Kunglig förlovning, ljus i mörkret för alla friställda i bilindustrin

Mycket har skrivits om den kungliga förlovningen, jag har inte skrivit en rad även om jag funderat på varför han friade och hon sa ja-ja-ja. Lite otidsenligt efter ett så långt förhållande men man ska kanske anta att de endast varit vänner, utan fysiskt förhållande, fram tills "frieriet"?

Nåja, mycket bra har skrivits om förlovningen och något av det allra bästa är konstigt nog Johan Cronemans TV-krönika i dagens DN. Läs den och njut!!!

Kalle Anka-sändning från slottsbacken

Här kommer ett litet utdrag

Först säger han att Kronprinsessan Victorias förlovning "naturligtvis" (?) glädjer hela det svenska folket. Det retar mig, uppriktigt sagt, som fan. Men sedan något betydligt värre. Han säger nu att detta är ett "ljus i det här mörkret som vi upplevt med finanskris och med bilindustrin som går på knäna och alla som blir utan jobb."

Precis Anders. Det förvånar mig att ni på Rapport inte hade en direktlänk till de jublande Saab-anställda i Trollhättan eller i Linköping. Vilken enorm lättnad de måste ha känt. Först detta fruktansvärda med att bli av med jobbet, oro för de tre barnen, för huslånen och billånet och sommarstugan och hela jävla skiten: Allt försvann plötsligt, denna lilla futtiga fattiga oro för något så trivialt som ett jobb på löpande bandet på Saab. Vem orkar egentligen bry sig? Det viktigaste just nu är väl ändå att Victoria och Daniel äntligen får förlova sig, gifta sig och skaffa barn? Nu säger de förresten i tv att bröllopet kostar 20-30 miljoner. Dom pengarna hade ju ändå inte hjälpt Saab!

Andra som skrivit om förlovningen är bl.a. Svensson


Farfar stod upp mot rasism och antisemitism

I dagens Expressen svarar Lars Ohly på den diskussion om antisemitism som uppkommit efter att Ohly nämnt Jinge som en av sina favoritbloggare.

Lars Ohly skriver bl.a. "För mig som anhängare av Palestinas rätt till självständighet och motståndare till staten Israels folkrättsbrott är det viktigt att rågången är tydlig. Kritiken ska alltid riktas mot staten Israel. Ansvaret för att hålla rågången i debatten om Israel-Palestina faller på båda parter. Vi som sympatiserar med det palestinska folkets kamp för ett eget land måste alltid bekämpa antisemitiska attityder och konspirationsteorier. Ibland har denna gräns överträtts och det är aldrig acceptabelt. "

Ohly skriver också att han är stolt över att hans egen farfar var en av dem: "Trots påtryckningar från de tyska nazisterna i Stockholm vägrade Emil Ohly, kyrkoherde i Tyska kyrkan, våren 1935 att hissa hakkorsflaggan utanför församlingssalen".

Jag är stolt över min farfar, som i november 1944 arresterades för att han stod upp mot rasism och antisemitism. Som straff för sin hjälp till Budapests judar deporterades han till ett koncentrationsläger där han dog i mars 1945.

Det skiljer mycket i konsekvenserna för våra farfäders ställningstagande mot rasism och antisemitism men det skiljer ingenting i min och Lars Ohlys inställning: "Jag och Vänsterpartiet kommer att fortsätta stå i första ledet i kampen mot rasism och antisemitism."

Även Jenny Lindahl Perssons artikel i Flamman är läsvärd, där kommenterar hon bl.a. Jinges blogg.

Nej till Ipred

Igår röstade borgarna och socialdemokraterna igenom Ipredlagen. Vänsterpartiet och miljöpartiet röstade nej. Här är skälet till att vänsterpartiet röstade nej:

Vänsterpartiet röstade på torsdagen nej till Ipred-lagen i riksdagen. I debatten pressade Vänsterpariets Kent Persson jusitieminister Beatrice Ask till klargöranden som visade att vi ännu inte kan veta ens vilken omfattning av nedladdning som krävs för att företag ska få tillgång till personliga och integritetskränkande uppgifter. Detta kommer att leda till en oacceptabel rättsosäkerhet, där storföretag får möjlighet att skaffa uppgifter om privatpersoner som sedan kan krävas på okända belopp utan att det sker någon rättslig inblandning.

Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbetet mot integritetskränkningar både i den Svenska lagstiftningen och i EU, som är den institution som tagit fram Ipred-direktivet. Vänsterpartiet fortsätter också arbetet med att skapa bättre förutsättningar för kulturarbetare att kunna försörja sig när den nya tekniken sedan länge gjort att fildelning är ett faktum. En arbetsgrupp har sedan kongressen haft i uppdrag att arbeta fram förslag på detta område.

(från vänsterpartiets pressmeddelande)


För trött för att bemöta lögner

Jag orkar inte blogga idag. Skulle vilja bemöta Cecilia Forss och Ali Moulavis lögner i dagens UNT men det får bli imorgon. Om jag orkar då. Idag har jag i alla fall talat med UNT om lögnerna och jag hoppas på en uppföljande artikel.

Skälet till min trötthet är veckans schema. Jag har haft möten från morgon till sen kväll och kommer att ha möten från morgon till sen kväll ända fram till fredag när jag bara har eftermiddagen inbokad. Ikväll lär jag komma hem vid niotiden och det blir veckans tidigaste hemgång. Jag har möten både på lördag och söndag.

Det kan låta som ett klagande, det är det inte, jag har själv valt det här livet - ingen har tvingat mig. Det är en förklaring till att jag inte orkar blogga idag och kanske inte heller orkar blogga imorgon, om det blir någon tid över.

Uppdatering: mitt svar på lögnerna kan läsas här: UNT.

Kön, inte sexualitet

Jag blir så trött på all fixering vid människors sexualitet. Varför finns det de som hävdar att det är vår sexuella läggning som styr våra önskemål? Nu senast är det moderaterna som tagit fram ett kyrkopolitiskt program: "Inom moderaterna finns olika  sätt att se på välsignelser men som parti förespråkar vi att även homosexuella par ska kunna ingå äktenskap i Svenska kyrkan".  Det handlar om vilket kön vi har, inte vilken sexuell läggning vi har. Moderaterna borde skämmas över denna skrivning, som antagits av partistyrelsen.

 Det finns ingenting i dagens äktenskapslagstiftning som förbjuder homosexuella att ingå äktenskap i kyrkan. Det är människor av samma kön som inte får gifta sig. Om en homosexuell man av något skäl vill gifta sig med en homosexuell kvinna finns det inga hinder mot det. Däremot får inte en bisexuell kvinna gifta sig med en annan bisexuell kvinna. Tydligen får de fortfarande inte gifta sig enligt moderaternas sätt att se på saken.

Tidningen Dagen skriver om moderaternas program för Svenska kyrkan och har valt rubriken Moderaterna vill behålla vigselrätten. Liten lustig formulering, moderaterna har väl aldrig haft någon vigselrätt? Tur är väl det, som sagt, annars skulle ju fortfarande många människor inte få ingå äktenskap.

Genusglasögonen på

På fullmäktige igår diskuterade vi min motion om Uppsala som en jämställd kommun. Under debatten nämnde jag att man behöver ha genusglasögonen på sig för att se strukturerna och att det är därför som vi måste förbättra vårt jämställdhetsarbete. Jag berättade om ett möte med Räddnings- och beredskapsnämnden för ett par år sedan när nämnden berättade om sitt jämställdhetsarbete och hur man försökte få fler kvinnor att intressera sig för brandyrket. Ett bra arbete och bra åtgärder men en titt i verksamhetsberättelsen visade att varje gång som brandbilar åkte ut till barn och visade upp sig så var det till pojkgrupper. Det krävdes genusglasögon för att se detta.

Denna berättelse fick en av centerpartisterna att gå upp i talarstolen och att det inte var så konstigt att det var pojkar man åkte till eftersom brandförsvaret åker ut och visar upp sig när föreningar och grupper frågar efter det.  Jag begärde replik och påpekade att denne centerpartist inte äger några genusglasögon eftersom han inte förstod att man aktivt måste arbeta för att bryta könsbundna val och att det är en viktig del av jämställdhetsarbetet och att det var tur att det inte var han som är ordförande för Räddnings- och beredskapsnämnden för den nämnden tog till sig mitt påpekande. Centerpartistens svar på detta var att deklarera att han inte hade några genusglasögon för de inte finns på Clas Ohlson och nöjde sig i övrigt med att anse att jag raljerade och att det var pinsamt. Här är nog han och jag inte överens om vem som raljerade och var pinsam.

Till centerpartiets försvar ska sägas att den centerpartistiske ordföranden i Räddnings- och beredskapsnämnden kanske inte heller tar på sig genusglasögonen så ofta men han tar i alla fall sig till påpekanden som att det kan vara bra att man aktivt marknadsför sig mot flickor och föreningar med mycket tjejer för att få inbjudan även från dem.

I övrigt är jag naturligtvis ledsen över att motionen inte bifölls men är samtidigt glad över att motionen ändå fört med sig att arbetet med  jämställdhetsintegrering ska förbättras i kommunen. Det är bättre än ingenting.

Motionen och kommunstyrelsens svar kan läsas
här.

Abortmotståndet i EU

Via Vänster fick jag tips om en mycket bra artikel om EU och abortmotståndet. Läs den!

I artikeln intervjuas Eva-Britt Svensson, en av vänsterpartiets EU-parlamentariker, som säger att det definitivt blivit svårare att driva frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter under hennes tid som parlamentariker, särskilt som ganska få ledamöter är villiga att ta strid i frågan.

Duktiga flickor förenen eder

"Bloggkriget" mellan Ebba von Sydow och Linda Skugge är fascinerande och, tro det eller ej, jag är mer benägen att hålla med von Sydow än Skugge. Varför får inte Ebba von Sydow känna sig stressad trots att hon inte har några barn? Är barn det enda skälet för kvinnor att känna sig stressade?

När Kristina Axén Olin gick in i den berömda väggen var det inte barnen som stjälpte henne, det var kraven och försöken att hålla ihop yrkesliv och en familj där hon var den som stod för hemarbetet. Jag tror att ansvaret för att tvätta och stryka makens skjortor var jobbigare än ansvaret för barnen.

Ebba von Sydow visar med all tydlighet att hon, precis som många andra unga kvinnor, är en slav under "duktig flicka". Hon beskriver hur dåligt hon mår av alla krav som hon känner: "Varför känner jag mig ibland så hopplöst otillräcklig att jag får ont i magen?"

Jag säger som The real mymlan, jag kan varken identifiera mig med Skugge eller von Sydow men jag kan känna igen mig i delar av deras verkligheter och stress. Jag blir ledsen av att Skugge hoppar på von Sydow istället för att hoppa på alla de krav som ställs på unga kvinnor idag. (Krav som von Sydow är med om att driva och förstärka men det är inte det som Skugge kritiserar.)  Kronprinsessan Victoria blev väl inte anorektiker för att hon hade så många barn, handlade inte det om alla krav? (om vi nu ska prata om någon som är mer priviligierad än von Sydow). Kom igen Skugge uttala dig föraktfullt om det när du ändå är igång.

Det vore bättre om alla duktiga flickor gjorde uppror, duktiga flickor förenen eder, oavsett om ni lider av överklassens prestationsångest à la von Sydow, medelklassens självgoda ångest à la Skugge eller arbeterklassens jobbångest över att inte få pengarna att räcka till när det inte går att få en heltidstjänst.

Kvinnor betalar skattesänkningar

Det är inte direkt så att jag blir förvånad över att försämrade a-kassevillkor för deltidsarbetslösa drabbat arbetstagarna och att många deltidsarbetslösa istället valt att bli heltidsarbetslösa.  Jag är inte heller förvånad över att antalet deltidstjänster ökat i svenska kommuner och landsting, det beror inte bara på lågkonjunkturen utan också på politisk inriktning. I Uppsala tog t.ex. den borgerliga majoriteten bort beslut om att heltid ska vara utgångspunkten vid anställningar. Så borgerliga idéer om att försämrad a-kassa för deltidsarbetslösa skulle resultera i att arbetsgivare tar sitt ansvar måste antingen ha varit önskedrömmar eller rena hittipåargument för att låtsas att något negativt är något positivt. Inte minst mot bakgrund av att borgerliga arbetsgivare inte på något sätt gjort något för att öka heltiderna för den grupp som drabbats värst: ofrivilligt deltidsarbetslösa inom vården, oftast kvinnor.

Det enda resultatet av försämringarna är att det är kvinnor som betalar statens, kommunernas och landstingens skattesänkningar.

Deltidsarbetslösas villkor har jag bloggat om tidigare,
här och här.

I pressen: DN. Bloggat har även Svensson, Claes Krantz och Jinge gjort

Akademisk frihet ogillas av muffare

MUF i Skåne vill stoppa en kurs i marxistisk teori vid Malmö högskola, rapporterar Alliansfritt Sverige. Den akademiska friheten tycks inte stå högt i kurs hos muffarna, som normalt påstår sig vara frihetsälskande.

Enligt MUF:s hemsida är engagerar MUF unga människor mellan 12 och 30 år för idén om ett friare Sverige, det borde finnas en liten disclaimer där med alla områden där friheter som MUF ogillar radas upp. Det kanske är ett litet tips för Alliansfritt Sverige att skapa en sådan lista.

Även Röda raketer kommenterar.

Feminstiskt forum

I helgen kan man gå på Feminstiskt forum i Stockholm. Ur programmet:

Kroppen och religionen, Klimat och kön - hur hänger det ihop? Feministiska diskussioner om en rättvis klimatpolitik, Kvinnor och bistånd - på vems villkor? m.m.

Ett eget rum På lördagskvällen blir det efterfest. Kom och mingla och filosofera tillsammans med andra forumbesökare på Teater Lacrimosa!

Tid och plats och många andra programpunkter finns i programbladet på feminstiskt forums hemsida.


logga

SAAB-lar

SAAB tycks vara det stora diskussionsämnet idag, t.ex. GM:s hot för att få statligt stöd och Maud Olofssons nej. Lars Ohly tycker att regeringens dogmatiska marknadsliberalism gör att ett statligt ägande inte blir ett alternativ.

Svensson har förslag på alternativ tillverkning och påpekar för regeringen att ett land är inget företag. Rosanna Dinamarca, som är från Trollhätten, ser Maud Olofssons dilemma och påpekar att vart Maud än vänder sig så har hon ändan bak.

Oändligt många fler har kommenterat detta och dem hittar man bl.a. genom att klicka på någon av dessa länkar: GM, SAAB.

Stöd till ett amerikanskt bolag, dvs. GM, känns inte så lockande. Ett statligt företag som ägnar sig åt att forska och bygga miljövänliga fordonsmedel däremot, det är inget dum idé.

Vad är kopplingen mellan död, förödelse och resor till Israel?

Ibland undrar jag hur annonsörer och webbredaktörer tänker. Sabra Tours (resebolagspecialiserat på resor till Israel) tycker att det här är en bra sida att annonsera på i tidningen Dagen:

Annons från Sabra tillsammans med nyheter om mord

Artikeln handlar om hur Herrens motståndsarmé dödar och sprider skräck i Kongo-Kinshasa. Hur tänker man, "all reklam är bra reklam"? Eller har Dagen någon typ av rullande annonser som alltid dyker upp överst i en eller flera aktuella artikel oavsett vad artikeln handlar om?


Gemensamt förslag om könsneutrala äktenskap äntligen klart

Enligt ett TT-meddelande igår skulle Civilutskottet hålla en presskonferens idag och presenter det gemensamma förslaget till könsneutral äktenskapslagstiftning.  Trots att Civilutskottet idag har fattat sitt beslut och via ett pressmeddelande informerat om beslutet är det helt tyst i pressen, varför?

Här är i alla fall
pressmeddelandet och där finns också en länk till Civilutskottets lagförslag i sin helhet. Enligt pressmeddelandet  ska Lagen om registrerat partnerskap upphävs.  Redan registrerade partner ska kunna fortsätta att vara det om de vill. De som i stället önskar vara gifta ska ha möjlighet att omvandla sitt registrerade partnerskap till äktenskap. Paret ska kunna göra detta genom en enkel anmälan eller genom en vigsel. Det även i fortsättningen vara möjligt att förordna en borgerlig vigselförrättare för ett enstaka tillfälle. I övrigt överensstämmer utskottets förslag med de förslag som regeringen lagt fram i proposition 2008/09:80 Äktenskapsfrågor.

Bakom lagförslaget står samtliga partier utom KD. Inför dagens viktiga beslut anklagade en KD-politiker regeringen för äktenskapssvek.

Uppdatering:  Nu har även pressen vaknat, tidningen QX rapporterar på nätet bara en halvtimme efter det här blogginlägget, SvD konstaterar att homosexuella får vänta  eftersom kyrkan inte hinner ändra sin vigselordning. Rubriksättningen får åtminstone mig att undra om två bisexuella av samma kön får gifta sig i kyrkan direkt efter lagändringen och varför vigselordningen måste ändras just för  homosexuella och inte för alla samkönade par. (och får en heterosexuell ts man gifta sig med en heterosexuell  kvinna direkt utan ändring av vigselordningen, även om  mannen  formellt är skriven som kvinna, dvs. har kvinnligt personnummer).

Koncentrationsläger ger inspiration

Av och till har jag de senaste dagarna sökt efter uppgifter om nazisternas koncentrationsläger Mauthausen. Enklaste sättet att söka uppgifter är via internet och Google. Via Google fick jag se nackdelen med resedagböcker och standardtexter. På Min tur kan man få restips och inspiration från Mauthausen, man kan komma in och drömma sig bort en stund.

Mauthausen var från början ett koncentrationsläger för politiska fångar, republikaner från Spanien, ryska krigsfångar, kriminella men efter att östra Europa befriats anlände fler och fler judar som kom från övergivna läger, såsom Auschwitz, Bergen-Belsen och Sachsenhausen. Mauthausen lär ha varit ett av de grymmaste arbetslägren och av de ungefär 190 000 personer som var fångar där dog långt över hälften.

Jag skulle ju inte vilja drömma om Mauthausen. Jag skulle inte heller vilja drömma mardrömmar och jag hoppas innerligt att inte en enda människa får inspiration från detta hemska ställe. Om det nu inte är för att arbeta mot rasism och nazism.

(förlåt alla 5 000 invånare i byn Mauthausen. Kanske kan man drömma sig bort till er by men tyvärr är det inte byn i sig själv som drar besökare)Äntligen könsneutral äktenskapslagstiftning

Alla partier, utom kd, är nu överens om ett förslag om könsneutrala äktenskap. Förslaget ska presenteras på en presskonferens imorgon.

Det är skönt att partierna kommit överens, det hade varit lite löjligt om det funnits en majoritetsmotion och en minoritetsmotion med ungefär samma innehåll. På det här sättet marginaliseras kd och dess familjemedlem
Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Hoppas att förslaget är bra och att det verkligen blivit bättre, som civilutskottets ordförande hävdar. Vänsterpartiet kompromissade ju redan när förslaget skrevs ihop med s och mp.

 Dagen och SvD har samma pressmeddelande men Dagen kör med det mer korrekta samkönade äktenskap i sin rubrik medan SvD blandar ihop kön och sexualitet med sin homoäktenskaprubrik.

En (för ovanlighetens skull) klok slottsherre

Vår landshövding Anders Björck är tydligen också ordförande för Försvarets underrättelsenämnd. Nämnden övervakar Sveriges underrättelsetjänst och den största myndighet som kontrolleras är Försvarets radioanstalt, FRA.

Anders Björck är inte så förtjust i FRA-lagen och vil därför lämna sitt ordförandeuppdrag i förtid. Jag är inte alltid så förtjust i Anders Björck, t.ex. när han klagade på fåren som betade i Slottsbacken, men det här hedrar honom. Om alternativet som landshövding är
Lars Leijonborg kan han stanna en period till som herre på Uppsala slott.

I pressen: SvD, bloggat: Alliansfritt Sverige

Svårt att rekrytera unga till politiken

Få EU-kandidater är unga, bara fyra av de 40 översta namnen är under 30 år, konstaterar SvD och ser det som ett stort problem eftersom de unga är underrepresenterade. Självklart har SvD rätt i sin analys men det finns ett stort problem med unga personer, de flyttar. I Uppsala har vi nu flera mandatperioder i rad råkat ut för att de yngsta lämnat sina uppdrag, inte för att de tröttnat utan för att de av olika skäl tvingats flytta. Någon fick ingen lägenhet i Uppsala, en annan fick jobb i Stockholm, en tredje fortsatte sina studier någon annanstans och så vidare. Det är visserligen inget hinder för att ge uppdrag till unga personer men det medverkar till att få unga personer är aktiva i politiken, en del tackar nej redan på nomineringsstadiet eftersom de inte vill känna sig låsta till Uppsala.

Jag har inte deltagit i valet av vänsterpartiets kandidater till EU-parlamentet men jag kan ju tänka mig att det kan vara svårt att först hitta en ung person med de rätta kvalifikationerna och sedan få den personen att tänka sig att delvis bo och arbeta i Bryssel i fyra år. Under den här mandatperioden lämnade Jonas Sjöstedt parlamentet av familjeskäl och Jens Holm ställer inte upp till omval av familjeskäl. Det är inte lätt att kombinera familj med arbetet i parlamentet eftersom det kräver så mycket resor. Något som jag tror att alla unga är medvetna om.

Idag har vänsterpartiet två mandat i EU-parlamentet. På andra plats på listan står Hanna Löfqvist. Hanna är 32 år och det är ju inte direkt lastgammalt. Hanna har redan varit i Bryssel som politisk sekreterare för ett par år sedan så hon vet vad hon ger sig in på.

Så kom igen  rösta på vänsterpartiet i EU-valet, se till så att både Eva-Britt, Hanna, Micke, Berivan och Erik kommer ner till Bryssel. Info här.

Brantan blir kvar ett par år till

Nu har borgarna kompromissat ihop sig och beslutat att skjuta på beslutet till senare. Brantingsskolan behövs som evakueringsskola för Heidenstam. Så det två skolorna slås ihop till en skolenhet och båda lokalena behålls tillsvidare. UNT har mer information.

Färre fristående skolor i ombyggda industri- och kontorslokaler skulle kunna vara en bra lösning på skollokalsöverskottet. En annan lösning är att ta tillfället i akt och ha mindre undervisningsgrupper och högre lärartäthet. Det var i alla fall vad vänstepartiet lovade att arbeta för i det kommunalpolitiska programmet.

Vilken skola läggs ned, vilken får vara kvar?

Alldeles nyss började Barn- och ungdomsnämnden sitt sammanträde. Idag ska det kanske avgöras vilka skolor som ska läggas ned. Det ryktas om att högern inte kan enas och att det ska presenteras nya förslag idag.

I avvaktan på att mötet ska ta slut kan man läsa oppositionens debattartikel i dagens UNT:
Hetsig, kortsiktigt skolpolitik

KD stöder extremförbund mer i smyg

Kristdemokrater i Svenska kyrkan byter sin logo för att poängtera att de inte är en del av partiet Kristdemokraterna.  Kristdemokrater i Svenska kyrkan säger att partiets varumärke "kan skadas av att vara länkat till ett visst trossamfund". På frågan varför svarar ordförande: "Om vi skulle driva en linje som inte hänger samman med partiets."  Enligt förbundets medlemsblad har styrelsen efter samråd med företrädare för partiledningen beslutat att inte längre ha vitsippan som logga.

Det var under Kristdemokraternas logga som Kristdemokrater i Svenska kyrkan uttalade:

"Om kyrkan säger ja till en samlevnadsform som inte ges explicit stöd i Bibeln kommer det inte finnas något teologiskt hållbart skäl kvar för att säga nej till någon av alla andra förekommande sexuella preferenser. Den logiska och teologiskt grundade spärren mot att bejaka månggifte och äktenskap mellan syskon och på sikt även pedofili och andra perversioner kommer att vara borta om Kyrkomötet säger ja till välsignelse av homosexuella."

"Homosexuella relationer kan endast bli jämställda med heterosexuella i en kultur där den långsiktiga överlevnaden betraktas som likgiltig. Föreställningen om att en välsignelseakt för homosexuella skulle göra dem jämställda är verklighetsfrämmande. Den kultur som kommer i konflikt med naturens vilja att överleva gräver sin egen grav och kan därför i längden inte jämställa alla relationer. "

"Det finns viktiga men dåligt belysta hälsoaspekter som talar emot att Svenska kyrkan skall uppmuntra långvariga och trofasta homosexuella relationer. Att välsigna innebär att Svenska kyrkan ikläder sig ett ansvar för de hälsorisker som finns inbyggda i det man välsignar."

Detta är ett utdrag ur de 20 punkter mot samkönade äktenskap som Kristdemokrater i Svenska kyrkan publicerar på sin hemsida.

Inte ens Kristdemokraterna kan ställa upp på sådana skrivningar (kanske kan dess medlemmar det  men utåt och officiellt är det för magstarkt t.o.m. för KD) så det borde vara mer troligt att det är KD som inte vill att loggan ska synas på detta extrema förbunds hemsida. Samtidigt skriver förbundets ordförande "Efter stämman har förbundssekreteraren med partisekreteraren diskuterat olika frågor om praktisk hjälp från partiet." Så helt utan stöd från KD kommer inte detta extremförbund att bli. Även dessa ord i ett tidigare medlemsbrev visar att banden mellan parti och förbund är starka: "Partisekreterare Lennart Sjögren (vänster i bilden ovan) manade förbundets medlemmar att envist kämpa för människors andliga och själsliga behov. Ge inte upp när det känns motigt. Lennart Sjögren skapade förväntningar om en fortsatt god utveckling mellan förbundet och partiet när han talade om den varma gemenskap som är på väg att växa fram." Så kanske vill KD inte öppet förknippas med "sitt" kyrkoförbund men det hindrar inte partiet att diskutera stöd till förbundet och känna en varm gemenskap. Stödet finns kvar men lite mer i smyg.

Den som funderar på att kandidera till Svenska kyrkan för Kr (som förbundet valt att förkorta sitt namn till) måste dock begrunda detta: "Vi vill att de kandidater som står på förbundets listor i första hand skall vara lojala mot Jesus Kristus, därefter kommer lojaliteten med familjen och församlingen." (enligt medlemsbrevet som dock glömde att skriva in kravet homofobi)

Källa: Dagen, Kristdemokrater i Svenska kyrkan

Intressant?
Andra bloggar om
, , ,  och 

A-kasseregler fäller folkpartist

Det är lite ironiskt att en folkpartistisk gruppledare hoppar av sitt uppdrag eftersom de nya a-kassereglerna gör det ekonomiskt omöjligt för henne att fortsätta. 

Källa
Radio Uppland

Gamla minnen

Det blir ingen politisk kommentar på bloggen idag. Strax åker jag till Stockholm för lunch och möte med Presstödsnämnden. Därefter ska jag träffa mina gamla arbetskamrater. Så förutom presstödsnämnden, som har en massa nya ledamöter, blir det en dag fylld av gamla minnen. Mitt lunchsällskap har jag inte träffat sedan mitten av 80-talet.

Gud välsigne Sverige (och Borås?)

Stadsministern borde avsluta sina tal med att säga Gud välsigne Sverige. Det tycker en av kristdemokraternas riksdagsledamöter, Else-Marie Lindgren från Borås. "Jag tycker det skulle vara suveränt om statsministern kunde säga detta för vi är fortfarande ett kristet land. Det är viktigt att ledningen ska kunna bekänna sin tro", säger hon till Borås Tidning.

Intressant uttalande, att det hänger ihop med ett kristet land. Gud är ju den gud vi tror på men han/hon har olika namn i olika länder. Muslimer kallar gud för Allah (gud på arabiska), Judar väljer att säga Adonaj (min herre), även om bokstäverna JHVH ibland uttalas Jahve, de flesta religioner har en eller flera gudar, som åtminstone i monoteistiska religioner kallas Gud.
Gud har 99 namn heter en utställning som jag rekommenderar kristdemokraten Lindgren att se.

Förutom att jag tycker att förslaget är löjligt så tycker jag att Else-Maria Lindgren är förvånansvärt ignorant mot andra religioner när hon tror att det bara är kristna som skulle vilja bli välsignade av Gud. Undrar vad integrationsministern, tillika muslimen, Nyamko Sabuni tycker om det utspelet.

Som gammal boråsare kan jag ibland känna stolthet över boråsare (hände till och med att jag tittade på körslaget bara för att Magnus Carlsson ledde en Boråskör) men den här boråsaren känns bara pinsam.


I pressen: BT, Aftonbladet

Bloggat: Jinge, Alliansfritt Sverige, Alf Norberg

En intressantare skola

En intressantare skola, så marknadsför sig en av Uppsalas privata gymnasieskolor. Skolverkets inspektionsrapport från i höstas visar på vilket sätt skolan är intressentare:

Skolverket bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas:
- Betygskatalog förs inte enligt författningarnas krav (2 kap. 9 § förordningen om fristående skolor jämfört med 7 kap. 6 § gymnasieförordningen).
- Skolans undervisning i Idrott och hälsa A ger inte eleverna möjlighet att uppnå kunskapsmålen (9 kap. 8 § skollagen).
- Skolan utarbetar inte åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd (2 kap. 7 a § förordningen om fristående skolor).
- Det individuella programmet bedrivs inte i enlighet med bestämmelserna (9 kap. 8 § skollagen).
- Skolans likabehandlingsplan uppfyller inte de krav som ställs på en sådan (6 § lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, 2 § förordningen om barn och elevers deltagande i arbetet med en likabehandlingsplan).
- Skolan erbjuder inte svenska som andraspråk till alla elever som behöver det och önskar det (9 kap. 8 § skollagen).
- Skolan saknar en kvalitetsredovisning (1 och 5 §§ förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Skolverket bedömer att följande områden är i behov av förbättringsinsatser:
- Skolan bör utveckla sitt arbete för en rättvis och likvärdig betygsättning.
- Skolan bör utveckla sina kontakter med arbetslivet.
- Rektorn bör ta ett större ansvar för att följa upp och utvärdera verksamheten.
- Skolan bör utveckla sitt systematiska kvalitetsarbete.

Skolan skulle redovisa sina åtgärder i oktober men några åtgärder och skolinspektionens beslut med anledning av åtgärderna finns inte redovisade på nätet. Däremot kan man på skolans hemsida läsa att de välkomnade nya elever till vårterminen 2009, till skolan vars strävan är att ha en öppen och trygg miljö och att det ska finnas en respekt för varandras arbete. Skolverkets kritik nämns naturligtvis inte på sidan. Ska bli intressant att läsa skolinspektionens kommande rapport och beslut.

Catarina (bloggen Mammapolitik) konstaterar att valfriheten i Norrtälje minskat i takt med att allt fler skolor och äldreboenden blir privata. Fotolasse funderar på om man inte lika gärna kan förstatliga bankerna när man ändå pumpar in skattemedel i dem. Ett hjärta rött och Alliansfritt Sverige skriver om Carema och Ann-Margarethe Livh/Stockholmsvänstern kommenterar sopstrejken och vad effektivistering egentligen betyder när borgarna privatiserar

Blondinbella - en flykt från verkligheten?

Nyheten om att bloggaren (eller bloggerskan som det står i Aftonbladets artikel) Blondinbella blev attackerad med flådd mink när hon sålde sina begagnade pälsar fick mig att gå in och läsa hennes blogg. Attacken nämner hon inte med ett ord men jag hittade ett annat intressant inlägg.

Tydligen har "Bella" flyttat ihop med sin pojkvän i en 80 kvm stor lägenhet. Efter en vecka kom hon på att det var jobbigt att städa, "städning är ångestframkallande", så nu har hon ordnat med städare. Visst kan man moralisera över att en 18-årig överklasstjej betalar för att få städat hemma (och det är det en del som gör i kommentarerna) men jag reagerar mer på att hon skaffat en städare för att hon tycker att städning är ångestframkallande. Vad hände med pojkvännen, är de inte två om lägenheten och därmed två om städningen?

Blondinbella har sina fans och hon har sina belackare men de flesta fansen måste ju läsa hennes blogg som om det vore en av de där amerikanska dagtidssåporna. Så konstlat och overkligt att det inte är något annat än en flykt från verkligheten. Tyvärr kan även en sådan flykt påverka och det är inte direkt i någon jämställd riktning som Blondinbellabloggen påverkar.

Inlägget här.

Privata skolor är farliga

Fristående skolor är dåliga på arbetsmiljö, konstaterar  Arbetsmiljöverket efter att ha granskat privatskolor och enskilda förskolor.  Resultatet förvånade inspektörerna som inte räknat med att de skulle vara fullt så illa som det var. Sämst i klassen i Uppsala län var Livets Ords kristna skola som fick hela 14 anmärkningar. Vill man vara ironisk kan man ju undra om skolan räknar med att stå under gudomligt beskydd som gör att det inte är så viktigt med arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverket har kontrollerat nästan 400 privata skolor och förskolor runt om i Sverige. Behovet av arbetsmiljöförbättringar visade sig vara stort vid nio av tio besökta skolor, enligt
verket. Skälet är bl.a. skolorna är inrymda i lokaler som inte är byggda för verksamheten. En gymnasieskola i Uppsala planerade  t.ex. att ha svetsundervisning i ett skyddsrum vilket inte är lämpligt med tanke på ventilation, brandrisk, buller och utrymningsvägar.

Visserligen blir jag inte förvånad över rapporter som visar på privatskolornas brister men ibland kan jag bli förvånad över hur dålig uppmärksamhet dessa brister får och att privatskolekramarna aldrig låtsas annat än att skolorna är det bästa som finns.

I pressen: UNT.  tidigare inlägg om bristande lokaler.

Etnoporr med Aisha

Så har då Etnoporr passerat Uppsala. Riktigt bra, framför allt gillade jag berättelsen om att platta sitt hår med strykjärn. Det är tur att det finns plattång numera.

Pjäsen väcker en del funderingar och panelsamtalet efteråt väckte ytterligare en del. Helt klart är att jag inte är ensam om att ha tröttnat på frågan "
var kommer du ifrån?".

Kul att se så många bekanta ansikten i politiken, både min företrädare som kommunalråd och hennes företrädare var där. Gudrun Schyman var där, förmodligen för att hon ändå var i stan på F!-kongress. Tove, tidigare ordförande för Ung vänster, var där. Vänsterpartiets riksdagsledamot Jacob var där. Det kändes som om alla var där.

Jag har frågat Aisha om hon vill vara vän med mig på Facebook. Än så länge har hon inte accepterat mig som vän, kanske har hon fullt upp med turnén.

Etnoporr

Ikväll blir det Etnoporr på Regina

Fem bloggar som Lars Ohly läser

Efter en dag fylld med medborgardialog, inte dialoger med medborgare utan en nätverksträff om medborgardialoger på SKL, kan jag inte låta bli att göra ett litet kort blogginlägg.

Eftersom både Jinge och Röda Raketer har talat om att de finns med på listan över de bloggar som Lars Ohly läser så måste jag ju också publicera listan: Ali Esbati Jinge Helle Klein Röda Raketer Ilona Szatmari Waldau (från Journalisten).

Det finns många bloggar som jag önskar att Lars Ohly läser och jag tror nog att han läser fler, t.ex. den här: Vänster, som drivs av vänsterpartiets EU-kandidat Hanna Löfqvist.

Överbetalda politiker hittar vi i Stockholmsområdet och Skåne

104 000 kr  i månaden får kommunstyrelsens ordförande i Vellinge medan hans motsvarighet i Perstorp får 29 960 kr. 29 960 kr kan tyckas vara en hög lön men med tanke på att man är högst ansvarig för en hel kommun så är det jämfört med VD-löner väldigt lite.

Intressant är att de tolv kommuner med högst arvode alla styrs av moderater, först på trettonde plats kommer den högst arvoderade icke moderaten, Anneli Hulthén, socialdemokratisk ks-ordförande i Göteborg. De högst betalda ks-ordförandena är i många fall ordföranden i borgerliga höginkomstkommuner. Ingen ska inbilla mig att det är tuffare att vara ordförande i lilla Vellinge än vad det är att vara ks-ordförande i Malmö. Eller att det är tuffare att ansvara för Nacka kommun än för Södertälje. Är det någon som tror att Lidingös och Nackas ordförande har ett svårare och mer ansvarsfullt jobb än Göteborgs?

Det här är inget inlägg i frågan om hur stora politikerarvoden borde vara snarare ett inlägg om att arvodena är alldeles för godtyckliga. Borgerliga politiker i höginkomstkommuner värderar sig själva högt medan vänsterpolitiker* sig själva mindre högt och väljer att lägga pengarna på verksamhet för kommuninvånarna istället för arvoden. Om inte annat så visar det hur riktigt det är att ha ett utjämningssystem som innebär att höginkomstkommunerna får dela med sig av sina skatteinkomster till kommuner med lägre skattekraft. Man kan undra vilka arvoden moderaterna hade gett sig själva annars.Uppgifterna om arvoden kommer från
Dagens Samhälle och arvodena avser heltidsarvoderingar. I mindre kommuner kan ordförande vara deltidsarvoderad och därför ha en lägre ersättning än Perstorps 29 960 kr. Listan på samtliga kommuner och landsting finns här.

*även om det oftast är socialdemokrater som är ks-ordföranden i vänsterkommuner så krävs det en majoritet för arvodeshöjningar. Det innebär att vänsterpartiet och miljöpartiet oftast har en bromsande effekt på arvoden. Kommuner med ett parti i egen majoritet sätter på så sätt sina egna arvoden.

Skolor räddas?

Folkpartiet går nu ut och säger att partiet inte vill lägga ned Brantingskolan och Sverkerskolan. Eftersom varken vänsterpartiet, socialdemokraterna eller miljöpartiet tycker att det är rätt att lägga ned skolor finns det inte längre någon majoritet för nedläggning.

Nu återstår bara att se om de tar sitt förnuft till fånga även när det gäller särskolan och bäcklösaskolan. Något säger mig att de redan bestämt vilken fristående skola som ska få överta Bäcklösa.

Centern sviker i kärnkraftsfrågan

Nu ska det byggas kärnkraftsverk igen. Centern sviker i kärnkraftsfrågan. En gång i tiden var centern det största borgerliga partiet. Kärnkraftsfrågan lyfte partiet till över 20% och kärnkraftsfrågan splittrade den borgerliga regeringen på 70-talet. Nu är det stureplan som tagit över i centern. Miljöprofilen är borta, landsbygdsprofilen är borta, kvar finns bara en vilja att ta över moderaternas nyliberala väljare.

I pressen:
Aftonbladet, DN, SvD

Inget jämställdhetsintresse i Uppsala

Det har varit kommunstyrelse idag, en mycket annorlunda kommunstyrelse. Istället för den buttra stämning som brukar vara, var det en uppsluppen och skämtsam stämning med mycket skratt. Några små vanliga slängar kom från ordförande så klart men det tog inte ned stämningen hos kommunstyrelsen.

Uppsala kommuns jämställdhetsarbete skulle kunna förbättras men kommunstyrelsen sa idag nej till förslagen i min motion. I motionen har jag föreslagit en rad åtgärder för att jämställdhetsarbetet ska förbättras, bl.a. att en jämställdhetskommitté inrättas, att en handlingsplan för jämställda löner tas fram, att ett jämställdhetsstipendium införs och att en jämställdhetspolicy, som ska ligga till grund för årligen utformade jämställdhetsplaner, utarbetas. Det enda förslag som bifölls är att jämställdhetsintegrering ska genomföras.


Uppsala kommun fick hård kritik av en utredning vid Örebro universitet som bl.a. undrade om Uppsala kommun är en könsblind kommun och menade att det krävs ett övergripande kommunperspektiv i jämställdhetsarbetet.  När förslagen om att kommunen ska ta ett övergripande jämställdhetsperspektiv avvisas av den borgerliga majoriteten så visar ju det att Uppsala under det borgerliga styret är tyvärr en könsblind kommun.

På kommunstyrelsens sammanträde behandlas också Jeanette Escanillas och Kjell Haglunds (båda v) motion om billigare bussbiljetter för barn och unga samt sommarkort för barnfamiljer och unga. Även här beslutade kommunstyrelsen att avvisa motionen. Emma Wallrups motion om att kommunen, av miljöskäl, ska bygga fler hus helt i trä bifölls inte heller.

Tyvärr beslutade också kommunstyrelsen att säg ja till förslaget om att öppna Bäverns gränd för biltrafik samt att gå vidare med uppdrag om att bygga en ny bilbro över Fyrisån. Självklart reserverade jag mig.


Valfrihet går före klimatet?

Ny bilbro över Fyrisån och fler bilar på Bäverns gränd, det är några av de förslag som arbetsutskottets majoritet ställde sig bakom idag. Det var i och för sig väntat att bilarnas framkomlighet skulle vara mer prioriterat än klimatmålen men borgarnas inställning till vegetarisk skolmat var mindre väntat.

För snart ett år sedan skrev vänsterpartiet en motion till kommunfullmäktige om vegetarisk mat i kommunens verksamhet. Efter lite diskussioner och ändringar blev det en gemensam motion från v och mp. Vi föreslog dels att vegetarisk mat skulle serveras minst en dag i veckan, dels att det kött som serveras ska vara naturbeteskött, kravmärkt eller motsvarande.

Tjänstemannaförslaget gick ut på att andelen dagar då skolan och övriga verksamheter enbart serverar vegetarisk mat ska öka. Dessutom att andelen kött som är ekologiskt, naturbeteskött eller uppfyller motsvarande regler ska öka. Detta förslag ogillades dock av den borgerliga majoriteten som istället föreslog återremiss av tre anledningar. Man menade att den ekonomiska frågan inte var tillräckligt utredd (tydligen eftersom en av deborgerliga ledamöterna gjort en egen undersökning av priset på vegetariska halv- och helfabrikat  i livsmedelsbutiken), man menade att det inte är klarlagt att vegetarisk mat och naturbetat kött är det bästa för klimatet och man menade att enbart vegetarisk mat inte är förenligt med valfriheten.

Bilars framkomlighet och valfrihet verkar vara de viktigaste inslagen i den borgerliga politiken. Ensidigt och enkelspårigt.

Fel tänkt

UNT:s ledarblogg kan ibland vara riktigt bra och ibland riktigt dålig, åtminstone ur mitt politiska perspektiv. Idag lyckas den med konststycket att vara både och. Fel tänkt FP! utbrister bloggen om förslaget om att inte tillåta undervisning på modersmålet. Rätt tänkt ledarbloggen, utbrister jag. Mer tveksam blir jag till ledarbloggens slutsats att "Folkpartiets utbildningspolitik i stort bygger på fakta och genomtänkta resonemang".  Den kan ju i alla fall inte mena att folkpartiets kommunalråd Karolina Hilding bygger sin utbildningspolitik på fakta när hon tror att skolans läroplan är framtagen av en socialdemokratisk adminstration. Bloggen kan ju inte heller mena att utbildningsminister Jan Björklund bygger sin politik på fakta och genomtänkta resonemang när det i höstas avslöjades att han använde statistik felaktigt och hänvisade till forskning som inte fanns. Så vad menar man egentlingen med fakta? Menar man lögn och okunskap när man skriver "genomtänkta resonemang"?

Det är inte helt ologiskt att Karolina Hilding ingår i arbetsgruppen som tagit fram förslaget samt försvarar det(UNT).

Andra som kritiserar rapporterar DN om.

Återigen ett kunskapsfientlig förslag från folkpartiet

Nu föreslår några folkpartister att ämnesundervisning på modersmålet ska förbjudas i skolan, åtminstone i matematik. Det är viktigare att barnen lär sig perfekt svenska än att de lär sig något annat i skolan. På något annat sätt kan man inte tolka det förslag som Svenska Dagbladet rapporterar om. Det känns mycket märkligt att just det parti som påstår sig prioritera kunskaper återigen kommer med ett förslag som minskar barnens möjlighet att ta till sig just kunskap.

För några år sedan var jag på en konferens där ämnesundervisning på modersmålet diskuterades. Föreläsaren visade med ett mycket tydligt exempel hur utformningen av ett matteprov påverkade elevernas resultat. För att göra matteprovet konkret (vilket ju är bra) var det utformat som ett recept där eleven skulle lägga ihop och dra ifrån de olika ingredienserna, det var alltså mycket centilitrar och decilitrar. För elever med bristande kunskaper i svenska och dessutom ovana vid att laga mat efter recept med centilitrar och decilitrar gick provet mycket dåligt. När de fick provet på sitt modersmål och med frågor anpassade efter deras referensramar så gick provet mycket bättre. (är inte säker på att det var just matlagning som var utgångspunkten men principen var densamma).

Alla barn är olika och undervisningen måste anpassas till eleven. Vissa barn kanske lär sig bäst av att få undervisning på svenska, andra kanske behöver undervisning på sitt modersmål och några lär sig bäst av en kombination, t.ex. undervisning på svenska men med studiehandledning på modersmålet samt prov på modersmål. Det vore vansinnigt att förbjuda något som fungerar.

Andra som bloggat om detta är bl.a. Stockholmsvänstern

Protester mot Israels ambassadör, del 2

I mitt inlägg nedan om protester mot Israels ambassadör har tyvärr ordet inte ändrat meningen i det jag ville säga. När jag ändrade från "inte lämpligt" till "olyckligt" blev ordet "inte" kvar. Jag har nu ändrat inlägget men vill understryka att jag anser att det var olyckligt (eller om man vill, inte lämpligt) att störa minneskvällen för förintelsens offer.

Men, vilket jag också vill understryka än en gång, lika olämpligt som det är att störa en minneskväll över förintelsens offer, lika olämpligt är det att använda förintelsen som ett legitimt skäl att försvara Israels behandling av palestinierna.