Så var det dags igen

Så var det dags igen. Mina fingrar, som inte kan låta bli att vandra över hårbotten, hittar den. Visserligen liten men den finns där. Nu är det dags igen. Större delen av mitt liv har jag haft dem. Ändå så har jag inte saknat dem under de tre månader som de varit borta.

En liten centimeter är ingenting mot flera stora men varför tro att det stannar här? Det har aldrig varit så lite förut. För något år sedan, för att inte tala om tonåren, hade jag varit glad över en liten enda centimeter. Det är jag inte idag. Jag är inte heller ledsen för jag visste nog att den senaste tiden var för bra för att vara sann.

uppdatering: några timmar senare upptäcker fingrarna två små till.

Andra bloggar om
, , 

Barnbidragets vara eller inte vara

Igår började jag skriva på ett inlägg om barnbidraget men hann inte skriva klart. Lägger upp det nu, även om det redan är genomdiskuterat. Enligt SvD var det runt 60 bloggare som länkade till SvD:s artikel igår.

Dagens mest diskuterade utspel verkar vara centerns utspel om inkomstprövat barnbidrag. Inkomstprövat barnbidrag är något som många vänsterväljare vill se. Det faktum att man får barnbidrag även om man tjänar miljoner och att vissa behöver barnbidraget för att kunna ge sina barn nya kläder medan andra kan spara det till sina barn, uppfattas som djupt orättvist.

Jag håller med om att höginkomsttagare inte behöver barnbidrag men när jag räknar ihop för- och nackdelar med generellt barnbidrag så överväger fördelarna med generellt barnbidrag. Eller framför allt är det några viktiga nackdelar med ett inkomstprövat barnbidrag som gör att jag är emot det:

- Ett inkomstprövat barnbidrag skulle peka ut vissa barn som fattigare än andra. Forna tiders utdelning av kläder, skor och bröd  till fattiga barnfamiljer kommer tillbaka men nu i form av kontanta pengar.

-  Sverige är ett högskatteland men skatten innebär en omfördelning där de med högst inkomster betalar mer men också får en del tillbaka. De med låga inkomster kan få tillbaka mer än de själva betalar. Om vi växlar över till ett skattesystem där de med höga inkomster bara betalar minskar legitimiteten för systemet.

- Ett inkomstprövat barnbidrag blir efter ett tag förmodligen ifrågasatt och kan sänkas eller få ännu mer skärpta regler.


En sväng till Blåkulla

Jag har inte kunnat blogga på ett tag eftersom jag varit en sväng till Blåkulla. Nej, det har jag förstås inte. Det förstår ju alla att Blåkulla är till för de blå och jag är ju inte blå utan röd. Jag har bara tagit det lugnt och faktiskt har jag lyckats med att inte äta upp klubborna som jag köpte till ev. små påskärringar och -gubbar. Inte ett enda liten utklätt barn ringde på dörren så alla klubborna blev över. (Nu vet ni det alla små barn, hos oss finns det påskgodis.)

Nu är det dags för arbetsutskott!


Nytt förslag om reapris på ungdomar

Vad betyder sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar upp till 25 år, att det anställs fler eller att det blir lönsammare att anställa ungdomar? Regeringen hoppas tydligen att fler ungdomar ska anställas med lägre arbetsgivaravgift och förmodligen hoppas regeringen att arbetsgivarna ska anställa två ungdomar istället för en äldre. Eftersom den lägre arbetsgivaravgiften inte direkt räcker till att betala två löner så är det väl knappast troligt att det blir så. Jag ansluter mig till Josefin Brinks uppfattning: "Vinnare är de företag som satt i system att bara ha unga anställda på otrygga visstidskontrakt och som byter ut personalen med jämna mellanrum för att hålla lönerna nere". Mer i Aftonbladet. I övrigt har jag inte ändrat åsikter sedan jag skrev mitt inlägg Reapris på ungdomar - I'm lovin' it.

Media om förslaget: DN, Aftonbladet, Expressen


Lugn i riksdagen, full fart i Uppsala

Den här veckan har riksdagen uppehåll. En del riksdagsledamöter tar påsklov medan andra gör studiebesök. Vänsterpartistiska riksdagsledamöter har besökt Uppsala både idag och igår. Igår var det Jacob Johnson och Ulla Andersson som besökte oss och på förmiddagen gjorde vi ett besök på Linnéskolan. På eftermiddagen var det landstinget som stod för programmet. Tisdag och onsdag fortsätter Jacob och Ulla med studiebesök i övriga Upplandskommuner.

Idag var det vänsterpartiets feministiska råd i riksdagen som var på besök. På förmiddagen besökte de NKC (Nationellt centrum för kvinnofrid) och därefter gick vill tillsammans och fick information först om Uppsalas kommunala kvinnoboende Siri och sedan om Tjejjouren Slussen.

Oerhört intressant och lärorika studiebesök men jag är lite glad över att det inte är ytterligare en studiebesöksgrupp som vill göra studiebesök i morgon. Fast det är himla kul att vänsterpartisterna inte tar påsklov utan använder uppehållet till att besöka kommunerna.

Läs Jacob Johnsons blogg om studiebesöket på Linnéskolan, Josefin Brink kanske bloggar om sitt studiebesök senare, Ilse-Marie kommenterar att Cristina Husmark Pehrsson "backar" från sitt sjukförsäkringsförslag, det gör även Alliansfritt Sverige. Kvinnorna på Siri får visserligen sjukintyg från läkare men får ingen sjukskrivning från försäkringskassan, att fly från sitt hem p.g.a. misshandel och vara psykiskt nedbruten är nämligen ingen sjukdom, enligt sjukskrivningsreglerna.

Bandydamerna var med - ändå glömdes kvinnor bort

Bandydagen är förbi. Damfinal och herrfinal på en och samma dag och gemensam bankett på slottet. I den jämnare dammatchen väntade vi länge på första målet i herrmatchen hann man knapp fatta att matchen börjat innan det stod 3-1.

Mellan de båda matcherna var det över två timmar. Dessa två timmar tillbringades i ett tält där pyttipanna serverades och Måns Möller samt Duo Jag underhöll. Måns Möller med dåliga skämt och Duo Jag med alldeles för hög volym.

Kvällens bankett var den första där både dam- och herrfinalisterna deltog. Eftersom jag numera sitter vid bordet längst bort från finallagen så vet jag inte om lagen uppskattade det. Det brukade vara bra drag på dambanketterna och lagen var verkligen i centrum.  Det var drag när de hyllades på scenen i alla fall. Även om man vid borden längst bort inte så bra överblick över lagens bord hör man vad som sägs från scen i alla fall. T.ex.  fick vi höra kommunfullmäktiges ordförande (moderaten Lars Bäcklund) prata om Slottet och säga ngt om att det var i rikssalen som Sveriges enda regerande drottning . . .

Jag tycker att det är lite pinsamt att ha en fullmäktigeordförande som inte har koll på att Sverige hittills har haft tre regerande drottningar, Margareta, Ulrika Eleonora och Kristina. Inte för att jag tycker att man måste ha koll på Sveriges
regentlängd för att vara ordförande utan för att jag tycker att man ska veta vad man talar om när man står på en scen inför flera hundra gäster. Så typiskt också att det är kvinnor som glöms bort. Fast det är ju vad den borgerliga majoriteten i Uppsala har gjort ända sedan den tillträdde.

Finaldax bandy bandy

Nu är det 45 minuter kvar till bandyfinalerna börjar på allvar. Jag dricker en kaffe iklädd yllestrumpor, långkallingar och snart åker en extra varm tröja på. Det är visserligen inte kallt men ska man först se bandy i två timmar sedan vänta ett par timmar innan nästa match kommer igång så krävs det nog varma kläder.

Bandy, bandy

Jinges nya giv: boklotteri

Vänsterbloggaren Jinge ska börja lotta ut böcker. Till skillnad från modebloggarna så behöver man inte göra reklam för Jinge för att få vara med i utlottningen, i alla fall inte denna gång. Det räcker med ett litet mail så har man chansen att vinna Pierre Schoris - Draksåddens År. Lite annorlunda än modebloggarnas skor och skönhetsartiklar.

Andra bloggar om , , ,


Kommunerna måste bli bättre på jämställdhet

Vänsterpartiet lanserar ett nytt statsbidrag där kommuner premieras för bra jämställdhetsarbete. Bidraget ska betalas ut till de kommuner som har små löneskillnader mellan kvinnor och män första året och till de kommuner som minskat löneskillnaderna de kommande åren.

Intressant förslag men det förutsätter ju att kommunerna vet om det finns några  osakliga löneskillnader. I Uppsala har vi ju faktiskt ingen aning eftersom vi aldrig jämfört löner på det sättet. Nu tolkar jag förslaget, så som det beskrivs på
DN Debatt, som att man bara tittar statistiskt på sammanlagd lönesumma i kommunen. Det blir ju ett för byråkratiskt system att basera stadsbidrag på jämförelser mellan och inom yrken.

Jag rekommenderar min partiledning att komplettera förslag med att riktiga lönekartläggningar och handlingsplaner ska göras av kommunerna, annars räcker det ju egentligen att en manlig stadsdirektör ersätts av en kvinna för förhållandena mellan mäns och kvinnors löner ska förändras.

Det var förresten intressant att höra Karolina Hilding (fp), det kommunalråd i Uppsala som sägs vara ansvarig för jämställdhetsfrågorna, säga till Radio Uppland att "det är något vi håller på med hela tiden" när radion frågade om och när kommunen ska göra en riktig lönekartläggning och handlingsplan. Detta trots att den borgerliga majoriteten avslagit varje förslag från oppositionen om att en arbetsvärdering ska göras. I hela den långa debatten i Radio Uppland sa Karolina inte en enda konkret insats för jämställdheten utan sa saker som "det är bara snack", "det är klart att jämställdheten är prioriterad" (här tror jag att hon faktiskt gjorde tillägget att "allt är prioriterat") osv. Lyssna på debatten mellan mig och Karolina Hilding om jämställdheten i Uppsala kommun här. Den som är statistiskt intresserad kan ju räkna antalet gånger som frasen "det är självklart" förekommer i debatten.

Andra bloggar om , , ,

Uppsala en könsblind kommun?

Igår kom den slutliga rapporten om Uppsala kommuns organisation från Örebro universitet. Det är en tjock lunta och jag har inte hunnit sätta mig in i utvärderingen än. Det som jag hittills åtminstone ögnat igenom är avsnittet om Jämställdhet. Det var intressant att se hur utvärderingen kom till ungefär samma slutsatser som mig (UNT 8 mars).

Under rubriken "Uppsala - en könsblind kommun?"  konstaterar utvärderingen att det råder okunskap, omedvetenhet och ointresse vilket leder till att det inte ser ut att finnas intresse för jämställdhetsfrågorna. Utredningen konstaterar också att jämställdhetsfrågorna ges allt mindre utrymme i IVE-dokumenten.

Idag klockan tre kommer jag och folkpartisten Karolina Hilding att diskutera jämställdheten i Uppsala kommun i Radio Uppland.

En annan intressant iaktagelse i utvärderingen är fördelningen mellan väktare och förkämpar. Väktare är de politiker som i första hand utgår från att budgeten måste hållas. Förkämpar är de politiker som utgår från verksamheten och kämpar för en viss verksamhet. Utredningen menar att nödvändigt med både väktare och förkämpar men att allt för många politiker har blivit väktare av budget i balans och allt för få är förkämpar för verksamheten i Uppsalas organisationsmodell. Förkämparna har organiserats bort. Så här står det bl.a. i utredningen: "Det andra inslaget i uppdrag-åtagandemodellen, som bidrar till en hierarkisk styrning och attitydpåverkan, är att politikerna organiserats bort från verksamheterna."

Jämför detta med vad jag skrev i en debattartikel om Uppsala kommuns organisation för ungefär ett år sedan:

"Styrmodellen har också inneburit att politiker organiserats bort från verksamheterna. Med sämre insyn i verksamheten och med ett längre avstånd har det blivit lättare för politiker att fatta beslut som inneburit resursneddragningar och försämringar. "

Jag ser verkligen fram emot att läsa hela utvärderingen.

Andra bloggar om , , ,


Vänsterpartiet bjöd på hushållsnära tjänster

Internationella kvinnodagen igår blev lite annorlunda än vanligt för min del. De senaste två åren har jag ju pratat på torgmöte men i år sprang jag stan runt efter diskborstar.

Vänsterpartiet hade nämligen en kampanj där vi delade ut hushållsnära tjänster, dvs.en diskborste till förbipasserande, och bjöd på fika. Diskborstarna gick åt som smör i solskenet och tog slut redan efter en kvart. Så jag tog på mig att skaffa fler. Nu är det flertal affärer i centrala Uppsala som har fått slut på diskborstar.

Eftersom det är lite tidsödande att springa stan runt efter diskborstar hann jag inte till Slottsbacken och demonstrationen. Det var synd men jag hann i alla fall vara med på torget och tittade också in på det efterföljande caféet en stund. Vid det laget var även de nyinköpta diskborstarna slut, liksom kaffet och kakorna.

Till nästa år får vi fundera på om vänsterpartiet bara ska ha en egen kampanj eller om vi ska vara med och arrangera något tillsammans med andra. Partiet var inte med som arrangör av demonstrationen men det var ung vänster och vänsterns studentförbund. Vår egen kampanj var bra men hamnade lite i skymundan, åtminstone vad gäller mediabevakning.

Inför den internationella kvinnodagen hade jag skrivit en debattartikel, som publicerades i
UNT.

Andra bloggar om  , ,  

Våld mot kvinnor

I måndags anordnades ett seminarium om det ökande våldet mot kvinnor med  representanter för Mansnätverket för kvinnofrid, kurdiska kvinnoföreningen,  Polismyndighetens familjeenhet, Nationella Kvinnofridslinjen samt Brottofferjouren. Dagen efter hittades en kropp i Fjällnora friluftsområde, den dödade Tubay Mavi. Hennes make har medgett att han försökte gömma hennes kropp men menar att hennes död var en olyckshändelse efter ett bråk. Man ska naturligtvis inte gå händelserna i förväg men ska man tolka Aftonbladet  blev hon ett offer för det våld mot kvinnor i nära relationer som varje år dödar i snitt 17 kvinnor.


Så vitt jag kan minnas har jag aldrig träffat Tubay men jag har träffat en av hennes systrar vid flera tillfällen. Mina  tankar går till henne och resten av familjen.

På lördag är det internationella kvinnodagen. I Uppsala har det inte planerats några manifestationer med tema våld mot kvinnor. Jag kan ändå tänka mig att just våldet mot kvinnor kommer att bli ett inslag i den demonstration som anordnas.

Samling i slottsbacken kl.12:30
Avmarsch till stora torget kl13:00
Därefter möte på Stora Torget med talare och kultur

Öppet hus på Café Mumrik från kl 15 med musik föreläsningar och häng!(Kungsgatan 61 mittemot centralstationen)

Arrangörer: Feministiskt Initiativ, FUGS, Gröna Studenter, Grön Ungdom, Internationella Kvinnorförbundet för Fred och Frihet, Kvinnor för fred, Miljöpartiet De Gröna, S-kvinnor i uppsala. Ung Vänster i uppsala län, Uppsala Pride, Uppsala Studentkårs Jämlikhetsgrupp, Vänsterns Studentförbund, Kvinnomaktsgruppen

Andra bloggar om , , ,  


Klimatsmart politik - nu!

Här är det andra uttalandet som antogs på årsmötet:

Klimatsmart politik - nu!

Behovet av en uthållig och långsiktig klimatpolitik har aldrig varit större än idag. För att uppnå det i Uppsala kommun behövs bl.a. en övergripande planering med tydliga uppdrag och ansvar för kommunens alla enheter. Borgarnas miljöpolitik har kännetecknats av att de säger en sak och gör en annan. En hållbar utveckling i samhället betyder inte att all typ av tillväxt är önskvärd.


Flyget är det mest miljöbelastande transportsättet. I framtiden behövs mindre av flyg och mer av tåg. Uppsalas närhet till Arlandas stora utbud gör det fullständigt orimligt att satsa på civilflyg på Ärna.


Stora köpcentra genererar en stark ökning av bilåkandet. Därför är det oförsvarligt att satsa på nya stora köpcentra, som t.ex. det nu föreslagna i Fullerö.


I takt med att borgarna har höjt biljettpriserna på kollektivtrafiken har resandet minskat. Detta går stick i stäv med de miljömål som är uppsatta för kommunen.


Framtiden kräver att kollektivtrafiken kraftigt ökar sin andel av det totala resandet. Stora satsningar på främst spårbunden trafik måste till. Samtidigt måste priserna hållas nere.

En satsning på kollektivtrafiken är en nödvändighet för hela samhället och ska främst finansieras solidariskt via skattesedeln.


- Nej till civilflyg på Ärna.

- Net till ett nytt köpcentra i Fullerö.


- Ja till sänkta biljettpriser inom kollektivtrafiken.

- Ja till ökad turtäthet.

- Ja till en solidarisk finansiering via skattsedeln.Vänsterpartiet i Uppsala kräver en klimatsmart politik nu!
Vänsterpartiet Uppsalas årsmöte 080301


Vårdnadsbidrag slår orättvist!

På vänsterpartiets årsmöte förra helgen antogs två uttalanden, här är det om vårdnadsbidrag:

Vårdnadsbidrag slår orättvist!


Vilka kan vara hemma för 3000 kr i månaden? Inte är det ensamstående eller ens låg och medelinkomsttagare i alla fall.


Om en förälder är hemma med vårdnadsbidrag leder det i praktiken till att den andre föräldern måste arbeta minst heltid. Eftersom män fortfarande tjänar mer än kvinnor kommer detta leda till att det oftast är männen som yrkesarbetar.

                     

Är det detta alliansen vill när de pratar om barnets bästa?


Vänsterpartiet vill istället förlänga föräldraförsäkringen till 18 månader, individualisera den och satsa på mindre grupper i förskolan.


Det ger möjlighet till alla att vara hemma med sina barn, vilket gynnar både barnen och jämställdheten.Vänsterpartiet Uppsalas årsmöte 080301


Jämställd arbetsmarknad

Snart är det internationella kvinnodagen. Det brukar märkas i pressen. Först ut är Aftonbladet som idag startar en tre dagar lång serie om kvinnor som bryter mark. Idag handlar det om kvinnor som byter till gruvarbetarjobbet. Bättre betalt och inte lika slitigt som jobbet inom äldreomsorgen menar en av dem. Jag ser fram emot Aftonbladets nästa artikel för det är intressant att läsa om kvinnor som tagit sig in på mansdominerade arbetsplatser. Motståndet är oftast stort och Aftonbladet beskriver också hur kvinnor stängs ute från byggjobb.

Det finns en tendens att yrken som går från att vara mansdominerade till att vara kvinnodominerade tappar i lön. Bästa exemplet är kanske läraryrket. Vi behöver en arbetsmarknad som inte är så könsuppdelad men vi behöver också en arbetsmarknad där arbetet inte värderas och lönesätts utifrån vilket kön som dominerar.

Hatbrott

En viktig artikel om hatbrott: För få vågar anmäla och lämna vittnesmål. Facundo Unia blev svårt misshandlad under prideparaden 2003. På qx.se skriver han nu om andra hatbrott och problemet med att så få anmäler eller lämnar vittnesmål.

Sveriges snällaste partiledare

Det finns så mycket konstiga saker på internet, vad sägs om en omröstning om snällaste partiledaren? Den är så gulligt gjord att jag inte kan annat än rekommendera ett besök!


vårdtagares liv riskeras i Uppsala, enligt sjuksköterska

En sjuksköterska slår nu larm om att vårdtagarnas liv riskeras på äldreboendet Vigmund i Rasbo.

"Informationsavdelningen på Carema hävdar också att sjuksköterskan som slagit larm ljuger och säger att skälet till att hon har tagit kontakt UNT är att hon tycker att hon inte får tillräcklig ersättning från det bemanningsföretag hon arbetar för.
- Hon är inte välkommen tillbaka till oss, säger informationschefen Elisabeth Frostell på Carema.
Men efter en timme blir vi kontaktade av Caremas regionchef Margaretha Eriksson som bekräftar att äldreboendet Vigmund haft problem med att hitta personal." Från UNT

. . . och så undrar man varför det kommer in så få Lex Sarah-anmälningar från den privata vården, "hon är inte välkommen tillbaka till oss".

Drottningar utan efternamn om Vårdval Stockholm

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Stockholmsmoderaternas sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt har visst debatterat Vårdval Stockholm i TV. Jag såg inte debatten men reagerar på nyhetsrapporteringen om den.

Mona - segrare i drottningduellen konstaterar
Aftonbladet. En konstig rubrik. Jag kan inte tänka mig att vi skulle kunna få se en rubrik i stil med Göran segrare i kungaduellen. Göran Persson var alltid Persson, Fredrik Reinfeldt är aldrig bara Fredrik. Förminskningen blir tydligare om man också funderar på vad tidningen menar med drottningduellen. Det är ju inte så att Mona Sahlin och Filippa Reinfeldt slåss om samma post, den ena vill bli statsminister och så vitt jag vet kandiderar inte den andra till det. Tolkningen kan därför inte bli någon annan än att Aftonbladet menar att Mona Sahlin utmanar hela makten medan Filippa Reinfeldt försvarar den i egenskap av statsministerfru. Det förstärks av att Aftonbladet också skriver "landstingsrådet och statsministerfrun Filippa Reinfeldt".

Expressen vill inte vara sämre och menar att "Mona Sahlin trappar upp jakten på statsministerns fru". En eloge till Anders Jansson som i en politisk kommentar med rubriken Mona Sahlin mest effektiv i kraftmätningen inte nämner vem Filippa Reinfeldt är gift med  och som också förklarar varför Mona Sahlin koncentrerar sig på Stockholms landsting just nu: "Att s lägger ner sådant krut på ett enskilt landsting beror på att Stockholm har flest väljare och samtidigt är socialdemokraternas svagaste punkt. "

Enligt SvD ska Mona Sahlin ha ilsknat till på pressen efter debatten och sagt "Jag tycker att ni degraderar henne till att bara vara en fru, hon är en moderat politiker. " Bra rutet Mona Sahlin.

Eftersom jag inte såg debatten kan jag inte kommentera debatten men här är en länk till ett uttalande av vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord: Fega allianspolitiker duckar för kritik mot Vårdval Stockholm.

Andra bloggar om  , 


Delat ledarskap i vänsterpartiet

I lördags hade vänsterpartiet Uppsala sitt årsmöte. En ny styrelse valdes och för första gången, så vitt jag vet, satsar partiet på ett delat ledarskap. Hur Emma och Johan, som båda är ordförande, ska dela upp arbetet mellan sig vet jag inte men det är en spännande ny form för att leda partiet. Lycka till Emma, Johan och övriga styrelseledamöter.