Visa matchen

På måndag kan allsvenskan mer eller mindre avgöras. Elfsborg möter Halmstad hemma i Borås och måste vinna. Vinner Kalmar sin match på  söndag kan guldstriden avgöras i matchen Elfsborg-Halmstad men matchen kommer inte att sändas på någon tv-kanal vad det verkar nu. Den helt ointressanta matchen mellan mittenlagen Hammarby och Malmö FF kan man däremot se på Canalplus.

Kom igen Kentaro, tv4 eller vem det nu är som har möjlighet att sända. Visa matchen!!!

Mer i
Aftonbladet.

Mona, lyssna på Lars O

Lars Ohly uttrycker sig mycket klokt i DN när han kommenterar den nya opinionsmätningen. Det är skönt att åtminstone en partiledare i oppositionen håller huvudet kallt i den röra som s och mp skapat. Det vore nog bra inför valet 2010 om Mona S börjar lyssna på Lasse istället för Maria W och Peter E.

Kom igen Mona, res dig

Vänsterpartiet är tredje största partiet i DN/Synovates senaste väljarundersökning. Socialdemokraterna har tappat mest av alla partier och detta innan Nalin Pekgul igår uttalade sig om socialdemokraterna och samarbetet med mp/v. Med sådana vänner som Pekgul behöver Mona Sahlin inga fiender. Före Pekguls utspel kunde man i alla fall tänka att Mona Sahlin är en partiledare som inte riktigt går i takt med sitt eget parti i just den här frågan. En partiledare som precis som sin företrädare Göran Persson, och för den delen vänsterpartiets Gudrun Schyman, agerar utifrån eget huvud och räknar med att partiet sluter upp. Pekguls utspel om att personer inom socialdemokratin vill skada Mona Sahlin visar istället på ett parti som inte sluter upp bakom sin partiledare.

Rent partiegoistiskt är jag glad över att vänsterpartiet ökar på att socialdemokraterna tvättar sin smutsiga byk offentligt men eftersom moderaterna vinner ännu mer så är det som händer en katastrof. Vänsterpartiet ska vinna röster från socialdemokraterna genom att visa att det är vi som står för vänsterpolitiken, för rättvisa och för solidaritet inte på sossarnas interna problem och behov av att måla ut Sahlin som en partiledare som brister i ledarskap.

Kom igen nu Mona Sahlin, res dig upp, visa att du är en kvinna som kan leda en majoritet och en regering (eller åtminstone ingå i en, Lasse får gärna leda den). Se till att dina partikamrater slutar undergräva din auktoritet, även om de gör det i all välmening,  Tänk också på att inget av detta hade hänt om du inte varit så mån om att visa upp din enighet med miljöpartiet på den där presskonferensen för tre veckor sedan.

I pressen; Aftonbladet,  SvD, DNLena Mellin på Aftonbladet gör en annan tolkning av Pekgul-utspelet.

Snaskigt och inskränkt av Gudmundson

Per Gudmundson är en inte allför kul ledarskribent på SvD. Idag skriver han om Josefin Brink och undrar om hon släppt strippstången eller inte, syftande på hennes bakgrund som strippa. Inlägget är snaskigt och elakt, det har bl.a. Vänster och Jinge konstaterat. Rabiatfeminism gör en bra analys också.

Det inskränkta i Gudmundsons åsikter är att han inte kan se skillnaden på att göra saker för att man vill och för att man är tvungen. Skillnaden i att ha läppstift, kort kjol och kanske då och då en liten stripp runt stången för att man själv vill det med de människor man trivs med och att göra det för männens skull i ett patriarkalt samhälle är ganska stor.

För mig får Josefin och alla andra vänsterpartister använda en strippstång om de  trivs med det. Världen är inte svart och vit. Tråkigt att det finns så trångsynta människor som Gudmundson.

Uppsala kommuns lagbrott

Jag har anmält Uppsala kommun till Skolinspektionen eftersom de beslut som fattats om skriftliga omdömen i ordning och uppförande bryter mot grundskoleförordningen. Motsvarande beslut i Stockholm är redan under granskning. Skolverket har utformat allmänna råd och räknar med att ta beslut om dessa i november. Därefter förmodar jag att Skolinspektionen kommer att ta itu med att granska de kommuner som anmälts för lagbrott. När Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tog beslut om riktlinjer för skriftliga omdömen reserverade sig vänsterpartiet och socialdemokraterna.

Jag har också ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande om kommunens majoritet tänker återta besluten om skriftliga omdömen i ordning och uppförande.

Här är det pressmeddelande som jag skickade ut.

Uppsala kommun bryter mot lagen


Uppsala kommun bryter mot grundskoleförordningen när man centralt beslutat om skriftliga omdömen i ordning och uppförande. Vänsterpartiet har därför idag anmält kommunen till Skolinspektionen.


Från och med den 1 juli 2008 är det skolan och rektor som avgör utformningen av skriftliga omdömen. Rektor kan också besluta om det ska ingå information om social utveckling i den skriftliga dokumentationen. Uppsala kommunfullmäktige beslutade den 29 maj 2007 att införa skriftliga omdömen i ordning och uppförande i Uppsalas grund- och gymnasieskola.


- Uppsala kommun ska inte bryta mot lagar och förordningar, därför har jag idag anmält Uppsala kommuns beslut om att införa skriftliga omdömen i ordning och uppförande. Den nya grundskoleförordningen är mycket tydlig med att det är rektor som avgör vad som ska dokumenteras skriftligt, säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Skolverket har tagit fram förslag till tillämpning av lagen och menar att om rektor beslutar att omdömen ska ges om elevens sociala utveckling kan de mål som anges i t.ex. avsnitten 2.1 Normer och värden och 2.3 Ansvarstagande och inflytande i Lpo 94 tjäna som vägledning. Även omdömen om social utveckling, dit ordning och uppförande kan räknas, ska alltså utgå från skolans läroplan.

- - -

Folkpartiets kommunalråd sa redan när beslutet togs att det inte bekymrade henne att beslutet bröt mot lagen, då var det visserligen en annan lag, men trots att det inte bekymrade henne så anpassades beslutet delvis efter lagen. Nu är det en nyare lag som gör att tidigare beslut är olagligt och därför måste upphävas.

Andra bloggar om  Uppsala,  ,


Pelle Svarslös

Snart är det dags för Radio Upplands tävling Pelle Svarslös. I år ställer Oppositionen, eller som vi hellre kallar oss Blivande majoriteten, upp med ett lag bestående av mig, Marlene Burwick och Niclas Malmberg.  6 november kl.17.00-17.30 möter vi fjolårssegrarna GUC. Det blir en tuff match. Trösten är att hur det än går så kan det knappast gå sämre än vad det gick för (nuvarande) majoriteten, de åkte på storstryk i första omgången förra året.

Sviker de igen?

Är det inte lite fascinerande att de som säger vilja rösta mot ett dåligt äktenskapsförslag från regeringen delvis är samma personer som skulle rösta mot  sade sig vara tveksamma mot FRA-lagen men ända inte röstade mot lagensom sedan vek sig?

Till
Expressen säger nämligen Fredrick Federley, Birgitta Ohlsson, Fredrik Malm och Tomas Tobé att de är beredda att köra över regeringen om förslaget är kompromissat.  Federley och Ohlsson har sagt en sak men gjort en annan förut , ifrågasatt regeringsförslag förut utan att fullfölja sina tveksamheter vid omröstningen, hur gör de den här gången - om regeringen lägger fram ett kompromissförslag?

Artikeln talar förresten om homoäktenskapslag. Slarvigt ord för lag om könsneutrala äktenskap. Skillnaden har jag bl.a. bloggat om här.

Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par,

"Vuxnas behov av att legitimera sina perversioner"

I måndags skrev jag om kristdemokraterna i Svenska kyrkan och deras syn på samkönade äktenskap (rubriken ovan är hämtad från deras hemsida). Mitt inlägg inspirerade troligen Björn Fridén på Alliansfritt Sverige till att göra ett längre inlägg om kristdemokraterna i Svenska kyrkans argument mot samkönade äktenskap. Hans inlägg inspirerade ännu fler att skriva och kommentera.

Eftersom jag bara kort citerade kristdemokraterna talade jag inte om hur jag hittat kristdemokraternas mörkerargument. Nu när så många i bloggsfären uppmärksammat kristdemokraternas vädjan till ledamöterna i Kyrkomötet att inte säga "ja till till välsignelse av homosexuella relationer" vill jag länka till ursprungsbloggen Antigayretorik och dess upphovsman Tor Billgren som i sin tur fått uppgifterna av Bengt Held. Äras den som äras bör!

I dagens UNT svarar vi förresten på kristdemokraten Mikael Oscarsson replik på vår replik om samkönade äktenskap. I tidningen har vänsterpartisternas underskrifter fallit bort, vilket är tråkigt eftersom det var ett gemensamt svar på Oscarssons påhopp på både v och mp.

Jag älskar kranvatten

Hurra, igår beslutade Uppsala kommun att sluta med flaskvatten.  Initiativet kom från vänsterpartiet via en motion till kommunfullmäktige.  Ursprungligen på initiativ av vänsterpartiets riksdagsledamot Jacob Johnson.

Här är UNT:s artikel om beslutet och så här formulerade jag pressmeddelandet:

Uppsala kommun säger nej till flaskvatten


Samtliga nämnder, styrelser och bolag i Uppsala kommun rekommenderas att använda kranvatten istället för flaskvatten. Det föreslås Uppsala kommuns fullmäktige besluta vid sitt sammanträde ikväll.


- Det är jättebra att det finns en majoritet för att vi inte ska använda flaskvatten i Uppsala kommuns verksamheter. Det är en viktig symbolfråga att våga säga nej till transporterat vatten, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.


Förslaget om att kommunen ska sluta med flaskvatten kommer från vänsterpartiet som också föreslår att en eller flera vattenautomater där man kan fylla på en medhavd flaska ska placeras ut i Uppsala. Detta föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska avslå.


- Jag var i Köpenhamn mitt under värmeböljan i juli. Då var jag glad över de vattenautomater som fanns där. Om Köpenhamn kan så borde väl Uppsala kunna, säger Ilona Szatmari Waldau (v).


Vänsterpartiet kommer att föreslå kommunstyrelsen att närmare utreda möjligheten att uppföra dricksvattenautomater.


- Vi vill att en vattenautomat ska kombineras med pedagogiskt utformad information om dricksvattnets ursprung, dess kvalitet, de positiva effekterna på klimatet m.m. På så sätt blir det så mycket mer än bara en vattenkran, säger Ilona Szatmari Waldau (v).


- - - -

Bilden nedan har jag lånat från Jacobs blogg och den föreställer mig, Jacob och Jeanette och eleverna i företaget H2O på Linnéskolan. Det är bara att beklaga att borgarna i fullmäktige sa nej till att uppföra automater på stan där man kan fylla på sin flaska.


Välsignad pedofili och incest följden av könsneutrala äktenskap?

I tidningen Dagen gör dess chefredaktör ett upprop för det olikkönade äktenskapet. Hon manar  till folklig opinion och vill att bloggarna ska resa sig i försvar för den nuvarande äktenskapslagstiftningen och ge Göran Hägglund eldunderstöd: "Kunde allmänna opinionen mobiliseras i den tekniskt komplicerade frågan om FRA-lagen borde detta vara fullt möjligt även i äktenskapsfrågan", skriver hon.

Chefredaktören Elisabeth Sandlund har på ett sätt lyckats, hela 32 bloggar skriver om hennes artikel. Fast kanske inte riktigt i den riktning som Sandlund skulle önska sig. Många bloggar är positiva till könsneutrala äktenskap.

I sammanhanget kan det ju också vara intressant att se vad kristdemokraterna i svenska kyrkan tycker: "Den logiska och teologiskt grundade spärren mot att bejaka månggifte och äktenskap mellan syskon och på sikt även pedofili och andra perversioner kommer att vara borta om Kyrkomötet säger ja till välsignelse av homosexuella" skriver de bl.a. i sina 20 argument i en vädjan till ledamöterna i Kyrkomötet. Kyrkan ska vara "en trygg hamn för alla människor" skriver de på sin förstasida. Tror nog att de glömde skriva dit heterosexuella, för personer som inte är heterosexuella eller som ifrågasätter rådande könsnormer är uppenbart inte välkomna i kristdemokraternas svenska kyrkan. Länk: Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Andra bloggar: AntigayretorikHBT-sossen, Svensson, Kyrkoordnaren,

Ingen skattesänkning 2009

Det är knappt man tror att det är sant men högeralliansen har beslutat att inte sänka skatten 2009. Det blev för magstarkt att spara över 100 mnkr samtidigt som man sänker skatten. Visserligen verkar det inte riktigt som moderaterna håller med om det, allt tyder på att moderaterna tvingades ge sig för de andra partierna. Dels har Gunnar Hedberg (m) tydligt deklarerat att löftet om skattesänkning ska hållas (ABC), dels verkar han beklaga beslutet i dagens Upsala Nya Tidning: "Det väldigt tråkigt, Uppsalaborna hade behövt pengarna som skattesänkningen ger väl så bra som kommunen".

Trots den uteblivna skattesänkningen måste kommunen spara, samtliga nämnder förutom barn- och ungdomsnämnden, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt överförmyndarnämnden ska skära ned sin verksamhet med 1,5 %. Hårda tider stundar för Uppsalaborna.

Med det ekonomiska läget som är finns ingen annan lösning än att återgå till den skattenivå som gällde 2006, innan högern började med sina skattesänkningar. Återgår man till den skattesatsen behöver kommunen bara skära ned på en enda sak, vårdnadsbidraget.

Oppositionens kommentarer finns här.


Könsneutrala äktenskap och skolnedläggningar

I onsdags var det debatt på Fyrisskolan. Samtliga partier i kommunstyrelsen var inbjudna att delta i debatten med varsitt kommunalråd. Fyrisskolan är noga med att det är kommunalråden som kommer och eftersom debatten har blivit en tradition så kommer kommunalråden.

Så här några dagar senare är det några saker som fortfarande sticker ut. Först och främst kd:s kommunalråd som flera gånger upprepar att varje människa är unik och att varje enskild människa väljer själv och att "vänstersidan" inte tillåter det. På min direkta motfråga hur det kunde komma sig att kd inte låter människor älska och gifta sig med vem de vill och att det finns kristdemokrater som vill förbjuda abort slingrade han sig. Det var skönt att höra att majoriteten av eleverna höll med mig om att det viktaste valet en människa kan göra borde vara vem man vill älska och att det var inkonsekvent av kd att prata om valfrihet när man lägger sig i vem varje enskild individ ska älska. Kristdemokraterna fortsätter för övrigt sin kamp för att stoppa en
könsneutral  äktenskapslagstiftning. Även här, här och här.

En annan fråga som stack ut och som jag nog måste säga att jag vann på knockout var privatskolefrågan. Inte debatten i sig kanske men folkpartiets kommunalråd gjorde bort sig rejält. Jag tog nämligen upp att högerns konkurrenstänkande inom skolan riskerar att föra med sig att en och samma elev kan råka ut för att just hennes skola får ekonomiska problem och läggs ned flera gånger om. En ny skola vartannat år typ. En sådan lek med elever vill inte jag se, sa jag. Folkpartiets kommunalråd kontrade då med den i och för sig logiska slutsatsen att det är bättre att dåliga skolor läggs ned än att de finns kvar. En slutsats som man kan hålla med om men bara en vecka tidigare hade hon och hennes partikamrater beslutat sig för att lägga ned Linnéskolan med hänvisning till bl.a. alla nya privatskolor.  Linnéskolan är bl.a. den skola i Uppsala som är bäst på Ung Företagsamhet och det finns nog ingen som tror att Linnéskolan är Uppsala kommuns sämsta gymnasieskola ändå är det den som läggs ned när högern välkomnar de privata skolorna istället.


Jag reagerade också på högerns debatteknik. "Trams", "dumheter", "stalinism" och "hammaren och skäran" sades bl.a. på den högra sidan. Det är ju inte direkt någon seriös debatteknik och jag hoppas att eleverna genomskådar debattekningen och inser att det är när man inte kan svara med sakargument som man tar till slask- och sluggerargumenten.


Guldläge!

Helt otroligt, något man hoppats på men knappt vågat tro. Elfsborg och Kalmar har nu lika många poäng och samma målskillnad. Kalmar leder allsvenskan på fler gjorda mål. När var det senast så här jämnt så här sent?

Fyra matcher återstår, 12 poäng kvar att spela om. Låt mig få uppleva guldruset på Strömvallen den 9 november.

"Äktenskapslagen är som apartheid"

är kanske inte den rubrik som vi skulle valt på vårt debattinlägg om samkönade äktenskap men tidningen väljer naturligtvis rubriker som väcker uppmärksamhet. Vår artikel var ett svar på en artikel i UNT från kristdemokraternas riksdagsledamot där han bl.a. framförde att "För oss är det avgörande att äktenskapet bevaras som begrepp för relationen man-kvinna, vilket vi har uttryckt i vårt garantibevis: "Äktenskapet, som är den stabilaste samlevnadsformen, ska bevaras i sin nuvarande form." Vår argumentation för detta - utifrån barnperspektivet - känner nog de flesta till."

Om nu äktenskap är den stabilaste samlevnadsformen kan man ju undra varför så många ska förvägras en stabil samlevnadsform. Man kan också undra varför kristdemokraterna ur ett barnperspektiv kan argumentera för att barn som inte lever i en kärnfamilj (mamma, pappa, barn) inte har rätt till en stabil familj.

Här kan man läsa vårt svar.

Andra bloggar om , könsneutrala äktenskapsamkönade par,

Förväntade siffror i opinionsmätning

Är det någon som är förvånad över att socialdemokraterna och miljöpartiet backar och moderaterna och vänsterpartiet ökar i senaste opinionsmätningen? Med tanke på att större delen av opionionsundersökningen dessutom är gjord före Mona/Maria-utspelet är siffrorna rejält oroande. Positivt förstås att många väljer vänsterpartiet framför socialdemokraterna men att så många väljer moderaterna är mindre positivt. Den brist på ledarskap och politisk timning som Mona Sahlin visat upp får sina konsekvenser. Det är dock nästan två år kvar till nästa val så det är inte kört än för Mona Sahlin. Idealet vore förstås att socialdemokraterna visar regeringskompetens och tar tillbaka väljare från borgarna samtidigt som vänsterpartiet blir alternativet för alla vänsterväljare.

Opinionsundersökningen är gjord av
DN.

Mp håller dörren öppen för "ett mittenparti", enligt språkrören. Införa betyg från årskurs ett med folkpartiet? Stoppa samkönade äktenskap med kristdemokraterna? Sämre arbetsvillkor för ungdomar med centerpartiet? Eller vad menar de?

Även miljöpartiet har nästan två år på sig att visa vad som är viktigast, ett politiskt samarbete med s och v för en stabil regering eller samarbete med vilket parti som helst för en mindre stabil regering men med ministerposter för mp.

Osmaklig skämt på c-sida

Visst kan man skoja i politiken men centerpartiets kommunalråd i Norrköping har gått över gränsen med sin historia om Mona Sahlin. Expressen återberättar "skämtet" här och intervjuar kommunalrådet här. Omdömeslöst påhopp kallar Lars Lindström det.

Recycle i politiken

Jag blev lite road när jag läste att Jan Björklund anklagade Lars Ohly för att återanvända gamla tal. Expressen visar att Björklund använder exakt samma oneliners och ordvändningar i sina tal medan Lars Ohly inte upprepar sina formuleringar. Så länge politiken är densamma är det ju inte konstigt att man pratar om samma saker i ungefär samma ordalag som i förra debatten. Välfunna argument tål att upprepas.  Björklunds recycling går däremot långt längre att att upprepa välfunna argument.

En annan kul grej i partiledardebatten var Hägglunds liknelse med en kaka som jäser. Samma liknelse på samma sätt använde de kristdemokratiska ungdomarna i skoldebatterna i Uppsala i valrörelsen 2006. Det kan man verkligen kalla för recycling. Måste vara en fjäder i hatten för den som kom på liknelsen och fick själva partiledaren att återanvända den. Den kakan kan man tydligen äta många gånger, om det nu inte är så att en två år gammal kaka har blivit oätlig. (kd:s siffror i opinionsundersökningarna tyder ju på det)

Tre partier stabilare än två eller ett

OK, jag ger mig. Lars Ohly har övertygat mig. Miljöpartiet behövs i en framtida vänsterregering för att vi ska kunna skapa en stabil majoritet som klarar av att vinna valet även 2014. Ohly utvecklar tankarna i dagens debatt i Aftonbladet.

Nu återstår bara att se om även mp inser det. Maria Wetterstrands inlägg i partiledardebatten om samarbetet med vänsterpartiet är totalt obegripligt. Inlägget kan ses här http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=1275794&d=23386 52 minuter in i inslaget. Lägg märke till Mona Sahlins kroppsspråk. Enligt pressen vände Sahlin sig från Lars Ohly när han pratade om samarbete. Här vänder hon sig från Maria Wetterstrand och ger Lars Ohly en blick och ett leende som verkar säga, vad hon svamlar, och sedan höjer hon sitt vattenglas.

En riktig rödgrön röra

Mona Sahlin backar från att dörren för vänsterpartiet är stängd. Det låter som om hon är missförstådd och felciterad. I förrgår sa hon att dörren var stängt. Idag är tongångarna annorlunda. Det är svårt att förstå att Mona Sahlin så kunde missta sig på reaktionen inom sitt eget parti och fackföreningsrörelsen. Det gör att vänsterpartiet borde överväga ordentligt om man kan ingå i en regering som leds av en statsminister som så dåligt tolkar stämningar och som dessutom inte vågar stå för sina ord. Nu är det i och för sig så att alternativet till den regeringen är än sämre, en Sahlin-/Eriksson-/Wetterstrand-regering eller ännu värre, en Reinfeldt/Björklund/Olofsson-regering. (nej, jag glömde inte Hägglund, kd åker förhoppningsvis ur riksdagen).

Inte blir det bättre av att Maria Wetterstrand fortsätter att kategoriskt hävda att vänsterpartiet inte ska ingå i det samarbete som syftar till en koalitionsregering efter nästa val men ger Sahlin tillåtelse att prata med Lars Ohly. Hur i hela friden ska vänsterpartister kunna samarbeta med en sådan människa? Hur i hela friden ska man kunna åstadkomma något med tre partiledare/språkrör som inte har koll på vad de vill och vad de säger. Snacka om rödgrön röra.

Nu gäller det glömma det här och se till att det blir styrsel på Mona, Maria och Peter. Bakom dem, åtminstone bakom Mona Sahlin om än inte bland hennes närmaste, finns det vettigare människor och de kan vara den grund som politiken kan byggas på. Kanske kan det här innebära att Sahlin blir tvungen att byta ut några av sina närmaste män. Om ett dåligt ledarskap inte får effekter för ledaren brukar det få det för de närmaste.

Läs även vad Lars Ohly säger eller varför inte Aftonbladets artikel med den underbara rubriken Sahlin gör en pudel för vänstern. Rubriken är inte bara roligt välfunnen, den är också underbart dubbeltydig.

Här i Uppsala låter vi oss inte påverkas av vad som händer på riksnivå. Vi närmar oss varandra alltmer. Jag har inte förlåtit socialdemokraterna för deras maktbegär och dess konsekvenser efter valet 2006 men en vänsterseger i nästa val är viktigare än gammalt groll.  Allt är glömt!

Dagens andra möte

Ekonomikrisen.

Privatskolor tar inte ansvar för utemiljö

Igår var jag som sagt på studiebesök i Stockholm hela dagen. Studiebesöket var det årliga studiebesök som kommunstyrelsens AU, några nämndordföranden, tjänstemän och representerarer för Vi i Stan gör varje år för att se hur olika städer gör med trafik, byggande, parker osv. Allt för att vi ska hitta en modell som passar politiken, fastighetsägarna och företagarna i city.

Jag tänker inte orda så mycket om själva studiebesöket utan ge en liten privatskolebild. Under en av guidningarna tvärade vi över en lekplats. Lekplatsen var full med förskole- och skolbarn och min första tanke var att vi tvärade över en skolgård men när jag tänkte efter så kom jag på att skolan tillhör ett av Sveriges större skolföretag. Jag vet ju också från min tid som anställd i Stockholms stad att privatskolorna där ofta hyr in sig i lokaler utan skolgård och istället låter barnen gå till parker och kommunalt finansierade lekplatser. Jag frågade därför vår vägvisare och guide hur det förhöll sig. Jodå den privata skolan hade en liten skolgård och använde därför bostadsområdets lekplats som sin utvidgade skolgård utan att betala för användandet eller slitaget.

ingen vill ju förbjuda barn att leka på en lekplats på sina raster men det känns inte rimligt att den kommunala skolan lägger en del av resurserna på skolmiljön medan privatskolorna kan lägga mer resurser på utbildning och ändå gå med vinst genom att spara in på lokaler och skolgårdar.  Eftersom ingen vill eller kan förbjuda skolan att använda kommunala lekplatser och parker innebär inte heller den obefintliga skolgården en negativ faktor för de föräldrar som överväger den skolan.

Det borde ingå som ett krav för alla skolor, även privata, att det ska finnas en funktionell skolgård. Om kommunen började bygga skolor utan skolgårdar skulle det bli ett ramaskri men privatskolor kan hyra in sig i gamla kontorslokaler och gå till parken på andra sidan gatan utan att någon reagerar.  Det borde bli ett stopp på orättvisorna!

Kritik mot smp-uppgörelsen

Idag har jag varit på Studiebesök i Stockholm hela dagen,rapport kommer. 

Socialdemokraternas och miljöpartiets beslut om att samarbeta utan vänsterpartiet har mött reaktioner, bl.a. av diverse
fackförbund och av Uppsalasossen Peter Gustavsson. Fortsättningen blir intressant, kommer de att rätta in sig i ledet eller vad kommer de att göra?


Ohly om smp

Vänsterinriktade socialdemokraterna måste nu se till att s och mp inte får egen majoritet i nästa val för att försäkra sig om en vänsterpolitik. Var det Sahlins syfte?

Läs gärna Lars Ohlys
kommentar på vänsterpartiets hemsida. Håller nog inte riktigt med honom att "vi vänsterpartister kommer att fortsätta vårt arbete för att ersätta den här regeringen med en vänsterregering bestående av vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet efter nästa val".  Första delen håller jag med om men förstår nog inte riktigt hur vänsterregering och miljöpartiet hänger ihop. Även om det naturligtvis är bättre att arbeta för vänsterregering med v, s, och mp än att stillatigande acceptera en semihögerregering med s och mp. Det finns många mijöpartister som står till vänster om socialdemokraterna, även om de inte finns i absoluta toppen, och i ett v-mp-s-samarbete skulle de kanske få lite mer att säga till om.

Jag arbetar för en vänsterregering där vänsterpartiet ingår och samarbetar med alla som har samma mål. Egen majoritet vore ju inte helt fel. Miljöpartiet är inte nödvändigt. Vänsterpartiet har ju en lika bra miljöpolitik, om inte bättre. Eller som en av vänsterpartiets miljöaktivister uttryckte det: "Miljöpartiet måste vara rädda för vår miljöpolitik annars skulle de inte springa och gömma sig bakom sossarna."

Uppdatering: nu kan även Lars Ohlys kommentarer till TT läsas i pressen, bl.a. i DN. Där låter det bättre än i pressmeddelandet.


Förbjuder miljöpartiet högersamarbete nu?

För en halvtimme sedan började miljöpartiets och socialdemokraternas gemensamma presskonferens där de meddelar att de siktar på att bilda en koalitionsregering 2010. Än så länge är det bara SVT Text som kommenterat presskonferensen. Jag återkommer med kommentarer när jag fått mer information.

Sä här långt är det bara att gratulera mp och s. Det är ju jättebra att Mona, Maria och Peter kommer så bra överens. Problemet för dem är att ute i kommunerna och landstingen så samarbetar mp i vissa fall med högern och det är betydligt vanligare att socialdemokrater samarbetar med vänsterpartiet eller hellre vill samarbeta med vänsterpartiet. Får den socialdemokratiska ledningen med sig sina medlemmar ute i landet?

Hur kommer miljöpartiet att göra? Ska deras borgerliga kommun- och landstingspolitiker förbjudas att samarbeta högerut eller ska miljöpartiet föra olika politik i riksdagen och i kommuner/landsting.

Denna presskonferens hölls två dagar efter att resultatet av miljöpartiets folkomröstning om utträdeskravet offentliggjordes. Var det villkoret?

Uppdatering: nu har DN publicerat
TT-artikeln och gjort en snabb analys.  DN konstaterar i sin analys att "genom att enbart låta miljöpartiet vara med på vagnen kan Mona Sahlin hoppas få draghjälp i sin ambition att föra det socialdemokratiska partiet mer högerut". Kanske är det svaret på min fråga om miljöpartiets samarbete med högerpartierna. Mp kommer inte att behöva samarbeta med högerpartier för att driva en högerpolitik. Det kommer Mona, Maria och Peter att se till att den nya mittenalliansen gör alldeles själv.

Kommentarer finns bl.a. från en besviken sosse och en vänsterpartist. En miljöpartist pratar om rödgrönt samarbete men menar kanske ljusrött och grönt. Ett rödgrönt parti finns redan och det partiet är det nu det enda alternativet för Sveriges vänster.

Sverige behöver en ny regering och en ny politik. Inte en ny regering med samma politik. 


Uppsala Beyond Carbon

I helgen hade naturskyddsföreningen ett workshop och en utställning om ett Hållbart Uppsala BC/Beyond Carbon. Till söndag eftermiddag hade de särskilt bjudit in politiker från Uppsala "att besöka utställningen för att diskutera vårt gemensamma uppdrag att skapa en långsiktigt hållbar stad".

Inbjudan hade gått ut till samtliga ledamöter i kommunstyrelsen. Den enda från kommunstyrelsen som kom var jag. Miljöpartiet bad sin riksdagsledamot gå i istället och socialdemokraternas fyra ledamöter skickade en av sina ledamöter i Uppsala Vatten och Avfall AB istället. Så totalt var vi tre politiker där. Intressant var det men det hade varit mer givande om fler hade kommit dit.

Högern bortser från strukturella löneskillnader

Det var fullmäktige både måndag och tisdag. Vänsterpartiets motion om att göra en arbetsvärdering och ha särskilda potter för att höja de snedsitsar som upptäcks avslogs rakt av. Den delen av motionen fick stöd av miljöpartiet och socialdemokraterna. Den del som gällde att prova generell arbetstidsförkortning fick bara stöd av miljöpartiet.

Det är intressant att höra högern prata om hur viktigt det är att kvinnor och män har samma löner men samtidigt visa ett sådant ointresse för att göra något åt det. Vi har inte råd, sa en ledamot bl.a. Samtidigt har högern råd att sänka skatten, så det handlar ju om hur man väljer att prioritera. Det är kvinnor i kommunala låglöneyrken som betalar den svenska offentliga sektorn och borgerliga skattesänkningar med sina låga löner.

En annan företrädare för högern hänvisade till statistik om att det inte finns några löneskillnader och sköt då grovt bredvid målet. Även Uppsala kommuns lönekartläggning visar nämligen att det inte finns någon lönediskriminering i Uppsala. Tur är väl det eftersom det faktiskt är lag på lika lön för likvärdigt arbete. Arbetsvärdering handlar om att jämföra olika yrken och se om det är motiverat med löneskillnader mellan yrkena. Idag är det t.ex. generellt lägre betalt för att ha ansvar för människor än för maskiner. Traditionella kvinnoyrken har lägre löner än traditionella mansyrken. Det är det man vill komma åt med en arbetsvärdering. Det spelar liksom ingen roll om ett manligt sjukvårdsbiträde har lika låg lön som sina arbetskamrater eller om den kvinnliga bygglovshandläggare har lika hög lön som sina manliga arbetskamrater.

När jag i debatten som motvikt hänvisade till genus- och intersektionalitetsforskare som visar på de strukturella löneskillnader som finns satt statistikern och skakade på huvudet.

Vi fick också höra att politiker inte ska lägga sig i lönerörelsen och flera av högerns ledamöter hänvisade till Sveriges kommuner och landsting och arbetsmarknadens parter. Detta trots att SKL uppmanar politiker att ta aktiv del i lönerörelsen. När strukturella löneskillnader diskuterades på ett seminarium i Almedalen tyckte t.ex. representant för SKL att det finns "mycket att göra inom de ekonomiska ramar som finns men att den lokala lönebildningen måste förbättras genom att politiker och högre tjänstemän måste prioritera olika yrkesgrupper och våga stå för den prioriteringen". Källa
SKTF/Newsdesk.

Debatten kan ses här.