Skolpeng till eleven, inte till exportföretag

Via Dagens konfliktTwitter (Stopp för vinstuttag förhindrar framväxten av svenska transnationella skolkonglomerat. Faaan, tänkte inte på det) hittade jag en ledarartikel i SvD. Ledarartikeln argumenterar för att svenska fristående skolor ska exporteras till andra länder och bli en svensk exportsframgång. I artikeln förs bl.a. fram att "för att svenska friskoleföretag ska kunna bidra till att göra utbildning, i likhet med vård, till en framtidsbransch med möjlighet att växa utomlands, och inte bara i Storbritannien, krävs dock att de får gå med vinst och själva avgöra vad den ska användas till".

Svenska kommuner ska alltså ge skolpeng till privatskoleföretag som istället för att använda skolpengen till eleven ska använda den till att bygga upp en exportverksamhet.  Det är ju en helt absurd tanke.  Lika absurd är tanken att engelska privatskolor skulle öppna skolor i Sverige för att göra en vinst som sedan används till skolor i England. En utveckling som mycket väl kan komma om skolor ska ses som en internationell bransch.

Det vinstgivande skolföretagandet fortsätter att skapa nya skolföretag. Flera nya ansökningar om att starta fristående skolor i Uppsala har kommit in och den borgerliga majoriteten förväntas säga ja till allihop, enligt UNT. Antalet elever i Uppsala räcker inte till för alla skolor och några kommer att gå i konkurs. De som drabbas är eleverna, som tvingas till skolbyte. Spåren efter Doctrinas nedläggning förskräcker, det är ännu inte klart med skolgång för alla elever (UNT). Grundskoleelever kan man kanske hitta platser till men för gymnasieelever på dyra program finns inte så många tomplatser.

Det finns en risk att privatskolekonkurrensen tar död på privatskolemarknaden. En risk utifrån perspektivet att eleven tvingas byta skola en eller flera gånger och kanske helt måste byta programinriktning. En möjlighet för oss som anser att barns skolgång inte ska vara vinstgenerande och att skattemedel till skola ska gå till eleverna. Uppblåsta marknader har kollapsat förut.

Kommentarer
Postat av: Oscar Sundevall

"Svenska kommuner ska alltså ge skolpeng till privatskoleföretag som istället för att använda skolpengen till eleven ska använda den till att bygga upp en exportverksamhet."Du är ju kommunal politiker, och vet lika väl som mig att kommuner inte "ger" pengar till friskolor. Friskolor får pengar i ersättning för att de leverar en tjänst.Leverar de en bättre och billigare tjänster än kommunal verksamhet, och därmed kan göra en vinst, som sedermera kan investeras i att bygga upp verksamhet i andra länder då tjänar vi på det:Skatteuttag kräver företagande - om man nu anser att det är det primära värdet i att det finns ett privat näringsliv - och framgångsrika företag innebär mer skatteintäkter.En konkret fråga: Är det också lika absurt att Skanska, ABB, AstraZeneca som tjänar pengar på att bygga sjukhus, leverera medicin m.m. till svenska landsting och kommuner går med vinst som sedan möjliggör expansion till andra länder? Varför gör du en skillnad mellan "hård" välfärd och "mjuk" välfärd?/Oscar, CUF


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback