Genusglasögonen på

På fullmäktige igår diskuterade vi min motion om Uppsala som en jämställd kommun. Under debatten nämnde jag att man behöver ha genusglasögonen på sig för att se strukturerna och att det är därför som vi måste förbättra vårt jämställdhetsarbete. Jag berättade om ett möte med Räddnings- och beredskapsnämnden för ett par år sedan när nämnden berättade om sitt jämställdhetsarbete och hur man försökte få fler kvinnor att intressera sig för brandyrket. Ett bra arbete och bra åtgärder men en titt i verksamhetsberättelsen visade att varje gång som brandbilar åkte ut till barn och visade upp sig så var det till pojkgrupper. Det krävdes genusglasögon för att se detta.

Denna berättelse fick en av centerpartisterna att gå upp i talarstolen och att det inte var så konstigt att det var pojkar man åkte till eftersom brandförsvaret åker ut och visar upp sig när föreningar och grupper frågar efter det.  Jag begärde replik och påpekade att denne centerpartist inte äger några genusglasögon eftersom han inte förstod att man aktivt måste arbeta för att bryta könsbundna val och att det är en viktig del av jämställdhetsarbetet och att det var tur att det inte var han som är ordförande för Räddnings- och beredskapsnämnden för den nämnden tog till sig mitt påpekande. Centerpartistens svar på detta var att deklarera att han inte hade några genusglasögon för de inte finns på Clas Ohlson och nöjde sig i övrigt med att anse att jag raljerade och att det var pinsamt. Här är nog han och jag inte överens om vem som raljerade och var pinsam.

Till centerpartiets försvar ska sägas att den centerpartistiske ordföranden i Räddnings- och beredskapsnämnden kanske inte heller tar på sig genusglasögonen så ofta men han tar i alla fall sig till påpekanden som att det kan vara bra att man aktivt marknadsför sig mot flickor och föreningar med mycket tjejer för att få inbjudan även från dem.

I övrigt är jag naturligtvis ledsen över att motionen inte bifölls men är samtidigt glad över att motionen ändå fört med sig att arbetet med  jämställdhetsintegrering ska förbättras i kommunen. Det är bättre än ingenting.

Motionen och kommunstyrelsens svar kan läsas
här.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback