Nöjdare företagare

Företagarna i Uppsala ger Uppsala bättre betyg som företagarstad. Det har blivit lättare att driva företag i Uppsala rapporterar UNT. Bland annat har  företagarna blivit mer nöjda med bostadstillgången. Det har byggts en hel del i Uppsala under de senaste åren. UNT talar om byggboom som präglade Uppsala under 2000-talets början. Dvs. under den tid som det var vänsterstyre i Uppsala. Det hindrar nu inte kommunstyrelsens moderate ordförande att ta åt sig äran.

Snudd på komiskt blir det när han ska visa att politikerna förtjänar högre betyg när det gäller handlingskraftighet. "De senaste åren har vi till exempel byggt Bärbyleden, nya E4 ohc Konserthuset." Öh, vad menar han? Konserthuset var han emot hela tiden, Bärbyleden och E4-an har byggts av vägverket. Vad menar han med vi?

I artikeln pratar han också om att han tror att det snart kommer att byggas mer bostadsrätter i Uppsala igen. Han har helt missat att företagarna vill ha hyresrätter. Det är nämligen lättare att locka hit personal från andra städer/länder om de kan hyra en bostad.

Debattera på webben tycker UNT att företagarna ska göra men jag hittar inte artikeln och därmed inte heller ngt debattforum.


Nästan djävligare än i Nacka

Måndagen var inte bara bokslutsdag, det var också dagen då ett par riksdagsledamöter var på besök i Uppsalas äldreomsorg. Eva Olofsson rapporterar från ett äldreboende som snart går över i privat ägo här och om hemtjänsten här. "När jag kom tillbaka till Stockholm efter en heldag i äldreomsorgen kändes det nästan djävligare än när jag besökte Nackas sista kommunala hemtjänst som just då skulle läggas ner. " skriver hon bl.a. i bloggen.

Ojämställd debatt om civil flygplats i Uppsala

Upsala Nya Tidning meddelar idag att man tillsatt en genusgrupp med syftet "att granska UNT ur genusperspektiv och att bidra till en mer jämställd tidning och webb. Vår självklara utgångspunkt är att kvinnor och män ska skildras på lika villkor i UNT, få lika stort utrymme och tas på samma allvar."

All heder åt UNT. Nu väntar jag bara på att Radio Uppland ska gå samma väg. Nästa vecka anordnar radion en stor debatt om civil flygplats i Uppsala. Bortsett från att det enda parti som sagt nej hela tiden, vänsterpartiet, inte får vara med så kan man undra hur de tänkte. Fyra män som representerar politiken, en manlig VD för Uppsala Air och en man som representant för Företagarna samt två kvinnor som representerar Klimataktionen och ett nätverk för ett civilflygsfritt Ärna. Sex män i maktpositioner och så två kvinnor som får representera kritiska medborgare ska delta i debatten. Jämställd debatt där kvinnor och män kommer till tals på samma villkor? knappast.

Förra veckan satsade UNT medvetet på att ha med kvinnor men nådde inte ändra fram. Det är i alla fall hedervärt att försöka men som tidningens chefredaktör skriver "När riksbanken sänker reporäntan uttalar sig riksbankschefen Stefan Ingves och naturligtvis ­illustreras han riksbankens ställningstagande. Men det finns and­ra tillfällen då vi slentrianmässigt väljer en manlig expert."

Radio Uppland har slentrianmässigt valt män i maktpositioner. Jag har försökt nå Radio Uppland för att fråga om detta men inte fått tag på någon. Skulle någon från radion läsa detta inlägg och vilja visa att även kvinnor kan ha maktpositioner så kan jag meddela att jag ställer upp i debatten. Jag kan också tipsa om fler kvinnor med maktpositioner som skulle kunna delta.

Jämställdhet ett ungdomsintresse?

Fullmäktige kan vara fruktansvärt tråkigt men också mycket underhållande, om man lyssnar på de enskilda inläggen. Folkpartisten som inte ville dra igång någonjämställdhetsdebatt t.ex, skälet var att även han varit ung och intresserat sig för dessa frågor men "nu är jag gammal och grå". Menade han verkligen att unga män kan ägna sig åt jämställdhet men när man blir äldre så är jämställdhet inte längre någon viktig fråga? Med tanke på att det är äldre män som sitter på de flesta maktpositioner är det ju inte konstigt att vi inte kommer längre med jämställdheten, om det är så män tänker.

Moderaten Cecilia Forss var också underhållande att lyssna på och då tänker jag inte i första hand på att hon menade att kommunen inte behöver känna till Uppsalabornas kultur- och fritidsvanor, för att kunna planera efter behovet, med hänvisning till människors eget val. Det jag tänker på är hennes inlägg i den ekonomiska debatten.


Sverige har ett inkomst- och konstnadsutjämningssystem som innebär att kommuner med hög skattekraft, t.ex. Danderyd, får lämna ifrån sig skatteintäkter till kommuner med lägre skattekraft. Kommuner med höga kostnader p.g.a. befolkningsstruktur, t.ex. många äldre med hemtjänst, får mer pengar i systemet än kommuner med låga kostnader. I debatten har moderaten Gunnar Hedberg många gånger sagt att det är utjämningssystemen som gör att Uppsala kommun måste spara. Niclas Malmberg påpekade därför att Uppsala fortfarande är nettobidragstagare, dvs. Uppsala får pengar från andra kommuner men eftersom skattekraften i kommunerna sjunker så får naturligtvis Uppsala mindre.

Cecilia Forss svar på detta var att vi kunde  fått så mycket mer. Klokt sagt (inte), menar hon att Uppsala med få varsel och en ung befolkning borde få mer än en kommun med hög arbetslös, höga kostnader för socialbidrag och många äldre? Det är väl självklart att om man delar på en kaka och kakan blir mindre så får man en mindre bit. Ska då Uppsala ha en ännu större bit? Det är moderat osolidarisk politik i ett nötskal.


På spaning efter könskodningar, del 3

I fredags tog jag en cykeltur till Stenhagen och passade på att gå in på ICA Maxi. Där inne fick jag syn på lite störtexponerade skodon, dels gummistövlar för barn, dels tygskor i dam-/ungdomsstorlek. Glädjande var att det inte stod någonstans att den ena sorten var för flickor och den andra för pojkar. Märkningen på skodonen var densamma och affären hade inte satt upp några skyltar om flick och pojk. Här får flickor och pojkar välja fritt om de vill ha Batman eller Hello Kitty, blommor eller graffiti. Så enkelt är det.

Jag var lite stressad så jag han inte kolla hela affären men just i exponeringen av stövlarna och dojjorna blir det fyra plus till ICA Maxi Stenhagen. Det hade blivit fem plus om det dessutom funnits en tredje variant av stövlar utan motiv eller motiv som vi inte automatiskt kodar som flick eller pojk, t.ex. en vattenkanna eller hink o spade.


stövlar med batman och hello kitty


Barnperspektiv?

DN skriver idag om skolan i Perstorp som ska gå över till fyradagarsvecka för att spara pengar. Det som slår en när man läser artikeln att ingen över huvud taget säger något om vad barnen tycker. DN intervjuar inte heller några barn. Kanske tycker barnen att det är bra att ha undervisning i fyra dagar och sedan leka med kompisarna på fritis den femte dagen? Eller också tycker de att det för jävligt. Vad barnen tycker verkar dock inte vara så viktigt.

KD och SD tillsammans

Kan inte låta bli att återigen slå ett slag för Inger Johansson, nu tycker hon att förbud mot omskärelse är religionsförtryck: "Låt den som vill korrigera sina barn få det, det har ingen annan med att göra." Naturligtvis är hon fullt medveten om att hon därmed också säger att  könsstympning av flickor är något som ingen annan har med att göra.

Jag vill också passa på att be om ursäkt för att jag gick händelserna i förväg. Det borde vara idag som Inger ska avslöja en hemlighet, kl 12.00 närmare bestämt. Jag hoppas att det är ett avslöjande om vem som ligger bakom bloggen och varför samtidigt som jag hoppas att bloggen kommer att finnas kvar och kittla vår nyfikenhet.

Eftersom Inger vid ett par tillfällen har uttryckt sin förhoppning om ett närmande och samarbete mellan KD och SD vill jag bjuda på en vårbild, med de båda partisymbolerna tillsammans:


Bilden från parken runt Wiks slott, där vi gick runt igår och fick information om Upplandsstiftelsens arbete med naturvård och naturskola

EU inifrån - Berättelser från EU-parlamentet

Den uppmärksamma har säkert sett att jag lagt in lite EU-reklam i högerspalten. Dels direkt till vänsterpartiets EU-parlamenteriker, dels till vänsterpartiets valsida, dels till Red Planet där man kan beställa Jens Holms nya bok EU inifrån. Jag gjorde också lite reklam för boken för ett par veckor sedan. Det jag inte gjorde då var att göra reklam för Facebookgruppen som ger en 20% på på denna bok och andra böcker på Red Planet. Jag talade inte heller om att det kommer att vara en releasefest och att det finns en blogg kopplad till boken. Så nu gör jag det:

Jens Holms bok - omslagetBoken kan köpas på
www.redplanet.se, på internetbokhandlar som AdLibris, Bokus med mera och alla vanliga bokhandlar kan beställa hem den om de inte har den.  Då kan det vara bra att ha ISBN-numret till hands: ISBN 978-91-977208-5-4.
Bloggen har följande adress: http://euinifran.wordpress.com/   Medlemsskap i Facebookgruppen ger 20 % rabatt  fram till den 20 maj.

Slutligen Reklam för minglet

MINGEL! Kom och mingla med Jens Holm på bokrelease för hans bok "EU inifrån - berättelser från EU-parlamentet 2006-2009".

Det bjuds på alkoholfri öl, vegetariska snittar och tilltugg och de första 30 personerna får ett ex av boken med sig hem.

Var: Kafe Marx på Kungsgatan 84

När: tisdag 28 april, 17.00 - 18.30

OSA: gärna på mejl daniel.sestrajcic@redplanet.se eller anmäl dig till Facebook-eventet här.

Sprid gärna inbjudan vidare till vänner och kamrater.

Arr: Bokförlaget Nixon

EU inifrån - berättelser från EU-parlamentet 2006-2009 är en pocket på 199 sidor som varvar personliga berättelser med hard facts om EU systemet och det glömda parlamentet. Boken bygger kring fem huvudblock - systemet, djuren, klimatet, ofriheten och alternativen.


Jäktig dag idag

Idag har jag varit på Wiks slott där vi först haft Upplandsstiftelsens årsstämma och sedan Regionfullmäkige. Hade en del tankar som jag hade tänkt plita ned här på bloggen men nu är tiden för knapp inför nästa möte. Förhoppningsvis dyker det upp lite nya tankar i morgon, om jag hinner blogga då.


Låsta pengar i privata företag

När vi i höstas diskuterade hur vi skulle klara den ekonomiska krisen i kommunen tog jag upp problemet med långa avtal med privata företag och att besparingarna därför skulle drabba enbart kommunal verksamhet. Så var det nämligen under krisen på 90-talet. Jag fick då försäkringar om att det inte var någon risk, numera tecknade man avtal som var flexibla och där ersättningen följde kommunens upp- och nedgångar.

Nu visar det sig att borgarna de senaste åren tecknat samma idiotiska avtal som de gjorde under sin majoritet i början av 90-talet. Avtalen med de privata boendena/vårdgivarna har en bindande uppräkning, rapporterar
Radio Uppland. Så för att klara av att betala vårdbolagen måste vi spara ännu mer i de kommunala verksamheterna. Det måste bli ett slut på dumheterna.

En hora som du

Eva-Britts berättelse om misshandeln har vi kunnat läsa i vänsterpartiets tidning Tidningen. Nu skriver ytterligare en av tidningarna om Eva-Britts helvete: "När jag frågade varför han slog sa han: Det har jag rätt att göra, med en hora som du".

Heja Inger

Inger Johansson går från klarhet till klarhet, idag lyfter hon fram Lennart Sacredeus som en kristdemokratisk förebild som hon hoppas "vid en Sverigedemokratisk vågmästarroll är det nog inte helt omöjligt att Lennart kan fungera som en länk mellan oss Kristdemokrater och Sverigedemokraterna för ett starkare Sverige". Idag uppmanar hon också alla hycklare att lämna Svenska kyrkan.

Imorgon ska Inger avslöja en hemlighet som kommer att glädja alla. Vi trogna läsare tror naturligtvis att vi i morgon får veta som egenltigen ligger bakom bloggen.

Om Ingers blogg är en fejk och en drift med Kristdemokraterna, hur ska man tolka kommentarerna. Det verkar finnas människor som tar Inger på allvar och som stödjer henne i synen på Sverigedemokraterna och hur Kristdemokraterna ska förhålla sig:


Inger!
Fortsätt kämpa på! Du får utstå många av Herrens prövningar just nu: hån, bespottning, och till och med tvivel.
Jag vill att du ska veta att du har mitt och min kristnas skola FULLSKALIGA STÖD.

Guds Frid!
/Leif Waldemark, rektor

 (Uppdatering: efter en koll på Mullbergaskolans blogg är jag nog beredd att sätta även den i kategorin satir.)

Hej Inger!

Tack för en JÄTTEBRA blogg! Jag blir alldeles varm när jag ser att det finns männskor som brinner för att stoppa antikrists framfart och som verkligen tolkar BIBELN på det sanna sättet här på jorden där Satan går runt och ryter som ett lejon och vill förgöra.

. . .

Marta Maria


Kön, genus och etnicitet

Det är inte svårt att se hur vi könskodar våra barn och försvårar deras möjlighet att välja sina egna vägar. Idag var jag inne på Akademibokhandeln och fick syn på ett ställ med namnskyltar. Glädjande hade även flicknamnen en dödskalle som symbol för stör ej men skyltarna med pojknamn var svarta och skyltarna med flicknamn ceriserosa. Till skillnad från Duka, se gårdagens inlägg, så hade inte Akademibokhandeln förstärkt genom att skriva en skylt om flick och pojk.

När jag tittade mig omkring såg jag också ett ställ med namnmärkta nyckelringar. Prinsessliknande flickor och ett litet metallhjärta för flicknamnen och tuff pojke med mössa och dödskalle på tröjan utan metallhjärta för pojknamnen. Namnskyltarna fick mig också att tänka på vilka genuina svenska namn det var. När jag växte upp fanns det aldrig några prylar med mitt namn på, inte så konstigt kanske eftersom mitt namn inte är så vanligt. Idag är Mohammed, med varianter, ett av de vanligare pojknamnen men ändå så finns det inga nyckelringar med namnet Mohammed. 2002 fick fler barn tilltalsnamnet Mohammed än Mikael. 2005 platsade inte ens Mikael på listan över de 100 vanligaste namnen medan Mohammed fortsatt att växa i popularitet. När kommer skyltarna, nyckelringarna och pennorna med Mohammed på?

I sin artikelserie har DN idag kommit fram till
Hur skapas könsidentitet? Ett ämne som inte väcker lika starkta känslor som gårdagens artikel. Bl.a. tar artikeln upp dock- och snickarhörnor: "Dockhörnan är till exempel ofta inredd i rosa med spets, volanger och bilder på ballerinor, medan snickarhörnan är strikt funktionell och marinblå. Det sänder tydliga signaler om vem som hör hemma var." Det är ett exempel som jag brukar ta upp när jag vill visa hur vi styr barnen och förklara varför man måste se med genusglasögon. En blå dockhörna och en röd/rosa snickarhörna (eller bil som är mitt exempel) gör det mer könsneutralt.

Något säger mig att det här inte är mitt sista inlägg om könskodning. Jag lär nog se fler exempel.Tydliga färgkoder efter kön, glömde kolla vilken färg det var på könsneutrala namn som Kim


Tuffa pojkar och söta flickor men alla är de genuint svenska


Här finns Mikael med men inte Mohammed.


Sopa över och fyll igen hålen

"Min" cykelbana är full med grus, på vissa ställen i sån mängd att man inte ens ser asfalten under. Längs med min cykelväg från hemmet till Stadshuset cyklar jag förbi flera djupa hål i asfalten. För ett par dagar sedan fyllde centerpartiets kommunalråd Lars O Ericsson på egen hand igen ett hål som UNT hade rapporterat om. Jag funderar nu på om jag ska be tidningen skriva om gruset på cykelbanan så att Lars O kommer med sopborste och skyffel och tar hand om det. Eftersom han inte fyllt igen groparna i asfalten längs med min cykelväg så krävs det tydligen ett massmedialt intresse runt hålet.

Lars O Ericsson skickade ett pressmeddelande så att pressen kunde se när han fyllde igen hålet, se bl.a. TV4. Jag funderar på att skicka ett pressmeddelande om att jag ska visa Lars O var han kan sopa över och fylla igen hålen efter allliansens misslyckade politik.

Vid närmare eftertanke avstår jag. Jag har inte tid att springa runt med Lars O Ericsson, det skulle ju ta flera dagar, kanske t.o.m. veckor beroende på hur fort vi orkar springa, att hinna runt överallt.


Kön, genus och könsbundna val

Även DN skriver idag om barn som uppfostras könsneutralt. När SvD nyligen skrev om en familj där föräldrarna inte ville tala om sitt barns kön så fick tidningen stänga kommentarsfunktionen p.g.a. alla otrevliga kommentarer. Det är konstigt att det väcker sådana känslor att vi ska uppfostra barnen könsneutralt och att de själva ska få välja vad de tycker om.

I DN:s artikel uttrycker en av föräldrarna att det är klart att dottern vill ha klänning till förskolan för då får hon beröm av förskolläraren för att hon är så fin. Båda barnen har ändrat beteende efter att de börjat förskolan och börjat ta efter det som anses rätt för deras kön. Om det hade varit rätt och medfött borde ju beteendet ha funnits där redan före förskolan, eller hur?

I Uppsala har vi en del genuspedagoger men tyvärr alldeles för få. Även genuspedagoger brukar väcka upp känslor. Låt pojkar vara pojkar och flickor vara flickor menar en del och tror att genuspedagoger ska tvinga flickor leka med bilar och pojkar att leka med dockor. Så är det inte. Genuspedagogik handlar om att barnen ska få välja själva och bli bekräftade för sina egna val. När flickan kommer till förskolan i snickarbyxor med en bil på ska de vuxna kunna säga åh vilka fina byxor du har idag istället för att bara bekräfta könsbundna val.

Även mitt inlägg om könskonserverande plastserviser på Duka väckte reaktioner. På Duka sålde de i mars en plastservis där de för säkerhet skull hade märkt ut att det fanns både pojk- och flickdelar. För att ingen skulle ta fel så hade tillverkaren märkt de rosa fjärilsdelarna med "girl" och de ljusblåa larvdelarna med "boy". 

Så tidigt lär sig barnen vad som är rätt och fel att göra och tycka om. På förskolan, i affären, av folk i omgivningen och såväl omedvetet som medvetet av sina föräldrar.

Jag bjuder på en ny bild av Dukas plastservis samt en närbild på den blå "sportflaskan" som ligger strax ovanför den rosa tallriken. Kolla ursprungsinlägget för fler bilder.flick- och pojktallrik på duka

Sveriges bästa kvällstidning

sveriges bästa kvällstidning
Så har den äntligen kommit, Sverige nya och bästa kvällstidning.

Tidningen kan ses som
pdf eller direkt i webläsaren via flash.

Gatu- och trafiknämnden en bromskloss?

En dag full med möten. På förmiddagen träffades vi i oppositionen för att diskutera samordningsfrågor och framtiden. På eftermiddagen var det först kommunstyrelsens arbetsutskott följt av möte med revisionen angående bl.a. bokslutet. Därefter träffade vi Vi i stan, som är en sammanslutning av fastighetsägare och företagare i stan. Oavsett vad vi pratade om så visade det sig att Gatu- och trafiknämnden var ngt av en bromskloss. Först gick vi igenom ett antal frågor som vi i kommunen och Vi i stan arbetar med tillsammans för att göra centrum mer attraktivt. Gatu- och trafiknämnden var i stort sett inblandat i alla de områden som inte fungerar. På frågan om varför inget görs åt att bilarna kör i full fart på Dragarbrunnsgatan, trots att all trafik ska ske på gåendes villkor, fick vi svaret att politikerna inte ville sätta upp gåfartsskyltar utan att bilisterna ska anpassa farten frivilligt. Majoritetens ordförande och vice ordförande var inte närvarande för att förklara varför just deras nämnd agerar bromskloss och oppositionens vice ordförande konstaterade bara lakoniskt att han inte hade ngt att säga till om.

När vi gick igenom remissvaren på stadsutvecklingen i Centrum visade det sig att alla, utom Gatu- och trafiknämnden, var överens om inriktningen. När andra nämnder ville delta i arbetet såg GTN sig som väghållande nämnd. Det är ju inte konstigt att den nämnden bromsar i stället för att bidra om man bara ser sig som väghållare och förvaltare.

Bromskloss är förresten en ganska kul beskrivning av en trafiknämnd även om det inte är i närheten av det lilla skämt som miljöpartiets Niclas Malmberg viskade i mitt öra mot slutet av möten. Då togs nämligen hål i gatan upp och ngn konstaterade att det kan grävas ett hål som sedan får ny asfalt och snart är ngn där och gräver upp det igen. Ingen samordning alltså. Det måste vara Lars O Ericsson som är där, skojade Niclas.

När man suttit på möte hela dagen kan det vara skönt att avsluta med ett roligt skämt.


Uppsalas politiker tar saken i egna händer

Centerpartiets Lars O Ericsson har lovat att själv lägga asfalt för att laga ett hål, enligt en artikel i  UNT. som jag tyvärr inte har hittat på nätet. Trots att han tillhör dem som bestämmer i kommunen och som har gett Gatu- och trafiknämnden i uppdrag att spara. Lars O Ericsson är politikern som är i opposition  fast han är i majoritet, hur det nu går ihop.

Nu väntar vi bara på att folkpartiets Karolina Hilding ska ge sig ut i skolorna och stänga av elever, moderaternas Cecilia Forss ta över som klasslärare och kristdemokraternas Gustaf von Essen överlåta några rum i sitt hus till dem som behöver bostadssociala kontrakt.

Klarar man inte av att styra får man ta saken i egna händer . . .

En politiker som tycker att hon blivit för stor för lilla Sverige är folkpartiets Cecilia Wikström, mer om detta skriver
Niclas Malmberg.

Galen kristdemokrat eller skicklig opinionsbildare?

Vem är hon egentligen Inger Johansson, kristdemokraten som rör upp känslor med sin extremism?

Mycket talar för att hon är fejk, så skruvad kan ingen vara. Flera saker i bloggen tyder också på att den är fejk. Fyra ord; kristen och ödmjuk men rättvis, är exempelvis hennes deklaration. Fem ord, varav tre värdeord, som hon får till fyra. Tittar man noga på kd-loggan så ser man att den är hemmagjord och inte helt överensstämmer med den officiella. Istället för kristdemokraterna står det kristdemokrat.

Den typen av åsikter som luftas på bloggen finns nog hos vissa kd-väljare, åtminstone så är de precis lagom skruvade för att bloggen ska verka äkta.

I bloggsfären pågår diskussionen om bloggen, bl.a. Karsten på Dagen, Deepedition och Signerat Kjellberg har bloggat. 

Nu finns även jag på Intranet, deklarerade "hon" i sitt första inlägg, den 8 april. På den dryga vecka som gått har bloggen haft  6,924 besökare (precis nu). I bloggen angivna som räddade själar. 7 000 besökare på åtta dagar. Det visar hur snabbt en blogg kan växa om den får mycket uppmärksamhet och länkas friskt. Kanske är det hela meningen med bloggen?

Hurra, EU-valsidan uppe

Nu finns vänsterpartiets EU-hemsida, tyvärr kan man inte ladda hem det helt suveräna valmaterialet. Förhoppningsvis kommer det upp senare.

Din EU-kritiska röst-logga

Heja Trollhare!

Trollhare är ett bra namn, lagom könsneutralt. Jag blev lite ledsen när jag såg att Skatteverket vill att regeringsrätten ska avgöra om Trollhare får heta det som Trollhare vill heta eller om Trollhare ska få fortsätta dras med ett namn som Trollhare inte vill veta av. Trollhare vill naturligtvis inte heller heta Trollhare, Trollhare heter Immanuel men det vill inte skattemyndigheten riktigt hålla med om och vägrar skriva in namnet i folkbokföringen.

Tidningen Dagen hävdar att en kvinna fick heta Immanuel enligt kammarrätten. Immanuel själv definierar sig inte som kvinna. Enligt den svenska namnlagen är det inte lämpligt att en man har ett kvinnonamn och en kvinna ett mansnamn. Men hur lämpligt är det att Immanuel som själv identifierar sig som kille och som uppfattas som kille av sin omgivning ska behöva ha ett tjejnamn i alla offentliga handlingar?

Nu får vi hoppas att Regeringsrätten ger Immanuel rätt och fastställer kammarrättens dom samt att den blir prejudicerande. Kammarrätten gav alltså Immanuel rätt att heta Immanuel medan Skatteverket tyckte att Immanuel ska fortsätta heta något annat.

Dagen har för övrigt även dålig koll på transpersoner i sin artikel: "Skatteverket är myndigheten som folkbokför alla svenskar och som ska godkänna namnändringar eller kompletteringar. Inget omöjligt jobb, kan tyckas, men när det kommer till transpersoner blir det problem. Det är personer som anser sig tillhöra båda, eller inget av, könen." Dagen har möjligtvis träffat rätt när det gäller vissa transpersoner men inte när det gäller transsexuella. Transexuella i allmänhet anser sig tillhöra ett kön men inte det kön som de biologiskt fötts med. Om Immanuel anser sig vara kille varför får han då inte ha ett killnamn?

Snabba ordförandebeslut

Egentligen skulle jag just nu befinna mig på möte med utanförskapsberedningen men den bestämde sig ordföranden för att ställa in med kort varsel. Tjänstemän som förberett sig och ledamöter som redan hunnit ta ledigt från sina arbeten tycker nog att det varit bättre att ha mötet utan ordförande.

Lögn lögn och förbannad dikt

I morse när jag slog upp Upsala Nya Tidning blev jag förvånad. Jag är visserligen van vid att högerpolitikerna i debatten tillskriver mig och vänstepartiet åsikter som vi inte har men att läsa rena lögner i UNT det händer inte fullt lika ofta. Sist var det i en nyhetsartikel och där kunde de ju breda ut sig och sedan hävda att det var journalisten som tolkade dem fel.

En insändare skriver de ju däremot själva. Just den här insändaren var dessutom så viktig att samtliga borgerliga kommunalråd hade skrivit under den.

Nåja, de ljugande högerpolitikernas insändare var ett svar på en tidigare insändare från en ilsken medborgare som ondgjorde sig över planerna på ett nytt stadshus. 
Förslag om stadshus provocerar i kristid, skrev insändarskribenten. Idag svarade borgarna med att ett nytt stadshus inte är aktuellt, det har bara en socialdemokratisk politiker och vänstepartiet föreslagit. Det är lögn och förbannad dikt. Vänsterpartiet har inte föreslagit att ett nytt stadshus ska byggas. Det är oerhört provocerande att läsa sådana lögner från kommunens högst ansvariga politiker.

Stoppa korruptionen

Valet till EU-parlamentet kommer allt närmare, idag har vänsterpartiets parlamentsledamot Eva-Britt Svensson en debattartikel om korruptionen inom EU, läs den här. Eva-Britt föreslår att makten över budgetutgifterna flyttas till medlemsländerna. Då skulle de nationella parlamenten kunna ställa regeringarna till ansvar vid de allmänna valen. Här finns exempel på de bedrägeri och slöseri inom EU: Open Europe. Och detta EU vill de borgerliga och sossarna ge ännu mer makt genom att underteckna Lissabonfördraget. Det är inte riktigt klokt.

Det finns många skäl att rösta på vänsterpartiet i det stundande valet till EU-parlamentet. Ett är naturligtvis att Eva-Britt har gjort ett alldeles underbart arbete i parlamentet. Eva-Britt skänker dessutom bort en stor del av sitt arvode till vänsterpartiets EU-kritiska arbete och till till arbete för kvinnors rättigheter, miljö, djurrätt och internationell solidaritet, läs mer här.

Jens Holm, som tyvärr inte ställer upp till omval, har gett ut en bok: EU innifrån. Mer om boken finns här. Köp den, läs den.

Farligt med Twitter?

Nej, jag tänker inte sluta Twittra. Jag tror inte att jag blir mindre empatisk för att jag twittrar och jag tror inte att de som följer min twitter blir mindre empatiska. Jag tror inte heller att jag blir mindre empatisk av att följa andra twittrare, tvärtom. Här är några exempel från mitt twitterflöde idag: socialdemokrat S vill ha rättvisa skatter för pensionärer, Idag har pensionsgruppen träffats och lyssnat till försäk.. http://tinyurl.com/dfpj6n - sthlmsvanstern Kollektivtrafiken kan räddas med bilfri innerstad! http://tinyurl.com/cpz5kl - NormalforlagViva la diva! Viva carina! Viva la Tiina! Här gläds vi åt professorns fina recensioner. KonfliktHögerpopulismen på frammarsch: Sverigedemokraterna är i dag en presumtiv kandidat till riksdagen. Många ropar va.. http://tinyurl.com/dzhkyx - emmwalKriser kan också bidra till solidaritet http://tinyurl.com/cl46wq.

Empati i nästan varenda twitter skulle jag nog hävda.

Din EU-kritiska röst

Jag har just sett vänsterpartiets EU-kampanjmaterial. Tyvärr är det inte offentligt än p.g.a. mindre ändringar som ska göras men oj vad bra det är.

Sympatisör till vänsterpartiet eller inaktiv medlem? Passa på och gör en insats, dela ett superbra valmaterial. Jag lovar att du kommer att göra det med glädje.
uppsalalan@vansterpartiet.se är en användbar mailadress för den som vill kontakta vänsterpartiet i Uppsala för att vara med och arbeta för fler EU-kritiska röster i Bryssel.

Uppsala musikklasser

Det var ju så himla viktigt för Uppsala musikklasser att få vara i centrum. Nu startar Stiftelsen Uppsala musikklasser en fristående skola i Lärarseminariets gamla lokaler. Så väldigt viktigt med centrala lägen var det tydligen inte.

Enligt
ABC blir Uppsala musikklasser friskola och flyttar till seminariet. Så fungerar det nu inte. Det finns en kommunal skola som heter Uppsala Musikklasser, den finns idag i Balderskolan. Den kommunala skolan ska så vitt jag vet inte flytta någonstans. Om Stiftelsen Uppsala musikklasser har fått tillstånd att starta en privatskola på Lärarseminariet får de väl göra det men de får nog hitta ett annat namn och starta en helt ny skola från grunden.

Om den borgerliga majoriteten i och med detta lägger ner den kommunala skolan och överlåter namnet till en privatskola så kommer åtminstone jag att protestera. Den här kommunen behöver kommunala skolor!

Rösta i alla val som du kan

På många ställen i världen får människor inte rösta och är beredda att ge sitt liv för att få demokrati. I Sverige får vi rösta men bryr oss inte. Enligt en undersökning som Sveriges Radio låtit göra säger 48 % av de tillfrågade att de tänker rösta i EU-valet. Erfarenheten är att färre röstar när det väl är dags att rösta. Eftersom det huvudsakligen är EU-positiva som röstar så gynnas partier som är positiva till EU. Partier som vänsterpartiet, som är negativa och därför försöker förändra EU, missgynnas.  

Ett skäl till det låga valdeltagande är naturligtvis också att valrörelsen inte är lika intensiv som inför kommunal-, landstings- och riksdagsval. Vänsterpartiets EU-valssida är t.ex. fortfarande tung med valplattform och rapporter. Inget lättillgängligt material finns att läsa. Ska man tro informationen så kommer det en sådan sida inom kort.

Ett annat val, med ännu lägre valdeltagande är kårvalet. Även här finns det ett jättebra parti som man kan rösta på: vänsterns studentförbund, eftersom jag inte längre studerar så står jag inte på listan den här gången. Valet pågår fram till den 21 april.

Rösta i kårvalet och rösta i EU-valet. Din röst behövs!


Hektisk och vilsam påsk

Påskhelgen har varit både vilsam och hektisk. I fredags var jag i sommarstugan och i Örebro och på lördagen åkte vi på släktbesök och påskfirande på Väddö. Idag är jag hemma och ska ta itu med lite politikhandlingar som jag ligger efter med, de bara måste läsas nu.

Filmer från Örebrobesöket kan ses i förra inlägget. Sommarstugan stod kvar men två förrådsdörrar var uppbrutna. Det enda som stulits, som jag kunde upptäcka, var en låda med skruv och spik. Efter förra årets inbrott har vi inga värdesaker kvar där utan släpar allt fram och tillbaka. Allt och allt förresten. Vi har ersatt väldigt lite av det som blev stulet. Båtmotor och motorsåg klarade vi oss utan förra sommaren.

Det var ganska lugnt på mössfronten . Lite spillning fanns och lite papper var gnagt men inget viktigt var förstört. Kollade i och för sig inte i byrån men tror inte att de byggt bo bland kläderna i år.  Det blir enklare att städa inför sommaren i år än förra året, bortsett då från att det finns döda insekter eftersom mössen inte varit inne och ätit upp dem.

I morgon har jag inga möten och kommer därför att ägna dagen åt att komma ikapp med skrivande och läsande.


Örebro-Elfsborg 0-1

Flaggtifo för att välkomna eleganterna
 

Snart ska vi få jubla, Elfsborg har tagit sin första seger mot Örebro borta sedan 1970

Kvotera män går bra men inte att kvotera kvinnor

Dagens ÙNT har en längre artikel om vårt förslag om strategier för fler kvinnliga chefer i Uppsala kommun. Den finns inte på nätet eftersom UNT har en annan äldre version på nätet, utan intervjun med mig.

I pappersupplagan säger jag att jag inte kan säga att det är den borgerliga majoritetens fel att det bara anställts män på högre poster sedan de tillträdde. Det är ett uttalande som jag skulle vilja utveckla. Jag kan inte säga att det beror på majoriteten eftersom jag inte har någon insyn i hur rekryteringsprocessen exakt går till. Vi i kommunstyrelsen får ta ställning till den person som föreslås, inte delta i urvalet. Samtidigt som jag inte kan säga att det beror på majoriteten vågar jag ändå påstå att det inte hade kunnat gå att enbart anställa män om vi varit i majoritet eftersom vårt signalsystem hade varit väldigt tydligt. Alltså, jag tror inte att borgarna medvetet rekryterar bara män men de är inte tydliga i genusfrågor, t.ex. genom att de inte vill prata om könsmaktsordning.

Till UNT säger kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg (m), att vi måste göra något för att få fler kvinnliga chefer men att kvotering inte är den rätta vägen att gå.

När vi på kommunstyrelsen i tisdags anställde den sjunde mannen i rad och vi la vår skrivelse om fler kvinnliga chefer sa en ur högermajoriteten att det inte var acceptabelt men att hennes nämnd medvetet valt en man eftersom det fanns så många kvinnliga mellanchefer på kontoret. Det behövdes en man för könsbalansen där, menade hon. Det går alltså att kvotera män till höga chefsposter men det går inte att kvotera kvinnor. Det är mycket konstigt, tycker jag. De som är emot en konsekvent kvotering kvoterar i själva verket hela tiden.

Jag vill poängtera att vår skrivelse går ut på att underrepresenterat kön inte får understiga 40 % (idag är antalet kvinnor på de högre chefsposterna 29%, 23 % om man bara räknar VD och högsta chefen på varje kontor). Det innebär i princip kvotering men det innebär inte att man ska ta en okvalificerad kvinna framför en kvalificerad man, det innebär att man fortsätter rekryteringsprocessen tills man hittar rätt person, såväl vad gäller kön som kompetens. Har man med sig att det är en fördel om den som rekryterats är en kvinna redan under processen så hittar man också en kompetent kvinna.

Påsk à la Pesach

Idag vill jag önska alla som firar Pesach en bra första sederkvällen (och andra också för den delen).

Blir det inget bloggande de närmaste dagarna vill jag även passa på att önska alla påskfirare en glad påsk.


Manskommunen Uppsala cementeras ytterligare

Nu är kommunstyrelsen slut, fem timmar tog det idag. Sista ärendet var ett anställningsärende och som vanligt anställde vi en man. De senaste tre-fyra gångerna har jag påpekat att det är konstigt att Uppsala kommun bara anställer män till högre tjänster och den här gången instämde även flera av borgarna, rena 1800-talet kallade en av dem det. Det påverkade inte själva anställningen utan mannen, som säkert är alldeles utmärkt, anställdes.

Jag föreslog miljöpartiet och socialdemokraterna att vi skulle lägga en skrivelse om fler kvinnliga chefer och vi kom överens om att lägga en sådan skrivelse tillsammans. Majoriteten kommer säkert att bifalla första attsatsen och kanske lägga till en attsats om att se över rekryteringsprocessen. Det är väl mer tveksamt att de bifaller andra attsatsen som ju i praktiken är ett förslag om kvotering:

Skrivelse till kommunstyrelsen


Fler kvinnliga cheferUnder denna mandatperiod har inga kvinnor rekryterats utifrån till någon av de chefsposter, som tillsätts av kommunstyrelsen, inom Uppsala kommun. En tidigare anställd kvinna har fått förlängt förordnade och på kommunledningskontoret har en internrekrytering skett.


Samtidigt har ett flertal män anställts på högre chefsbefattningar. På befattningar som tidigare upprätthållits av kvinnor, som t.ex. chef för kulturkontoret och personaldirektör, har istället män anställts. Totalt har sex män nyanställts och fem fått förlängt förordnande. (Samtliga tillsättningar som skett direkt av kommunstyrelsen eller på delegation av kommunstyrelsen ingår med undantag av kommunstyrelsens beslut om ny ekonomidirektör). Därutöver har tre män anställts för tre bolag, varav två nybildade.


Någonting måste göras åt Uppsala kommunstyrelses rekrytering av högre chefer. En målsättning måste vara att underrepresenterat kön inte får understiga 40 %.


Det är uppenbart att Uppsala kommun, eller de konsulter/rekryteringsfirmor som anlitas, numera omedvetet kvoterar män. För att råda bot på detta krävs en medveten rekrytering av kvinnor till kommande direktörs-/högre chefsbefattningar.


Vi föreslår därför kommunstyrelsen besluta


Att ta fram en handlingsplan för hur andelen kvinnor på direktörs-/högre chefsbefattningar ska öka


Att underrepresenterat kön inte får understiga 40 % på direktörs- och chefsbefattningar som tillsätts av kommunstyrelsen eller på delegation av kommunstyrelsen


Lena Hartwig (s)                  Niclas Malmberg (mp)         Ilona Szatmari Waldau (v)


Hellre möss än klimatförändringar

Nu när våren kommit börjar jag fundera på att ta en tur till sommarstugan.Efter förra årets musinvasion känns det extra viktigt att åka dit och kolla läget, samtidigt som jag dragit mig för det. Förra året hade mössen ätit upp papper (inklusive de kvitton som försäkringsbolaget ville ha efter två inbrott) samt gnagt hål i nästan alla kvarlämnade kläder, sängkläder, över 100 år gamla trasmattor m.m. Det var en riktigt jobbig helg innan vi  fick iväg allt. Utan el, vatten och värme är det ju också lite småjobbigt att städa.

Nu fick jag genom
Radio Uppland veta att 95% av gnagarna försvunnit p.g.a. de senaste årens snöfattiga vintrar. Det kan innebära att telefonen fungerar i år (förra året var ledningen halvt avgnagd av sorkar) och att det varit färre möss inne. Eller också innebär det att ännu fler möss tagit sig in och på så sätt överlevt.

Först tyckte jag synd om gnagarna men kände ändå en viss glädje över att vi kanske slipper städa musskit och slänga förstörda textilier i år. Vid närmare eftertanke har jag hellre en halvt förstörd sommarstuga än mer eller mindre utrotade gnagare. Visst är de besvärliga för oss människor men viktiga för att djur som rovfåglar, rävar och andra rovdjur ska kunna överleva. Jag städar hellre efter mössen och ger upp tanken på ett trädgårdsland än lever i en värld där klimatförändringarna utrotar djur både i första, andra och tredje led.

Får Schlingmann jubla?

Nu är Reinfeldt störst utropar Expressen efter att Moderaterna fått högre opinonssiffror än Socialdemokraterna. "En riktig vitamininjektion", säger partisekreteraren Per Schlingmann. Alliansen tar ledningen, konstaterar artikeln.

Eftersom både C och KD hamnar under riksdagsgränsen har alliansen färre mandat än S, V, MP. Med dagens opinionssiffror finns det ingen högermajoritet. Jublet från Schlingmann och andra moderater är därför något överdrivet. För det kan väl inte vara så att moderaterna funderar på att bilda allians med Sverigedemokraterna, som enligt denna opinionsundersökning hamnar över riksdagsspärren.  Ali Esbati har kommenterat detta.

Även DN basunerar ut att Alliansen är större än oppositionen och kommenterar inte vad opinionssiffrorna skulle innebära i riksdagsmandat, dvs. en S-V-MP-majoritet. Däremot  påpekar DN att Demoskop frågar färre än andra opinionsinstitut och därför brukar ha stora svängningar i resultaten: "Det skulle betyda att en halv miljon väljare gått över till M på en månad, vilket är ganska osannolikt. Det finns en risk att siffrorna är överdrivna, säger DN:s politiske kommentator Henrik Brors."

Schlingmann må ha rätt i att dessa osäkra opinionssiffror kan vara en vitaminjektion för moderateras valarbetare men jubla borde han inte.

Däremot har jag ingenting emot att han jublar några gånger idag mellan 16.00 och 17.45 då vårt gemensamma herrallsvenska favoritlag Elfsborg premiärspelar mot Hammarby.

Fadime och parken

När UNT för ett tag sedan kollade med Uppsalaborna vem de  tyckte skulle få en gata, park eller annan plats uppkallad efter sig var det många som föreslog Fadime Sahindal, förslaget kom på andra plats efter Pelle Svanslös. Idag har tidningen City (fredags-/nöjesbilagan) en uppföljande artikel. Inför artikeln blev jag tillfrågad vad som hade hänt med vänsterpartiets motion om att uppkalla en plats efter Fadime. Tyvärr kunde jag bara svara att just Fadime hamnat i en namnbank medan kommfullmäktige fattar beslut om andra namn. Varför just förslaget Fadime hamnar i banken har jag inte riktigt förstått.  

Nåja, det var inte det jag skulle blogga om egentligen utan om en sak som jag inte tänkt på tidigare. När UNT publicerade sin första artikel där många föreslog att Fadime skulle hedras så konstaterade jag att vi låg rätt i tiden. Under min pratstund med UNT så var det en sak som slog mig. Vi la vår motion i mars 2007 och de flesta medier berättade om det. Kanske är det så att vår motion letat sig in i Uppsalabornas medvetande så att de svarade Fadime när de fick frågan. Politik är ju inte bara att fatta beslut, politik är även att påverka.

Nu återstår bara att kolla med namngivningsnämndens ordförande vad som händer med namngivningsärendet.

Ilona blir personlig

I morse medan min make duschade gick jag in i badrummet för att torka håret efter min tidigare dusch och fixa till mig inför dagen. Innan jag var klar i badrummet hann han duscha klart, torka sig, klä på sig och cykla iväg. Inte utan att jag önskar att  jag hade lika kort hår och kunde strunta i makeup.

Lätt gjort tycker säkert många. Jag som är feminist och genusmedveten borde ju inte ha några problem med att möta dagen i kortkort frisyr och osminkat ansike. Visst önskar jag att det var så enkelt. Även om man ifrågasätter normer så är det inte alltid så lätt att bryta mot dem. Nu handlar det inte bara om normer, och det är här som jag blir riktigt personlig.

Jag har nämligen två olika autoimmuna sjukdomar. En är vitiligo och den andra är alopeci. Sedan tolvårsålder har jag alopecia areata och det innebär att jag så gott som alltid har minst ett område där det inte växer något hår, oftast på huvudet. Med ett långt hår går det att kamma över och dölja.  Ibland tappar jag också ögonfransar. Genom att ständigt använda smink ser man inte direkt när jag sminkar mig för att dölja att ögonfransarna saknas.

Alopecia areata i nackenVitiligo är en åkomma där pigmentet försvinner fläckvis. Eftersom jag har det i ansiktet så vill jag gärna sminka över det. Det är jobbigt nog som det är att ha sjukdomen. Än jobbigare är det när människor stirrar, kommenterar eller frågar. Hellre ägnar jag några extra minutrar på morgonen åt att dölja än ägnar dagen åt att inbilla mig att alla stirrar på mig.

Bilden till höger är några år gammal och hämtad från min hemsida
vitiligo.just.nu. Jag har inte någon så stor kal fläck just nu men bilden visar nog rätt tydligt varför jag inte kan ha kort hår. Mina vänner tycker inte att mina vitiligofläckar syns, "det är bara du som ser", hävdar de. Kanske är det så men för min egen skull vill jag dölja dem.

Så normativt eller inte, jag kommer nog att fortsätta med långt hår och smink.

Andra bloggar om , ,  , och ,

Ny nazistattack mot vänsterpartister i Uppsala

För ett par dagar misshandlades en medlem av Ung vänster och nu har även vänsterpartiets distriktsordförande utsatts för hot: Vänsterpartister utsatta för attack. Det otäcka är inte bara att Tove och hennes sambo, som är ordförande i V Heby, utsatts för hot utan att hoten även riktar sig mot deras barn.

Det är det tredje attacken på en vecka, tidigare har även aktiva i Revolutionär kommunistisk ungdom utsatts för misshandel (UNT).