför lämnade jag in en skrivelse till kommunstyrelsen där jag föreslår att kommunen ska bli bättre på att informera om droger vid arrangemang där många ungdomar deltar.

Nedan är pressmeddelandet i sin helhet

Förbättra droginformationen på festivaler och arrangemang i Uppsala kommun


Uppsala kommun måste bli bättre på att informera om kommunens drogpolicy och drogers negativa följder. Det föreslår vänsterpartiet i en skrivelse till kommunstyrelsen i Uppsala.


- I år har Uppsala kommun aktivt bidragit till Uppsala reggaefestivals drogförebyggande  arbete men jag saknade direkt information om drogernas negativa följder och Uppsala kommuns drogpolicy. Till nästa år kan vi t.ex. ha ett informationstält om droger och ta fram material speciellt anpassat för festivalen, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.


Vänsterpartiet menar i sin skrivelse att t Uppsala kommun ska finnas på plats vid alla stora evenemang med tydlig och synlig information om droger.


- Det politiska ansvaret i det förebyggande arbetet mot droger måste bli mer tydligt och synligt vid alla större arrangemang där många ungdomar deltar,  säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Förslaget kan läsas
här.

Jag tog lite bilder på reggaefestivalen som jag kommer att lägga upp i ett senare inlägg.

Andra bloggar om , , , ,


Kommentarer
Postat av: Joakim Larsson

Jo, det förefaller ju verkligen som om reggaefestivalen utvecklas med stormsteg. Vem vet, kanske blir det rentav så att det nästa år bara blir någon enstaka av artisterna som grips p.g.a. narkotikainnehav.


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback