God jul!

Det har blivit en liten oplanerad paus i bloggandet. Nu övergår den till en längre planerad paus, tror jag i alla fall. I år kommer jag inte att fira jul men jag vill ändå önska alla en

 

  God jul och
 
  Gott nytt år!


En politik för alla barn

Jag borde vara härdad vid det här laget men jag upphör aldrig att förvånas över högerföreträdarnas åsikter. Igår t.ex. fick vi höra att "likvärdiga villkor" är en socialistisk slogan när den används i sammanhanget att alla barn och ungdomar ska växa upp under likvärdiga villkor. Om man inte vill att att barn och ungdomar ska växa upp under likvärdiga villkor så vill man alltså att barn ska växa upp under olika villkor.  Slutsatsen kan alltså inte bli annat än att den styrande majoriteten vill föra en politik som går ut på att befästa och kanske till och med förstärka skillnaden i barns uppväxtvillkor.

Visserligen har jag aldrig trott något annat men jag blir ändå förvånad när de så öppet säger att deras politik inte går ut på att arbeta för lika villkor, att det är socialistiskt att anse att alla barn och ungdomar ska växa upp under likvärdiga villkor. Observera inte "lika" och inte "samma" utan "likvärdiga"! Utåt pratar de ju som om deras politik är bra för alla och att den gäller alla. Inåt, bakom stängda dörrar, så är det socialism att vilja ha bra och likvärdiga villkor.

Förvånad blev jag också när jag fick höra att det var märkligt att vänsterpartiet (och miljöpartiet) säger nej till att bygga villor i Norbys parker för barnens skull, underförstått för välbeställda barn. Jag anser inte att man skilja på barn och barn. Även barnen i Norby behöver parker. De ska väl inte behöva lida för att deras föräldrar har resurser? Uppsala är väl till för alla barn? Den moderat som kläckte det argumentet måste ju se sitt egets partis politik som en politik som enbart förs för en viss typ av Uppsalabor.

Till skillnad från moderaterna så för vänsterpartiet en politik som utgår från alla barns perspektiv och som utgår från att alla barn och ungdomar ska växa upp under likvärdiga villkor.

Hör moderatens inlägg ca 1.09 in i fullmäktiges
sammanträde, mitt svar ca 1,18.

fotnot: det var företrädare för två andra partier än moderaterna som uttryckte att likvärdiga villkor var socialistiskt. Så alla partier på den borgerliga kanten tycks anse att likvärdiga villkor för barn inte är något att sträva efter.

Inga miljöbilar hos miljöpolitiker

Uppsala kommuns miljöpolitiker kör inte miljöbilar, konstaterar Upplandsnytt (Radio Uppland). Av de 13 ledamöter som har bil (själv eller via partner) är det bara en som har miljöbil. Vem framgår inte, det är de med bensinslukare som lyfts fram. Vänsterpartiets ersättare (vi har ingen ordinarie) har inte bil kan ju vara på sin plats att poängtera.

När TV4 undersökte vilka bilar som ordföranden i länets miljönämnder kör/äger kommenterade jag det här. Jag har inte ändrat åsikt.


Andra bloggar om  , ,


Sveket mot demokratin

Dagens tips 1: Sveket mot demokratin, om Salem och medias bristande rapportering av mordförsöken på antirasister.

Dagens tips 2: Dagens konflikt i samma ämne.


Dagens tips 3: These Exiled Years,  ögonvittnesskildring av en Uppsalabo, vad hände på Salmens station?


Årets svensk: Anita Dorazio

Anita Dorazio är utnämnd till årets svensk av tidningen Fokus för  sitt arbete för gömda flyktingar. För två år sedan fick Anita ett stipendium från vänsterpartiets fristadsfond.  Kul att hon även blir uppmärksammad i andra sammanhang. Det är ett viktigt arbete som hon utför, även om man skulle önska att hennes arbete inte behövdes. Artikeln i tidningen Fokus rekommenderas för läsning.

pg 263125-7, vänsterpartiets fond för stöd till gömda flyktingarFristadsfonden samlar in pengar till flyktingar i Sverige.Även i SvD, Stockholmsvänstern

Ohyfsad kommunstyrelse

Kommunstyrelse igår, tjafsigt som vanligt. Miljöpartisten var tvungen att lämna sammanträdet innan det var slut eftersom det drog ut på tiden. Det blev därför en diskussion om de yrkanden som han lagt innan han gick och innan ordförande formellt öppnat mötet skulle tas upp för beslut. Under denna diskussion höjde några på högersidan rösten och uttalade saker som "han får skylla sig själv om han inte är här" och "han sitter väl och pratar med pressen" och liknande insinuerande uttalanden. Skitsnacket fick mig att reagera och jag skäms inte för att säga att jag skällde ut kommunstyrelseledamöterna. Miljöpartiet har en ledamot och ingen ersättare. Alla ledamöter kan ha förhinder att delta och det måste även gälla miljöpartiets ledamot. Om han var tvungen att gå 16.15 så var han och det ska han kunna göra utan att kommunstyrelsen på sammanträdestid börjar diskutera skälet till hans frånvaro.

På kommunstyrelsen reserverade vänsterpartiet sig i följande ärenden:

Motion av Emma Wallrup m.fl. (v) om kolinlagring i mark och minskning av flygresor - bifall till motionen

Utmaning avseende Uppsala kommuns statistikförsörjning - avslag på utmaningen

Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige om att utveckla fritidsverksamheten för barn och ungdomar med funktionsnedsättning - återremiss för att utreda konsekvenserna för verksamheten under 2009 samt utreda ansvar och resultat efter överföring av medel från Barn- och ungdomsnämnden till Socialnämnden för barn och unga.

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - ta in meningen "För att regionen ska klara klimatmålen måste kringfartsleden Förbifarten utgå ur planen. Förbifarten är inte förenlig med de miljömål som fastställts nationellt och regionalt".

Kompletterande beslut i sambandmed överföring av kommunens VA- och avfallsverksamheter till Uppsala Vatten och Avfall AB - beslutet om bolagisering ska ej verkställas

Fokusområden 2009 samt budget för kommunstyrelsen - särskilt uttalande till förmån för vårt förslag till budget och inriktning för Uppsala kommun

Samråd fördjupad översiktsplan för Storvreta - nej till handelscentrum i Fullerö, planen måste omarbetas utifrån detta och med ett större miljötänkande


v+s+mp=sant

Just nu känns det som om jag är den enda som inte kommenterat beslutet om samarbete. Samtidigt kan man ju fundera på om det behövs, hittills har 60 personer länkat till DN:s artikel om samarbetet. Behöver jag verkligen kommentera när Dagens konflikt redan gjort det?

En kort kommentar från mig får bli: ok, vi fick kompromissa om ramverket men nu kan vi börja diskutera politikens innehåll. Det är slut på den  förlamande  tid när oppositionen enbart pratade om huruvida man skulle samarbeta eller inte. Nu är det politiken som ska föras ut. Vänsterpartiet har varit det konstruktiva partiet i diskussionen om samarbete och kommer säkert att vara det konstruktiva partiet i diskussionen om samarbetspolitiken.

Jag har kommenterat samarbetet i Radio Upplands morgonprogram, kort utdrag här. Tyvärr drabbades jag av ett hjärnsläpp som gör att jag tappade orden på ett väldigt dumt sätt i början av intervjun (inte på nätet). Så går det när man väcks av ett telefonsamtal från Radio Uppland kl 06.30. En tid som var sovmorgon på den tiden som jag pendlade till Stockholm men som numera är lite väl tidigt att stiga upp en måndagmorgon när jag vant mig av med att gå och lägga mig senast 22.00.

Nåja, hjärnsläpp stod även Peter Eriksson för på den gemensamma pressträffen.

Nedan en annan intervju med partiledarna:Läs även partiledarnas artikel på Newsmill.

Kommunalråd som kommunalråd

Det hände just en konstig sak. En kvinna stack in huvudet i mitt rum och frågade om alla politiker/kommunalråd var borta idag? Ok, jag vet att sekreterarna är borta men det innebär väl inte att jag ska behöva hålla reda på var majoritetens kommunalråd håller hus. Det är ju inte direkt så att de brukar redovisa för mig vad de pysslar med. Förutom då på fullmäktige då de kan avslöja att de i alla fall inte pysslar med det som de påstås ha ett särskilt ansvar för.

Jag förmodar att det var majoritetens kommunalråd hon var ute efter annars hade hon väl inte stuckit in huvudet hos ett kommunalråd och frågat var alla kommunalråd är. Det kändes i alla fall lite som den där skämtteckningen när en man sticker in huvudet i ett rum fullt med kvinnor och säger "jaså, var det ingen här!".

Våld föder våld

Den anlagda branden i kulurhuset Cyklopen i Högdalen var troligen ett verk av nynazister, uppger polisen. Nätverket mot rasism hade hyrt in sig under exakt den tid som branden anlades. Huset var dock tomt eftersom nätverket avbokat sin tid. Samma nynazistiska sammanslutning tros ligga bakom mordbranden mot två medlemmar i SAC och ett treårigt barn, vars lägenhet övertändes efter att en brandfarlig vätska hällts in genom brevlådan och tänts på.

Det är ren tur att ingen blivit skadad. Familjen kunde rädda sig och barnet genom att ta sig ned till balkongen under och Cyklopen skulle ha varit fullt med antirasister. Nynazisternas syfte måste ha varit att skada eller döda.

Det är skrämmande med dessa terrorhandlingar. För det mesta tycks det råda någon form av terrorbalans mellan AFA och nazisterna men när balansen bryts tycks också handlingarna eskalera och bli allvarligare än tidigare och detta från båda håll. Våld föder våld. Visserligen är det några år sedan det skedde ett medvetet politiskt mord utförd av en organisation, jag tänker på fackföreningsledare Björn Söderberg, men händelserna i Högdalen kunde mycket väl fått dödlig utgång och rubriceras som mordbränder.

Här i Uppsala har än så länge inga tydliga konfrontationer eller terrorhandlingar utförts. Det enda som gett eko i pressen är AFA:s utfästelse om lön till den som misshandlade en utpekad nazist. Fast å andra sidan kan mycket hända utan att vi får läsa om det i pressen. Pressens rapportering kommenteras och kritiseras av många bloggare.

Jag hoppas att vi slipper det upptrappade våldet i Uppsala. Jag hoppas för övrigt slippa våld och skadegörelse över huvud taget. I morse t.ex. när jag kom till stadshuset la jag märke till en parkerad bil som verkade ha glömt att veva upp rutan. När jag gick närmare för att undersöka, verkade ju lite dumt att ha nedvevad ruta i snöblandat regn, upptäckte jag att någon kastat in en stor sten genom rutan. Så det första jag gjorde på jobbet var att söka  ägaren via bilregistret och sedan ringa upp ägaren och informera. Ingen glad nyhet för honom. Kanske fanns det något av värde som föranledde fönsterkrossandet eller också var det bara en okynneshandling. Oavsett vilket så blir man förbannad på alla som förstör.

I pressen:
Svd, DN,  Bloggat: Dagens konflikt, Ali Esbati, Svensson, Svensson om AFA, ung vänster,


Kvoterad föräldraförsäkring

Lag om dygnet runt-barnomsorg  och, mer eller mindre i en bisats, om kvoterad föräldraförsäkring skriver Josefin Brink (v), Nalin Pekgul (s) och Esabelle Dingizian (mp) om på Newsmill. Kommentarerna där och på en del bloggar handlar om att staten ska lägga sig i hur människor vill planera sitt familjeliv. Det är intressanta kommentarer tycker jag.

Barnomsorgen har två syften. Det ena syftet är att möjliggöra för föräldrar att arbeta och det andra är att ha en bra pedagogisk verksamhet för barnets bästa. Ur perspektivet att möjligggöra för föräldrar att arbeta är dygnet-runt-barnomsorg bra och ökar föräldrarnas valfrihet. I vissa yrken är det nämligen lättare att hitta ett kvälls- eller nattjobb. Ur barnperspektivet är väl nattomsorgen bra eftersom det innebär att familjen får inkomster och att barnet får en trygg nattmiljö (om alternativet är olika tillfälliga lösningar och barnvakter). Detta kan ju inte vara att staten lägger sig i familjernas planering, snarare tvärtom.

Att kvoterad föräldraförsäkring kritiseras för att inte låta föräldrarna avgöra vem som ska vara hemma har jag förståelse för. Kvoterad föräldraförsäkring tar bort möjligheten för föräldrar att låta en och samma förälder vara hemma hela tiden. Ändå vill jag hävda att en kvoterad föräldraförsäkring är bra och jag avvisar argument som att staten lägger sig i familjernas planering. Jag hävdar nämligen att staten gör det redan idag eftersom föräldraförsäkringen bara kan delas mellan två föräldrar. Vore den fri skulle en familj kunna komma överens om att överlåta föräldrapenningen på en barnflicka eller någon släkting. Föräldrapeningen är ett statligt stöd som möjliggör för föräldrar att vara hemma med sina små barn. Staten kan styra hur detta statliga stöd ska betalas ut och gör det redan idag. Familjerna kan välja att ta det statliga stödet utifrån de regler som finns eller att planera sitt liv utanför reglerna men får då också klara sig utan det statliga stödet.

Jag ser två olika sätt att tänka när det gäller föräldraförsäkringen. Antingen är det en föräldraförsäkring och då följer den föräldrarna eller också är det en barnförsäkring, då följer den barnet och betalas ut till den som vårdar barnet.

Tyvärr tror jag att vi måste införa kvoterad föräldraförsäkring för att båda föräldrarna (om det finns två aktiva föräldrar) ska ta lika stor del i barnens skötsel. Det vanligaste är ju också att den som är hemma med barnen också blir den som tar störts ansvar för hemmet och att denna arbetsfördelning fortsätter även efter föräldraledigheten. Kvinnor hämmas på arbetsmarknaden, inte bara för  att de är hemma mer med barnen utan också för att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara det.

En kompromiss skulle kunna vara att dela föräldraförsäkringen i tre delar. En del till varje förälder och en del till barnet, som sedan kan fördelas till den vårdare som passar familjen bäst. Oavsett vilken modell för föräldraförsäkring som används så styr staten. Den som tar ut föräldrapenning accepterar ju statens inblandning oavsett hur reglerna för försäkringen ser ut.

Även i DN,

HIV och (s)

Vad har hiv och socialdemokraterna med varandra att göra? Ingenting egentligen förutom att internationella aids-dagen uppmärksammades igår samtidigt som socialdemokraterna hade repskap för att utse sin finanskommunalrådskandidat.

Medan jag satt i Helga Trefaldighets-kyrkan och lyssnade på Nina Ramsby beslutade socialdemokraterna att skjuta upp valet av finanskommunalrådskandidat. Samtliga tre kommunalrådskandidater ska utses i mars. Det verkar vettigt tycker jag. Jag har alltid undrat varför man gör det i två olika steg. När den första kandidaten är utsedd så bör man ju utse personer som kompletterar och då låser man ju vilka som kan komma ifråga. Ett parti måste ju sträva efter en helhet och när pusslet är lagt så kanske det blir helt andra personer.

Hade socialdemokraterna valt Bengt Sandblad igår så hade det liksom varit läge för en kvinna som nr 2. Hade den kvinnan varit över 50 så skulle kandidat nr 3 behöva vara yngre. Det är säkert också bra om ngn av dem har invandrarbakgrund. Det finns hur många balansfrågor som helst som socialdemokraterna har att ta ställning till. Dessutom finns den stora frågan, vem vill facket ha?

Nu har de socialdemokratiska medlemmarna några månader på sig att bilda allianser och att agera, propagera och diskutera.

Schysst jul

Den rättvisa julmarknaden, 6-7 december, ABF-huset Sveavägen 41

Alliansfritts julkalender

Jag har ju helt glömt att tipsa om Alliansfritt Sveriges julkalender. Direktlänk finns nedan, via bilden:

Alliansfritt Sveriges julkalender 2008

Förra årets kalender kan man se här, och alla luckorna går att öppna på en gång.

World Aids Day!

Idag är det World Aids day. 15.30-19.00 är det manifestation med bl.a. ljuständning på Stora torget och 19.00 är det möte i Helga Trefaldighets kyrka där bl.a. Nina Ramsby uppträder.

Idag har alla uppmanats att bära en röd halsduk och jag tvingas konstatera att jag glömde alla röda halsdukar hemma.

Uppfyllda vallöften

Igår invigdes isbanan vid Vaksalatorg. Vänsterpartiet är det enda parti som hade det med bland sina vallöften och det enda parti som hade det med i sitt förslag  till verksamhetsplan 2008. Kul att något som man drivit faktiskt händer. Eftersom isbanan är flyttbar ska den inte påverka torghandeln i vår.

Nu får vi hoppas att fler av våra vallöften uppfylls, som t.ex. ingen civil flygplats på Ärna, mindre barngrupper i förskola och skola, stopp för konkurrensutsättning av vård och omsorg. Hela kommunalpolitiska programmet finns på vänsterpartiets hemsida:
http://www2.vansterpartiet.se/uppsala/art_detalj.asp?ID=33