Skattehöjningar för låginkomsttagare?

Jag tittade på intervjun med Lars Ohly i gårdagens Rapport (även refererad i Aftonbladet) där han säger att skatten bör höjas från inkomster på 17 000 i månaden. Jag tror i och för sig att Lars Ohly har rätt i att många är beredda att betala mer i skatt för att säkra välfärden, det visar inte minst en rapport från Sveriges kommuner och landsting.  När skatten går till skola, låga avgifter inom sjukvården och äldreomsorgen och liknande får låginkomsttagen mer tillbaka än vad han betalar i skatt. Så förutsatt att en skattehöjning går till rätt saker tjänar låginkomstagaren på höjd skatt. De borgerliga skattesäkningarna har ju resulterat i höjda avgifter och/eller försämrade villkor inom både a-kassa och sjukförsäkring och det är låginkomsttagarna, som oftast inte har några marginaler eller en årslön* på banken, som drabbas värst av detta.

Frågan kompliceras dock av alla olika skatter som finns. Även vid lägre inkomster är man med om att betala kommunalskatt. Det som allra mest komplicerar frågan om den statliga skatten är dess koppling till den kommunala. Ju mer inkomstskatter som staten tar ut desto mindre blir utrymmet för kommuner och landsting att sätta sin skattenivå. Kommuner och landsting blir istället mer beroende av statsbidrag till sina verksamheter och det är inte en utveckling som jag som kommunalpolitiker vill se.

Jag hoppas att Lars Ohlys uttalande i Rapport handlade mer om ej färdigutvecklade tankar än om vänsterpartiets skattepolitik. Uttalandet stämmer inte överens med de skattemotioner som vänsterpartiet lagt i riksdagen. Visserligen innebär ett avskaffande av hela eller delar av borgarnas jobbskatteavdrag  en höjning av skatten även för låginkomsttagare men vänsterpartiet föreslår istället ett höjd grundavdrag, vilket kommer fler till del. Vänsterpartiet vill också återinföra skattereduktion för avgifter till fackförening och arbetslöshetskassa. Ett skatteavdrag som gynnar låginkomsttagare.

* En årslön på banken rekommenderade den folkpartistiska finansministern Ann  Wibble. Ett uttalande som väckte protester bland dem som inte hade något överskott att spara av.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback