Lokal styrelse i Gottsunda

För en tid sedan lämnade Vänsterpartiet in en motion om lokal styrelsen i Gottsunda. Så här tycker Gottsundaborna- och företagare om förslaget (klipp från TV4, först två korta reklaminslag och sedan intervjuer):Här är motionen:

Organisationen med kommundelsnämnder kom till för att besluten skulle tas närmare invånarna. När Uppsala kommun övergav kommundelsnämnder för en centraliserad organisation övergavs också denna vällovliga tanke. De aktiva i Rasbo kommundelsnämnd fortsatte på kommundelstanken genom att bilda Rasbo i Samverkan och Vattholma i Samverkan har följt efter.

 

I samband med oroligheterna i Gottsunda har det anordnats flera möten och den ena skyller på den andra i ett cirkelresonemang. Vissa boende säger att polisen provocerar ungdomarna medan andra säger att ungdomarna provocerar polisen. I ett inslag i Radio Uppland säger Polisen att socialtjänsten inte finns i Gottsunda efter kontorstid medan ordföranden för Socialnämnden för barn och unga säger att polisen måste bli mer synlig. Exemplen är många men något som står helt klart är att besluten om Gottsunda numera fattas långt ifrån Gottsunda i en centraliserad organisation. En samordnare finns visserligen för att knyta ihop kommunens arbete med lokalsamhället men mycket mer skulle kunna göras.

 

Det ideala vore om Gottsunda återigen kunde få en lokal styrelse med egen beslutanderätt över skola och socialtjänst. En sådan organisation vore kanske svårt att få in i Uppsala kommuns styrmodell men något måste göras för att ge lokalsamhället större inflytande över hur kommunen agerar i Gottsunda, hur medel till föreningar fördelas och hur socialtjänsten ska arbeta. En organisation liknande den i Rasbo skulle kunna skapas men det är alltid svårare att starta något nytt än att som i Rasbo bygga vidare på det som redan fanns.

 

Det krävs därför att företrädare för kommunen träffar företrädare för lokalsamhället i Gottsunda, såväl boende och föreningar som företagare och befintlig kommunal verksamhet för att stödja starten av ett ”Gottsunda i Samverkan”. En sådan organisation behöver också en egen budget och stöd att komma igång.

 

Vi föreslår därför att

 

Organisatoriskt och ekonomiskt stöd ges för att en lokal styrelse/förening ska kunna starta i Gottsunda


Spårtrafik bra för Uppsala

Moderaterna har visst en ny ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Idag har hon en insändare i Upsala Nya Tidning. Faktagranskning tycks inte höra till den nya moderatens prioriterade sysselsättningar. Då tänker jag inte i första hand på att hon påstår sig vara ny miljö- och hälsovårdspolitiker utan hennes åsikter om spårvagn.

Eftersom hon är uppväxt i Göteborg konstaterar hon att spårvagnar bullrar, att de tar plats och att de är trafikfarliga. Hon avslutar sin insändare med följande "Fram­tidens teknik kommer att ge möjlighet för elbussar, vars batterier kan laddas vid terminalerna."

Om hon nu tror så mycket på framtidens teknik varför bryr hon sig inte om att kolla upp dagens teknik? Dagens spårvagn är tyst, säker och ytsnål och skiljer sig från den äldre spårvagnsteknik som finns i Göteborg, inte minst den spårvagn som fanns i Göteborg förr.

Elbussar med uppladningsbara batterier kan kanske komma i framtiden men än så länge försvinner allt för mycket energi vid uppladdningen och batterierna måste vara väldigt stora för att orka med en buss en längre körsträcka. Elbussar kan inte heller ersätta spårtrafik eftersom bussar har kapacitetbrister. I den stora stad som Uppsala är på väg att bli räcker inte en buss på frekventa sträckor, spårvagnen kan ta så mycket fler passagerare.

När vuxna mobbar barn

Dagens Nyheter har i några dagar haft några riktigt bra artiklar om idrott och "toppning" med anledning av Rädda Barnens kampanj "Jag vill också vara med" som syftar till att minska diskrimineringen inom barn- och ungdoms­idrotten.

Artiklarna tar bl.a. upp det faktum att de som lyckas inom idrotten oftast är födda i början av året. De som är födda senare uppmuntras inte och deras talang upptäcks inte eftersom de är lite senare i sin utveckling. Det är ju självklart att barn födda i december inte är medfött sämre i idrott än sina kamrater födda i januari, bara lite senare i utvecklingen.

Den allt vanligare  toppningen inom barnidrotten innebär att man missar talanger som är lite sena i sin utveckling och man missar dem som inte tycker att det är roligt att hålla på med idrott om kompisarna inte är med i samma lag/grupp.

Jag har själv erfarenhet av hur det går till inom ungdomsidrotten. En av mina söner spelade i ett fotbollslag med en tränare som inte hade några problem med att mobba barn (mobbning av barn kallar också DN det för). Sjuåringar som inte höll måttet i "hans" lag ställdes utanför och fick inte vara med. Attityden och toppningen fick stöd av enstaka föräldrar vars barn inte klarade att förlora. Hellre mobba ett par andra ungar än att min egen unge ska behöva gråta vid förlust, typ. Andra föräldrar såg men gjorde ingenting, ytterligare några föräldrar såg och gjorde något. Jag och en förälder till anmälde tränaren till klubbstyrelsen eftersom toppning inte var tillåten enligt klubbens regler. Vissa beslut fattades men då hade redan alla som tränaren inte gillade lämnat laget så det fanns ändå inga kvar att mobba.

De flesta gick till ett annat lag med filosofin att alla ska få vara med lika mycket. Efter några år så var det här laget bättre än toppningslaget. Så vitt jag vet är det ingen av spelarna som blev kvar i toppningslaget som idag håller på med fotboll. När förlusterna började komma tätare var det inte roligt längre för laget som bara spelade för att vinna och inte för att det var roligt.

I en sidoartikel berättar DN om ett AIK-lag där alla fick spela lika mycket: "Hela sexton av de tjugoåtta pojkarna som var med från början fanns kvar i gänget tio år senare, när laget vann pojkallsvenskan. Det normala är att fyra eller fem finns kvar. I år har killarna fyllt tjugofem år, och fem av dem spelar ishockey på elitnivå."

Det tycker jag är ett underbart exempel på att det lönar sig i längden att låta barn vara barn och inte nivågruppera och toppa lagen.

Det är min bestämda uppfattning att idrottslag som toppar sina lag och inte låter alla barn vara med på samma villkor inte ska få kommunala bidrag. Uppsala kommuns regler  säger bl.a. att bidragsberättigade föreningar ska  vara uppbyggda och fungera enligt demokratiska principer. Föreningens verksamhet skall bedrivas i enlighet med FN:s barnkonvention så att barn och ungdomar ges möjlighet att delta i demokratiska arbetsformer där de själva kan påverka arbetet i sin förening. Någon prövning har så vitt jag vet inte gjorts av om föreningar med toppande idrottslag bryter mot reglerna. Jag hade definitivt anmält min förening om inte styrelsen tagit tag i det toppande laget och den toppande tränaren.

Moderat kan vara bra, eller inte

Jag är besviken på regeringens val av landshövding. Efter en moderat kommer en moderat, jippii (inte). Stockholms handelskammares VD Peter Egardt har utsetts till ny landshövding i Uppsala län.

När jag jobbade i Stockholm så överöstes vi av pressmeddelanden från Egardt och handelskammaren. Jag minns inte alla men ett bestående intryck är att de handlade om vilka vägar som behövde byggas och hur trafiken skulle stimuleras. Trängselavgifter var ett stort hot mot företagandet i Stockholm och alla billänkar och förbifart Stockholm en nödvändighet. Ungefär så minns jag pressmeddelandena.

En landshövding ska ju inte agera politiskt så kanske slipper vi regelbundna pressmeddelanden från länsstyrelsen. Å andra sidan kan man ju aldrig veta med landshövdingar, vissa har varit en katastrof (oavsett partitillhörighet) och andra har varit en succé. Jag tyckte t.ex. att Ulf Adelsohn var en utmärkt landshövding i Stockholm, som verkligen arbetade för Stockholms läns bästa. Sossen som tog över var inte lika bra.

Partitillhörighet och tidigare arbete säger inget om landshövdingen blir bra eller inte. Jag ger Egardt en chans och hoppas att han är mer lik Ulf Adelsohn än andra moderata landshövdingar.

Inget julbord i år

I år har jag inte fått någon inbjudan till julbord eller julfrukost. Det stora julbordet som ett av stadens företag brukar bjuda på och som jag aldrig brukar gå på hade jag tänkt tacka ja till i år men jag fick ingen inbjudan. Eller också hade de inget julbord i år. Jag har tackat nej eftersom det inte har känts bra för mig att bli bjuden av ett företag som till viss del är beroende av de beslut som vi fattar. Samtidigt så har jag insett att detta är ett julbord som många människor i beslutsfattande ställning går på. Eller som jag konstaterade i mitt blogginlägg Kommunalråd smörjer kråset på gratis julbord: "Ibland måste man ju gå på sådana där tillställningar för att det är där man träffar människor, det är där man knyter kontakter och det är där man visar att man finns."

Istället för julbord och julmingel med näringslivets toppar har jag den senaste veckan bl.a. ägnat mig åt att födelsedagsfika med Teater Blanca, filmvisning och fika med ungdomar i Stenhagen (ett vänsterpartiarrangemang) och julmingel med vänsterpartister.

Patetiska Centern

Så har Centerpartiet återigen hoppat på Vänsterpartiet i ett replikskifte med andra partier. Påhoppen är patetiska och desperata. Det är så uppenbart att Centern slåss för att överleva som parti. När det egna partiets politik är så medioker att man tar till skamgrepp då är man bra desperat.

Jag håller som bäst på att snickra på ett svar. Den här gången hoppas jag att UNT publiceras repliken i papperstidningen. Förra gången fanns den bara med på webben och förpassades till en liten länk efter bara några timmar.

Här är länken till mitt förra svar: Centern - gör upp med ert eget förflutna

En oviss födelsedag

Idag skulle min pappa ha fyllt 73 år om han hade fått leva. Idag för 65 år sedan inledde min farfar en ofrivillig resa mot sin död. Jag har alltid undrat om resten av familjen firade min pappas åttonde födelsedag, om man höll skenet uppe för den lille pojkens skull. Jag undrar också vad min farfar tänkte den där dagen och om han visste vad som väntade honom.

Älskade Pappa, grattis på födelsedagen. Boldog Születésnapot!

Säga en sak men göra en annan (á la C)

Stephen Schad heter en folkpartist centerpartist som gärna vill bli kommunalråd för Centerpartiet men han är inte beredd att vara korrekt bara för att bli vald. Det är i alla fall hans reaktion efter att han får på huden av sin ordförande i dagens Uppsalatidningen.

Schad uppmanade till bojkott av griskött i förra numret av Uppsalatidningen. Det gillar inte kretsordföranden Rigmor Stenmark, själv gammal grisuppfödare. Han borde ha frågat mig först menar hon.

Jag funderar på om jag ska ge Stephen Schad ett medlemsskap i Djurens rätt i julklapp. Jag är medlem och jag äter inte fläskkött, inget kött alls faktiskt. Man måste inte vara vegetarian/vegan  för att vara med i Djurens rätt. Det räcker att man tycker att djur inte ska plågas och att man vill ha ett samhälle som inte förtrycker djur.

Lite lustigt är det med dessa pressutspel som inte har någon förankring i den politiska verkligheten. Stephen Schad uttalade inte något stöd till Vänsterpartiets och Miljöpartiets motion om köttfria dagar i kommunens verksamhet och att mer kött skulle vara naturbeteskött. Uttala sig i media går tydligen bra men när det kommer till politiska beslut skriver Schad under på att helt vegetariska dagar inte går att införa i skolan för att det minskar elevernas valmöjlighet. Viktigare än så är det inte.

Den gamla grisuppfödaren Stenmark tycker inte det behövs någon bojkott av fläskkött eftersom vi har så bra djurskyddslag i Sverige och hon vill att vi se till att den efterlevs ännu bättre. Man kan ju undra varför Centerpartiet och de andra allianspartierna la ner Djurskyddsmyndigheten så fort de finns chansen.

Rigmor Stenmark och Stephen Schad har i alla fall det gemensamt (förutom medlemskapet i Centern) att de båda säger en sak men gör något annat.


Vårdnadsbidrag för missnöjda föräldrar

Även i långa debatter kan det finnas något intressant. När jag läste den tjocka delårsbokslutsluntan såg jag att det fanns väldigt olika siffror på hur många familjer som har vårdnadsbidrag. Över 300 i juni och därefter ständigt minskande. Det här tog jag naturligtvis upp i mitt anförande som bevis på att vårdnadsbidraget mer handlar om alliansens misslyckande med barnomsorgen än om intresse för själva vårdnadsbidrag. Statistiken tyder på att föräldrar som under våren inte orkade bråka för en barnomsorgsplats eller som erbjöds en allt för långt från hemmet sökte istället vårdnadsbidrag. Till hösten när det fanns mer platser gick de över till förskola.

Ingen kommenterade mitt inlägg om detta, det försvann väl i allt annat som rödgröna hade att säga om den blåa politiken. En som lyssnade var dock TV4:s Jan Nordling som kommenterade och tolkade i sin
blogg.

Jag hoppas att även Cecilia Forss lyssnade, även om hon inte sa något, eller att någon tjänsteman också sett och tänkt på sambandet. Under våren när Cecilia Forss var så stolt över att det verkade finnas barnomsorgsplats till alla saknades det i själva verket ca 100 platser när föräldrarna hellre pusslade med hjälp av vårdnandsbidrag i ett halvår än tog ett en plats långt ifrån hemmet. 100 fler barn än vad Forss hade tänkt sig dök upp till hösten barnomsorg och spädde på behovet under våren 2010.

Vårdnadsbidrag skulle ju vara till för de föräldrar som ville vara hemma längre med sina barn. Nu fungerar det som ett bidrag för dem som inte får förskoleplats. Jag minns vad Folkpartiet sa före valet: OK, vi går med på vårdnadsbidraget men förskolan ska vara fullt utbyggd och ha en bra kvalitet. Så här stod det t.ex. i ett pressmeddelande om Folkpartiets syn på vårdnadsbidrag: Full behovstäckning ska gälla. Bristande kvalitet i förskolan ska aldrig få vara ett skäl för föräldrarna att avstå från arbete och istället välja det kommunala vårdnadsbidraget.

Det gäller uppenbart inte i Uppsala. Här avstår föräldrar från arbete  för att välja vårdnadsbidrag p.g.a. bristen på förskoleplatser. Kvaliteten har ständigt försämrats med större barngrupper och lägre personaltäthet. Det konstiga är att Folkpartiet numera inte bara försvarar vårdnadsbidraget utan anklagar Vänsterpartiet för att begränsa föräldrarnas möjlighet att välja barnomsorg när Vänsterpartiet förslår att det kommunala vårdnadsbidraget ska tas bort (http://ilonaw.blogg.se/2008/may/folkpartiets-tomma-pedagogikretorik.html).

Avskaffa vårdnadsbidraget nu och se till att det finns tillräckligt med platser i en barnomsorg med hög kvalitet.

Ihåligt argument mot dubbdäcksförbud

KD säger nej till dubbdäcksförbud på Kungsgatan, rapporterar Radio Uppland. KD menar att förbud skulle drabba människor på landsbygden. Jag funderar på vilket sätt det skulle drabba människor på landsbygden som "måste ha dubbdäck". Dubbdäcksförbudet är ju till för att man inte ska använda Kungsgatan som genomfartsgata om man har dubbdäck. Den som har ett ställe på Kungsgatan som målpunkt kan köra på Dragarbrunnsgatan och parkera i något av parkeringshusen där. Ska man släppa av eller hämta någon på Centralen så gör man det numera på andra sidan centralen. Jag kan komma på två ställen som man inte kommer åt om man har dubbade däck. Det ena är Stadshusets parkering och det andra är Bussgods. Man kommer inte heller att kunna parkera precis utanför krogen Peppar Peppar om man är på väg dit. I stan gäller vanligtvis att man inte kan parkera direkt utanför dörren så  det kan knappast vara ngt större brist att man inte ska kunna göra det på smågatorna som enbart går att nå från Kungsgatan. Samariterhemmet kan man också nå via Dragarbrunnsgatan.

Stadshusets parkering är man inte behov av om man inte ska till Stadshuset och bära tunga saker, andra kan parkera i parkeringshuset mitt emot som man når från Dragarbrunnsgatan. Ett dubbdäcksförbud på Kungsgatan "drabbar" därför huvudsakligen anställda i Stadshuset som av ngn anledning tar bilen till jobbet.

Bussgods är däremot värre. Ska man skicka något riktigt tung som bara går att transportera med bil så blir det förstås problematiskt. Bor man på landet och tycker att man måste ha dubbdäck och kommer på att man vill skicka farmors gungstol med Bussgods så byter man ju inte däck bara för det.

Till skillnad från Kristdemokraterna så tror jag det problemet går att lösa. Exempelvis genom att tillåta dubbdäckskörning mellan Bussgodsterminalen och Strandbodgatan eller genom att flytta Bussgodsterminalen, som idag är i tillfälliga lokaler, till en plats som går att nå.

Den smutsiga luft som blir resultatet av dubbdäcksförsedda bilar drabbar alla som vistas i Uppsalas centrum. För att innerstadsluften ska bli mer hälsosam så är förbjud för dubbdäck en enkel åtgärd. I valet mellan att familjer på landet drabbas av att inte kunna köra genom stan på Kungsgatan och att boende i stan drabbas av astma och andra hälsoproblem så väljer jag det första.

Wackra Wetterstrand

Läste i Expressen att Maria Wetterstrand fått frågan om hur det är att vara vackrast i riksdagen. Hennes svar var först att hon inte tänker så mycket på det och sedan att hon tänkte säga att konkurrensen inte är så stor samt tillägger blixtsnabbt att hon tar tillbaka det.

Alltså, tycker hon verkligen själv att hon är vackrast i riksdagen eller var det ett ironiskt svar?

Romano Zor

Idag har jag varit på studiebesök på Romano Zor. Romano Zor är ett projekt där romska deltagares behov formuleras och tillvaratas tillsamman med professionellt stöd och vägledning. Vi träffade på dem som arbetar i projektet och de som deltar. Vissa av de exempel på diskriminering som de berättade var grova. Även om jag vetat att romer är diskriminerade så hade jag ingen aning om att diskrimineringen var så utbredd och så grov.

Många romska barn hoppar av skolan innan de gått färdigt grundskolan. Skälen till det är många och skolan låter det oftast ske. Det finns flera exempel på hur samhället ställer andra krav på romer än på andra svenskar, i vissa fall högre krav och i andra fall lägre krav. Visserligen ska man ha respekt för andra kulturer än den majoritetssvenska men den respekten får inte blanda sig med fördomar så att resultatet blir diskriminering.

Besöket väckte en hel tankar om vad som skulle kunna göras i Uppsala kommun.


Rätt i rätten

För ungefär ett år sedan gjorde Uppsala kommun förändringar i budget för 2009. Flera av yrkandena från vänsterpartiet och miljöpartiet togs inte upp till beslut av fullmäktiges ordförande som hänvisade till att de inte var beredda. Jag och Niclas Malmberg överklagade och nu har vi fått Länsrättens beslut. Länsrättens prövning visar att våra yrkandena som hade en direkt påverkan på budgeten borde ha ställts under proposition och upphäver ordförandes beslut i de delarna. Utifrån hur Länsrättens beslut är formulerat kan jag konstatera att det är fler yrkanden som borde ha ställts under proposition men där det inte framgår av underlaget att det är direkt budgetpåverkande yrkanden.

Med tanke på att det är mindre än en månad kvar av det budgetår som yrkandena gällde så spelar det rent praktiskt ingen större roll att besluten upphävs. Det är ändå skönt att ha det här domstolsutslaget i ryggen om ordförande skulle fatta beslut om att inte ställa våra yrkanden under proposition igen.


Schysst jul

I helgen är det schysst jul i Stockholm,  närmare bestämt Lördag 5 dec 11-17 Söndag 6 dec 11-15 i ABF-Huset på
Sveav. 41. länk
http://www.schysstjul.se/.

Helgen därpå är det premiär för schysst jul i Uppsala i Missionskyrkan.

Uppsalas marknad hålls den 12 december kl 11 - 17 i Uppsala Missionskyrka, S:t Olofsgatan 40.    Förutom marknaden hålls föreläsningar, en filmvisning och en fotoutställning. Dessutom håller Missionskyrkans kafé öppet.

World Aids Day i Uppsala

Missa inte evenemangen med anledning av World Aids Day i Uppsala idag:

1/12 Fotoutställning Elisabeth Ohlsson: Via Dolorosa
Härmed vill Uppsala Afrikagrupp (en lokalförening av
www.afrikagrupperna.se) tipsa om utställning och föreläsning på temat HIV och AIDS, den första december. Se bifogad affisch, och sprid gärna informationen. För mer information om utsällningen se: http://www.ohlson.se/utstallningar_via_dolorosa.htm


1/12 Konsert med Nina Ramsby i Helga Trefaldighets kyrka kl. 19.00. Skivförsäljning och signering. Fritt inträde. Arr: RFSL Uppsala. www.rfsl.se/uppsala

1/12 Ljusmanifestation på Stora Torget kl. 17.00
Arr: Uppsala studentkårs säkrare-sex projekt, Universitetskyrkan, ISAK, RFSU Uppsala, RFSL Uppsala, Sensus, SFQ Uppsala, Uppsala Studentkår och Diskrimineringsbyrån. www.uppsalastudenkar.nu/WAD


2/12 Gratis föreläsningsdag på temat HIV/AIDS.
Arr: Kondoma mera, Uppsala studentkårs jämlikhetsansvarig. www.uppsalastudenkar.nu/WAD