Gratis bussbiljett?

Bussbiljetten kan bli gratis, skriver Aftonbladet som har hittat ett intressant förslag i klimatutredningen. Förslaget går ut på att man ska kunna få ett månadskort skattefritt från sin arbetsgivare. Intressant förslag som ur klimatsynpunkt troligtvis får en marginell effekt men som nog får en större effekt som löneförmån eller som sätt att minska skatten. Om den som redan idag köper ett månadskort avstår från löneförhöjning mot att istället få ett månadskort så tjänar både arbetstagaren och arbetsgivaren på det eftersom "löneförhöjningen" blir skattefri.

Jag undrar om den som idag åker bil till jobbet skulle välja månadskortet framför löneförhöjning? För vilka arbetsgivare kan tänka sig att betala månadskorten utan att ta igen det på lönen? En skattedirektör kommenterar förslaget med att "en del arbetsgivare har råd att ge bort motionskuponger, andra har det inte. Och det är ändå småbelopp jämfört med det här".

Motion är ändå något som arbetsgivaren tjänar på eftersom motion gör arbetstagaren friskare. Vad tjänar arbetsgivaren på att folk åker buss till jobbet? Nej, det här förslaget ger nog inga stora miljövinster men en del skattevinster för arbetsgivare och arbetstagare som idag redan åker kollektivt.

Jag tror mer på vänsterpartiets förslag om att prova klimattaxa, avgiftsfri kollektivtrafik för alla. Vänsterpartiet vill prova detta på ett par ställen i landet för att se om det ökar kollektivtrafikresandet och minskar bilåkandet. Gratis kollektivtrafik har visat sig ha en del andra negativa effekter men inget försök med gratis kollektivtrafik har gjorts i någon större skala. Det vore intressant att få det prövat ur miljöperspektiv.

Kommentarer
Postat av: Landsbygdsbo

Gratis kollektivtrafik låter som en bra idé, problemet kvarstår dock för oss som bor på landsbygden HUR vi ska ta oss till och från hållplatserna då vi inte har några bussar som går här ute!

Var vänlig och framför detta till dina vänner i Vänsterpartiet!

Alla bor inte i Storstockholm och är bortskämda med bussar, pendeltåg, tunnelbana etc etc.

Ni vill väl ha en "levande landsbygd" antar jag, eller är det (som mycket annat när det gäller våra så-kallade "förtroendevalda" politiker) bara skitprat??

Postat av: Jens Laser

månadskort schmånadskort

2008-02-19 @ 12:50:41
URL: http://www.laser78.blogspot.com

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback