Ipredlagen à la Uppsala

Dagens UNT bjuder på en undersökning om vad Uppsalas riksdagsledamöter tycker om Ipredlagen. En ledamot från varje parti är intervjuad, utom vänsterpartiets Jacob Johnson. Jag har ingen aning om vad Jacobs personliga åsikt är i frågan men jag kan i alla fall bjuda på vänsterpartiets officiella linje:

Vänsterpartiet uppmanar regeringen att dra tillbaka den nya piratjägarlagen. Den gröper ur rättssäkerheten och tar oss närmare ett övervakningssamhälle, menar Alice Åström. Nyligen presenterade regeringen ett nytt lagförslag mot fildelning på nätet. Förslaget ger film- och skivbolag befogenhet att begära ut privata uppgifter, och rätt att föra register över ip-nummer, vid misstanke om olaglig fildelning.

- Lagen är ett slag i luften och löser lika lite som den gamla lagstiftningen. Det stora problemet här är att regeringen öppnar upp för en piratjägarlag som ger mediabolagen rätt att registrera folk de tror begår brott. Det gröper ur rättssäkerheten och tar oss närmare ett övervakningssamhälle, säger Alice Åström (v), vice partiordförande.

Lagen bygger på ett EU-direktiv, kort kallat IPRED, och som EG-domstolen tidigare i år fattade beslut om att det är upp till varje medlemsland att själv bestämma om de vill införa. Den svenska regeringen väljer att gå betydligt längre än vad direktivet kräver.

- Det här drabbar framför allt en hel ungdomsgeneration. Hundratals ungdomar riskerar att stå inför domstol varje år med regeringens förslag, säger Alice Åström.

- Istället borde regeringen lägga sitt krut på att ta fram alternativa lösningar för att satsa på film- och musikbranschen. Till exempel kan man tillåta fildelning för icke-kommersiellt bruk och bygga upp digitala bibliotek för film och musik med ersättningssystem till upphovsmännen.  (källa: http://www.vansterpartiet.se/content/view/1835/275/)

UNT, riksdagsledamöter i UNT.

Lite forskarkommentarer om förslaget till fildelningslag har DN skrivit om här.

Uppdatering: dagen efter la UNT in en liten notis om Jacobs åsikter men på nätet är det fortfarande bara de andra partierna. Idag har UNT även en ledare om lagen.

Andra bloggar om ,

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback