Borgerliga politiker avgör inte hur skolornas skriftliga omdömen ska se ut

Höstterminen 2008 var det tänkt att alla elever i Uppsalas skolor skulle få skriftliga omdömen i ordning och uppförande, det hade de borgerliga ledamöterna i Kommunfullmäktige beslutat. Detta trots att en ny grundskoleförordning var mycket tydlig med att det endast är rektor som kan besluta om den individuella utvecklingsplanen ska innehålla skriftliga omdömen om elevers utveckling i övrigt, dvs. vid sidan om utveckling i ämnena. När jag i oktober 2008 frågade om inte beslutet om skriftliga omdömen skulle dras tillbaka fick jag, i december, svaret att det inte var planerat, beslutet gällde och kommunens jurister menade att det inte stred mot grundskoleförordningen.

Samtidigt som jag ställde min fråga lämnade jag in en anmälan till Skolinspektionen. Min anmälan fick ansvariga tjänstemännen att besluta att avvakta med skriftliga omdömen i avvaktan på Skolinspektionens bedömning. Nu har Skolinspektionen gjort klart sin utredning och påtalar för Uppsala kommun att det är upp till rektor att besluta.

Visserligen vill jag inte ha några skriftiga omdömen i ordning och uppförande alls men det är i alla fall bättre att det är upp till rektorerna att avgöra om det ska finnas och i så fall hur de ska utformas än att det är borgerliga politiker. Skolverket påtalar också att eventuella omdömen om elevers utveckling i övrigt bör utformas så att de inte innehåller känsliga uppgifter eftersom de är en offentlig allmän handling.


Tänk att man ska behöva anmäla sin kommun för granskning för att vi ska följa de lagar och regler som gäller.


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback