Tack SJ för min förstörda semester

De senaste två dagarna har SJ fått mig att vilja gråta, skrika och förbanna. Motsvarande känslor (dock i mildare form) hade jag ibland som Stockholmspendlare.

I onsdags beställde jag diverse resor med tåg, bl.a. interrail-kort till mina söner. På kvällen samma dag blev den ena sonen av med sitt internationella ID-kort. Numret på ID-kortet står också på interrail-kortet så genom stölden blev interrail-kortet ogiltigt. Det kommer ju att ta tid att fixa nytt ID-kort så det kommer att bli kort om tid att fixa ett nytt. Hur man bäst går till väga har jag försökt lösa genom att ringa SJ.

Jag ringde kundtjänst, det verkade bäst att göra. Efter en lång  väntetid kom jag fram till någon som menade att jag var tvungen att ta detta direkt med biljettförsäljningen utland. Hon kunde inte koppla mig direkt utan kopplade in mig i utlands kö. Där köade jag i vad som kändes som en evighet, uppemot en timme kanske, innan jag fick upptagenton. Då var jag nära att börja gråta, bl.a. för att jag också suttit i flera andra telefonköer för att se om sonens ID-kort dykt upp hos polisen eller hittegodsavdelningar.

Idag gjorde jag ett nytt försök och fick även denna gång upptagetton efter en lång kötid, från 16:e i kön till 6:e när det bröts. Så jag ringde kundtjänst igen för att förklara att jag inte lyckas komma fram till biljettförsäljning utland eftersom jag hela tiden blir utkastad ur kön. På kundtjänst konstater man bara att 1. de kan inte hjälpa mig, 2. jag måste ringa biljettförsäljning utland, 3, jDe kan inte koppla förbi kön eller direkt till försäljare, 4. De kan inte ta mitt telefonnummer och ringa upp, 5. jag får inte tillbaka biljettpriset om jag inte lyckas komma fram till biljettförsäljningen, 6. det finns ingenting kundtjänst kan göra för mig.

SJ:s kundvänlighet är under all kritik och jag som bestämt för att tåg är bättre än flyg funderar starkt på att bli miljömarodör. Den hjälplöshet som jag känner går inte att beskriva men helt klart är att jag just nu känner ett stort hat mot SJ, eller åtminstone SJ:s kundtjänst och kundrutiner.

Till saken hör att jag anlände till min sommarstuga i onsdags och det var på vägen hit som id-kortet försvann. Här har det varit två inbrott under vintern och det finns massor att göra för att ställa huset i ordning. Massor som jag inte hinner med att göra för att jag sitter i telefon hela tiden. Istället för att lugnt varva ner på semestern är jag så uppstressad att jag har nerverna utanpå kroppen och blir irriterad på allt som tar min tid eller uppmärksamhet i anspråk.

Tack så mycket SJ för min förstörda semester!!!


Barn behöver vara hemma med mamman

Idag fattas beslutet om att Uppsala kommun ska införa vårdnadsbidrag från och med i höst. Jag deltar inte på kommunfullmäktige eftersom vi beslutade oss för att inte delta med fler än de som skulle upp i debatten. Detta som en protest mot att vår seriösa återremiss behandlats på ett oseriöst sätt och med ett extra kommunfullmäktige.

Fick en mindre chock när jag satte på lokal-tv-n och hörde Gustaf von Essen säga att det är mammorna som kristdemokraterna vill ska vara hemma, för det är det ju så menade von Essen att barn mår bäst av att vara med sin mamma till upp mot 24 månaders ålder.

Vänsterpartiets Jesper Wiklund höll med kristdemokraternas Petra Oscarsson om att  skillnaden i åsikt om vårdnadsbidraget är ideologisk: Alla kan hålla med om att kristdemokraterna inte är ett feministiskt parti, det är vänsterpartiet, sa Jesper.

Jämställdhetsnördarna, i folkpartiet tänkte jag säga men det sa jag inte, fortsatte von Essen i ett senare inlägg. Kan det bero på att folkpartiets Karolina Hilding betygade att folkpartiet inte instämmer i åsikten att det är mammorna som ska vara hemma. Folkpartiet vill ha vårdnadsbidrag men har inga åsikter om vem som väljer att vara hemma.

Jämställdhetsnördar? Mammorna ska vara hemma? Skönt att vi ändå fick höra vad kristdemokraterna verkligen tycker i denna fråga och om jämställdhet. Så rättframma brukar de normalt inte vara.

Fullmäktigedebatten kan man se
här. Pressens rapportering av att vi avstod från att närvara på sammanträdet och avstod från arvode kan man bl.a. läsa här och här.

Tillägg: Nu sa Gustaf von Essen att han sökte ett bra ord och tittade på Johan Lundqvist och då dök jämställdhetsnörd upp.

Andra bloggar om  förskolan,  ,

Aj!

Sitter hemma och har ont i magen. Tittar på klockan och undrar om jag kommer att klara av att ta mig ner på stan och till Apoteket. Jag måste ha Losec! Just nu har jag för ont för att ta mig till Apoteket men måste ändå.

Egentligen skulle jag åkt till sommarstugan idag men väderprognoserna gjorde att jag ställde in midsommarfirande i stuga, det faktum att vi har extra kommunstyrelse- och fullmäktige på tisdag spelade också in. Idag när magen gör ont är jag glad över att jag ändrat mina planer. Magen och det faktum att jag skjutit upp en del inför sommaren-saker på jobbet gör att jag inte kan åka till stugan, trots att det nu spås uppehållsväder.


Om magen håller så blir det istället någon form av midsommarfirande i Uppsala, kanske på Disagården eller Hammarskog.


Ny "hjältinna"

Omröstningen om FRA-lagen visade till slut att endast en liberal vågade stå upp och rösta mot lagen. Naturligtvis är hon, Camilla Lindberg, en hjältinna i såväl press som på bloggar.

Glädjande är i alla fall att hon till
Aftonbladet säger att "I det här läget är jag nästan vänsterpartist. Jag tycker till exempel att Alice Åströms anföranden var helt fantastiska."  I mina ögon är det Alice Åström och alla de andra vänsterpartisterna i riksdagen som är de egentliga hjältarna.

Konstigt att det lönar sig bättre att vara emot sitt eget parti än att tillhöra ett parti som tänker rätt. Läser man hyllningsbloggarna får man nästan känslan av att folkpartiet kommer att få fler röster på att föra en dålig politik men med en enda som har en avvikande åsikt. Jag har tidigare kommenterat detta när det gäller Cecilia Wikström och folkpartiets/regeringens kulturpolitik.

Cecilia Wikström förresten. En av dem som före debatten var emot lagen men som av någon anledning inte var närvarande när det slutgiltiga beslutet togs. Kanske hade hon giltigt skäl till frånvaron, barnen, sjukdomen eller något annat som inte  gick att ändra eller också valde hon att stanna hemma hellre än att gå emot sitt parti/svika sin åsikt. Frågan är om inte det är värre än att som Federley ändra sin röst till ett ja. Fegare i alla fall. Fast vi får väl anta att Wikström verkligen hade giltigt förfall. Jag vet att det finns motståndare till lagen som planerar att fråga alla frånvarande, såväl inom majoriteten som oppositionen, varför de var frånvarande.

Nya "hjältar" i FRA-debatten

En ny sorts hjältar har skapats i FRA-debattens spår. Hjältarna är inte Alice Åström som enligt bedömare var lysande i debatten och som idag KU-anmält regeringen, utan Frederick Federley och Annie Johansson, de som säger nej men i princip röstar ja. Åtminstone om man får tro vissa liberala bloggare och centerns ungdomsförbunds ordförande.

Även Fredrick och Annie är stolta över vad de gjort, enligt DN.

Hjältar är som sagt inte de som inte vill övervaka, hjältar är de som säger ja till övervakning bara de får bråka lite innan. Vi får väl se när förslaget kommer tillbaka om det fortfarande finns några rakryggade "liberaler" kvar eller om det bara är vänsterpartister och miljöpartister som står upp för den personliga integriteten.

Om Alice: Magnus Ahlkvist, Rick Falkvinge, VSF-bloggen

Läs debatten här (anförande 94-206 gäller FRA-lagen)

Biologiska skäl eller rättviseskäl?

Jag hade ingen aning om att svensk lag inte tillåter att två kvinnor som lever tillsammans inte kan få varsin insemination gjord. Det enda skäl som jag kan komma på är att barn i samma syskonkull då inte skulle vara biologiska syskon men det kan ju inte var skälet, eller? Två personer som har barn i tidigare förhållande som flyttar ihop bildar ju familj med syskon som inte är biologiska syskon. Den ena parten kan adoptera den andras barn och på så sätt bilda en juridisk familj där barnen blir syskon även juridiskt och inte bara socialt. Vid adoption av flera barn är dessa barn sällan biologiska syskon men väl socialt och juridiskt.

Det biologiska skälet faller på sin egen orimlighet så om jag tänker efter riktigt ordentligt kan jag komma på ett skäl till, rättviseskälet. I en familj får bara en person insemineras, oavsett om om familjen består av en, två eller flera kvinnor. Ska lagstiftningen vara neutral och lika så är det kanske rimligt att bara en per familj kan insemineras. Riktigt ur rättvisesynpunkt men ändå ologiskt eftersom bara kvinnor kan bära ett foster. (enligt svensk lagstiftning måste man steriliseras vid könskorrigering så en man som fötts som kvinna kan inte bli gravid)

Tills jag får veta varför lagen är som den är konstaterar jag att i en familj med två kvinnor borde båda kvinnorna kunna få laglig svensk assisterad befruktning, om de vill.

En katt som heter Lenna

Måndagen avslutades med en tur med Lennakatten, Uppsalas museijärnväg. En trevlig tur där vi fick information om föreningen bakom Lennakatten och museijärnvägens historia. Turen var inte bara nöje utan också nytta. Med var politiker och tjänstemän som på någon sätt kan tänkas påverka järnvägens framtid och möjligheter. Bl.a. fick representanter för fastighetskontoret lite information om behovet av bättre dränering längs med spåret. Eftersom Uppsala kommun äger hela banan, så när som på 17 meter som föreningen äger, så är det Fastighetsnämnden som handhar banan.

bild av ångtågNär vi stannade i Marielund och fyllde på vatten filmade jag ångloket i aktion men med en ny och ovan kamera så råkade jag radera filen när jag tittat på den. Istället får jag nöja mig med stillbilderna, som än så länge inte raderats.
ångtåget får vatten


Ångloket Långshyttan får en kubikmeter vatten på vägen hem från Faringe. Till Faringe åkte vi en gammal rälsbuss som dras av ett diesellok. Ur miljösynpunkt så är ju varken gamla diesel- eller ånglok särskilt bra men den museala faktorn är hög.

Mer om
Lennakatten.


Andra bloggar om , ångtåg, diesellok,  Uppsala

Ingen moralpanik i Ö-vik

I Örnsköldsvik skickar kommunen ut en naken Jesus som sommarhälsning för att göra reklam för sommarens utställningar Ecce Homo och In hate we trust. I Uppsala drabbas kulturnämndens ordförande av moralpanik när flogging, eller sexpisk som Expressen väljer att kalla det, ska ingå i en konsthappening.


Uppsala är i sanning en kulturkommun som kan skilja på rätt och fel. (observera ironi!) Tur att Örnsköldsvik inte tillhör motståndarna i kampen om att bli Europas kulturhuvudstadsår 2014.


FRA-lagen

Vad lugn jag blir nu när försvarsministern hänvisar till att motsvarande och mer långtgående lag finns i USA. Liberalism i dess positiva bemärkelse står inte högt i kurs hos högerpartierna.

Å så då den nödvändiga brasklappen: nej jag blir inte lugn, tvärtom, jag är ironisk.

Jag ljuger tydligen för bra

I januari i år blev jag bloggutmanad. Utmaningen gick ut på att skriva sju sanningar om sig själv. Antalet sju kommer från de sju dödssynderna och tanken med utmaningen var väl att man skulle avslöja just sådana saker som har koppling till dödssynderna.

Jag svarade på bloggutmaningen men hade ingen lust att lämna ut alltför mycket obekväma sanningar om mig själv så därför smög jag in en eller flera osanna "sanningar". I blogginlägget skrev jag på två ställen att sanningarna kunde vara osanna: "Sju sanningar om sig själv ska man berätta. Förhoppningsvis leder ingen av dem till skärselden, även om en eller eller flera sanningar kanske egentligen är en lögn" och "Många har också sett mig ta en liten mjölkchokladbit, hört mig sjunga eller blivit förargade när jag lagt mig i. (om det nu inte är så att jag trots allt  ljuger om min sanningar)". Dessutom var en av sanningarna att jag ljuger bra och en annan att jag har svårt att komma på sanningar som inte redan är kända.

Upsala Nya Tidning har börjat med en sida där man "avslöjar" saker om politiker. Hittills har två av mina "sanningar" publicerats i UNT just som avslöjande om mig, dels att jag är dålig på att städa, dels att jag är bra på att ljuga. Upsala Nya Tidning har antingen bestämt sig för att faktagranskning inte behövs, att allt som står i en blogg är sant, att brasklapparna om osanning inte behöver tas på allvar eller också så var brasklapparna för subtila.

Skälet till att jag hittade på en eller flera av sanningarna och också talade om det var ju för att inte avslöja för mycket om mig själv. Det blir lite bortkastat om antydningarna är alltför subtila. Förhoppningsvis har övriga bloggläsare uppfattat de i mina ögon mycket uppenbara brasklappar.

Värsta stressen

Ojojoj vad jag behöver semester. Först var det värsta stressen för att bli klar med ett förslag till IVE, sedan var det möte följt av sonens student. Helgen gick åt till att städa upp lite efter studenten (tur att vi var flera om det) och förbereda fullmäktige. Inga voteringar gick vår väg, lägger kanske ut mitt inledningsanförande. 12 timmar om dagen i två dagar. Sista dagen började vi tidigare och drog in på middagsrasten för att kunna sluta före Sverige-Grekland. Efter dessa två maratondagar hade vi ett maratonkommunstyrelse idag. Vi var inte klara förrän framåt åtta mot normalt runt klockan fyra. Två beslut tog lång tid, dels underskottet på Konsert och Kongress AB och ansökan om att Uppsala ska bli Europas kulturhuvudstad 2014.

Konsert och kongress löste vi i enighet till slut efter att vi från oppositionen föreslog att det behövdes extern expertis för att hitta lösningar på husets ekonomiska problem. I dagsläget behövs att någon utifrån lägger fast en färdriktning istället för att vi amatörer på företagsdrift själva ska ta  fram en åtgärdsplan. Risken är stor att man sparat där man borde satsa och satsar där man borde spara.

Europas kulturhuvudstad blev värre. Det fanns lite frågetecken, bl.a. runt finansieringen, och alla ledamöter kände sig inte mogna att ta beslutet idag. Ju längre diskussionen blev desto fler blev dessutom missförstånden där vi talade förbi varandra. Resultatet blev en bordläggning så att frågetecknen och missförstånden kan redas ut.

Det är inte slutstressat med detta. Imorgon är det möte med efterföljande sommarfest, på fredag är det möte med efterföljande 50-årsuppvaktning (som jag nog hoppar över) och även nästa vecka radas mötena upp sig. Jag hade planerat att vara ledig veckan efter midsommar men eftersom det redan är bestämt att vi ska extra kommunfullmäktige då och förmodligen också extra kommunstyrelse så är det kanske bäst att skjuta upp ledigheten. Har ju inte heller hunnit med att sommarrensa skrivbordet.

Ny blogg

blogg.se har gjorts om en del så jag jar har inte kunnat blogga när jag har velat. Har haft ont om  tid också så jag har inte kunnat prova så många gånger heller. I samband med att blogg.se gjordes om försvann också en del av den design som jag lagt in. När det finns tid ska jag försöka återskapa designen eller hitta på en ny.

Tålamod läsare!

Fläckvis röd

Det är svårt med sommarsolen. Jag var ute hela dagen igår och lyckades bränna mig knävecken och på armbågarna. Smörjde in det ena knävecket med solskyddsfaktor 30 men missade en del, glömde det andra knävecket och armbågarna så nu är jag rejält röd där. Jag verkligen hatar vitiligon så här i början på sommaren när huden inte skyddar ett dugg mot solen.