Feministisk vinkel

Hittade en intressant liten krönika på SvD: Bolibompa ur en feministiskt vinkel. Skribenten kom fram till att de svenska programmen var bra men att de utländska dubbade programmen inte höll måttet. Åtta av åtta hade manlig huvudperson och det fanns inga starka kvinnor ens i birollerna. Nästan alla var tecknade med ett djur i huvudrollen.

Krönikören, Malena Janson, gör därmed samma upptäckt som jag själv gjorde när jag tänkte tillbaka på stora amerikanska tecknade filmer, de har så gott som bara manliga figurer i huvudrollen. Jag skrev ett inlägg med rubriken Inga kvinnliga förebilder i tecknad film. Fick mothugg av dem som tittar på Anima och motthugg av dem som anser att den tecknade versionen av Pippi Långstrump samt Disneys Pochahontas och Den lilla sjöjungfrun bevisar att tecknade filmer är jämställda.

Intressant att vissa anser att det blir jämställt bara för att det förekommer flickor/kvinnor i några tecknade filmer. Lite som exprimenten man gjorde i skolan där läraren medvetet gav exakt lika mycket tid åt flickorna och åt pojkarna med resultatet att pojkarna ansåg att de inte fick någon uppmärksamhet och flickorna tyckte att det fick uppmärksamhet hela tiden.

Världen är inte jämställd bara för att det finns kvinnliga huvudpersoner i tecknad film, världen är inte jämställd bara för att det finns kvinnliga företagsledare, världen är inte jämställd bara för att det finns kvinnliga professorer, världen är inte jämställd bara för att det finns kvinnliga fotbollsproffs, osv.

Kommentarer
Postat av: Jens Laser

När är världen jämställd då?
Ni blir ju aldrig nöjda!

2008-02-18 @ 17:49:50
Postat av: Patrik Renfors

Hejsan, en fågel viskade i mitt öra att ni eventuellt ska få en röding till ordförande som har smidits ur
Oxelösundsvänsterns lilla socialistiska och feministiska förening. Johan Persson var visst nominerad av valberedningen. Han är en riktig naturbegåvning, både teoretiskt och praktiskt som vänsterpartist trots hans ringa ålder. Om ni väljer honom på årsmötet, blir ni inte besvikna.

Postat av: Ilona

Jadu Patrik, du är mer informerad om vår valberednings arbete än vad jag är . . .

2008-02-18 @ 18:58:41
Postat av: Patrik Renfors

Haha...jag har koll på allt! Nejdå det var Johan Persson som har skvallrat. Han hade tydligen tackat ja....Jag säger det en gång till... killen är en riktig naturbegåvning och ett bra tillskott till vårt parti.

2008-02-18 @ 19:03:54
URL: http://www.oxelokamrat.blogspot.com
Postat av: Ilona

Jens, jag skrev inte ut det men underförstått så säger jag att världen inte blir jämställd bara för att det finns undantag. Världen är inte jämställd bara för att det finns kvinnliga professorer när enbart 17% av Sveriges professorer är kvinnor.

2008-02-18 @ 19:05:45
Postat av: Johan

Ja, det finns ingen gräns för vad man kan ödsla energi på. Bolibompa ur ett genusperspektiv, herrejisses. Man blir helt matt. Och oerhört förvånad samtidigt att vissa verkar ta detta på fullt allvar.

2008-02-19 @ 09:00:35
Postat av: Ilona

Det spelar ingen roll om krönikan var tänkt som en drift med genusforskning och feminism eller inte. Ävet det som är tänkt som ironi kan visa sig vara sanning.

2008-02-19 @ 09:46:02
Postat av: Jens Laser

det stämmer ju inte, det blir ju inte jämställt förrän det är 50/50!

2008-02-19 @ 12:53:30
URL: http://www.laser78.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag håller med ...
Så fort en tecknad serie har ett kvinnligt kön så är figuren intresserad av att gifta sig med en prins eller räddad.

2008-02-20 @ 17:08:08

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback