Barnbidragets vara eller inte vara

Igår började jag skriva på ett inlägg om barnbidraget men hann inte skriva klart. Lägger upp det nu, även om det redan är genomdiskuterat. Enligt SvD var det runt 60 bloggare som länkade till SvD:s artikel igår.

Dagens mest diskuterade utspel verkar vara centerns utspel om inkomstprövat barnbidrag. Inkomstprövat barnbidrag är något som många vänsterväljare vill se. Det faktum att man får barnbidrag även om man tjänar miljoner och att vissa behöver barnbidraget för att kunna ge sina barn nya kläder medan andra kan spara det till sina barn, uppfattas som djupt orättvist.

Jag håller med om att höginkomsttagare inte behöver barnbidrag men när jag räknar ihop för- och nackdelar med generellt barnbidrag så överväger fördelarna med generellt barnbidrag. Eller framför allt är det några viktiga nackdelar med ett inkomstprövat barnbidrag som gör att jag är emot det:

- Ett inkomstprövat barnbidrag skulle peka ut vissa barn som fattigare än andra. Forna tiders utdelning av kläder, skor och bröd  till fattiga barnfamiljer kommer tillbaka men nu i form av kontanta pengar.

-  Sverige är ett högskatteland men skatten innebär en omfördelning där de med högst inkomster betalar mer men också får en del tillbaka. De med låga inkomster kan få tillbaka mer än de själva betalar. Om vi växlar över till ett skattesystem där de med höga inkomster bara betalar minskar legitimiteten för systemet.

- Ett inkomstprövat barnbidrag blir efter ett tag förmodligen ifrågasatt och kan sänkas eller få ännu mer skärpta regler.


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback