Slut på långbänken könsneutrala äktenskap

Det blir ingen proposition om könsneutrala äktenskap. Det meddelade regeringen idag. Istället lägger regeringen en proposition om äktenskap som alla borgerliga partier är överens om och sedan får de partier som vill ha könsneutrala äktenskap lägga tilläggsförslag. Allt för att kristdemokraterna inte vill reservera sig mot propositionen i regeringen och statsministern inte vill köra över kd.

På plussidan är naturligtvis att de övriga borgerliga partierna inte viker sig för kristdemokraterna genom att lägga fram ett kompromissförslag. På minussidan är naturligtvis att de övriga borgerliga partierna viker sig för kristdemokraterna genom att inte lägga fram en proposition om könsneutrala äktenskap. Positivt är i alla fall att det äntligen händer något. Det verkar vara slutsnackat i regeringen.

Det finns fortfarande flera frågetecken. Bl.a. har inget av partierna talat om vilka tilläggsförslag de planerar. Fp har tidigare talat om att ta utredningens förslag rakt av medan Maud Olofsson säger "Därför gläds vi nu när lagstiftningen likvärdigt värdesätter kärlek och ger samma möjlighet för alla att gifta sig också i kyrkan". Olofssons uttalande och fp:s ställningstagande går inte ihop. Enligt utredningens förslag ska präster kunna säga nej till att viga samkönade par, vilket alltså fp ställer upp på. Antingen anser Maud Olofsson att alla har samma möjlighet att gifta sig i kyrkan även om ett olikönat par kan gå till vilken kyrka som helst och ett samkönat kan få nobben flera gånger eller också har centerpartiet  ett förslag som skiljer sig från utredningens.

Framtiden får utvisa men bäst vore förstås om riksdagens borgerliga ledamöter kunde ansluta sig till oppositionens förslag om könsneutral äktenskapslagstiftning.  Vänsterpartiet driver frågan om civila äktenskap där samfunden fråntas vigselrätten. Denna åsikt hänger inte ihop med den könsneutrala äktenskapslagstiftningen så därför driver vänsterpartiet de två frågorna separat. 

i pressen:
DN, SvD, SR, . Bloggar: Anders Selin,

Kommentarer
Postat av: Robert Lind

När könsneutrala äktenskap äntligen har blivit lagliga så är det hög tid att lagstifta att t.ex. pappor skall få gifta sig med sina söner (givetvis förutsatt att sönerna är myndiga)!!!

2008-11-05 @ 20:27:18
Postat av: Robert Lind

När könsneutrala äktenskap äntligen har blivit lagliga så är det hög tid att lagstifta att t.ex. pappor skall få gifta sig med sina söner (givetvis förutsatt att sönerna är myndiga)!!!

2008-11-05 @ 20:29:10

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback