Ojämställd debatt om civil flygplats i Uppsala

Upsala Nya Tidning meddelar idag att man tillsatt en genusgrupp med syftet "att granska UNT ur genusperspektiv och att bidra till en mer jämställd tidning och webb. Vår självklara utgångspunkt är att kvinnor och män ska skildras på lika villkor i UNT, få lika stort utrymme och tas på samma allvar."

All heder åt UNT. Nu väntar jag bara på att Radio Uppland ska gå samma väg. Nästa vecka anordnar radion en stor debatt om civil flygplats i Uppsala. Bortsett från att det enda parti som sagt nej hela tiden, vänsterpartiet, inte får vara med så kan man undra hur de tänkte. Fyra män som representerar politiken, en manlig VD för Uppsala Air och en man som representant för Företagarna samt två kvinnor som representerar Klimataktionen och ett nätverk för ett civilflygsfritt Ärna. Sex män i maktpositioner och så två kvinnor som får representera kritiska medborgare ska delta i debatten. Jämställd debatt där kvinnor och män kommer till tals på samma villkor? knappast.

Förra veckan satsade UNT medvetet på att ha med kvinnor men nådde inte ändra fram. Det är i alla fall hedervärt att försöka men som tidningens chefredaktör skriver "När riksbanken sänker reporäntan uttalar sig riksbankschefen Stefan Ingves och naturligtvis ­illustreras han riksbankens ställningstagande. Men det finns and­ra tillfällen då vi slentrianmässigt väljer en manlig expert."

Radio Uppland har slentrianmässigt valt män i maktpositioner. Jag har försökt nå Radio Uppland för att fråga om detta men inte fått tag på någon. Skulle någon från radion läsa detta inlägg och vilja visa att även kvinnor kan ha maktpositioner så kan jag meddela att jag ställer upp i debatten. Jag kan också tipsa om fler kvinnor med maktpositioner som skulle kunna delta.

Kommentarer
Postat av: Galaxa

Östersundsposten är lite inne på samma linje verkar det. Där blommar/grasserar en hetsig debatt om en recension ur genusperspektiv. Intressant!http://op.se/kulturnoje/1.976573

http://op.se/kulturnoje/recensioner/1.970208

2009-04-29 @ 18:28:42
URL: http://et-phone-home.blogspot.com/

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback