Sex som hushållsnära tjänst?

Jag kanske är överkänslig men jag reagerar på rapporteringen av indianstammen som inte haft kontakt med omvärlden. Bortsett från det där med vem som haft kontakt med vem och andra frågor som man skulle kunna ställa sig reagerar jag på hur bl.a. Aftonbladet väljer att formulera sig: "På marken syns flera indianer i primitiv klädsel. Huden är rödmålad och huvudena är delvis rakade. Pilen och bågen är spända och pekar upp mot skyn. Bakom männen skymtar troligen en kvinna." Indianerna är alltså män med rödmålad hud, kvinnan är rätt och slätt en kvinna - oviktig.

Metro rapporterar om en nya definition av hushållsnära tjänster. Med orden "hushållsnära tjänster till bra priser" erbjöds sexuella tjänster via annonser (Hittat via DN). Det framgår inte av artikeln om någon försökt dra av för "tjänsten". Alexandra undrar om att hjälpa män till orgasm ingår i personlig hjälp eftersom bl.a. omsorg, tillsyn och liknande personlig hjälp ingår i hushållsnära tjänster. Själv undrar jag vad som döljer sig bakom "Internetannonser med attraktiv städpersonal med diverse städattiraljer" och om det var många som kontaktade "städbolaget" för att få städat hemma.

folkpartiets tomma pedagogikretorik

Upsala Nya Tidning har infört en nyordning i sin budgetbevakning. I år får någon från majoritetspartierna kommentera oppositionspartiernas förslag. Folkpartiets Karolina Hilding får kommentera vänsterpartiets och det gör hon med orden: "en klassisk vänsterbudget". Det är ju bara att tacka och ta emot för det fina omdömet.

Hilding "passar även på att kritisera partiets satsning på barnen". De vill begränsa föräldrarnas möjlighet att välja barnomsorg, trots att föräldrarna vet vad som passar dem bäst, säger Hilding till UNT.

Tittar man på vårt förslag så innebär det färre barn i barngrupperna, högre personaltäthet och utökade möjligheter för barn till föräldralediga och arbetslösa att få gå i förskolan. Det kallar Hilding för att vilja begränsa föräldrarnas möjlighet att välja barnomsorg. Om vi säger att arbetslösa föräldrar kan låta sin barn gå i förskolan fem timmar om dagen medan folkpartiet och de andra högerpartierna säger att barn till arbetslösa föräldrar inte får vara där mer än tre timmar om dagen. Vem är det då som begränsar föräldrarnas möjligheter?

Kanske tänker Hilding på vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget är alltså nu i folkpartiretorik barnomsorg. En helomvändning för partiet som åtminstone i retoriken alltid prioriterad pedagogik. Karolina Hilding, vänsterpartiet begränsar ingenting, den som vill vara hemma med sina barn hindras inte med vårt budgetförslag. Däremot ger vi dem inte en uppmuntringspeng i form av vårdnadsbidrag.

Låt mig istället citera dels folkpartiets program (1) och
pressmeddelandet från folkpartiet angående partiets accepterande av kommunalt vårdnadsbidrag (2):

1. Att tidigt delta i en pedagogisk verksamhet ger stora möjligheter. Inlärningsförmågan är som störst innan barnen har uppnått skolåldern.

2. Full behovstäckning ska gälla. Bristande kvalitet i förskolan ska aldrig få vara ett skäl för föräldrarna att avstå från arbete och istället välja det kommunala vårdnadsbidraget.

Karolina Hilding brukar vilja hitta liknelser och ordspråk när hon debatterar, jag bjuder på ett här: tomma tunnor skramlar mest!

Andra bloggar om  förskolan,   

Lyfta arvode går bra - delta i strategiskt arbete går mindre bra

När det anordnas seminarier för kommunstyrelsen så kommer nästan aldrig några ledamöter förutom kommunalråden. Idag när vi skulle diskutera organisationsöversynen var det bara vänsterpartiet som hade alla sina ledamöter där (inte så svårt eftersom jag är ensam) och socialdemokraterna var det enda partiet som hade deltagare utanför kommunalrådskretsen.

Så har det varit på alla de seminarier som vi har haft. Majoritetens ledamöter tycks vara nöjda med att lyfta sitt månadsarvode och då och då gå på kommunstyrelsesammanträden och fatta beslut. Deltagande i det strategiska arbetet är inte intressant för högerpolitikerna. För ovanlighetens skull var dock alla kommunalråd på plats.

Tidigare inlägg om högerns ointresse:

Högern visar sitt ointresse igen  

Ointresserad högerallians

Satsning på barn och miljö

Vänsterpartiets budget, eller Inriktning Verksamhet Ekonomi, för 2009-2012 är nu presenterad. En budget innehåller ju så mycket och det går inte att komma ifrån att vårt förslag har vissa likheter med socialdemokraternas och miljöpartiets. Det är en fördel om vi ska bilda koalition att vi har mycket gemensamt i vår politik men det har nackdelar när man ska försöka kommentera och presentera olika saker. Eftersom vår presskonferens låg sist så vill man ju inte få rubriken "vänsterpartiet satsar också på . . ."

Vi lyfte därför sådana saker som vi är ensamma om och sådant som sossarna och mp-arna inte fått ut. Här är ett urval:

- Sänkta avgifter inom kommunala musikskolan
- Sänkta busspriser och speciella sommarkort för barnfamiljer och ungdomar
- Plan för upprustning av lekplatser och ökad upprustningstakt
- Sänkta avgifter på bad på Fyrishov
- Fler personliga ombud
- Utökad tid i hemtjänsten
- Plan för hur behoven hos äldre invandrare ska mötas
- Fler cykelbanor
- Utbyggd kollektivtrafik
- Alla investeringar i infrastruktur ska vara inriktade mot ett fossilbränslefritt samhälle

osv. osv.

Hela förslaget kommer förhoppningsvis snart att finnas tillgängligt på webben.

Allt har ett slut

Jag här helt slut. Fyra dagars pridande har tagit ut sin rätt. Vänsterpartiet var det enda parti som fanns på plats hela helgen och jag var där hela tiden, med undantag av de tider som jag var uppbokad på debatt och seminarium. Det var så kul att tältet i Slottsbacken var fullt när vi hade vårt seminarium och det var ännu roligare att de som var där verkade uppskatta innehållet i seminariet.

Tack Pernilla för att du delade med dig, tack till riksdagsledamöterna LiseLotte och Marianne, som kom till oss på priden, trots att de bor i Västerbotten respektive Skåne, tack till Jeanette som gjorde merjobbet med att få ihop ett tält och ragga folk, tack till er som bemannade tältet och reste det, tack till er som släpade vår tunga materialvagn fram och tillbaka, tack till er som kokade kaffe och städade och tack till er som ställde upp med bilar och körde inredningen.

Tack till arrangörerna av Pride, Jonas, Sissela och ni andra, vilket jobb ni lagt ned. Tack till Anna som ordnade politikerdebatten och tack till de borgerliga debattörerna som så tydligt visade att de varken förstod eller ville förstå. Utom då möjligen centerpartisten som i slutet av debatten talade om att hon var där för att lära sig. Vilket fick en i publiken att påpeka att de var ju inte där för att undervisa politiker utan för att få veta vad partierna gör och vill göra. Ville man lära sig mer kunde man gå på något av seminarierna som anordnades. En snabb titt i programmet visar att centerpartistern säkert hade kunnat lära sig en hel del om hon före debatten gått på t.ex. seminariet Heteronorm eller Bryt! - queerpedagogik-workshop.

På söndagen vid åttatiden tog jag slut. Priden pågick dock till ett på natten då avslutningsfesten stängde. Idag är jag fortfarande helt slut och undrar hur jag ska få ork att delta på kommunfullmäktige till klockan tio. Sömnbristen och helgens "tältande" har satt sig i både huvud och ben. Mina ögon svider av trötthet och mina ben värker men det var absolut värt det.

Förresten är priden inte riktigt slut, fram till 1 juni kan man se en konstutställning på Domkyrkocentrum.
image149
Jag på söndag eftermiddag

Andra bloggar om
, UppsalaPride,  vänsterpartiet

När opinionen är emot måste man sockra erbjudandet

När opinionen är emot så måste man sockra erbjudandet. Så kan man tolka dagens utspel om en inomhusfotbollshall och innebandyhallar  i Fullerö. Ska man tro företrädaren för företaget Varest som idag skriver på UNT:s debattsidor finns det inga nackdelar med en handelsetablering i Fullerö. Farhågorna om utökad biltrafik och att en handelsetablering i Fullerö innebär utökade koldioxidtutsläpp för Uppsala berörs inte med ett ord. Det som planeras att bli ett stort externhandelscentrum presenteras här som en område med idrottsaktiviteter och boende.

Det påminner lite om Uppsala Airs utspel för några veckor sedan, att intressenter i civilflygplatsen också var intresserade att bjuda Uppsala på spårtaxi.

De sockrade erbjudandenas syfte är att naturligtvis att få oss som tänker på miljön att framstå som sura nejsägare som inte vill ha idrottsarenor, bostäder och spårtaxi m.m. Förhoppningsvis är Uppsalaborna för smarta för att gå på dessa köpförsök.

Nedräkning Uppsala Pride

Nu är det bara två dagar kvar till Uppsala Pride startar. Torsdag kväll är det filmvisning på Slottsbiografen och fredag kväll kommer även lite föreläsningar och debatter igång. Lördagen och söndagen är späckad med aktiviteter av olika slag.

image148Under hela den tiden som det är aktiviteter i tältet i Slottsbacken kommer vänsterpartiet att finnas på plats med ett eget tält. Där kommer det att finnas fika, underhållning, information och några av våra riksdagsledamöter. Passa på att prata hbt med vänsterpartiet. Preliminära tider är lördag 11.00-18.30 och söndag 12.00-19.00.

På lördagen kl 17.00 anordnar vänsterpartiet ett seminarium med rubriken Förr var jag en officer och en gentleman, nu är jag en vanlig kärring. Seminariet handlar om problematiken och möjligheten kring könskorrigering. Medverkar gör Pernilla, som kommer att prata utifrån sin personliga erfarenhet, och Liselotte, som är riksdagsledamot och kommer att redogöra för könstillhörighetsutredningen och vänsterpartiets syn på den.

Hela programmet finns
här.

Andra bloggar om , UppsalaPride,  vänsterpartiet

Så här gör vi inte i Sverige

En av mina favoritsossar Elnaz och en av hennes partikamrater råkade ut för en otrevlig sak på senaste kommunfullmäktige. De har båda invandrarbakgrund och fick höra "att så här gör vi inte i Sverige". Oerhört kränkande för två kvinnor som visserligen har utländsk bakgrund men som är lika svenska som alla andra svenskar när det gäller svenska normer. På sin blogg skriver Elnaz om denna händelse och en liknande händelse som inträffade dagen efter.

Svenska kyrkan får bottenbetyg av jämo

Jämställdhetsombudsmannen kom idag med sin slutrapport om granskningen av Svenska kyrkan.  Arbetsgivarna i granskning brast särskilt vad gäller arbetet för en jämställd arbetsmiljö, arbetet mot sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön samt i analysen av jämställda löner.


- Svenska kyrkan har en historia av ojämställdhet, bland annat i och med kvinnoprästmotståndet och att en stor andel av de kvinnliga prästerna upplever diskriminering. Därför är det av ännu större vikt att arbetsgivarna inom Svenska kyrkan har ett tillfredställande jämställdhetsarbete, säger Olle Brynja på
Jämo i ett pressmeddelande.

Tittar man på själva granskningen så ser man att både Uppsala stift, Uppsala domkyrkoförsamling och Kyrkokansliet i Uppsala har fått många anmärkningar i granskningen. Såväl Uppsala stift som domkyrkoförsamlingen måste komplettera sitt jämställdhetsarbete utifrån så gott som varje paragraf i jämställdhetslagen. Rapporten kan läsas här.

Tidningen Dagen har en nyhetsartikel på sin hemsida och Borås Tidning om situationen inom Borås Stift men jag har ännu inte sett något om jämställdheten i Uppsala i UNT.  Radion har haft en liten kortis utifrån Jämos pressmeddelande. Jag ser framemot en artikel eller radioinslag som går lite djupare och där representanter för kyrkan förklarar vad de tänker göra för att förbättra jämställdheten inom Kyrkokansliet, domkyrkoförsamlingen och stiftet.


A-kassa för alla

Idag läggs tydligen förslaget om obligatorisk a-kassa. Enligt förslaget ska alla som tjänar mer än 110 000 kr tvångsanslutas till den nya a-kassan, enligt Aftonbladet.

I Sverige har vi en tradition med starka fackföreningar som också sköter a-kassan och ersättning vid arbetslöshet. Det är valfritt att vara med.  Med högerns förslag ska man alltså inte längre få välja själv.

Det finns en viss sympati i högerns förslag, ingen ska stå utan grundtrygghet. Det som är provocerande är att man tvingar människor att gå med i något som de kanske inte vill vara med i. Ska man ha grundtryggheten så är det inte genom en obligatorisk a-kassa utan genom en arbetslöshetsförsäkring som helt betalas via skattemedel (vilket ju a-kassan till viss del görs idag) eller genom arbetsgivaravgifter.  T.ex. så har polisen idag en inkomstförsäkring som gör att de inte behöver vara med i a-kassan men med förslaget ska de betala a-kassa.

Andra som enligt förslaget ska tvångsanslutas till a-kassan är småföretagare och höginkomsttagare. Jag har ett tips till regeringen: gör den nya a-kasseavgiften inkomstprövad. Det är lite futtigt att direktörerna med mångmiljonlöner ska betala 433 kr i månaden, de borde betala i förhållande till inkomst. Sedan måste ju regeringen också ta ställning till om de med riktigt höga löner och fallskärmar/avgångsvederlag ska få a-kassa samtidigt som de lever på fallskärm/avgånsvederlag/garantipension eller om de ska betala a-kasseavgiften då också.


Andra bloggar om  a-kassa , 

IDAHO

image146Nej, jag tänker inte börja blogga om världens tillstånd, jag fortsätter hålla mig till Sverige och svensk politik. Idaho är en förkortning för International Day Against HOmophobia, alltså den internationella dagen mot homofobi den 17 maj. Här i Uppsala uppmärksammas dagen med en manifestation på Celsiustorget från kl 13.00. Jag har bjudits in för att berätta om Uppsala kommuns arbete med hbt-frågor. Andra talare kommer att prata om könsneutrala äktenskap, heteronormen och situationen för hbt-personer utanför Sveriges gränser.

Arrangören (RFSL Ungdom) kontaktade först ansvarigt kommunalråd men efter att han aldrig hörde av sig med besked så frågade de mig med ganska kort varsel. Det kommer förstås att kännas lite konstigt att tala om kommunens arbete med hbt-frågor eftersom jag är i opposition men allt som görs idag är ju resultat av beslut under förra mandatperioden, när vi var i majoritet, så helt fel är det kanske inte.

Högerpolitiker klagar ibland på att vänstern lagt beslag på hbt-frågorna och anklagar rfsl för att inte vara politiskt neutralt. RFSL är nog politiskt neutralt men om vänstern visar större intresse för att agera i hbt-politiken och om borgerliga partier struntar i att vissa intresse är det ju inte så konstigt att det är mer vänster- än högerpolitiker som syns i RFSL-sammanhang.

På lördaggår också
Pre Pride av stapeln. Uppsala Stadsteater kl 19.00. Föreställningen dr K, utställningar, konserter, dans, happenings, kakor m.m.
image147

Idaho-bilden kommer från RFSL:s hemsida och reklamaffischen för Pre Pride från http://www.antiworld.se/

Andra bloggar om , UppsalaPride,  homofobiIdaho,

Hur tänker hon?

Nu är miljöpartiets Maria Wetterstrand ute i pressen igen. Denna gång undrar jag återigen hur hon (eller pr-staben bakom henne) tänker. Hon vill ha en rödgrön valplattform med s och v men hon säger samtidigt till SvD att hon inte vill ingå i en majoritet med vänsterpartiet. Först om valresultatet 2010 visar att s och mp inte får majoritet på egen hand ska vänsterpartiet kontaktas. Hur får hon det att gå ihop? Vi ska ha en gemensam valplattform men s och mp ska regera tillsammans, om möjligt. Tänker hon sig en gemensam valplattform där det står inskrivet att vänsterpartiet bara ska ingå i en regering om s och mp inte får egen majoritet?

Det vore intressant att veta vad socialdemokraterna tycker om det här. Är det socialdemokraternas åsikt också?

Miljöpartiet har många medlemmar och sympatisörer som hellre ser en samverkan med vänsterpartiet. I valrörelsen är en av de vanligaste frågorna "jag tänker rösta på vänsterpartiet eller miljöpartiet varför ska jag rösta på er?"* Dessa väljare lär knappast attraheras av ett miljöparti som så tydligt tar avstånd från vänsterpartiet.

Maria Wetterstrand får gärna vinna nya väljargrupper med sin politik och sina utspel men jag hoppas att hon samtidigt tappar sina gamla till vänsterpartiet.

*mitt svar på frågan var att v och mp driver ungefär samma klimat- och miljöpolitik så man får fundera på vad man tycker i övriga frågor, synen på konkurrensutsättningar,  anställningstrygghet, fristående skolor m.m. skiljer sig mellan våra partier. En miljöpartist som jag pratade med svarade att miljöpartiet är det parti som sätter miljöfrågorna först.

Här har jag tidigare bloggat om skillnaden mellan v och mp.

Vill man läsa om något annat idag så kan man bl.a. Svensson om Socialdemokraterna har övergivit arbetarklassen och Alliansfritt Sverige om obligatorisk a-kassa

Andra bloggar om  Maria Wetterstrand,  , 


Kampanjdag för klimattaxa

image145

Något beskuren bild från gårdagens fika på torget. Lars Ohly står ungefär i mitten och talar med en av de Uppsalabor som kom för att fika med honom. Bilden är tagen av Miro Anter och denna bild i original och andra bilder kan ses i
bildgalleriet på vänsterpartiets hemsida. Upsala Nyas artikel från Lasses besök i Uppsala kan läsas här.

Även om Lasse var i Uppsala för att delta i klimatkampanjen så passade han på att göra lite annat också, bl.a. träffade han vårdförbundet. Se video här.

Möss och människor

Ibland kan man undra vad som är värst, möss eller människor. I helgen tog vi en tur till sommarstugan för att ställa i ordning den inför sommaren. Väl inne upptäckte vi den värsta musinvasion som vi någonsin upplevt. Tidigare år har vi kunnat lämna kvar lite livsmedel i oöppnade förpackningar. Nu hade de tagit sig in i förpackningarna, ätit upp innehållet och byggt bon. Till bona hade de slitit sönder disktrasor, servetter, tidningspapper, mattor, täcken, filtar och kläder plus lite till. De kläder som inte slitits sönder i småbitar var oanvändbara p.g.a. musspillning. Inte roligt alls. Mycket tid gick åt att städa och slänga.

Minst lika tråkigt var upptäckten att vi inte bara haft påhälsning av möss utan också av människor. Människorna hade tagit sig in och lagt beslag på några av våra tillhörigheter. Normalt har vi inga värdefulla saker i stugan men just den här gången hade vi lämnat kvar både båtmotor och motorsåg. Ekonomiskt tråkigare att bli av med båtmotorn men den går att återställa, förhoppningsvis via försäkring. Trasmattan som någon av mina släktingar vävt för runt 100 år sedan har kanske inget ekonomiskt värde men den går inte att återställa.

Fika med Lars Ohly

Idag driver vi en kollektivtrafikkampanj i Uppsala med omnejd. Vi börjar i Upplands Väsby, har möte i Uppsala och tar sedan upptåget norrut. Med på resan är Lars Ohly. I Uppsala kommer vi att ha torgmöte 11.30-13.30 på Stora torget.  Lars Ohly kommer att närvara mellan kl. 12.30 och 13.00.


Idag hade vi också en debattartikel i Uppsala Nya Tidning:
Inför gratis kollektivtrafik i länet.


Bio som omväxling

Idag har jag läst ett antal biorecensioner, bl.a. recensionen av What happens in Vegas. Expressen konstaterar att Cameron Diaz räddar filmen från katastrof. DN däremot menar att Cameron Diaz börjar gå en på nerverna och att Ashton Kutcher är filmens behållning. Begåvat skådespeleri tycker Upsala Nya Tidning och ger filmen hela fyra kajor. Vem ska man tro på?

Om man ska gå på bio är det nog säkrare att se Min bror är enda barnet.. Där är i alla fall recensenterna något så när överens om betyget och den är i alla fall inte sämre än What happens in Vegas, om man får tro Expressen och DN. 

Vi ska uppfostras till att gilla regeringens politik

OK, svenskarna vill inte att statliga bolag ska säljas. Det skriver DN om idag och bl.a. Magnus kommenterar. Det som slår mig är inte i första hand att svenskarna inte vill sälja statliga bolag, det hade jag på känn, utan Mats Odells kommentarer. Pedagogiken börjar gå hem, säger han. Vi har alltså en regering som inte för den politik som folket vill ska föras utan som istället ska uppfostra folket och lära folket vad som är rätt och riktigt (à la regering style). 

Odell hänvisar också till att människor skulle bli mer positiva till breddat eller utländskt ägande när de ser att Arlandatåget håller tidtabellen. Kul exempel, just nu diskuteras möjligheten att låta Arlandabanan övergå i offentlig drift eftersom det är så dyrt att åka tåg till Arlanda. Det kostar ca 75 kr att kliva av på perrongen och det kostar lika mycket att lämna perrongen. Därutöver kommer själva resebiljetten. Den privata driften av Arlandabanan innebär att varje krona ska betalas av resenären. Det får till följd att människor väljer det mindre miljövänliga ressättet tåg eller bil. En delvis skattefinansiering av banan skulle alltså få till följd att biljetten blev billigare och fler skulle åka  tåg till Arlanda.

Mats Odell menar alltså att regeringen ska uppfostra oss till att gilla breddat och utländsk ägande samt priser och avgifter som bidrar till höga utsläpp av växthusgaser.  Det är väl att bara att hoppas att svenska folket inte låter sig uppfostras under de drygt två år som är kvar till valet utan ersätter nuvarande regering med en regering som lyssnar istället för uppfostrar.

Andra bloggar om , ,    ,   

(en enkel biljett Uppsala-Märsta kostar 48 kr med SJ, pris Uppsala-Arlanda är 130 kr, Stockholm-Märsta kostar 48 kr med SJ och Stockholm-Arlanda med Arlanda Express kostar 220 kr, det går inte att åka tåg från Stockholm till Arlanda med annat tåg än Arlanda Express, som alltså har monopol på sträckan)

Mindre kött i skolan

Det är intressant hur en och samma nyhet kan beskrivas så olika i pressen. Idag skriver både DN och SvD om att matpriserna gått upp så mycket att skolor och äldreboenden måste dra ned på mängden kött som serveras. SvD vinklar på att maten blir mindre varierad och får sämre kvalitet när priset på kött och grönsaker går upp, skolan som infört en vegetarisk dag i veckan gör det enbart för köttprisernas skull.

DN har samma nyhet idag: Mindre kött i skolan när maten blivit dyr (tyvärr ej på nätet). Till skillnad från SvD säger DN att det inte går att säga att maten blivit sämre men att kommunernas kostchefer måste tänka om. DN skriver om att följa säsongens råvaror, förena mål att vara klimatsmarta och att använda mer ekologisk mat och allsidig kost. En kostekonom i Malmö talar om vegetarisk mat som näringsrik och billigare mat. DN varnar även för att maten kan bli sämre men då ur perspektivet att vissa kommuner saknar kostchef och kompetens.

Så i Svenskan är det bara elände medan DN väljer att se öppningen för en mer klimatsmart kosthållning. Jag vet av egen erfarenhet att det krävs mer fantasi att laga mat utan kött, det krävs mer kunskap om näringsinnehåll för att göra en näringsrik måltid utan kött och utan tomater/gurka på vintern. Men när man väl fått kläm på det så blir maten både mer variationsrik och roligare. Tidningarnas olika vinklingar visar ju att alla inte riktigt har nått den insikten.

När vi i vänsterpartiet lade vår motion om vegetariska dagar i kommunens verksamheter tänkte vi på köttproduktionens påverkan på miljön. Det är ju inte dumt om det samtidigt  innebär billigare mat. Motionen finns att läsa här.

Andra bloggar om , ,    , 

ABC om HBT

Just tillbaka från ett seminarium/utbildningsdag med titeln ABC om HBT med Sara Lund och Anna Rosengren. Spännande och lärorikt men alldeles för få anmälda. Seminariet riktade sig till förtroendevalda och chefer men allt för få hade anmält sig. Den 19 maj kommer det ett nytt tillfälle, jag hoppas att fler anmält sig då.

Debatt om "sexköpslagen"

Josefin Brink har gjort en paus i bloggandet. Det är synd, för jag skulle gärna läsa hennes blogg om denna debattartikel i SvD: Sexhandeln får inte fingranskas

Nu får jag avvakta och se om någon annan kommenterar den på ett bra sätt, själv hinner jag inte. 

Ordförandestrid bra eller dåligt?

Magnus Ahlkvist gör idag en bra analys av pressen och politiken. Han konstaterar att pressen (ledarsidorna) i teorin efterlyser något som pressen (nyhetssidorna) förvandlar till något negativt. I detta fall gäller det flera kandidater till ordförandeposter. Något som Expressen efterlyser idag men kallade för kris och katastrof i vänsterpartiet när det hände.

Budgetluft

Idag har högermajoriteten lagt sitt förslag till budget för Uppsala kommun. Här är min korta kommentar, som jag skickade till pressen:

"En bluffbudget presenterades av den borgerliga kommunledningen idag. Statsbidrag, som ännu inte är beslutade, räknas in i underlaget och 42,3 miljoner kronor delas ut till skola och äldreomsorg, trots att pengarna inte finns.


Det är ett högt spel som högermajoriteten spelar. Höjer inte regeringen statsbidragen måste hela budgeten rivas upp. Alternativet är att låta en underbudgetering styra verksamheten.


Trots de stora barngrupperna och den låga personaltätheten inom förskolan satsas inte en enda krona på förskolans kvalitet. Istället väljer man att lägga 15 miljoner på vårdnadsbidraget. Trots vallöften från bl.a. folkpartiet om att vårdnadsbidrag inte skulle införas förrän kvaliteten i förskolan var säkrad. Med dagens budgetförslag riskerar förskolan att få fortsätta spara."

Med de 63 miljoner som majoriteten sedan tidigare lagt som besparing så är det ca 100 mnkr i luftpengar.


Nya kulturchefer

Idag tillträder Åsa Linderborg som biträdande kulturchef på Aftonbladet. Åsa och hennes kulturchefkollega Karin Magnusson börjar med att intervjua varandra. Läsvärt.

Det ska bli spännande att läsa Aftonbladets kultursidor framöver.

Naturreservatet Hågadalen-Nåsten räddat!

Kommunfullmäktige beslutade för en tid sedan att ombilda naturreservatsmark till tomtmark och låta fastighetsägaren bygga villor på marken. Samtliga partier utom vänsterpartiet och miljöpartiet tyckte att det var en bra idé. Nu upphäver länsstyrelsen beslutet och ger v och mp rätt.

Så här skrev vi bl.a. i vår reservation:

"Själva huvudfrågan om huruvida delar av ett naturreservat kan omklassas till tomtmark och bebyggas borde självklart besvaras med nej. Naturreservat bildas av en anledning och eventuella omklassning måste vara väl underbyggda och ta hänsyn till naturvärden och skäl till förslag om omklassning. I detta ärende är det enda skälet till omklassning att markägaren önskar bygga två villor på marken. Markägarens önskemål går alltså före tidigare beslut om gränsdragning för naturreservat."

Så här säger länsstyrelsen i sitt beslut:
image144


1 maj i siffror

Igår den 1 maj gick flera demonstrationståg genom Uppsala. Enligt pressen var kristdemokraternas störst men pressen rapporterar också att deras tåg bestod av vuxna och barn. Så jag förmodar att deras tåg varit betydligt mindre än vårt om inte föräldrarna släpat med sig sina barn.

Förr hade vi en del barn i vårt 1 maj-tåg men de är färre nu. De flesta verkar välja att lämna barnen hemma med en förälder medan den andra går i tåget. Vi borde kanske börja med de heliumfyllda ballongerna igen och göra demonstrationen roligare för barnen. Det gör ju en hel del på deltagarstatistiken om en person från en vänsterfamilj demonstrerar eller om hela familjen på 4-5 personer går med.

Enligt den officiella statistiken som Upsala Nya Tidning presenterade var vänsterpartiet 485 (590 enligt våra egna räknare), socialdemokraterna 446 och kommunistiska partiet 80 personer. Det innebär att ca 1000 personer demonstrerade i Uppsala på 1 maj. Kan tänka mig att en hel del åker till de större tågen i Stockholm.
 8 500 lär ha demonstrerat med vänsterpartiet i Stockholm i år.

Det är lite konstigt egentligen att pressen jämför kd:s tåg med 1 maj-tågen. Kristdemokraterna 545 personer demonstrerade inte på 1 maj. Deras tårtkalas kan väl inte anses som något annat än en demonstration mot 1 maj.

Bilder från vår demonstration finns på www.vansterpartiet.se/uppsala. Mitt tal kommer att läggas upp där också.

Tillsammans! Kom med du också

image143Idag är det 1 maj. En bakisdag för många Uppsalabor och en finmiddagsdag för de mer välartade studenterna och akademikerna. För oss vänsterpartister är det demonstrationsdag. Vi träffas från 10.45 på Vaksala torg och tågar 12.45 till Slottsbacken där det kommer att bjudas på tal av bl.a. Ulla Andersson. Böcker och fika brukar finnas till försäljning.

Leve 1 maj!